Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00478 006792 13589027 na godz. na dobę w sumie
Dania z ryżu - ebook/pdf
Dania z ryżu - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 65
Wydawca: SBM Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7845-672-8 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> kulinaria
Porównaj ceny (książka, ebook (-9%), audiobook).

Ryż to podstawa diety ponad połowy ludności świata – jest pożywny, niskokaloryczny i lekkostrawny, bogaty w składniki odżywcze i witaminy. Jednocześnie nie zawiera cholesterolu, tłuszczu i glutenu. Nie powoduje alergii, dlatego jest doskonałym i bezpiecznym posiłkiem dla każdego. Ryż jest zbożem, które ma mnóstwo zalet. Zawiera witaminy z grupy B, które polepszają sprawność umysłową i fizyczną, oraz nieduże ilości fosforu, wapnia, magnezu, manganu, cynku, kobaltu i fluoru. Doskonale nadaje się do przygotowywania dań głównych i deserów. W książce zgromadzono przepisy na potrawy z całego świata – risotta, paele, gołąbki, potrawy z Azji Południowo-Wschodniej oraz zupy i słodkie przekąski.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

smaczne i zdrowe Dania z ryżu SPIS TREŚCI Wstęp 4 Ryż na obiad 6 Brązowy ryż z warzywami Cytrynowo-miętowa potrawka ryżowa z wędzonym kurczakiem Duszony ryż paprykowo- -pomidorowy Duszony ryż z bobem i drobiowymi 6 7 8 pulpetami Duszony ryż z jarmużem i jajkiem sadzonym Duszony schab z ryżem brązowym i ogórkiem kiszonym Gołąbki Kotlety z mięsa, ryżu i kurek Kurczak z sosem czereśniowo- -kokosowym Marchwianka z ryżem i słonecznikiem Paella z owocami morza Papryki nadziewane Pomidorowa z ryżem Potrawka ryżowa z duszonymi porami i owocami Potrawka ryżowa z pangą i marchewką Potrawka z białymi kiełbaskami i ryżem 9 10 11 12 12 13 13 14 14 15 15 16 16 Potrawka z ryżem, warzywami i boczkiem Risotto z dorszem, fenkułem i kalafiorem Risotto z boczniakami Risotto ze szparagami i szynką Ryż duszony w mleczku kokosowym z suszonymi owocami Ryż duszony z karkówką i pieczarkami Ryż teriyaki z indykiem Ryż zapiekany ze skrzydełkami 17 18 19 19 20 20 21 i porem 22 Ryż z szynką i groszkiem cukrowym 23 Ryż żółtozielony 24 Ryżowe placuszki z kolorowym sosem 25 Skrzydełka z ryżem i warzywami 26 Smaczek ryżowo-pomidorowy 27 Zapiekane naleśniki z warzywami i ryżem 28 Warzywna zupa z ryżem i kurczakiem 29 Zupa rybna z ryżem i winem 29 Zupa z fasolki szparagowej z ryżem 30 Zupa z ryżem, pieczarkami i paluszkami krabowymi Zupa z szynką, bobem 30 i pełnoziarnistym ryżem 31 Zupa z warzywami i ryżem 32 Żółty ryż ze szpinakiem i kabanosami 33 Ryż na przekąskę 34 Chrupiące warzywa z wędzoną rybą zapiekane w tortilli Cukinie nadziewane ryżem Egzotyczne naleśniki z kurczakiem i ryżem 34 35 36 Indyk z ryżem bobem i żurawiną Kalarepa faszerowana ryżem i kurczakiem Kotlety ryżowe z botwinką Kotlety ryżowe z kurczakiem i szpinakiem Kulki ryżowe ze szpinakiem i czosnkiem 37 37 38 38 39 s p i s t r e ś c i Mieszki z pieczonymi warzywami gotowane na parze Miseczki z cykorii z ryżem, ogórkiem i migdałami Pieczone buraki z ryżem, serem i bakaliami Placuszki z kukurydzy i ryżu z sosem pomidorowym Ryż z pieczarkami i paluszkami krabowymi Ryż z pieczarkami Ryż z warzywami Ryżowa potrawka pod kołderką z kiełków Ryżowe placki z dipem z wędzonym halibutem 39 40 40 41 42 42 43 43 44 Sałatka po meksykańsku z ryżem Sałatka ryżowa po tajsku Sałatka w wersji mini z ryżem Sałatka z cykorii z ryżem Sałatka z figami, ryżem i grillowanymi 45 46 47 47 gruszkami Sałatka z ryżem i dressingiem z sera feta Sajgonki z ryżem i warzywami Smażone kwiaty cukinii z ryżem Tarta z kurczakiem i ryżem w pomidorach Udziec z kurczaka faszerowany ryżem, pomidorami i oliwkami Zapiekane pomidory z ryżem 48 49 50 51 52 53 53 Ryż na słodko 54 Czekoladowe risotto z jagodami Jabłka zapiekane z ryżem Owocowe mieszki Słoneczne risotto z rabarbarem i siemieniem lnianym Ryż na mleku z szafranem i poziomkami Ryż na mleku z wiśniami 54 55 56 57 58 59 Ryż toffi z porzeczką i kwiatami ogórecznika Ryż zapiekany ze śliwkami Ryżowo-bakaliowe zawijaski Słodka sałatka z ananasem i ryżem Tarta mandarynkowa z ryżem Tarta ryżowo jabłkowa Wafelki z ryżem brzoskwinowo- -kokosowym Zupa z jagód i ryżu 59 60 60 61 61 62 63 63 3 3 d a n i a z k a s z y Wstęp Ryż To PodSTaWa dIETy Ponad PołoWy ludnoŚCI ŚWIaTa – jEST PożyWny, nISkokaloRyCzny I lEkkoSTRaWny. BogaTy W SkładnIkI odżyWCzE I WITamIny, jEdnoCzEŚnIE nIE zaWIERa CholESTERolu, TłuSzCzu I gluTEnu. nIE PoWodujE alERgII, dlaTEgo jEST doSkonałym PoSIłkIEm dla każdEgo. Ryż jEST zBożEm, kTóRE ma mnóSTWo zalET. zaWIERa WITamIny z gRuPy B, kTóRE PolEPSzają SPRaWnoŚć umySłoWą I fIzyCzną, oRaz nIEdużE IloŚCI foSfoRu, WaPnIa, magnEzu, manganu, Cynku, koBalTu I fluoRu. doSkonalE nadajE SIę do PRzygoToWyWanIa dań głóWnyCh I dESERóW. WyRóżnIa SIę TRzy PodSTaWoWE RodzajE Ryżu: okRągłozIaRnISTy, ŚREdnIozIaRnISTy I długozIaRnISTy. najPoPulaRnIEjSzym gaTunkIEm jEST Ryż BIały, PozBaWIony naTuRalnEj łuSkI. CzaS jEgo PRzyRządzanIa jEST kRóTkI, dlaTEgo zBożE nIE TRaCI WIękSzoŚCI WaloRóW odżyWCzyCh I SmakoWyCh. Ryż naTuRalny zaWIERa PozoSTałoŚCI oTRąB, ma ChaRakTERySTyCzny BRązoWy koloR I oRzEChoWy zaPaCh. zE Względu na nIEWIElkI SToPIEń PRzETWoRzEnIa jEST WyjąTkoWo WaRToŚCIoWy Pod WzględEm odżyWCzym. najRzadzIEj SPoTykanym gaTunkIEm jEST Ryż dzIkI, CzaRny, ChaRakTERyzująCy SIę InTEnSyWnym zBożoWym SmakIEm I WyRaźnym aRomaTEm. W kSIążCE zaPREzEnToWano WIElE PomySłóW na WykoRzySTanIE WSzySTkICh RodzajóW Ryżu. zgRomadzono Tu PRzEPISy na PRzEkąSkI, danIa oBIadoWE, a TakżE dESERy. wstęp 4 W S TęP 5 wstęp Ryż na obiad BRązoWy Ryż z WaRzyWamI SKŁADNIKI • 1 papryka czerwona • ½ puszki kukurydzy • 1 cebula • 1 szklanka ryżu brązowego • 2 szklanki wody • 1 łyżka masła • 1 łyżka oleju • sól, pieprz, papryka ostra Paprykę umyć, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć. Na patelni rozgrzać olej, zrumienić cebulę. Dodać paprykę i smażyć 2–3 min. Wsypać ryż, smażyć kolejne 2 min. Wlać wodę, przyprawić i dusić 15 min. Po tym czasie dodać kukurydzę i dusić jeszcze 5 min. Podawać jako samodzielne danie lub np. ze smażoną rybą. d a n i a z r y ż u 6
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Dania z ryżu
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: