Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00925 013192 17003065 na godz. na dobę w sumie
Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata - ebook/pdf
Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 192
Wydawca: Septem Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-283-1634-8 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> przewodniki >> świat
Porównaj ceny (książka, ebook (-20%), audiobook).

Jaka pyszna dieta!

Dieta bezglutenowa w “cudowny” sposób potrafi przywrócić zdrowie osobom z celiakią i innymi chorobami układu pokarmowego, ale może stać się prawdziwym koszmarem... i być nim do momentu, w którym uświadomisz sobie, że bezglutenowy nie znaczy koniecznie nijaki, niesmaczny czy mdły. Tę prawdę stara się przekazać na swoim blogu — a teraz także i w książce — utalentowana eksperymentatorka kulinarna, która kilka lat temu sama musiała na zawsze odstawić gluten. Potem świadomie przestała jeść także mięso. I dziś wcale tego nie żałuje!

Książka Weroniki Madejskiej nie jest kolejną pozycją z wegetariańskimi przepisami dla bezglutenowców. Oprócz sprawdzonych receptur na pyszne potrawy znajdziesz w niej informacje na temat tego, jak odnaleźć się w świecie, w którym niemal wszystkie gotowe produkty zawierają gluten. Zobaczysz, jak powoli, metodą prób i błędów, dochodziła do tego autorka książki. Dowiesz się, jak upiec dobry chleb, przygotować pizzę, wrapy czy ciasto czekoladowe. Odkryjesz całe spektrum interesujących smaków i fantastycznych aromatów, doprawione szczyptą dobrego humoru i życzliwego zainteresowania problemami osób na różnych dietach. Z tą książką będzie Ci łatwiej zaakceptować własną sytuację i znaleźć w niej dobre strony. A jeśli nie musisz przejmować się glutenem, możesz po prostu poszukać tu natchnienia!
 

“Nie tylko wierzę, ale jestem przekonana, że świat można zmieniać na lepsze, rozpoczynając od siebie. Ufam, że moje przepisy są w stanie nie tylko rozjaśnić bezglutenowe życie, ale również dodać mu piękniejszych, bardziej wyrazistych barw”.

Weronika Madejska, autorka bloga Natchniona.pl


 
Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

Wszelkie prawa zastrzeżone. Nieautoryzowane rozpowszechnianie całości lub fragmentu niniejszej publikacji w jakiejkolwiek postaci jest zabronione. Wykonywanie kopii metodą kserograficzną, fotograficzną, a także kopiowanie książki na nośniku filmowym, magnetycznym lub innym powoduje naruszenie praw autorskich niniejszej publikacji. Wszystkie znaki występujące w tekście są zastrzeżonymi znakami firmowymi bądź towarowymi ich właścicieli. Autor oraz Wydawnictwo HELION dołożyli wszelkich starań, by zawarte w tej książce informacje były kompletne i rzetelne. Nie biorą jednak żadnej odpowiedzialności ani za ich wykorzystanie, ani za związane z tym ewentualne naruszenie praw patentowych lub autorskich. Autor oraz Wydawnictwo HELION nie ponoszą również żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania informacji zawartych w książce. Redaktor prowadzący: Joanna Gubernat Projekt okładki: Jan Paluch Fotografia na okładce oraz na stronach 15, 19, 31, 35, 39, 41, 81, 85, 165, 167, 175,191: Agnieszka Tylka Pozostałe fotografie pochodzą ze zbiorów Autorki. Wydawnictwo HELION ul. Kościuszki 1c, 44-100 GLIWICE tel. 32 231 22 19, 32 230 98 63 e-mail: septem@septem.pl WWW: http://septem.pl (księgarnia internetowa, katalog książek) Drogi Czytelniku! Jeżeli chcesz ocenić tę książkę, zajrzyj pod adres http://septem.pl/user/opinie/diebez Możesz tam wpisać swoje uwagi, spostrzeżenia, recenzję. ISBN: 978-83-283-0516-8 Copyright © Helion 2015 Printed in Poland. • Kup książkę • Poleć książkę • Oceń książkę • Księgarnia internetowa • Lubię to! » Nasza społeczność 3 Spis treści Maile od Czytelników . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Moja historia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Notka kucharska . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Chleb Zakwas owsiany . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Chleb na zakwasie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Chleb ziołowy z suszonymi pomidorami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Chleb cebulowy z suszoną śliwką . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Chleb wiejski z cebulą i czosnkiem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Chleb na drożdżach (z maszyny) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Rogaliki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Proste ciasto drożdżowe z kruszonką . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Chałka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Śniadania Koktajl z pietruszki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Zielony koktajl z pomarańczą . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Energetyzujący koktajl z imbirem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Gęste smoothie z mango . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Koktajl jeżynowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Koktajl malinowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Owsianka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Granola . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Pasta z białej fasoli . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Guacamole . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Hummus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Pasta z suszoną śliwką . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kanapkowy serek z tofu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7 10 14 16 18 20 22 24 26 28 30 32 34 36 40 40 42 43 44 44 46 48 50 52 54 56 58 Kup książkęPoleć książkę 4 Słodka sałatka z awokado . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Naleśniki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Pancakes . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Gofry . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Sałatka z fetą i granatem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Spring rolls . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Obiady Bulion . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Zupa z soczewicy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Pikantna zupa z czerwoną fasolą . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Zupa z pieczonych warzyw z soczewicą . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Krupnik z kaszy jaglanej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Gulasz z ciecierzycy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Makaron ryżowy z warzywami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Pierogi ruskie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Spaghetti Napoli . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kluski w cebuli duszonej z jabłkami podane z surówką z czerwonej kapusty . . . . Fasola w czerwonym winie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kolacje Bruschetta . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Pasztet ze śliwką . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Naleśniki ze szpinakiem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Minikotleciki z kaszy jaglanej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Lasagne z bakłażanem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Spaghetti Aglio Olio . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Wegeburgery z ciecierzycy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kanapka z grillowanym tofu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Pizza . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Risotto z marchewką i groszkiem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Wrapy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Jajka w pomidorach i szpinaku . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Ziemniaki pieczone z rozmarynem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 60 62 64 66 68 70 72 74 76 78 80 82 84 86 88 90 92 94 96 98 100 102 104 106 108 110 112 114 116 118 120 122 Kup książkęPoleć książkę 5 Słodkie Szarlotka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Ciasto herbaciane . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Brownie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Chlebek bananowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Ciasto czekoladowe na jogurcie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Ciasto marchewkowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Rolada z bitą śmietaną i owocami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Ciasto jogurtowe z owocami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Ciasto czekoladowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Sernik z białą czekoladą i malinami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Ciasteczka z czekoladą . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Ciasteczka owsiane . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Mus czekoladowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Muffiny z kruszonką . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Nerkownik . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Krucha tarta z budyniem i malinami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Krem pomarańczowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Raffaello . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Torty Biszkopt — przepis podstawowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Tort czekoladowy z wiśniami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Tort czekoladowo-kawowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Tort orzechowo-kawowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Torcik z masą z daktyli . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Tort bez cukru . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Torcik tiramisu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Tort mocca . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Pavlova z owocami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Podziękowania od Czytelników . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Dziękuję . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 124 126 128 130 132 134 136 138 140 142 144 146 148 150 152 154 156 158 160 162 164 166 168 170 172 174 176 178 180 183 189 Kup książkęPoleć książkę 10 Moja historia Wielokrotnie słyszałam, że byłam bardzo radosnym dzieckiem . Nazywano mnie na- wet Promyczkiem . Mimo to mój organizm nie podzielał mojego entuzjastycznego, do- brego nastawienia do świata i ludzi . Bywa- ło, że rodzice w środku nocy z wydzierają- cym się w niebogłosy zawiniątkiem musieli mknąć do szpitala . W szkole i na zajęciach tanecznych (poszłam na nie, mając cztery i pół roku) radziłam sobie doskonale . Jed- nak wszędzie, gdzie się pojawiałam, prob- lemem w konfrontacji z rówieśnikami był mój wzrost . Zawsze byłam za mała i zde- cydowanie za chuda . Decyzja o przejściu na dietę zapadła, gdy miałam dwanaście lat . Jeśli miałabym okre- ślić moje emocje w tamtym momencie, można by je porównać do tego, co czujemy, tracąc bezpowrotnie najwspanialszego na świecie przyjaciela . Mam też skojarzenia z sytuacją, kiedy na lotnisku okazuje się, że wszystkie, dużym kosztem gromadzone na wyjątkową podróż życia oszczędności przepadły, bo zaufane dotąd biuro podróży zbankrutowało . Zamiast wycieczki dookoła świata czeka nas wielogodzinny, męczący powrót do domu ze świadomością, że nie warto było odmawiać sobie tak wielu przy- jemności, tak bardzo się starać . Pamiętam, jak dzień przed ostatecznym przejściem na dietę opychałam się w cukier- ni wielkim, biszkoptowym, pachnącym cy- tryną omletem ze słodką bitą śmietaną . Po tym epizodzie klamka zapadła . Doskonale wiedziałam, czego nie mogę jeść, wiedzia- łam też, że teraz jedynym dla mnie lekar- stwem jest właściwe w tej sytuacji odżywia- nie . Mimo to, choć robiłam wszystko, by nie dawać po sobie tego poznać, rozgoryczenie towarzyszyło mi jeszcze przez kilka miesię- cy . Mam też w pamięci moment, kiedy ro- dzice przywieźli z Krakowa pękatą torbę pełną precli i obwarzanków . Kiedy nikt nie patrzył, skubałam te chrupiące pyszności . Jedną ręką strząsałam nieszczęsne okruchy, drugą ocierałam łzy . Przykro wspominam też pewien wieczór, kiedy zostaliśmy zapro- szeni na doskonałe pączki . Proszę mi wie- rzyć, dziecko, nawet niemające na co dzień potrzeby objadania się nimi, może rozpła- kać się na widok zachwalanych przez to- warzystwo, świeżutkich, idealnie krągłych, cudownie pachnących, z różanym nadzie- niem, niby na wyciągnięcie ręki, a jednak niedostępnych pączków . Zwłaszcza że wy- czarowanych przez ciocię Ulę — kulinar- ną mistrzynię, i podanych w eleganckim salonie, przy zgrabnym stoliku do kawy . I znów, wtulona w miękkie poduszki, pró- bując utopić rozpacz w liściastej herbacie, marzę, żeby uciec . Z przykrością kojarzy mi się też pierwsza wizyta w sklepie z na- turalną żywnością . Nie mogąc poradzić so- bie ze specyficznym zapachem tego, co na Kup książkęPoleć książkę 11 półkach, patrzę na rosnącą na ladzie ster- tę drogich produktów, z którymi i tak nie wiemy, co zrobić . Rodzice wybierają jeszcze specjalny pojemnik do domowej produk- cji kiełków i zastanawiają się nad zakupem wielkiej butli soku z brzozy . W tym czasie właściciel, głaszcząc mnie po głowie, mówi: „Oj, biedna ty teraz będziesz, biedna” . Mam dość zakupów, diety, chcę wrócić do domu, by bez świadków, w zaciszu własnego poko- ju, móc się rozpłakać . Po powrocie kromkę przesuszonego bezglutenowego pieczywa smaruję wcale nie lubianym masłem orze- chowym . Przeżuwanie pierwszego kęsa wy- daje się nie mieć końca . W tym czasie w naszym mieście istnieje jed- no miejsce z produktami bezglutenowymi . Zresztą, to chyba za dużo powiedziane . Po prostu w sklepie rybnym dostępne są różne rodzaje bezglutenowych… ciastek . Coś do- tąd tak bardzo prozaicznego jak bieżący do- stęp do mąki nagle trafia do sfery pragnień . Przybytki internetowe kuleją, a wszystkie próby pieczenia chleba kończą się poraż- ką . Mimo mnóstwa dobrej woli i wielu sta- rań, akceptacja nowej rzeczywistości po- zbawionej smacznego jedzenia przychodzi mi z dużym trudem . Okres ten wspominam jako mieszaninę rozczarowań i żalu . Nie dość, że w żaden sposób nie mogę od- naleźć się w nowej sytuacji, to jeszcze tuż po moim przejściu na dietę nadchodzi czas uczty nie tylko dla ducha, ale i podniebienia . Zbliżająca się Wielkanoc to pora wypiekania popisowych drożdżowych bab, kruchych, słodkich mazurków i gotowania żuru na żytnim zakwasie . O wszystkich tych długo oczekiwanych smakołykach mogę tylko po- marzyć . Przecież to moje pierwsze bezglu- tenowe święta . Jest ciężko, ale jedno wiem już na pewno: czas na zmiany . Któregoś dnia biorę do ręki książkę z prze- pisami — starą, podniszczoną, bez okład- ki . Wybieram pierwszą lepszą recepturę . Coś skreślam, zmieniam, dodaję skrobię ziemniaczaną i bezglutenowy proszek do pieczenia . Z piekarnika wyjmuję pachnące babeczki . To nic, że trochę płaskie, a każ- da w innym kształcie — pokryte gęstym budyniem, ozdobione kawałkiem włoskie- go orzecha i tak wyglądają wspaniale, a ja skaczę z radości . Dzień po dniu, tydzień po tygodniu mozolnie uczę się, że bezglu- tenowemu życiu wcale nie musi towarzy- szyć rozgoryczenie . Wreszcie przychodzi moment, w którym to ja zaczynam zapra- szać na ciasta i torty . Znajomi z zaskocze- niem stwierdzają, że bezglutenowo wcale nie oznacza nijak i niesmacznie . Moja świadomość ciągle wzrasta . W miarę jej poszerzania zaczynam rozumieć rów- nież to, że „bezglutenowo” nie do końca znaczy zupełnie „zdrowo” . I choć dzisiaj zbliżenie się do natury uważam za rozwią- zanie najlepsze z możliwych, zdaję sobie sprawę, że do tego, by właściwie obcho- dzić się z produktami o obco brzmiących nazwach, wyglądzie i pochodzeniu, trzeba posiąść niemałą wiedzę . Któregoś sierpniowego upalnego popo- łudnia w czasie przejażdżki rowerowej, ocierając pot z czoła, wstępuję do pobli- skiego sklepu . Prócz wody kupuję jeden Kup książkęPoleć książkę 12 z modnych magazynów dla kobiet . Moją uwagę przyciąga artykuł o kulinarnych blogerkach . I nagle… odkrycie! Przecież można tak po prostu, siedząc z kompute- rem na kolanach, pisać i publikować posty, które może przeczytać każdy, kto — tak jak jeszcze niedawno ja — poszukuje roz- wiązania swojego problemu! Tak powstaje Natchniona .pl . Ku wielkiemu zaskoczeniu moja elektro- niczna skrzynka pocztowa zaczyna zapeł- niać się mailami od szukających wspar- cia rówieśników, zrozpaczonych młodych mam, a następnie osób w każdym wieku . Nagle, niejako mimo woli, zaczynam być postrzegana jako ekspert do spraw diety bezglutenowej i nie tylko . Dzięki czytelni- kom bloga intensywnie szukam odpowie- dzi na pytania, których sama sobie dotąd nie zadawałam . Ja, piętnastoletnia uczen- nica gimnazjum, bez wykształcenia diete- tycznego, za to z głową pełną marzeń, za- czynam traktować to przedsięwzięcie jako swoją misję . Od momentu odnalezienia się w nowej rze- czywistości obserwuję działania na rzecz rozwoju świadomości dotyczącej nietole- rancji pokarmowych . Widzę, że my Polacy, zakorzenieni w tradycji, tak a nie inaczej uwarunkowani historycznie, mamy jesz- cze w tym względzie wiele do zrobienia . Skoro nie uczy się tego w szkole, nie mówi o tym w popularnych programach telewi- zyjnych, nie porusza w codziennej prasie, a serialowi bohaterowie na bilbordach nie propagują życia bez glutenu, trudno spo- dziewać się, że statystyczny Polak, zabiega- ny, ledwo wiążący koniec z końcem, będzie rozumiał, „z czym to się je” . Co z tego, że jest Internet i księgarnie? Bo czy my, bez- glutenowi, interesujemy się chociażby die- tą salicylanową? Czy na pewno wiemy, że zaserwowanie korniszona osobie na diecie aspirynowej może źle się dla niej skończyć? To zupełnie naturalne, że sytuacja zmienia się diametralnie, kiedy problem zaczyna dotyczyć nas samych . By żyło się łatwiej, zamiast narzekać, że otoczenie nam nie sprzyja, warto poin- formować znajomych o konieczności in- nego sposobu odżywiania, podrzucić im materiały o niebezpieczeństwach wynika- jących z nieprzestrzegania diety i spisać zasady przygotowania bezpiecznego po- siłku . Może nawet umówić się na wspól- ne gotowanie, u rodziny zostawić torebkę makaronu, a niezorientowanemu kelnero- wi w restauracji spokojnie i grzecznie wy- tłumaczyć, na czym polega problem . Po co kolejna książka o diecie bezgluteno- wej? Na przestrzeni sześciu lat miałam ich w rę- kach niemało . I choć doceniam wysiłek każ- dego, kto chce pomóc ludziom zmuszo- nym do bezwzględnego omijania glutenu, jest coś, czego mi w nich bardzo brakuje . To cząstka duszy autora, który dla pełniej- szego zrozumienia zdesperowanego czy- telnika stara się wejść w jego buty, chce pokazać, jak naprawdę wygląda ten świat nie tylko od święta, ale i na co dzień, od nomen omen kuchni . Kup książkęPoleć książkę 13 Dziś jest lipcowy poranek . Od kilku miesię- cy jestem pełnoletnia, bogatsza o cały ba- gaż doświadczeń . Piszę te słowa z głębokim przekonaniem, że świat można zmieniać na lepsze, rozpoczynając od siebie . Ufam, że moje przepisy są w stanie nie tylko rozjaś- nić bezglutenowe życie, ale także dodać mu piękniejszych, bardziej wyrazistych barw . Tak się składa, że wszystkie moje propozy- cje są wegetariańskie . To dlatego, że w zgo- dzie z wartościami, które wyznaję, nie po- trafiłabym postąpić inaczej . Kup książkęPoleć książkę 16 Chleb Prosty w składzie . Nasz powszedni . Mimo że pieczony od stuleci, ciągle modny . Dla większości z nas oznacza coś więcej niż tylko pieczywo . To dość szczególny symbol więzi, dzielenia się z innymi . W wielu reli- giach bywa synonimem wspólnoty, bezpie- czeństwa . Wyjątkowym czynią go związane z nim wspomnienia . Na stole jednoczącym rodzinę pojawia się od zawsze . W niektó- rych domach pieczony od pokoleń . Nic dziwnego, że w pamięć zapada jego zapach, smak i struktura, że kolejne modyfikacje porównuje się z pierwowzorem pieczonym przez babcię, mamę czy ukochaną ciocię . No i ta walka o piętkę! Nie bez powodu najwięcej pytań zadawa- nych przez czytelników dotyczy pieczywa . Osoby rozpoczynające dietę, jeszcze nie do końca świadome różnic smakowych, po wzięciu do ust bezglutenowej kromki chle- ba firmy X z zaniepokojeniem stwierdzają, że wyrób nie ma nic wspólnego z tym, co jadły dotąd każdego dnia . Nie ma chru- piącej skórki . Zapach łudząco przypomina plastik, a struktura sprasowane trociny . Jakby tego było mało, termin przydatności do spożycia, jak na chleb, jakiś niewiary- godnie długi . Pamiętam, jak znalazłszy się w nowej sytu- acji, z zazdrością patrzyłam na spisy treści w książkach czy blogi pełne przepisów na pieczywo . Musiało minąć dużo czasu, bym dojrzała do zrozumienia, że przecież nie ma rzeczy niemożliwych . By wreszcie się do tego przyłożyć, musiałam dostać kolejną partię rozpaczliwych maili . Kup książkęPoleć książkę wykorzystując mąkę z mielonych w młynku ziaren, wcale nie musimy otrzymać twardej cegły . Teraz ogromną przyjemność sprawia mi układanie sezonowych warzyw z przy- domowych grządek na kromkach pyszne- go, chrupiącego chleba, posmarowanych własnoręcznie przyrządzonymi roślinny- mi pastami . W tym rozdziale proponuję wielokrotnie sprawdzone przepisy na domowe pieczy- wo z naturalnych składników . Zacznij od wyhodowania otwierającego furtkę do nie- zliczonych możliwości, prostego zakwasu . Przygotuj dla niego ciepły kąt . Poznaj pod- stawowe techniki i koniecznie pobudź wy- obraźnię, która pomoże Ci w tworzeniu własnych kompozycji . Wypiek bezgluteno- wego pieczywa rządzi się swoimi żelazny- mi zasadami . Jeśli zawsze będziesz postę- pować zgodnie z nimi, obiecuję, że efekty przerosną Twoje najśmielsze oczekiwania . 17 Pierwszą osobą, która przekonała mnie, że jednak warto próbować, była pani Graży- na Konińska ze Stowarzyszenia Osób z Ce- liakią i na Diecie Bezglutenowej . Wspólnie prowadziłyśmy warszawskie warsztaty dla nowo zdiagnozowanych . Ja pokazywałam, jak piec słodkie ciasta, ona wyczarowywa- ła ogromne, rumiane, puszyste, wyrośnię- te bochenki . Kiedy przyszło do krojenia, nie mogłam wyjść z podziwu . Patrząc, jak w ułamkach sekund znikają kolejne kawał- ki, wzięłam sobie do serca chlebową misję . Po powrocie czekały mnie dziesiątki prób . Rzeczywiście, z gotowych mieszanek uda- wało się wypiekać piękne bochenki, zgrab- ne bułeczki i wcale nieodbiegające wyglą- dem od tych sklepowych drożdżówki, chałki czy rogaliki . W sobotnie poranki, kie- dy wszyscy domownicy jeszcze spali, z ra- dością bardzo wcześnie zrywałam się z łóż- ka, by jak najszybciej wymieszać składniki i z dreszczykiem emocji czekać na efekty . Zdecydowana większość prób kończyła się sukcesem . Niestety, pojawił się inny prob- lem . Po śniadaniach z udziałem takiego pie- czywa niestety nie czułam się dobrze . Czy chcemy tego, czy nie, skład gotowych mie- szanek jednak odbiega od ideału . Musiałam sięgnąć po inne rozwiązania . Dopiero pod- czas ostatnich wakacji udało mi się spełnić moje pachnące domem chlebowe marze- nie, bez glutenu, ale z sercem . Kiedyś moje wszystkie próby z naturalną mąką kończyły się niepowodzeniem . Działo się tak dlatego, że przyzwyczajona do struktury i zachowa- nia tradycyjnego ciasta, nie przyjmowałam do wiadomości, że to bezglutenowe może rządzić się swoimi prawami . Okazuje się, że Kup książkęPoleć książkę 24 Chleb Pomysł z dodaniem cebuli podpatrzyłam, prowadząc warsztaty w Warszawie. Ja byłam odpowiedzialna za słodkie wypieki, a pani Grażyna Konińska za pięknie wyrośnięte chle- by. Po powrocie do domu chętnie dodawałam do swojego pieczywa pokrojoną drobno cebulę, ponieważ dzięki temu zyskiwało przyjemną wilgoć i aromat. Do duetu dodaję jeszcze suszoną śliwkę, a czasami łyżeczkę ulubionych ziół. Chleb cebulowy z suszoną śliwką Zaczyn 100 g zakwasu 200 g bezglutenowej mąki owsianej 175 ml wody gazowanej Chleb 200 g mąki ryżowej 150 g mąki gryczanej 100 g bezglutenowej mąki owsianej 50 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej 350 ml wody 1 łyżka miodu 1 łyżka soli 1 łyżeczka tymianku lub kminku drobno drobno (opcjonalnie) 7 g drożdży instant 1 cebula, posiekana bardzo 100 g suszonej śliwki, posiekanej mak do posypania wierzchu chleba Zaczyn przygotuj wieczorem w dniu po- przedzającym pieczenie chleba . Wszyst- kie składniki wymieszaj, przełóż do miski i przykryj . Rano na wierzchu mieszanki powinny tworzyć się bąbelki . Wszystkie składniki na chleb wymie- szaj z zaczynem . Odstaw na 2 h do wyrośnięcia . Przełóż do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia . Na dno rozgrzanego piekarnika wysyp kostki lodu . Piecz 40 minut w 190°C . Krój po dokładnym ostudzeniu . Smacznego! Kup książkęPoleć książkę 25 Kup książkęPoleć książkę 124 Słodkie Czym byłoby życie bez muzyki, tańca, kwia- tów i słodkiego smaku? I nie mam tu na myśli tylko czekoladowych lodów czy kre- mowych tortów — równie dobrze może to być suszona śliwka w razowym pieczywie albo dodana do herbaty… różana konfitu- ra. Takie akcenty dostarczają przyjemnych doznań, szczególnie w ponure popołudnie, i sprawiają, że łączymy z nimi piękne wspo- mnienia. Kilka lat temu, zakładając bloga o zmy- słowej nazwie Natchniona.pl, stworzyłam miejsce, w którym postanowiłam dzielić się przepisami na ciasta i desery. Zamknięta w słodkim świecie, piekłam w każdej wol- nej chwili. Ponieważ na początku moje do- świadczenie równało się zeru, nieustannie się uczyłam. By wiedzę o tworzeniu słod- kości móc przekazywać dalej, poznawałam nowe składniki i podstawy cukiernictwa. Dzisiaj wiem, że bezglutenowe pieczenie wcale nie jest skomplikowane, ale ma swoje zasady. Bez przeszkód możesz stworzyć pu- szyste biszkopty i delikatne ciasta w niczym nieustępujące tym ze zwykłej, białej mąki. Moje pierwsze wypieki były dość pokracz- ne, torty nieco zbite, ciasta przesuszone lub niewyrośnięte, a serniki po upieczeniu obowiązkowo… opadały. Jednak kiedy cho- ciaż jedno z całej blachy ciastek wyglądało tak jak powinno, uważałam to za sukces i wiedziałam, że warto iść dalej. Kup książkęPoleć książkę Na blogu jest dużo słodkości, więc zawsze możesz sięgnąć tam po garść inspiracji. W tym rozdziale postanowiłam umieścić niezawodne przepisy, które testowałam dziesiątki razy. Uważam, że dobra recep- tura na zawsze udającą się klasyczną szar- lotkę czy roladę jest jak cenny skarb. 125 Kiedy byłam w szkole podstawowej, uwiel- białam czytać książki Małgorzaty Musiero- wicz. Ich bohaterowie mieli liczne rodziny, a w domach panowała tak przyjazna at- mosfera, że ciepło niemal emanowało ze stronic książek. Spotkaniom towarzyszyły świeżo usmażone pączki albo drożdżowe ciasto z truskawkami. Oczywiście zawsze zdarzały się jakieś kłopoty, ale razem moż- na było je rozwiązać. Kiedyś i w naszym domu przynajmniej raz w tygodniu, najczęściej w niedzielę, na stole musiało pojawić się ciasto. Lubię podtrzy- mywać tę tradycję. Jest jakiś szczególny urok w porannej krzątaninie, aromacie pa- rzonej kawy i dzieleniu wypieku na kawałki, tak jak robiły to nasze babcie. Wierzę, że ludzie mogą się jednoczyć przy wspólnym stole, a ciasto, które lubią niemal wszyscy, może być do tego doskonałą okazją. Kup książkęPoleć książkę 140 Słodkie Nigdy nie przepadałam za tak oczywistymi ciastami, ale część Czytelników przymusiła mnie do opublikowania przepisu na ciasto jogurtowe. Pierwszy wywołał skrajne emocje, dlatego dla wszystkich zawiedzionych stworzyłam drugi, ulepszony. I tak oto powstało puszyste jogurtowe jak zza szklanych witryn w lokalnym sklepie. Ciasto jogurtowe z owocami (8 kawałków) 100 g mąki ryżowej 80 g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 180 g jogurtu naturalnego 150 g cukru pudru 90 ml oleju ¼ łyżeczki sody szczypta soli 2 jajka owoce (na przykład połówki brzoskwiń) Spód i boki kwadratowej formy, o boku 20 cm, lekko natłuść i wyłóż dodatkowo papierem do pieczenia. Na dno wyłóż owoce. Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem, sodą i solą. Jajka ubij z cukrem do połączenia, wlej strużką olej, a następnie dodaj jogurt. Wsyp mąkę i wymieszaj mikserem, aż ciasto będzie idealnie gładkie. Ciasto przelej do formy. Piecz 35 – 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po ostudzeniu obkrój nożem brzegi ciasta, a następnie odwróć foremkę do góry dnem. Oderwij papier. Krój po całkowitym ostudzeniu. Smacznego! Kup książkęPoleć książkę 141 Kup książkęPoleć książkę Kup książkęPoleć książkę
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: