Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00052 006548 13598529 na godz. na dobę w sumie
Dania z grilla - ebook/pdf
Dania z grilla - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 65
Wydawca: SBM Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7845-670-4 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> kulinaria
Porównaj ceny (książka, ebook (-9%), audiobook).

Sezon na grillowanie trwa zwykle kilka miesięcy, lecz to nie problem dla smakoszy tego rodzaju kuchni. Przy odrobinie chęci i z pomocą odpowiedniego sprzętu grillować można przez cały rok! Dania z grilla to zbiór wyśmienitych przepisów na soczyste mięsa i ryby, aromatyczne warzywa, a nawet słodkie owoce przyrządzane na grillu. Zaprezentowane receptury na pasty i dipy z pewnością dopełnią smaku tych chrupiących posiłków.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

smaczne i  zdrowe Dania z  grilla dania z grilla SPiS TrEŚCi WSTęP 3 MięSa 4 antrykot z grilla 4 Przekąska w chlebku pita 12 Filety z kurczaka z miodem i czosnkiem 4 Przekąska z kurczaka, pora i ziemniaków 13 Karkówka pod pieprzowo- roladki z szynki z warzywami 14 Schab z pomidorami 15 Słodko-ostre skrzydełka z sezamem 15 Steki wołowe z ananasem z grilla 16 Szaszłyki-wstążki z kurczaka i warzyw 17 Sznycle z serem i szynką 18 Twaróg wędzony w boczku na sałatce 18 zawijaski z tortilli 19 Żeberka baranie 19 -pietruszkową kołderką 5 Kiełbaski z baraniny mielonej 6 Kiełbaski z serem i szczypiorem w szynce 6 Kotleciki z grilla po grecku 7 Kotlety z indyka i orzechów w bułce 8 Krążki z białej kiełbasy z serem pleśniowym 9 Kuleczki z metki na sałacie 9 nadziewane filety z udka kurczaka 10 Pierś kurczaka z czosnkiem i sałatką z papryki 11 rYBY i OWOCE MOrza 20 dorada z warzywami 20 Sałatka z grillowanymi krewetkami 27 dorsz z surówką z marchwi 21 Sardynki z kolendrą 28 Karp faszerowany z grilla 22 Szaszłyki z krewetek i ananasa 29 Krewetki grillowane 23 Szaszłyki z paluszków krabowych 29 limonkowo-imbirowy lin 24 Szaszłyki z pstrąga 30 Łosoś grillowany z ziemniakami i grzybami 25 Szaszłyki z wędzonego łososia i warzyw 30 Okonie z porem i cytryną 26 Tuńczyk z makaronem sojowym 31 roladki ze szczupaka 26 WarzYWa 32 Bakłażany ze smażonymi warzywami 32 Bruschetta z cebulą 33 Cebula z sosem z sera feta 33 grillowana pizza z kaszki kukurydzianej 34 Pieczarki z grilla 35 Pieczarki z serem feta i szynką długo Sałatka z grillowanych młodych warzyw i twarogu 38 Sałatka z grillowanych pomidorków i szpinaku 38 Sałatka z grillowanych warzyw z kaszą jaglaną 39 Słodko-ostre ziemniaki 40 Szaszłyki z melona w szynce 40 Szałwiowe ziemniaki z serem i oliwkami 41 Szaszłyki warzywne 41 Warzywa z grilla w sosie z kaparów 42 Warzywa w ziołowej marynacie 43 dojrzewającą 35 Pomidory z grilla 36 Przekąska w papierze ryżowym 36 roladki z grillowanej cukinii 37 Sałatka z grillowanej marchwi i cukinii 37 OWOCE 44 Banany z grilla w czekoladzie 44 nektarynki z jogurtem karmelowym 47 gruszki z serem pleśniowym i żurawiną 45 Sałatka z grillowanej piersi kurczaka i mango 48 Jabłka i dynia z curry 45 Sałatka z cykorii i grillowanego ananasa 49 Jabłka z bakaliami 46 Szaszłyki z grejpfruta 49 Mus z grillowanych bananów 47 PaSTY i diPY 50 dip chrzanowy 50 Marynata do steków ii 54 dip pomidorowy 50 Marynata ostra 54 dip pomidorowo--czosnkowy 51 Marynata do wieprzowiny 55 dip twarożkowy z koperkiem 51 Pasta z cieciorki i szpinaku 55 dip z grillowanej papryki 52 Pasta z grillowanego bakłażana 56 dip zielony 52 Pasta z grillowanego czosnku Marynata do baraniny 53 Marynata do drobiu 53 Marynata do ryb 53 Marynata do steków 54 SUrÓWKi 58 Sałatka ziemniaczana z ogórkami małosolnymi 61 Kolorowa sałatka piknikowa 58 Surówka grzybowa 61 lekka sałata w jogurcie 59 Surówka porowo-jabłkowa z majonezem 62 Sałatka piknikowa z arbuza 59 Sałatka pomidorowa do karkówki z grilla 60 Surówka wiosenna na majówkę 62 Surówka z marchwi z czosnkiem 63 Sałatka z cukinii z parmezanem 60 i marynowanego pieprzu 56 Sos tatarski 57 Sos tzatziki 57 2 dania z grilla WSTęP Sezon na dania z grilla trwa zwykle kilka miesięcy. Warto więc się do niego przygotować. Wtedy okaże się, że każde miejsce jest odpowiednie na tą bardzo przyjemną formę relaksu. Może to być zarówno park lub łąka podczas pikniku, jak również przydomowy ogródek. grillować można wiele smacznych produktów spożywczych. Wcale nie trzeba ogra- niczać się jedynie do kiełbasek, udek drobiowych i karkówki. Wystarczy się rozejrzeć – nawet w ogrodzie można znaleźć wiele przysmaków nadających się do grillowania. W książce zamieszczono przepisy na różnorodne potrawy z grilla. zgromodzono tu receptury na soczyste mięsa i ryby, aromatyczne warzywa, a nawet słodkie owoce. za- mieszczono również kilka propozycji na sosy, które świetnie dopełnią chrupiący posiłek, oraz zdrowe surówki. 3 dania z grilla MięSa anTrYKOT z grilla SKŁadniKi: 6 antrykotów grubości 1 cm 2 owoce kiwi sól, pieprz oliwa SPOSÓB PrzYrzĄdzania: Mięso opłukać i osuszyć papiero- wym ręcznikiem. Kiwi obrać, po- kroić w drobną kostkę, przełożyć do dużej miski i rozgnieść nieco widelcem. dodać 1–2 łyżki oliwy, doprawić solą i pieprzem. do miski przełożyć antrykoty, wymieszać, od- stawić do lodówki na 40 min. Usu- nąć marynatę z mięsa. Mięso ułożyć na natłuszczonym ruszcie grilla. Piec z każdej strony na silnym żarze 3 min, a następnie na słabszym żarze jeszcze 2 min. antrykoty przełożyć na wygrzany półmisek, nakryć folią aluminiową i odstawić na 10 min. Podawać z sosem tatarskim. FilETY z KUrCzaKa z MiOdEM i CzOSnKiEM SKŁadniKi: 4 filety z kurczaka 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki soku z pomarańczy 2 ząbki zmiażdżonego czosnku 1 łyżka oleju ½ łyżeczki soli pieprz SPOSÓB PrzYrzĄdzania: Filety ułożyć w naczyniu wysma- rowanym olejem. zmieszać miód z sokiem z pomarańczy i czosnkiem, marynatą posmarować mięso i od- stawić na 3 godz. do lodówki. Przed pieczeniem filety oprószyć solą i pieprzem. rozgrzać dobrze grill, ułożyć mięso na kratce i piec 15 min. Pod koniec kratkę grilla odsunąć od żaru i piec jeszcze około 7 min, polewając marynatą. Podawać z dipem pomidorowym. Mięsa 4 dania z grilla KarKÓWKa POd PiEPrzOWO- -PiETrUSzKOWĄ KOŁdErKĄ SKŁadniKi: 50 dag karkówki bez kości 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki oliwy ½ pęczka natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny ½ łyżeczki zielonego pieprzu marynowanego ½ łyżeczki pieprzu czerwonego sól, papryka słodka SPOSÓB PrzYrzĄdzania: Mięso umyć, pokroić w plastry oraz przyprawić papryką i solą. Polać łyżką oliwy i sokiem z cytry- ny. natkę pietruszki umyć, osuszyć, zmiksować z zielonym pieprzem marynowanym, pieprzem czerwo- nym i bułką tartą. Mięso grillować z obu stron do zrumienienia. Kilka minut przed zdjęciem z grilla na każdym kawałku mięsa ułożyć porcję przygotowanej kruszonki. Mięsa 5 dania z grilla KiEŁBaSKi z BaraninY MiElOnEJ SKŁadniKi: 60 dag baraniny 1 duża cebula 1 jajko 4 ząbki czosnku kilka gałązek świeżej mięty i szałwii sól, pieprz czarny 1–2 łyżki tartej bułki oliwa KiEŁBaSKi z SErEM i SzCzYPiOrEM W SzYnCE SKŁadniKi: 6 kiełbasek 6 plastrów szynki wędzonej 1 ser camembert 1 pęczek szczypioru SPOSÓB PrzYrzĄdzania: Mięso przepuścić przez maszyn- kę, dodać posiekane zioła, cebulę, czosnek, pieprz, sól i jajko. Starannie wyrobić masę i formować z niej kiełbaski długości 8–10 cm. Kiełba- ski nabić na szpadki, oprószyć bułką tartą i piec na grillu po 2–3 min z każdej strony, smarować olejem. Podawać z grillowanym warzywami. SPOSÓB PrzYrzĄdzania: Kiełbaski ponacinać tak, by stwo- rzyć kieszeń. Ser pokroić w plastry. Włożyć po jednym plastrze do każdej kiełbaski. Szczypior umyć i osuszyć. Ułożyć po trzy źdźbła szczypioru na każdym plastrze szynki, następnie każdą kiełbaskę owinąć szynką ze szczypiorem. grillować z każdej strony do zrumienienia. Mięsa 6
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Dania z grilla
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: