Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00580 010718 7468302 na godz. na dobę w sumie
Bądź zdrowy. Rady dla niego, przewodnik dla niej - ebook/pdf
Bądź zdrowy. Rady dla niego, przewodnik dla niej - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 272
Wydawca: Agencja Wydawnicza Jerzy Mostowski Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7250-839-3 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> zdrowie
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

Doktor Jadwiga Górnicka, znana polska lekarka naturalistka, autorka bestsellerów APTEKA NATURY i NA ZDROWIE, przygląda się skrupulatnie panom i ich zdrowiu. Autorka koncentruje się na męskich problemach. Analizuje ich przyczyny, podaje sprawdzone metody leczenia, ale przede wszystkim zapobiegania.

Doskonała propozycja dla każdego mężczyzny, który chce o siebie zadbać!

Dzięki poradom dr Górnickiej dowiesz się:

- co i jak jeść, by być zdrowym i szczupłym

- jak pozbyć się brzuszka i zachować prężną sylwetkę do późnego wieku

- jak poradzić sobie z andropauzą

- co to jest białko serwatkowe i do czego służy

- jak często i jakim poddawać się badaniom – korzystaj z tabeli badań profilaktycznych, opracowanej przez Autorkę

- jak przygotować domowe nalewki lecznicze

- specjalne ćwiczenia dla panów mających problemy z prostatą!

NAJSKUTECZNIEJSZA RECEPTA, BY KAŻDY MĘŻCZYZNA CZUŁ SIĘ ZDROWY I ZADOWOLONY!

Nadaliśmy tej publikacji nieco przewrotny podtytuł – „Rady dla niego, przewodnik dla niej”, ponieważ to głównie panie troszczą się o zdrowie swoich mężczyzn – ojców, mężów, braci, synów i wnuków. Mamy nadzieję, że książka ta będzie stanowić dla nich przewodnik po świecie męskiego zdrowia.

Znajdź podobne książki

Darmowy fragment publikacji:

OBJAŚNIENIA ZNAKÓW s. 34 s. 22 ODNOŚNIK Więcej informacji szukaj na stronach podanych na strzałce RECEPTURA/ PRZEPIS ĆWICZENIE UWAGA! Ważne lub szczególnie ciekawe informacje Copyright© for the text by Jadwiga Górnicka, Warszawa 2013 Copyright© by Agencja Wydawnicza Jerzy Mostowski, 2013 Zdjęcia na okładce © Panther Media/Yuri Arcus © Panther Media/Werner Derichs Redakcja Monika Marczyk Koordynacja Martyna Maroń Korekta Zespół redakcyjny AWM Skład HAPPY Studio DTP Projekt okładki Małgorzata Rodziewicz Rysunki Dorota Cybulska (str. 86, 106–107, 112, 125–126, 130, 164–166, 213–215, 230–231, 245) Piotr Kozera (str. 72, 73, 172, 227) Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty stosowania porad zawartych w niniejszej książce. Prosimy pamiętać o tym, że żaden poradnik nie zastąpi diagnozy lekarskiej. Agencja Wydawnicza Jerzy Mostowski Janki k. Warszawy, ul. Wspólna 17a, 05-090 Raszyn tel. +48 22 720 35 99, faks +48 22 720 34 91 e-mail: awm@morex.com.pl www.awm.waw.pl ISBN 978-83-7250-839-3 SPIS TREŚCI Od wydawcy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9 Nadwaga i otyłość. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Szkodliwe fast foody!. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . TĘŻYZNA Z TALERZA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11 Zdrowie na talerzu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13 Piramida żywienia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14 Zasady prawidłowego odżywiania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15 18 Tłuszcze trans . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19 Zupki instant i jedzenie w proszku . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21 Niezbędne tłuszcze . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22 Kwasy tłuszczowe nienasycone . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23 26 Otyłość brzuszna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26 Dieta ziołowa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28 30 Dieta oparta na sokach warzywnych . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Dieta warzywna. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32 Jak utrzymać prawidłową wagę? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36 Jak obniżyć poziom cholesterolu? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37 Małe, a niezbędne. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42 Witaminy – cegiełki życia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42 Zdrowe biopierwiastki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44 Przyprawiać czy nie przyprawiać? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48 Tajemnicze składniki serwatki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 57 Rola i znaczenie białka dla człowieka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 58 Co zawiera białko serwatki?. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 60 Co to jest glutation? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 61 Działanie glutationu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 62 DZIEWIĘĆ ZASAD ZDROWEGO TRYBU ŻYCIA . . . . . . . . . . . . . . . . . . 67 Po pierwsze: oddychaj pełną piersią! . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 69 Ciągle ten tlen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 69 Oddech dla ducha . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 70 Proces oddychania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 71 Głębokie oddychanie. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 73 Po drugie: oczyść organizm z toksyn . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 75 Ważne oczyszczanie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 75 Skutki zanieczyszczenia organizmu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 77 Oczyszczanie jelita grubego . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 78 Oczyszczający olej słonecznikowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 81 Chlorofil . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 83 Po trzecie: zadbaj o wątrobę . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 85 86 Co szkodzi wątrobie?. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Wątroba i nasze... usposobienie. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 90 Skąd się biorą kamienie w woreczku żółciowym? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 91 Co wspomaga niewydolną wątrobę? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 92 Kuracje oczyszczające . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 94 Po czwarte: oczyść nerki i drogi moczowe! . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 98 Dlaczego trzeba dbać o nerki? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 99 Pomocne nasiadówki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 99 Inne skutki zakłócenia pracy nerek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .100 Po piąte: ruszaj się, bo zardzewiejesz! . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .102 Na spacerek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .102 Cokolwiek, ale ćwicz! . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .103 Tajemniczy czynnik MET . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .108 110 Ważny odpoczynek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .111 Sposób na wyrzucenie z siebie żalu i złości . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .113 Myślenie pozytywne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .114 Naucz się wybaczać . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .116 Wpływ rodziny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .117 Po siódme: rzuć używki! . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .120 Czy pić kawę? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .120 Przeczytaj, zanim zapalisz . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .122 Jak rzucić palenie? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .124 Po ósme: ćwicz umysł! . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .127 Lepsza praca mózgu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .127 Na poprawę pamięci . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .129 Metoda liczbowo-kształtowa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .129 Metoda łańcuchowa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .131 Po dziewiąte: nie daj się starości! . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .133 Po szóste: nie daj się stresom!. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Jak leczyć alergię? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Andropauza – problemy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . MĘSKIE SCHORZENIA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .137 Alergie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .139 140 141 Przyczyny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .142 Przebieg . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .142 Diagnoza . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .143 Odpowiednia dieta . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .143 Astma oskrzelowa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .145 Jak leczyć? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .145 Bóle reumatyczne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .147 Choroby reumatyczne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .147 Choroba zwyrodnieniowa stawów . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .148 Lumbago . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .149 Jak leczyć? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .149 Choroba wieńcowa i zawał serca . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .152 Zawał serca . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .153 Zapobieganie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .155 Po zawale serca . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .157 Choroby prostaty . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .159 Zapalenie prostaty . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .159 Gruczolak prostaty . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .160 Rak prostaty . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 161 Jak leczyć? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .162 Codzienne specjalne ćwiczenia fizyczne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .163 Chory kręgosłup . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .168 Uszkodzenia kręgów i dysków . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .168 Dyskopatia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .169 Zmiany w obrębie kręgów szyjnych i piersiowych . . . . . . . . . . . . . . . . . . .170 Wypadanie dysków . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .170 Masaż stref refleksyjnych na stopach . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .171 Inne porady na bóle kręgosłupa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .171 Ćwiczenia na kręgosłup . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .173 Chrapanie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .174 Jak leczyć? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .175 Chroniczne zmęczenie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .177 Zioła na wzmocnienie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .179 Sok z brzozy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .180 Cukrzyca . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .182 Cebula na cukrzycę . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .183 Hemoroidy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .185 Miażdżyca . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .187 Przyczyny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .187 Objawy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 188 Cholesterol . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .189 Odpowiednia dieta . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .189 Nadciśnienie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .191 Jak leczyć? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .192 Przeziębienie i grypa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .195 Sposób na przeziębienie w pierwszych dniach . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .196 Zioła na przeziębienie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .197 Inhalacje . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .198 Grypa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .199 Przy gorączce . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .201 Udar mózgu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .202 Jak zapobiegać? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .203 Zalecenia po udarze . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .203 Wrzody żołądka i dwunastnicy. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 205 Wzdęcia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .208 Skąd się biorą wzdęcia? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .208 Jak leczyć? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .209 Zaburzenia erekcji . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .211 Przedłużające się zaburzenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .212 Masaże na problemy z erekcją . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .213 Strefy refleksyjne męskich narządów płciowych . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .213 Punkty nacisku shiatsu na podniesienie potencji seksualnej mężczyzny . . . . . .214 Odpowiednia dieta . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .216 Menu kochanków . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .217 Zaparcia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .221 Proces trawienia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .221 Przyczyny zaparć . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .223 Niezbędny błonnik . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .224 Jak się pozbyć zaparcia? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .226 Jak zapobiegać zaparciom? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .228 Akupresura dłoni – szybki sposób na pomoc . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .230 Badania profilaktyczne. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 232 PIELĘGNACJA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .235 Zdrowe włosy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .237 Wypadanie włosów . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .237 Łupież . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .240 Łysienie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .241 Zadbana skóra . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .243 Jak dbać o skórę? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .244 Krem dla pana . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .246 Kąpiele lecznicze . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .248 Domowe nalewki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .252 INDEKS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .263 OD WYDAWCY Oddajemy do Państwa rąk książkę doktor Jadwigi Górni- ckiej napisaną specjalnie z myślą o mężczyznach, którzy: – mają problemy ze zdrowiem i nie wiedzą, jak sobie – chcą zachować zdrowie, ale nie wiedzą, jak się za to pomóc, zabrać. Nadaliśmy tej publikacji nieco przewrotny podtytuł – „Rady dla niego, przewodnik dla niej”, ponieważ to głównie panie troszczą się o zdrowie swoich mężczyzn – ojców, mężów, braci, synów i wnuków. Mamy nadzieję, że książka ta bę- dzie stanowić dla nich przewodnik po świecie męskiego zdrowia. Doktor Górnicka koncentruje się na typowo męskich chorobach, takich jak gruczolak prostaty, cukrzyca, nad- ciśnienie, choroba wieńcowa i... przeziębienie. Analizuje ich przyczyny, podaje sprawdzone metody leczenia, ale przede wszystkim przedstawia proste sposoby zapobiega- nia problemom zdrowotnym. Niniejsza publikacja to rzetelne kompendium wiedzy o mę- skiej kondycji zdrowotnej. Na kolejnych stronach m.in.: – tabela niezbędnych badań profilaktycznych – trening dla panów chcących się pozbyć otyłości brzusznej – ćwiczenia pomocne przy schorzeniach prostaty – przewodnik po andropauzie – przepisy na skuteczne kąpiele lecznicze – porady pielęgnacyjne – specjalne masaże na problemy z seksem – przepisy na domowe nalewki lecznicze Jadwiga Górnicka – lekarz medycyny, wybitna specjalistka chorób wewnętrznych i medycyny naturalnej w Polsce. W swojej blisko 60-letniej praktyce zawodowej wyleczyła metodami naturalnymi tysiące pacjentów, w tym wielu takich, których dolegliwości były traktowane jako nieule- czalne. Dla wielu chorych jej metody leczenia były ostatnią deską ratunku. Popularyzatorka wiedzy o medycynie natu- ralnej i potrzebie życia w zgodzie z naturą. Autorka książek Apteka natury – poradnik zdrowia, Apteka natury – porady (odpowiedzi na listy), Na zdrowie – porady dr Górnickiej, Zdrowie przez dotyk, Bądź zdrowa. Poradnik dla kobiet, a także popularnego cyklu Dr Jadwiga Górnicka radzi w miesięczniku „Moje Zdrowie” oraz artykułów w licznych czasopismach, m.in. w „Magazynie Rodzinnym”, „Wia- domościach Zielarskich”, „TIM – Twoim Ilustrowanym Magazynie”, „Pani Domu”. TĘŻYZNA Z TALERZA 13 s. 73, 81 Zdrowie na talerzu Jak wykazały badania, wiele zaburzeń rozwojowych i scho- rzeń wieku dojrzałego jest rezultatem wadliwego, niedobo- rowego lub nadmiernego i jednostronnego żywienia, które może być przyczyną ponad 80 rodzajów chorób. W efekcie ponad 12 milionów Polaków cierpi na różne schorzenia związane z nieprawidłową dietą: − otyłość − niedokrwienna choroba serca − nadciśnienie − cukrzyca − osteoporoza − nowotwory przewodu pokarmowego − próchnica zębów Odpowiednia, zbilansowana dieta jest niezwykle ważna dla naszego zdrowia. Jeśli do tego prawidłowo oddychamy, a po 40. roku życia co pół roku stosujemy dietę ryżową, oczyszczając w ten sposób organizm, na pewno zachowa- my zdrowie na długie lata. Przy złym oddychaniu niedobory witamin i mikroele- mentów jeszcze się pogłębiają. Gdy brakuje odpowiedniej ilości tlenu, przyswaja się tylko część substancji odżyw- czych. Dlatego nawet osoby, które dużo jedzą, cierpią na poważne niedobory niezbędnych składników odżyw- czych. Trzeba też zaznaczyć, że na naszą złą kondycję ma wpływ jakość dostarczanego pożywienia. 14 Tężyzna z talerza Piramida żywienia Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opracowała pira- midę żywienia, w której poszczególne produkty ułożono zgodnie z zalecaną częstotliwością ich spożywania. Im wy- żej znajdują się dane produkty, tym rzadziej należy je jeść. Najbardziej potrzebny w profilaktyce walki z otyłością i chorobami cywilizacyjnymi jest codzienny wysiłek fizycz- ny, dlatego umieszczono go u podstawy całej piramidy. kilka razy w miesiącu kilka razy w tygodniu codziennie mięso czerwone ryby, drób, jaja mleko i przetwory mleczne olej roślinny owoce warzywa produkty zbożowe: chleb, kasze, ryż, płatki, makaron codzienny wysiłek fizyczny Badania przeprowadzone niedawno przez chińskich i za- chodnich lekarzy (Francja i Niemcy) wykazały, że Chińczycy mają znacznie niższe ciśnienie niż obywatele Niemiec. Przy tym znacznie rzadziej cierpią na nadwagę, rzadko zapa- dają na cukrzycę i choroby gośćcowe, a przede wszystkim nie stwierdzono u nich w ogóle podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi. Zdaniem naukowców te pozytywne zjawiska zaobserwowane u Chińczyków mają związek z ich zupełnie innym jadłospisem. Chińczycy jedzą dużo jarzyn Piramida żywienia Zdrowie na talerzu 15 i nierafinowanego ryżu, potrzebne organizmowi białko czerpią ze źródeł roślinnych, tłuszcze spożywają wyłącznie w stanie surowym, używając bardzo dużo przypraw roślin- nych. U nas podstawę pożywienia stanowią tłuste potrawy, mięso duszone w sosach, zupy doprawiane śmietaną, jaja smażone na smalcu, boczku i kiełbasie. Nie stronimy od cu- kru, ciast i słodyczy pod wszelkimi postaciami. Zbyt mało natomiast zjadamy surowych warzyw i owoców, razowego pieczywa, produktów nierafinowanych. Zasady prawidłowego odżywiania 1. Nie należy się przejadać. Niech głód będzie przewod- nikiem naszego odżywiania, a nie zegar. Najzdrowiej jest jeść 5 posiłków dziennie, niezbyt obfitych, ale bez podjadania. 2. Codzienna porcja pożywienia powinna składać się w 60 proc. z warzyw i owoców, surowych oraz goto- wanych. Pozostałe 40 proc. to mięso, nabiał, ryby, ka- sze, makarony, ziemniaki. W starszym wieku, kiedy układ trawienny jest mniej sprawny, należy jeść więcej warzyw duszonych oraz gotowanych, a mniej suró- wek. Aby uniknąć niedoborów niezbędnych witamin, polecam zdrowe, smaczne i łatwo przyswajalne soki ze świeżych warzyw, które najlepiej pić pół godziny przed jedzeniem lub 3–4 godziny po jedzeniu. 3. Należy powoli, starannie przeżuwać każdy kęs. Dzię- ki temu pokarm łatwiej się przyswaja, a to oznacza, że jego mniejsza ilość dostarczy więcej energii i sub- stancji odżywczych. 4. Mięso i ryby są niezbędne do odnowy komórkowej, ale wystarczy, jeśli będziemy je spożywać 2–3 razy w tygodniu. Jednocześnie zrezygnujmy z gotowych wędlin, które dostarczają zbyt dużo konserwantów, 16 Tężyzna z talerza w tym szkodliwej saletry. Trzeba zatem ograniczyć ilość spożywanego mięsa, a zwiększyć ilość jarzyn. 5. Najłatwiej przyswajalnego białka dostarcza mięso go- towane oraz pieczone. Powinniśmy radykalnie ogra- niczyć mięso wieprzowe o dużej zawartości tłuszczu, zwłaszcza w postaci smażonej. Takie potrawy mocno obciążają układ trawienny i sprawiają, że białko nie może być zużyte do odnowy komórkowej. 6. Nie należy pić zbyt gorących płynów ani spożywać gorących pokarmów. 7. Nie należy objadać się przed snem, a ostatni po- siłek warto zjeść ok. 2–3 godziny przed pójściem spać. Pamiętajmy, że żołądek też musi mieć czas na odpoczynek. 8. Warto ograniczyć tłuszcze zwierzęce na rzecz tłusz- czów roślinnych, które nie zawierają cholesterolu. 9. Nie należy przejadać się słodyczami – wskazane jest ograniczanie spożycia cukru. Proponuję słodzić herbatę miodem. Korzystne dla organizmu są owo- ce, także suszone, np. śliwki, morele, rodzynki, żu- rawiny. Te ostatnie poprawiają pracę nerek. Suszone owoce neutralizują kwasy wytwarzane przez mięso, ryby oraz jaja, świeży chleb, dostarczają błonnika i ułatwiają wypróżnienie. Kiedy więc mamy ocho- tę na coś słodkiego, lepiej sięgnijmy po owoce. Za- miast kolacji zjedzmy 2–3 jabłka, co ułatwi regular- ne wypróżnianie. 10. Dla dobrego trawienia należy zjadać jeden produkt na raz, np. najpierw surówkę, potem mięso. Najko- rzystniejsze jest jedzenie białka z warzywami. Nie na- leży natomiast łączyć w jednym posiłku mięsa z ziem- niakami. Najpierw zjadamy mięso bądź rybę z surówką lub duszonymi warzywami, a potem, po 4 godzinach, makaron, ziemniaki z jarzynami i tłuszczem. Lepszym połączeniem jest jedzenie mięsa z kaszą. Zdrowie na talerzu 11. Warto stosować przyprawy trawienne: pieprz natu- ralny i ziołowy, kminek, majeranek, jałowiec, cząber, paprykę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, roz- maryn, bazylię, estragon itp. 12. Nie należy jeść, gdy odczuwa się ból, w zdenerwo- waniu, po wyczerpującej pracy, w zmęczeniu. Trzeba jeść, będąc spokojnym. 13. Przy trudnościach trawiennych dobrze jest odpocząć 10 minut przed posiłkiem i ok. pół godziny po nim, a w każdym razie odprężyć się. 14. Warto unikać żywności wysoko przetworzonej typu fast food, bo zapycha żołądek, a nie dostarcza skład- ników odżywczych, witamin, minerałów. Często na- tomiast jest źródłem szkodliwych tłuszczów nasyco- nych oraz węglowodanów. 17 s. 48–56 s. 18–21 18 Szkodliwe fast foody! Według ostatnich badań fast food, czyli „szybka żywność”, jest obecna w diecie prawie 70 proc. Polaków. Fast food to żywność szybko przygotowywana, serwowana na pocze- kaniu, tania, m.in. pizza, hamburgery, hot-dogi, kebaby itp. To żywność wysokoenergetyczna, obfitująca w tłuszcz i wę- glowodany proste, pozbawiona witamin, składników mine- ralnych, a więc mająca niską wartość odżywczą przy wysokiej zawartości energii. Porównajmy: 100 g frytek ma 560 kcal, a 100 g ugotowanych ziemniaków to tylko 60 kcal. Wartość kaloryczna potraw typu fast food Produkt camembert zapiekany cheesburger hamburger hot-dog kebab kiełbasa z rusztu parówki pizza margerita pizza wiejska z mięsem pizza z salami pizza z tuńczykiem placki ziemniaczane sałatka Colesław Ilość 1 porcja 1 szt. 1szt. 1 szt. 1 porcja 1 szt. ok 40 g 1 szt. ok. 30 g 125 g 125 g 125 g 125 g 3 szt. 1 porcja Kalorie 378 302 253 470 422 435 346 295 352 286 330 352 149 Nośnikiem dobrego smaku w potrawach typu fast food jest tłuszcz. Jak dowodzą badania, gdy zjada się tłuste dania, zostaje zaburzone poczucie sytości. Tłuszcz do- ciera bezpośrednio do mózgu i wyzwala informację, Szkodliwe fast foody! 19 która trafia też do pozostałych komórek, aby ignorowały hormon hamujący łaknienie. Do żywności typu fast food dodawany jest też glutaminian sodu, który wzmacnia smak i pobudza apetyt. Jeśli je się coś bogatego w tłuszcze, mózg jest „uderzany” kwasami tłuszczowymi i opiera się działaniu insuliny i leptyny (hormonu, który tłumi głód). Nie wysyła sygnału „dość”, co powoduje, że się przejadamy. Dania typu fast food je się szybko, często też na sto- jąco, co sprzyja rozwojowi wrzodów, a także nadwagi. Uczucie sytości pojawia się dopiero po około 20 mi- nutach od rozpoczęcia jedzenia. Dania takie zawierają głównie tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, które co praw- da poprawiają smak produktu, ale mają niekorzystny wpływ na zdrowie, powodują też szybkie przybieranie na wadze, zwłaszcza w okolicy brzucha. Ponadto atakują one tkankę mózgu, uszkadzają białko komórek nerwo- wych i wywołują w nich stan zapalny. Zwiększają ryzyko choroby niedokrwiennej serca i często są przyczyną cukrzycy. Tłuszcze trans Szkodliwe i tuczące Nienasycone kwasy tłuszczowe trans (KTT) w żywności pochodzą z trzech głównych źródeł: − transformacja nienasyconych kwasów tłuszczowych dokonana przez bakterie w przewodzie pokarmowym zwierząt z grupy przeżuwaczy, np. krów lub owiec (KTT dostają się do tkanki tłuszczowej, mięsa i mleka); − przemysłowe uwodornienie lub utwardzanie olejów ro- ślinnych stosowane dla otrzymania tłuszczów do sma- rowania pieczywa lub do pieczenia (margaryna); − ogrzewanie lub smażenie olejów w wysokiej tempe- raturze. 20 Czytaj skład potraw! Podwyższają cholesterol Tężyzna z talerza Tłuszcze trans występują w mięsie wołowym, tłuszczu jagnięcym i baranim oraz w produktach pochodzących z mięsa lub mleka tych zwierząt, w niektórych tłuszczach do smarowania pieczywa i produktach piekarniczych, takich jak krakersy, ciasta, ciastka i herbatniki oraz w pro- duktach smażonych. Dane pochodzące z wielu badań przeprowadzonych u ludzi wskazują, że KTT, podobnie jak kwasy tłuszczowe nasycone, podwyższają stężenie cholesterolu LDL („zły” cholesterol) w surowicy krwi oraz zwiększają ryzyko choroby niedokrwiennej serca. W odróżnieniu od na- syconych kwasów tłuszczowych tłuszcze trans obniżają ponadto stężenie cholesterolu HDL („dobry” cholesterol), co dodatkowo ma wpływ na zwiększenie ryzyka choroby niedokrwiennej serca. Co więcej, spożycie KTT powoduje ponadto zwiększenie stężenia trójglicerydów na czczo, co jest jeszcze jednym czynnikiem zwiększającym ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Dlatego, w porównywal- nych ilościach, tłuszcze trans zwiększają ryzyko choroby niedokrwiennej serca i zawału serca bardziej niż nasycone kwasy tłuszczowe. Tłuszcze używane do smażenia w fast foodach nie są wymieniane po każdym użyciu, choć powinny. W trakcie wielokrotnego podgrzewania uwalniają się z nich szkodliwe substancje, np. nadtlenki lipidowe, któ- re przyspieszają procesy miażdżycowe i rakotwórcze. Jedzenie produktów typu fast food w nadmiernych ilościach może doprowadzić do niedoborów żywienio- wych (często przy otyłości!), ponieważ jest to żywność niepełnowartościowa, uboga w niezbędne do życia witaminy i składniki mineralne. Może też doprowadzić do zaparć, gdyż nie zawiera ona prawie wcale błonnika. Podwyższony cholesterol, zgaga, bóle brzucha, refluks, zaparcia, nadciśnienie, cukrzyca – oto inne zagrożenia, jakie niesie ze sobą jedzenie żywności fast food. Szkodliwe fast foody! 21 Zupki instant i jedzenie w proszku Ich wartość odżywcza jest zdecydowanie niższa. Trady- cyjne składniki smakowo-zapachowe są tu zamieniane na aromaty, ekstrakty, glutaminian sodu, przez co ich częste jedzenie może prowadzić do nadciśnienia. Ponadto nie są produktami pełnowartościowymi – jedzenie ich na co dzień może spowodować niedobory pokarmowe. Jeśli jednak sięgamy po nie sporadycznie, nie mamy się czego obawiać. 22 Niezbędne tłuszcze Obok białka, które stanowi źródło substancji budulco- wych, węglowodanów, dostarczających energii, organizm potrzebuje również tłuszczy. Ale uwaga! Nie za dużo i nie wszystkich ich rodzajów. Tłuszcze, podobnie jak węglowodany, dostarczają aż 30 proc. energii. Podczas spalania ich nadmiaru w orga- nizmie powstają toksyczne związki, które wątroba musi zneutralizować, by potem mogły zostać wydalone. Tłuszcze są niezbędne w naszej diecie, ponieważ dzięki nim organizm może przyswoić wiele witamin, których niedobory rodzą kolejne negatywne skutki. Z tłuszczu dostarczanego z pożywienia organizm może wykorzystać: − trójglicerydy (główny składnik tłuszczów jadalnych), − kwasy tłuszczowe, − cholesterol, − fosfolipidy. Tłuszcz pokarmowy stanowi źródło: • energii – 1 g tłuszczu to 9 kcal • materiału budulcowego do budowy tkanek oraz syntezy wielu substancji aktywnych biologicznie • niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które nie są syntetyzowane przez organizm człowieka • witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) Nasycone kwasy tłuszczowe występują przede wszystkim w produktach zwierzęcych z wyjątkiem ryb oraz w oleju palmowym i kokosowym. Zwiększają stężenie LDL, czyli Niezbędne tłuszcze 23 Najważniejsze kwasy tłuszczowe w pożywieniu* Nazwa kwasu tłuszczowego Źródło w pożywieniu Kwasy tłuszczowe nasycone laurynowy mirystynowy palmitynowy stearynowy palmitooleinowy oleinowy tłuszcz kokosowy tłuszcz kokosowy olej palmowy, smalec masło i inne produkty (tłuszcz zwierzęcy) Kwasy tłuszczowe jednonienasycone w licznych produktach oliwa z oliwek, olej rzepakowy, awokado, sardynki, tuńczyk olej rzepakowy wysokoerukowy erukowy (w dużych ilościach szkodliwy dla człowieka) Kwasy tłuszczowe wielonienasycone omega 6 linolowy (LA) γ-linolenowy (GLA) dihomo-γ-linolenowy arachidonowy (AA) oleje krokoszowy, kukurydziany, słonecznikowy, bawełniany, arachidowy, rzepakowy niskoerukowy, oliwa olej z wiesiołka, olej z ogórecznika mleko, jaja, nabiał Produkty zwierzęce, mięso Kwasy tłuszczowe wielonienasycone omega 3 α-linolenowy (ALA) eikozapentaenowy (EPA) dokozaheksaenowy (DHA) oleje lniany, rzepakowy, sojowy, rośliny liściaste łosoś, olej wątłuszowy (dorsz) olej z makreli tzw. złego cholesterolu w osoczu krwi, co sprzyja rozwo- jowi miażdżycy. Kwasy tłuszczowe nienasycone Kwas oleinowy jest najczęściej występującym kwasem tłuszczowym jednonienasyconym, obecnym w tłuszczach * Tabela opracowana na podst. Normy żywienia człowieka, fizjologiczne podstawy, red. Ś. Ziemiański, PZWL, Warszawa 2001. 24 Tężyzna z talerza Kwas oleinowy roślinnych i zwierzęcych. Najwięcej jest go w oliwie z oli- wek i oleju rzepakowym. W regionie Morza Śródziemnego, gdzie spożywa się duże ilości oliwy z oliwek, zapadalność na chorobę wieńcową serca jest niska, a poziom cholesterolu w osoczu krwi w granicach normy. Eksperymenty prowadzone w ostatnich latach potwier- dziły, że oleje bogate w kwas oleinowy, podawane w diecie w miejsce tłuszczów nasyconych, obniżają poziom LDL u ludzi podobnie jak oleje zawierające NNKT. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe należą do grupy kwasów tłuszczowych wielonienasyconych. Nie są one syntetyzowane w organizmie człowieka i dlatego powinny stanowić istotny składnik pożywienia. Objawy niedoboru NNKT: • zahamowanie wzrostu • zmiany skórne: rogowacenie, zapalenia, wzmożona utrata wody • uszkodzenie nerek: martwica brodawek nerkowych, nadciśnienie tętnicze nerkowopochodne, krwinkomocz • zmiany w mitochondriach komórkowych, zaburzenia ich czynności • zwiększenie łamliwości naczyń włosowatych • zwiększenie podatności krwinek czerwonych na uszko- dzenia • zmniejszenie syntezy prostaglandyn, powodujące zabu- rzenia czynności fizjologicznych narządów i tkanek • choroby układu krążenia • zwiększenie podatności na zakażenia Zalety NNKT Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają pracę mózgu i układu nerwowego, mają działanie antyde- presyjne, ułatwiają odchudzanie oraz wpływają na zdro- Niezbędne tłuszcze 25 wy wygląd skóry, włosów i paznokci. Ich podstawowym źródłem są tłuste ryby i owoce morza, oliwa z oliwek i inne nierafinowane oleje roślinne np. lniany, wiesiołkowy i rzepakowy. Są również obecne w orzechach włoskich, migdałach, ziarnach słonecznika i dyni oraz w niektórych warzywach i owocach zielonych np. w awokado, warzy- wach strączkowych, sałacie i brokułach. Jednak trudnym zadaniem jest dostarczanie w pożywieniu kwasów omega 3 i 6 w odpowiednich proporcjach. Dlatego, aby utrzymać ich stały poziom w organizmie, warto korzystać z gotowych suplementów. 26 Nadwaga i otyłość Nadwaga to nie tylko problem estetyczny, lecz także zagro- żenie dla zdrowia. Otyłości najczęściej towarzyszą choroby: serca i układu krążenia, woreczka żółciowego oraz cukrzy- ca typu 2. Otyłość jest też przyczyną zwyrodnień układu kostno-stawowego, czyli stawów biodrowych, kolanowych, kręgosłupa, a także powstawania żylaków. Do powstania otyłości przyczynia się nieprawidłowe odżywianie, wysokokaloryczne, zbyt obfite i tłuste, przy ograniczonej aktywności fizycznej. Do określenia prawidłowego ciężaru ciała najwłaściwszy jest wzór BMI, według którego waga w kilogramach powin- na równać się wzrostowi w centymetrach minus 100. Najtrudniejsza do pokonania jest otyłość u ludzi, któ- rych waga przekracza 120–140 kg i więcej. Współczesna chirurgia oferuje pacjentom wiele zabiegów, które z pew- nością są skuteczne, ale osobiście jestem przeciwna takim operacjom, jeśli tylko można ich uniknąć. Wszystkie bowiem, nawet te pozornie najprostsze, niosą zagrożenie dla zdrowia i życia pacjenta. Dzieje się tak również w przy- padku rutynowych operacji. Dlatego nawet w przypadkach dużej nadwagi proponuję inne metody utraty kilogramów, tańsze i prostsze. Najskuteczniejszym sposobem, choć może w pierwszej chwili trudnym do zaakceptowania, jest urynoterapia (modna we Francji). Otyłość brzuszna Mężczyzna tyje przede wszystkim dlatego, że zbyt dużo je i magazynuje nadmiar kalorii w postaci tłuszczu. Ważne znaczenie ma rodzaj otyłości, czyli lokalizacja tkanki tłusz- Nadwaga i otyłość 27 czowej. Szczególnie groźna jest tak zwana otyłość brzuszna, zwana też trzewną lub centralną. Jej charakterystyczną cechą jest odkładanie się tkanki tłuszczowej wewnątrz jamy brzusznej. Występuje ona o wiele częściej u mężczyzn niż u kobiet i jest groźna w skutkach. Niesie ze sobą większe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Częściej pojawiają się zaburzenia przemiany materii, prowadzące do nadciś- nienia tętniczego, choroby wieńcowej, cukrzycy i innych chorób układu krążenia. Otyłość brzuszną rozpoznaje się po zmierzeniu obwodu talii. Poniższa tabela podaje wartości dla kobiet i mężczyzn. Do określenia rozmieszczenia tkanki tłuszczowej wykorzy- stuje się również wskaźnik talia/biodro (w skrócie WHR). Oblicza się go, dzieląc obwód mierzony w okolicy pasa przez obwód w okolicy bioder. Wartość wskaźnika większa niż 1,0 u mężczyzn świadczy o otyłości brzusznej. Zmierz talię Prawidłowe wartości Prawdopodobieństwo rozwoju otyłości brzusznej Otyłość brzuszna kobiety mniej niż 80 cm obwód talii 80–88 cm mężczyźni mniej niż 94 cm obwód talii 94–102 cm obwód talii większy lub równy 88 cm obwód talii większy lub równy 102 cm Pacjenci z otyłością brzuszną często mają podwyższony poziom cholesterolu frakcji LDL („zły” cholesterol), a ob- niżony frakcji HDL („dobry” cholesterol), wysokie stężenia trójglicerydów i wzmożoną skłonność krwi do krzepnię- cia. Wszystko to sprzyja rozwojowi miażdżycy naczyń krwionośnych. Z otyłością brzuszną związany jest też podwyższony poziom cukru we krwi, co w konsekwencji grozi rozwojem cukrzycy typu 2. Najlepszym sposobem na pozbycie się „brzuszka” bę- dzie więc niskokaloryczna dieta i zwiększona aktywność „Brzuszki” na brzuszek
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Bądź zdrowy. Rady dla niego, przewodnik dla niej
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: