Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00357 006326 14091113 na godz. na dobę w sumie
Desery domowe - ebook/pdf
Desery domowe - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 65
Wydawca: SBM Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7845-518-9 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> kulinaria
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

Podstawą udanego deseru są cierpliwość, fantazja, wypróbowane przepisy i chwila wolnego czasu. Książka Desery domowe to zbiór wypróbowanych domowych sposobów na chwilę słodkiej przyjemności. Czytelnik dowie się z niej, jak przygotować smakowite ciasta i ciasteczka, znajdzie sposoby na pyszne desery owocowe, fantazyjne koktajle, lody oraz wiele innych słodkich przekąsek.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

Desery domowe DESERY DOMOWE SPIS TREŚCI WSTĘP DESERY DOMOWE 4 CIASTA 6 CIASTECZKA 24 DESERY OWOCOWE 34 KOKTAJLE, KREMY, LODY 44 SŁODKIE PRZEKĄSKI 58 3 DESERY DOMOWE WSTĘP Podstawą udanego deseru są perfekcyjne przygotowanie, cierpliwość, fantazja i wypróbowane przepisy. Bardzo ważny aspekt stanowią również produkty, które powinny być świeże i dobrej ja- kości. Kiedy przyrządzamy deser sami, mamy pewność, że nie zawiera on żadnych konserwantów, sztucznych barwników czy innych niezdrowych składników. Przyrządzanie deserów może być wspaniałą zabawą dla całej rodziny. Nie ma bowiem większej przyjemności niż delektowanie się własnoręcznie przygotowanymi ciasteczkami w gronie przy- jaciół czy znajomych. Samo zaś przygotowywanie racuszków, ciast, musów oraz koktajli będzie równie przyjemne, jeśli przedtem zgromadzimy niezbędne składniki i właściwie zorganizujemy sobie pracę. Podczas przyrządzania deserów należy pamiętać, by: – przygotować wcześniej wszystkie naczynia, sprzęty i produkty, – przygotować formy do pieczenia, mrożenia itd., – jajka wcześniej umyć i parzyć przez 10 sekund, – nagrzać piekarnik przed włożeniem ciasta, – przestrzegać zaleceń z przepisu, – alkohol wlewać do kremów i sosów zawsze powoli, cienkim strumieniem, – w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika, szczególnie podczas pieczenia biszkoptu, – drewnianym cienkim patyczkiem sprawdzać, czy ciasto jest upieczone, – owoce zawsze umyć i osuszyć przed użyciem. Warto też zaopatrzyć się w sprzęty przydatne podczas przyrządzania deserów: – kubek-miarka, waga, – pędzelki do smarowania wypieków i form do pieczenia, – sitka o różnych oczkach, – ruszt do wykładania wypieków, – szpatułki do zdejmowania ciasteczek, – szpryca cukiernicza do dekoracji, – tarka, – trzepaczki, – młynek do orzechów, – radełko do wycinania, – miski różnej wielkości, – formy do pieczenia i chłodzenia, – mikser ręczny, – duży robot kuchenny, – maszynka do mielenia. Wstęp 4 DESERY DOMOWE Obecnie na rynku dostępnych jest wiele produktów, które świetnie urozmaicają smak i wy- gląd deserów. Do mniej popularnych należą: – amoniak – środek spulchniający, najczęściej używany do ciast miodowych i pierników, – anyż gwiazdkowy – aromatyczna przyprawa o słodkawym zapachu, dodawana najczęściej dopierników i sosów, – cykata – inna nazwa skórki cytrynowej, – imbir surowy lub proszkowany – przyprawa o intensywnym, lekko piekącym korzennym smaku, – krokant – chrupiąca posypka z karmelizowanego cukru z dodatkiem orzechów lub migdałów, – kuwertura – polewa czekoladowa o różnych smakach, – masa nugatowa – miękka, gęsta masa z kakao, cukru i orzechów, – szafran – suszone pręciki krokusa o aromatycznym, gorzkawym smaku (należy dodawać gowmałych ilościach), pięknie barwi ciasta i kremy, – woda różana – aromatyzuje ciasta, masę marcepanową i inne. Warto pamiętać, że jedzenie deserów powinno przede wszystkim sprawiać dużo przyjemności. Spożywane z umiarem na pewno nam nie zaszkodzą, a z pewnością osłodzą wiele chwil spędzo- nych w gronie rodzinnym. Wstęp 5 DESERY DOMOWE CIASTA ANIELSKIE CIASTO SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasta 6 Krem: 25 dag wiórków kokosowych 20 dag płatków migdałowych ½ l śmietany 22 2 tabliczki białej czekolady 2 opakowania bitej śmietany w proszku SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Ciasto: Żółtka dobrze wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, a następnie bardzo powoli, małymi porcjami, dodawać żółtka z proszkiem, mąkę pszenną i ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy i ocet. Wymieszać bardzo delikatnie, wylać na blaszkę dopieczenia wysmarowaną tłuszczem iposypaną bułką tartą. Piec 30 minut wtemperaturze 180°C. Krem: W kąpieli wodnej rozpuścić połamane czekolady, wlać śmietanę, dobrze wymieszać i ostudzić. Gdy masa ostygnie, ubijać mikserem, dodając śmietanę w proszku. Pod koniec ubijania dodać wiórki kokosowe iwymieszać. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa placki. Spód posmarować, wykorzystując ¾kremu, i przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować pozostałym kremem. Całość posypać płatkami migdałowymi, przed podaniem chłodzić 1½ godziny w lodówce.
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Desery domowe
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: