Ciasta z owocami. Kuchnia polska. Poradnik - ebook/pdf
Autor: Anna Smaza
Liczba stron: 36
Wydawca: Literat
Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7774-578-6
Data wydania: 2014-06-27
Lektor:
Kategoria:
ebooki >> poradniki >> kulinaria
Wszyscy lubimy ciasta i ciasteczka. Słodkie wypieki to najbardziej popularny z deserów. Czasami jednak obawiamy się, że mogą zawierać zbyt dużo kalorii, węglowodanów czy tłuszczu. Jednak nie każde ciasto jest tuczące. Dlatego warto wiedzieć, jak przyrządzić smaczne i zdrowe wypieki. Przedstawiamy państwu proste i sprawdzone przepisy na ciasta z różnymi owocami (np. truskawkami, wiśniami, morelami, malinami, gruszkami itp.). Każdy opis opatrzony jest dodatkowo informacjami na temat czasu przyrządzania i pieczenia danego ciasta. Dzięki tej książeczce będą państwo mogli przygotować wspaniałe desery na niedzielne popołudnia oraz smakołyki na imprezy i przyjęcia. Smak i aromat własnoręcznie przyrządzonych wypieków z pewnością zachwyci państwa rodzinę i gości. Przykładowe przepisy: tropikalny tort serowy, babeczki z jagodami, piernik wiśniowy, ciasto francuskie z winogronami, drożdżówka z malinami, rogaliki z truskawkami. W serii również: Potrawy tradycyjne, Potrawy z rusztu i grilla, Potrawy z ziemniaków, Sałatki dla każdego, Surówki i sałatki, Potrawy z ryb, Przyprawy i zioła, Potrawy mączne, Potrawy mięsne, Kuchnia włoska, Potrawy wegetariańskie, Zdrowo, szybko, tanio, Przetwory.
Znajdź podobne książki
Ostatnio czytane w tej kategorii
Darmowy fragment publikacji:
JAGODA
BABECZKI Z JAGODAMI
Mieszamy w misce mąkę z cukrem pudrem, proszkiem
do pieczenia, szczyptą soli i startą skórką z cytryny. Roz
tapiamy masło. Gdy przestygnie, dodajemy do niego ma
ślankę oraz roztrzepane widelcem jajka. Wszystkie skład
niki mieszamy, łączymy ze składnikami sypkimi i doda
jemy jagody. Foremki do babeczek lub formę do mufinek
(na 12 sztuk) smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą
bułką. W każdym z zagłębień umieszczamy porcję przy
gotowanego ciasta. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym
do 200°C przez 2025 min.
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka jagód
6 łyżek cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pie-
czenia
100 g masła
2 jaja
3/4 szklanki maślanki
2 łyżeczki skórki startej
z cytryny
tłuszcz do formy
tarta bułka
sól
Przygotowanie: 25 min
Pieczenie: 25 min
JAGODOWE PTYSIE
CIASTO:
3/4 szklanki mąki pszennej
60 g masła
3 jajka
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pie-
czenia
MASA:
300 g jagód
3 łyżki cukru
2 szklanki śmietany kre-
mówki
linowego
2 opakowania cukru wani-
2 opakowania bitej śmieta-
ny w proszku
1 łyżka cukru pudru
Zagotowujemy w rondelku 1/2 szklanki wody z masłem
i szczyptą soli. Do wrzątku wsypujemy mąkę, energicz
nie mieszając, aby nie utworzyły się grudki. Ciasto stu
dzimy i wbijamy kolejno jajka oraz dodajemy proszek do
pieczenia. Całość wyrabiamy na jednolitą, gładką masę.
Blachę wykładamy pergaminem i za pomocą szprycy wy
ciskamy porcje ciasta w odstępach ok. 5 cm. Wstawiamy
do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1520 min w temp.
230ºC. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem wanilino
wym, bitą śmietaną w proszku i cukrem pudrem. Jagody
myjemy i osuszamy. Jedną trzecią owoców miksujemy
z cukrem i przecieramy przez sito. Otrzymany mus łą
czymy z bitą śmietaną. Upieczone ptysie przekrajamy na
pół i za pomocą szprycy nakładamy na spodnią część bitą
śmietanę, posypujemy całymi owocami i przykrywamy
drugą połową ptysia.
Przygotowanie: 25 min
Pieczenie: 20 min
Galaretka, którą wylewamy na owoce, musi być przestudzona i już lekko
ścięta, gdyż w przeciwnym razie wsiąknie w ciasto lub wypłynie otworami
między owocami.
14
MORELA
SERNIK Z MORELAMI
Twaróg przepuszczamy przez maszynkę. Miękkie masło ucieramy
z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy po jednym żółtku, ciągle
ucierając. Następnie dodajemy po kilka łyżek twarogu, nie przerywając
ucierania. Do otrzymanej masy serowej dodajemy mąkę ziemniaczaną
wymieszaną z kaszą manną i proszkiem do pieczenia i wsypujemy umy
te, wydrylowane i pokrojone na kawałki morele (kilka zostawiamy do
dekoracji). Ubijamy pianę z białek i dodajemy ją stopniowo (po kilka ły
żek) do masy. Formę smarujemy masłem, posypujemy tartą bułką i wle
wamy do niej masę serową. Ciasto pieczemy przez ok. 45 min w 180°C.
Po ostudzeniu dekorujemy lukrem oraz kilkoma kawałkami moreli.
Przygotowanie: 45 min; Pieczenie: 45 min
MORELOWY STRUDEL
Mąkę zagniatamy z żółtkiem, szczyptą soli i odrobiną wody, tak aby po
wstało zwarte ciasto. Smarujemy je olejem, przykrywamy i odstawiamy
na 30 min. Kilka moreli odkładamy, resztę myjemy i kroimy na kawał
ki. Dusimy je przez chwilę z cukrem w niewielkiej ilości wody, po czym
dodajemy cukier żelujący i gotujemy 5 min. Ciasto rozwałkowujemy na
duży, cienki placek. Roztapiamy 2/3 masła i skrapiamy nim ciasto, na które
następnie kładziemy owoce. Ciasto z owocami zawijamy. Blachę wykła
damy papierem do pieczenia i kładziemy na niej strudel. Pieczemy 50 min
w 220°C. Po ostudzeniu możemy ozdobić bitą śmietaną.
Przygotowanie: 20 min; Odstawienie: 30 min; Pieczenie: 50 min
1 kg twarogu
500 g moreli
250 g cukru
8 jajek
200 g miękkiego masła
1 łyżka mąki ziemnia-
czanej
2 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
1 cukier wanilinowy
CIASTO:
300 g mąki pszennej
1 łyżka oleju
1 żółtko, sól
MASA:
500 g moreli
100 g masła
250 g cukru żelującego
2 łyżki cukru
TORT Z SERKIEM MASCARPONE
150 g mąki pszennej
150 g cukru
700 g moreli
150 g jogurtu natural-
nego
500 g serka mascar-
pone
4 jajka
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
200 g konfitury more-
100 ml śmietany kre-
lowej
mówki
6 łyżeczek żelatyny
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z 75 g cukru na gęstą masę.
Mąkę z proszkiem przesiewamy przez sito i łączymy z masą żółtkową.
Białka ubijamy na sztywną pianę i wszystko mieszamy. Blachę wykładamy
papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy je ok. 15 min
w 180°C. Po tym czasie wykładamy ciasto na ściereczkę i smarujemy pod
grzaną konfiturą, następnie ciasto zwijamy, tworząc roladę. Gdy wystygnie,
kroimy ją w grube (1,5 cm) plastry i wykładamy nimi dno oraz boki posma
rowanej tłuszczem tortownicy. Morele myjemy, kilka odkładamy, a resztę
kroimy na kawałki i odsączamy. Mieszamy jogurt, 75 g cukru i przestudzoną
żelatynę, rozpuszczoną wcześniej w 1/4 szklanki gorącej wody. Serek ma
scarpone lekko ubijamy, łączymy z morelami i dodajemy do masy jogur
towej. Powstały krem wkładamy do tortownicy z plastrami rolady i całość
wstawiamy na 4 godz. do lodówki. Następnie ubijamy śmietanę i dekoruje
my nią tort. Na wierzchu układamy ćwiartki pozostałych moreli.
Przygotowanie: 45 min; Odstawienie: 4 h; Pieczenie: 15 min
16
Pobierz darmowy fragment (pdf)
Gdzie kupić całą publikację:
Ciasta z owocami. Kuchnia polska. Poradnik
Autor: Anna Smaza
Aktualnie brak ofert nabycia tej publikacji drogą kupna...
Opinie na temat publikacji:
Inne popularne pozycje z tej kategorii:
Czytaj również:
Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką :