Darmowy fragment publikacji:
Przykład: osoba o wzroście 165 cm oraz wadze 70 kg:
WZÓR: masa ciała (kg) / wzrost2 (m) = 70 / (1,65)2 = 70 / 2,7225 = 25,7
wynik: lekka nadwaga!
PRODUKTY DOZWOLONE,
które można spożywać stale w większych ilościach, ale zgodnie z indywi-
dualnym przepisem dietetycznym i określonym dziennym zapotrzebowa-
niem na energię:
(cid:2) pieczywo:
● chleb pełnoziarnisty razowy, mieszany
● pieczywo białe, bułki, obwarzanki, rogale (mała
ilość)
(cid:2) produkty sypkie:
● ryż brązowy
● makarony (mała ilość)
● kasza
(cid:2) nabiał:
● mleko odtłuszczone (0,5-1,0 ),
● chudy twaróg (zawartość tłuszczu 8 ),
obowiązują ograniczenia zgodnie z indy-
widualnymi zaleceniami dietetycznymi
(cid:2) mięsa (chude):
● cielęcina
● mięso białe
● wędliny z drobiu
● dziczyzna, np. zając, sarna
(cid:2) drób (chudy, zawsze bez skóry):
● kurczak
● kura
● indyk
● perliczka
(cid:2) ryby:
dorsz
(cid:2) tłuszcze:
● chude słodko- lub słonowodne, np.
● nowe rodzaje margaryn, zawie-
rające oleje roślinne o zmniejszonej
ilości tłuszczu i cholesterolu, produ-
kowane bez procesu utwardzania
(cid:2) oleje roślinne:
● sojowy
● rzepakowy bezerukowy
● słonecznikowy
● oliwa
5
(cid:2) warzywa i soki warzywne:
● wszystkie rodzaje świeżych lub mrożonych jarzyn i soków z jarzyn
● kiszona kapusta i ogórki – bez ograniczeń (z niewielkimi wyjątkami)
(cid:2) owoce:
(cid:2) napoje:
● wszystkie rodzaje, świeże lub mrożone
● wody mineralne (najlepiej niegazowane, ale niekoniecznie)
● soki jarzynowe – bez ograniczeń
● cola light
● kawa
● herbata słodzona słodzikami
● bawarka.
PRODUKTY ZABRONIONE,
czyli takie, których nie należy spożywać:
(cid:2) produkty słodkie:
● cukier
● miód
● słodkie i tłuste ciasta (np. tort, ciasto francuskie)
● ciasta z dużą ilością żółtek jaj (np. sękacz)
● czekolada i czekoladki
● cukierki
● dżemy i konfitury (z wyjątkiem niskocukrowych)
● słodzone cukrem soki owocowe
● batony na cukrze i tłuszczu
● chałwa
● owoce kandyzowane, owoce w cukrze
● daktyle
● napoje słodzone cukrem: coca-cola, pepsi-cola
i inne
(cid:2) nabiał:
● pełne mleko oraz jego przetwory
● śmietana
● koktajle mleczne
(cid:2) produkty sypkie:
● makarony wielojajeczne
(cid:2) mięsa:
● mięso wieprzowe, kiełbasy, salce-
son, kiszka, baranina
● wątroba, móżdżek, nerki, płuca
● tuczone gęsi i kaczki
6
● węgorz, łosoś, szproty, sledź, halibut, karp
● konserwy rybne w oleju
● mięczaki i owoce morza (duża zawartość cholesterolu) – ostrygi, małże,
(cid:2) ryby (tłuste):
kraby, homary
(cid:2) tłuszcze:
● słonina
● smalce
● olej kokosowy.
KTÓRE MOŻNA SPOŻYWAĆ W OGRANICZONYCH ILOŚCIACH,
PRODUKTY,
zgodnie z indywidualnymi zaleceniami dietetycznymi:
(cid:2) pieczywo:
● pieczywo białe słodzone (np. chałka)
(cid:2) produkty słodkie:
● dżemy niskocukrowe
● marmolada
● ciasto z owocami (z obniżoną ilością cukru i tłuszczu)
● ciasto drożdżowe
(cid:2) nabiał:
● mleko skondensowane
● jogurty słodzone cukrem
● mieszanki mleczne z do-
datkiem cukru i śmietany
● lody
● sery żółte o zawartości
tłuszczu większej niż 30
● jaja
(cid:2) ryby (chude):
● dorsz
● flądra
● lin
● pstrąg
● sandacz
● szczupak
(cid:2) mięsa:
● wołowina
(cid:2) ziemniaki
(cid:2) napoje:
● napoje alkoholowe za-
wierające nie więcej niż
8 alkoholu.
7
WAŻNE!
(cid:2) Przygotowując potrawy, należy je przyrządzać tak, aby nie zwiększać ich ka-
loryczności, trzeba zatem unikać smażenia, szczególnie w głębokim tłuszczu.
Preferowane techniki kulinarne to:
● gotowanie w wodzie
● gotowanie na parze
● pieczenie w folii, pergaminie
● przyrządzanie potraw z rusztu, grilla.
[A. Czech, J. Tatoń, M. Bernas, Zasady dietetycznego leczenia cukrzycy. Przewodnik
lekarza – Suplement diabetologiczny, 2001 (5, 30-36)]
PAMIĘTAJMY:
Dieta cukrzycowa pokrywa się z zaleceniami zdrowego żywienia. Wymaga tylko
większej dyscypliny, ponieważ konsekwencje jej nieprzestrzegania są po-
ważniejsze niż w przypadku ludzi zdrowych.
Trzeba pamiętać, by jeść co najmniej 5 razy dziennie (3 posiłki główne
i 2 o stałych porach) i w każdym posiłku zachować odpowiednią zawartość
węglowodanów.
Do diety warto włączyć produkty zawierające witaminę C, witaminy z grupy B, wi-
taminę E, nikiel, cynk, kobalt. Pomocne mogą być zioła: pokrzywa, mniszek le-
karski, dziurawiec, rdest ptasi, skrzyp. Warto pamiętać o oleju z wiesiołka,
kozieradce, curry, imbirze, wyciągu z drożdży piwnych i koenzymie Q10.
(cid:2)(cid:2) Głównym źródłem węglowodanów powinny być: kasze gruboziarniste,
płatki zbożowe, ciemne pieczywo, nieczyszczony ryż, fasola, groch,
soczewica.
(cid:2)(cid:2) Dobrym źródłem białka w prawidłowej diecie są: ryby morskie, chudy
drób, cielęcina, chude wędliny, mleko i przetwory mleczne odtłusz-
czone.
(cid:2)(cid:2) Dieta powinna być niskotłuszczowa. Zaleca się tłuszcze pochodzenia
roślinnego: oleje, oliwę z oliwek, margaryny.
(cid:2)(cid:2) Bardzo wskazane są warzywa (szczególnie kapusta, brokuł, kalafior,
cebula, czosnek, cykoria, pomidor, ogórek, sałata, szparagi, szpinak,
rzodkiewka, natomiast kukurydza, ziemniaki, groszek konserwowy –
w ograniczonych ilościach) i surówki (zwłaszcza z kiszonek) oraz
owoce (winogrona w ograniczonych ilościach).
(cid:2)(cid:2) Należy ograniczać sól.
(cid:2)(cid:2) Zaleca się picie napojów bez cukru, ewentualnie słodzonych słodzi-
kami.
8
Pobierz darmowy fragment (pdf)