Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00057 006613 13598437 na godz. na dobę w sumie
Dania wegetariańskie - ebook/pdf
Dania wegetariańskie - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 65
Wydawca: SBM Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7845-669-8 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> kulinaria
Porównaj ceny (książka, ebook (-9%), audiobook).

Dieta wegetariańska to po prostu dieta bezmięsna. Często się uznaje, że przez brak tego składnika w pokarmach nie do końca służy ona poprawnemu funkcjonowaniu organizmu. Nic bardziej mylnego, ponieważ są rośliny, które mogą zastąpić to, co w mięsie najcenniejsze, czyli białko, żelazo oraz witaminy A i B.

Książka Dania wegetariańskie to zbiór przepisów na smaczne i zdrowe potrawy bez mięsa. Propozycje na smakowite przekąski, śniadania, obiady i kolacje zachęcą każdego, kto ceni sobie zdrowy styl życia.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

smaczne i zdrowe Dania wegetariańskie DANIA WEGETARIAŃSKIE 2 DANIA WEGETARIAŃSKIE SPIS TREŚCI WSTęP 4 ŚNIADANIA 6 Chrupiąca sałatka z warzyw 6 Pasta z kaszy jaglanej i warzyw 13 Ciastka francuskie z jajkiem i brokułem 7 Pasta z pieczonych buraków, cieciorki Grzanka z grillowanym tofu i cukinią 8 i sera feta 13 Grzanki z pieczarkami 9 Sałatka jajeczna 14 Kasza gryczana z pieczarkami i kozim serem Sałatka z burakami, kiełkami i serem kozim 15 na sałacie 10 Sałatka z komosą ryżową 15 Kaszka orkiszowa z brukselką i bakaliami 11 Tortilla z ziemniakami i jajkiem 16 Pasta z awokado 12 Zapiekane muszle z twarogiem i burakiem 17 OBIADY 18 Pomidorowa owsianka z warzywami 28 Bakłażany nadziewane kaszą jęczmienną 18 Smażone boczniaki z paseczkami Cytrynowy szpinak z makaronem i mozzarellą 19 omletu szałwiowego 29 Flaczki z boczniaków 20 Kluski szpinakowe z kalafiorem 21 Zapiekane ziemniaki z jajecznymi omlecikami 30 Zapiekanka ziemniaczana z ćwikłą 31 Kotlety sojowe z duszoną botwinką 22 Ziemniaki ze szpinakiem i jajkiem sadzonym 32 Kotlety z kaszy jaglanej i warzyw 23 Zupa krem z grochu z brokułem 33 Makaron ryżowy z warzywami i boczniakami 24 Zupa krem z jarzyn z serem pleśniowym 33 Makaron z sosem serowym, cukinią i bakłażanem 25 Zupa krem z kukurydzy z krakersami 34 Zupa krem z pietruszki z chrupiącymi listkami 35 Papryki nadziewane soją 26 Zupa z fasolki szparagowej z makaronem 36 Pieczone ziemniaki z pesto z rukoli 26 Placki ziemniaczane z gulaszem warzywnym 27 Zupa z soją i warzywami 37 KOLACJE 38 Placki z otrębami i ananasem 44 Bataty z groszkiem i melisą 38 Placki z pieczarkami z dipem pomidorowo- Burgery z kaszy gryczanej 38 -czosnkowym 45 Kolorowa potrawka z makaronem chińskim 39 Ryż z warzywami 46 Kotlety z otrębami i twarogiem 40 Sałatka z ryżu, fasoli adzuki Makaron z fasolą i czosnkiem 40 i chrupiących warzyw 46 Modra duszona kapusta z morelami 41 Soczewica z oliwkami, czosnkiem Pasta z pieczonych warzyw korzeniowych i suszonymi pomidorami 47 i grochu 42 Tarta z pieczonych buraków 48 Placki jogurtowe z rabarbarem 43 Zapiekane naleśniki z warzywami 49 Placki sojowo-marchewkowe z sosem z kolendry 44 PRZEKĄSKI 50 Sałatka z grillowaną botwinką 58 Arbuz w jeżynowym jogurcie 50 Sałatka z soi z warzywami 58 Camembert na kiełkach z figami i żurawiną 50 Sałatka ze szpinaku 59 Deser z kaszy jaglanej i suszonych owoców 51 Słodka sałatka z marchwi i ananasa 59 Deser z kaszy manny i pomarańczy 52 Słoneczne muszle z musem truskawkowo- Kakaowe naleśniki z masą porzeczkową 53 -twarogowym 60 Kulki ryżowe ze szpinakiem i czosnkiem 53 Smażone chipsy z cukinii z dipem pietruszkowym 60 Lody z suszonych moreli i jogurtu 54 Śliwki węgierki zapiekane pod kruszonką 61 Naleśniki z jajkiem, bobem i fetą 55 Tarta rabarbarowa 61 Orzeźwiająca sałatka z rukoli 56 Warzywa w papierze ryżowym 62 Przekąska ze szpinakiem i pomidorkami 56 Zapiekane pomidory z ryżem 63 Sałatka z arbuza i fety 57 3 DANIA WEGETARIAŃSKIE WSTęP Dieta wegetariańska to po prostu dieta bezmięsna. Często się uznaje, że przez brak tego skład- nika w pokarmach nie jest ona zdrowa. Nic bardziej mylnego, ponieważ jest wiele roślin, które są wstanie zastąpić to, co w mięsie najcenniejsze, czyli białko, żelazo i witaminy A i B. W diecie we- getariańskiej należy zwracać szczególną uwagę, by każdego dnia uzupełniać te ważne dla orga- nizmu substancje. Dlatego nie jedząc mięsa, trzeba stosować w diecie wiele roślin strączkowych, ciemnozielonych roślin liściastych oraz orzechów. Warto pamiętać, że nabiał, z którego przecież nie rezygnujemy, też zawiera wiele tych cennych dla organizmu składników. W książce Dania wegetariańskie zgromadzono dużo ciekawych, różnorodnych i zdrowych przepi- sów na śniadania, obiady, kolacje i przekąski. Korzystając z nich, można się dowiedzieć, jak uroz- maicić codzienny jadłospis, jednocześnie dbając o zdrowie. Wstęp 4 DANIA WEGETARIAŃSKIE Wstęp 5 DANIA WEGETARIAŃSKIE ŚNIADANIA ChRuPIĄCA SAłATKA Z WARZYW SKłADNIKI: 1 sałata karbowana 1 koper włoski 1 kalarepa 1 pęczek kopru 2 marchwie 4 rzodkiewki 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka siemienia lnianego 2 łyżeczki octu winnego 1 łyżeczka miodu sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Sałatę umyć osuszyć, porwać na kawałki. Marchew i kalarepy obrać. Wszystkie warzywa umyć i zetrzeć na tarce. Koper umyć i posiekać. Starte warzywa przyprawić solą i pieprzem oraz wymieszać. Z jogur- tu, octu, miodu, kopru, soli i pieprzu zrobić dressing, na talerzach ułożyć sałatę, polać ją dressingiem, ułożyć wymieszane warzywa. Całość posy- pać ziarnami siemienia lnianego. Śniadania 6
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Dania wegetariańskie
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: