Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00413 007460 20638849 na godz. na dobę w sumie
Ciasta z owocami. Kuchnia polska. Poradnik - ebook/pdf
Ciasta z owocami. Kuchnia polska. Poradnik - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 36
Wydawca: Literat Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7774-578-6 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> kulinaria
Porównaj ceny (książka, ebook (-10%), audiobook).

Wszyscy lubimy ciasta i ciasteczka. Słodkie wypieki to najbardziej popularny z deserów. Czasami jednak obawiamy się, że mogą zawierać zbyt dużo kalorii, węglowodanów czy tłuszczu. Jednak nie każde ciasto jest tuczące. Dlatego warto wiedzieć, jak przyrządzić smaczne i zdrowe wypieki. Przedstawiamy państwu proste i sprawdzone przepisy na ciasta z różnymi owocami (np. truskawkami, wiśniami, morelami, malinami, gruszkami itp.). Każdy opis opatrzony jest dodatkowo informacjami na temat czasu przyrządzania i pieczenia danego ciasta. Dzięki tej książeczce będą państwo mogli przygotować wspaniałe desery na niedzielne popołudnia oraz smakołyki na imprezy i przyjęcia. Smak i aromat własnoręcznie przyrządzonych wypieków z pewnością zachwyci państwa rodzinę i gości. Przykładowe przepisy: tropikalny tort serowy, babeczki z jagodami, piernik wiśniowy, ciasto francuskie z winogronami, drożdżówka z malinami, rogaliki z truskawkami. W serii również: Potrawy tradycyjne, Potrawy z rusztu i grilla, Potrawy z ziemniaków, Sałatki dla każdego, Surówki i sałatki, Potrawy z ryb, Przyprawy i zioła, Potrawy mączne, Potrawy mięsne, Kuchnia włoska, Potrawy wegetariańskie, Zdrowo, szybko, tanio, Przetwory.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

JAGODA BABECZKI Z JAGODAMI Mieszamy w misce mąkę z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i startą skórką z cytryny. Roz­ tapiamy masło. Gdy przestygnie, dodajemy do niego ma­ ślankę oraz roztrzepane widelcem jajka. Wszystkie skład­ niki mieszamy, łączymy ze składnikami sypkimi i doda­ jemy jagody. Foremki do babeczek lub formę do mufinek (na 12 sztuk) smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. W każdym z zagłębień umieszczamy porcję przy­ gotowanego ciasta. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20­25 min. 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka jagód 6 łyżek cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pie- czenia 100 g masła 2 jaja 3/4 szklanki maślanki 2 łyżeczki skórki startej z cytryny tłuszcz do formy tarta bułka sól Przygotowanie: 25 min Pieczenie: 25 min JAGODOWE PTYSIE CIASTO: 3/4 szklanki mąki pszennej 60 g masła 3 jajka szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pie- czenia MASA: 300 g jagód 3 łyżki cukru 2 szklanki śmietany kre- mówki linowego 2 opakowania cukru wani- 2 opakowania bitej śmieta- ny w proszku 1 łyżka cukru pudru Zagotowujemy w rondelku 1/2 szklanki wody z masłem i szczyptą soli. Do wrzątku wsypujemy mąkę, energicz­ nie mieszając, aby nie utworzyły się grudki. Ciasto stu­ dzimy i wbijamy kolejno jajka oraz dodajemy proszek do pieczenia. Całość wyrabiamy na jednolitą, gładką masę. Blachę wykładamy pergaminem i za pomocą szprycy wy­ ciskamy porcje ciasta w odstępach ok. 5 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15­20 min w temp. 230ºC. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem wanilino­ wym, bitą śmietaną w proszku i cukrem pudrem. Jagody myjemy i osuszamy. Jedną trzecią owoców miksujemy z cukrem i przecieramy przez sito. Otrzymany mus łą­ czymy z bitą śmietaną. Upieczone ptysie przekrajamy na pół i za pomocą szprycy nakładamy na spodnią część bitą śmietanę, posypujemy całymi owocami i przykrywamy drugą połową ptysia. Przygotowanie: 25 min Pieczenie: 20 min Galaretka, którą wylewamy na owoce, musi być przestudzona i już lekko ścięta, gdyż w przeciwnym razie wsiąknie w ciasto lub wypłynie otworami między owocami. 14 MORELA SERNIK Z MORELAMI Twaróg przepuszczamy przez maszynkę. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy po jednym żółtku, ciągle ucierając. Następnie dodajemy po kilka łyżek twarogu, nie przerywając ucierania. Do otrzymanej masy serowej dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z kaszą manną i proszkiem do pieczenia i wsypujemy umy­ te, wydrylowane i pokrojone na kawałki morele (kilka zostawiamy do dekoracji). Ubijamy pianę z białek i dodajemy ją stopniowo (po kilka ły­ żek) do masy. Formę smarujemy masłem, posypujemy tartą bułką i wle­ wamy do niej masę serową. Ciasto pieczemy przez ok. 45 min w 180°C. Po ostudzeniu dekorujemy lukrem oraz kilkoma kawałkami moreli. Przygotowanie: 45 min; Pieczenie: 45 min MORELOWY STRUDEL Mąkę zagniatamy z żółtkiem, szczyptą soli i odrobiną wody, tak aby po­ wstało zwarte ciasto. Smarujemy je olejem, przykrywamy i odstawiamy na 30 min. Kilka moreli odkładamy, resztę myjemy i kroimy na kawał­ ki. Dusimy je przez chwilę z cukrem w niewielkiej ilości wody, po czym dodajemy cukier żelujący i gotujemy 5 min. Ciasto rozwałkowujemy na duży, cienki placek. Roztapiamy 2/3 masła i skrapiamy nim ciasto, na które następnie kładziemy owoce. Ciasto z owocami zawijamy. Blachę wykła­ damy papierem do pieczenia i kładziemy na niej strudel. Pieczemy 50 min w 220°C. Po ostudzeniu możemy ozdobić bitą śmietaną. Przygotowanie: 20 min; Odstawienie: 30 min; Pieczenie: 50 min 1 kg twarogu 500 g moreli 250 g cukru 8 jajek 200 g miękkiego masła 1 łyżka mąki ziemnia- czanej 2 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy CIASTO: 300 g mąki pszennej 1 łyżka oleju 1 żółtko, sól MASA: 500 g moreli 100 g masła 250 g cukru żelującego 2 łyżki cukru TORT Z SERKIEM MASCARPONE 150 g mąki pszennej 150 g cukru 700 g moreli 150 g jogurtu natural- nego 500 g serka mascar- pone 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g konfitury more- 100 ml śmietany kre- lowej mówki 6 łyżeczek żelatyny Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z 75 g cukru na gęstą masę. Mąkę z proszkiem przesiewamy przez sito i łączymy z masą żółtkową. Białka ubijamy na sztywną pianę i wszystko mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy je ok. 15 min w 180°C. Po tym czasie wykładamy ciasto na ściereczkę i smarujemy pod­ grzaną konfiturą, następnie ciasto zwijamy, tworząc roladę. Gdy wystygnie, kroimy ją w grube (1,5 cm) plastry i wykładamy nimi dno oraz boki posma­ rowanej tłuszczem tortownicy. Morele myjemy, kilka odkładamy, a resztę kroimy na kawałki i odsączamy. Mieszamy jogurt, 75 g cukru i przestudzoną żelatynę, rozpuszczoną wcześniej w 1/4 szklanki gorącej wody. Serek ma­ scarpone lekko ubijamy, łączymy z morelami i dodajemy do masy jogur­ towej. Powstały krem wkładamy do tortownicy z plastrami rolady i całość wstawiamy na 4 godz. do lodówki. Następnie ubijamy śmietanę i dekoruje­ my nią tort. Na wierzchu układamy ćwiartki pozostałych moreli. Przygotowanie: 45 min; Odstawienie: 4 h; Pieczenie: 15 min 16
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Ciasta z owocami. Kuchnia polska. Poradnik
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: