Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00052 011831 7452775 na godz. na dobę w sumie
Choroby układu pokarmowego - ebook/pdf
Choroby układu pokarmowego - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 148
Wydawca: Agencja Wydawnicza Jerzy Mostowski Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7250-846-1 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> zdrowie
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

Jak zadbać o prawidłową dietę? Jak sobie poradzić z problemami w trawieniu oraz ze zbyt wolną przemianą materii? Co jest najlepsze na zgagę, biegunkę i zaparcie? Dr Jadwiga Górnicka podaje sprawdzone porady na choroby żołądka i jelit oraz schorzenia przemiany materii (cukrzyca, choroby tarczycy).

W książce między innymi:

Dbaj o siebie... naturalnie!

Znajdź podobne książki

Darmowy fragment publikacji:

Copyright© for the text by Jadwiga Górnicka, Warszawa 2013 Copyright© by Agencja Wydawnicza Jerzy Mostowski, 2013 Zdjęcie na okładce © Okea/Fotolia.com Redakcja Monika Marczyk Koordynacja Martyna Maroń Korekta Zespół redakcyjny AWM Skład HAPPY Studio DTP Projekt okładki i rysunek na s. 116 Piotr Kozera Rysunki Dorota Cybulska Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty stosowania porad zawartych w niniejszej książce. Prosimy pamiętać o tym, że żaden poradnik nie zastąpi diagnozy lekarskiej. Agencja Wydawnicza Jerzy Mostowski Janki k. Warszawy, ul. Wspólna 17a, 05-090 Raszyn tel. +48 22 720 35 99, faks +48 22 720 34 91 e-mail: awm@morex.com.pl www.awm.waw.pl ISBN 978-83-7250-846-1 Spis treści OD WYDAWCY . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7 WPROWADZENIE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9 Przemiana materii . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9 Budowa układu pokarmowego . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14 Rola zdrowego odżywiania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20 Piramida żywienia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20 Zasady prawidłowego odżywiania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22 SCHORZENIA ŻOŁĄDKA I PRZEWODU POKARMOWEGO . . . . . . . . . . . . . . 25 Alergie pokarmowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25 Co najczęściej uczula? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25 Nietolerancje pokarmowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27 Jak leczyć alergię? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28 Alergia u dzieci . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29 Biegunka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31 Masaż shiatsu na biegunkę . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32 Bóle żołądka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33 Masaż shiatsu pomocny przy bólu żołądka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33 Masaże shiatsu wzmacniające żołądek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34 Kamica żółciowa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37 Skąd się biorą kamienie w woreczku żółciowym? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37 Sposoby na rozpuszczenie błota i kamieni żółciowych . . . . . . . . . . . . . . . . . 39 Jak pobudzić wydzielanie żółci? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40 Masaż shiatsu na kamienie żółciowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41 Dyskineza dróg żółciowych . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42 Po operacji usunięcia woreczka żółciowego . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43 Kamienie w śliniance . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 45 Nerwica żołądka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 46 Masaż akupresurowy przy nerwicy żołądka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48 Problemy z trawieniem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 49 Jak wspomóc trawienie? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 49 Nadkwasota . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51 Puste odbijania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52 Przykry zapach z ust . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52 Refluks żołądkowo-przełykowy i zgaga . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 54 Jak leczyć? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 55 Schorzenia jelita grubego . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 57 Najlepsza profilaktyka, czyli oczyszczanie jelita grubego . . . . . . . . . . . . . . . 57 Wrzodziejące zapalenie jelita grubego . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 60 Choroba Leśniowskiego-Crohna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 61 Co można zrobić? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 63 Ropień przetokowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 63 Uchyłki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 63 Masaż stref refleksyjnych . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 65 Schorzenia wątroby . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 66 Co szkodzi wątrobie? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 67 Wątroba i nasze... usposobienie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 71 Co wspomaga niewydolną wątrobę? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 72 Kuracje oczyszczające . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 74 Problemy z wątrobą a refleksoterapia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 78 Stłuszczenie wątroby . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 80 Torbiele wątroby . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 82 Marskość wątroby . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 82 Wrzody żołądka i dwunastnicy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 85 Masaż stóp przy wrzodach . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 88 Nadżerki żołądka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 90 Wzdęcia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 92 Skąd się biorą wzdęcia? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 92 Jak leczyć? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 94 Wzdęcia w podbrzuszu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 95 Zapalenie błony śluzowej żołądka (nieżyt żołądka) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 97 Jak leczyć? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 98 Zapalenie odbytnicy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 101 Jak leczyć? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 101 Krwawienia z odbytu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 102 Refleksoterapia a strefa odbytnicy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 103 Zapalenie trzustki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 105 Zapalenie ostre i przewlekłe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 106 Jak leczyć? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 107 Zaparcia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 109 Proces trawienia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 109 Przyczyny zaparć . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 110 Skutki uporczywych zaparć . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 111 Niezbędny błonnik . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 113 Jak się pozbyć zaparcia? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 115 Masaże shiatsu brzucha na zaparcie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 116 Masaż specjalny przeciwko zaparciu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 118 Jak zapobiegać zaparciom? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 119 Zespół nadwrażliwego jelita . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 121 Objawy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 121 Jak leczyć? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 121 Pomocny masaż stóp . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 124 SCHORZENIA PRZEMIANY MATERII . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 125 Anoreksja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 125 Jak leczyć? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 126 Bulimia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 128 Jak leczyć? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 129 Cukrzyca . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 131 Cebula na cukrzycę . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 134 Ziołowe herbatki na cukrzycę . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 135 Cukrzyca a refleksoterapia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 136 Problemy z tarczycą . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 138 Nadczynność tarczycy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 138 Niedoczynność tarczycy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 139 Jak uzupełnić niedobór jodu? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 140 Jak leczyć? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 142 Tarczyca a refleksoterapia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 143 INDEKS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 144 OD WYDAWCY U podstaw właściwie wszystkich chorób leży zakłócenie pracy układu pokarmowego. Stanowi on bowiem coś w rodzaju skomplikowanej fabryki, w której rozdrabnia się, przetwarza, syntetyzuje i wchłania niezbędne dla organizmu substancje, a także wydala zbędne pro- dukty przemiany materii. Dlatego jeśli nie nabędziemy właściwych nawyków żywieniowych, a także nie zadbamy o oczyszczenie układu pokarmowego (zwłaszcza jelita grubego i wątroby) ze szkodliwych złogów i toksyn, nigdy nie będziemy w pełni zdrowi i pełni energii. To najważniejsze przesłanie przedstawia w swojej nowej książce doktor Jadwiga Górnicka. Jak zadbać o prawidłową dietę? Jak sobie poradzić z problemami w trawieniu oraz ze zbyt wolną przemianą materii? Co jest najsku- teczniejszym lekiem na zgagę, biegunkę i zaparcie? Autorka podaje sprawdzone porady na choroby żołądka i jelit oraz schorzenia prze- miany materii (cukrzyca, choroby tarczycy). W książce czytelnik znajdzie między innymi: • cenne porady profilaktyczne, • przepisy na skuteczne masaże, działające lepiej niż środki prze- • mieszanki ziołowe na lepsze trawienie i na zaparcia oraz pobu- ciwbólowe, dzające pracę jelit. Jadwiga Górnicka – lekarz medycyny, wybitna specjalistka chorób wewnętrznych i medycyny naturalnej w Polsce. W swojej ponad 60-letniej praktyce zawodowej metodami naturalnymi wyleczyła tysiące pacjentów, w tym wielu takich, których dolegliwości uważa- no za nieuleczalne. Popularyzatorka wiedzy o medycynie naturalnej i potrzebie życia w zgodzie z naturą. Autorka książek publikowanych nakładem AWM: Apteka natury – poradnik zdrowia, Na zdrowie. Porady dr Górnickiej, Zdrowie przez dotyk, Bądź zdrowa. Poradnik dla kobiet, Bądź zdrowy. Rady dla niego, przewodnik dla niej oraz artykułów w licznych czasopismach. OBJAŚNIENIA ZNAKÓW s. 23 s. 32 ODNOŚNIK Więcej informacji szukaj na stronach podanych na strzałce RECEPTURA/PRZEPIS ĆWICZENIE UWAGA! Ważne lub szczególnie ciekawe informacje 9 Na co energia? Składniki odżywcze Procesy metaboliczne WPROWADZENIE Przemiana materii Przemiana materii (metabolizm) jest całokształtem procesów biochemicznych, które umożliwiają wymianę energii i materii pomiędzy środowiskiem a organizmem. Energia, którą otrzymujemy z pożywienia, służy nam do utrzymywania stałej temperatury ciała, aktywności mózgu, wątroby, nerek, mięśni, perystaltyki jelit oraz krążenia krwi i limfy, a także do pracy umysłowej i fizycznej, oddychania itp., czyli każdej wykonywanej przez nas czynności. Zapotrzebowanie na energię jest różne, w zależności od warunków, w jakich żyjemy i pracujemy, jednak można przyjąć, że jest to średnio 1800–2000 kcal na dobę. Trzy podstawowe składniki pożywienia: węglowo- dany, tłuszcze i białka są zaangażowane w proces do- starczania energii w różnym stopniu. Białka stanowią podstawę budulcową organizmu, a głównymi substra- tami do wytworzenia energii są węglowodany i tłuszcze. Na przemianę materii składają się dwa rodzaje procesów: • anaboliczne procesy syntezy związków organicznych, wymagające dostarczenia energii z zewnątrz, np. bu- dowa potrzebnego organizmowi rodzaju białka, • kataboliczne procesy rozkładu, podczas których wy- zwala się energia chemiczna, np. rozpad cząsteczek organicznych (węglowodanów, tłuszczów i białek). 10 Nie wszyscy ludzie zdają sobie sprawę z tego, że rodzaj i jakość spożywanych pokarmów może mieć wpływ na szybkość przemiany materii oraz wydolność i spraw- ność psychofizyczną organizmu. Niektóre badania sugerują nawet, że aż 80–90 proc. istniejących chorób jest związanych z nieprawidłowym odżywianiem i zbyt wolnym lub zbyt szybkim metabolizmem. Na tempo przemian metabolicznych wpływają na- stępujące czynniki: Wolny i szybki metabolizm Ludzi z wolnym metabolizmem cechuje: • powolne wydzielanie kwasu solnego w żołądku, • powolne trawienie, • zła tolerancja białek, • niskie ciśnienie tętnicze krwi, • uczucie zimna, niska temperatura ciała, • stan przewlekłego zmęczenia, • skłonność do stanów depresyjnych, • skłonność do przyrostu wagi ciała i gromadzenie tkanki tłuszczowej w re- jonie ud i bioder. Aby przyspieszyć tempo przemiany materii, należy kierować się następującymi wskazówkami: 1. Główny posiłek (śniadanie i obiad) powinien zawierać w swoim składzie przewagę białka o tzw. najwyższej biologicznej dostępności dla organizmu (jaja mają 90 proc. biologicznej dostępności, mięso zaś 60–70 proc.). 2. Należy spożywać umiarkowaną ilość węglowodanów złożonych, tj. ziem- niaków, kasz i ryżu. 3. Powinno się ograniczyć spożywanie mleka i jego produktów do 2 dni w tygodniu. Choroby układu pokarmowego Wprowadzenie a) zewnętrzne: b) wewnętrzne: odżywczych, dokrewne, jakość i ilość spożywanego pokarmu, • • rodzaj wykonywanej pracy fizycznej i umysłowej, • temperatura otoczenia; • szybkość trawienia i przyswajania składników • ilość hormonów wydzielanych przez gruczoły 11 Tempo metabolizmu • stan emocjonalny danej osoby. 4. Trzeba zdecydowanie ograniczyć ilość spożywanego cukru i produktów spożywczych wyprodukowanych na jego bazie. 5. Należy zwiększyć liczbę posiłków do 3–4 dziennie, jednocześnie zmniej- szając ich wielkość. Ludzi z szybkim metabolizmem cechuje: • wysoka aktywność glikolityczna (spalania glukozy), • utrzymywanie się wysokiego stężenia glukozy (cukru) w krwi, • zła tolerancja węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym, • wolne wydzielania enzymów przez trzustkę. Aby spowolnić tempo przemiany materii, należy kierować się następującymi wskazówkami: 1. Proporcja spożywanego tłuszczu i białek powinna wynosić 3:1. 2. Należy wprowadzić do diety białko o wysokiej biologicznej biodostępności, czyli jajka i mięso. 3. Powinno się spożywać więcej produktów nabiałowych, najlepiej nieprze- tworzonych (z gospodarstwa wiejskiego). 4. Koniecznie trzeba ograniczyć ilość spożywanych węglowodanów złożonych oraz unikać cukru i produktów wytworzonych na jego bazie, gdyż sprzyja to nadmiernej produkcji tkanki tłuszczowej*. * Opracowano na podstawie: A. Janus http://www.janus.net.pl/przemiana 20materii.htm. 12 Żywienie Złota proporcja Skutki wolnego metabolizmu Dobra przemiana materii jest fundamentem zdro- wia. W pierwszym rzędzie opiera się ona na właściwym odżywianiu. Według ustaleń Światowej Organizacji Zdrowia zbilansowana dieta powinna się składać z co najmniej 60 różnych artykułów spożywczych mie- sięcznie, w tym połowa z nich powinna być spożywana na surowo. Jedzenie zbyt wielu i zbyt kalorycznych pokarmów, szczególnie gdy organizmowi brakuje wi- tamin i mikroelementów, prowadzi zawsze do różnych schorzeń. Drugim ważnym czynnikiem w przemianie materii jest trawienie oraz sprawny układ pokarmowy. Trzecia – także bardzo istotna podstawa dobrej przemiany materii – to właściwa proporcja między ilością codziennego wysiłku fizycznego a kalorycznoś- cią pożywienia. Jej brak prowadzi bowiem najszybciej do zaburzeń w równowadze kwasów i zasad krążących w organizmie, co z kolei może powodować całkowite lub częściowe zatrzymanie rozpadu różnych produk- tów, szczególnie białka, i gromadzenie się w komórkach takich substancji, jak mocznik, kwasy moczowe, amo- niak, wapń, lipoidy, toksyny, a także nadmierne ilości ciał obronnych. Przemianę materii spowalnia brak ruchu i wysił- ku fizycznego oraz brak świeżego powietrza. Rodzaj schorzeń, ich czas trwania i wtórne dolegliwości zależą od konstytucji człowieka, rodzaju wykonywanej pracy i warunków bytowych, sposobu odżywiania i wielu innych czynników. Mogą się one przejawiać zarówno otyłością, jaki i wychudzeniem, różnymi bólami mięśni, kości, stawów, nerwów, bezsennością lub nadmierną sennością, zaburzeniami w ukrwieniu lub dotlenieniu, Choroby układu pokarmowego Wprowadzenie 13 a z cięższych chorób – artretyzmem, cukrzycą, reuma- tyzmem itp., o tyle niebezpieczniejszych, że nadchodzą niepostrzeżenie i są przewlekłe. Do ziół, które regulują przemianę materii, należą: kłącze perzu, tataraku, turzycy, ziele krwawnika, prze- tacznika, tasznika, skrzypu, szanty, dziurawca, bratka, wrotyczu, liść brzozy, bobrka, podbiału, pokrzywy, czosnek, cebula, pietruszka, morszczyn, korzeń wilżyny, mniszka, łopianu, podróżnika, owoc jałowca, berbe- rysu, czarnego bzu, szakłaku, strączyny fasoli, siemię lniane, szczaw, kwiat nawłoci, kora kruszyny. Na bazie tych ziół powstały mieszanki ziołowe: • Degrosan – na przemianę materii dla otyłych, • Reumosan i Reumogran – w chorobach reuma- tycznych, • Pyrosan – przy przeziębieniach i skłonności do nich, • Digestosan – przy zaburzeniach trawiennych, • Normosan – przy zaparciach, • Cardiosan – przy dolegliwościach sercowych, • Cholagoga I, Cholagoga II i Cholagoga III – przy dolegliwościach wątrobowych. Nie należy jednak zapominać, że zachwianą przemianę materii leczymy nie tylko ziołami i lekami, ale przede wszystkim odpowiednim pożywieniem i kąpielami. Jeszcze raz podkreślam, że ruch na świeżym powietrzu i właściwa kaloryczność posiłków są równie ważne jak codzienna porcja naparu czy odwaru z ziół. 14 Przewód pokarmowy Jama ustna Gardło i przełyk Budowa układu pokarmowego Ważne jest nie tylko to, co jemy, ale przede wszystkim to, co organizm może z pokarmu wykorzystać i przy- swoić. Dlatego istotne jest, co dzieje się w każdym organie długiej drogi trawienia, począwszy od ust, poprzez przełyk, żołądek, dwunastnicę, jelito cienkie i grube, aż do odbytnicy. Przewód pokarmowy można określić jako mięś- niową rurę o długości 7–9 m, rozciągającą się od ust do odbytu. W miarę przechodzenia pokarmu przez poszczególne odcinki układu pokarmowego dochodzi do jego rozkładu i wchłaniania. Substancje odżywcze są transportowane do krwi (a wraz z nią do wszystkich komórek ciała), a niestrawione resztki pokarmowe – wydalane. Proces trawienia rozpoczyna się już w jamie ustnej. Podczas żucia pokarm jest rozdrabniany, mieszany i zwilżany przez ślinę. Dochodzi też do wstępnego trawienia za pomocą enzymów, np. obecnej w ślinie amylazy. Dobrze przeżuty pokarm to więcej niż 50 proc. jego trawienia. Przez żucie pożywienie ulega mecha- nicznemu rozdrobnieniu. Gruczoły ślinowe dostarczają dziennie do 1,4 l śliny, kiedy funkcjonują normalnie. Zależy to od właściwego i pełnego żucia. Podczas żucia wzmacniają się także mięśnie szczęki górnej i dolnej. Dzięki temu żuchwa nie opada w czasie snu i w następ- stwie tego człowiek nie chrapie. Zadaniem gardła i przełyku jest umożliwienie prze- suwania pokarmu. W gardle przeżuty pokarm wciska- ny jest do przełyku. Dzieje się tak na skutek skurczu Choroby układu pokarmowego Wprowadzenie 15 przełyk żołądek trzustka jelito cienkie gruczoły ślinowe wątroba woreczek żółciowy dwunastnica jelito grube odbytnica Układ pokarmowy mięśni poprzecznie prążkowanych gardła. Tu zachodzi krytyczny proces połykania, gdyż w gardle krzyżują się dwie drogi – pokarmowa z oddechową. W momencie połykania następuje odruchowe uniesienie krtani i przykrycie jej przez nagłośnię, wtedy na krótką chwilę
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Choroby układu pokarmowego
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: