Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
01410 014699 13626068 na godz. na dobę w sumie
50 obiadów za 10 złotych - ebook/pdf
50 obiadów za 10 złotych - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 105
Wydawca: SBM Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7845-678-0 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> kulinaria
Porównaj ceny (książka, ebook (-9%), audiobook).

Czy możliwe jest przygotowanie dla dwóch, a nawet trzech osób za jedyne 10 złotych? Okazuje się, że tak - i wcale nie jest to obiad ubogi i bez smaku. Prezentowana książka to zbiór 50 pomysłów na domowe posiłki, z których każdy nie będzie kosztowal więcej niż 10 złotych. Wśród przepisów znalazły się zarówno receptury na dania mięsne, jak i bezmięsne.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

Marta Szydłowska 50 OBIADÓW PO 10 zł SPIS TREŚCI WSTĘP 3 ZESTAW 1 4 - 5 Zupa cebulowa Ryba w panierce serowej Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem ZESTAW 2 6 - 7 Zupa krem z pomidorów i papryki Wątróbki drobiowe duszone z jabłkiem i ziemniaki w mundurkach ZESTAW 3 8 - 9 Zupa ryżowa Bukiet warzyw z wody z sosem jogurtowym Babeczki piaskowe ZESTAW 4 10 - 11 Biała kiełbasa duszona z kapustą i ziemniaki z wody Jabłka pieczone ZESTAW 5 12 - 13 Bulion warzywny Kasza jęczmienna, kotlet mielony i zasmażane buraczki ZESTAW 6 14 - 15 Włoska zupa z porów Naleśniki z jabłkami ZESTAW 7 16 - 17 Ryba pieczona, ziemniaki z wody i sałatka z buraczków Kompot z jabłek ZESTAW 8 18 - 19 Placki ziemniaczane i żurek z białą kiełbasą ZESTAW 9 20 - 21 Zupa krem z kurczaka Dynia duszona z ryżem na sypko ZESTAW 10 22 -23 Kapuśniak Zapiekanka z makaronu z mielonym mięsem ZESTAW 11 24 - 25 Zupa z cukinii Placki ziemniaczane z pieczarkami i sałatka z marchwi ZESTAW 12 26 - 27 Zupa z marchwi Ryba pieczona w folii, frytki i surówka z kwaszonej kapusty ZESTAW 13 28 - 29 Łopatka wieprzowa duszona, ziemniaki z wody i buraczki zasmażane Kisiel owocowy ZESTAW 14 30 - 31 ZESTAW 15 32 - 33 Rosół z makaronem domowym i placki ziemniaczane z tartym serem ZESTAW 16 34 - 35 Zupa biała Zapiekanka z ryby i ryżu Zupa krem z selerów Paszteciki z mięsem Tortilla warzywna Kisiel z żurawiny Duszone udka kurczaka, ziemniaki z wody i zielona sałata Jabłka w cieście ZESTAW 19 40 - 41 ZESTAW 20 42 - 43 Naleśniki ze szpinakiem zapiekane Gruszki Pierś indycza pieczona z ryżem Banany w cieście ZESTAW 21 44 - 45 Barszcz ukraiński Kotlety ziemniaczane z pieczarkami w śmietanie Zupa fasolowa Zapiekanka z kapusty i mielonego mięsa Zupa z marchwi i sałatka z ryżu z groszkiem Bezy czekoladowe Barszcz z buraków Naleśniki z farszem serowo-ziemniaczanym ZESTAW 24 50 - 51 ZESTAW 25 52 - 53 Garus Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym ZESTAW 26 54 - 55 Zupa z dyni na mleku Ryż zapiekany z jabłkami ZESTAW 27 56 - 67 Makaron z żółtym serem i szynką, zielona sałata Truskawki zapiekane ZESTAW 28 58 -59 Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu Kapusta włoska w sosie śmietanowym Sorbet bananowy ZESTAW 29 60 - 61 Barszczyk czerwony czysty Kotlety mielone z serową skorupką i purée ziemniaczane ZESTAW 30 62 - 63 ZESTAW 31 64 - 65 ZESTAW 32 66 -67 La carbonara i zielona sałata Jabłka z kruszonką Bulion z marchwi Zapiekanka ziemniaczana z wędzoną rybą Tarator Kluski kładzione z serem i szpinak z imbirem Kotlety z ryżu i papryki i brukselka zapiekana Kisiel czekoladowy Żeberka, ryż i kapusta pekińska smażona Sałatka owocowa ZESTAW 33 68 - 69 ZESTAW 34 70 -71 ZESTAW 35 72 - 73 Krokiety z mielonym mięsem i sałatka z jabłek i porów ZESTAW 36 74 - 75 Mintaj pieczony, ziemniaki z wody i purée z marchwi Plastry świeżego ananasa ZESTAW 37 76 - 77 Polewka z kefiru i ziemniaki ze skwarkami, sałatka z marchwi Owoce z kruszonką ZESTAW 38 78 - 79 Zupa kminkowa Kotlety ziemniaczano-serowe z sosem pomidorowym i sałatka z białej kapusty ZESTAW 39 80 - 81 Zupa cytrynowa czysta Ryż z warzywami ZESTAW 40 82 - 83 Pieczone udka kurczaka z ziemniakami w mundurkach i zielona sałata Sorbet z arbuza ZESTAW 41 84 - 85 Zupa krem z młodej kapusty Makaron z jajkami sadzonymi na pomidorach Bulion warzywny z ryżem Leniwe pierogi Zupa krem kalafiorowo-brokułowa Kasza gryczana i kotlety mielone ZESTAW 44 90 - 91 Bulion czysty Zapiekanka z makaronu z pieczarkami i sałatka z czerwonej kapusty ZESTAW 45 92 - 93 Zupa ogórkowa Wątróbka smażona, ziemniaki z wody i sałatka z kapusty pekińskiej ZESTAW 46 94 - 95 Zupa krem z zielonego groszku Kotlety z płatków owsianych, ziemniaki z wody i zielona sałata Bulion warzywny czysty Wątróbka smażona z owocami i ryż na sypko Kotlety schabowe, purée selerowo-ziemniaczane i sałatka z białej kapusty z marchwią Kompot z rabarbaru ZESTAW 49 100 - 101 Chłodnik z porów i naleśniki marchewkowe z parmezanem ZESTAW 50 102 - 103 Zupa pomidorowa, paszteciki z nadzieniem z kaszanki i sałatka z białej kapusty i marchewki ZESTAW 17 36 -37 ZESTAW 42 86 - 87 ZESTAW 18 38 - 39 ZESTAW 43 88 - 89 ZESTAW 22 46 - 47 ZESTAW 47 96 - 97 ZESTAW 23 48 - 49 ZESTAW 48 98 - 99 2 Zamiast wstępu 50 obiadów po 10 zł to pięćdziesiąt propozycji dla dwóch–trzech osób na smaczne, różno- rodne i tanie obiady. Postanowiliśmy sprawdzić, czy za 10 zł można przygotować pożywny i atrakcyjny posi- łek. Zazwyczaj nie zastanawiamy się, jaki jest koszt podawanej na stół surówki z marchewki lub kapusty, albo kotleta mielonego. Po sprawdzeniu cen podstawowych surowców w kilku dyskontach, na osiedlowych bazarkach i niektórych supermarketach, przystąpiliśmy do pracy. Przyjęliśmy założenie, że nie będziemy liczyć kosztu użytych przypraw, jednej czy dwóch łyżek mąki, bułki tartej do panierowania ani oleju potrzebnego do smażenia. Koszt pozostałych składników odpowiada wskazanej ilości. Staraliśmy się kupować tanio, ale znaczenie miała rów- nież jakość produktów. Przedstawiamy wynik naszych działań. Smacznego! 3 ZuPA ceBulOWA 2,50 zł S P O S Ó B P R Z Y G O T O W A N I A : Masło roztopić w rondlu. Chleb bez skórek pokroić w kostkę, wysypać na patelnię, skro- pić roztopionym masłem i wstawić do piekarnika, aby grzanki się zrumieniły i stały chrupią- ce. Poszatkować cebulę i udusić na oleju na złoto. Dodać grzanki, wlać 1 l wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut; zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Zupę podgrzać i zaprawić żółtkami roztrzepanymi ze śmietaną. S K Ł A D N I K I : • 15 dag chleba żytniego lub razowego • 25–30 dag cebuli • 1 łyżka masła • 3 łyżki oleju • 1�3 szklanki śmietany 12 • 2 żółtka • sól m e i k ł b a j z j j e w o r e s e c r e i e n o w r e z c y t s u p a k z a k t a ł a S a w o l u b e c a p u Z n a p w a b y R ZESTAW 1 4 RyBA W PAnIeRce SeROWej 6,20 zł S P O S Ó B P R Z Y G O T O W A N I A : Kostki rybne skropić sokiem z cytryny, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem utartym z solą i posypać pieprzem. Odstawić pod przykryciem na 10 minut. Jajka roztrzepać. Rybę ob- toczyć w mące, zanurzyć w jajku i obtoczyć w startym serze. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. S K Ł A D N I K I : • 3 kostki rybne • 1 duże jajko (lub 2 małe) • 2–3 łyżki startego żółtego sera • 1–2 łyżki mąki • sok z ½ cytryny • 1–2 ząbki czosnku • sól i pieprz do smaku • olej do smażenia S K Ł A D N I K I : • 50 dag kapusty czerwonej • 1 jabłko • ½ cebuli • 1 łyżka oleju • 1 łyżka płynnego miodu (lub cukru) • 1 łyżka soku z cytryny • ½ łyżeczki soli SAłAtkA Z kAPuSty cZeRWOnej Z jABłkIeM 1,20 zł S P O S Ó B P R Z Y G O T O W A N I A : Kapustę bardzo cienko poszatkować, posolić i wymieszać. Odstawić na 30 minut. Na- stępnie mocno wygnieść, dodać utarte na grubej tarce jabłko, pokrojoną drobno cebulę, dokładnie wymieszać. Przygotować sos z oleju, miodu i soku z cytryny. Kapustę polać sosem i starannie wymieszać. ZESTAW 1 5 ZuPA kReM Z POMIDORÓW I PAPRykI 5,00 zł S P O S Ó B P R Z Y G O T O W A N I A : Paprykę przekroić i usunąć z niej gniazdo nasienne. Do garnka wlać 2 szklanki wywaru warzywnego, na sicie umieścić pokrojone papryki i pomidory w całości, gotować na parze pod przykryciem 8–10 minut. Z pomidorów i papryki zdjąć skórkę, włożyć do wywaru, zmiksować i przetrzeć przez sito. Doprawić solą i wlać pozostały wywar. S K Ł A D N I K I : • 1 kg pomidorów • 1 czerwona papryka • ¾ l wywaru warzywnego lub rosołu drobiowego • ½ pęczka natki pietruszki • 1–2 łyżki śmietany 18 • 1 łyżeczka cukru • szczypta słodkiej papryki • sól, pieprz m e i k ł b a j   z e n o z s u d e w o i i k y r p a p   i w ó r o d m o p i   z m e r k a p u Z h c a k r u d n u m w   i k a i n m e i z   i b o r d i k b ó r t ą W ZESTAW 2 6 S K Ł A D N I K I : • 50 dag wątróbek drobiowych • 2 kwaskowe jabłka • 4 łyżki oleju • 1 łyżeczka majeranku • sól i pieprz do smaku WątRÓBkI DROBIOWe DuSZOne Z jABłkIeM 3,80 zł S P O S Ó B P R Z Y G O T O W A N I A : Wątróbki opłukać, oczyścić z błonek i osuszyć (np. papierowym ręcznikiem). Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, podzielić na cząstki. Na rozgrzanym oleju usmażyć wątróbki, gdy się zetną, dodać jabłka, posypać majerankiem i dusić na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie. Przyprawić solą i pieprzem. Przygotować ziemniaki w mundurkach. S K Ł A D N I K I : • 6–7 ziemniaków • 1 łyżka masła • ½ łyżeczki majeranku • szczypta mielonej gałki muszkatołowej • sól ZIeMnIAkI W MunDuRkAch S P O S Ó B P R Z Y G O T O W A N I A : Ziemniaki starannie umyć i wrzucić do posolonego wrzątku, gotować 15 minut, a następ- nie osuszyć, ponacinać wzdłuż i w poprzek. W nacięciach umieścić nieco masła, wsypać przyprawy, zawinąć w folię i wstawić na kilka minut do rozgrzanego piekarnika (180°C). 1,00 zł ZESTAW 2 7 7 ZuPA RyżOWA S P O S Ó B P R Z Y G O T O W A N I A : Ugotować ryż z masłem na wodzie. Osobno ugotować wywar z włoszczyzny (1 litr). Gotowy ryż przetrzeć przez sitko, rozprowadzić wywarem z włoszczyzny, dodać imbir i sól. Doprowadzić do wrzenia i zaprawić żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. 2,50 zł S K Ł A D N I K I : • 5 dag ryżu • 2 łyżki masła • ½ pęczka włoszczyzny • ½ cebuli • ½ szklanki mleka • 1 żółtko • szczypta imbiru, sól m y w o t r u g o j m e s o s   z y d o w   z w y z r a w t e i k u B e w o k s a i p i k z c e b a B a w o ż y r a p u Z ZESTAW 3 8 BukIet WARZyW Z WODy Z SOSeM jOguRtOWyM 5,40 zł S P O S Ó B P R Z Y G O T O W A N I A : Kalafior oczyścić z liści i umyć, ziemniaki i marchewki umyć i obrać. Warzywa zalać wrzą- cą wodą, dodać sól oraz cukier do smaku i włożyć kawałek skórki od chleba (pochłania intensywny zapach gotowanego kalafiora). Gotować około 15 minut. Przygotować sos: posiekany koper dodać do jogurtu, wymieszać i posolić do smaku. Warzywa odcedzić, ułożyć na półmisku (dołożyć również warzywa z wywaru na zupę: marchewkę i seler, otoczyć cząstkami pomidora i polać sosem. S K Ł A D N I K I : • 1 kalafior • 3 marchewki • 3 ziemniaki • kawałek skórki od chleba • cukier, sól Sos: • 1 pojemniczek gęstego jogurtu (ok. 200 ml) • 1 łyżka posiekanego kopru • sól BABecZkI PIASkOWe 2,00 zł S P O S Ó B P R Z Y G O T O W A N I A : Proszek do pieczenia wymieszać z mąką. Utrzeć jajko z cukrem i masłem na jednolitą masę. Stale ucierając, dodać mąkę, cukier wanilinowy i mleko. Do papierowych foremek do babeczek (papilotek) nałożyć po 1 łyżeczce ciasta, a następnie do ciasta wsypać kakao, wymieszać i nakładać jeszcze po 1 łyżeczce ciasta do każdej foremki. Piec w rozgrzanym do 200°C piekarniku około 15 minut. Podawać posypane cukrem pudrem. S K Ł A D N I K I n a 1 0 s z t u k : • 75 g mąki • ½ łyżeczki proszku do pieczenia • 25 g miękkiego masła • ¼ szklanki cukru • 1 jajko • 1½–2 łyżki mleka • ½ łyżki cukru wanilinowego • ½ łyżeczki kakao • 1 łyżka cukru pudru do posypania ZESTAW 3 9 BIAłA kIełBASA DuSZOnA Z kAPuStą I ZIeMnIAkI Z WODy 8,50 zł S P O S Ó B P R Z Y G O T O W A N I A : Cebulę obrać i posiekać. Marchew obrać, zetrzeć na tarce na grube wiórki. W rondlu rozgrzać tłuszcz, przesmażyć cebulę i marchew, dodać ponakłuwaną kiełbasę i smażyć jeszcze 5 minut. Następnie dodać kapustę, przyprawy, podlać wodą (lub bulionem) i dusić na małym ogniu 60–90 minut. Podawać z ziemniakami z wody. S K Ł A D N I K I : • 40 dag surowej białej kiełbasy • 45–50 dag kiszonej kapusty • 3 marchewki • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2–3 łyżki masła lub smalcu • ½ łyżeczki kminku • po szczypcie: pieprzu i czarnuszki, sól do smaku • 7–8 ziemniaków y d o w   z i k a i n m e i z   i ą t s u p a k   z a n o z s u d a s a b ł e i k a ł a i e n o z c e i p a k ł b a J B ZESTAW 4 10
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

50 obiadów za 10 złotych
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: