Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00199 005802 13102920 na godz. na dobę w sumie
Dieta antymiażdżycowa - ebook/pdf
Dieta antymiażdżycowa - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 156
Wydawca: Astrum Media Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-63758-57-8 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> kulinaria
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

E-book – 'Dieta antymiażdżycowa'. Seria zdrowie. Zdrowe diety

Miażdżyca, postrach XXI wieku, to nie tylko, jak się powszechnie sądzi, choroba naczyń wieńcowych otaczających serce, ale dosłownie wszystkich tętnic w naszym organizmie! Najczęściej i najszybciej atakuje naczynia mózgu, serca, nerek, kończyn dolnych. Na jej rozwój największy wpływ wywiera palenie papierosów, mała aktywność fizyczna, stres, nadwaga, a przede wszystkim niezdrowe odżywianie. Zmieniając złe nawyki żywieniowe, dość łatwo możemy zapobiec miażdżycy i związanym z nią chorobom, takim jak: zawał serca, udar mózgu czy silne bóle nóg. Bardzo duże znaczenie, zarówno profilaktyczne, jak i lecznicze, ma właściwa, niskotłuszczowa i niskocholesterolowa, dieta. Dlaczego i jaką dietę stosować w miażdżycy, co można jeść, a jakich produktów należy unikać? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdą Państwo w doskonałym poradniku Barbary Jakimowicz-Klein. Autorka książki zapewnia, że przygotowanie odpowiednio skomponowanych posiłków nie jest zadaniem ponad siły. Konsekwencja i wypełnianie zaleceń dietetyków gwarantują poprawę i zażegnanie niebezpieczeństwa. Pamiętajmy, że nasze zdrowie zależy od nas samych! A profilaktyka jest zawsze tańsza i przyjemniejsza niż leczenie.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

Dieta antymiażdżycowa Barbara Jakimowicz-Klein Dieta antymiażdżycowa e-book ASTRUM M E A www.astrummedia.pl W R O C Ł A W D I © Copyright by Wydawnictwo ASTRUM Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone Redakcja Zespół WydaWnictWa Redakcja techniczna elżbieta bursZtynoWicZ Zdjęcia na wklejce anna WojtoWicZ Projekt okładki natalia KoWalsKa Żadna część tej pracy nie może być powielana i rozpowszechniana, w jakiejkolwiek formie i w jakikolwiek sposób, włącznie z fotokopiowaniem, nagrywaniem na taśmy lub przy użyciu innych systemów, bez pisemnej zgody wydawcy (art. 116, 117 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dn. 4.02.1994 r.) Zamówienia na książki można składać na kartach pocztowych lub przez Internetową Księgarnię Wysyłkową www.wydawnictwo-astrum.pl Zapraszamy do zakupu naszych książek, multimediów, słuchowisk, poezji śpiewanej w formie e-booków i e-audiobooków na platformach cyfrowych Wydawnictwo ASTRUM Sp. z o.o. 50-374 Wrocław, ul. Norwida 19/6 e-mail: handlowy@astrum.wroc.pl ISBN 978-83-63758-90-5 Spis treści Wstęp. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7 Co należy wiedzieć o miażdżycy? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8 Co to jest miażdżyca? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8 Jakie są stadia rozwoju miażdżycy? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9 Co to jest aterotromboza? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10 Czy grozi Ci miażdżyca?. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10 Co to jest cholesterol? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11 Jakie są rodzaje cholesterolu? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12 W jaki sposób określa się poziom cholesterolu w organizmie? . . . . . 13 Jakie są źródła cholesterolu? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14 Jakie są rodzaje zaburzeń lipidowych? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15 Jakie czynniki wpływają na poziom cholesterolu we krwi? . . . . . . . . 15 Jakie czynniki wpływają na rozwój miażdżycy?. . . . . . . . . . . . . . . . . 16 Kto jest najbardziej narażony na miażdżycę? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19 Jakie są sygnały miażdżycy? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20 Gdzie najczęściej atakuje miażdżyca?. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21 Czy łatwo wykryć miażdżycę? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22 Jak zapobiegać miażdżycy i jak ją leczyć? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23 Na czym polega profilaktyka pierwotna i wtórna? . . . . . . . . . . . . . . . 23 Jaką rolę odgrywa dieta? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25 Jakie są najważniejsze zasady diety antycholesterolowej? . . . . . . . . . 27 Jakie tłuszcze wybrać?. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30 Jakie produkty są zalecane w diecie antymiażdżycowej? . . . . . . . . . . 34 Jakich produktów należy unikać? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37 Jakie są rodzaje diet antymiażdżycowych? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38 Jakie zasady przedstawia „Złota karta prawidłowego żywienia”? . . . 47 Przykładowe jadłospisy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48 W jaki sposób można wspomagać dietę? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51 Jaką rolę odgrywa aktywność fizyczna? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 54 5 Kiedy zaleca się stosowanie leków obniżających stężenie choleste- rolu?. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 55 Jakie są rodzaje zabiegów chirurgicznych?. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 55 Co robić, aby zminimalizować występowanie i wpływ stresu? . . . . . 56 PRZEPISY Zupy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 58 Surówki i sałatki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 73 Dania jarskie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 91 Dania z ryb i owoców morza . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 112 Dania z drobiu i mięsa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 128 Desery i napoje . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 139 Bibliografia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 150 6 Wstęp Miażdżyca jest dziś chorobą bardzo rozpowszechnioną. Scho- rzenie to należy do chorób cywilizacyjnych, ponieważ wiąże się z trybem życia, jaki prowadzą mieszkańcy krajów rozwiniętych, a zwłaszcza mieszkańcy wielkich miast. Na rozwój miażdżycy największy wpływ wywiera palenie papierosów, siedzący tryb życia, stres, nadwaga i niezdrowe odżywianie. Dowiedziono, że w krajach bogatych liczba chorych na miażdżycę jest aż kilka- krotnie wyższa niż w krajach biednych. Polska należy do krajów o wysokim stopniu zagrożenia tym schorzeniem. Nasz styl je- dzenia oparty na potrawach tłustych, smażonych, doprawionych zawiesistymi sosami i śmietaną, z małą ilością owoców i warzyw sprzyja rozwojowi miażdżycy. Wrogiem numer jeden jest dziś cholesterol – jego nadmiar przyczynia się do powstawania zmian miażdżycowych i nadciśnienia. Na co dzień nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak łatwo i szybko nasze tętnice są blokowane przez tzw. zły cholesterol. Możemy jednak wiele zrobić, żeby nie dać się tej chorobie i uratować życie. Zmieniając złe nawyki, dość łatwo możemy zapobiec miaż- dżycy. Bardzo duże znaczenie, zarówno profilaktyczne, jak i lecz- nicze, ma właściwa dieta. Przygotowanie odpowiednio skompo- nowanych posiłków nie jest zadaniem ponad siły, nawet dla osób bardzo zajętych zawodowo. Konsekwencja i wypełnianie zale- ceń dietetyków gwarantują poprawę i zażegnanie niebezpieczeń- stwa. Koniecznie popracujmy też nad zmianą stylu życia i emo- cjami, które często pogarszają nasze samopoczucie. Pamiętajmy, że nasze zdrowie zależy od nas samych. A profilaktyka jest za- wsze tańsza i przyjemniejsza niż leczenie. Życzę Państwu dużo zdrowia i smacznego! Barbara Jakimowicz-Klein 7 CO NALEŻY WIEDZIEĆ O MIAŻDŻYCY? Co to jest miażdżyca? Terminem miażdżyca (atherosclerosis) określa się zmiany wy- stępujące w tętnicach, mające postać guzkowatych nacieków, uwy puklających się do światła naczynia, które niszczą wyściółkę wewnętrzną naczyń i zwężają ich prześwit. Ściana tętnicy składa się z trzech warstw. Idąc od środka, są to: błona wewnętrzna, błona środkowa i błona dodatkowa. Cienka błona wewnętrzna jest utworzona przez warstwę ściśle do siebie przylegających płaskich komórek zwanych śródbłonkiem. Warstwa ta musi być idealnie gładka, aby ułatwić niezaburzony przepływ krwi i za- wartych w niej elementów komórkowych (krwinek czerwonych i białych oraz płytek krwi). Ponadto śródbłonek pełni także waż- ną funkcję w regulacji prześwitu naczyń za pośrednictwem wy- dzielanych przez te komórki substancji, do których należy m.in. tlenek azotu. Najgrubsza jest błona środkowa, zbudowana z włókien mię- śniowych i włókien sprężystych. Te ostatnie nadają naczyniu pew- ną sztywność i elastyczność, przeciwstawiając się zapadaniu się jego ścian, natomiast włókna mięśniowe, pozostając w stałym mniejszym lub większym napięciu, regulują prześwit naczynia, dostosowując ciśnienie i przepływ krwi zależnie od aktualnych potrzeb poszczególnych narządów czy części ciała. Trzecia war- stwa – najbardziej zewnętrzna – błona dodatkowa, zbudowana z tkanki łącznej, przyczynia się do nadania naczyniom walcowa- tego kształtu. Zmiany miażdżycowe następują głównie w błonie wewnętrz- nej. Stanowi ona warstwę oddzielającą krew od ściany naczynio- wej. Jeżeli śródbłonek z jakichkolwiek powodów ulegnie uszko- dzeniu, wskutek czego zwiększy się jego przepuszczalność dla 8 substancji innych niż te, które są potrzebne do odżywiania ściany naczyniowej, rozpoczyna się skomplikowany proces powstawa- nia tak zwanej blaszki miażdżycowej1. Miażdżyca to zatem nic innego jak odkładanie się w ścia- nach naczyń krwionośnych cholesterolu i innych substancji tłusz- czowych, przez co utrudniony lub zahamowany zostaje przepływ krwi przez te naczynia. Ale miażdżyca to nie tylko, jak się po- wszechnie sądzi, choroba naczyń wieńcowych otaczających serce, ale dosłownie wszystkich tętnic w naszym organizmie! Najczę- ściej i najszybciej atakuje naczynia mózgu, serca, nerek, kończyn dolnych. Zmiany miażdżycowe zaczynają się już u dwudziestolat- ków. Z czasem dochodzi do postępującej degeneracji tętnic. Jakie są stadia rozwoju miażdżycy? W rozwoju miażdżycy wyróżnić można trzy etapy:  Wczesne stadium odkładania się cholesterolu w ścianie tętni- cy. Dzieje się tak wówczas, gdy we krwi znajduje się zwięk- szona jego ilość. Blaszka miażdżycowa może uszkodzić śród- błonek wyściełający tętnice od środka.  Jeżeli podwyższony poziom cholesterolu we krwi utrzymuje się przez dłuższy czas, stopniowo narasta blaszka miażdżyco- wa, a złogi cholesterolu w ścianie naczynia pokryte są tylko cienką błonką. Bardzo łatwo ją uszkodzić.  Gdy cienka błonka pokrywająca blaszkę miażdżycową pęka, w miejscu pęknięcia dochodzi do wykrzepiania krwi i po- wstaje zakrzep. Może on zatkać naczynie. Zaopatrzenie np. mięśnia sercowego w tlen nagle ustaje. Serce nie może prawi- dłowo funkcjonować. Następstwem miażdżycy jest niedotlenienie tkanek i narządów. Dopóki zmiany są małe, chory nie odczuwa dolegliwości. Kiedy rozwój chorobowy postępuje, zmiany stają się coraz większe i wte- dy konieczna jest pomoc lekarska. 