Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00060 007345 10208788 na godz. na dobę w sumie
Ciasta i desery dla diabetyków - ebook/pdf
Ciasta i desery dla diabetyków - ebook/pdf
Autor: , , , , , , Liczba stron: 160
Wydawca: RM Język publikacji: polski
ISBN: 9788377738047 Rok wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> inne
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

Bycie diabetykiem nie oznacza, że musisz całkowicie zrezygnować z deserów. Odrobina słodkiej przyjemności nie zaszkodzi – pod warunkiem, że wiesz, jak przygotować deser o niskim indeksie glikemicznym, odpowiedniej ilości wymienników węglowodanowych i niezbyt kaloryczny. W to kulinarne szkolenie zabiera Cię doświadczona dietetyczka.


W książce znajdziesz:

120 przepisów na desery na ciepło i zimno, ciasta i ciasteczka, lody, koktajle, musy i placki,

wyliczoną kaloryczność każdej potrawy, a także ilość wymienników węglowodanowych, białkowo-tłuszczowych, błonnika i kwasów tłuszczowych,

praktyczne wskazówki, czym zastąpić cukier,

porady kulinarne dotyczące żywienia diabetyków,

tabele miar i wag najpopularniejszych produktów.

Agata Lewandowska – dietetyk, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz SGGW. Interesuje się sportem, zdrowym stylem życia i wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka książki Polska kuchnia bezglutenowa. Od kilku lat pracuje w warszawskiej Poradni Dietetycznej Dietosfera

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

CIASTA I DESERY DLA DIABETYKÓW CIASTA I DESERY DLA DIABETYKÓW Agata Lewandowska CIASTA I DESERY DLA DIABETYKÓW Agata Lewandowska Copyright © 2017 by Wydawnictwo RM Wydawnictwo RM, 03-808 Warszawa, ul. Mińska 25, rm@rm.com.pl, www.rm.com.pl Żadna część tej pracy nie może być powielana i rozpowszechniana, w jakiejkolwiek formie i w jakikolwiek sposób (elektroniczny, mechaniczny) włącznie z fotokopiowaniem, nagrywaniem na taśmy lub przy użyciu innych systemów, bez pisemnej zgody wydawcy. Wszystkie nazwy handlowe i towarów występujące w niniejszej publikacji są znakami towarowymi zastrzeżonymi lub nazwami zastrzeżonymi odpowiednich fi rm odnośnych właścicieli. Wydawnictwo RM dołożyło wszelkich starań, aby zapewnić najwyższą jakość tej książce, jednakże nikomu nie udziela żadnej rękojmi ani gwarancji. Wydawnictwo RM nie jest w żadnym przypadku odpowiedzialne za jakąkolwiek szkodę będącą następstwem korzystania z informacji zawartych w niniejszej publikacji, nawet jeśli Wydawnictwo RM zostało zawiadomione o możliwości wystąpienia szkód. Zdjęcia zamieszczone w książce mają charakter poglądowy. Edytor: Justyna Mrowiec Redaktor prowadzący: Irmina Wala-Pęgierska Redakcja: Justyna Mrowiec Nadzór grafi czny: Grażyna Jędrzejec Projekt okładki: Anna Jędrzejec Zdjęcia na okładce i ilustracje: Shutterstock.inc Koordynacja produkcji wersji elektronicznej: Tomasz Zajbt Opracowanie wersji elektronicznej: Marcin Fabijański Weryfi kacja wersji elektronicznej: Justyna Mrowiec ISBN 978-83-7773-651-7 ISBN 978-83-7773-802-3 (ePub) ISBN 978-83-7773-803-0 (mobi) ISBN 978-83-7773-804-7 (PDF) W razie trudności z zakupem tej książki prosimy o kontakt z wydawnictwem: rm@rm.com.pl Spis treści Wstęp _____________________________________________________ 9 Składniki pokarmowe w diecie diabetyka _______________________ 11 Indeks glikemiczny produktów i potraw ________________________ 14 Czym zastąpić cukier? ______________________________________ 15 Czym zastępować cukier w przepisach? _________________________ 19 PRZEPISY _________________________________________________ 21 Koktajle ___________________________________________________ 23 Czerwony koktajl z owoców lata ______________________________ 24 Fioletowy koktajl z owoców leśnych ___________________________ 24 Koktajl z buraków i jabłek __________________________________ 25 Koktajl zielony ___________________________________________ 25 Koktajl żółty ____________________________________________ 26 Koktajl nektarynkowy _____________________________________ 26 Koktajl wzmacniający ______________________________________ 27 Czerwony koktajl orzeźwiający z selerem naciowym _______________ 27 Koktajl arbuzowy _________________________________________ 28 Aksamitny koktajl jarmużowy ________________________________ 29 Zimowy koktajl z pieczonym burakiem _________________________ 30 Energetyczny koktajl _______________________________________ 31 Koktajl tropikalny _________________________________________ 32 Owocowe desery na ciepło ____________________________________ 33 Omlet jabłkowy __________________________________________ 34 Jaglana zapiekanka jabłkowa _________________________________ 36 Placek twarogowy z owocami ________________________________ 38 Deser twarogowy z duszonymi śliwkami ________________________ 40 Kisiel pomarańczowy ______________________________________ 42 Gruszki zapiekane z orzechami _______________________________ 44 Pieczone jabłka z powidłami _________________________________ 46 Owocowe szaszłyki ________________________________________ 46 Śliwki pod kruszonką ______________________________________ 48 6 CIASTA I DESERY DLA DIABETYKÓW Zapiekanka z białego sera z jabłkiem __________________________ 49 Jesienne owoce z orzechową kruszonką _________________________ 50 Komosa z owocami ________________________________________ 51 Jabłka pod chmurką _______________________________________ 52 Pęczak z karmelizowanymi owocami ___________________________ 53 Ryż z sosem truskawkowym _________________________________ 54 Placek bananowy _________________________________________ 55 „Tort” jaglany z malinami __________________________________ 56 Czekoladowa owsianka _____________________________________ 57 Ryż z owocami ___________________________________________ 58 Jaglanka ze śliwkami i migdałami _____________________________ 59 Omlet jabłkowy z rodzynkami _______________________________ 60 Placuszki i naleśniki _________________________________________ 61 Gryczane placuszki z malinami _______________________________ 62 Jabłkowe placuszki owsiane z piekarnika ________________________ 63 Placki owsiane z bakaliami __________________________________ 64 Placuszki twarogowe z sosem owocowym _______________________ 65 Naleśniki biszkoptowe _____________________________________ 66 Jesienne placuszki jaglane z powidłami _________________________ 67 Gofry z mąki pełnoziarnistej _________________________________ 68 Naleśniki pełnoziarniste z jabłkami ___________________________ 69 Placki waniliowe z białego sera _______________________________ 70 Desery na zimno ____________________________________________ 71 Kakaowy budyń jaglany ____________________________________ 72 Jaglany mus z jagodami ____________________________________ 73 Zielony sorbet ____________________________________________ 74 Biały krem z konfi turą _____________________________________ 75 Kakaowe pucharki z truskawkami _____________________________ 76 Bananowy krem jaglany ____________________________________ 77 Krem z mango ___________________________________________ 77 Zielony mus z pomarańczą __________________________________ 78 Lody jogurtowe __________________________________________ 78 Lody truskawkowe ________________________________________ 79 Jesienny serek z żółtym sosem ________________________________ 80 Aromatyczny deser truskawkowy _____________________________ 81 Krem z owocami egzotycznymi _______________________________ 82 Mus z moreli ____________________________________________ 84 Serek z bananem __________________________________________ 86 Jogurt z owocami egzotycznymi ______________________________ 86 Deser jogurtowy z mango ___________________________________ 88 Spis treści 7 Malinowo-migdałowy deser chia _____________________________ 90 Owocowy pudding z nasionami chia __________________________ 90 Owocowy sernik na zimno __________________________________ 92 Kakaowo-bananowy krem do pieczywa _________________________ 94 Sernik w szklance _________________________________________ 96 Deser z owocami morwy białej _______________________________ 97 Zielony mus szpinakowo-jabłkowy ____________________________ 98 Sałatki owocowe ____________________________________________ 99 Sałatka z ananasa i bazylii __________________________________ 100 Sałatka z melona _________________________________________ 100 Sałatka truskawkowa z pistacjami ____________________________ 101 Sałatka z owoców lata _____________________________________ 101 Sałatka multiwitaminowa __________________________________ 102 Ciastka i ciasteczka _________________________________________ 103 Ciasteczka owsiane z sezamem ______________________________ 104 Jaglane kokosanki ________________________________________ 105 Bakaliowe przysmaki z czekoladą ____________________________ 106 Ciasteczka wieloziarniste ___________________________________ 107 Bananowe ciasteczka z orzechami ____________________________ 108 Ciasteczka z komosy ryżowej _______________________________ 109 Błyskawiczne ciasteczka bananowo-orzechowe __________________ 110 Ciasta i babeczki ___________________________________________ 111 Babeczki marchewkowo-kokosowe ___________________________ 112 Kakaowe muffi nki _______________________________________ 113 Fasolowe ciasto z czekoladą ________________________________ 114 Sernik jaglany z ananasem _________________________________ 115 Ciasto z jabłkiem ________________________________________ 116 Muffi ny jabłkowo-orzechowe _______________________________ 117 Sernik na ciepło ze śliwkami ________________________________ 118 Czekoladowiec z kaszy ____________________________________ 119 Czekoladowe babeczki z buraków ____________________________ 120 Czekoladowe kwadraty z buraków ___________________________ 121 Gryczane muffi nki mocno czekoladowe _______________________ 122 Ciasto korzenne z polewą czekoladową ________________________ 123 Desery na specjalne okazje ___________________________________ 125 Jaglane kulki kokosowe ___________________________________ 126 Świąteczne babeczki ______________________________________ 127 Pierniczki z mąki żytniej ___________________________________ 128 Prosty sernik z malinami i orzechami _________________________ 129 8 CIASTA I DESERY DLA DIABETYKÓW Fasolowy piernikowiec ____________________________________ 130 Ciasto amarantusowo-gryczane z czekoladą ____________________ 131 Wielkanocny torcik szpinakowy _____________________________ 132 Pascha z rodzynkami ______________________________________ 133 Czekoladowe kwadraty z orzechami __________________________ 134 Kruche pierniczki ________________________________________ 135 Sufl et z jabłek ___________________________________________ 136 Krucha tarta z jabłkami ___________________________________ 137 Słone przekąski i wypieki wytrawne ____________________________ 139 Kuleczki serowe z przyprawami _____________________________ 140 Frittata ________________________________________________ 141 Wytrawne muffi ny _______________________________________ 142 Chipsy warzywne ________________________________________ 143 Chipsy z jarmużu ________________________________________ 144 Placki ze szpinakiem ______________________________________ 145 Placuszki warzywno-jaglane _________________________________ 146 Słone paluszki ___________________________________________ 147 Ziołowe krakersy _________________________________________ 148 Szpinakowe muffi nki _____________________________________ 149 Otrębowe babeczki _______________________________________ 150 Placki dyniowe __________________________________________ 151 Pikantne placki z cukinii __________________________________ 152 Gryczane babeczki _______________________________________ 153 Frytki z selera ___________________________________________ 154 Tabela przybliżonych miar i wag ______________________________ 155 Bibliografi a _______________________________________________ 156 Indeks potraw ____________________________________________ 157 Dietosfera ________________________________________________ 160 Wstęp Wszyscy diabetycy muszą stosować zbilansowaną dietę z  odpowiednio dobranymi proporcjami makroskładników. Znaczna część chorych na cukrzycę korzysta z systemu wymienników, by prawidłowo dawkować sobie in- sulinę. Właściwa dieta, dopasowana terapia (farmakologiczna lub insulinowa), a także określona dawka ruchu pozytywnie wpływają na samopoczucie chorego i  redukują ryzyko wystąpienia powikłań lub stanów zagrażających życiu (np. hiperglikemii). Diabetyk, który przestrzega zaleceń lekarza i dba o siebie, może funkcjonować na co dzień tak jak zdrowi ludzie. W przypadku schorzeń takich jak cukrzyca, gdzie konieczne jest ograniczenie spożycia łatwo przyswajalnych węglowodanów, deser niestety najczęściej stano- wi rodzaj kompromisu. Ale zrezygnowanie z cukru to nie wszystko. Diabetycy muszą także ograniczać jedzenie niektórych produktów powszechnie uważa- nych za zdrowe, np. owoców (zwłaszcza suszonych) i przetworów owocowych, soków oraz miodu. Desery i przekąski to tylko element prawidłowego żywienia. Wiele osób po- pełnia błąd, objadając się bez umiaru „zdrowymi słodyczami” lub spożywając dużo większą porcję deseru niskokalorycznego niż standardowego. Niestety nie tędy droga. Owszem, istnieją słodkości dostarczające wielu cennych składników odżywczych i mniej kaloryczne niż tradycyjne. Mają one przewagę nad wieloma gotowymi produktami lub łakociami naszych babć. Ale słodycze to wciąż sło- dycze, zatem można po nie sięgać w umiarkowanych ilościach i niezbyt często. W książce przedstawiono przepisy na desery i przekąski o obniżonej kalorycz- ności i niskiej zawartości węglowodanów łatwo przyswajalnych. Dodatkowym atutem tych smakołyków jest zwiększona zawartość błonnika i korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Dania te możesz wkomponować w zbilanso- wany jadłospis, gdy od czasu do czasu będziesz mieć ochotę na coś słodkiego lub słoną przegryzkę. Są one czymś w rodzaju mniejszego zła… Sprawdzą się rów- nież w sytuacji, gdy masz gości, albo podczas świąt, kiedy nie chcesz rezygnować ze słodkiego przysmaku. Jednak we wszystkim trzeba zachować umiar. 10 CIASTA I DESERY DLA DIABETYKÓW Co ciekawe, słodki smak sam w sobie może niekorzystnie wpływać na nasz metabolizm. Człowiek ma naturalne skłonności do wybierania słodkich pro- duktów. Słodycz kojarzy się z bezpieczeństwem, spokojem i odprężeniem oraz stymuluje ośrodki przyjemności w mózgu. Ponieważ od każdej przyjemności można się uzależnić, częste spożycie słodkich produktów może powodować… zwiększony apetyt na słodkie przekąski, a w konsekwencji niekorzystne wybo- ry żywieniowe. Według niektórych naukowców substancje słodzące niebędące cukrem stymulują układ nagrody w mózgu w mniejszym stopniu niż cukier, co również może powodować większy apetyt na prawdziwe słodycze. W diecie diabetyka warto więc dążyć do unikania bardzo słodkich produktów, nawet jeśli są słodzone słodzikami. Komponując dietę, a także poszczególne posiłki, warto pamiętać o tym, że niektóre naturalne substancje roślinne mogą pomagać diabetykowi w utrzyma- niu prawidłowej glikemii i zapobiegać powikłaniom cukrzycy. Istnieje wiele do- niesień naukowych na temat korzystnego wpływu ziaren owsa i jego przetworów (np. pełnoziarnistych płatków oraz otrąb) na zdrowie diabetyka. Wspomagają one redukcję poziomu cholesterolu, normują ciśnienie, a także glikemię. Łą- czenie przetworów owsa z produktami dostarczającymi cukrów zmniejsza przy- swajanie węglowodanów i ogranicza ryzyko skoków poziomu cukru we krwi, a także dużych wyrzutów insuliny. Produkty na bazie owsa korzystnie wpływają również na obniżenie masy ciała i zapobiegają nadwadze. Dzięki obecności magnezu, błonnika i  przeciwutleniaczy godne polecenia diabetykom są dania zawierające kaszę gryczaną, nasiona słonecznika, mąkę ra- zową, fasolę, ciecierzycę i orzechy. Ze względu na możliwe działanie obniżające poziom cukru, a także cholesterolu i ciśnienie warto do diety włączyć czosnek, a regularne spożywanie cynamonu może mieć korzystny wpływ na poziom gli- kemii na czczo (Azimi i wsp., 2014). Za surowiec roślinny pomocny w norma- lizacji glikemii uważa się również morwę białą. Celem postępowania dietetycznego w cukrzycy jest przede wszystkim unik- nięcie nadmiernych spadków lub wzrostów glikemii, a także zmniejszenie ry- zyka wystąpienia możliwych powikłań. W przypadku cukrzycy typu 2 ważna jest również kontrola masy ciała, utrzymanie prawidłowego poziomu lipidów w osoczu oraz ciśnienia tętniczego. Oczywiście we wszystkich rodzajach cukrzy- cy dieta ma też na celu dostarczenie odpowiedniej ilości energii oraz składników odżywczych. Według zaleceń Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (PTD) diabety- cy powinni kontrolować zawartość węglowodanów w całodziennym jadłospisie Wstęp 11 oraz w poszczególnych posiłkach. Podstawowa dieta dla diabetyka nie różni się jednak znacząco od zbilansowanej diety o cechach prozdrowotnych właściwej dla osoby zdrowej. Pamiętaj, że cele i wytyczne terapii mogą różnić się w zależności od rodzaju cukrzycy (cukrzyca typu 1, cukrzyca typu 2, cukrzyca ciężarnych itd.), a także wieku pacjenta, wyrównania cukrzycy i ewentualnych towarzyszących schorzeń lub zaburzeń (np. insulinooporności). Dlatego wszelkie modyfikacje swojej diety, w tym włączanie do niej jakichkolwiek słodyczy, zawsze uzgadniaj z lekarzem prowadzącym. Składniki pokarmowe w diecie diabetyka Właściwe bilansowanie diety zarówno osoby zdrowej, jak i  diabetyka polega na odpowiednim doborze produktów, tak by zapewnić właściwą ilość energii, a także podstawowych makroskładników (białek, tłuszczów, węglowodanów), witamin i składników mineralnych. W niektórych przypadkach celem diety jest również kontrola lub zmniejszenie masy ciała. Warto pamiętać, że zalecenia dietetyczne oraz terapeutyczne mogą się różnić w przypadku poszczególnych pacjentów (dzieci, kobiety w ciąży, osoby starsze, osoby ze schorzeniami towarzyszącymi cukrzycy). Białko Według zaleceń PTD białko powinno stanowić 15–20 dziennego zapotrzebo- wania na energię (czyli 75–100 g dla osoby, która dziennie powinna spożywać 2000 kcal, ponieważ 1 g białka dostarcza 4 kcal). Na przykład 10 g białka znajduje się (w przybliżeniu) w: • 300 g mleka • 240 g jogurtu • 50 g chudego twarogu • 50 g mięsa z udźca indyka • 55 g świeżego dorsza • 50 g migdałów • 40 g pestek słonecznika • 95 g kaszy jaglanej 12 CIASTA I DESERY DLA DIABETYKÓW Białko zwierzęce (pochodzące z ryb, mięsa, jaj, nabiału) powinno stanowić przynajmniej połowę całkowitej podaży białka. Tłuszcze Tłuszcze powinny stanowić 30–35 wartości energetycznej diety (czyli 67– 78 g dla osoby, która dziennie spożywa 2000 kcal, ponieważ 1 g tłuszczu dostar- cza 9 kcal). Najlepiej jest, gdy w diecie przeważają tłuszcze roślinne zawierające niewiele nasyconych kwasów tłuszczowych, a więcej jednonienasyconych i wieloniena- syconych. Nasycone kwasy tłuszczowe (NKT), występujące najliczniej w pro- duktach zwierzęcych, należy ograniczać. Powinny stanowić maksymalnie 10 energii, czyli około 22 g dziennie dla osoby spożywającej 2000 kcal. Jeśli cu- krzycy towarzyszy podwyższony poziom cholesterolu, trzeba je jeszcze bardziej ograniczyć – do maksymalnie 7 energii, czyli około 16 g na dobę przy spoży- ciu 2000 kcal. Na przykład 10 g tłuszczu znajduje się w: • 500 g mleka 2 – w tym jest 6 g nasyconych kwasów tłuszczowych • 500 g kefi ru 2 – w tym 6 g nasyconych kwasów tłuszczowych • 55 g śmietany 18 – w tym 6 g nasyconych kwasów tłuszczowych • 45 g wieprzowiny (karkówka) – w tym 3,6 g nasyconych kwasów tłuszczo- wych • 100 g jajek (2 średnie) – w tym 3 g nasyconych kwasów tłuszczowych • 10 g oleju rzepakowego – w tym 0,7 g nasyconych kwasów tłuszczowych • 20 g migdałów – w tym 0,9 g nasyconych kwasów tłuszczowych • 22 g pestek dyni – w tym 1,9 g nasyconych kwasów tłuszczowych Należy ograniczyć również spożywanie izomerów trans kwasów tłuszczo- wych, występujących przede wszystkim w niektórych margarynach, słodyczach, słonych przekąskach i  żywności gotowej (szukaj ich na etykiecie pod nazwą „tłuszcze utwardzone” lub „tłuszcze uwodornione”). Eksperci zalecają, by ich spożycie zredukować do minimum. Węglowodany Nie ma ustalonej jednej stałej wartości węglowodanów dla jadłospisu diabety- ka. Cukry mają zatem uzupełniać dzienną rację pokarmową. Według zaleceń PTD z 2016 roku preferowane są produkty zawierające węglowodany o niskim Wstęp 13 indeksie glikemicznym ( 55). Ograniczamy do minimum przede wszystkim jedno- i dwucukry, np. glukozę i sacharozę. Nie zaleca się używania fruktozy jako zamiennika cukru stołowego. Można za to używać słodzików (dawkując je według zaleceń producenta). Błonnik Błonnik pokarmowy jest składnikiem niezwykle ważnym w diecie diabetyków. Jest to grupa substancji występujących w  żywności pochodzenia roślinnego (znajduje się w zbożach, warzywach, owocach, orzechach, pestkach, nasionach). Pełni wiele funkcji w organizmie i może wywierać korzystny wpływ np. na po- ziom glukozy poposiłkowej i utrzymanie właściwej masy ciała. PTD zaleca, by dzienna racja pokarmowa zawierała 25–40 g błonnika. Na przykład 3 g błonnika znajdziesz w: • 150 g jabłek • 45 g malin • 160 g truskawek • 45 g rodzynek • 23 g migdałów • 14 g wiórków kokosowych • 35 g orzechów laskowych • 37 g sezamu • 50 g nasion słonecznika • 50 g suchej kaszy gryczanej • 35 g suchego ryżu brązowego • 7 g otrąb pszennych • 43 g płatków owsianych • 140 g buraków • 20 g suchej fasoli • 80 g marchwi • 120 g szpinaku W diecie diabetyka nie powinno zabraknąć frakcji rozpuszczalnych błonnika, w tym pektyn (występujących np. w jabłkach, morelach, marchwi) oraz beta- -glukanów (występujących przede wszystkim w  ziarnach owsa i  jęczmienia). Wspomagają one obniżanie poziomu cukru we krwi oraz redukują ryzyko roz- woju chorób układu krążenia. 14 CIASTA I DESERY DLA DIABETYKÓW Indeks glikemiczny produktów i potraw Indeks glikemiczny (IG) to w dużym uproszczeniu wskaźnik, który informuje jak bardzo wrośnie glikemia po spożyciu danego produktu lub potrawy. Im większa wartość IG, tym większy wzrost glikemii poposiłkowej. Żeby ułatwić dobre wybory żywieniowe, dokonano podziału na: • Produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG 55), np. gotowana ciecierzyca, fasola, brzoskwinie, grejpfut, gruszki, jabłka, jogurt naturalny, gorzka czekolada, makaron z pszenicy durum gotowany al dente, otręby, owsianka, śliwki, truskawki. • Produkty o średnim indeksie glikemicznym (IG 55–70), np. banany, kiwi, mango, melon, morele, rodzynki, ryż brązowy, gotowana kasza gryczana, miód, buraki, chleb żytni razowy, lody, muffi ny marchewko- we, ciastka owsiane. • Produkty o wysokim indeksie glikemicznym (IG 70), np. naleśniki, płatki kukurydziane, białe pieczywo i bułki, gotowane ziemnia- ki (szczególnie rozgotowane lub purée, arbuz, daktyle, dynia, znaczna część tradycyjnych ciast i pieczywa cukierniczego, frytki, ryż długoziarnisty i kleisty. Źródło: Tatoń J., Czech A., Idaszak D. Żywienie w cukrzycy, PZWL 2007. Na indeks glikemiczny gotowego posiłku wpływają nie tylko pojedyncze pro- dukty użyte do jego przygotowania, ale także rodzaj cukrów obecnych w potra- wie, proces produkcji, sposób obróbki, stopień rozgotowania, zawartość tłusz- czów, białka i błonnika w gotowym daniu. Odpowiedź glikemiczna na posiłek może być różna dla poszczególnych osób, a także zależeć od wielu czynników, np. pory dnia, wielkości spożytej porcji czy wcześniejszego posiłku. O czym warto pamiętać, przygotowując posiłki Planując dietę, lepiej jest unikać produktów, które charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym. • Rozgotowywanie pokarmów zawierających węglowodany, np. makaronu, płatków, ryżu, ale także marchewki, ziemniaków czy buraków, powoduje zwiększenie ich indeksu glikemicznego. • Białka i tłuszcze obniżają indeks glikemiczny gotowego posiłku. To kolejny argument za tym, by dieta była dobrze zbilansowana. Wstęp 15 • Jeżeli w diecie pojawiają się cukry proste lub produkty o wysokim IG, najle- piej wkomponować je w posiłek zawierający produkty o niskim IG lub taki, który dostarczy solidnej dawki błonnika (dzięki temu wchłanianie cukrów będzie przebiegało wolniej). Czym zastąpić cukier? Deser diabetyka powinien w miarę możliwości składać się z produktów o ni- skim indeksie glikemicznym, o  niewielkiej zawartości węglowodanów łatwo przyswajalnych i  nasyconych kwasów tłuszczowych. Wiadomo, że cukier mu si my ograniczyć do minimum lub całkowicie wyeliminować. Nasuwa się więc pytanie, co zrobić, by deser nadal był deserem? Wiele osób uważa, że doko nuje lepszego wyboru, stosując cukier trzcinowy, brązowy, kokosowy lub miód. Niestety wszystkie te produkty nadal dostarczają łatwo przyswajalnych wę glowodanów, mimo że np. cukier kokosowy czy miód mogą również za- wierać  korzystne dla zdrowia składniki. W  tym miejscu warto wspomnieć, że miód miodowi nierówny i  niektóre wyroby faktycznie mogą pozytywnie oddziaływać na organizm. Niestety tracą swoje dobroczynne właściwości pod wpływem  wysokiej temperatury, zatem dodane do herbaty lub ciasta sta- ją się jedynie środkiem słodzącym (w przypadku ciast pełnią jeszcze funkcję strukturo twórczą). Dawniej uważano, że odpowiednim środkiem słodzącym dla diabetyków jest fruktoza z uwagi na jej niski indeks glikemiczny i mały wpływ na podnoszenie się glikemii poposiłkowej. Dziś jednak wiadomo, że metabolizm fruktozy prze- biega nieco inaczej niż w przypadku glukozy. A spożycie dużej ilości fruktozy może nasilać produkcję kwasów tłuszczowych w wątrobie, zwiększać odkłada- nie tkanki tłuszczowej i wzmagać apetyt. Może także negatywnie wpływać na poziom glikemii oraz gospodarkę insulinową. Dlatego fruktozy i  np. syropu z agawy, który jest jej bogatym źródłem, nie poleca się diabetykom. Istnieje wiele substancji o właściwościach słodzących – sztucznych oraz natu- ralnych (kwasy, białka, glikozydy, fl awonoidy itp.). Nie wszystkie jednak znala- zły zastosowanie w przemyśle spożywczym. Poniżej omówiono najpopularniej- sze zamienniki cukru. Poliole Poliole (inaczej alkohole wielowodorotlenowe) to grupa substancji używana jako niskokaloryczne produkty słodzące. Występują naturalnie w  roślinach,
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:


Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: