Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00282 005229 14100187 na godz. na dobę w sumie
Dania mięsne. 100 przepisów - ebook/pdf
Dania mięsne. 100 przepisów - ebook/pdf
Autor: , Liczba stron: 81
Wydawca: SBM Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7845-489-2 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> kulinaria
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

Drób, wołowina, wieprzowina, baranina i dziczyzna to w kuchni polskiej najpopularniejsze gatunki mięs. Odpowiednio przyrządzone zachwycają smakiem i dobrze wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Książka zawiera 100 przepisów zarówno na dania tradycyjne, jak i nowatorskie.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

Dania mięsne 100 przepisów 2 Spis treści Wstęp ................................................................................................................................................ 5 Dania z Drobiu .....................................................................................................6 bażant pieczony w winie .........................................................................................................6 Filet drobiowy po kijowsku .................................................................................................... 7 indyk w sosie kurkowo-serowym .....................................................................................8 Kotlety mielone z gęsi ................................................................................................................8 Kaczka pieczona z kaszą jaglaną i suszonymi owocami ........................................9 Kotleciki drobiowe z serem i selerem w panierce sezamowej ...........................10 Kurczak w pomidorach z oliwkami ..................................................................................10 Kaczka pieczona z kaszą jaglaną i suszonymi owocami .......................................11 Kotlety z piersi kurczaka w migdałach na botwince ..............................................12 Kurczak faszerowany kaszą jęczmienną z suszonymi grzybami ................... 13 Kurczak pieczony w winie z ryżem ..................................................................................14 Leczo z kurczaka i cebuli ........................................................................................................14 pieczona pierś kurczaka z warzywami ......................................................................... 15 pierś kaczki z jabłkami i żurawiną ...................................................................................16 skrzydełka czosnkowe ...........................................................................................................16 pulpety indycze w sosie pomidorowym ......................................................................... 17 skrzydełka z ryżem i warzywami ..................................................................................... 17 przepiórki na sałatce ...............................................................................................................18 rolada drobiowa z krokiecikami ziemniaczanymi ..................................................19 sos z drobiowych serc z makaronem ............................................................................ 20 udka pieczone w glazurze musztardowo-miodowej .............................................21 Dania z WołoWiny .........................................................................................22 Flaczki wołowe ........................................................................................................................... 22 befsztyk z cebulą ........................................................................................................................23 Gotowana wołowina z warzywami .................................................................................23 Gulasz wołowy ...........................................................................................................................24 Klopsiki wołowe .........................................................................................................................24 Krokieciki mięsno-warzywne ............................................................................................25 polędwica w pomarańczowej panierce ..........................................................................25 ozór wołowy w cieście........................................................................................................... 26 pieczeń z chrzanem ..................................................................................................................27 steki w sosie śmietanowo-musztardowym ................................................................27 pieczeń zbójecka ........................................................................................................................ 28 stek w sosie cytrusowym ..................................................................................................... 29 Wołowina w sosie pomidorowym .................................................................................... 29 Spis treści 3 Wołowina zapiekana z warzywami .................................................................................30 zrazy wołowe z kaszą jaglaną i boczniakami ............................................................ 31 Dania z WieprzoWiny ................................................................................32 Golonka gotowana ....................................................................................................................32 Duszona wieprzowina z warzywami ..............................................................................33 Karkówka zapiekana ...............................................................................................................33 Kotlety mielone z ryżem ........................................................................................................ 34 polędwica z młodymi warzywami ................................................................................... 34 Kotlety w białym winie............................................................................................................35 Mielone wieprzowe ...................................................................................................................36 paszteciki z mięsem i pieczarkami w cieście francuskim.....................................37 pieczeń wieprzowa ...................................................................................................................38 Wątróbka panierowana .........................................................................................................39 pieczona polędwica z warzywami ...................................................................................40 pulpety z grzybami ....................................................................................................................41 polędwica w żurawinie z buraczkami i kaszą gryczaną......................................42 polędwiczki wieprzowe z różowym pieprzem .......................................................... 43 steki z polędwicy ....................................................................................................................... 43 Dania z KróLiKa ............................................................................................... 44 Kotlety z królika .........................................................................................................................44 Królik duszony ........................................................................................................................... 45 Królik w winie ............................................................................................................................. 45 Królik w panierce ......................................................................................................................46 Królik z grzybami ......................................................................................................................46 paprykarz z królika ................................................................................................................. 47 zrazy z królika ............................................................................................................................ 47 Dania z baraniny i jaGnięciny ............................................ 48 baranina w winie......................................................................................................................48 baranina duszona z suszonymi węgierkami .............................................................49 baranina w ziołach ..................................................................................................................49 baranina z rusztu ......................................................................................................................50 baranina z wody ........................................................................................................................50 baranina ze śmietaną ............................................................................................................. 51 jagnięcina z warzywami ........................................................................................................ 51 4 Spis treści Kotlety baranie ............................................................................................................................52 Kotlety jagnięce w panierce..................................................................................................52 Mielone z baraniny ...................................................................................................................53 pieczeń barania ..........................................................................................................................53 pieczeń z grzybami ................................................................................................................... 54 pieczona jagnięcina ..................................................................................................................55 pieczeń z kapustą włoską ......................................................................................................56 szaszłyk jagnięcy .......................................................................................................................57 Dania z Dziczyzny ..........................................................................58 boczek z dzika z kapustą ........................................................................................................58 boczek z dzika z grochem ......................................................................................................59 boczek z dzika ze śliwkami ...................................................................................................59 Filety z dzika ................................................................................................................................ 60 Filety z sarny ................................................................................................................................61 Mielone z dzika ........................................................................................................................... 62 Mielone z sarny.......................................................................................................................... 62 Migdałowa pieczeń z dzika ...................................................................................................63 ogórki nadziewane ..................................................................................................................64 papryka nadziewana ...............................................................................................................65 pieczeń z sarny........................................................................................................................... 66 zapiekanka z dzika i ziemniaków ......................................................................................67 zrazy z dzika ................................................................................................................................ 68 zrazy z sarny .............................................................................................................................. 69 zupa z dzika ...................................................................................................................................70 Dania z cieLęciny .......................................................................... 71 cielęcina w marynacie ............................................................................................................ 71 cielęcina z warzywami ...........................................................................................................72 Flaczki ..............................................................................................................................................73 Klopsy cielęce z sosem koperkowym ............................................................................. 74 Mielone zapiekane w sosie pomidorowym ..................................................................75 Mostek cielęcy nadziewany .................................................................................................76 nerkówka pieczona ..................................................................................................................77 pieczeń cielęca w panierce ....................................................................................................77 rolada z boczkiem .....................................................................................................................78 Wątróbka z pomidorami ........................................................................................................79 zrazy z jarzynami ......................................................................................................................79 Wstęp Dania mięsne są nieodłącznym elementem polskiej kuchni. Na naszych stołach najczęściej są serwowane drób, wieprzowina i wołowina, jednak na specjalne okazje wciąż przyrządza się dania z dziczyzny, królika, baraniny i jagnięciny. Drób, zwłaszcza kurczak, to dziś najbardziej popularny rodzaj mięsa – smacz- ny, odżywczy, tani i łatwo dostępny. Wołowina, zaliczana do mięs czerwonych, jest delikatna i bardzo smaczna, ale należy pamiętać, że takie walory ma mię- so tylko z młodych sztuk, a najsmaczniejsza jest cielęcina, bardzo delikatna i wykwintna, lecz dość droga. Wieprzowina jest ceniona zarówno ze względu na smak, jak i możliwość przygotowania z niej wielu typowo polskich dań, na przykład kotletów schabowych, polędwiczek podawanych na różne sposoby, żeberek, pieczonego karczku i wielu innych. Mięso królicze, smaczne i lekko- strawne, ma wspaniały, lekko orzechowy posmak. Bardzo często było wyko- rzystywane w kuchni staropolskiej, m.in. w doskonałych pasztetach. Baranina i jagnięcina są uważane za mięsa wykwintne, ale trzeba zwrócić szczególną uwagę na poprawne sposoby ich przyrządzania. Dziczyzna od wieków była głównym składnikiem potraw serwowanych podczas przyjęć i eleganckich obiadów w domach szlacheckich i na dworach. Obecnie przyrządza się ją rzad- ko, ponieważ jest to produkt trudno dostępny w naszych sklepach. Potrawy mięsne dobrze komponują się niemal ze wszystkimi dodatkami. Można podawać je z warzywami i sosami, ziemniakami, kaszami i ryżem, na ciepło i zimno, na obiad, ale też na śniadania i kolacje. Mięso zawiera wiele niezbędnych do prawidłowego rozwoju wartości odżywczych, takich jak cynk, witaminy z grupy B oraz białko. Mięso można przygotować na wiele sposobów. W książce zgromadzono wie- le pomysłów na szybkie i smaczne dania, zarówno tradycyjne przepisy na da- nia mięsne, takie jak flaczki, zrazy i pulpety, jak i nieco bardziej wyszukane propozycje, np. bażant pieczony w winie, baranina w ziołach i boczek z dzika ze śliwkami. Dania z drobiu bażant pieczony w winie składniki: ~ 1 sprawiony bażant ~ 2 czerwone cebule ~ 2 marchwie ~ 2 pietruszki ~ 10 dag pieczarek ~ 400 ml czerwonego wina ~ 1 łyżka masła ~ ½ pęczka kopru ~ 2 liście laurowe ~ 5 ziaren jałowca ~ sól, pieprz, papryka słodka, rozmaryn sposób przyrządzania: Bażanta umyć, osuszyć, dokładnie przyprawić solą, pieprzem, papryką, rozmarynem i dwoma rozgniecionymi ziarnami jałowca (z zewnątrz i wewnątrz). Wstawić do lodówki na kilka godzin. Grzyby namoczyć w gorącej wodzie. Cebulę, marchew i pietruszkę obrać i umyć, pieczarki oczyścić. Warzywa pokroić w grube plastry, mniejsze pieczarki zostawić w całości, większe przekroić na pół. Bażanta włożyć do naczynia do zapiekania, dookoła ułożyć warzywa i pieczarki, zalać 300 ml wina, dodać masło, wrzucić pozostałe ziarna jałowca i liście laurowe. Piec 100-110 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. W trakcie pieczenia polewać pozostałym winem, na koniec posypać umytym i posiekanym koprem. Filet drobiowy po kijowsku składniki: ~ 4 filety z piersi kurczaka ~ 12 dag mąki ~ 3 rozmącone jajka ~ 20 dag bułki tartej ~ 15 dag masła ~ sok z ½ cytryny ~ 3 ząbki czosnku ~ 2 pęczki natki pietruszki ~ olej do głębokiego smażenia ~ sól, pieprz Dania z drobiu 7 sposób przyrządzania: Masło zostawić w temperaturze pokojowej na 1 godzinę. Czosnek obrać i zmiażdżyć, pietruszkę umyć i posiekać. Do miękkiego masła dodać czosnek, pietruszkę, sok z cytryny, sól i pieprz, a następnie dobrze wymieszać. Łyżką ułożyć gotowe masło czosnkowe na arkuszu folii aluminiowej, zwinąć w kiełbaskę, zakręcając końce, i włożyć do lodówki, aby stwardniało. Mięso umyć, osuszyć, przekroić każdy kawałek wzdłuż na pół, delikatnie rozbić, przyprawić solą i pieprzem. Na każdym kotlecie ułożyć porcję masła i złożyć na pół. Kotlety obtoczyć kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać tyle oleju, żeby ułożone w niej mięso było zanurzone do połowy. Smażyć kotlety z każdej strony do zrumienienia.
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Dania mięsne. 100 przepisów
Autor:
,

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: