Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00115 009754 10452526 na godz. na dobę w sumie
Ale pyszne! Tata gotuje - książka
Ale pyszne! Tata gotuje - książka
Autor: Liczba stron: 304
Wydawca: Septem Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-246-1450-9 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> kulinaria
Porównaj ceny (książka, ebook (-79%), audiobook).

Wszystko, co każdy ojciec powinien wiedzieć o kuchni

Uzbrojony w chochlę też możesz być męski!

'Nadzwyczajna książka kucharska. Sloan porusza wszystkie podstawowe kwestie, przedstawiając wspaniałe przepisy na dania, których jedzenie sprawia prawdziwą przyjemność. Gdybym miał tę książkę dwadzieścia lat temu, zaoszczędziłbym sobie mnóstwo frustracji w kuchni'
JIM HARRISON, 'ESQUIRE'

Pokaż w kuchni, kto tu rządzi

Wyobraź sobie następujący scenariusz - Twoja żona lub dziewczyna przez cały tydzień jest nieobecna, zbyt zajęta albo po prostu nie ma ochoty na gotowanie. Oświadcza: 'Teraz Ty zajmiesz się organizowaniem posiłków' albo 'Ciekawe, czy z Tobą nasze dzieci nie umarłyby z głodu?'. To wystarczy, by ambicja wzięła górę nad obawą przed patelnią. Pierwszego wieczoru coś zamawiasz - wraz z dziećmi siedzicie przed telewizorem, zajadacie pizzę i oglądacie Killera. Maluchy są wniebowzięte, ale Ty czujesz pewien niesmak. Wszakże powinieneś być w stanie coś samodzielnie przyrządzić! Przecież musi istnieć jakieś danie, które potrafiłbyś ugotować; danie, które mógłbyś zaserwować na obiad, nie licząc sałatki z tuńczykiem czy przystawki z mrożonki; coś, co uchroniłoby Twoją rodzinę przed 'śmieciowym jedzeniem'. Nic jednak nie przychodzi Ci do głowy.

Czy brzmi to znajomo? Widocznie nikt dotychczas nie napisał książki kucharskiej skierowanej właśnie do Ciebie! Pozostałe książki onieśmielają Cię albo pozostawiają zbyt wiele miejsca na domysły. Ich autorzy zakładają, że już wiesz, jak natłuścić patelnię, rozgrzać piekarnik czy oddzielić żółtko od białka.

Podejście przedstawione przez Boba Sloana w jego książce, podobnie jak jego kuchnia, jest bardzo proste i przystępne. Jednak zamieszczone tu informacje, choć przedstawiane w swobodnej formie, są treściwe, dzięki czemu niczego niepodejrzewający mężczyzna, który sądzi, że po prostu przygotowuje posiłek na szkolną imprezę swoich dzieci, zdobędzie cenną wiedzę.

Przepisy ze smaczkiem:
Nadszedł czas, byś porządnie nakarmił swoją rodzinę!

KSIĄŻKA NIE TYLKO DLA OJCÓW!

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

Ale pyszne! Tata gotuje Autor: Bob Sloan T³umaczenie: Anna Owsiak ISBN: 978-83-246-1450-9 Tytu³ orygina³u: Dads Own Cookbook Format: 180x235, stron: 304 Wszystko, co ka¿dy ojciec powinien wiedzieæ o kuchni • Trening sprawnoœciowy z piekarnikiem, mikrofalówk¹, blenderem, mikserem i innymi tajemniczymi sprzêtami • Witaminy, w których drzemie moc • Œniadania z jajem, do ³ó¿ka i na jednej nó¿ce • Kurczaki uciekaj¹ce, sma¿one, pieczone i na zimno • Wielkie Grillowanie • Dania prawdziwie mistrzowskie Uzbrojony w chochlê te¿ mo¿esz byæ mêski! „Nadzwyczajna ksi¹¿ka kucharska. Sloan porusza wszystkie podstawowe kwestie, przedstawiaj¹c wspania³e przepisy na dania, których jedzenie sprawia prawdziw¹ przyjemnoœæ. Gdybym mia³ tê ksi¹¿kê dwadzieœcia lat temu, zaoszczêdzi³bym sobie mnóstwo frustracji w kuchni” JIM HARRISON, „ESQUIRE” Poka¿ w kuchni, kto tu rz¹dzi WyobraŸ sobie nastêpuj¹cy scenariusz – Twoja ¿ona lub dziewczyna przez ca³y tydzieñ jest nieobecna, zbyt zajêta albo po prostu nie ma ochoty na gotowanie. Oœwiadcza: „Teraz Ty zajmiesz siê organizowaniem posi³ków” albo „Ciekawe, czy z Tob¹ nasze dzieci nie umar³yby z g³odu?”. To wystarczy, by ambicja wziê³a górê nad obaw¹ przed patelni¹. Pierwszego wieczoru coœ zamawiasz – wraz z dzieæmi siedzicie przed telewizorem, zajadacie pizzê i ogl¹dacie Killera. Maluchy s¹ wniebowziête, ale Ty czujesz pewien niesmak. Wszak¿e powinieneœ byæ w stanie coœ samodzielnie przyrz¹dziæ! Przecie¿ musi istnieæ jakieœ danie, które potrafi³byœ ugotowaæ; danie, które móg³byœ zaserwowaæ na obiad, nie licz¹c sa³atki z tuñczykiem czy przystawki z mro¿onki; coœ, co uchroni³oby Twoj¹ rodzinê przed „œmieciowym jedzeniem”. Nic jednak nie przychodzi Ci do g³owy. Nadszed³ czas, byœ porz¹dnie nakarmi³ swoj¹ rodzinê! KSI¥¯KA NIE TYLKO DLA OJCÓW! Spis treści Przedmowa Mario Batali 17 Wstęp  19 Na dobry początek  21 Zakupy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22 Zakupy przez internet . . . . . . . . . . . .23 Zdrowa żywność . . . . . . . . . . . . . . . .24 Etykiety . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .24 Składniki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .25 ............................................................................................... Zioła i przyprawy  dla początkujących . . . . . . . . 26 ............................................................................................... Podstawowy sprzęt kuchenny Taty . . . . . . . . . . . . . . . .28 ............................................................................................... Robot kuchenny . . . . . . . . . . . . 32 ............................................................................................... ............................................................................................... Kuchenka mikrofalowa . . 34 ............................................................................................... Bezpieczne przechowywanie produktów żywnościowych . . . .36 Zamrażanie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .36 Jak długo można to przechowywać? . . . . . . . . . . . .37 Prawdziwi mężczyźni dozują . . . . . . 38 Jak czytać przepis . . . . . . . . . . . . . . . . 39 ............................................................................................... Demistyfikacja  patelni sauté . . . . . . . . . . . . . . . . 40 ............................................................................................... Sprzątanie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42 Śniadanie  43 ............................................................................................... Śniadanie z jajem . . . . . . . . . . 44 Jajka gotowane Jajecznica Jajka smażone Jajka w koszulkach Omlety ............................................................................................... Naleśniki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .48 Francuskie tosty . . . . . . . . . . . . . . . . .49 ............................................................................................... Śniadanie do łóżka . . . . . . . . 50 Delikatna jajecznica z wędzonym łososiem, kwaśną śmietanką i kawiorem Mimoza Café au lait ............................................................................................... SPIS TREŚCI Gorąca owsianka . . . . . . . . . . . . . . . .52 Puszysty naleśnik . . . . . . . . . . . . . . . .52 Frittata . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .53 Najlepsze smażone ziemniaczki . . .54 Mufinki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .55 ............................................................................................... Porządna filiżanka  kawy i filiżanka  dobrej herbaty . . . . . . . . . . . . . . 56 ............................................................................................... Śniadanie z jogurtem i owocami . . .58 Drugie śniadanie 59 Sześć kanapek,  które Twoje dzieci  naprawdę będą jadły . . . . . . 60 Masło orzechowe i dżem . . . . . . . . . . 60 Kanapka z sałatką z tuńczyka . . . . . 60 BLT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 61 Kanapka z grillowanym serem . . . . 62 Kanapka klubowa z indykiem . . . . . 62 Sloppy Joe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 63 Cztery tradycyjne  amerykańskie  drugie śniadania . . . . . . . . . . . 64 Hamburgery . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 64 Hot dogi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 65 Makaron z serem na szybko . . . . . . . 66 Sałatka szefa kuchni . . . . . . . . . . . . . . 67 ............................................................................................... Pojemnik na drugie  śniadanie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 68 ............................................................................................... Szybkie drugie śniadania  bez przepisu . . . . . . . . . . . . . . . . . 69 Pizza z angielskich mufinek Jogurtowy bufet Paszteciki z tuńczyka Makaron z serem Ekspresowe burritos Wykorzystywanie  resztek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 70 Ekspresowe Lo Mein z resztek . . . . . . 70 Chilaquiles z kurczakiem, pomidorami i serem . . . . . . . . . . . 71 Minestrone delux . . . . . . . . . . . . . . . . . 72 Obiad 73 ............................................................................................... Kurczak od A do Z . . . . . . . . 76 Kawałki i części Porcje Przechowywanie Kurczak pieczony Kurczak opiekany Kurczak smażony Kurczak podsmażany ............................................................................................... Doskonały kurczak pieczony . . . . . . 78 Bliskowschodni „smażony” kurczak z piekarnika . . . . . . . . . . . 79 Pierś z kurczaka piccata . . . . . . . . . . . 80 Kurczak z pomidorami i kiełbaską . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 81 ............................................................................................... Wołowina od A do Z . . . . . . . 82 ............................................................................................... Jagnięcina od A do Z . . . . . 98 SPIS TREŚCI 100-procentowa krowa a k r e b e ż s z p o n - r d e karkówka goleń przednia k e t s o m f e b t s o r przepona c i w d ę l o p a r u m - k y s z t udziec e ń l o g l n a łata y t Kawałki Porcje Przechowywanie Wołowina z rusztu Duszenie wołowiny na potrawkę lub gulasz Duszona wołowina Rostbef Wołowina i burgery Porcje Jagnięcina z patelni Pieczeń jagnięca Jagnięcina z rusztu ............................................................................................... Kotlety z polędwicy jagnięcej w sosie z czerwonego wina . . . . . 100 Kotlety z łopatki jagnięcej z czosnkiem i rozmarynem . . . . . . . . . . . . . . . . 101 ............................................................................................... Wieprzowina  od A do Z . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .102 Kawałki Porcje Przechowywanie Pieczeń wieprzowa Wieprzowina z patelni Pieczona szynka Kotlety wieprzowe z rusztu ............................................................................................... Pieczona polędwica wieprzowa w sosie pomarańczowo-imbirowym z prowincji Hunan . . . . . . . . . . . . 104 Kotlety wieprzowe w panierce . . . . 104 Zapiekanka z ziemniaków i wieprzowiny . . . . . . . . . . . . . . . . 105 ............................................................................................... Ryby od A do Z . . . . . . . . . . . .107 Jak kupować ryby Porcje Przechowywanie Ryba pieczona na ruszcie smażone na patelni ............................................................................................... ............................................................................................... Jak kroić cebulę . . . . . . . . . . . . 86 ............................................................................................... Oficjalny mięsny bochen Taty . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 87 Rostbef . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 88 Pieczeń z garnka . . . . . . . . . . . . . . . . . 88 Faszerowana rolada z łaty . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 89 London broil . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 90 Smażona wołowina i brokuły . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 91 ............................................................................................... Meksykańska uczta . . . . . . . . 92 Przygotowywanie uczty . . . . . . . . . . . . .94 ............................................................................................... Fajitas ze stekiem . . . . . . . . . . . . . . . . . 95 Burritos z kurczakiem . . . . . . . . . . . . . 95 Tacos wegetariańskie . . . . . . . . . . . . . 96 Brudny ryż . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 97 Ciasto lodowo-lemoniadowe . . . . . . 97 SPIS TREŚCI Ryba smażona na patelni Ryba pieczona Ryba pieczona w folii Ryba duszona ............................................................................................... ............................................................................................... Ryby dla początkujących . . . . . . . . . . . .110 ............................................................................................... Czerwony snapper pieczony w folii . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 112 Filet z soli z szafranem w sosie pomidorowo-śmietanowym . . . . 113 Łosoś pieczony po cajuńsku . . . . . . 113 Pieczona makrela z suszonymi na słońcu pomidorami i ziołami . . . . . . . . . 114 Flądra z patelni . . . . . . . . . . . . . . . . . 115 ............................................................................................... Skorupiaki  dla początkujących . . . . . . .116 ............................................................................................... Krewetki barbecue po cajuńsku . . . . . . . . . . . . . . . . . . 117 Smażone przegrzebki z ziarnkami czerwonego pieprzu i kukurydzą mini . . . . . . 118 Ryż  i ziemniaki  119 Gotowany biały ryż . . . . . . . . . . . . . . 120 Pilaw podstawowy . . . . . . . . . . . . . . 120 Podstawowy brązowy ryż . . . . . . . . 121 Zapiekany dziki ryż . . . . . . . . . . . . . . 122 Kasza gryczana . . . . . . . . . . . . . . . . . 123 ............................................................................................... Ziemniak  to podstawa . . . . . . . . . . . . . . . . .124 Ziemniaki gotowane Ziemniaki pieczone Ziemniaki opiekane na ruszcie w piekarniku Tłuczone ziemniaki ............................................................................................... Frytki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 127 Frytki z piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . 127 ............................................................................................... Pieczony ziemniak  jako posiłek . . . . . . . . . . . . . . . .128 ............................................................................................... Faszerowane ziemniaki z boczkiem i serem . . . . . . . . . . . . 129 Młode ziemniaki pieczone na patelni . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 130 Warzywa 131 ............................................................................................... Przyrządzanie  podstawowych warzyw . . . . .132 Gotowanie Gotowanie na parze Gotowanie w kuchence mikrofalowej Smażenie z ciągłym mieszaniem ............................................................................................... Karczochy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 134 Szparagi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 135 Buraki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 135 Brokuły . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 136 SPIS TREŚCI Dziki ryż z winogronami . . . . . . . . . . . 148 Mus truskawkowy . . . . . . . . . . . . . . . 149 ............................................................................................... Wino  dla początkujących . . . . . . .150 ............................................................................................... Marchewki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 137 Kalafior . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 138 Kukurydza . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 138 Zielona fasolka szparagowa . . . . . . . . . . . . . . . . . 139 Grzyby . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 140 Groszek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 140 Szpinak . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 141 Cukinia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 142 Dwa fantazyjne  obiady 143 ............................................................................................... Lekka letnia  kolacja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .144 ............................................................................................... ............................................................................................... Nakrywanie  do stołu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .146 ............................................................................................... Harmonogram czynności Tortellini z kurczakiem w kremowym sosie z szynki parmeńskiej i pomidorów . . . . . . . . . . . . . . . . . 147 Pieczony łosoś z ziołową skórką . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 147 Kalifornia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 151 Francja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .152 Włochy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 153 ............................................................................................... Pożywny posiłek  w śródziemnomorskim stylu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .154 Harmonogram czynności ............................................................................................... Melon z szynką . . . . . . . . . . . . . . . . . 156 Mozzarella z pomidorem i świeżą bazylią . . . . . . . . . . . . . . . 156 Filet wołowy z leśnymi grzybami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 157 Ziemniaczki pieczone w piekarniku z rozmarynem i ząbkami czosnku . . . . . . . . . . . . 157 Duszone gruszki z lodami waniliowymi i likierem pomarańczowym . . . . . . . . . . . . 158 SPIS TREŚCI Sałatki  159 ............................................................................................... Bez sałaty ani rusz . . . . . . . .160 Sałaty liściaste Warzywa liściaste z goryczką ............................................................................................... ............................................................................................... Sosy do sałatek . . . . . . . . . . . .164 Oliwa z oliwek Ocet Sos winegret à la Tata ............................................................................................... Sałatka z kurczaka . . . . . . . . . . . . . . 166 Sałatka z białej fasolki i bazylii . . . . 167 Sałatka grecka . . . . . . . . . . . . . . . . . . 167 Sałatka Cezara . . . . . . . . . . . . . . . . . . 168 Sałatka ze szpinaku . . . . . . . . . . . . . 168 Sałatka Waldorf . . . . . . . . . . . . . . . . 169 Sałatka z marchewki i czarnej fasoli . . . . . . . . . . . . . . . . . 170 Sałatka z tuńczyka, ciecierzycy i wędzonego cheddara . . . . . . . . 171 Coleslaw . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 172 Sałatka z czerwonego ziemniaka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 172 Sałatka z rukwi, groszku chińskiego i melona . . . . . . . . . . 173 Sałatki stanowiące  kompletny posiłek . . . . . . . .174 Sałatka nicejska . . . . . . . . . . . . . . . . . 174 Sałatka z wołowiną po japońsku . . . . . . . . . . . . . . . . . 175 Chińska sałatka z kurczaka . . . . . . . 176 Makaron  177 ............................................................................................... Makaron  dla początkujących . . . . . . . . . .178 ............................................................................................... ............................................................................................... Sosy do makaronów  dla początkujących . . . . . . .180 Sosy śmietanowe Sosy na bazie pomidorów Sosy na bazie oliwy ............................................................................................... Podstawowy sos pomidorowy . . . . . . . . . . . . . . . . . 182 Klopsiki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 183 Lasagne bez gotowania à la Tata . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 184 Niezawodna zapiekanka makaronowa . . . . . . . . . . . . . . . . 185 ............................................................................................... Osiem kroków  do makaronowego  nieba . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .186 ............................................................................................... Fettuccine z pomidorami, kiełbasą i bazylią . . . . . . . . . . . . . 188 Linguine z owocami morza . . . . . . 189 Penne z tuńczykiem, pomidorami i pieczoną papryką . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 190 Spaghetti carbonara . . . . . . . . . . . . 190 Makaron z pustej szafki . . . . . . . . . . 191 Sałatka z tortellini na zimno . . . . . . 192 Makaron z masłem orzechowym na zimno . . . . . . . . 193 Makaron azjatycki z kurczakiem i szynką . . . . . . . . . 194 Zupy i gulasze 195 ............................................................................................... Zupy — kanon  podstawowy . . . . . . . . . . . . . . . . .196 Zupa standardowa Zupa krem Zupa pożywna ............................................................................................... Minestrone . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 198 Zupa z grochu w połówkach . . . . . 199 Rosół z makaronem à la Tata . . . . . 200 Zupa z małży rodem z Nowej Anglii . . . . . . . . . . . . . . . . 201 Zupa z ziemniaków i endywii . . . . . 202 Zupa marchwiowo- -pomarańczowa . . . . . . . . . . . . . 203 Tradycyjny gulasz wołowy . . . . . . . 204 Zupa brokułowo-jabłkowa . . . . . . . 205 ............................................................................................... Domowy rosół:  dla naprawdę  zaangażowanych . . . . . . . . . .206 Rosół wołowy Rosół z kurczaka ............................................................................................... Meksykański gulasz z kurczaka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 208 Śródziemnomorski gulasz z ryb i owoców morza . . . . . . . . . 209 SPIS TREŚCI Desery 211 Ciasteczka owsiano- -rodzynkowe à la Tata . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 212 Pudding czekoladowy . . . . . . . . . . . 213 Szybkie, dekadenckie batoniki z czekolady, masła orzechowego, musli i kokosu . . . . . . . . . . . . . . . . 213 Hermits . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 214 Ciasto limonkowe Dave’a . . . . . . . . 215 Jabłecznik à la Tata . . . . . . . . . . . . . 216 Ciasto à la Tata . . . . . . . . . . . . . . . . . 217 Ciasteczka owsiano-czekoladowe . . . . . . . . 218 Ekspresowe czekoladowe ciastka z rondla . . . . . . . . . . . . . . 219 Brzoskwiniowo-borówkowa brązowa Betty . . . . . . . . . . . . . . . . 220 Tiramisu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 221 ............................................................................................... Najprostsze  i najzdrowsze desery . . . . .222 ............................................................................................... Pieczone jabłka . . . . . . . . . . . . . . . . . 224 Melon z miodem i limonką . . . . . . . 224 Duszone gruszki . . . . . . . . . . . . . . . . 225 SPIS TREŚCI Banany smażone sauté z truskawkami . . . . . . . . . . . . . . . . . 225 Kandyzowane cząstki pomarańczy . . . . . . . . . . . . . . . . . 226 Pieczenie chleba  i pizzy razem  z dziećmi  227 ............................................................................................... Chleb od A do Z . . . . . . . . . . .229 ............................................................................................... Biały chleb wiejski . . . . . . . . . . . . . . . 232 Chleb z mąki z pełnego przemiału . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .233 Pumpernikiel z rodzynkami . . . . . . 234 Chleb kukurydziany . . . . . . . . . . . . . 235 Irlandzki chleb sodowy . . . . . . . . . . 236 ............................................................................................... ............................................................................................... Pizza à la Tata . . . . . . . . . . . . .237 Ciasto Pizza ............................................................................................... Angielskie bułeczki . . . . . . . . . . . . . . 240 Gotowanie  w plenerze  241 ............................................................................................... Gril od A do Z . . . . . . . . . . . . . .242 Przygotowywanie węgli Technika grillowania Konserwacja grilla Marynaty Technika marynowania Czas pieczenia Steki Hamburgery Kotlety jagnięce (polędwica) Polewanie ............................................................................................... Sos do potraw z grilla à la Tata . . . 247 Marynata winno-ziołowa . . . . . . . . 247 Marynata azjatycka . . . . . . . . . . . . . 248 Kurczak z grilla . . . . . . . . . . . . . . . . . . 248 Żeberka z grilla . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .249 Szaszłyki jagnięce . . . . . . . . . . . . . . . 250 Grillowane warzywa . . . . . . . . . . . . 251 Miecznik z grilla po azjatycku . . . . . 252 Szaszłyki z wieprzowiny lub kurczaka . . . . . . . . . . . . . . . . . 252 Dip z masła orzechowego . . . . . . . 253 Filety z piersi kurczaka Mary Cleaver z octem balsamicznym i rozmarynem . . . 254 SPIS TREŚCI Przyjęcie  koktajlowe  267 ............................................................................................... Drinki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .269 ............................................................................................... ............................................................................................... Łatwe kąski  i etniczne zakąski . . . . . . . . .270 ............................................................................................... Sajgonki i dim sum . . . . . . . . . . . . . . 270 Guacamole . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 270 Mini quiche . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 270 Pasztet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 271 Dolmas i spanakopita . . . . . . . . . . . 271 Tapenade i pesto . . . . . . . . . . . . . . . . 271 Pizza rotolo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 271 Kawior z łososia . . . . . . . . . . . . . . . . . 271 Pizza-pita z kozim serem . . . . . . . . . 272 Grillowane skrzydełka kurczaka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 272 Hummus lub baba ghanoush z klinami z chleba pita . . . . . . . . . . . . . . . . . 272 Krewetki z sosem koktajlowym . . . . . . . . . . . . . . . . . 272 Ser i krakersy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 272 Gotowanie  dla większej  liczby osób  255 Pieczona wędzona szynka . . . . . . . 256 Chili à la Tata . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 256 Czerwony snapper Vera Cruz . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 257 Piersi z kurczaka z szynką parmeńską i mozzarellą . . . . . . . 258 Jambalaya z krewetkami i kurczakiem . . . . . . . . . . . . . . . . . 259 Pieczona polędwica wołowa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 261 Cielęcina, kiełbaski i kurczak z kuskusem po marokańsku . . . . . . . . . . . . . 261 ............................................................................................... Kolacja z okazji  Święta Dziękczynienia  dla dwunastu osób . . . . . . . .263 ............................................................................................... Pieczony indyk . . . . . . . . . . . . . . . . . . 264 Farsz z jabłek i kiełbasy à la Tata . . 265 Ekspresowy sos żurawinowy . . . . . . . . . . .265 Glazurowane słodkie ziemniaczki . . . . . . . . . . . . . . . . . . 266 SPIS TREŚCI kurczaka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 277 Smakowita polewa ............................................................................................... Menu na wymyślne  przyjęcie koktajlowe  dla 25 osób . . . . . . . . . . . . . . . . .273 Harmonogram czynności Lista zakupów ............................................................................................... Crudités . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 276 Dip z suszonych na słońcu pomidorów i pieczonej czerwonej papryki . . . . . . . . . . . . 276 Świeża salsa i chipsy . . . . . . . . . . . . . 277 Jerkowane skrzydełka Siekany łosoś na listkach cykorii . . . . . . . . . . . . . 278 Melon z szynką parmeńską . . . . . . 279 ............................................................................................... Serowy elementarz . . . . . . .280 Krewetki z sosem koktajlowym . . . 282 ............................................................................................... Przyjęcie  urodzinowe  Twojego dziecka  283 ............................................................................................... Przyjęcia tematyczne . . . .284 ............................................................................................... Pomysły na zabawy Menu na przyjęcie . . . . . . . .287 Przekąski . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 287 Pizza . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 287 Tacos z indykiem . . . . . . . . . . . . . . . . 287 Kanapki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 287 Grillowane hamburgery i hot dogi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 288 Lasagne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 288 Napoje . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 288 Tort urodzinowy . . . . . . . . . . .289 Podstawowy tort urodzinowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . 289 czekoladowa . . . . . . . . . . . . . . . . . 291 Ekspresowa polewa waniliowa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 291 ............................................................................................... Nakładanie polewy  na tort . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .292 ............................................................................................... ............................................................................................... Dekorowanie ciasta . . . . . . .293 ............................................................................................... Słowniczek  294 Spis potraw  296 Ale Pyszne! Tata Gotuje 43 Śniadanie Śniadanie to trady- cyjna domena Taty. Gdy byłem do- rastającym chłop- cem, mój tata zwykł wstawać wcześniej w niedzielne poran- ki, aby upichcić dla nas stos naleśników, francuskie tosty lub monstrualnych rozmiarów omlet. Robił to po części dlatego, aby po- zwolić mamie trochę dłużej pospać, a po części po to, aby pokazać jej, że gotowanie nie jest znowu takim przykrym obowiązkiem. Jednak przygotowywanie śniadań dzień w dzień to zupełnie inna sprawa. Cudownie jest zacząć dzień od miseczki z gorącą owsianką albo gorącej babeczki lub rogalika z dżemem, lecz większość z nas nie ma czasu na jedzenie śniadań, nie wspominając nawet o ich przyrządzaniu. Niemniej jednak śniadanie uważa się za najważniej- szy posiłek dnia, który dostarcza nam prawdziwego zastrzyku ener- gii na cały dzień. Codzienne wyczarowywanie zdrowego śniadania wymaga ze- spolenia sił kuchenki mikrofalowej, wysokiego płomienia pod patel- nią z omletem, mądrych zakupów i od czasu do czasu paru prostych czynności przygotowawczych na wieczór przed. 44  Ale Pyszne! Tata Gotuje ŚNIADANIE Śniadanie z jajem J ajko, które zjadasz jest jednym z około Jak ugotować doskonałe jajko na twardo Umieść zimne jajka w rondlu lub garnku, a następnie zalej je zimną wodą. Doprowadź wodę do wrzenia; zredukuj ogień. Gotuj na wolnym ogniu przez 12 minut. Wrzuć jaja bezpośrednio do zimnej wody, aby przestały się gotować oraz by można je było natychmiast obrać ze skorupki. 250 jaj, które rocznie znosi kura hodowa- na na fermie kurzej, i jednym z około 390 mi- liardów jaj produkowanych rocznie na świecie. Jajko to waży około 55 g i dostarcza 6,5 g białka, co stanowi około 13 zalecanego dziennego zapotrzebowania. Przeciętne jajko dostarcza 80 kalorii i spore ilości żelaza, fosforu oraz tiaminy. Jego wadą jest to, że zawiera dużo cho- lesterolu, który w całości znajduje się w żółtku. Aby zmniejszyć jego spożycie, spróbuj przyrządzać omlety z połączenia całych jaj z białkami. Możesz też serwować jajka smażone, lecz podawaj je z kilkoma pla- sterkami pomarańczy lub melona zamiast z boczkiem czy kiełbaskami, a tosta smaruj niesłodzonym dżemem, a nie masłem. Jajka gotowane Składniki (dla 2 osób) 4 świeżuteńkie, ekstraduże  jajka Sprzęt Możesz zaserwować jajka na miękko w skorupkach, lecz wtedy będą Ci potrzebne kieliszki na jajka. Prościej jest wrzucić obrane jajko na miękko do miseczki z kawałkami pieczywa tostowego. Metoda ta sprawdza się zwłaszcza w przypadku przeziębionych dzie- ci, które mają problem z przełyka- niem z powodu bólu gardła. Średniej wielkości rondel Łyżka cedzakowa 1. Rondel wypełnij w ⅔ wodą, a następnie zagotuj ją na dużym ogniu. 2. Zmniejsz ogień na średni i delikatnie, za pomocą łyżki cedzakowej, włóż jajka do wody. 3. Rozprowadź masło lub mar- garynę po powierzchni patelni. Gdy przestanie skwierczeć, wlej jajka. Pozwól dolnej warstwie ścinać się przez mniej więcej 10 sekund. Następnie za pomocą szpatułki zeskrob ścięte jajko z dna patelni i zamieszaj. 4. Gdy jajka osiągną taką kon- systencję, jaką lubisz, przenieś je z patelni na talerz (w przeciw- nym razie nadal będą się ścinały) i natychmiast podaj. Wariacje Jeżeli chcesz uatrakcyjnić nieco serwowane przez Ciebie jajka, a jednocześnie nie chcesz robić omletów, dodaj do rozbitych jajek jakąkolwiek kombinację poniższych składników i postępuj według powyższej instrukcji:  Małe kawałki szynki lub goto- wanego boczku.  Tarty ser (cheddar, szwajcar- ski, Gruyère lub jakikolwiek inny twardy ser).  Kawałki wędzonego łososia.  Którekolwiek z następujących ziół (świeżych lub suszonych): oregano, bazylia, tymianek, a tak- że szczypiorek.  Cienkie plasterki salami, pa- strami lub peklowanej wołowiny.  Podsmażana cebula pokrojo- na w kostkę, grzyby, papryka lub cukinia. 3. Gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty, aby uzyskać zwykłe jajka na miękko, albo przez 4 mi- nuty, jeżeli lubisz, gdy żółtko jest nieco mocniej ścięte. 4. Wyjmij jaja z rondla, po- sługując się łyżką cedzakową. Umieść gorące jaja na ściereczce lub na podwójnej warstwie ręcz- ników papierowych, a następnie delikatnie rozbij tyłem łyżeczki skorupkę u szczytu jajka. Obierz jajko na tyle, abyś był w stanie włożyć do niego łyżeczkę. Wydo- bądź żółtko i delikatnie wyskrob białko. Podawaj od razu z tostem, ponieważ jajka gotowane na miękko szybko stygną. Jajecznica Cały sekret polega na tym, aby patelnia była odpowiednio roz- grzana oraz by sprawnie posługi- wać się szpatułką. Składniki (dla 4 osób) 8 dużych jaj 1½ łyżki masła   lub margaryny Sprzęt Duża teflonowa patelnia Średniej wielkości miska Trzepaczka Krótka szpatułka 1. Wbij jajka do miski i ubij trzepaczką. 2. Postaw teflonową patelnię na dużym ogniu i pozwól jej rozgrzewać się przez około 30 sekund. Ale Pyszne! Tata Gotuje 45 ŚNIADANIE Jajka smażone Aby uzyskać jajka smażone z obydwu stron, nie uszkadzając żółtek, postępuj tak, jak postą- piłby doświadczony kucharz restauracyjny, wiodący nieustan- ny wyścig z czasem: wysmaruj szpatułkę odrobiną oliwy, wsuń ją pod smażące się jajka, a na- stępnie delikatnie oddziel je od powierzchni patelni i obróć. Składniki (dla 2 osób) 1 łyżka masła lub margaryny 4 duże jajka Sprzęt Duża patelnia Szpatułka 1. Postaw patelnię na dużym ogniu i pozwól jej rozgrzewać się przez około 30 sekund. 2. Rozprowadź masło lub mar- garynę po powierzchni patelni. Gdy przestanie skwierczeć, wbij jajka, otwierając je tuż nad powierzchnią patelni, tak aby nie uszkodzić lądujących na niej żółtek. 3. Smaż jajka tak długo, aż ich białko się zetnie, czyli przez oko- ło 2 minuty. Jeżeli chcesz uzyskać ładne „słoneczka”, zmniejsz ogień na średni i smaż przez dodatkową minutę. Aby uzyskać jajka sma- żone z obydwu stron, obróć je tak, jak opisano powyżej, smażąc 30 sekund dłużej. 46  Ale Pyszne! Tata Gotuje ŚNIADANIE 4. Za pomocą szpatułki delikat- nie oddziel jajka od patelni, uwa- żając na żółtka, które wciąż mogą się rozlać. (W razie konieczności posłuż się krawędzią szpatułki, aby oddzielić poszczególne jajka). Wskazówka Umieść pieczywo w tosterze zaraz po rozpoczęciu smażenia jajek, tak aby tost był gotowy w tym samym czasie, co jajka. Jajka w koszulkach Gotowanie „w koszulkach” to technika kulinarna polegająca na gotowaniu w płynie o tempera- turze wrzenia lub nieco niższej pozbawionych skorupki jaj lub obranych ze skóry owoców bądź drobiu. Odpowiednio przyrzą- dzone jajka w koszulkach, po- dane na toście, stanowią bardzo krzepiące śniadanie. Zaserwuj je Mamusi z dostawą do łóżka. Składniki (dla 2 osób) 1 łyżka octu białego   lub jabłkowego 4 świeżuteńkie duże jajka Sprzęt Duża, głęboka patelnia 4 małe miseczki Łyżka cedzakowa 1. Patelnię wypełnij w ⅔ zimną wodą. Dodaj ocet i doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. 2. Gdy woda zacznie wrzeć, wbij po jednym jajku do każdej z 4 miseczek, uważając przy tym, aby nie rozlać żółtek. Jeżeli żółt- ko się rozleje, sięgnij po nowe jajko, zachowując to rozlane do czegoś innego. 3. Zmniejsz ogień pod gotującą się wodą na średni, tak aby ledwie wrzała. Trzymając miseczkę w sposób pozwalający krawędzi stykać się z wodą, zsuń jajko do wrzątku. Stosując tę właśnie tech- nikę, umieść każde jajko w wo- dzie, starając się działać możliwie jak najszybciej, aby wszystkie jajka były gotowe w tym samym czasie. 4. Gotuj jajka na wolnym ogniu przez 3 minuty, czyli do cza- su, aż białka zaczną się ścinać. Za pomocą łyżeczki delikatnie przenieś nieco wody na żółtka, tak aby i one się zagrzały. Jeżeli woda zacznie gwałtownie wrzeć, zmniejsz nieco ogień. Gotowe jajka delikatnie wyjmij z wody, posługując się łyżką cedzakową, i umieść je na tostach lub bułkach. Omlety Jakość omletu zależy w równym stopniu od właściwych proporcji jajek w stosunku do rozmiarów patelni, co od umiejętności kucharza. 3 duże jaja = patelnia o średnicy 20 cm (dla 1 osoby) 5 dużych jaj = patelnia o średnicy 25 cm (dla 2 osób) 8 dużych jaj = patelnia o średnicy 30 cm (dla 3 osób) Omlet nie zetnie się odpowied- nio, jeżeli na patelni znajdzie się zbyt dużo jajek, a jeśli będzie ich zbyt mało, usmaży się za szyb- ko. Zawsze lepiej zrobić więcej omletów, aniżeli przeładować patelnię nadmierną ilością jajek. A ponieważ usmażenie omletu zabiera jedynie około minuty, gdy tylko nabierzesz nieco wpra- wy, ich przyrządzenie nie będzie wymagało żadnego wysiłku z Twojej strony. Składniki (na jeden omlet) Około ½ filiżanki nadzienia  (patrz poniżej) 3 duże jajka 1 łyżeczka masła   lub margaryny Sprzęt Patelnia o średnicy 20 cm,  najlepiej teflonowa Średniej wielkości miska Trzepaczka Szpatułka 1. Przygotuj nadzienie (jeżeli masz ochotę) i odstaw je na bok. 2. Za pomocą trzepaczki deli- katnie ubij jajka w misce. 3. Postaw patelnię na dużym ogniu i pozwól jej rozgrzewać się przez około 30 sekund. Roz- prowadź masło lub margarynę po powierzchni patelni. Gdy przestanie skwierczeć, wlej ubite jajka. Pozwól dolnej warstwie ścinać się przez mniej więcej 15 sekund. 4. Wsuń mniej więcej jedną trzecią szpatułki pod omlet. Unieś jego brzeżek przechylając jednocześnie patelnię w taki sposób, aby nieścięte jajko wy- pełniło zwolnioną w ten sposób powierzchnię. Powtarzaj czyn- ność tak długo, aż jajka zetną się całkowicie. 5. Szybkim ruchem rozprowadź nadzienie w centralnej części omletu, a następnie zawiń, uno- sząc jego grubszą część. 6. Za pomocą szpatułki strąć omlet na talerz. 7. Przetrzyj patelnię do czysta papierowym ręcznikiem i sto- sownie do potrzeb przystąp do robienia kolejnego omletu. Nadzienie  Tarty cheddar, Monterey Jack1, mozzarella, ser szwajcarski, Gruyère, edamski, parmezan lub bardziej miękkie sery, takie jak gorgonzola lub feta, pokrojone na małe kawałki.  Szynka, salami lub gotowa- ny boczek, pokrojone na małe kawałki.  Pokrojona w kostkę cebula, papryka, grzyby, pomidor lub szalotki (bezpośrednio z puszki lub delikatnie podsmażone).  Odgrzane resztki chili, podsmażanej fasolki albo sos pomidorowy (o temperaturze pokojowej).  Szczypta dowolnej kombi- nacji świeżych lub suszonych ziół, takich jak oregano, zielona pietruszka, bazylia, rozmaryn lub, oddzielnie, estragon (około 1 łyżeczki na 4 jajka). 1 Delikatny w smaku, miękki, dobrze się topiący ser podpuszczkowy. Można go zastąpić dowolnym łagodnym serem żółtym — przyp. red. Ale Pyszne! Tata Gotuje 47 ŚNIADANIE O jajkach słów kilka W przypadku jajek kluczowa jest ich świeżość. Zazwyczaj najlepsze, najbardziej przesycone smakiem jajka można kupić bezpośrednio od hodowcy. W niektórych sklepach można również dostać jajka z hodowli ekologicznych lub zniesione przez kury z chowu wolno wybiegowego. Nie ma natomiast żadnej różnicy smakowej ani odżywczej pomiędzy jajkami o białej skorupce a tymi ze skorupką brązową (kolor skorupki jajka zależy od karmy kury, która je zniosła). Ważne jest, zwłaszcza w przypadku pieczenia, aby jajka miały odpowiedni rozmiar. W wszystkich przepisach Taty wykorzystywane są jajka duże lub ekstraduże. Kupując jajka sprawdzaj datę na pudełku, starając się wybrać możliwie najświeższe. Najlepiej spożyć je w przeciągu tygodnia od zakupu, lecz w lodówce można przechowywać je nawet do 3 tygodni. Jajka zawsze przechowuj w kartonowym pojemniku. Oto prosty sposób na to, aby sprawdzić, czy jajko jest nadal świeże: umieść jajko w małej miseczce z wodą. Świeże jajko opadnie na dno, starsze wypłynie na powierzchnię. Powietrze zawsze przedostaje się do jajka przez jego porowatą skorupkę, jeśli jednak dostało się do niego aż tyle powietrza, że zaczyna dryfować po powierzchni wody, oznacza to, że było przechowywane zbyt długo i należy je wyrzucić. 48  Ale Pyszne! Tata Gotuje ŚNIADANIE Naleśniki Spektrum smaku naleśników jest bardzo szerokie, począwszy od wstrętnych po wspaniałe, w zależno- ści od tego, kto mieszał ciasto i kto obracał je na patelni. Te są lekkie i pożywne. Składniki (dla 4 osób) 1 filiżanka mąki ½ filiżanki maki pszennej z pełnego przemiału 3 łyżki cukru 2 łyżki zarodków pszennych (wedle uznania) 1½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki soli 1 duże jajko 1 filiżanka mleka 2 łyżki masła lub margaryny, roztopione  i ostudzone, albo oleju roślinnego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (wedle uznania) Dodatkowe masło, margaryna lub olej roślinny   do smażenia naleśników Sos do naleśników Sprzęt Duża patelnia   Średniej wielkości miska Mała miseczka Mały dzbanuszek Trzepaczka Drewniana łyżka Szpatułka 1. Posługując się trzepaczką, wymieszaj wszystkie suche składniki w średniej wielkości misce. 2. W małej miseczce delikatnie roztrzep jajka, mleko, roztopione masło lub margarynę (albo olej roślinny) i wanilię. 3. Płynne składniki dolej do suchych i wymieszaj je drewnianą łyżką. Uważaj, aby nie przesadzić z mieszaniem. W tym momencie być może zechcesz przelać ciasto do małego dzbanuszka, aby ułatwić sobie jego rozlewanie po patelni. 4. Postaw patelnię na dużym ogniu i pozwól jej rozgrzewać się przez około 30 sekund. Następnie zmniejsz ogień na średni. 5. Rozprowadź masło lub margarynę po po- wierzchni patelni. Gdy przestanie skwierczeć, rozlej trochę ciasta po patelni, aby uzyskać pożądanych rozmiarów naleśnik, czyli tyle, aby ciasto nie doty- kało krawędzi patelni. 6. Smaż do momentu, w którym na powierzchni naleśnika zaczną się tworzyć kratery. Obróć i smaż przez 1 – 2 minuty w przypadku cienkich naleś- ników lub nieco dłużej w przypadku grubszych. Podawaj od razu z masłem lub margaryną albo z ulubionym sosem. Wariacje Do ciasta dodaj nieco jagód (świeżych lub mrożo- nych), pokrojonych w cienkie plasterki truskawek lub pokrojonych w kostkę brzoskwiń. Jeżeli chcesz dodać jabłka, najpierw pokrój je w cienkie plasterki, a następnie lekko podsmaż. Banana pokrój w plasterki i podsmaż na średnim ogniu z ⅓ filiżanki prawdziwego syropu klonowego. Uzyskanym w ten sposób ciepłym sosem polewaj naleśniki. Wskazówki  Jeżeli masz do wykarmienia cały tabun głodo- morów i nie chcesz zaczynać podawać naleśników, zanim nie zrobisz ich na tyle, aby każdy mógł dostać po jednym, włóż gotowe naleśniki, ułożone na blasze do pieczenia, na kilka minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 90°C.  Pierwsza partia naleśników może nie wyjść dokładnie tak, jak powinna, ponieważ patelnia musi osiągnąć odpowiednią temperaturę. Jeżeli wysma- żenie Twoich pierwszych naleśników zabrało Ci nieco więcej czasu, niż podano w przepisie, zwiększ ogień. Zmniejsz ogień, gdy stwierdzisz, że naleśniki zaczynają się przypalać.  Po wysmażeniu pierwszej partii naleśników być może nie będziesz musiał wcale dodawać masła. Francuskie tosty Francuski tost był jedną z pierwszych rzeczy, któ- rych przyrządzania nauczył mnie mój tata. Oto jego przepis z pewnymi drobnymi zmianami (tata nie należał do miłośników wanilii): Składniki (dla 4 osób) 6 dużych jaj ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii Trochę mleka Szczypta cynamonu (wedle uznania) 8 kromek chleba 1 łyżeczka masła lub margaryny Sprzęt Duża patelnia   Forma do pieczenia ciasta lub duża miska Trzepaczka Szpatułka 1. W dużej misce lub formie do pieczenia ciasta roztrzep jajka, wanilię, mleko i cynamon (jeżeli lubisz). 2. Zanurz każdą kromkę w mieszance jajecznej, obracając po kilka razy, tak aby jajko nasączyło chleb z każdej strony. 3. Patelnię postaw na dużym ogniu i pozwól jej rozgrzewać się przez około 20 sekund. Następnie zmniejsz ogień na średni. (W przeciwieństwie do omletów francuskie tosty wymagają powolnego podsmażania). Ale Pyszne! Tata Gotuje 49 ŚNIADANIE Aby oszczędzić na czasie Nieusmażone francuskie tosty doskonale nadają się do zamrażania. Nasącz kromki chleba w mieszance jajecznej, a następnie ułóż jedna obok drugiej na blasze do pieczenia i włóż do zamrażalnika na kilka godzin. Zamrożone kromki przenieś do plastikowego woreczka. Przed podaniem: ułóż zamrożone pieczywo na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia i piecz przez 15 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do temperatury 200°C. 4. Rozprowadź masło lub margarynę po po- wierzchni patelni. Gdy przestanie skwierczeć, połóż chleb. Smaż przez 3 – 4 minuty, do momentu, w któ- rym chleb delikatnie się zarumieni. Obróć i smaż przez kolejne 3 – 4 minuty. Wskazówki  Chleb z mąki z pełnego przemiału nadaje się na francuskie tosty równie dobrze jak białe pieczywo, a jest bardziej pożywny.  Dla urozmaicenia możesz zrobić francuskie tosty z bagietki pokrojonej w ukośne kromki o grubości około 2,5 cm.  Możesz spróbować również zrobić francuskie tosty z grubo krojonej chałki.  Jeżeli podczas robienia francuskich tostów nie korzystasz z pieczywa krojonego, pokrój chleb w 2,5-centymetrowe kromki.  Możesz również zrobić ciekawe francuskie tosty z mufinek. 50  Ale Pyszne! Tata Gotuje NA SpEcJAlNą OkAzJę Śniadanie do łóżka Niektórzy uważają, że nie ma lepszego sposobu na okazanie swoich uczuć ukochanej osobie niż pojawienie się rankiem w drzwiach sypialni, niosąc na tacy świeżo wyciśnięty sok, gorącą kawę i wystawne śniadanie. Możesz to zrobić w Dzień Matki, uro- dziny, rocznicę — każdego ranka, kiedy chcesz sprawić, aby ta szcze- gólna dla Ciebie osoba poczuła się jak królowa. Delikatna jajecznica z wędzonym łososiem, kwaśną śmietanką i kawiorem Elegancki wygląd, rozkoszny smak — to śniadanie aż prosi się o szampana. Składniki (dla 2 osób) 4 kromki białego pieczywa 4 jajka 115 g wędzonego łososia,  pokrojonego w drobną  kosteczkę 2 łyżki masła 2 łyżki kwaśnej śmietanki  o temperaturze pokojowej Plasterki świeżych owoców  i amerykańskie borówki Sprzęt Specjalny podwójny garnek  (z dolną częścią do  wypełniania wodą) Średniej wielkości miska Foremka o średnicy 10 cm  do wycinania ciasteczek  w kształcie serca   (wedle uznania) Trzepaczka 1. Za pomocą foremki do wycinania ciasteczek lub małego nożyka pośrodku każdej kromki chleba wytnij serduszko. Powsta- łe w ten sposób serduszka wyrzuć lub zachowaj na inną okazję. Umieść pozostały chleb pośrod- ku dwóch talerzy. 2. Jajka roztrzep w średniej wiel- kości misce. Dodaj wędzonego łososia. 3. Dno podwójnego garnka wy- pełnij wodą do wysokości 5 cm. Na górze połóż masło i postaw gar- nek na średnim ogniu. Gdy masło się roztopi, rozprowadź je po dnie garnka, a następnie dodaj jajka. Mieszaj za pomocą trzepaczki do czasu, aż jajka ulegną ścięciu, czyli przez około 2,5 minuty. MENU Delikatna jajecznica z wędzonym łososiem, kwaśną śmietanką i kawiorem Croissants Mimoza Café au lait Świeże owoce NA SpEcJAlNą OkAzJę Ale Pyszne! Tata Gotuje 51 4. Zdejmij jajka z ognia i wmie- szaj kwaśną śmietankę. Nałóż po jednej czwartej części jajek w wy- cięte serduszka. Na górę połóż nieco kawioru, a brzegi talerzy udekoruj na zmianę plastrami świeżych owoców i amerykański- mi borówkami. Podawaj od razu. Mimoza Aby przygotować dwie mimozy, wyciśnij sok z trzech świeżych pomarańczy. Dwa kieliszki do szampana w połowie wypełnij sokiem, a następnie dopełnij schłodzonym szampanem. Café au lait Wraz z tym specjalnym śniada- niem podaj filiżankę café au lait. Zaparz kawę tak, jak to zwykle czynisz, lecz nieco mocniejszą. Dodaj też szczyptę cynamonu do zmielonych ziaren. Jednocześnie w małym rondelku zagrzej trochę mleka. Na chwilę przed poda- niem do obydwu filiżanek nalej po równo mleka i kawy. Kawior emptor2 Świeży czarny kawior, jak ten pozyskiwany z jesiotra czy z bieługi, zazwyczaj można dostać w specjalistycznych sklepach. Jeżeli nie możesz dostać świeżego kawioru, zawsze możesz zastąpić go tym pasteryzowanym lub prasowanym, dostępnym w supermarketach, choć ich smak trudno porównywać. Pamiętaj, że nie wszyscy lubią intensywny rybi smak, którym charakteryzuje się ten delikates. W razie potrzeby możesz go zastąpić szczyptą drobno posiekanego świeżego szczypiorku lub zielonej pietruszki. 2 Nawiązanie do łac. słów caveat emptor znaczących: „niech kupiec strzeże się” — przyp. tłum. 52  Ale Pyszne! Tata Gotuje ŚNIADANIE Gorąca owsianka Kiedy byłem 22-letnim młodzieńcem o chaotycz- nych zwyczajach żywieniowych, a mój dziadek pełnym życia 91-letnim staruszkiem, stwierdzi- łem, że najlepsze, co mogę zrobić, to jeść to, co on. A trzeba Ci wiedzieć, że mój dziadek dzień w dzień, bez wyjątku, jadał gorącą owsiankę. Składniki (na jedną miseczkę) ⅓ filiżanki zwykłych płatków owsianych ¼ filiżanki wody Trochę mleka i brązowego cukru, syropu  klonowego lub miodu (według uznania) Sprzęt Kuchenka mikrofalowa Mała miseczka nadająca się do użytku  w kuchence mikrofalowej 1. Do miseczki wsyp owsiankę i zalej wodą, a na- stępnie luźno przykryj folią spożywczą. 2. Umieść miseczkę w kuchence mikrofalowej i gotuj na średniej mocy przez 5 – 6 minut. Dobrze wymieszaj. 3. Dodaj mleko i ewentualne dodatki. Owsianka tradycyjna Przyrządzając owsiankę na tradycyjnej kuchence, zagotuj wodę w litrowym rondelku. W przypadku drobniejszych płatków dodaj nieco więcej wody; mniej — w przypadku grubszych. Do gotującej się wody wsyp płatki i zdecydowanie zmniejsz ogień. Gotuj bez przykrycia przez około 5 minut, intensywnie mieszając. Zdejmij owsiankę z kuchenki, przykryj i odstaw, tak aby uzyskała pożądaną konsystencję. Dobrze wymieszaj, następnie dodaj mleko i wedle uznania cukier, syrop klonowy lub miód. Wariacje Podczas ostatnich 30 sekund gotowania dodaj do owsianki świeże jagody, plasterki banana, kawałki jabłka, rodzynki lub jogurt. Puszysty naleśnik Puszyste naleśniki należały do tych nielicznych potraw przyrządzanych przez naszego tatę, które uważaliśmy za prawdziwy przysmak. Oto niezawod- ny przepis na to efektowne danie. Składniki (dla 4 osób) 6 dużych jajek 1½ filiżanki mleka 1 filiżanka mąki 3 łyżki cukru 1 łyżeczka wanilii ¼ łyżeczki cynamonu 6 łyżek masła lub margaryny Dżem, polewa lub miód Sprzęt Żeliwna patelnia o średnicy 30 cm   lub inne żaroodporne naczynie Blender 1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. 2. Ustaw blender na średnią prędkość i zmiksuj jaj- ka, mleko, mąkę, cukier, wanilię i cynamon (zajmie Ci to około 15 sekund). Ciasto powinno być nieco grudkowate. 3. Roztop masło lub margarynę na patelni, umiesz- czając ją na około 30 sekund w nagrzanym piekarniku. 4. Wyjmij naczynie z piekarnika, rozprowadź masło po całej jego powierzchni, a następnie wlej ciasto. Włóż patelnię z powrotem do piekarnika, ustawiając ją na środkowej kratce, i piecz naleśnik przez około 20 minut lub do momentu, w którym naleśnik stanie się puszysty i przybierze złocisto- brązową barwę. (Nie otwieraj piekarnika przed upływem 17 minut; po każdym sprawdzeniu drzwi piekarnika zamknij powoli i ostrożnie). 5. Gotowy naleśnik pokrój na kawałki i natych- miast podaj z dżemem, polewą lub miodem. Wariacje Puszysty naleśnik doskonale komponuje się ze świeżymi plastrami jabłek, bananów z jagodami lub kawałkami brzoskwini. Jabłka najlepiej przez kilka minut podsmażać na łyżeczce masła na średnim ogniu, gdy naleśnik piecze się w piekarniku. Wskazówki  Jeżeli masło na patelni zrobi się brązowe, ozna- cza to, że przypaliło się i że nie nadaje się do spo- życia. W takim przypadku wylej je, oczyść patelnię i zacznij od nowa.  Średnica patelni musi mierzyć dokładnie 30 cm. W przeciwnym razie naleśnik nie będzie puszysty.  Jeżeli nie posiadasz blendera, skorzystaj z ręcz- nego miksera lub trzepaczki, albo z robota kuchen- nego pracującego w trybie pulsacyjnym. Frittata To klasyczne włoskie danie, serwowane jako zakąska w wielu trattoriach, jest niczym kisz bez kruchego ciasta i śmietany, tak proste, że trudno sobie wy- obrazić coś równie nieskomplikowanego. Składniki (dla 4 osób) 8 dużych jajek 4 plasterki szynki parmeńskiej, włoskiego salami  lub pepperoni 1 łyżeczka suszonego oregano 1 średniej wielkości cukinia 1 czerwona papryka 6 pieczarek lub grzybów leśnych 2 szalotki lub jedna mała cebula 3 łyżki oliwy ½ filiżanki tartego cheddara Ale Pyszne! Tata Gotuje 53 ŚNIADANIE Sprzęt rączką Duża, teflonowa patelnia z nienagrzewającą się  Średniej wielkości miska 2 szpatułki Talerz o średnicy 30 cm (według uznania) 1. Rozgrzej opiekacz; kratkę umieść w dolnej części piekarnika, na jednej trzeciej wysokości. 2. Delikatnie wbij jajka do miski. Pokrój mięso na 2-centymetrowe kawałki i dodaj do jajek wraz z ore- gano. Odstaw na bok. 3. Umyj i osusz cukinię i paprykę. Obetnij końców- ki cukini, a następnie przekrój ją wzdłuż; uzyskane w ten sposób połówki cukini pokrój w grube na centymetr półksiężyce. Usuń gniazdo nasienne z papryki, a następnie pokrój ją w szerokie na centy- metr paski. Te z kolei pokrój na dwucentymetrowe kawałki. Grzyby pokrój w cienkie plasterki. Szalotki lub cebule obierz i pokrój na cienkie talarki. 4. Dużą teflonową patelnię z nienagrzewającą się rączką postaw na średnim ogniu i pozwól jej roz- grzewać się przez około 30 sekund. Dodaj dwie łyżki oliwy z oliwek, cukinię, paprykę, grzyby i szalotki. Podsmażaj, często mieszając, tak długo, aż warzywa zmiękną, czyli przez około 6 minut. 5. Dodaj pozostałą łyżkę oliwy, rozprowadzając ją po dnie patelni. Wlej mieszankę jajeczną. Następnie do- daj tarty ser. Smaż, często mieszając, aż spód frittaty się zetnie. (Górna warstwa powinna być płynna). 6. Zdejmij patelnię z kuchenki i umieść ją na dolnej kratce w gorącym piekarniku. Opiekaj przez 3 – 5 mi- nut, lub do czasu, aż frittata spuchnie i zbrązowieje. 7. Wyjmij patelnię z piekarnika i odstaw na chwilę, aby ostygła. 8. Przenieś frittatę z patelni na talerz za pomocą dwóch szpatułek, albo podawaj bezpośrednio z pa- telni. (Posłuż się łapką, aby nie poparzyć się rączką patelni, która długo jeszcze będzie utrzymywała swoją wysoką temperaturę). 9. Przed podaniem pokrój frittatę w kliny. 54  Ale Pyszne! Tata Gotuje ŚNIADANIE Najlepsze smażone ziemniaczki Często zamawiam jajka sadzone albo nawet stek z polędwicy wołowej tylko po to, aby mieć pretekst do zjedzenia moich ulubionych smażonych ziem- niaczków. Składniki (dla 4 osób) 4 lub 5 dużych ziemniaków   1 średniej wielkości cebula, obrana i pokrojona  w cienkie słupki przypominające zapałki 1 zielona papryka pozbawiona gniazda  nasiennego pokrojona w cienkie słupki  przypominające zapałki 1 ząbek czosnku, posiekany 2 łyżki oleju kukurydzianego 1 łyżeczka czerwonej papryki Sól i pieprz Sprzęt Średniej wielkości rondel Duża patelnia teflonowa Cedzak 1. Pokrój ziemniaki wzdłuż na ćwiartki, a następnie w grube na 2 cm słupki. Tak pokrojone ziemniaki umieść w rondelku i zalej zimną wodą na tyle, aby wszystkie znalazły się pod jej powierzchnią. Ziem- niaki wystarczy pokroić na ćwiartki. Wodę dopro- wadź do wrzenia na dużym ogniu, który następnie zredukuj na średni; gotuj na wolnym ogniu przez dalsze 10 minut. Ziemniaki powinny być lekko nie- dogotowane. Odcedź je w cedzaku i odstaw na bok. 2. Gdy ziemniaki będą już podgotowane i osuszone, postaw patelnię na dużym ogniu i pozwól jej rozgrze- wać się przez około 30 sekund. Zmniejsz ogień na średnio duży, dodaj cebulę i paprykę i smaż tak długo, aż ta pierwsza zmięknie, czyli przez około 6 minut. Dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę. 3. Dodaj ziemniaki. Smaż przez około 15 minut, często obracając ziemniaczki, tak aby obrumieniły się ze wszystkich stron. Dodaj czerwoną paprykę, pieprz i sól do smaku. 4. Smaż jeszcze przez 5 minut, tak aby ziemniaczki stały się złociste i chrupiące. Aby oszczędzić na czasie Ziemniaki można podgotować poprzedniego wie- czoru, dobrze przykryć i wstawić do lodówki. Wskazówka Aby uzyskać jeszcze bardziej chrupiące ziemniaczki, wystarczy zrezygnować z czerwonej papryki (przy- prawy), a zamiast tego na 10 minut przed końcem smażenia dodać do ziemniaków kolejną łyżkę oliwy i położyć bezpośrednio na nich ciężki żaroodporny talerz lub drugą patelnię. Ale Pyszne! Tata Gotuje 55 ŚNIADANIE 6. Każdą z foremek wypełnij w ⅔ ciastem. 7. Piecz na środkowej półce przez 20 minut lub tak długo, aż mufinki lekko zbrązowieją, a zapałka bądź wykałaczka wbita w środek mufinki po wyjęciu okaże się sucha. 8. Zanim wyjmiesz mufinki z foremek odczekaj 10 minut, aby mogły nieco ostygnąć. Wariacje  Do mokrych składników, przed wymieszaniem ich z suchymi, dodaj filiżankę świeżych lub mro- żonych jagód, świeżych borówek lub pokrojonego w kostkę jabłka. Jeśli robisz mufinki z owocami, zamiast natłuszczać formę, posłuż się specjalnymi papierowymi foremkami.  Zastąp 1 filiżankę mąki filiżanką mąki kukury- dzianej. Pozwala to na uzyskanie ciekawych efektów smakowych, zwłaszcza w połączeniu z jagodami (i tym razem nie zapomnij o zastosowaniu papiero- wych foremek).  Zastąp 1 filiżankę mąki filiżanką płatków owsianych. Przygotuj płatki owsiane, zalewając je mlekiem w małej miseczce i pozostawiając na minutę, aby dobrze nim nasiąkły. Nasączone płatki, wraz z ½ filiżanki rodzynek, dodaj do pozostałych mokrych składników. Dalej postępuj zgodnie ze wskazówkami zawartymi w punkcie 5. przepisu. Aby oszczędzić na czasie Aby w najprostszy, najszybszy sposób uzyskać świeże mufinki z samego rana, wystarczy poprzed- niego wieczoru przygotować składniki. Po prostu wymieszaj wszystkie suche składniki w jednej misce, a mokre w drugiej. Obydwie miski przykryj szczel- nie folią spożywczą; naczynie z płynnymi składni- kami włóż do lodówki. Rano zacznij od połączenia suchych składników z mokrymi i piecz według wskazówek podanych w przepisie. Mufinki Składniki (na 12 mufinek) 2 filiżanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia ¼ filiżanki cukru 3 łyżki zarodków pszennych (wedle uznania) ½ łyżeczki soli 1 duże jajko 1 filiżanka mleka 6 łyżek roztopionego masła lub oleju roślinnego,  plus dodatkowa ilość potrzebna   do wysmarowania formy na mufinki Sprzęt Forma na 12 mufinek Mała miseczka Średniej wielkości miska Drewniana łyżka Trzepaczka 1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. 2. Natłuść formę na mufinki. 3. W średniej wielkości misce wymieszaj wszystkie suche składniki. 4. W małej miseczce delikatnie roztrzep mokre składniki. 5. Mokre składniki wlej do suchych. Wymieszaj drewnianą łyżką. Uważaj, aby nie przesadzić z mie- szaniem — ciasto powinno być grudkowate. Natłuszczanie Cienką warstwę masła, margaryny, tłuszczu piekarniczego lub oleju ro
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Ale pyszne! Tata gotuje
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: