Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00218 006509 13598905 na godz. na dobę w sumie
Dania z ziemniaków - ebook/pdf
Dania z ziemniaków - ebook/pdf
Autor: , Liczba stron: 65
Wydawca: SBM Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7845-673-5 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> kulinaria
Porównaj ceny (książka, ebook (-9%), audiobook).

Trudno dziś sobie wyobrazić kuchnię polską bez ziemniaków. Są doskonałym i łatwym w przygotowaniu dodatkiem do potraw z mięsa i ryb, niezastąpionym składnikiem rozmaitych sałatek jarzynowych. Ugotowane, upieczone lub usmażone – przyrządzamy je na wiele sposobów i za każdym razem zaskakują smakiem. Prezentowana książka to zbiór pomysłów na rozmaite dania z ziemniaków: sałatki, zapiekanki, placki ziemniaczane, knedle i kluski. Znalazły się wśród nich zarówno tradycyjne receptury na bliny, pierogi ruskie, jak również te nowoczesne – na klopsy ziemniaczane.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

smaczne i  zdrowe Dania z  ziemniaków DANIA Z ZIEMNIAKÓW 2 SPIS TREŚCI WSTĘP 4 DANIA Z ZIEMNIAKÓW PLACKI TRADYCYJNE 8 Placki ziemniaczane tradycyjne 8 Placki ziemniaczane tradycyjne z cebulą 9 Placki ziemniaczane domowe 9 Placki ziemniaczane jeżyki 10 Bliny ziemniaczane 10 Placki ziemniaczane na drożdżach 11 Oładki 11 PLACKI ZIEMNIACZANE 6 DODATKI 6 Placki ziemniaczane gospodarskie 17 Pieczarki duszone w śmietanie 6 Placki ziemniaczane z sosem serowym 18 Sos pomidorowy pikantny 6 Placki ziemniaczane ze szpinakiem 19 Surówka z cykorii z orzechami 7 Placki ziemniaczane z kminkiem 20 Sałatka z awokado i pomidorów 7 Placki ziemniaczane z listkami mięty 20 Placki ziemniaczane à la naleśniki 21 Placuszki ziemniaczane ze śmietaną 21 Placuszki ziemniaczane z siekanym jajkiem 22 Placki ziemniaczane ze skwarkami i śmietaną 22 Placki ziemniaczane z sałatką z jabłka, awokado i bryndzy 23 Placki ziemniaczane z serem raclette 24 Placki ziemniaczane z ryżem i warzywami 25 Placki ziemniaczane po węgiersku 25 Placki ziemniaczane z pomidorami i wędzonym boczkiem 26 Placki ziemniaczane z parówkami 26 Placki ziemniaczane z drobiowymi wątróbkami 27 Placki ziemniaczane duszone 27 Placki ziemniaczane z gulaszem wołowym 28 Placki ziemniaczane z rybą w śmietanie 29 Placki ziemniaczane ze śledziem 29 Placki ziemniaczane nadziewane rybą 30 Gałki ziemniaczane 31 Klops ziemniaczany z jajkiem 31 PLACKI Z DODATKAMI 12 Placki ziemniaczane z suszonymi prawdziwkami 12 Placki ziemniaczane z pieczarkami 13 Placki ziemniaczane z wędzonymi śliwkami 14 Placki ziemniaczane (według dawnego przepisu) 14 Placki ziemniaczane z tartym serem 15 Placuszki ziemniaczane z serem kaszkawał 15 Placuszki ziemniaczane z serem gorgonzola 16 Placuszki ziemniaczane z twarogiem i grubo mielonym pieprzem 16 Placki ziemniaczane z twarogiem 17 KLUSKI, KNEDLE, PIEROGI 32 KLUSKI 32 Dwukolorowe kluski ze smażoną szynką i daktylami 32 Kluski dyniowe z sosem serowym 33 Kopytka z łososiem i groszkiem 33 Kluski śląskie z sosem mięsno-warzywnym 34 Kopytka z fasolką szparagową i marchwią 35 Knedle szpinakowe z farszem z cieciorki i suszonych pomidorów 37 Knedle z boczkiem i grzankami 38 Knedle z mięsem 39 Knedle z truskawkami 40 Słoneczne knedle ze śliwką 40 Pomidorowe knedle ze szpinakiem i serem feta 41 Pyzy z kapustą 42 Pierogi ruskie 43 KNEDLE I PIEROGI 36 Knedle marchewkowe z farszem drobiowym 36 ZAPIEKANKI 44 Zapiekanka jajeczna 49 Zapiekanka chłopska 44 Zapiekanka ziemniaczana z ćwikłą 49 Zapiekanka warzywna z kurczakiem 45 Zapiekanka z mięsa mielonego 50 Zapiekanka z mięsem 46 Zapiekanka ziemniaczano-twarogowa 50 Zapiekanka z ziemniaków z kapustą 46 Ziemniaki zapiekane z mięsem lub z rybą 51 Zapiekanka ze szpinakiem 47 Ziemniaczany omlet ole! 51 Zapiekanka z dzika 48 SAŁATKI 52 Sałatka ziemniaczano-selerowa 56 Sałatka z kapusty pekińskiej z jabłkiem 52 Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką 56 Sałatka z prawdziwkami, szynką i ziemniakami 53 Sałatka ziemniaczano-pieczarkowa 57 Sałatka ziemniaczana ze śledziem 54 Sałatka ziemniaczana z ogórkami małosolnymi 57 Sałatka ziemniaczano-cebulowa 55 Sałatka ziemniaczano-fasolowa 55 W PARZE Z MIĘSEM 58 Kotlety wieprzowe z chrzanem i ziemniakami 62 Baranina w winie 58 Wieprzowina z ziemniakami 62 Jagnięcina z warzywami 59 Kulki ziemniaczano-mięsne 63 Cielęcina z warzywami 59 Wołowina zapiekana z ziemniakami 63 Pieczone udka kurczaka z purée 60 Rolada drobiowa z krokiecikami 61 3 DANIA Z ZIEMNIAKÓW WSTĘP Ziemniaki w Europie obecne są od XVI wieku, a w Polsce od XVII wieku. Powszechnie zaczęto używać je w kuchni dopiero w drugiej połowie XVIII wieku. Wówczas zaczęły zyskiwać uznanie jako roślina jadalna. A przecież trudno sobie wyobrazić, przynajmniej z dzisiejszej perspektywy, kuchnię polską bez ziemniaków. Zresztą ziemniak zrewolucjonizował nie tylko naszą kuchnię, do czego przyczyniły się zapewne wojny i głód. Zanim stał się najbardziej popularnym warzy- wem na świecie, traktowany był z rezerwą i hodowany dla kwiatów, gdyż należy do rodziny psian- kowatych i spokrewniony jest z wieloma trującymi roślinami. Europa do mączystych bulw ziemniaka przekonywała się powoli i początkowo przeznaczała je na pożywienie dla trzody chlewnej. W końcu jednak rozsmakowała się w ziemniakach i doceni- ła ich zalety. Ziemniaki zawierają dużo witamin (z grupy B i witaminę A), magnezu, potasu, fosforu, a przede wszystkim są źródłem dobrze przyswajanych węglowodanów. Są doskonałym i łatwym w przygotowaniu dodatkiem do potraw z mięsa i ryb, niezastąpionym składnikiem rozmaitych sałatek jarzynowych. Ugotowane, upieczone lub usmażone – przyrządzamy je na wiele sposo- bów i za każdym razem zaskakują smakiem. Ziemniaki znalazły zastosowanie nie tylko w przemy- śle spożywczym i spirytusowym, wykorzystywane są również w przemysłach: farmaceutycznym, kosmetycznym, papierniczym, włókienniczym. Wstęp 4 DANIA Z ZIEMNIAKÓW O ZIEMNIAKACh W KUChNI W kuchni używamy ziemniaków odmian jadalnych, są smaczne i gotują się równomiernie. Zależnie od przeznaczenia dzieli się odmiany jadalne na trzy typy: odmiany uniwersalne, mączy- ste i sałatkowe. Odmiany uniwersalne (irys, malwa, sokół, bronka, irga) przeznaczamy do gotowa- nia, na zapiekanki, na frytki, nadają się również do sałatek. Na purée, placki ziemniaczane, zupy nadają się najlepiej ziemniaki mączyste odmian koral, bryza, janka, mila, lena. Na sałatki – ziemniaki o miąższu zwięzłym, nierozsypujące się po ugotowaniu, np. frezja. Oto kilka rad: • Przy zakupie ziemniaków warto zwrócić uwagę na to, czy bulwy są foremne, jędrne i suche. Należy wybierać te o gładkiej skórce i z małą liczbą płytko osadzonych oczek. przemrożone robią się słodkie. • Nie powinno się przechowywać ziemniaków w zbyt niskiej temperaturze, • • Ziemniaki najlepiej piec i gotować w łupinach, bo pod skórką znajduje się najwięcej białek, mikroelementów i witamin wrażliwych na obróbkę termiczną. Ziemniaki do ugotowania wkładamy do osolonej wrzącej wody (woda musi zakrywać bulwy) i od momentu powtórnego wrzenia wody gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Ziemniaki powinno się obierać jak najcieniej skrobaczką lub nożykiem • • • Obranych ziemniaków nie należy moczyć w wodzie, bo wtedy witamina C Stare kiełkujące ziemniaki należy obierać grubiej i starannie, bo ich łupiny zawierają szkodliwą solaninę. z nierdzewnej stali. przedostaje się do płynu. Wstęp 5 DANIA Z ZIEMNIAKÓW DODATKI Placki można podawać tradycyjnie – z kwaśną śmietaną albo z cukrem. Można je też wzbogacić dodatkami, takim jak: pikle, surówki, sałatki, sosy, gulasze. Warto skorzystać z poniższych przepisów. PIECZARKI DUSZONE W ŚMIETANIE SOS POMIDOROWY PIKANTNY SKŁADNIKI: ½ kg małych pieczarek 2 cebule 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła 2–3 łyżki gęstej śmietany sól i pieprz do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Oczyszczone pieczarki opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki. Cebu- lę obrać, drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Następnie dodać pieczarki i dusić około 10 minut. Pod koniec duszenia dodać masło, doprawić solą, pieprzem i wlać śmietanę. SKŁADNIKI: ½ kg pomidorów 1–2 cebule 3 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny ½ łyżeczki cukru szczypta ostrej papryki, imbiru sól i pieprz do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać, a następ- nie razem z pomidorami dusić na gorącej oliwie 45 minut (na małym ogniu). Posilić, dodać pozostałe przyprawy, sok z cytryny i dusić jeszcze 15 minut. Sos powinien być gęsty i pikantny. Placki ziemniaczane 6
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Dania z ziemniaków
Autor:
,

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: