Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00243 008000 15930992 na godz. na dobę w sumie
Cholesterol. Zdrowa dieta. Tabele kalorii i tłuszczu. Porady lekarza rodzinnego - ebook/pdf
Cholesterol. Zdrowa dieta. Tabele kalorii i tłuszczu. Porady lekarza rodzinnego - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 36
Wydawca: Literat Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7774-443-7 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> zdrowie
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

Bogato ilustrowany, napisany przystępnym językiem poradnik medyczny, w którym poznasz najnowsze informacje dotyczące zasad zdrowego żywienia, metabolizmu i roli cholesterolu w organizmie oraz hipercholesterolemii i hipertrójglicerydemii. Znajdziesz tu porady dotyczące aktywności fizycznej i medycyny naturalnej, a także obszerną tabelę kalorii, cholesterolu i tłuszczu w wybranych produktach.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

ZATOR Jest to zablokowanie naczynia krwionośnego przez stały, półstały lub gazowy materiał zatorowy, przeniesiony w miejsce zaczopowania przez krew. Najczęś- ciej jest to zakrzep lub zator cholesterolowy z blaszki miażdżycowej lub zator tłuszczowy po złamaniach kości długich. Materiał zatorowy po znalezieniu się w prądzie krwi zaczyna z nim płynąć do coraz mniejszych naczyń, powodując ich zatkanie, co prowadzi do zaburzeń funkcjonowania danego narządu, a w na- stępnej kolejności do martwicy obszaru, do którego tętnica doprowadzała krew. Najbardziej niebezpieczną postacią zatoru jest zator tętnicy płucnej, ponieważ może on w krótkim czasie spowodować zgon. CHOROBA WIEŃCOWA (NIEDOKRWIENNA) SERCA Choroba ta jest zespołem objawów wynikających z niedostatecznego zaopat- rzenia mięśnia sercowego w krew niosącą tlen i inne składniki odżywcze, ko- nieczne do prawidłowej jego pracy. Powoduje to upośledzenie codziennej aktywności chorego. Krew doprowadzana jest do serca siecią tętnic, oplatających je niczym wieniec (stąd nazwa naczynia wieńcowe). ZAWAŁ SERCA Polega na wystąpieniu nieodwracalnej martwicy części mięśnia sercowego z po- wodu zamknięcia tętnicy wieńcowej doprowadzającej krew do tego obszaru. żyła główna górna prawy przedsionek prawa komora aorta lewy przedsionek obumarła tkanka mięśniowa przegroda międzykomorowa lewa komora 8 H I P E R C H O L E - H I P E R C H O L E - S T E R O L E M I A S T E R O L E M I A HIPERCHOLESTEROLEMIA jest jednym z zaburzeń gospodarki tłuszczowej człowieka. Jej główną przyczyną jest nadmiar cholesterolu całkowitego oraz tzw. złego cholesterolu (frakcji LDL). Cholesterol jest substancją chemiczną zaliczaną do związków lipidowych (tłu- szczów). Cholesterol w organizmie człowieka: (cid:3) jest odpowiedzialny za produkcję hormonów (substancji chemicznych regulu- jących większość procesów metabolicznych) i witamin (cid:3) wchodzi w skład cząsteczek lipidowych osocza krwi (lipoprotein) (cid:3) umożliwia produkcję kwasów żółciowych (cid:3) jest niezbędny w procesach wchłaniania tłuszczów z pokarmu. Zbyt wysoki poziom cholesterolu jest przyczyną miażdżycy oraz chorób sercowo-naczyniowych, które stanowią główną przyczynę śmierci w krajach uprzemysłowionych. Poziom cholesterolu ponad prawidłową normę sprzyja jego odkładaniu w naczyniach krwionośnych. OBJAWY Najczęściej choroba przebiega bezobjawowo. Odkładanie się złogów cholesterolu w naczyniach krwionośnych może dopro- wadzić do zamknięcia światła naczynia, blokując przepływ krwi (najczęściej w naczyniach wieńcowych, ale również innych, np. mózgu). Zablokowanie przepływu krwi przez naczynia wieńcowe prowadzi do zawału serca. Często zda- rza się, że pacjent dowiaduje się o zaburzeniach gospodarki tłuszczowej do- piero po przebytym zawale. PRZYCZYNY Najczęstszą przyczyną choroby są czynniki genetyczne oraz inne choroby, które mogą prowadzić do zaburzeń gospodarki tłuszczowej. Zwiększony poziom cholesterolu o podłożu genetycznym określany jest jako hipercholesterolemia pierwotna. 9 Jeżeli natomiast hipercholesterolemia jest wynikiem współistnienia innej cho- roby, to mówi się o hipercholesterolemii wtórnej. Najczęstsze przyczyny wystąpienia hipercholesterolemii wtórnej: (cid:2)(cid:2) cukrzyca i zespół metaboliczny (cid:2)(cid:2) niektóre choroby nerek (np. zespół nerczycowy) (cid:2)(cid:2) niedoczynność tarczycy (cid:2)(cid:2) żółtaczka (cid:2)(cid:2) anoreksja (cid:2)(cid:2) niektóre leki (cid:2)(cid:2) tłusta dieta (cid:2)(cid:2) stres (cid:2)(cid:2) nuda. DIAGNOSTYKA Ocena stężenia cholesterolu polega na oznaczeniu całkowitego cholesterolu, frak- cji HDL i LDL i poziomu trójglicerydów (głównego składnika lipidowego pokarmów). By zmniejszyć poziom LDL, należy przede wszystkim zmniejszyć spoży- wanie pokarmów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol. LECZENIE Zalecana jest odpowiednia dieta oraz leki obniżające poziom cholesterolu. Przestrzeganie zdrowej diety pozwala na znaczne obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL. ZALECENIA OGÓLNE NALEŻY: ● zmienić dietę na niskotłuszczową ● zmienić tryb życia: – mniej stresowy, ale aktywny – relaks, aktywny odpoczynek – ćwiczenie głębokich oddechów – sauna, zabiegi wodolecznicze, kąpiele (natryski, okłady) ● zadbać o aktywność fizyczną (jazda na rowerze, pływanie, biegi, nordic walking, spacery). NIE NALEŻY: ● palić papierosów ● pić alkoholu ● spożywać w nadmiarze tłuszczów zwierzęcych. i śródziemnomorską ● jeść mniej i powoli ● jeść kolację na 3 godziny przed snem ● pić dużo płynów (2-3 litry dziennie) ● zastąpić tłuszcze zwierzęce produk- tami bogatymi w tłuszcze nienasy- cone (tłuszcze roślinne) ● zmniejszyć całkowitą ilość spożywa- nych tłuszczów, mięsa i innych pro- duktów zawierających cholesterol ● zwiększyć spożycie warzyw oraz owoców ● jeść ryby (makrelę) Należy pamiętać, że nie jest konieczne całkowite wyeliminowanie cholesterolu z diety, lecz tylko ograniczenie jego spożycia. 10 PRODUKTY ZALECANE DO SPOŻYWANIA (zasadowe): PRODUKTY NIEZALECANE DO SPOŻYWANIA (kwasowe): ● wszystkie przeciwutleniacze ● koenzym Q10, witaminy C, E i beta- -karoten ● zarodki pszenne ● kasze i owies (płatki, otręby) ● ciemne pieczywo ● płatki zbożowe ● owoce (jabłka – 2 dziennie, awo- kado, grejpfruty, pomarańcze, cytryny, migdały, orzechy, trus- kawki, morele) ● warzywa surowe i gotowane oraz kiełki warzyw (marchew – 2 dzien- nie, cebula surowa – pół dzien- nie – lub cebula gotowana – cała, brokuły, czosnek, pietruszka, ziemniaki gotowane lub pieczone, fasola, groch, soja, bakłażany, brukselka, ciecierzyca) ● grzyby ● mleko odtłuszczone ● jogurty ● kefiry ● maślanka o obniżonej zawartości tłuszczu ● chudy biały ser ● miękkie margaryny ● olej roślinny (rzepakowy) ● oleje z pestek winogron ● oliwa z oliwek ● ryby gotowane, wędzone oraz z rusztu ● chude mięso i wędliny ● zioła (oregano, szałwia, tymianek, papryka, kurkuma) ● herbaty ziołowe, herbata zielona ● wiesiołek (olej lub ziarno) ● len (olej lub ziarno). ● tłuste mięso ● tłuste wędliny ● tłuszcz i skóra z drobiu ● masło ● potrawy smażone na maśle ● smalec ● margaryny twarde ● słonina ● boczek ● podroby ● cukier ● wyroby cukiernicze ● czekolada ● jajka ● pełnotłuste mleko i jego przetwory (śmietana, ser żółty i topiony) ● konserwy mięsne ● białe pieczywo ● biała mąka ● lody ● olej słonecznikowy, kukurydziany ● soki owocowe ● cola ● oranżady ● frytki ● suszone owoce. 11
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Cholesterol. Zdrowa dieta. Tabele kalorii i tłuszczu. Porady lekarza rodzinnego
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: