Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00199 009153 10485854 na godz. na dobę w sumie
Delicje i łakocie - ebook/pdf
Delicje i łakocie - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 272
Wydawca: Septem Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-283-2418-3 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> przewodniki
Porównaj ceny (książka, ebook (-20%), audiobook).

Zanurz się w morzu pyszności!

Desery, łakocie, pyszności sezonowe i całoroczne... Któż z nas jest w stanie oprzeć się oszałamiającym aromatom bananów w czekoladzie, przejść obojętnie obok marcepanu, ciepłych lodów czy orzeźwiającej owocowej lemoniady? Każdy deser smakuje jednak o niebo lepiej, jeśli przygotujesz go własnoręcznie, dodasz ulubionych przypraw i szczypty kulinarnego szaleństwa. Jeśli szukasz inspiracji albo gotowych, sprawdzonych, odlotowych przepisów — zajrzyj do książki Delicje i łakocie . Jej autorka to specjalistka od łakoci, odważna eksperymentatorka i hedonistka zarazem. Wśród jej niebanalnych propozycji znajdziesz grillowane ananasy z miętą, czekoladowe ciasto z płynnym środkiem i... bezalkoholowe piwo imbirowe!

Śmiało wkrocz do królestwa smakołyków! Paulina Krajewska, gospodyni Kulinarnego Bloga Roku 2011, pokaże Ci, jak zrobić pyszne batony, zdrowe koktajle, delikatne kremy i domowe pralinki (swoją drogą znacznie smaczniejsze niż te ze sklepu!). Żaden z podanych tu przepisów nie jest anonimowy, każdy ma swoją historię i miejsce w życiu autorki. I uwaga! Niemal przy wszystkich podana jest dodatkowo wersja light dla liczących kalorie, chociaż zwolennicy drakońskich diet raczej nie znajdą tu nic dla siebie.
Wszystkim życzymy niezapomnianych rozkoszy podniebienia.

Zapomnij o kaloriach i połasuj w kuchni!



Paulina Krajewska — mistrzyni kuchni, eksperymentatorka kulinarna, podróżniczka. Od 2010 roku prowadzi blog Just My Delicious, w 2011 roku wyróżniony tytułem Kulinarnego Bloga Roku. Paula zajmuje się również stylizowaniem jedzenia podczas sesji zdjęciowych oraz redaguje przepisy dla magazynów i marek.

„Mam nadzieję, że znajdziesz tu przepisy, które z chęcią przygotujesz w swojej kuchni, mnóstwo inspiracji oraz radość z kulinarnych eksperymentów”.

Paulina Krajewska

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

Wszelkie prawa zastrzeżone. Nieautoryzowane rozpowszechnianie całości lub fragmentu niniejszej publikacji w jakiejkolwiek postaci jest zabronione. Wykonywanie kopii metodą kserograficzną, fotograficzną, a także kopiowanie książki na nośniku filmowym, magnetycznym lub innym powoduje naruszenie praw autorskich niniejszej publikacji. Wszystkie znaki występujące w tekście są zastrzeżonymi znakami firmowymi bądź towarowymi ich właścicieli. Autor oraz Wydawnictwo HELION dołożyli wszelkich starań, by zawarte w tej książce informacje były kompletne i rzetelne. Nie biorą jednak żadnej odpowiedzialności ani za ich wykorzystanie, ani za związane z tym ewentualne naruszenie praw patentowych lub autorskich. Autor oraz Wydawnictwo HELION nie ponoszą również żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania informacji zawartych w książce. Opieka redakcyjna: Ewelina Burska Projekt okładki: ULABUKA Materiały graficzne na okładce zostały wykorzystane za zgodą Shutterstock. Wydawnictwo HELION ul. Kościuszki 1c, 44-100 GLIWICE tel. 32 231 22 19, 32 230 98 63 e-mail: septem@septem.pl WWW: http://septem.pl (księgarnia internetowa, katalog książek) Drogi Czytelniku! Jeżeli chcesz ocenić tę książkę, zajrzyj pod adres http://septem.pl/user/opinie/delicj Możesz tam wpisać swoje uwagi, spostrzeżenia, recenzję. ISBN: 978-83-283-1026-1 Copyright © Helion 2016 Printed in Poland. • Kup książkę • Poleć książkę • Oceń książkę • Księgarnia internetowa • Lubię to! » Nasza społeczność Spis treści CZĘŚĆ I Małe łakocie KOKOSOWE BATONY W CZEKOLADZIE 12 • BATONY ENERGETYCZNE 14 • TRUFLE OWSIANE 16 MARCEPAN 18 • ANANASY GRILLOWANE Z MIODEM I MIĘTĄ 20 • BABECZKI Z RYŻU PREPAROWANEGO 22 BATONY CIASTKO-KARMEL-CZEKOLADA 24 • BIAŁE KRÓWKI 26 • BIAŁY KREM CZEKOLADOWY 28 BRIGADEIRO 30 • BUDYŃ KARMELOWY 32 • BURFI 34 • CREMA CATALANA — KREM KATALOŃSKI 36 CRÈME BRÛLÉE 38 • CRÈME CARAMEL — KREM KARMELOWY 40 • CRÈME PÂTISSIÈRE — CUKIERNICZY KREM BUDYNIOWY 42 • CUSTARD — KREM ANGIELSKI 44 • PASTYLKI Z MASŁEM ORZECHOWYM  W CZEKOLADZIE 46 • CZEKOLADOWO-KARMELOWO-ORZECHOWY KREM DO WYJADANIA 48 DAIFUKU Z TRUSKAWKAMI I PASTĄ Z FASOLI 50 • DESER Z TAPIOKĄ I MLECZKIEM KOKOSOWYM 52 DŻEM Z BURAKÓW 54 • DŻEM Z POMIDORÓW 56 • EGGNOG 58 • GALARETKA Z MLEKA KOKOSOWEGO W SYROPIE CUKROWYM 60 • GALARETKI W CYTRYNIE 62 • GANACHE CZEKOLADOWY 64 GRANOLA 66 • NACHOSY Z JABŁEK Z MASŁEM ORZECHOWYM I CZEKOLADĄ 68 • KISIEL Z JABŁKAMI 70 KOGEL-MOGEL 72 • KOKOSANKI 2 SKŁADNIKI 74 • KOSTKI LODU 76 • KREM CZEKOLADOWY Z DAKTYLI 78 • KREM CZEKOLADOWY Z KASZY JAGLANEJ 80 • KREM CZEKOLADOWY Z ORZECHÓW  LASKOWYCH 82 • SPECULOOS — CIASTECZKOWY KREM KORZENNY 84 • KRÓWKI KARMELKI Z SOLĄ 86 LEMON CURD 88 • LIZAKI 90 • LODY Z ZIELONEJ HERBATY 92 • LODY Z CZERWONEGO WINA 94 MARSHMALLOWS — PIANKI 96 • MASŁO ORZECHOWE 98 • MUS CZEKOLADOWO-MIĘTOWY  À LA DONICZKA 100 • MITARASHI DANGO 102 • MLECZNE KOSTKI W CZEKOLADZIE 104 MUS CZEKOLADOWY BEZ JAJEK Z BIAŁEJ CZEKOLADY 106 • MUS Z MANGO 108 • NUGAT Z MIGDAŁAMI 110 ORZECHY W MIODZIE W SŁOICZKU 112 • CZEKOLADOWO-OWSIANE CIASTECZKA BEZ PIECZENIA 114 PIECZONA OWSIANKA Z MASŁEM ORZECHOWYM 116 • PIETRUSZKA PIECZONA Z MIODEM I TYMIANKIEM 118 • PIECZONE KULKI Z BATATÓW 120 • HONEYCOMB — PLASTRY MIODU 122 PRALINKI KAWOWE 124 • PRALINKI MATCHA W BIAŁEJ CZEKOLADZIE 126 • SEREK HOMOGENIZOWANY 128 SEZAMKI 130 • SKÓRKA OWOCOWA 132 • SMAŻONE BATONY 134 • SMAŻONE BEZY 136 SMAŻONE LODY 138 • LECHE FRITA — SMAŻONE MLEKO 140 • SORBET TRUSKAWKOWY 142 SOS KARMELOWY 144 • SYLLABUB LIMONKOWY 146 • SZYSZKI Z RYŻU PREPAROWANEGO 148 TRUFLE JAGODOWE W BIAŁEJ CZEKOLADZIE 150 • MAROKAŃSKIE TRUFLE MARCHEWKOWE 152 TRUFLE Z BATATÓW Z PASTĄ Z FASOLI 154 • TRUFLE Z BIAŁEJ CZEKOLADY 156 • TRUFLE Z GORZKIEJ  CZEKOLADY 158 • TURKISH DELIGHT/LOKUM 160 • ZABAGLIONE 162 • ZUPPA INGLESE 164 DELICJ_Delicje_i_lakocie.indb 5 2015-09-27 14:05:40 Poleć książkęKup książkę CZĘŚĆ II Większe łakocie BLOK WANILIOWY 168 • BAKLAVA 170 • BANANY W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM 172 BANANY SMAŻONE W KOKOSIE 174 • BANANY ZAPIEKANE Z CZEKOLADĄ W CIEŚCIE FRANCUSKIM 176 BLOK CZEKOLADOWY 178 • INDYJSKA CHAŁWA MARCHEWKOWA 180 •CHAŁWA 182 CHAŁWA Z ANANASA 184 • CIEPŁE LODY 186 • KOBLER CZEKOLADOWY 188 DOMKI BABY-JAGI 190 • ETON MESS Z TRUSKAWKAMI — TRUSKAWKOWY BAŁAGAN W ETON  192 GRUSZKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z CZEKOLADĄ I SEREM PLEŚNIOWYM 194 JAPOŃSKI TOST MIODOWY 196 • MOLTEN DULCE DE LECHE LAVA CAKES — KARMELOWE CIASTKA  Z PŁYNNYM ŚRODKIEM 198 • ROCKY ROADS — KOCIE ŁBY 200 • KOKOSOWE BABECZKI Z MLEKA SKONDENSOWANEGO 202 • KRUSZONKA Z JABŁKAMI 204 • NIEBIAŃSKI DESER 206 PANNA COTTA 208 • PIECZONE DULCE DE LECHE — PIECZONY KAJMAK 210 PIECZONY CUSTARD Z MLEKA SKONDENSOWANEGO 212 • PISCHINGER CZEKOLADOWY 214 PISCHINGER KAJMAKOWY 216 • PŁYWAJĄCE WYSPY 218 • PUDDING RYŻOWY 220 SALCESON Z GALARETEK 222 • SUFLET CZEKOLADOWY 224 SZARLOTKA W JABŁKU Z PSZCZÓŁKAMI 226 • TAIYAKI 228 • TARTA BEZ PIECZENIA 230 TIRAMISU KLASYCZNE 232 • TORT NALEŚNIKOWY 234 CZĘŚĆ III Łakocie do picia BIAŁA CZEKOLADA Z MALINAMI NA GORĄCO 238 • BUBBLE TEA 240 GORZKA CZEKOLADA NA GORĄCO Z MARCEPANEM 242 • GRZANIEC BEZALKOHOLOWY 244 JOGURT NATURALNY 246 • ADVOCAT — LIKIER JAJECZNY  248 • LIKIER KARMELOWY 250 MATCHA TEA LATTE — MLEKO Z ZIELONĄ HERBATĄ 252 • MILKSHAKE KAWOWY 254 MLEKO SKONDENSOWANE ZAGĘSZCZONE 256 • MLEKO Z IMBIREM 258 KOKTAJL Z NATKI PIETRUSZKI 260 • PIWO IMBIROWE 262 • PIWO W KUFLU — GALARETKA 264 PUMPKIN SPICE LATTE — MLEKO DYNIOWE 266 • SANGRIA 268 • SMOOTHIE JAGODOWE 270 DELICJ_Delicje_i_lakocie.indb 6 2015-09-27 14:05:41 Poleć książkęKup książkę Kokosowe batony w czekoladzie Te batony to propozycja dla Ciebie, jeśli tylko bez względu na aktualną porę roku chcesz przenieść się na słoneczne Hawaje i poczuć się jak na piaszczystej plaży z delikatną bryzą w powietrzu i relaksującym stu- kotem orzeźwiających kostek lodu w barwnych drinkach z palemką. Wystarczy, że je zrobisz, zamkniesz oczy i poczujesz kokosowo-czekoladową przyjemność. Aloha! SKŁADNIKI: 300 g wiórków kokosowych 00 g słodzonego mleka skondensowanego 300 g czekolady deserowej PRZYDATNE: papier do pieczenia CZAS: OK. 10 MINUT + OK. 1 GODZINY + OK. 2 GODZIN ILOŚĆ: OK. 10 SZT. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: W misce zalej wiórki mlekiem i dokładnie mieszaj aż do czasu, gdy masa będzie zwarta i lepka. W dłoniach uformuj batony. Ułóż je na płaskiej po- wierzchni wyłożonej papierem do pieczenia i na około 1 godzinę umieść w lodówce w celu schłodzenia i lekkiego stężenia. Następnie poszczegól- ne batony zanurz w roztopionej w kąpieli wodnej czekoladzie, odkładaj je ponownie na papier do pieczenia. Tym razem pozostaw je w temperatu- rze pokojowej na minimum 2 godziny, aż czekolada zastygnie. SUGESTIE:  Pokryte czekoladą batony możesz również wstawić do lodówki — wte- dy czas oczekiwania znacznie się skróci. Batony przechowuj w lodówce, w hermetycznym pojemniku, maksymalnie  dni. Jeśli chcesz, aby masa była bardziej lepka, 30 – 60 minut przed planowanym podaniem wyjmij je z lodówki. Jeśli chcesz, aby polewa nie roztapiała się zbyt łatwo, np. pod wpływem dotyku, musisz utemperować czekoladę. WERSJA LIGHT:  Użyj niesłodzonego mleka skondensowanego i ewentualnie do masy do- daj ksylitol zblendowany na puder lub stewię w proszku. PYTANIE: ODPOWIEDŹ: Na czym polega roztopienie czekolady w kąpieli wodnej? W rondelku gotujesz wodę, na nim umieszczasz miskę wypeł- nioną połamaną na mniejsze kawałki czekoladą (powierzchnia wody nie może stykać się z dnem miski). Mieszasz do czasu, aż czekolada się roztopi — i już. 12 DELICJ_Delicje_i_lakocie.indb 12 2015-09-27 14:05:45 Poleć książkęKup książkę DELICJ_Delicje_i_lakocie.indb 13 2015-09-27 14:05:46 Poleć książkęKup książkę Batony energetyczne Ćwiczę między innymi dlatego, aby móc jeść to, na co mam ochotę. A te batony zjadam z reguły przed ćwiczeniami właśnie. Są pożywne, sycące i — tak — energetyczne. Stanowią nie tylko idealny zastrzyk energii przed wypadem na siłownię i basen, ale też doskonale zdają egzamin jako przekąska zabierana do szkoły, na uczelnię, do pracy czy na spacer. SKŁADNIKI: 1 szklanka płatków owsianych żytnich 1/2 szklanki otrębów żytnich 1/4 szklanki rodzynek 1/4 szklanki jagód goji 1/4 szklanki siemienia lnianego 4 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżeczki cynamonu 300 ml mleka 0 g masła 4 łyżki cukru PRZYDATNE: papier do pieczenia CZAS: OK. 5 MINUT + OK. 20 MINUT ILOŚĆ: OK. 10 – 18 SZT. WYMIARY FORMY: 25 × 17 CM SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wymieszaj w misce płatki owsiane, otręby, rodzynki, jagody goji, siemię lniane, pestki słonecznika oraz cynamon. Mleko, masło oraz cukier wy- mieszaj w rondelku i roztop. Zalej suche składniki płynnymi, a następ- nie dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj jej powierzchnię. Piecz w 180 °C przez 1 – 20 mi- nut, aż do czasu, gdy całość będzie zarumieniona, a aromat obłędnie ku- szący. Wówczas wyjmij masę z piekarnika, a kiedy ostygnie, pokrój ją, tworząc batony. SUGESTIE:  Batony najłatwiej pokroisz, gdy upieczona masa ostygnie. Do batonów możesz dodać ulubione bakalie i przyprawy. Jagody goji zastąp kandy- zowaną żurawiną, rodzynki pokrojonymi na mniejsze kawałki daktylami, słonecznik pestkami dyni lub sezamem, a cynamon kardamonem. Mo- żesz użyć dowolnego mleka — zwierzęcego lub roślinnego. Użyj dowol- nych płatków owsianych oraz otrębów. WERSJA LIGHT:  Wybierz mleko z obniżoną zawartością tłuszczu lub zastąp je wodą. Użyj masła kokosowego zamiast zwierzęcego. Zmniejsz ilość cukru, zastąp go cukrem trzcinowym, stewią w proszku lub ksylitolem. 14 DELICJ_Delicje_i_lakocie.indb 14 2015-09-27 14:05:47 Poleć książkęKup książkę DELICJ_Delicje_i_lakocie.indb 15 2015-09-27 14:05:48 Poleć książkęKup książkę Trufl e owsiane Pamiętam, że to pierwsze trufle, jakie zrobiłam. Od pierwszego kęsa bardzo je polubiłam i z czasem ocho- czo eksperymentowałam z rozmaitymi kombinacjami poszczególnych składników. W tej książce dzielę się z Tobą przepisem na jedną ze smaczniejszych i zdrowszych wersji. Śmiało! Poczęstuj się. SKŁADNIKI: 200 g daktyli 20 g płatków owsianych CZAS: OK. 1 GODZINY ILOŚĆ: OK. 30 SZT. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw na ok. 4 minut do namoczenia. Po upływie tego czasu odcedź je i zblenduj wraz z płatkami owsianymi na lepką, zwartą masę. Uformuj z niej trufle — i już. SUGESTIE:  Użyj dowolnych płatków owsianych. Im dłużej będziesz moczyć dakty- le, tym łatwiej je zblendujesz. Jeśli chcesz, możesz doprawić trufle cyna- monem lub kardamonem. W trakcie formowania do ich wnętrza możesz włożyć np. żurawinę, krówkę, orzeszek itp. 16 DELICJ_Delicje_i_lakocie.indb 16 2015-09-27 14:05:49 Poleć książkęKup książkę DELICJ_Delicje_i_lakocie.indb 17 2015-09-27 14:05:50 Poleć książkęKup książkę Marcepan Na dość długiej liście „Ulubione łakocie” mam kilka takich, bez których raczej nie wyobrażam sobie funk- cjonowania w holistycznie ujętym pojęciu szczęścia. Większość z nich wiąże się ze wspomnieniami, gdyż u mnie występuje mechanizm polegający na tym, że określone smaki przywołują poszczególne momenty w życiu (i odwrotnie). Jednym z takich smaków jest marcepan. Od kiedy po raz pierwszy zrobiłam go sa- modzielnie, a następnie porównałam skład swojego i kupnego, już nic nigdy nie było takie samo. I choć wciąż bardzo lubię taki marcepan nabyty w pośpiechu w sklepie, to jednak jego domowa wersja nie ma sobie równych i chyba żadna inna jej nie przebije. Sprawdź sam. SKŁADNIKI: CZAS: OK. 1 GODZINY ILOŚĆ: OK. 250 G 200 g blanszowanych migdałów 100 g cukru pudru 0 – 80 ml amaretto 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii PRZYDATNE: folia spożywcza lub aluminiowa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Migdały zblenduj na jak najgładszą masę. Następnie dołóż pozostałe składniki i zblenduj wszystko ponownie. Teraz uformuj z masy wałek i za- wiń go ściśle w folię spożywczą. Włóż do lodówki na kilka godzin w celu zachowania kształtu. SUGESTIE:  Zblendowana masa powinna być lepka i zwarta, a jednocześnie nie przy- wierać do dłoni. Marcepan możesz też wykorzystać bezpośrednio po przygotowaniu — opcja z zawijaniem i przechowywaniem w lodówce dotyczy osób, które planują wykorzystać go w przyszłości. Najpierw do- daj 0 ml amaretto, a następnie w razie potrzeby stopniowo dolewaj go więcej. Amaretto zastąp dowolnym innym likierem migdałowym. Prze- chowywany w lodówce marcepan lekko twardnieje, a w temperaturze pokojowej delikatnie mięknie. Marcepan w lodówce wytrzyma ok. 10 dni. Jeśli masa marcepanowa okaże się zbyt lepka — dodaj do niej więcej cu- kru pudru, a jeśli będzie zbyt sucha — dolej likieru. WERSJA LIGHT:  Zmniejsz ilość cukru, zastąp go cukrem trzcinowym zblendowanym na puder, stewią w proszku lub ksylitolem. 18 DELICJ_Delicje_i_lakocie.indb 18 2015-09-27 14:05:51 Poleć książkęKup książkę DELICJ_Delicje_i_lakocie.indb 19 2015-09-27 14:05:52 Poleć książkęKup książkę
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Delicje i łakocie
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: