Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00339 008993 7432618 na godz. na dobę w sumie
Dieta dla mózgu - ebook/pdf
Dieta dla mózgu - ebook/pdf
Autor: Liczba stron:
Wydawca: Wydawnictwo Astrum Język publikacji: polski
ISBN: 9788364786136 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> zdrowie, medycyna >> zdrowie i uroda
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).
'Barbara Jakomowicz Klein w książce DIETA DLA MÓZGU stara się odpowiedzieć na pytania: czy istnieje ścisły związek między tym co jemy, a wydolnością i możliwością zahamowania procesów starzenia się naszego mózgu? Czy można pomóc w utrzymaniu zdolności umysłowych poprzez dostarczanie organizmowi właściwych witamin i składników mineralnych? Czy stosowanie odpowiedniej diety wpływa na sprawność naszego umysłu?
Ludzki umysł bywa niedoskonały, często zawodzi. Warto więc czasem popracować nad jego kondycją. Sposobów na poprawienie koncentracji i usprawnienie procesów myślowych są tysiące. W swojej książce autorka w formie pytań i odpowiedzi przystępnie opisała funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu, przybliżyła pojęcia, takie jak pamięć, inteligencja, a także - co najważniejsze – przedstawiła wpływ diety na sprawność umysłu. Tak, tak! Problemy z koncentracją, nieumiejętność skupienia się, kłopoty ze snem, przygnębienie, a nawet stany depresyjne mogą być skutkami złego odżywiania się. Co więc zrobić, żeby poprawić kondycję własnego umysłu? Co jeść, aby usprawnić procesy myślowe i uniknąć apatii, zmęczenia oraz zaburzeń w funkcjonowaniu układu nerwowego? Czym przyprawiać dania, żeby polepszyć własne samopoczucie i ustrzec się „zapominalstwa”? Odpowiedzi na powyższe pytania znajdują się na kartach tej książki. Koniecznie do niej sięgnij!'
Znajdź podobne książki

Darmowy fragment publikacji:

Dieta dla mózgu Barbara Jakimowicz-Klein Dieta dla mózgu e-book ASTRUM A M E www.astrummedia.pl W R O C Ł A W D I © Copyright by Wydawnictwo ASTRUM Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone Redakcja Iwona Huchla Redakcja techniczna Elżbieta Bursztynowicz Projekt okładki Natalia Kowalska Żadna część tej pracy nie może być powielana i rozpowszechniana, w jakiejkolwiek formie i w jakikolwiek sposób, włącznie z fotokopiowaniem, nagrywaniem na taśmy lub przy użyciu innych systemów, bez pisemnej zgody wydawcy (art. 116, 117 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dn. 4.02.1994 r.) Zamówienia na książki można składać na kartach pocztowych lub przez Internetową Księgarnię Wysyłkową www.wydawnictwo-astrum.pl Zapraszamy do zakupu naszych książek, multimediów, słuchowisk, poezji śpiewanej w formie e-booków i e-audiobooków na platformach cyfrowych Wydawnictwo ASTRUM Sp. z o.o. 50-374 Wrocław, ul. Norwida 19/6 e-mail: handlowy@astrum.wroc.pl ISBN 978-83-64786-13-6 Wstęp 9 Czym jest układ nerwowy? 11 Co się składa na układ nerwowy? 12 Z jakich części zbudowane jest mózgowie? 13 ● Co jest podstawową jednostką układu nerwowego? 15 ● Co to są opony mózgowe? 15 ● Jaką funkcję pełni płyn mózgowo-rdzeniowy? 15 Jak są wyspecjalizowane półkule mózgu? 16 Czy istnieje płeć mózgu? 17 Czym jest umysł? 18 Czym jest działanie umysłu? 18 Jakie właściwości cechują mózg człowieka? 19 Czy istnieje związek między stanem umysłu a naszym zdrowiem? 20 Jaki związek istnieje między pracą mózgu a powstawaniem chorób? 21 Co to jest inteligencja? 22 Co to jest pamięć? 25 Czy istnieją różne rodzaje pamięci? 25 ● Co to jest plastyczność mó- zgu? 25 ● Jaka część mózgu odpowiedzialna jest za pamięć? 26 ● Jakie etapy wyróżnia się w zapamiętywaniu? 26 ● Co może być przyczyną problemów z zapamiętywaniem? 26 Jak podnieść poziom swojej energii emocjonalnej? 27 Co to jest EEG Biofeedback? 28 Co jeść, aby mózg optymalnie pracował? 29 Jakie składniki odżywcze są dla mózgu najważniejsze? 29 Jaką rolę w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu odgrywają węglo- wodany 30 ● Jakie witaminy są najcenniejsze dla mózgu? 31 ● Jaką rolę w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu odgrywa lecytyna? 36 ● Jak dbać o dietę, aby podtrzymać własną produkcję lecytyny? 36 ● Ja- kie jeszcze witaminy są niezbędne? 37 ● Jaki wpływ na funkcjonowa- nie mózgu i całego układu nerwowego mają minerały? 39 ● Jaki wpływ na prawidłowe funkcjonowanie mózgu mają tłuszcze? 41 ● Jaką rolę w funkcjonowaniu mózgu i całego systemu nerwowego odgrywają ami- nokwasy? 41 ● Jakie produkty spożywcze są zalecane w diecie wpływającej korzystnie na funkcjonowanie mózgu? 42 ● Czego należy unikać? 43 ● Jak powinien być ułożony jadłospis? 44 ● Czy mózg lubi mięsną dietę? 45 Kiedy należy dostarczać mózgowi składników odżywczych? 46 Co robić, aby uniknąć wrodzonych wad układu nerwowego u dzieci? 48 Jak żywić małego prymusa? 49 Czy zioła mogą wspomagać umysł? 52 W jaki sposób zioła wpływają na pamięć i koncentrację? 52 Na czym polega dobroczynne działanie roślin? 52 ● Jakie zioła popra- wiające pamięć i koncentrację proponuje Dieta Funkcjonalna 53 ● Ja- 5 SPIS TREŚCI kie właściwości lecznicze wykazują zioła z grupy koncentracji i spraw- ności umysłu? 54 ● Jak dobierać i stosować w kuchni leczące przyprawy ziołowe? 57 Jakie preparaty i wyciągi roślinne poprawiające funkcjonowanie układu ner- wowego wybrać w aptece? 59 Jak inaczej utrzymać mózg w dobrej formie? 61 Co w ogóle pozytywnie wpływa na funkcjonowanie ludzkiego umysłu? 61 Jaki wpływ na pracę mózgu ma sen? 61 ● Jak ćwiczyć pamięć? 63 ● Dlaczego należy dbać o sprawność ciała? 66 ● Jaki wpływ na funkcjono- wanie mózgu ma właściwe oddychanie? 67 ● Co to jest ziewanie? 69 ● Jaki wpływ na utrzymanie mózgu w dobrej formie ma muzyka? 69 ● Jak ujarzmić stres? 70 ● Jakie są inne sposoby na dobry humor? 71 Jaki wpływ na mózg ma kawa? 73 Jaki wpływ na mózg ma nikotyna? 75 Potrawy poprawiające sprawność umysłu 76 Zupy 76 Zupa wielowarzywna 76 ● Zupa orzechowa 77 ● Prowansalska zupa rybna 77 ● Zupa z rukwi ze śmietaną 78 ● Zupa pomarańczowo-more- lowa z orzechami i migdałami 79 ● Hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku 79 ● Zupa z soczewicy 80 ● Zupa szparagowa z kluseczkami i szynką 80 ● Zupa krem z dyni 81 ● Grochówka z majerankiem 82 ● Chłodnik perski 82 ● Zupa krem z mieszanych ziół 83 ● Ogrodowa kartoflanka 84 ● Zupa à la polenta 84 Potrawy z mięsa 85 Pieczony rostbef z ziołami 85 ● Skrzydełka kurczaka po hiszpańsku 86 ● Rozbratle à la Esterhazy 86 ● Kurczak po węgiersku 87 ● Eskalopki cielęce z orzechami 88 ● Polędwiczki wieprzowe po chińsku 89 ● Ro- lada cielęca z nadzieniem nektarynkowo-orzechowym 89 ● Filety dro- biowe w chrupiącej skórce 90 ● Rolada z indyka z ziołowym farszem 91 ● Filety z drobiu w sosie orzechowym 92 ● Sznycelki z indyka z owoco- wym curry 92 ● Wątróbka w ziołowym sosie 93 ● Zapiekana wątróbka z brokułami 94 ● Pierś indycza z soczewicą 95 ● Egzotyczny przysmak 95 Potrawy półmięsne 97 Polędwiczki wieprzowe w naleśnikach 97 ● Zapiekanka z kaszy jęcz- miennej 98 ● Fasolka szparagowa po włosku 99 ● Papryka po śródziem- nomorsku 99 ● Leczo z warzyw i wołowiny 100 ● Ostra potrawka 101 ● Pikantna zapiekanka 101 ● Zapiekanka „Pogodna” 102 ● Soczewica po góralsku 103 ● Krokiety staropolskie 104 SPIS TREŚCI 6 Potrawy z ryb i owoców morza 105 Ryba w warzywach 105 ● Tatar z łososia 106 ● Filety rybne w zaprawie cytrynowo-ziołowej 106 ● Łosoś z ziołami 107 ● Roladki z soli z mie- szanym dzikim ryżem 108 ● Muszle św. Jakuba z ziołami 109 ● Ostry- gi panierowane 110 ● Łosoś w cieście z brokułami i sosem szafrano- wym 111 ● Morszczuk z orzechami 112 ● Filety rybne z orzechową skórką 113 Potrawy jarskie 114 Kołacz quiche wiosenny 114 ● Zapiekanka warzywna z sosem śmieta- nowym i serem 115 ● Kotleciki z cukinii z jogurtem i gremolatą 116 ● Warzywa z dipem twarogowym 117 ● Przekładanka ze szpinakiem 117 ● Paluszki z kalarepy z sosem rzodkiewkowym 118 ● Brokuły z masłem orzechowym 119 ● Brukselka z orzechami laskowymi 119 ● Marchew- kowe curry ze szpinakiem i ryżem 120 ● Pasztet z fasoli 121 ● Gulasz sojowy 121 ● Pieczarkowe paczuszki 122 ● Bakłażan po włosku 123 ● Śniadaniowe „smarowidło” 123 ● Znakomity twarożek 124 ● Awantur- ka 124 ● Klopsiki z kaszy gryczanej z sosem orzechowym 125 ● Kro- kiety z płatków owsianych 126 ● Zapiekanka z ryżu z groszkiem 126 ● Kasza perłowa z warzywami i pieczarkami 127 ● Suflet po amerykań- sku 128 ● Suflet po meksykańsku 129 ● Babka gryczana 129 ● Omlet ziołowy z sosem jogurtowym 130 ● Brokuły z makaronem 131 ● Pie- czone ziemniaki z sezamem 131 ● Gorący talerz soczewicy 132 ● Placki orzechowe z dipem twarogowym 133 ● Tarta zbożowa z grzybami 134 ● Szapati 134 Surówki i sałatki 135 Sałatka z ziołowym dressingiem 135 ● Sałatka z kolorowej fasoli 136 ● Wiosenna sałatka z kapusty 137 ● Sałatka egzotyczna z dressingiem curry 137 ● Sałatka Santa Fe 138 ● Sałatka z krewetek i gruszek 139 ● Sałatka szynkowo-selerowa 140 ● Włoska sałatka z grzybów 140 ● Sałatka wyśmienita 141 ● Surówka z kiełkami 142 ● Sałatka z fasolki szparagowej 143 ● Sojowy przysmak 143 ● Bomba witaminowa 144 ● Sałatka selerowa z serem i orzeszkami ziemnymi 144 ● Sałatka „Sło- neczna” 145 Desery i wypieki 147 Krem jagodowy 147 ● Owoce jagodowe w winnej galarecie 147 ● Jabłka z niespodzianką 148 ● Owsiane ciasteczka z rodzynkami 149 ● Ciastecz- ka bakaliowe z płatków owsianych 149 ● Precelki słonecznikowe 150 ● Nugat orzechowy 151 ● Orzechy kawowe 151 ● Sezamki 152 ● Nie- biańskie brzoskwinie 152 ● Legumina z kaszy gryczanej 153 ● Omlet orzechowy 153 ● Deser marokański 154 ● Racuszki z soi 154 ● Ciasto sojowe z owocami 155 7 SPIS TREŚCI Napoje 156 Herbata DFLT PRYMUS 156 ● Pikantny napój meksykański 156 ● Herbatka z żeń-szenia 157 ● Koktajl mleczny z czarnymi jagodami 157 ● Koktajl z jogurtu i rodzynek 157 ● Mleko orzechowe 158 ● Napój przedegzaminacyjny 158 ● Napar poprawiający pamięć 158 Bibliografia 159 SPIS TREŚCI 8 Ludzie muszą wiedzieć, że z niczego innego jak z mózgu pochodzi wszelka radość, zachwyt, śmiech i figle, także smutki, żałość, przygnębienie i lamenty. Dzięki niemu to, w niezwykły sposób, nabywamy mądrości i wiedzy, widzimy i słyszymy, wiemy, co niewłaściwe, a co należne, co złe i co dobre, co słodkie, a co niesmaczne. Hipokrates Żaden z narządów ludzkiego ciała nie jest równie skomplikowa- ny pod względem budowy i funkcji, jak mózg. Dla neurobiologa mózg jest siecią miliardów neuronów, biochemik powie, że mózg kieruje przemianami chemicznymi, psycholog określi go jako narząd kierujący funkcjami psychicznymi. Ten niepozorny organ tworzy naszą psychikę, nasze myślenie, nasze emocje, naszą pa- mięć. Chociaż od lat mózg jest obiektem intensywnych badań naukowców wielu specjalności, wciąż pozostaje w dużej mierze nieznany. Z każdym rokiem dowiadujemy się jednak coraz wię- cej o strukturze i funkcjonowaniu mózgu, o roli poszczególnych jego części, o zachodzących w nich procesach chemicznych i elek- trycznych, mechanizmach rodzenia się świadomości, powstawa- niu rozmaitych stanów psychicznych. Dzięki tym badaniom wiemy, że nasz mózg sprawnie działa tyl- ko wówczas, gdy jest dobrze odżywiony, ma zapewniony stały dopływ krwi, a wraz z nią tlenu. Wiemy też, że do optymalnego funkcjonowania mózgu niezbędne jest przestrzeganie higieny fi- zycznej i psychicznej, czyli prawidłowe odżywianie się i unika- nie stresu bądź jego neutralizowanie. Powinniśmy zatem dbać o mózg tak, jak dbamy o inne organy naszego ciała, dzięki temu poprawimy jego kondycję. Jeśli komórki mózgowe i nerwowe nie są właściwie zaopatrywa- ne w substancje odżywcze, pojawiają się troski, zwątpienie, de- presja, stany lękowe, kompleksy, zaburzenia snu, brak koncen- tracji, kłopoty z pamięcią, umysłowe zmęczenie. Zdrowe, chro nione i optymalnie odżywione komórki mózgowe i nerwowe produku- WSTĘP 9 ją wyłącznie szczęście, radosne odczucia, kreatywność, życiowy optymizm. Konsekwencją głodnych i wycieńczonych komórek mózgowych jest wyczerpany umysł. Do takiego samego stanu doprowadzają mózg ekstremalne diety odchudzające. Jeśli pojawiają się trudności z koncentracją, a nasza dobra dotąd pamięć zaczyna zawodzić, to znak, że czas zmienić dietę. Mam nadzieję, że pomocna w tym okaże się niniejsza publikacja. Przedstawiam w niej – w formie pytań i odpowie dzi – podstawo- we wiadomości na temat mózgu oraz praktyczne wskazówki, jak poprawić jego kondycję. Przede wszystkim jednak znajdą w niej Państwo przepisy na konkretne potrawy, które korzystnie wpły- wają na funkcjonowanie mózgu – poprawiają pamięć i koncen- trację uwagi, świetnie oddziałują na kreatywność i wydolność intelektualną. Potrawy te wzbogacone są ziołowymi przyprawa- mi leczącymi, dobranymi zgodnie z zaleceniami Diety Funkcjo- nalnej. Witaminy, określone białka czy pierwiastki śladowe wy- stępujące w tych daniach nie tylko usprawniają pracę mózgu, ale także oczyszczają nasze umysły z pesymizmu, depresji czy sta- nów lękowych. Jak powiedział jeden z wybitnych biochemików amerykańskich: „Wciąż dziwimy się, że jeden jedyny posiłek może zmienić mentalny stan człowieka’’1. Życzę dużo zdrowia i radości Barbara Jakimowicz-Klein 1 O. Lefeld, Witaminy, źródło życia i zdrowia, Oficyna Wydawnicza SPAR, Warszawa [b.r.w.], s. 157. WSTĘP 10 Czym jest układ nerwowy? Układ nerwowy jest zespołem narządów, który reguluje oraz koor- dynuje czynności organizmu i umożliwia jego przystosowanie się do środowiska. Układ nerwowy jest bardzo skomplikowany. Można powiedzieć, że składa się z milionów obiegów elektrycz- nych, krótkich lub długich, działających na zasadzie hamowania, stymulacji lub kontroli. Potrafi w każdej chwili selekcjonować dopływające do niego informacje i udzielać odpowiedzi. Jego dzia- łanie zależy od zdolności odbioru i odpowiedzi na bodziec2. 2 E.G. Ortega de Bernabé, Atlas anatomii, Wiedza i Życie, Warszawa 1991, s. 74. 11 WSTĘP Co się składa na układ nerwowy? Układ nerwowy to: ● Ośrodkowy układ nerwowy Złożony jest z mózgowia i rdzenia kręgowego. Rdzeń krę- gowy grubości ołówka jest zbudowany z pęku włókien ner- wowych wychodzących z mózgu i biegnących w kanale kręgo- wym. To główny system dróg łączących mózg z resztą ciała. Rola rdzenia kręgowego nie ogranicza się jednak tylko do przewodzenia impulsów. Stanowi on również samodzielny ośrodek regulujący niektóre proste czynności, bez konieczno- ści angażowania do nich mózgu. ● Obwodowy układ nerwowy Tworzą go nerwy odchodzące od rdzenia kręgowego i mó- zgu, docierające do najdalszych części ciała. Wyróżniamy w nim dwie części: – układ somatyczny, który zawiaduje czynnościami podle- gającymi naszej woli (dowolnymi), kontroluje także przepływ informacji wysyłanych do oraz z narządów zmysłów; – układ wegetatywny (autonomiczny), który unerwia narzą- dy wewnętrzne i reguluje ich czynności. Narządy te działają niezależnie od naszej woli (mimowolnie), bez udziału świa- domości. Ze względu na różnice czynnościowe wyróżniamy dwie jego części:  układ współczulny,  układ przywspółczulny, WSTĘP 12 działające na ogół antagonistycznie, np. pobudzenie pierwszego przyspiesza akcję serca, drugiego – zwalnia ją. Układ wegetatyw- ny odgrywa bardzo ważną rolę w sytuacjach zagrożenia. Z jakich części zbudowane jest mózgowie? Mózgowie to część ośrodkowego układu nerwowego. Tworzą je: ● Półkule mózgu Mieszczą się one w jamie czaszki. Mózg jest zespołem najwyż- szych ośrodków czuciowych, kojarzeniowych i ruchowych, stanowi też materialne podłoże zjawisk psychicznych. Mózg ma wymiary średnio 17 × 14 × 13 cm, a ciężar około 1350 g3. Powierzchnia półkul ma liczne zagłębienia, zwane bruzdami oraz zakrętami. Patrząc od przodu, widzimy dużą bruzdę, zwaną szczeliną podłużną mózgu, która dzieli go na dwie półkule: pra- wą i lewą. Od strony bocznej widoczne są dwie bruzdy: środko- wa i boczna.  Płat czołowy Jest odpowiedzialny za zdolność myślenia abstrakcyjnego.  Płat ciemieniowy Tu przetwarzane są informacje z receptorów dotyku.  Płat skroniowy Tu znajdują się obszary słuchu i rozumienia mowy. Każde ucho jest przyłączone do obydwu stron płatu.  Płat potyliczny Ma związek z procesami wzrokowymi. Na przekroju poprzecznym mózgu widać różne struktury. Są to:  Kora mózgu Odgrywa ważną rolę w kierowaniu czynnościami czucia i ru- 3 Ibidem, s. 76. 13 WSTĘP chu, pamięcią, mową, uczeniem się i innymi wyższymi czyn- nościami intelektualnymi.  Istota biała  Zwoje podstawne  Komory mózgu, czyli jamy wypełnione płynem mózgowo- -rdzeniowym. W skład mózgowia wchodzi także: ● Móżdżek Jest częścią mózgu położoną wewnątrz jamy czaszki, w dol- nej tylnej jej części, nad rdzeniem przedłużonym. Funkcje móżdżku: – koordynacja pracy mięśni (ruchu); – udział w systemie sterującym równowagą: kieruje odruchami równowagi. ● Most Sąsiaduje z rdzeniem przedłużonym i móżdżkiem. Jest to okolica, przez którą przebiega wiele dróg ruchowych i czu- ciowych. ● Rdzeń przedłużony Jest to część mózgu łącząca się z rdzeniem kręgowym na wy- sokości otworu potylicznego wielkiego, między głową a szyją. Przez jego wnętrze przebiegają wszystkie drogi łączące mózg z rdzeniem kręgowym. Za każdą wykonywaną przez nas czynność odpowiada zupeł- nie inny obszar mózgu. Wszystko, co robimy, każde działanie, a także myślenie znajduje rozwiązanie w komórkach, neuro- nach i połączeniach nerwowych mieszczących się w mózgu. WSTĘP 14 Co jest podstawową jednostką układu nerwowego? Podstawową jednostką układu nerwowego jest neuron. Jego ele- menty to: – ciało komórki; – dendryty, czyli krótkie, nitkowate wypustki komórki nerwo- wej; – akson, czyli najdłuższa wypustka komórki. W mózgu jest około 100 miliardów neuronów, a co najmniej drugie tyle znajduje się w pozostałej części układu. Komórki nerwowe kontaktują się ze sobą za pomocą wypu- stek, przekazując sobie nawzajem informacje w formie im- pulsu elektrycznego. Co to są opony mózgowe? Są to trzy błony osłaniające mózg i rdzeń kręgowy: – opona twarda; – pajęczynówka lub opona pośrednia; – opona miękka. Jaką funkcję pełni płyn mózgowo-rdzeniowy? Płyn mózgowo-rdzeniowy znajdujący się w przestrzeni podpaję- czynówkowej i w komorach mózgu spełnia takie funkcje, jak: – amortyzowanie niewielkich urazów; – odżywianie niektórych komórek układu nerwowego i elimi- nacja produktów ich metabolizmu. 15 WSTĘP Jak są wyspecjalizowane półkule mózgu? Obie półkule mózgu specjalizują się w spełnianiu innych funkcji. Lewa część mózgu odpowiedzialna jest za prawą część ciała. U większości ludzi lewa półkula odpowiada za mowę, działania matematyczne i za logiczne myślenie, a prawa półkula – bardziej za uzdolnienia plastyczne, muzyczne i za kreatywność. Dziś uważa się, że wprawdzie lewa półkula jest bardziej sprawna „lingwistycznie”, ale prawa też ma jakiś wpływ na nasze zdolno- ści językowe. WSTĘP 16
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Dieta dla mózgu
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: