Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00337 005529 19039597 na godz. na dobę w sumie
Dieta łatwostrawna. Z czym to się je? - książka
Dieta łatwostrawna. Z czym to się je? - książka
Autor: Liczba stron: 216
Wydawca: Sensus Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-283-4303-0 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> psychologia i filozofia >> psychologia >> uwodzenie
Porównaj ceny (książka, ebook (-35%), audiobook).

Dieta łatwostrawna jest zalecana przez lekarzy najczęściej w przypadku zwykłych przeziębień i infekcji, ale także poważniejszych chorób, na przykład w terapii nowotworowej czy po operacjach i innych zabiegach obciążających organizm. Pacjentom takie żywienie kojarzy się zwykle z kaszą manną, rozgotowanymi ziemniakami i zupą mleczną.

Dieta łatwostrawna. Z czym to się je? to pierwsza na polskim rynku publikacja podejmująca taką tematykę - propozycja dla osób, które są na diecie łatwostrawnej, a więc nieobciążającej przewodu pokarmowego długim trawieniem. Dzięki temu organizm może się skoncentrować na innych działaniach, na przykład na dochodzeniu do zdrowia. Książka ma także na celu pokazać, że dieta łatwostrawna to nie tylko rozgotowane papki, ale też całkiem apetyczne i smaczne potrawy.

W książce:

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

• Kup książkę • Poleć książkę • Oceń książkę • Księgarnia internetowa • Lubię to! » Nasza społeczność SPIS TREŚCI Kilka słów zamiast wstępu  Dla kogo dieta łatwostrawna? Podział przepisów Przyprawy Super łatwostrawne? Czy dieta łatwostrawna to to samo co dieta odchudzająca? Modyfikacje diety łatwostrawnej zależne od sytuacji szczególnych Rozdział 1. Śniadania  Jęczmienianka z sosem mango Owsianka bananowa Owsianka jesienna (z jabłkiem i gruszką) Ryż jaśminowy z mlekiem kokosowym i malinami Kasza manna z musem owocowym Kasza manna z pomarańczami i kropelką miodu Omlet z bananem, jabłkiem i cynamonem Omlet z duszonymi pomidorami, mocno ziołowy Twarożek z zieleniną Twarożek z pomidorem Twarożek na słodko z bananem Kanapki ze schabem i burakiem Kanapki z pastą jajeczną z awokado Pasta z serka wiejskiego z pieczoną dynią Kanapka tradycyjna na słodko (z białym serem i owocami) Krem czekoladowy zupełnie zdrowy 7 9 10 11 12 15 15 21 23 25 27 29 31 33 35 37 39 40 41 43 45 47 49 51 s p i s t r e Ś C i 3 Poleć książkęKup książkę Rozdział 2. Zupy  53 Zupa jarzynowa 54 57 Krem z dyni i pieczonego selera Krupnik 59 Krem z białych warzyw 61 63 Krem z ziemniaków i szpinaku z jajkiem Gęsty ziemniaczany kociołek z szynką 65 Zupa krem z batatów i kukurydzy 67 Rozdział 3. Dania obiadowe i kolacyjne na ciepło  69 Pulpety w sosie pomidorowym 71 72 Cannelloni z kurczakiem w sosie pomidorowym 75 Tagliatelle z kurczakiem i warzywami Makaron łagodny z indykiem po tajsku 77 79 Pierś indyka w aromatycznej glazurze 81 Pstrąg pieczony z ziołami Pulpety rybno-ziemniaczane 82 85 Pulpety rybne w sosie pomidorowym 87 Cukinia faszerowana Cukinia pieczona z sosem jogurtowym 89 90 Pierogi z kaszą jaglaną i ziołami 93 Spaghetti z sosem pomidorowym Ziemniaki pieczone w mundurkach z ziołowym twarożkiem 95 97 Ratatuj z pieczonym jajkiem na ryżu Naleśniki z warzywnym leczo 99 Naleśniki zielone z guacamole 101 Naleśniki z twarożkiem i wiśniami 103 Risotto kokosowe 105 Lasagne wiśniowe 106 Knedle z sosem i truskawkami 108 Pierogi leniwe z musem śliwkowym 111 Polenta z owocami 113 4 s p i s t r e Ś C i Poleć książkęKup książkę Rozdział 4. Dania obiadowe i kolacyjne na zimno  115 Sałatka makaronowa z szynką i jarzynami 117 Sałatka z komosą ryżową, kurczakiem i warzywami 119 Sałatka ryżowa z gotowanym indykiem 121 Kuskus à la tabouleh z ziołami 123 Sushi inaczej 124 Lekka ryba w galarecie 126 Nóżki drobiowe z warzywami 128 Sałatka jarzynowa 131 Sos à la majonezowy 132 Sos wegański 133 Rozdział 5. Dodatki do dań głównych  135 Purée ziemniaczane 136 Purée ziemniaczane z dynią 137 Purée ziemniaczane ze szpinakiem 139 Purée z ziemniaków i awokado 140 Kluseczki z pieczoną dynią 141 Kluseczki kładzione na czerwono 143 Kopytka z batatów 146 Kopytka z pieczonego selera 147 Focaccia z ziołami 149 Rozdział 6. Desery  151 Najprawdziwszy kisiel z jabłkiem 153 Kisiel z jabłkiem i jagodami 154 Deser jogurtowo-truskawkowy 155 Deser jogurtowy z pomarańczami 157 Jogurt z musem śliwkowym 159 Jogurt z duszonym jabłkiem 161 Jogurt wiśniowo-jabłkowy 163 Jogurt bananowy z miodową nutką 165 s p i s t r e Ś C i 5 Poleć książkęKup książkę Sernik na zimno z pieczonej dyni z gorącym sosem owocowym 166 Jabłko pieczone z sosem waniliowym 169 Jabłko pieczone pod kruszonką 171 Pieczone banany 173 Gruszkowy deser z anyżową nutką 175 Jabłkowe tiramisu według Omy 177 Truskawkowe tiramisu 178 Rolada cytrynowo-kawowa 180 Biszkopt z jagodami i galaretką 182 Słodka korzenna jaglanka 185 Ciasteczka owsiane z marchewką 187 Tort urodzinowy z truskawkami 188 Lody bananowo-kawowe 191 Letnia sałatka deserowa 193 Rozdział 7. Napoje i koktajle  195 Soczek żółta karotka 197 Soczek czerwona karotka 199 Mango lassi 201 Bananowo-kawowy koktajl 203 Jagodowy koktajl 205 Podziękowania  207 Skorowidz  208 6 s p i s t r e Ś C i Poleć książkęKup książkę KILKA SŁÓW ZAMIAST WSTĘPU K i l K a s ł ó w z a m i a s t w s t ę p u 7 Poleć książkęKup książkę Pomysł na tę książkę już dawno chodził mi po głowie Jako die- tetykowi brakowało mi publikacji, którą mogłabym wykorzystać w przygotowywaniu jadłospisów opartych na zasadach diety ła- twostrawnej Również pacjenci często pytali, co bym poleciła osobom chcącym tak się odżywiać bądź tym, którym zalecano stosowanie diety łatwostrawnej Powiem więcej: sama jako pa- cjentka wielokrotnie dostawałam zalecenie stosowania diety ła- twostrawnej (czasami zupełnie niesłusznie, ale to już na margi- nesie) Pacjentom, którzy dostawali zalecenie stosowania diety łatwostrawnej takie żywienie kojarzyło się najczęściej z kaszą manną, rozgotowanymi ziemniakami czy zupą mleczną Te ne- gatywne skojarzenia powodowały, że owo zalecenie szło szyb- ko w niepamięć, a pacjenci z różnymi skutkami trafiali do mnie do poradni z zapytaniem, co właściwie mogą jeść, a czego lepiej unikać Ta książka ma na celu pokazanie, że dieta łatwostrawna to nie tylko rozgotowane papki, ale całkiem apetyczne i smaczne potrawy Można bardzo wiele wyczarować, stosując się do zasad takiego żywienia, a przez to dostarczać tyle witamin i składni- ków mineralnych, ile trzeba, nie mówiąc już o makroskładni- kach takich jak białko, tłuszcz czy węglowodany Książka ta też ma na celu inspirowanie do własnych kuli- narnych eksperymentów Sama inspiracje do przepisów czerpa- łam ze swoich doświadczeń kulinarnych, z rodzinnego domu, 8 K i l K a s ł ó w z a m i a s t w s t ę p u Poleć książkęKup książkę z rodzinnego domu mojego męża, a także z podpowiedzi znajo- mych, pacjentów i współpracowników Receptury najpierw pro- jektowałam na papierze, następnie przygotowując kilkakrotnie dania, zmieniałam w przepisach proporcje, aby dojść do finalnej wersji Po akceptacji końcowego efektu wszystkie potrawy przy- gotowywałam w swojej kuchni jeszcze dwukrotnie, aby mieć pewność, że są smaczne Oczywiście smak jest kwestią gustu, a dieta łatwostrawna nie pozwala używać wielu smakowitych dodatków Jednak liczę na to, że ta książka pomoże wielu czytelnikom zastosować dietę łatwostrawną w praktyce i szybciej wrócić do zdrowia I jeszcze pozostając przy smaku: w wielu przepisach nie określam do- kładnie wagi czy rozmiarów warzyw i owoców, uznając, że lepiej jest pozostawić czytelnikom pewną dowolność, zdając się na indywidualny gust Tam, gdzie waga danego składnika jest klu- czowa dla przepisu, jest podana dokładnie Chciałabym też podkreślić, że na wszystkich zdjęciach są pokazane realne dania Dzięki temu czytelnikom będzie łatwiej wyobrazić sobie, jak dana potrawa miałaby wyglądać DLA KOGO DIETA ŁATWOSTRAWNA? Dietę łatwostrawną stosuje się w wielu przypadkach Na przykład: • w przypadku choroby wrzodowej; • w stanach zapalnych błony śluzowej w przewodzie pokarmowym; • w chorobach infekcyjnych z wysoką gorączką i brakiem apetytu; • w zatruciach pokarmowych; K i l K a s ł ó w z a m i a s t w s t ę p u 9 Poleć książkęKup książkę • przy braku apety tu i związanym z ty m nadmiernym niepla- nowanym obniżaniem się masy ciała; • w stanie po zabiegach chirurgicznych; • w okresie rekonwalescencji; • świeżo po zawale mięśnia sercowego czy po udarze; • często przy kłopotach z przełykaniem, przeżuwaniem (tzw dysfagii); • u osób w podeszłym wieku; • u małych dzieci i dzieci z mocno ograniczonym apety tem; • często w chorobach nowotw orowych PODZIAŁ PRZEPISÓW Przepisy zostały podzielone na sugerowane ty py posiłków (śnia- dania, obiady, desery itp ), ale tak naprawdę można je podawać o dowolnej porze dnia, w zależności od potrzeb i ochoty Warto jednak trzymać się zasady, że najbardziej obfi ty posiłek powi- nien się pojawić w środku dnia, śniadanie niebawem po wstaniu, a kolacja na 2 – 3 godziny przed snem Dwie przekąski to dowóz energii i witamin między głównymi posiłkami Sugerowane porcje też są bardzo umowne — jedni potrzebu- ją nieco więcej energii, a inni mniej, jedni mają mniejszy apety t (wywołany np chorobą), a inni większy Dlatego też tu pozosta- wiam pewną dowolność Przepisy zostały oznaczone piktogramami, które mają na celu pomóc wybrać przepisy odpowiednie dla wegetarian, przepisy na dania bez glutenu, przepisy z mocniejszym ograniczeniem tłuszczu, a także przepisy na bardzo łatw ostrawne potrawy – wegetariańskie 10 K i l K a s ł ó w z a m i a s t w s t ę p u Poleć książkęKup książkę – mało tłuszczu – super łatw ostrawne – bez glutenu (doty czy także przepisów, w których użyjesz produktów oznaczonych symbolem prze- kreślonego kłosa) PRZYPRAWY W diecie łatw ostrawnej należy dodawać przyprawy bardzo ostrożnie W książce stosuję łagodne przyprawy, ale także ostrzejszy czarny pieprz i sól W zależności od stanu zdrowia można te dwie ostatnie przyprawy pominąć (jest to zalecane w przypadku restrykcyjnej diety łatw ostrawnej) Warto też pamiętać, że według najnowszych zaleceń dodatek soli powinien być maksymalnie ograniczany — w najnowszej piramidzie zdrowego żywienia symbol soli jest wręcz przekre- ślony Starajmy się więc z dnia na dzień używać coraz mniej soli — najlepsza jest metoda małych kroczków Wracając do innych przypraw: jeśli stan Twojego przewodu pokarmowego pozwala dodać nieco więcej nieco ostrzejszych przypraw, to możesz to zrobić Pamiętaj jednak, że cebula, czos- nek, ostra papryka, curry i wiele innych mocniejszych przypraw może działać podrażniająco na cały przewód pokarmowy i ty m samym wywoływać pewien dyskomfort K i l K a s ł ó w z a m i a s t w s t ę p u 11 Poleć książkęKup książkę SUPER ŁATWOSTRAWNE? O co chodzi z tym określeniem super łatwostrawne? Zakres diety łatwostrawnej jest dość szeroki, dlatego też dodałam piktogram super łatwostrawne dla osób, którym może szkodzić więcej pro- duktów czy potraw (np. pestki pomidora, lekko podsmażone wa- rzywa i in.). Takim oznaczeniem warto się kierować np. w przy- padku osób tuż po operacjach, w czasie chemioterapii, kiedy to pojawiają się silne wymioty, biegunki i inne dolegliwości. Jeśli nie wiesz, jaka dieta byłaby dla Ciebie odpowiednia, rozpocznij właśnie od przepisów oznaczonych piktogramem super łatwostrawne. Jeśli się okaże, że czujesz się dobrze, mo- żesz rozszerzać swój jadłospis o kolejne potrawy. Na drugim końcu diety łatwostrawnej można postawić sobie określenie nieco łatwiej strawne. W tym zakresie mieściłyby się te same potrawy, które proponuję w książce, ale z większym udzia- łem surowych warzyw i owoców. Taka modyfikacja byłaby dobra dla małych dzieci, po 1. roku życia, u których bardzo ważne jest wprowadzenie także większej ilości surowych produktów. Bo czym tak naprawdę różni się zdrowe żywienie od tego łatwostrawnego? Oto kilka punktów: • ograniczenie ilości surowych warzyw i owoców lub spowodo- wanie, że będą łatwiej strawne poprzez np. ich przecieranie przez sito czy miksowanie; • wykluczenie niektórych warzyw i owoców; • eliminacja ostrych przypraw i dodatków; • spożywanie mniejszych ilości błonnika pokarmowego pocho- dzącego ze zbóż, np. z chleba razowego czy grubych kasz; • eliminacja gazowanej wody. 12 K i l K a s ł ó w z a m i a s t w s t ę p u Poleć książkęKup książkę 20 Poleć książkęKup książkę R O Z D Z I A Ł 1 . ŚNIADANIA Zawsze powtarzam, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlatego też warto mu poświęcić nieco więcej uwagi. Najlepiej — szczególnie w chłodniejsze miesiące — jeśli jest to danie na ciepło. To szczególnie ważne dla osób osłabionych, a także dla dzieci. Dobrze, by danie zawierało świeże warzywa lub/i owoce i ko- niecznie dodatek zbóż. Te zboża to może być po prostu pieczywo, płatki owsiane lub inne, ale także ryż czy kasza. Tutaj tylko wyobraźnia (no i zalecenia dietetyczne) nas ogranicza. R o z d z i a ł 1 . Ś n i a d a n i a 21 Poleć książkęKup książkę Wartości odżywcze: Energia: Białko: Tłuszcz: Węglowodany: 22 144,5 kcal 4,3 g 1,2 g 31,5 g R o z d z i a ł 1 . Ś n i a d a n i a Poleć książkęKup książkę JĘCZMIENIANKA Z SOSEM MANGO Owsianka to klasyk z polskiego stołu, a dlaczego by nie zamienić płatków owsianych na jęczmienne? Przecież jęczmień też jest bardzo zdrowym zbożem, a urozmaicenie w jadłospisie — szczególnie w diecie łatwostrawnej — jest bardzo ważne. Ta nowoczesna propozycja śniadania nie ma nic wspólnego z zupą mleczną kojarzoną przez wielu z nas jako przedszkolny koszmar. Składniki (na 2 porcje): płatki jęczmienne drobne błyskawiczne — 35 g mleko 0,5 tłuszczu — 120 ml dojrzałe mango — 100 g sok ananasowy — 100 ml suszony imbir — szczypta do smaku Sposób przygotowania: Płatki ugotować w mleku. należy bardzo uważać, aby nie przypalić mleka. Mango umyć, obrać ze skórki, obkroić z pestki i zmiksować z sokiem i imbirem na gładkie smoothie. następnie owoce lekko zagotować tak, aby całość nieco zredukować. Ugotowane płatki przełożyć do miseczki i na wierzch wlać mus owocowy. Podawać na ciepło. Wskazówka dietetyczna drobne płatki błyskawiczne są łatwiej straw- ne od tych zwykłych. dlatego też warto je wy- bierać w diecie osób z mocno podrażnionym przewodem pokarmowym. owoców nie trzeba bardzo długo gotować, jeśli w zaleceniach dietetycznych nie ma prze- ciwwskazania do tzw. surowizny. Wskazówka kulinarna Przy miksowaniu mango warto zrobić to bardzo dokładnie, aby w daniu nie pozostały włókna charakterystyczne dla tego owocu. Warto także wybrać owoc mocno dojrzały — będzie słodszy i bardziej aromatyczny. Sok ananasowy może być z kartonu lub tzw. jedno- dniowy. Unikaj natomiast syropów z ananasa z puszki. do dania pasuje także sok z antonó- wek lub sok winogronowy. R o z d z i a ł 1 . Ś n i a d a n i a 23 Poleć książkęKup książkę Wartości odżywcze: Energia: Białko: Tłuszcz: Węglowodany: 24 197 kcal 7,9 g 2,8 g 37,6 g R o z d z i a ł 1 . Ś n i a d a n i a Poleć książkęKup książkę OWSIANKA BANANOWA Połączenie bananów z jabłkami jest wygodne, gdyż oba te owoce dostępne są w sklepach cały rok. Szybko, łatwo, smacznie i na temat. Oto ona — owsianka z bananami — moja ulubiona. Składniki (na 2 porcje): bezglutenowe płatki owsiane górskie (oznaczone symbolem przekreślonego kłosa) — 1/2 szklanki mleko 0,5 tłuszczu — 230 ml jabłko — 1/2 szt. banan — 1/2 szt. cynamon — szczypta do smaku Sposób przygotowania: Płatki zagotować w mleku. odstawić, aby nieco nasiąkły. W międzyczasie umyć i obrać owoce. następnie pokroić je w drobną kostkę. Ugotowane płatki połączyć z owocami i doprawić do smaku. Wskazówka dietetyczna owies zawiera bardzo cenne beta-glukany, które są korzystnym składnikiem w diecie pro- fi laktycznej chorób nowotworowych przewo- du pokarmowego (szczególnie wątroby i jelita grubego). Beta-glukany pomagają też obniżyć stężenie cholesterolu we krwi. Wystarczy spożywać ich 3 g dziennie z płatków owsia- nych lub otrąb owsianych (otręby jednak nie są polecane w diecie łatwostrawnej). Wskazówka kulinarna do dania można także wykorzystać inne płatki. Godne uwagi będą płatki jaglane czy ryżowe. oba te produkty są elementami diety łatwostrawnej. R o z d z i a ł 1 . Ś n i a d a n i a 25 Poleć książkęKup książkę Wartości odżywcze: Energia: Białko: Tłuszcz: Węglowodany: 26 222 kcal 7,9 g 6,9 g 35,3 g R o z d z i a ł 1 . Ś n i a d a n i a Poleć książkęKup książkę OWSIANKA JESIENNA (Z JABŁKIEM I GRUSZKĄ) Owsianka jest dobra o każdej porze roku. Warto ją podawać z sezonowymi owocami, aby maksymalnie wykorzystywać dobrodziejstwa natury. Jabłka i gruszki z owsianką tworzą trio niemal idealne. Składniki (na 2 porcje): bezglutenowe płatki owsiane górskie (oznaczone symbolem przekreślonego kłosa) — 1/2 szklanki mleko 0,5 tłuszczu — 230 ml jabłko — 1/2 szt. gruszka — 1/2 szt. sok wyciśnięty z cytryny — 1 łyżeczka masło — 10 g wanilia lub cynamon — szczypta do smaku Sposób przygotowania: Płatki zagotować na wolnym ogniu w mleku. Goto- wać, aż będą zupełnie miękkie. Pod koniec gotowa- nia doprawić wanilią lub cynamonem. Jabłko i gruszkę umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Skropić sokiem z cytryny. na małej patelni rozpuścić masło. następnie dodać owoce na patelnię i chwilę poddusić. Płatki owsiane przełożyć do miseczek, a owoce dodać na wierzch owsianki. Wskazówka dietetyczna W przypadku dużych trudności trawiennych można wykorzystać płatki owsiane błyska- wiczne, które są delikatniejsze dla przewo- du pokarmowego. Również gruszkę można wymienić na większą porcję jabłka (gruszka nie jest wskazana w diecie łatwostrawnej — natomiast jeśli się ją mocno ugotuje, z reguły jest dobrze tolerowana). Wskazówka kulinarna dodatek soku z cytryny nadaje daniu świe- żości. Jest to szczególnie ważne w diecie łatwostrawnej, gdyż wiele dań często jest dość mdłych w smaku. dlatego też sok z cytryny, limonki, a nawet pomarańczy bardzo przyjem- nie odświeża potrawy. R o z d z i a ł 1 . Ś n i a d a n i a 27 Poleć książkęKup książkę Wartości odżywcze: Energia: Białko: Tłuszcz: Węglowodany: 28 424 kcal 5,9 g 18,6 g 65,5 g R o z d z i a ł 1 . Ś n i a d a n i a Poleć książkęKup książkę RYŻ JAŚMINOWY Z MLEKIEM KOKOSOWYM I MALINAMI Niezwykły aromat ryżu jaśminowego podnosi smakowitość tego prostego dania. Można powiedzieć, że tradycyjny ryż z jabłkiem podawany w sanatoriach to już przeszłość. Teraz proponuję ryż jaśminowy z kokosową nutką i intensywnym smakiem lekko kwaskowatych malin. Składniki (na 2 porcje): ryż jaśminowy — 100 g mleko kokosowe płynne w kartonie — 150 ml masło — 10 g prawdziwy miód — 20 g suszony imbir — szczypta do smaku sok wyciśnięty z limonki — 10 g maliny świeże lub rozmrożone wcześniej — 200 g Sposób przygotowania: Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany i odcedzony ryż zalać mlekiem koko- sowym i zagotować. Chwilę pogotować na małym ogniu, aby smaki się połączyły. W drugim garnuszku rozpuścić masło i dodać maliny. dobrze wymieszać i gotować przez chwilę na wolnym ogniu, aż całość nieco zgęstnieje. dopra- wić sokiem z limonki i imbirem. Gdy owoce lekko przestygną, dodać miód i dokładnie wymieszać. Kokosowy ryż wylać do głębokich talerzy i ozdo- bić owocami. Podawać na ciepło. Wskazówka dietetyczna Miód dodawany do gorących dań (w tym herbaty) traci swoje właściwości. dlatego też warto stosować go na zimno lub w daniach ciepłych, a nie gorących. Miody spożywane wczesną wiosną powinny mieć konsystencję kremową lub być już skrystalizowane. Te płyn- ne to najczęściej produkty podgrzane, a więc o znacząco gorszych właściwościach. Wskazówka kulinarna do dania najlepiej wykorzystać mleko kokoso- we, w którym nie oddziela się część śmietanki od wody. Mleka kokosowe w puszce z reguły są bogatsze w tłuszcz. Tłuszcz kokosowy na- tomiast nie jest korzystny dla układu krążenia, dlatego też lepiej go unikać. R o z d z i a ł 1 . Ś n i a d a n i a 29 Poleć książkęKup książkę SKOROWIDZ A anyż, 155, 175 arbuz, 192 awokado, 45, 51, 117, 124, 140 B babka płesznik, 187 bakłażan, 97, 99 banan, 25, 31, 35, 41, 51, 165, 173, 187, 188, 191, 197, 199, 203, 205 batat, 67, 146 bazylia, 40, 81, 85, 90 beta-glukany, 25 beta-karoten, 137, 201 betalaina, 143 biszkopt, 166, 175, 177, 178, 180, 181, 182, 188 błonnik pokarmowy, 15, 109, 187 witalny, 71, 187 brokuły, 54 bryndza, 137 brzoskwinia, 33, 51 bulion warzywny, Patrz: wywar warzywny wołowy, 63, 65, 126 burak, 43, 111, 143 C cannelloni z kurczakiem w sosie pomidorowym, 72 cebula, 11, 18 celiakia, 149 chałka, 41 chleb jasny, 49 orkiszowy jasny, 51 choroba Crohna, 16 infekcyjna, 9 jelit, 16 nowotworowa, 10, 17 onkologiczna, Patrz: choroba nowotworowa wątroby, 16 woreczka żółciowego, 16 wrzodowa, 9 cukier migdałowy, 111 puder, 166, 180, 182, 188, 182, 188 208 s k o R o W i d z Poleć książkęKup książkę waniliowy, 31, 105, 106, 113, 163, 166, 169, 175, 178, 180, 187, 188 ze skórką pomarańczy, 185 cukinia, 72, 77, 97, 99, 149 faszerowana, 87 pieczona, 89 curry, 11 cynamon, 25, 35, 41, 49, 105, 106, 153, 157, 159, 161, 166, 169, 171, 175, 177, 187 cynk, 119 czereśnie, 107 czosnek, 11, 18 D danie bez glutenu, 10, 93, 113, 167 kolacyjne na ciepło, 69 na zimno, 114 obiadowe na ciepło, 69 na zimno, 114 wegetariańskie, 10, 179 z małą ilością tłuszczu, 10, 132 deser, 10, 19, 106, 151 dieta dla dzieci po 1 r.ż., 18, 19 łatwostrawna, 8, 9, 15, 16 stosowanie, 9 niskotłuszczowa, 16, 105 odchudzająca, 15, 87 przeciwnowotworowa, 17, 25 super łatwostrawna, 11, 12, 99 dorsz, 82, 85, 124, 126 drożdże, 149 dynia hokkaido, 141 piżmowa, 47, 57, 93, 111, 119, 137, 141, 166, 185 dysfagia, 10, 59, 175 dżem wiśniowy, 103 F focaccia, 149 G gałka muszkatołowa, 65 gluten, 149 goździki, 153, 155, 177, 177 gruszka, 27, 175 H halibut, 85 I imbir suszony, 23, 29, 47, 113 świeży, 67, 77, 119, 121, 124 indeks glikemiczny, 15, 95 J jabłko, 25, 27, 35, 79, 106, 131, 153, 155, 157, 161, 163, 169, 171, 177 jagody, 154, 182, 183, 205 s k o R o W i d z 209 Poleć książkęKup książkę jajko, 35, 37, 45, 63, 82, 90, 97, 99, 101, 103, 108, 111, 131, 132, 141, 143, 146, 147, 166, 171, 180, 182, 188 białko, 71, 85, 181 jęczmienianka, 23 jogurt kokosowy, 163 kwaśny, 67 naturalny, 39, 40, 41, 49, 61, 63, 89, 103, 155, 157, 159, 161, 163, 165, 177, 201, 205 K kajzerka, 39, 43, 47, 85 orkiszowa, 45 kakao, 19, 51 kalafior, 133 kapusta, 18 kardamon, 165, 173 karob, 51, 175 kasza gryczana, 119 jaglana, 59, 87, 90, 91, 97, 125, 185 jęczmienna, 87, 97 kukurydziana, 113 manna, 31, 33, 55, 82, 108, 171 kawa zbożowa, 173, 180, 181, 191, 203 kisiel, 153, 154 kmin rzymski, 123, 143 knedle, 108 kolacja, 10, 69 kolendra, 47, 121 natka, 67, 77, 101, 119 komosa ryżowa, 117, 119 koncentrat pomidorowy, 71, 85 koperek, 39, 45, 54, 61, 63, 71, 97, 136, 140, 147 kozieradka, 75 krem czekoladowy, 61 krupnik, 59 ksylitol, 103, 166, 178, 180, 185 kukurydza z puszki, 67 kurkuma, 132, 133 kuskus, 55, 87, 123 kwasy tłuszczowe omega-3, 39, 71, 85, 125, 127, 205 L laktoza, 159 lasagne, 106 liść laurowy, 54, 57, 59, 71, 82, 124, 126, 128 lody, 191 luteina, 113 Ł łosoś, 85, 127 M magnez, 119, 140, 146 majeranek, 43 świeży, 72, 95 makaron, 54, 117 cannelloni, 72 210 s k o R o W i d z Poleć książkęKup książkę kukurydziany, 93 lasagne, 106 muszelki, 117 pełnoziarnisty, 93 ryżowy, 77 spaghetti, 93 tagliatelle, 75 z indykiem po tajsku, 77 maliny, 29, 49, 103, 105, 108, 109, 166 mango, 23, 121, 197, 201 mango lassi, 201 marchewka, 54, 59, 72, 75, 77, 85, 119, 124, 126, 128, 129, 131, 149, 187, 197, 199 mascarpone, Patrz: serek mascarpone masło, 19, 27, 54, 113, 136, 137, 139, 147, 171, 185 mąka gryczana, 149 orkiszowa, 54, 82, 90, 99, 101, 103, 108, 111, 141, 143, 146, 147, 149, 180, 182, 188 pszenna, 141 ziemniaczana, Patrz: skrobia ziemniaczana meat factor, 63 melisa, 188, 192 melon, 192 miedź, 119 mięso, 55 z indyka, 71, 72, 77, 79, 87, 121 z kurczaka, 72, 75, 119, 128 mięta, 123, 178, 188 miód, 33 gryczany, 33, 79 prawdziwy, 29, 119, 165, 171, 173, 205 jasny, 51, 185, 199 mleko kokosowe, 29, 105, 178 migdałowe, 179 roślinne, 159, 175 morele, 33, 109, 113 N nabiał, 16 roślinny, 16 naleśnik, 99, 101, 103 nasiona chia, 108, 109 natka pietruszki, Patrz: pietruszka natka O obiad, 10, 69 olej lniany, 39, 124, 125 rzepakowy, 81, 90, 99, 101, 133 sezamowy, 77 oliwa z oliwek, 43, 57, 61, 75, 89, 93, 95, 117, 119, 121, 123, 140, 149 oliwki czarne, 61, 90, 99, 149 omlet, 35, 37 oregano, 93 orkisz, 149, 173 s k o R o W i d z 211 Poleć książkęKup książkę otręby owsiane, 25 owoce, 19 owsianka, 23 bananowa, 25 jesienna, 27 P papryka ostra, 11 pasta jajeczna, 45 z serka wiejskiego, 47 pektyny, 161, 169, 171 pesto, 61 pieprz, 11 pierogi leniwe, 111 z kaszą jaglaną, 90 pietruszka korzeń, 54, 59, 61, 72, 126, 128, 129, 131 natka, 39, 59, 61, 65, 67, 75, 90, 117, 123, 126, 139 płatki jaglane, 25 jęczmienne, 23 owsiane, 25, 27, 35, 154, 155, 157, 167, 187 ryżowe, 25 polenta, 113 pomarańcza, 33, 185 pomidor, 40, 117 koktajlowy, 81 z puszki, 37, 72, 93, 97, 123 por, 18 potas, 43, 81, 95, 108, 140 powidła śliwkowe, 77, 79, 159 prowitamina A, 67, 93, 137, 201 przyprawy, 11, 12 pstrąg, 81 pulpety rybne w sosie pomidorowym, 85 rybno-ziemniaczane, 82 w sosie pomidorowym, 71 purée ziemniaczane, 136, 137, 139, 140 Q quinoa, Patrz: komosa ryżowa R ratatuj, 97 rekonwalescencja, 10 risotto, 105 roszponka, 63, 101, 139 rozmaryn, 59, 87, 137, 149 ryż, 37, 117 arborio, 105 basmati, 87, 124 brązowy, 97 jaśminowy, 29 paraboiled, 97, 121 S sałata masłowa, 43 sałatka 212 s k o R o W i d z Poleć książkęKup książkę deserowa, 192 jarzynowa, 131 makaronowa, 117 ryżowa, 121 schab, 13, 43 seler korzeniowy, 54, 57, 59, 65, 71, 72, 85, 126, 128, 131, 147 naciowy, 93, 129 ser biały chudy, 39, 40, 41, 49, 95, 103, 111, 171 półtłusty, 111 kozi, 137 serek homogenizowany, 132, 166, 180 mascarpone, 180, 181 wiejski, 47 sernik, 166 siemię lniane, 31, 71, 161, 163, 187, 203 skórka cytrynowa, 166, 180 skrobia ziemniaczana, 106, 141, 143, 146, 153, 154, 166, 169, 175, 178, 188 sok ananasowy, 23, 187 cytrynowy, 27, 75, 81, 89, 111, 119, 123, 126, 128, 132, 133, 140, 153, 161, 169, 171, 175, 178, 180, 182, 188, 197, 199 jabłkowy, 23, 153, 154, 182 limonkowy, 27, 77, 101, 121, 124, 178, 192 pomarańczowy, 27, 79, 103, 113, 153, 157, 166 winogronowy, 23, 153 à la majonezowy, 132 pomidorowy, 72, 87 sojowy, 77, 79, 124 wegański, 133 sól, 11 spaghetti z sosem pomidorowym, 93 stan zapalny błony śluzowej w przewodzie pokarmowym, 9 stomia, 109 sushi, 124 szpinak, 63, 101, 139 szynka. 65 drobiowa, 117 Ś śliwki węgierki, 111, 159 śniadanie, 10, 21 T tabouleh, 123 tagliatelle z kurczakiem i warzywami, 75 tiramisu, 177, 178 truskawki, 31, 49, 103, 105, 108, 155, 166, 178, 188, 199 twarożek, 39, 40, 41 tymianek, 37, 57, 89, 99, 128, 149 s k o R o W i d z 213 Poleć książkęKup książkę mączysty, 108, 141, 146, 147 pieczony w mundurkach z twarożkiem, 95 purée, Patrz: purée ziemniaczane zioła, 13, 37, 39, 73, 91, 117, 149 zupa, 53 jarzynowa, 54 krem szpinakowa, 63 z batatów i kukurydzy, 67 z białych warzyw, 61 z dyni, 57 Ż żelatyna, 126, 128, 177, 178, 179, 182 żelazo, 63, 119, 146 W wafle ryżowe, 40 wanilia, 27 wapń, 146 wiśnie, 103, 105, 106, 163 witamina A, 146 C, 61, 63, 155 E, 140, 146 włoszczyzna, 54, 59, 72, 85, 126, 128, 129, 131 wywar warzywny, 57, 61, 67, 82, 85, 123, 126, 129 Z zasmażka, 54, 55 zatrucie pokarmowe, 9 ziele angielskie, 54, 57, 59, 71, 82, 124, 126, 128 ziemniak, 59, 61, 63, 65, 82, 117, 131, 136, 137, 139, 140, 143 Poleć książkęKup książkę Poleć książkęKup książkę
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Dieta łatwostrawna. Z czym to się je?
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: