Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00443 006976 19023926 na godz. na dobę w sumie
Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata. Wydanie II rozszerzone - książka
Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata. Wydanie II rozszerzone - książka
Autor: Liczba stron: 240
Wydawca: Septem Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-283-4211-8 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> kulinaria
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

Jaka pyszna dieta!

Dieta bezglutenowa w 'cudowny' sposób potrafi przywrócić zdrowie osobom z celiakią i innymi chorobami układu pokarmowego, ale może się stać prawdziwym koszmarem... i być nim do momentu, w którym uświadomisz sobie, że bezglutenowy nie znaczy koniecznie nijaki, niesmaczny czy mdły. Tę prawdę stara się przekazać na swoim blogu - a teraz także w kolejnym wydaniu książki - utalentowana eksperymentatorka kulinarna, która kilka lat temu sama musiała na zawsze odstawić gluten.

Książka Weroniki Madejskiej nie jest kolejną pozycją z wegetariańskimi przepisami dla bezglutenowców. Oprócz sprawdzonych receptur na pyszne potrawy znajdziesz w niej informacje na temat tego, jak się odnaleźć w świecie, w którym niemal wszystkie gotowe produkty zawierają gluten. Dowiesz się, jak upiec dobry chleb, przygotować pizzę, wrapy czy ciasto czekoladowe, a także jak modyfikować przepisy o zamienniki jajek, mleka i cukru. Odkryjesz spektrum interesujących smaków i fantastycznych aromatów doprawione szczyptą dobrego humoru i życzliwego zainteresowania problemami osób na różnych dietach. Z tą książką będzie Ci łatwiej zaakceptować własną sytuację i znaleźć w niej dobre strony. A jeśli nie musisz przejmować się glutenem, możesz po prostu poszukać tu natchnienia!


Weronika Madejska - rocznik 1996, obecnie studentka kulturoznawstwa. Autorka poczytnego, nagradzanego bloga Słodkie sekrety. Jej pierwsze przepisy są efektem jej własnych zmagań z nietolerancją glutenu, ale w odpowiedzi na potrzeby Czytelników Weronika coraz częściej proponuje receptury bez innych alergenów. Prowadzi warsztaty i stara się tworzyć przestrzeń dla wszystkich, którzy chcą nie tylko zdobyć nowe umiejętności, ale też porozmawiać i wymienić się doświadczeniami. Marzy o własnym, zupełnie bezglutenowym lokalu z wysokim sufitem, ciepłą szarlotką i dobrą kawą.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

Wszelkie prawa zastrzeżone. Nieautoryzowane rozpowszechnianie całości lub fragmentu niniejszej publikacji w jakiejkolwiek postaci jest zabronione. Wykonywanie kopii metodą kserograficzną, fotograficzną, a także kopiowanie książki na nośniku filmowym, magnetycznym lub innym powoduje naruszenie praw autorskich niniejszej publikacji. Wszystkie znaki występujące w tekście są zastrzeżonymi znakami firmowymi bądź towarowymi ich właścicieli. Autor oraz Wydawnictwo HELION dołożyli wszelkich starań, by zawarte w tej książce informacje były kompletne i rzetelne. Nie biorą jednak żadnej odpowiedzialności ani za ich wykorzystanie, ani za związane z tym ewentualne naruszenie praw patentowych lub autorskich. Autor oraz Wydawnictwo HELION nie ponoszą również żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania informacji zawartych w książce. Redaktor prowadzący: Barbara Lepionka Zdjęcia na okładce oraz wewnątrz książki: s. 13, 17, 21 (mąka), 27 (jabłka), 30–31, 41, 43, 49, 58–59, 63, 67, 73, 77, 81, 90–91, 97, 99, 105, 115–133, 141–149, 164–171, 179, 189–193, 207–217, 221, 229, 237 – fot. Rita s. 35, 45, 47, 51–57, 69, 79, 83–89, 103, 107–113, 134–135, 139, 151–163, 173–177, 181–187, 195–205, 219, 223–227 – fot. Weronika Madejska s. 101 – fot. Agnieszka Tylka-Andrzejewska Projekt składu i skład: Adrian Partyka Wydawnictwo HELION ul. Kościuszki 1c, 44-100 Gliwice tel. 32 231 22 19, 32 230 98 63 e-mail: septem@septem.pl WWW: http://septem.pl (księgarnia internetowa, katalog książek) Drogi Czytelniku! Jeżeli chcesz ocenić tę książkę, zajrzyj pod adres http://septem.pl/user/opinie/diebe2 Możesz tam wpisać swoje uwagi, spostrzeżenia, recenzję. ISBN: 978-83-283-4211-8 Copyright © HELION 2018 Printed in Poland. • Kup książkę • Poleć książkę • Oceń książkę • Księgarnia internetowa • Lubię to! » Nasza społeczność Spis treści Wstęp 7 Maile od Czytelników 7 Moja historia 11 Wstęp do drugiego wydania 18 Notka kucharska 20 Rozdział 1. Pieczywo 31 Zakwas 34 Słowniczek 36 Uwagi 37 Chleb na zakwasie 40 Chleb na nocnym zaczynie drożdżowym 42 Doskonały chleb bez mąki 44 Ciabatta 46 Ciasto drożdżowe — uwagi 48 Najprostsze drożdżówki 50 Rogaliki 52 Naleśniki na zakwasie 54 Tortille 56 Rozdział 2. Śniadanie 59 Wzmacniający sok z pietruszki 62 Najłatwiejszy zielony koktajl 64 Energetyzujący koktajl z imbirem 64 Gęste smoothie z mango 65 Koktajl z mrożonych owoców 65 Shake z masłem orzechowym 66 3 Poleć książkęKup książkę SpiS t r e ści Granola 68 Pasta z białej fasoli 70 Tost z awokado 71 Humus 72 Pasta z suszoną śliwką 74 Kanapkowy serek z tofu 75 Sałatka z komosą i pieczonym burakiem 76 Spring rolls 78 Naleśniki 80 Kasztanowe naleśniki dla Ali (bez jajek) 82 Sentymentalne pankejki 84 Roślinne placuszki (bez jajek) 86 Gofry 88 Rozdział 3. Obiad 91 Bulion rozgrzewający ciało i ducha 94 Zupa z soczewicy 96 Pikantna zupa z czerwoną fasolą 98 Zupa z pieczonych warzyw z soczewicą 100 Krupnik z kaszy jaglanej 102 Zupa mocy 104 Zupa porowo-ziemniaczana 106 Gulasz z ciecierzycy 108 Fasola w czerwonym winie 110 Doskonałe pierogi 112 Ciasto pierogowe — uwagi 114 Farsz do „ruskich” 116 Słodki farsz serowy 116 Farsz z kapusty i grzybów 117 Farsz z kaszy gryczanej i szpinaku 118 Kluski śląskie 120 Potrawka z boczniaków 122 Spaghetti z pulpecikami 124 4 Poleć książkęKup książkę SpiS t r e ści Wielofunkcyjny dressing Oli 126 Prosty makaron w 15 minut 126 Lasagne z bakłażanem 128 Domowy makaron do lasagne 130 Makaron ryżowy z warzywami 132 Rozdział 4. Kolacja 135 Pasztet ze śliwką 138 Quiche z fetą i szpinakiem 140 Naleśniki ze szpinakiem 142 Ryż curry z imbirową marchewką 144 Moje ulubione stir fry 146 Minikotleciki z kaszy jaglanej 148 Warzywne burgery 150 Dip śliwkowy 152 Chutney z mango 152 Dip czosnkowy 153 Pizza 154 Pizza z batata 156 Wrapy z tofu i granatem 158 Chrupiąca sałata z pieczonym kalafiorem 160 Pieczone ziemniaki i śliwkowe smarowidło 162 Rozdział 5. Słodkie 165 Szarlotka 168 Ciasto herbaciane 170 Brownie 172 Wilgotne ciasto marchewkowe z kremem 174 Chlebek bananowy 176 Ciasto czekoladowe na jogurcie 178 Bułeczki cynamonowe 180 Rolada z bitą śmietaną i owocami 182 Ciasto jogurtowe z owocami 184 5 Poleć książkęKup książkę SpiS t r e ści Ciasto czekoladowe 186 Eklery 188 Ciasto parzone — uwagi 190 Pączki wiedeńskie 192 Sernik z białą czekoladą i malinami 194 (Bez)sernik 196 Krucha tarta z budyniem i malinami 198 Ciasto kruche bez jajek i mleka 200 Chocolate chip cookies 202 Ciasteczka owsiane 204 Pralinki 206 Mus czekoladowy 208 Bezowe obłoczki z owocami 210 Krem pomarańczowy 212 Biszkopt — przepis podstawowy 214 Proporcje na różne formy i rodzaje wypieków 215 Torcik urodzinowy 216 Tort mocca 218 Tort orzechowo-kawowy 220 Torcik tiramisu 222 Biszkopt bez jajek i mleka 224 Tort czekoladowo-kawowy 226 Wegański torcik czekoladowy 228 Podziękowania od Czytelników 230 Dziękuję 238 6 Poleć książkęKup książkę W S t ęp 17 Poleć książkęKup książkę W S t ęp Wstęp do drugiego wydania Jeszcze przed trzema laty pisałam, że o diecie bezglutenowej nie mówi się zbyt dużo. Dlatego wiedzę w jej zakresie trzeba zdobywać samodzielnie i wzajemnie się uświadamiać. Najlepiej zaczynając od tych, którzy są najbliżej. Jakież było moje zdu- mienie, gdy już wkrótce sytuacja uległa diametralnej zmianie, a dieta bez glutenu stała się swego rodzaju przebojem. Szybko się jednak okazało, że owszem, oferta produktów pozbawio- nych glutenu cały czas rośnie, ale idąca za tym medialna otoczka niesie ze sobą duże niezrozumienie tematu. Podobnie jak kiedyś społeczeństwo uległo modzie na płatki śniadaniowe z dodatkiem witamin, tak teraz z półek zaczęło znikać wszystko opatrzone krzykliwym napisem „gluten free”. Pojawił się także mit, jakoby zwykły batonik miał być „zdrowy” tylko dlatego, że nie zawiera pszenicy. Z tych i wielu innych powodów niesłychanie źle reaguję na słowo „dieta”, kojarzące się z wyrzeczeniami, stresem czy tymczasowością. Poza tym o nowych, iście rewolucyjnych spo- sobach żywienia możemy przeczytać niemal codziennie. To sprawia, że zagadnienie to przestaje być traktowane poważnie. Pewnie dlatego moja szkolna koleżanka (dzisiaj najlepsza przy- jaciółka) głośno i sarkastycznie prychnęła, gdy przed wyjazdem integracyjnym na forum zgłosiłam, że jestem na… diecie. Dzisiaj staram się nie zamykać w żadnych ramach. Nadal tworzę receptury bez glutenu, często z wyłączeniem innych składników problematycznych dla coraz większej grupy osób. W tym wszystkim jednak najważniejsze pozostaje dla mnie po prostu dobre jedzenie. Każdego miesiąca ze zdumieniem obserwuję wzrost ilości sprzedanych egzemplarzy Bez glutenu, bez wyrzeczeń. Mimo że 18 Poleć książkęKup książkę W S t ęp rynek wydawniczy zalała fala książek o podobnej tematyce, ten niepozorny przepiśnik cały czas cieszy się dużym powodzeniem. Dlatego poprzestając na jego pierwotnej wersji, bez nanoszenia żadnych zmian, byłabym niemałą ignorantką. Nowe wydanie zawiera dwadzieścia nowych receptur — za- równo nigdy wcześniej niepublikowanych, jak i tych, które cie- szą się wielkim powodzeniem na blogu lub zostały okrzyknięte hitami podczas warsztatów. Przepisy opatrzone są licznymi wskazówkami. Wraz z Ritą na nowo sfotografowałyśmy większość dań, a w kilku przypad- kach pokazujemy poszczególne etapy realizacji przepisu. Na kolejnych stronach znajdziesz też porady dla początkujących. W kuchni urzęduję już siódmy rok. Kocham celebrowanie posiłków i pewnie dlatego wciąż towarzyszy mi wielki apetyt. Nie czuję się ekspertem. Czasami zdarza mi się dość niefortunnie użyć jakiegoś składnika albo wyciągnąć z piekarnika popisowy wręcz zakalec. W tym, co robię, bazuję na doświadczeniu i in- stynkcie, który wykształcałam cierpliwie, krok po kroku. Do kuchni sprowadzam przyjaciół, często widuję się w niej również z Czytelnikami. To wspaniałe doświadczenie i piękna przygoda. Jeżeli kolejne strony tej książki pomogą Ci rozwiązać choć jeden mały dylemat, będę naprawdę szczęśliwa. Uściski, Weronika 19 Poleć książkęKup książkę rozdzi a ł 1. Piecz y wo Chleb na zakwasie To podstawowy i naprawdę prosty w realizacji przepis na chleb bez grama drożdży. Kiedy opanujesz kolejne etapy jego przygotowywa- nia, możesz zacząć eksperymentować z różnymi mąkami i dodatkami smakowymi. s k ł a d n i k i: Zaczyn 100 g aktywnego zakwasu 30 g bezglutenowej mąki Ciasto właściwe zaczyn 100 g bezglutenowej mąki Dodatkowo tłuszcz i bezglutenowa mąka owsiana do foremki owsianej lub kasztanowej owsianej lub kasztanowej 30 g mąki ryżowej 30 g mąki ziemniaczanej około 80 ml wody 100 g mąki ryżowej 100 g mąki ziemniaczanej około 200 ml wody 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka miodu Propozycje dodatków posiekane suszone śliwki, morele lub rodzynki pestki słonecznika lub dyni posiekane orzechy posiekana dymka płatki owsiane suszone zioła w y ko n a n i e: 1. Wszystkie składniki na zaczyn dokładnie wymieszaj. Przykryj ście- reczką i odstaw na całą noc. 2. Rano zaczyn przełóż do miski. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i za pomocą miksera wyrób jednolite ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Jeżeli chcesz, na tym etapie możesz wmieszać do- datki. 3. Ciasto przełóż do natłuszczonej i wysypanej mąką keksówki o wy- miarach zbliżonych do 22×12 cm. Przykryj i odstaw do podwojenia objętości na 2 – 3 godziny. 4. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 190°C, z termoobiegiem. Wierzch ciasta posmaruj olejem. Piecz 50 – 60 minut, aż skórka będzie mocno zrumieniona. 5. Pod koniec pieczenia delikatnie wyjmij chleb z formy i dopiecz na kratce. 6. Przed podaniem całkiem wystudź. W innym przypadku pokrojenie chleba będzie wyzwaniem. Smacznego! 40 Poleć książkęKup książkę rozdzi a ł 1. Piecz y wo 41 Poleć książkęKup książkę rozdzi a ł 2. Śn i a da n ie Wzmacniający sok z pietruszki (2 szklanki) Koktajle to bardzo prosty sposób na przyswojenie dużej porcji warzyw i owoców. Dla mnie nie stanowią pełnego śniadania, ale są do niego doskonałym wstępem lub jego uzupełnieniem. Warto mieć w kuchni dobry blender o wysokiej mocy, który poradzi sobie z każdą pestką, a z listków wydobędzie wszystko, co najlepsze. To wydatek będący inwestycją w zdrowie, która na pewno przyniesie bardzo wymierne korzyści. pęczek natki pietruszki (około 30 g) 1 cytryna 350 – 400 ml wody 1 – 2 łyżki miodu 1. Cytrynę sparz i obierz cienko ze skórki. Miąższ pokrój na ósemki, oddziel od pestek i wraz z posiekaną natką wrzuć do naczynia blendera. 2. Dodaj łyżkę miodu i około ½ szklanki wody. Dokładnie zmiksuj. 3. Wlej pozostałą ilość wody i na małych obrotach wymieszaj całość. Dosłódź do smaku. Smacznego! s k ł a d n i k i: w y ko n a n i e: 62 Poleć książkęKup książkę rozdzi a ł 2. Śn i a da n ie 63 Poleć książkęKup książkę s k ł a d n i k i: w y ko n a n i e: rozdzi a ł 3. obi a d Zupa z pieczonych warzyw z soczewicą (dla 4 osób) Jak widzisz, zupy na bazie pomidorów zajmują szczególne miejsce w mojej kuchni. Ta jest przyjemnie gęsta, a dzięki uprzedniemu pie- czeniu warzyw — słodkawa. Często serwuję ją mięsożercom, którzy z uznaniem proszą o dokładkę lub dwie. 3 pomidory 1 duża czerwona papryka 1 bakłażan 2 cebule 100 g ugotowanej czerwonej soczewicy 500 ml passaty pomidorowej 500 ml wody 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki pieprzu cayenne ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki bezglutenowego sosu sojowego tamari 1. Pomidory, paprykę i bakłażana przekrój na połówki, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz w gorącym piekarniku do miękkości (20 – 30 minut). 2. Warzywa obierz ze skórki, a następnie zmiksuj blenderem. 3. Dodaj passatę, oliwę i wymieszaj. Przelej do garnka, uzupełnij wodą. 4. Na patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę i dodaj ugotowaną soczewicę. Podsmaż, mieszając. Dodaj do zupy. Dopraw ziołami i sosem sojowym. Smacznego! 100 Poleć książkęKup książkę rozdzi a ł 3. obi a d 101 Poleć książkęKup książkę rozdzi a ł 4. Kol acja Minikotleciki z kaszy jaglanej (20 – 30 sztuk) Kotleciki z kaszy jaglanej są świetnym pomysłem nie tylko na zwykłą domową kolację, ale i wszelkiego rodzaju przyjęcia. Możesz upiec je w piekarniku lub, obtoczone w bułce, usmażyć. To przepis na całą ster- tę doskonałych kąsków, które równie dobrze smakują na zimno. 150 g kaszy jaglanej 1 duża cebula 1 marchewka ¼ korzenia selera 2 łyżki bezglutenowego sosu sojowego tamari 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki ryżowej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól Dodatkowo olej do smażenia jajko i mąka ryżowa lub bezglutenowa bułka tarta do obtoczenia s k ł a d n i k i: w y ko n a n i e: 1. Kaszę opłucz na sitku pod strumieniem gorącej wody. Gotuj we wrzątku do miękkości. Odcedź nadmiar wody. 2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj marchew i seler. W misce połącz wszyst- kie składniki. Jeżeli masa nie jest wystarczająco lepka, dodaj więcej mąki ryżowej i dokładnie połącz składniki dłońmi. Dopraw solą i pieprzem ziołowym. 3. Z masy jaglanej formuj małe kotleciki. Piecz je przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C lub obtocz w jajku i bułce i usmaż na złoty kolor. Smacznego! 148 Poleć książkęKup książkę rozdzi a ł 4. Kol acja 149 Poleć książkęKup książkę rozdzi a ł 5. Sł odk ie Bułeczki cynamonowe (5 sztuk) Te drożdżówki mają chrupiącą, wypieczoną skórkę i cudownie miękki, puszysty, wilgotny, maślany miąższ. Choć nigdy nie miałam okazji spróbować oryginału, podejrzewam, że moje bułeczki mogłyby sta- wać w szranki z tradycyjnymi pszennymi ślimaczkami szwedzkich gospodyń. s k ł a d n i k i: Ciasto drożdżowe 100 g mąki ziemniaczanej 65 g bezglutenowej mąki owsianej 65 g mąki ryżowej 40 g mielonego złocistego sie- mienia lnianego ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia ¼ łyżeczki gumy ksantanowej 5 g drożdży instant w y ko n a n i e: 50 g cukru trzcinowego ok. 200 ml ciepłej wody 60 g masła 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo 15 g mielonego cynamonu 2 łyżki cukru trzcinowego 30 g masła białko Lukier 150 g cukru pudru 2 – 3 łyżki ciepłej wody 1. Masło rozpuść w garnuszku i wystudź. 2. Mąki przesiej, połącz z siemieniem, proszkiem, drożdżami i gumą ksantanową. Dodaj cukier, cynamon oraz wanilię. Dolej połowę wody i roz- pocznij wyrabianie ciasta. Dodawaj pozostałą wodę i masło. Wyrabiaj przez 3 – 4 minuty. Cia- sto powinno być bardzo luźne i odrobinę klejące. 3. Ciasto owiń folią i odstaw na 40 minut do wyroś- nięcia. W międzyczasie dwa razy odgazuj ciasto (uderz pięścią) i krótko wyrób. 4. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat. Jeżeli trzeba, dodaj jeszcze łyżkę mąki ziemniaczanej i wyrób. 5. Ciasto podziel na pięć części. Z każdej uformuj wałeczek. Spłaszcz i posmaruj warstwą masła. 6. W szklance wymieszaj cynamon z cukrem i po- syp mieszanką paski ciasta. Zroluj tak, by po- wstał ślimaczek. 7. Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pokryj białkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz 20 minut. 8. W tym czasie przygotuj lukier. Składniki połącz do uzyskania śnieżnobiałej, jednolitej pasty. Go- towe bułeczki polukruj. Smacznego! 180 Poleć książkęKup książkę rozdzi a ł 5. Sł odk ie 181 Poleć książkęKup książkę Poleć książkęKup książkę
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata. Wydanie II rozszerzone
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: