Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00279 005763 13252227 na godz. na dobę w sumie
Cała prawda o tłuszczach. Zdrowie i długowieczność dzięki kwasom omega-3 - ebook/pdf
Cała prawda o tłuszczach. Zdrowie i długowieczność dzięki kwasom omega-3 - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 299
Wydawca: Vital Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-65846-34-1 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> zdrowie
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

 

Autor międzynarodowych bestsellerów i wiodący ekspert z dziedziny zdrowego odżywiania wyjaśnia, jak żyć dłużej stosując odpowiednie tłuszcze i w jaki sposób je wybierać. Dzięki zawartym w książce docenionej przez „Bild”, Focus” i „Stern” poradom samodzielnie utrzymasz w zdrowiu naczynia krwionośne i obniżysz poziom cholesterolu. Dowiesz się, jaki jest związek tłuszczów z chorobami autoimmunologicznymi oraz przejrzysz kłamstwa wpajane nam w reklamach. Poznasz przeciwcukrzycowe działanie nienasyconych kwasów tłuszczowych, jak również wpływ kwasów omega na układ hormonalny, mózg oraz redukcję stresu. Nauczysz się przeciwdziałać udarom i zawałom oraz zachowasz idealną sylwetkę. Zaczniesz rozpoznawać produkty, które powinieneś omijać szerokim łukiem. Tłusto, czyli… zdrowo!

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

Redakcja: Mariusz Warda Skład: Aleksandra Lipińska PRojekt okładki: Aleksandra Lipińska tłumaczenie: Anna Chomik koRekta: Daria Wolska Wydanie I BIAŁYSTOK 2018 ISBN 978-83-65846-34-1 Tytuł oryginału: Fit mit Fett: Die Omega-3-Revolution Copyright © by Andreas Jopp © Copyright for the Polish edition by Wydawnictwo Vital, Białystok 2017 All rights reserved, including the right of reproduction in whole or in part in any form. Wszelkie prawa zastrzeżone. Żadna część tej publikacji nie może być powielana ani rozpowszechniana za pomocą urządzeń elektronicznych, mechanicznych, kopiujących, nagrywających i innych bez pisemnej zgody posiadaczy praw autorskich. Wszystkie rady zawarte w niniejszej książce zostały starannie sprawdzone przez autorów i wydawnictwo. Nie stanowią one jednak profesjonalnej, medycznej porady. Każdy czytelnik jest odpowiedzialny za swoje postępowanie. Ani autorzy, ani wydawnictwo nie ręczą za dane zawarte w książce. Wyklucza się poręczenia autorów, wydawnictwa oraz jego pracowników za jakiekolwiek wyrządzone szkody rzeczowe, osobiste i majątkowe. 15-762 Białystok ul. Antoniuk Fabr. 55/24 85 662 92 67 – redakcja 85 654 78 06 – sekretariat 85 653 13 03 – dział handlowy – hurt 85 654 78 35 – www.vitalni24.pl – detal strona wydawnictwa: www.wydawnictwovital.pl sklep firmowy: Białystok, ul. Antoniuk Fabr. 55/20 Więcej informacji znajdziesz na portalu www.odzywianie24.pl PRINTED IN POLAND Spis treści Przedmowa do nowego wydania książki ................... 9 Jak żyć dłużej, stosując odpowiednie tłuszcze? ....... 11 Tłuszcz tłuszczowi nierówny ...................................... 21 Proste tłuszcze nienasycone ............................ 40 Oliwa – płynne złoto z Morza Śródziemnego ......... 41 Oliwa z oliwek a zdrowe serce .................................. 42 Dodatek: jak wybrać właściwą oliwę z oliwek? ........ 45 Jak utrzymać w zdrowiu naczynia krwionośne? ...... 49 Wysoka zawartość tłuszczu we krwi – problem dwóch trzecich populacji Niemiec ........ 53 Dodatek: masło bez wyrzutów sumienia ................. 68 Dodatek: smak południa na chlebie ........................ 71 Orzechy – skoncentrowany pakiet substancji odżywczych .................................................... 75 Orzechy i ich działanie obniżające cholesterol oraz prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu krążenia ...................................................... 78 Tłuszcze omega-6 ................................................. 84 Oleje roślinne bogate w kwasy linolowe – za dużo dobrego ................................................................... 85 Jak wpłynąć na pracę hormonów? ........................... 88 AA – kwas arachidonowy – połączenie mięsne ...... 99 Tłuszcze a choroby autoimmunologiczne ................ 100 Margaryna czy masło – więcej reklamy czy działania? .......................................................... 107 Najmniej zdrowe, ulubione margaryny Niemców ................................................................. 111 Roślinne kwasy tłuszczowe omega-3 ............ 118 Tajemnica stulatków .................................................. 119 74 mniej zawałów sercowa – badania z Lyon ........ 121 Dodatek: Przeciwcukrzycowe działanie nienasyconych kwasów tłuszczowych ...................... 132 Wywiad z dr Michelem de Lorgeril: Odżywianie śródziemnomorskie a choroby serca .................... 136 Oleje oraz ich wytwarzanie ....................................... 145 Długołańcuchowe tłuszcze omega-3 ............ 154 DHA – życiodajna substancja dla mózgu i nerwów .... 155 Mózg ludzki składa się w 60 procentach z tłuszczu ....... 155 Twady dysk: kwasy tłuszczowe omega-3 poprawiają pamięć .................................................. 158 ADHD – badania dowodzą deficyt omega-3 ......... 163 ADHD – milionowy interes przemysłu farmaceutycznego .................................................. 164 DHA przeciwko stresowi .......................................... 166 Omega-3 a rak piersi ................................................ 169 Dodatek: zastąpienie oleju tabletkami z kwasami omega-3 .................................................................. 171 Dodatek: ciąża – inteligentne tłuszcze i ich działanienie na pracę mózgu ......................... 176 Wywiad z prof. Carol Greenwood: Jak przy zastosowaniu tłuszczy utrzymać mózg w dobrej formie? ........... 182 EPA – budulec tłuszczów dla hormonów tkankowych ............................................................. 191 Ryba przeciwdziała zawałom serca i udarom .................................................................. 193 Łagodzenie zaburzeń rytmu serca za pomocą omega-3 .................................................................. 196 Wywiad z prof. Wernerem Richterem: kardiolodzy zbyt rzadko zalecają stosowanie kwasów omega-3 ................................................. 198 Omega-3 obniża zbyt wysokie ciśnienie krwi ......... 200 Dodatek: indeks HS-omega-3 ................................. 203 Depresja spowodowana niedoborem kwasów tłuszczowych omega-3........................................... 207 Jak EPA zapobiega powstawaniu chorób autoimmunologicznych? ........................................ 215 Telomery – zapobieganie starzeniu się przy zastosowaniu kwasów omega-3 ..................... 217 Wywiad z Artemis Simopoulos: Niedobór kwasów omega-3 i jego skutek ............................................220 Witamina E chroni nienasycone tłuszcze ................ 225 Tłuszcze trans – zabójcze tłuszcze .................. 230 Śmiertelne tłuszcze trans – jeden z największych skandali żywieniowych............................................231 Zabójcze tłuszcze – produkty, które należy bojkotować .............................................................. 234 Utrzymaj naczynia krwionośne w dobrej formie – zmniejsz ryzyko zachorowania na serce i choroby układu krążenia ...................................... 239 Ryzyko cukrzycy a tłuszcze trans ............................. 244 Wywiad z prof. Erickiem Rimmem: Wyniki badań na 167000 osobach w ciągu ostatnich 14 lat .......................................... 249 Tłuszcze nasycone ................................................ 256 Unikaj niepotrzebnych zapychaczy tłuszczowych .......... 257 Jak utrzymać szczupłą sylwetkę? ............................. 257 Dodatek: rezygnacja z posiłków składających się z sera, kiełbasy i masła ...................................... 265 Co sprawia, że tyjemy i chorujemy – tłuszcze czy węglowodany? ......................................................... 271 Załącznik ..................................................................... 277 Źródła .......................................................................... 279 Spis zdjęć .................................................................... 295 Podziękowania ............................................................ 297 O Autorze .................................................................. 299 Przedmowa do nowego wydania książki Książka „W dobrej formie z tłuszczami” przez wiele mie- sięcy znajdowała się na listach bestsellerów magazynów Fo- cus oraz Stern. Nawet codzienna gazeta Bild opublikowała jej fragmenty w pięciu częściach. Od pierwszego wydania książki wiele innowacyjnych, zawartych w niej faktów sta- le było potwierdzanych badaniami. Przede wszystkim do- tyczy to kwasów omega-3, gdyż w tej dziedzinie mamy do czynienia z rewolucyjnym przełomem. Działanie kwasów tłuszczowych omega-3 na wydajność mózgu, przeciwdzia- łanie zanikowi masy mózgowej spowodowanego wiekiem, zastosowanie kwasów tłuszczowych omega-3 w  leczeniu depresji oraz ADHD, obniżaniu prawdopodobieństwa zachorowania na choroby serca, obniżaniu ciśnienia krwi, przeciwdziałaniu powstania raka piersi, chorób zapalnych takich jak reumatyzm – wszystko to jest niemal tak fa- scynujące, jak dobry kryminał. Do tego istnieje także do- kładny test krwi badający poziom kwasów tłuszczowych omega-3. Do nowego wydania książki dodaliśmy podty- tuł: Zdrowie i długowieczność dzięki kwasom omega-3. A. Joop Jak żyć dłużej, stosując odpowiednie tłuszcze? Jak żyć dłużej, stosując odpowiednie tłuszcze? Co przychodzi ci na myśl, gdy słyszysz słowo „tłuszcz”? Czy myślisz wtedy o nadwadze, brzuszku, cholesterolu, złogach tłuszczu we krwi, ale także o czymś smacznym? Warto wiedzieć, że tłuszcz tłuszczowi nierówny. Tłuszcz to coś więcej niż tylko obdarzony złą sławą sprawca tycia oraz przy- czyna zachorowań układu krążenia. Tłuszcze przyczyniają się bowiem także do poprawy naszego zdrowia, co zapewne jest dla ciebie czymś zaskakującym. Sekret długowieczności Utrzymanie zdrowia do późnych lat życia jest prawdziwym luksusem. Zdrowie oznacza radość życia oraz energię, aktyw- ne spędzanie czasu oraz długowieczność. Czy jest to osiągalne? Zgodnie ze współczesnym stanem wiedzy odpowiedź brzmi tak! Co jest sekretem ludzi długowiecznych? Dlacze- go to właśnie na Krecie i w Japonii żyje najwięcej dziewięćdziesięcio- i  stulatków? Dlaczego są oni sprawni także umysłowo? Nauka zajmuje się od lat poszukiwaniem odpowiedzi na to pytanie. Pewnie trudno uwierzyć, że jednym z możliwych wytłumaczeń jest tłuszcz. Sekret długowieczności na Krecie i w Japonii to spożywanie właściwych tłuszczów. 11 Tłuszcz – każdy go spożywa, jednak nie każdy posiada o nim wiedzę W przypadku żadnej innej substancji nie mamy do czynienia tak bardzo zarówno z tematyką choroby, jak i zdrowia – ist- nieją bowiem zdrowe tłuszcze oraz tłuszcze zabójcze. Tłusz- cze stanowią w  naszym pożywieniu od 35 do 40 kalorii. Jednak co tak naprawdę o  nich wiemy? Większości konsu- mentów uważa, że tłuszcze roślinne są dobrymi tłuszczami, tłuszcze zwierzęce – złymi; oliwa z oliwek jest dobrym tłusz- czem, a cholesterol działa niekorzystnie na serce. Jednak czy taka wiedza na temat substancji, która stanowi od 35 do 40 kalorii jest wystarczająca? I  czy takie minimum informacji jest wciąż aktualne? Nowe, rewolucyjne fakty o tłuszczach • • Duże ilości olejów roślinnych oraz margaryny są niezdrowe. Cholesterol dostarczany wraz z pożywieniem nie przyczynia się do zachorowań układu krążenia. Utwardzane tłuszcze roślinne podwajają ryzyko wystąpienia cu- krzycy oraz zwielokrotniają ryzyko zachorowań układu krążenia. Im bardziej tłusta ryba, tym lepiej dla mózgu i serca. Tłuste orzechy obniżają prawdopodobieństwo zachorowania na choroby krążenia o 40 . • • • 12 CAŁA PRAWDA O TŁUSZCZACH Jak żyć dłużej, stosując odpowiednie tłuszcze? Miejsce akcji: twój organizm. Co drugi Niemiec umiera z powodu zaniedbania zmiany oleju Badania nad tłuszczami są bardzo obszerne i  tak fascynujące, jak najlepszy kryminał, którego miejsce akcji to twój organizm. Dwie trzecie Niemców ma wysoką zawartość tłuszczów we krwi, a co drugi umiera na choroby krążenia! Powodem tego jest stosowanie niewłaściwych tłuszczów. Przez lata zaniedbywa- no zmianę oleju, która przyczyniłaby się do poprawy stanu żył. Dlatego należy sobie zadać kluczowe pytanie: czy chcielibyśmy pozostać pięć do dziewięciu lat dłużej sprawni umysłowo? De- cydującą rolę w tym wypadku odgrywa tłuszcz. Dla utrzymania dobrej formy na lata warto zatem mieć ten fakt na uwadze. Rewolucja tłuszczowa – sprawne serce przy zastosowaniu tłuszczu Współczesna wiedza przyczyniła się do prawdzi- wej rewolucji tłuszczowej oraz zakończenia ogól- nie panującej histerii obniżania jego zawartości. W rzeczywistości nie ma zbyt dużego znaczenia ilość spożywanego tłuszczu, ważny jest jego ro- dzaj. Zamiana oleju: to nie mniejsza ilość oleju, a dobór odpowiednich tłuszczów ma znaczenie. Wybieraj posiłki bogate w  tłuszcze, tak jak mieszkańcy Krety, a tym sa- mym unikniesz chorób ukła- du krążenia. Określone rodzaje tłuszczów są ważne dla zdrowego serca. To dzięki nim utrzymamy na- sze żyły w  dobrym stanie i  unikniemy odkładania się w  nich złogów. Tym samym wzrastać będzie również poziom zdrowych 13 tłuszczów we krwi, które usuwają złogi. Są to tłuszcze, które sprawiają, że krew staje się bardziej płynna. Ich działanie można porównać do sma- ru, który nadaje poślizg. Inne rodzaje tłuszczów oraz substancji roślinnych mają za zadanie chronić tłuszcze przed jełczeniem w naczyniach krwionośnych. To przede wszystkim zjełczałe tłuszcze mają tendencję do odkła- dania się. W przypadku zmiany oleju nie chodzi zatem o tłuszcz ani o  beztłuszczowe odżywianie; jej celem jest wprowadzenie do- brych tłuszczów, a odstawienie złych. Taka decyzja naprawdę się opłaca. Jedynie u jednej dwudziestej mieszkańców wyspy Kreta występuje zawał serca, ponieważ poprzez tamtejszy sposób odży- wiania utrzymują oni swoje żyły w zdrowiu, a do tego ich posił- kom zawsze towarzyszy radość życia. Hormony tkankowe Nowością jest fakt, że tłuszcze są budulcami wielu organicznych hormonów tkankowych regulujących wszystkie funkcje w orga- nizmie – od pojawiania się stanów zapalnych, po ciśnienie krwi ,aż do układu odpornościowego. Hormony tkankowe działają bezpośrednio od komórki do komórki. W za- leżności od tego, jaki rodzaj tłuszczu spożywa- my, wytwarzane są hormony albo o działaniu dobroczynnym, albo szkodliwym. Chodzi tu przede wszystkim o  równowagę tłuszczową w pożywieniu. Zbyt duża ilość dostarczanych wraz z  pożywieniem tłuszczów hamuje pro- Nowością jest także, że hor- mony tkankowe pochodzące z dobrych tłuszczów obniża- ją prawdopodobieństwo wy- stąpienia chorób zapalnych układu krwionośnego oraz rozpad komórek mózgowych. 14 CAŁA PRAWDA O TŁUSZCZACH Jak żyć dłużej, stosując odpowiednie tłuszcze? dukcję hormonów tkankowych z innego rodzaju substancji tłusz- czowych. Obecnie wiadomo już, że spożywa się za dużo tłuszczów roślinnych dawniej uważanych za zdrowe, a które zaburzają rów- nowagę hormonów tkankowych. Zachorowania układu krwionośnego, rozpad komórek nerwo- wych w mózgu oraz powstanie choroby Alzheimera uwarunkowane są zbyt dużą ilością substancji zapalnych. Z tego powodu aspiryna o działaniu hamującym zapalenia obniża prawdopodobieństwo wy- stąpienia zawałów serca, udarów oraz choroby Alzheimera. Dobre tłuszcze takie jak EPA pochodzące od ryb mogą również skutecznie obniżać substancje zapalne hormonów tkankowych. Właśnie dlate- go warto zadbać o swoje hormony tkankowe. Tłuszcz przyczynia się do wzrostu inteligencji oraz szczęścia Mózg ludzki składa się w 60 procentach z tłuszczu. Już w łonie matki konkretne rodzaje tłuszczów odpowiadają za to, aby ko- mórki mózgowe mogły tworzyć się we właściwy sposób. Decy- dują one także o poziomie inteligencji dziecka. Przez całe swoje życie człowiek potrzebuje tłuszczów pochodzących z pożywienia dla zapewnienia prawidłowej pracy mózgu. Przez dłuższy czas przypuszczano, że mózg wraz z wiekiem się kurczy. Od niedaw- na jednak wiadomo, że rośnie on przez całe życie. Stale tworzo- ne są nowe połączenia (synapsy), które łączą wiedzę z doświadczeniem a nawet mądrością. To właśnie dla takich połączeń potrzebne są określone tłuszcze jako budulec. Tłuszcz DHA jest tłuszczem budulcowym mózgu, który utrzymuje go w  sprawności. Poprawia Dobre tłuszcze wspomagają wzrost mózgu, poprawiają przewodnictwo w  komór- kach nerwowych oraz ko- rzystnie wpływają na psy- chikę i nastrój. 15 on przewodnictwo w  membranach komórek mózgowych dla lepszego przepływu informacji. Widać zatem, że przyspieszenie w przekazywaniu informacji jest możliwe nie tylko w internecie i dlatego warto wspomagać swój mózg, stosując odpowiednie rodzaje tłuszczów. Nowość: kwasy tłuszczowe omega-3 przyczyniają się do wzro- stu szczęścia i przeciwdziałają powstawaniu depresji. Przekazują one sygnały do rdzeni komórkowych, pobudzając produkcję serotoniny. Jest ona przekaźnikiem nerwowym, który sprawia, że jesteśmy szczęśliwi i zadowoleni. Jej poziom jest szczególnie niski w przypadku depresji. Także zachowania agresywne, takie jak ADHD u dzieci, mogą być spowodowane zbyt małą ilością dobrych tłuszczów w mózgu. Tłuszcze mózgowe działają bezpo- średnio na naszą psychikę i wpływają na wszystkie nasze uczucia. Tłuszcze obniżają ryzyko zachorowania na cukrzycę Tłuszcze mają wpływ bezpośrednio na ścianki komórek oraz chro- nią siedemdziesiąt bilionów komórek ciała ludzkiego. Na to, jak będą one elastyczne i aktywne podczas transportu oraz jak trwałe i przepuszczalne dla substancji odżywczych będą ścianki komórko- we, możemy samodzielnie wpływać poprzez dobór odpowiednich rodzajów tłuszczów. Na przykład: elastyczne ścianki komórek spra- wiają, że insulina (hormon, który wprowadza cukier do komórek) pracuje prawidłowo. Z kolei sztywne ścianki komórek sprawiają, że praca insuliny jest utrudniona. Tym samym podwaja się ryzyko za- chorowania na cukrzycę, nawet jeśli spożywamy jedynie niewielkie ilości przemysłowych, zabójczych tłuszczów. Z kolei dobre tłuszcze zmniejszają o połowę ryzyko zachorowania na cukrzycę. 16 CAŁA PRAWDA O TŁUSZCZACH Jak żyć dłużej, stosując odpowiednie tłuszcze? Złe oraz zabójcze tłuszcze Złe tłuszcze przyczyniają się do zwiększenia prawdopodobień- stwa wystąpienia zawału serca, udarów, podwyższenia poziomu tłuszczu we krwi, cukrzycy, spowolnienia metabolizmu, chorób zapalnych takich jak reumatyzm czy też artretyzm, depresji oraz pogorszenia się wydajności mózgu. Przemysłowa produkcja żywności doprowadziła do daleko sięga- jących zmian w składzie tłuszczów oraz chemicznego przetwarzania tłuszczów naturalnych. Większość konsumen- tów jednak nie zdaje sobie sprawy z ich działania na organizm oraz wpływu na zdrowie. Szkodli- we są zwłaszcza tłuszcze trans, które ukrywają się w wielu produktach żywnościowych. Czy kiedy- kolwiek o nich słyszałeś? Zapewne nie, gdyż producenci żywności nigdy nie podają tej informacji w składzie produktów! Same fakty: przemysłowe, zabójcze tłuszcze są najbar- dziej chronioną tajemnicą przemysłu spożywczego. Świetna forma dzięki tłuszczom Wielu konsumentów sprawdza skład produktów żywnościowych umieszczony na opakowaniach ze względu na zawartość tłuszczu. Także większość z nas chcąc uniknąć tłuszczu, wybiera produkty o zreduko- wanej zawartości tłuszczu lub beztłuszczowe. Robimy tak, nie mając świadomości, jakiego rodzaju tłuszczu się przez to pozbawiamy. Korzystnego dla mózgu i serca czy też złego i zabójczego zapychacza żył. Niskotłuszczowa histeria sprawiała, że pozbawiamy się także dobrych, warto- ściowych tłuszczów. Właśnie dlatego powinniśmy więcej dowiedzieć się o  róż- nych rodzajach tłuszczów, szczególnie tych o obco brzmiących 17 nazwach, takich jak omega-3, DHA (kwas dokozaheksaenowy), EPA (kwas eikozapentaenowy) oraz AA (kwas arachidonowy). To właśnie stan naszego zdrowia w dużej mierze zależy od tego, czy zaopatrujemy swój organizm w  odpowiednią ilość właściwych tłuszczów, czy też zbyt często spożywamy te szkodliwe. Dlatego istotne jest to, z jakich rodzajów tłuszczów składają się nasze posił- ki. Wyobraź sobie, że jesteś kierowcą samochodu, którym jest twój organizm, a ty kierujesz jego przemianą materii. Twój samochód także potrzebuje oleju napędowego, zatem dlaczego pozbawiać go swojego ciała? Wcale nie musisz przy tym rezygnować z tłuszczów; chodzi jedynie o to, aby wymienić złe tłuszcze na dobre. Dokonując wyboru podczas zakupów w  supermarkecie, należy podziękować tłuszczom przemysłowym, a  kierować się wyborem produktów śródziem- nomorskich. Swój organizm zaopatruj we właściwe tłuszcze! Supermarket – pułapka tłuszczowa Najważniejszego wyboru dokonujemy już podczas zakupów w  supermarkecie, gdyż to właśnie tutaj czają się największe tłuszczowe pułapki. Dlatego sam zdecyduj, co pojawi się na twoim talerzu, a następnie dostanie się do twoich komórek. Jeśli zdobędziesz wiedzę o tłuszczach, będziesz potrafił odnaleźć te, które nie należą do grupy tak zwanych zabójców. Tym sa- mym podstępne pułapki tłuszczowe pozostaną na półce w su- permarkecie, a nie na twoim stole. Zamiana oleju z korzyścią dla komórek To, jak się odżywiasz, można określić na podstawie zawartości tłuszczu w  twoich komórkach. Takie połączenie różnych ro- dzajów tłuszczów wpływa na przepływ płytek krwi, aktywność 18 CAŁA PRAWDA O TŁUSZCZACH Jak żyć dłużej, stosując odpowiednie tłuszcze? transportową ich ścianek komórkowych, przewodnictwo nerwo- we, zdolność zapamiętywania mózgu oraz wytwarzanie substan- cji odpowiedzialnych za nasz nastrój. Skład tłuszczu w naszych komórkach można zmierzyć (więcej o tym na stronie 203). Komórki są także magazynami tłuszczu dla hormonów tkan- kowych. Ludzie, którzy często spożywają nasycone, utwardzane tłuszcze zwierzęce, zazwyczaj wykazują deficyt płynnych, nienasyconych tłuszczów roślin- nych. Występują u nich choroby, które moż- na wytłumaczyć tym niedoborem. Chcielibyśmy zabrać cię w ciekawą podróż do wnętrza twojego ciała oraz siedemdziesię- ciu bilionów komórek, które dla niego pra- cują. Z pewnością nie chciałyby one zostać pokryte zjełczałym tłuszczem i na pewno potrzebują tylko produktów najwyższej jakości. Masz teraz okazję do zmiany oleju z korzyścią dla two- ich komórek*. spożywania złych Skutek tłuszczów: co drugi Niemiec umiera na choroby układu krążenia; 75 Niemców ma za wysoki poziom tłusz- czu we krwi. Warto wiedzieć więcej o rodzajach tłuszczów. * Najzdrowsze oleje najwyższej jakości można nabyć w sklepie www.vitalni24.pl (przyp. wyd. pol.). 19 Potok tłuszczu w  naczy- niach krwionośnych. Spo- żywamy go dwa razy więcej niż przed 200 laty. Połowę stanowią zabójcze tłuszcze. Małymi krokami do celu Zdrowie i właściwe odżywianie jest to proces, na który składają się małe kroki oraz ulepszenia prowadzące na właściwą drogę. Zdo- bywając wiedzę o wartościowych tłuszczach, a następnie wcielając ją w życie, możesz przyczynić się do poprawy swojego zdrowia oraz zadowolenia z życia. Znany filozof – Schopenhauer ujął to bardzo trafnie słowami: „Dwie trzecie radości życia stanowi zdro- wie”. 20 CAŁA PRAWDA O TŁUSZCZACH
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Cała prawda o tłuszczach. Zdrowie i długowieczność dzięki kwasom omega-3
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: