Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00383 009699 7505094 na godz. na dobę w sumie
Czosnek - ebook/pdf
Czosnek - ebook/pdf
Autor: Liczba stron:
Wydawca: Wydawnictwo Astrum Język publikacji: polski
ISBN: 9788372776426 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> kulinaria
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).
Czosnek, którego ojczyzną jest Wschód, do Europy przywędrował z Egiptu już w starożytności. Lecznicze właściwości czosnku wykorzystywane były przez stulecia, a jego zalety dla zdrowia nauka potwierdziła w XIX wieku. Nie jest on panaceum „na wszystko”, jednak ma ogromny wkład w walce z wirusami, bakteriami i grzybami atakującymi nasz organizm. Mimo charakterystycznego zapachu i ostrego smaku jest powszechnie stosowany zarówno w kuchni, jak i w celach leczniczych. Książka „Czosnek dla zdrowia i smaku” zawiera przepisy, które pozwalają wykorzystać tę cenną bylinę nie tylko jako naturalną pomoc w walce z niektórymi chorobami, ale przede wszystkim stanowią podstawę do budowania odporności naszego organizmu. Czosnek, stosowany systematycznie w spożywanych posiłkach, taką właśnie moc posiada!
Znajdź podobne książki

Darmowy fragment publikacji:

Elżbieta Frankowska dla zdrowia i smaku W R O C Ł A W © Copyright by Wydawnictwo ASTRUM Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone Redakcja Jolanta Tkaczyk Redakcja techniczna Elżbieta Bursztynowicz Projekt okładki Teresa Bielecka Wydanie I Żadna część tej pracy nie może być powielana i rozpowszechniana, w jakiejkolwiek formie i w jakikolwiek sposób, włącznie z fotokopiowaniem, nagrywaniem na taśmy lub przy użyciu innych systemów, bez pisemnej zgody wydawcy (art. 116, 117 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dn. 4.02.1994 r.) Zamówienia na książki można składać na kartach pocztowych lub przez Internetową Księgarnię Wysyłkową www.wydawnictwo-astrum.pl Zapraszamy do zakupu naszych książek, multimediów, słuchowisk, poezji śpiewanej w formie e-booków i e-audiobooków na platformach cyfrowych, m.in. www.virtualo.pl Nasz adres Wydawnictwo ASTRUM Sp. z o.o. 50-374 Wrocław, ul. Norwida 19/6 e-mail: handlowy@astrum.wroc.pl tel. 530 773 420, 530 837 421 ISBN 978-83-7277-642-6 SPIS TREŚCI Odporność organizmu: czym jest i co na nią wpływa? . . . . . . . . . . . . Odporność a czosnek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Budowa i odmiany czosnku Cudowny skład czosnku Lecznicze zastosowania czosnku Receptury naszych babć Czosnkowe suplementy Czosnek: czy tylko dla ludzi? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7 29 30 35 37 43 67 68 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Pozostałe sposoby budowania odporności . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Dieta Ruch Relaksacyjne metody wspomagania odporności organizmu Szczepienia Preparaty dostępne w aptekach 71 72 90 95 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 106 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 108 . . . Przepisy kulinarne z zastosowaniem czosnku . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 113 Bibliografia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 127 6 ODPORNOŚĆ ORGANIZMU: CZYM JEST I CO NA NIĄ WPŁYWA? W okresie jesiennym zaczynamy u siebie zauważać tak zwany „spadek formy”. Łatwiej i  szybciej łapiemy katar, który przeradza się w przeziębienie, a niekiedy grypę czy nawet poważniejsze choroby, typu zapalenie oskrzeli czy płuc. Odczuwamy niechęć do poruszania się: deszczowa, wietrzna, pochmurna, „szara” pogoda sprawia, że letni jogging czy wakacyjne wycieczki rowerowe powoli od- chodzą w  niepamięć. Zaczynamy spędzać więcej czasu przed telewizorem lub przy książce, oddając się lenistwu na kanapie czy w fotelu. Przed okresem zimowym nasze ciało zaczyna gromadzić tłuszcz, potrzebny mu do ocie- plenia podczas mrozów: zaczynamy odczuwać chęć na bi- gosy, gulasze z sosem, smażone kotlety schabowe. Także ze względu na brak owoców sezonowych, zaczynamy ob- jadać się innymi „przekąskami”: tostami, chrupkami, pa- luszkami, krakersami czy czekoladą. Każde z tych działań prowadzi nas do jednego: obniżenia odporności naszego organizmu. Odporność nie jest jedynie rzeczą, która w sposób nie- zmienny i stały występuje w naszym organizmie od naro- dzin do śmierci. Należy pamiętać, że jest umiejętnością naszego systemu odpornościowego do walki z czynnikami zewnętrznymi oraz ciałami obcymi: bakteriami, wirusa- mi, pasożytami, czy alergenami. Jako umiejętność może być wzmacniana, „rozciągana” – zupełnie jak ćwiczona pa- mięć. Może także zanikać i ulegać degradacji, wystawiona na niesprzyjające czynniki i warunki. 8 Dzięki dobrej odporności antygeny, czyli cząsteczki wy- wołujące chorobę, alergię lub infekcję nie mogą wniknąć do naszego organizmu. Antygenami są zarówno białka, komórki genetycznie różniące się od naszych (np. wnikają- ce do naszego organizmu poprzez transplantację narządów czy wymianę śliny i krwi), mikroorganizmy (wirusy, bak- terie, grzyby, pasożyty, pierwotniaki) oraz alergeny. Kiedy jednak zdarzy się, że antygeny wnikną w jakiś sposób do naszego ciała, zadaniem układu odpornościowego jest ich wyeliminowanie – lub chociażby sparaliżowanie czy osła- bienie – oraz usunięcie uszkodzonych w czasie choroby lub infekcji komórek. Należy pamiętać, że już od chwili narodzin posiadamy pewien rodzaj odporności. Uaktywnia się on w momencie, gdy nowo narodzone niemowlę w ciągu kilku pierwszych minut życia zostaje położone na brzuchu swojej matki. Ce- lem takiego działania nie jest jedynie pokazanie matce jej nowo narodzonego dziecka, lecz także uaktywnienie sys- temu odpornościowego noworodka: flora bakteryjna mat- ki „kolonizuje” dziecko, jego układ oddechowy i trawien- ny (wypita z mlekiem matki siara zawiera wiele substancji ochronnych i wzmacniających oraz stanowi jedną z pierw- szych barier antybakteryjnych). W ten sposób zaczyna się nasza „przygoda” z odpornością. Odporność dzielimy na nieswoistą i  swoistą. Odpor- ność nieswoista to właśnie ta naturalna, wrodzona zdol- ność naszego organizmu do walki z  wszystkimi obcymi 9 ciałami, które mogłyby negatywnie oddziaływać na nasz organizm. Jest odpornością uśpioną, aktywującą nasz ge- netyczny system obrony w momencie, gdy dany antygen przekroczy barierę naszego ciała. Obrona następuje bar- dzo szybko, tworząc związek partnerski „akcja-reakcja”: zaraz po pojawieniu się w organizmie wirusa, bakterii czy alergenu pojawiają się np. kaszel, wymioty czy łzawienie. Odporność nieswoista jest bardzo niska bezpośrednio po narodzinach – noworodki są bardzo podatne na infekcje, dlatego też pierwsze dni swojego życia spędzają w steryl- nych pomieszczeniach szpitala (w szczególności noworod- ki urodzone przed czasem, tak zwane „wcześniaki”) oraz obniża się w okresie starzenia. Odporność nieswoistą można porównać do murów obronnych, na które składają się: ● Skóra – jest pierwszą barierą, wystawioną na działanie bakterii w  każdym momencie naszego życia. Każde dotknięcie zwyczajnych przedmiotów (typu kubki czy długopisy), jazda autobusem w tłoku, wizyta u członka rodziny w szpitalu, czy tak naturalne wyjście do toalety, bez bariery, jaką jest skóra, prawdopodobnie kończyło- by się śmiercią. Dlatego tak ważne jest częste mycie rąk oraz dokładne oczyszczanie i opatrywanie nawet naj- mniejszych ran – luk w naszym murze obronnym. Jeśli skóra jest „szczelna”, nienaruszona, bakterie i  grzyby zamieszkujące świat zewnętrzny nie mają możliwości 10 przeniknięcia do naszego organizmu. Skóra posiada także swój własny system obrony – niskie pH, czyli jej kwaśny odczyn, który niszczy drobnoustroje, próbują- ce przedostać się do organizmu. ● Wydzieliny: ślina, łzy, katar – zawierają substancję o  nazwie lizozym, która jest specyficznym środkiem bakteriobójczym. Ponadto niekiedy wraz z  tymi wy- dzielinami z naszego ciała usuwane są bakterie i wiru- sy, odpowiedzialne za daną reakcję, np. łzawienie wy- stępuje w momencie, gdy do naszego oka dostanie się ciało obce lub jako reakcja na alergen je wywołujący. ● Błony śluzowe – w  organizmie człowieka wyróżnić można błony śluzowe przewodu pokarmowego, dróg oddechowych czy narządów płciowych. Likwidują one drobnoustroje w  różny sposób: za pomocą obecnego w nich śluzu, podczas reakcji takich jak kaszel, wymio- ty, itp., czy za pomocą niskiego pH. ● Enzymy trawienne żołądka, jelita i trzustki – służą tra- wieniu pokarmów, lecz eliminują także szkodliwe mi- kroorganizmy, rozpuszczając je. ● Flora przewodu pokarmowego – ulega uszkodzeniu podczas spożywania antybiotyków, dlatego tak ważne jest przyjmowanie podczas antybiotykoterapii prepara- tów, które ją wzmacniają i odbudowują. Należą do niej między innymi „pozytywne” bakterie, walczące z bak- teriami „negatywnymi”, dostającymi się do naszego organizmu z  zewnątrz. Można ją wzmocnić poprzez 11 spożywanie produktów spożywczych z  tak zwanymi bakteriami L-casei, obecnymi np. w  niektórych pro- duktach mleczarskich czy kiszonej kapuście. Zostało udowodnione naukowo, że niektóre szczepy bakterii L-casei przyspieszają wyzdrowienie podczas infekcyj- nych chorób jelit. ● Interferony – można je porównać do rycerzy, chronią- cych mury obronne. Interferony uwalniane są przez nasze komórki w momencie zakażenia. Zwalczają one już zakażone komórki oraz działają ochronnie na pozo- stałe, zapobiegając rozprzestrzenianiu się wirusa i jego wnikaniu w komórki zdrowe. ● Nagłe reakcje organizmu na czynnik chorobotwórczy – należą do nich nie tylko kaszel, wymioty czy łzawienie, ale także gorączka i przyspieszony metabolizm. Odporność swoista to nabyta i wyćwiczona zdolność do obrony przed antygenami, reagująca na znane sobie bodźce (wirusy i bakterie). Aby zadziałała odporność swo- ista, musi istnieć pewien etap wcześniejszego „przygotowa- nia” się organizmu. Dzieje się to poprzez poznanie antyge- nu, który dostał się do naszego ciała. Kiedy dany antygen pojawi się w naszym organizmie po raz drugi, system od- porności swoistej rozpozna go, przygotuje się do obrony poprzez wyprodukowanie odpowiednich, nacelowanych na antygen przeciwciał i w efekcie wyeliminuje lub spara- liżuje niepożądany czynnik chorobotwórczy. Proces ten 12
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Czosnek
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: