Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00174 006779 13591583 na godz. na dobę w sumie
Dania z kaszy - ebook/pdf
Dania z kaszy - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 65
Wydawca: SBM Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7845-671-1 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> kulinaria
Porównaj ceny (książka, ebook (-9%), audiobook).

Kasze od dawna goszczą na polskich stołach. Jednak przez pewien czas zostały zapomniane, a szkoda, ponieważ są bogate w minerały, witaminy, są niedrogie i do tego pyszne. Książka przedstawia przepisy z wykorzystaniem kasz: gryczanej, jaglanej, jęczmiennej, a także innych, mniej znanych na naszych stołach, ale równie zdrowych.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

smaczne i zdrowe Dania z kaszy SPIS TREŚCI Wstęp 4 Kasza gryczana 6 Burgery z kaszy gryczanej Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną Gryczane pakunki z wędzonymi małżami Kasza gryczana z pieczarkami i kozim serem na sałacie Gulasz z indyka z kaszą gryczaną Kasza gryczana duszona ze zrazami wołowymi Kasza krakowska z indykiem i warzywami Koperkowa potrawka z kaszą gryczaną Kurczak w winie z pieczarkami, marchewką i kaszą gryczaną Mieszki z kurczakiem i kaszą krakowską Modre gołąbki z gęsiną i kaszą gryczaną 6 7 8 8 9 10 11 12 12 13 14 Kasza jaglana 22 Andruty z masą z cieciorki, kaszy jaglanej i groszku 22 Cytrusowa potrawka z indyka, szpinaku i kaszy jaglanej Deser z kaszy jaglanej i suszonych owoców Duszona marchew z groszkiem i kaszą jaglaną Kaczka pieczona z kaszą jaglaną i suszonymi owocami Kasza jaglana z cieciorką i szałwią Kasza jaglana z cukinią, papryką i kotletami z metki Kasza jaglana z sosem paprykowo- -pomidorowym 23 24 24 25 25 26 27 Naleśniki z kaszą gryczaną, kiełbaskami i warzywami Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem Placki marchwiowe z kaszą krakowską Placuszki z fasoli i kaszy gryczanej z pastą z awokado Polędwica w żurawinie z buraczkami i kaszą gryczaną Potrawka z indyka, warzyw i kaszy gryczanej Potrawka drobiowa z kaszą gryczaną Potrawka z kaszą gryczaną, kurczakiem 14 15 15 16 16 17 18 19 19 20 21 21 26 28 28 29 30 31 31 32 32 33 i serem pleśniowym Sałatka z rukoli i kaszy krakowskiej z drobiowymi szaszłykami Smażona flądra z kaszą gryczaną Zupa ogórkowa z kaszą gryczaną Kasza jaglana z warzywami i mozzarellą Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną i natką pietruszki Kotlety z kaszy jaglanej i warzyw Krupnik jaglany z suszonymi grzybami Naleśniki cappuccino z masą z kaszy jaglanej Omlet z cukinią i kaszą jaglaną Pasta z kaszy jaglanej i warzyw Pierogi z twarogiem i kaszą jaglaną Potrawka z kaszy jaglanej, groszku i mozzarelli Placki z kaszy jaglanej, malin i mięty s p i s t r e ś c i Pyzy z soczewicą, kaszą jaglaną Śliwki na parze z masą kokosową i marchwią 34 z kaszy jaglanej Ryżowe miseczki z masą rabarbarowo- Zupa z kalafiora, kurczaka -kokosową z kaszy jaglanej Sałatka z grillowanych warzyw z kaszą jaglaną Smażony dorsz z kalafiorem i kaszą jaglaną 35 36 37 i kaszy jaglanej Udka pieczone z kaszą jaglaną i warzywami Zupa gulaszowa z kaszą jaglaną 38 38 39 39 Kasza jęczmienna 40 Aromatyczna zupa z bakłażana z kaszą jęczmienną Bakłażany nadziewane kaszą jęczmienną Boczniaki w śmietanie z pęczakiem Botwinka na gęsto z kaszą jęczmienną Cukinie nadziewane kaszą jęczmienną Duszony pęczak z roladkami drobiowymi Grillowana sałatka z awokado i kaszą jęczmienną 40 41 42 42 43 44 45 Inne kasze 54 Cielęcina z kapustą, suszonymi pomidorami i kaszą kukurydzianą 54 55 Gulasz z indyka z kaszą bulgur Kaszka orkiszowa z brukselką i bakaliami 55 Kotlety z indyka i komosy na sałatce 56 Kapuśniak z młodej kapusty z kaszą jęczmienną Krupnik Kurczak faszerowany kaszą jęczmienną 45 46 z suszonymi grzybami Pęczak z kozim beszamelem i warzywami Pęczak z sosem mięsno- -warzywnym Pęczak z szynką i warzywami Pierożki z ciasta francuskiego z kaszą 47 47 48 49 jęczmienną i serem pleśniowym 49 Potrawka z młodej kapusty i soczewicy z kaszą jęczmienną Sałatka z pieczonych buraków i kaszy jęczmiennej 50 51 Sałatka z warzywami, kaszą jęczmienną i sezamem Tarta z pieczonej dyni i pęczaku Kotlety z kaszy bulgur i kurczaka Kuskus z papryką i rukolą Placki z kuskusu Polędwica pieczona z kuskusem Pomidory nadziewane komosą 52 53 57 57 58 59 ryżową 60 61 Sałatka z komosą ryżową Warzywa z komosą ryżową 62 Zupa z komosą ryżową i warzywami 63 3 3 d a n i a z k a s z y Wstęp KaSzE od daWna goSzCzą na PolSKICh STołaCh – PRzEz WIEKI zadoWalały żołądKI zaRóWno zamożnyCh WładCóW, jaK I ubożSzEj WaRSTWy SPołECzEńSTWa. PRzEz PEWIEn CzaS zaPomnIanE, dzIŚ na noWo zySKują na PoPulaRnoŚCI. KaSzE To PEłnE WaRToŚCI odżyWCzyCh naSIona zbóż, CzęSTo W PoSTaCI lEKKo RozdRobnIonEj lub TylKo PozbaWIonEj TWaRdEj łuSKI. zaWaRTE W nICh SKładnIKI Pomagają obnIżyć PozIom CholESTERolu, uSPRaWnIają PRaCę uKładu PoKaRmoWEgo, PoPRaWIają Wygląd SKóRy oRaz SamoPoCzuCIE. WłaŚCIWoŚCI zdRoWoTnE KaSzy WynIKają z faKTu, Iż jEST To PRoduKT z PEłnEgo zIaRna. oznaCza To, żE zIaRno PRzEznaCzonE do jEj PRoduKCjI nIE jEST oCzySzCzanE zE SWojEj zEWnęTRznEj WaRSTWy, CzylI łuSKI. KaSzE Są doSKonałym źRódłEm magnEzu, CynKu, żElaza, PoTaSu I WITamIn z gRuPy b. Ponad WSzySTKo danIa z KaSz PRzygoToWujE SIę baRdzo SzybKo – KaSzy nIE TRzEba obIERać, WySTaRCzy WRzuCIć ją do gaRnKa, zalać Wodą I goToWać. dzIęKI nISKIEj zaWaRToŚCI Wody, PRoduKT TEn ma długI oKRES PRzydaTnoŚCI do SPożyCIa, a WIęC z PoWodzEnIEm możE być WyKoRzySTyWany naWET dzIEń−dWa Po ugoToWanIu. nIEzaPRzECzalnym aTuTEm TEgo SKładnIKa jEST TaKżE CEna, dzIęKI CzEmu można PRzygoToWać zdRoWE danIa na Każdą KIESzEń. W KSIążCE zaPREzEnToWano PomySły na dnIa z WyKoRzySTanIEm KaSz: gRyCzanEj, jaglanEj, jęCzmIEnnEj, a TaKżE InnyCh, mnIEj znanyCh na naSzyCh STołaCh, a RóWnIE zdRoWyCh. wstęp 4 W S TęP 5 wstęp Kasza gryczana buRgERy z KaSzy gRyCzanEj SKŁADNIKI • 20 dag kaszy gryczanej • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 jajka • 1 pęczek szczypioru • 5 dag pomidorów koktajlowych • 1 garść rukoli • 6 bułek • 5 łyżek mąki • sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, majeranek • olej do smażenia Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie, następnie ostudzić. Cebulę oraz czosnek obrać, umyć, posiekać i zrumienić na patelni (na 3−4 łyżkach oleju). Zasmażone warzywa dodać do kaszy. Szczypiorek umyć, posiekać i także dodać do kaszy. Następnie wbić jajka, przyprawić, całość wymieszać. Wilgotnymi dłoniami formować kotlety, panierować w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Bułki przekroić na pół, na każdej ułożyć kotlet oraz umyte i pokrojone w plastry pomidory i rukolę. d a n i a z k a s z y 6
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Dania z kaszy
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: