Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00415 008797 18406826 na godz. na dobę w sumie

autor: Pani Elżbieta

NOWOŚCI dodane od twojej poprzedniej wizyty: +5
2018-12-13
Nalewki i likiery - ebook/epub
Nalewki i likiery - ebook/epub
Pani Elżbieta
Psychoskok

Babki i prababki nasze, rozporządzając liczną służbą i obszernymi piwnicami, miały różne sekrety przyrządzania wybornych domowych wódek, nalewek i likierów. Owe sekrety i przepisy przechodziły w rodzinie z pokolenia na pokolenie, nieraz zazdrośnie strzeżone i przekazywane dopiero w testamencie jakiejś ukochanej wnuczce, lub siostrzenicy. Wiem, na przykład, o pewnym przepisie krupniku litewskiego...

2017-03-08
Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć - ebook/epub
Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć - ebook/epub
Pani Elżbieta
Wydawnictwo Psychoskok

 

Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć to książka kucharska autorstwa Pani Elżbiety.

 

„ Najdawniej używane i znane przetwory owocowe, chluba naszych babek i prababek, — bo nawet w dawnych, bardzo dawnych czasach, kiedy znano tylko cukier trzcinowy, który nietylko był rzadkim przysmakiem, i który wtedy zwano „Kandyzbrot“, — już wyrabiano ogromne ilości konfitur...

Ciasta wielkanocne. Przepisy naszych babć - ebook/epub
Ciasta wielkanocne. Przepisy naszych babć - ebook/epub
Pani Elżbieta
Wydawnictwo Psychoskok

Ciasta wielkanocne. Przepisy naszych babć to książka kucharska autorstwa Pani Elżbiety.

 

„W książeczce tej starałam się zebrać wypróbowane przepisy wszystkich rodzai ciast, używanych na wielkanocnym stole. Podałam przedewszystkiem przepis na główną ozdobę stołu: — sękacz, który jednak tylko panie ze wsi, lub też mające we własnych domach stare kuchnie z rożnami, wykonać mogą...

100 potraw z jaj. Przepisy naszych babć - ebook/epub
100 potraw z jaj. Przepisy naszych babć - ebook/epub
Pani Elżbieta
Wydawnictwo Psychoskok

Jaja są nie tylko jednym z najpożywniejszych i najzdrowszych artykułów spożywczych — są również jednym najbardziej niezbędnym, najbardziej rozpowszechnionych. Najłatwiejsze do przyrządzenia, są jednocześnie podstawowym materiałem kuchni wymyślnej i wykwintnej. Jaja są codziennym pożywieniem kilkumiesięcznego dziecka i zgrzybiałego starca. Zjada je codziennie rano i wieczorem pracownica igły...

2017-02-22
Zwierzyna. Sposoby przyrządzania. Przepisy naszych babć - ebook/epub
Zwierzyna. Sposoby przyrządzania. Przepisy naszych babć - ebook/epub
Pani Elżbieta
Psychoskok

Zwierzyna. Sposoby przyrządzania. Przepisy naszych babć to książka kucharska autorstwa Pani Elżbiety.

 

 „Zwierzyna — przeważnie przedmiot zbytku w mieście — w niektórych miejscowościach, oddalonych od kolei i większych osiedli, stanowi najczęściej jadany produkt mięsny. Latem — kaczki dzikie, zimą — zające stanowią podstawę jadłospisów na Kresach wschodnich i nieraz w kłopot wprawiają gospodynie — bo spieniężyć...