1 A. Michajlik, E. Bartnikowska, Chroń serce przed chorobą wieńcową i za- wałem, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2001, s. 25. 9 Co to jest aterotromboza? Aterotromboza to patologiczne zjawisko jednoczesnego wystę- powania zmian miażdżycowych i zakrzepowych w tętnicach. Można ją też określić jako powikłanie zakrzepowe miażdżycy. W wyniku pęknięcia blaszki miażdżycowej dochodzi do powsta- nia skrzepliny, zamykającej lub zwężającej tętnicę. Konsekwen- cją jest niedokrwienie poszczególnych narządów, w zależności od zajętego łożyska tętniczego. Jeśli niedokrwienie dotyczy ser- ca, mamy do czynienia z chorobą wieńcową, a gdy prowadzi do jego uszkodzenia, mówimy o zawale serca. Niedokrwienie i uszko- dzenie mózgu określamy jako udar mózgu z porażeniem koń- czyn, zaburzeniami mowy lub widzenia oraz innymi objawami neurologicznymi. Niedokrwienie kończyn dolnych, objawiające się tzw. chromaniem przestankowym, czyli bólem występującym w trakcie chodzenia, świadczy o chorobie tętnic obwodowych. Wystąpienie objawów niedokrwienia narządu jest zawsze niepo- kojące i wymaga pilnego kontaktu z lekarzem2. Czy grozi Ci miażdżyca? Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne opracowało ankietę określającą ryzyko miażdżycy i jej skutków w postaci zawału serca czy udaru mózgu. Zaznacz, które z poniższych stwierdzeń pasują do Ciebie3. 1. Wiek – powyżej 50 lat TAK 2. Obciążenie rodzinne – któreś z Twoich rodziców lub rodzeń- NIE stwa miało zawał serca przed 55 rokiem życia 3. Palenie tytoniu – palisz lub przebywasz z osobami, które na- TAK NIE łogowo palą TAK NIE 2 Pęknięta blaszka, Rozmowa z prof. dr. hab. med. Andrzejem Budajem, ,,Na Zdrowie”, dodatek ,,Gazety Wrocławskiej”, 14-15 I 2006, 7. 3 Miażdżyca atakuje, ,,100 Pytań o Zdrowie”, seria miesięcznika ,,Zdrowie” 2005, nr 4, s. 5. 10 4. Poziom cholesterolu 5. Ciśnienie tętnicze krwi jest u Ciebie równe bądź wyższe niż – całkowitego przekracza u Ciebie 200 mg/dl NIE – dobrego (HDL) masz niższy niż 35 mg/dl NIE TAK TAK NIE 140/90 mmHg TAK 6. Waga ciała TAK 7. Aktywność fizyczna 8. Cukrzyca – przekroczyła przewidzianą dla Ciebie normę o co najmniej 10 kg NIE – jest rzadsza niż 3 razy w tygodniu po 30 minut TAK NIE – jest potwierdzona badaniami poziomu cukru we krwi TAK NIE Podsumowanie: jeśli co najmniej trzy razy masz zakreślone TAK, zgłoś się do lekarza, wykonaj zlecone badania i zastosuj się do jego wskazówek dotyczących zmiany trybu życia. A jeśli będzie trzeba – podejmij jak najszybciej leczenie. Co to jest cholesterol? Cholesterol jest substancją podobną w budowie do tłuszczu. Ra- zem z trójglicerydami i kwasami tłuszczowymi tworzy lipidy, które krążą we krwi między tkankami i narządami oraz stanowią część składową komórek. Organizm potrzebuje go do utrzyma- nia czynności układu nerwowego, skóry, mięśni, wątroby, jelit i serca. Jest niezbędny do odbudowy komórek i do produkcji hor- monów płciowych. Bez niego nie mogłaby być wytwarzana wi- tamina D ani też kwasy żółciowe umożliwiające prawidłowe tra- wienie tłuszczów. Nasz organizm sam wytwarza cholesterol, jednak większą ilość dostarczamy mu wraz z pożywieniem – artykułami pochodzenia zwierzęcego. Przyjmujemy więcej cho- 11 lesterolu, niż jest to nam potrzebne. Nadmiar cholesterolu od- kłada się na ściankach tętnic, co nieuchronnie prowadzi do ich zwapnienia. Jakie są rodzaje cholesterolu?   Mimo że cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funk- cjonowania organizmu, jego nadmiar może odkładać się w tętnicach, utrudniając swobodny przepływ krwi. Wyso- ki poziom cholesterolu, podobnie jak podwyższone ciśnie- nie tętnicze, może nie powodować dolegliwości, co jednak nie zmniejsza samego zagrożenia.   Istnieją dwa rodzaje cholesterolu:  HDL (high density lipoprotein, lipoproteiny o dużej gęstości) odpowiada za transport cholesterolu do wątroby, gdzie zosta- je rozłożony. Cholesterol HDL to tzw. dobry cholesterol, od- powiadający za usuwanie zmian miażdżycowych. Ludzie ma- jący niskie poziomy cholesterolu HDL częściej chorują na zawał serca.  LDL (low density lipoprotein, lipoproteiny o małej gęstości) to cholesterol, który odkłada się w tętnicach i może doprowa- dzić do ich zwapnienia. LDL nazywa się potocznie złym cho- lesterolem. Najbardziej zagrożeni miażdżycą są ludzie z pod- wyższonymi poziomami cholesterolu LDL. Wysokie poziomy cholesterolu we krwi są najczęściej spowodowane wysokim stężeniem ,,złego cholesterolu”. Gdy między cholesterolem LDL i HDL istnieją prawidłowe pro- porcje, wszystko jest w porządku. Jeśli jednak we krwi zaczyna przeważać „zła” frakcja LDL i do gry przystępują trójglicerydy (substancje tłuszczowe, które zaburzają gospodarkę między cho- lesterolem LDL i HDL), wtedy pojawia się ryzyko zawału lub udaru mózgu! 12 W jaki sposób określa się poziom cholesterolu w or- ganizmie? Aby określić poziom cholesterolu we krwi, należy przeprowa- dzić badanie laboratoryjne. Na podstawie stężenia pobranej z żyły krwi określa się poziom trójglicerydów, ogólny poziom choleste- rolu i HDL. Poziomu LDL nie można bezpośrednio określić. Wylicza się go na podstawie ogólnego poziomu cholesterolu i trój- glicerydów. Badanie przeprowadza się na czczo. W dniu poprzedza- jącym badanie nie wolno jeść pokarmów tłustych oraz słodyczy. Zaleca się, aby pierwszą kontrolę poziomu cholesterolu wy- konać w 20 roku życia i następnie powtarzać badania co 3-4 lata, jeśli oczywiście utrzymuje się on w normie. Osoby starsze, a tak- że kobiety w okresie menopauzy powinny poddać się badaniu raz w roku. Stężenie prawidłowe Cholesterol całkowity poniżej 200 mg/dl 200-240 mg/dl powyżej 240 mg/dl Cholesterol LDL poniżej 130 mg/dl 130-160 mg/dl powyżej160 mg/dl Cholesterol HDL powyżej 45 mg/dl 35-45 mg/dl Trójglicerydy poniżej 200 mg/dl 200-400 mg/dl powyżej 400 mg/dl Ryzyko umiarkowane duże Ryzyko poniżej 35 mg/dl Zwykle w wynikach badań podawane jest stężenie całkowite cholesterolu, cholesterolu LDL, cholesterolu HDL i trójglicery- dów. Na ogół stężenie cholesterolu LDL powinno być niższe niż 130 mg/dl, a cholesterolu HDL wyższe niż 45 mg/dl. Stężenie trójglicerydów powinno być niższe niż 200 mg/dl. Pamiętajmy, że interpretacja wyników należy do lekarza! Zasada jest prosta – najlepiej, by cholesterolu LDL było jak najmniej, a jak najwięcej cholesterolu HDL, który ochrania na- czynia krwionośne i serce. U osób zagrożonych wystąpieniem choroby wieńcowej już normy graniczne powinny być impulsem do zmiany stylu życia i ewentualnego rozpoczęcia leczenia. 13 Jakie są źródła cholesterolu? Do sprawnego funkcjonowania organizmu powinno wystarczyć tyle cholesterolu, ile produkuje wątroba. Jednak dodatkową jego porcję dostarczamy sobie z żywnością. Musimy uważać, by nie było go zbyt dużo, czyli nie więcej niż 300 mg dziennie. Nasz organizm przyswaja tylko połowę cholesterolu zawar- tego w pożywieniu. Resztę wydala. Najniebezpieczniejsze są kwa- sy tłuszczowe, których najbogatszym źródłem są oleje kokosowy i palmowy oraz wszystkie rodzaje tłuszczu pochodzenia zwie- rzęcego. Są one bezpośrednio odpowiedzialne za wzrost pozio- mu LDL, czyli ,,złego cholesterolu”. Antycholesterolowa ściągawka pomoże tak układać jadło- spis, by zawierał jak najmniej cholesterolu. Produkt (100 g) baranina cielęcina (sznycel) czekolada mleczna jogurt śmietankowy kaczka, filet z piersi kiełbasa smażona krewetki kurczak, pierś bez skóry łosoś wędzony majonez 80 proc. tł. masło mleko chude (100 ml) mleko tłuste (100 ml) salami ser brie ser gouda serdelki serek wiejski ziarnisty śmietana kremówka twaróg tłusty wątróbki drobiowe węgorz wędzony wieprzowina, sznycel wołowina żółtko jajka Zawartość tłuszczu (g) 3,4 1,8 30,0 10,0 28,5 26,8 1,4 1,0 19,4 80,0 82,0 1,5 3,5 34,0 27,8 29,5 24,3 5,0 30,0 30,0 4,7 21,7 1,9 4,0 6,2 14 Zawartość cholesterolu (mg) 70 60 2 37 103 65 138 45 42 139 230 6 13 80 108 68,5 64 19 89 98 550 142,5 50 50 290 Jakie są rodzaje zaburzeń lipidowych? Według Europejskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą w za- leżności od tego, która z frakcji lipidowych jest podwyższona, zaburzenia lipidowe dzieli się na4:  hipercholesterolemię (podwyższone stężenie cholesterolu cał- kowitego i frakcji LDL we krwi),  hipertrójglicerydemię (podwyższone stężenie trójglicerydów we krwi),  hiperlipidemię mieszaną (podwyższone stężenie cholestero- lu i trójglicerydów we krwi różnego stopnia). Jakie czynniki wpływają na poziom cholesterolu we krwi? Pozytywnie:  Rozpuszczalny błonnik. Redukuje cholesterol. Najlepsze źró- dła to np. owies, warzywa strączkowe, warzywa.  Tłuszcze wielonienasycone. Obniżają poziom cholesterolu LDL, czyli ,,złego”. Występuje w olejach: sojowym, słonecz- nikowym, sezamowym.  Tłuszcze jednonienasycone. Obniżają poziom cholesterolu we krwi. Najlepsza jest oliwa z oliwek (ale także orzechy i siemię lniane).  Tłuste ryby morskie. Zawierają specjalne wielonienasycone kwasy tłuszczowe, tzw. omega-3, które znacznie obniżają po- ziom cholesterolu.  Produkty zawierające flawonoidy (aronia, czerwone wino) i li- kopen (pomidory).  Ćwiczenia fizyczne. Chociaż cholesterol całkowity pozostaje taki sam, systematyczne ćwiczenia fizyczne prowadzą do wzro- stu cholesterolu ,,dobrego” HDL. Negatywnie:  Pokarmy o dużej ilości tłuszczów nasyconych. Podnoszą po- ziom cholesterolu bardziej niż jakikolwiek inny czynnik. Źró- 4 Michajlik, Bartnikowska, op. cit., s. 47. 15 dłem tłuszczów nasyconych są: wołowina, wieprzowina, ma- sło, przetwory z pełnego mleka, drób o ciemnym mięsie, olej palmowy, orzechy kokosowe.  Nadwaga. Każdy kilogram nadwagi przyczynia się do wzro- stu cholesterolu we krwi.  Pokarmy o dużej zawartości cholesterolu. Cholesterol zawie- rają jedynie produkty zwierzęce. Najbogatszym źródłem są żółtka jajek i podroby.  Palenie tytoniu. Prowadzi do wzrostu ,,złego” i spadku ,,do- brego” cholesterolu. Jakie czynniki wpływają na rozwój miażdżycy? Istnieją czynniki, które prowadzą do przedwczesnego lub wcze- snego rozwoju miażdżycy tętnic, a w konsekwencji do chorób układu sercowo-naczyniowego. Powinniśmy je znać i odpowied- nio im przeciwdziałać. Niektóre możemy zmienić, na inne niestety nie mamy wpływu. Natomiast nasza wiedza może pomóc w zwięk- szaniu wydolności układu sercowo-naczyniowego i zdrowia. Rozwój miażdżycy uwarunkowany jest zarówno czynnika- mi niezależnymi od stylu życia człowieka (wiek, rasa, płeć), ale również zachowaniami, których występowanie można zmieniać lub minimalizować. Do tak zwanych czynników modyfikowal- nych należą: Hiperlipidemia Najczęstszym czynnikiem ryzyka miażdżycy jest podwyższony poziom cholesterolu. W rozwoju miażdżycy najistotniejsze zna- czenie ma frakcja LDL cholesterolu, czyli tzw. zły cholesterol, który gromadzi się w ścianie tętnic, począwszy od drugiej deka- dy życia, i bierze udział w tworzeniu blaszek miażdżycowych. Optymalny poziom cholesterolu LDL we krwi wynosi poniżej 130 mg/dl. Inną szkodliwą frakcję cholesterolu stanowią trójglicerydy. Ich nadmiar stwierdza się u cukrzyków, osób otyłych oraz nad- używających alkoholu. Stężenie trójglicerydów we krwi nie po- winno przekraczać 200 mg/dl. Frakcja HDL cholesterolu, czyli 16
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Dieta antymiażdżycowa
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: