Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00508 006406 11255558 na godz. na dobę w sumie
Domowa apteka - ebook/pdf
Domowa apteka - ebook/pdf
Autor: Liczba stron:
Wydawca: SBM Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-8059-090-8 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> zdrowie
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

Naciągnięte ścięgno, oparzenia słoneczne, ugryzienie owada, otarcia naskórka, angina latem to częste dolegliwości, w których można sobie natychmiast pomóc, mając dobrze zaopatrzoną w zioła i leki apteczkę. Książka Domowa apteka przedstawia wiedzę o tym, kiedy i jak je stosować. Warto powrócić do starych i sprawdzonych sposobów, kiedy chlubą pań domu były dobrze zaopatrzone spiżarnia i apteczka.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

Spis treści Wstęp . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5 Wyposażenie apteczki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6 1. Na zakażeNia i bolesNe problemy W jamie ustNej . . . 9 Afty . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10 Opryszczka zwykła . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14 Zajady . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19 2. pierWsza pomoc dla oczu . . . . . . . . . . . . . . . 23 Jęczmień . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24 Zespół suchego oka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27 Zapalenie spojówek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31 3. problemy dermatologiczNe . . . . . . . . . . . . . . 35 Zakażenia grzybicze . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36 Zastrzał . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41 4. pierWsza pomoc . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 45 Choroba lokomocyjna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 46 Kontuzje i stłuczenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 49 Oparzenia lekkie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 55 Rany i drobne skaleczenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 59 Ugryzienia owadów . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 61 5. iNfekcje i grypa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 65 Gorączka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 66 Grypa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 71 Katar i chore zatoki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 77 Ból gardła . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 82 Kaszel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 86 6. bóle . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 91 Ból ucha . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 92 Bóle głowy, migrena . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 94 Bóle stawów . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 98 7. choroby WeWNętrzNe . . . . . . . . . . . . . . . . 101 Biegunka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 102 Czkawka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 106 Wzdęcia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 108 Zaparcia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 111 Zgaga . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 114 Zakażenie dróg moczowych . . . . . . . . . . . . . . . . . . 117 Żylaki kończyn dolnych . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 120 8. dobra forma . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 125 Bezsenność . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 126 Hemoroidy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 132 Kac . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 138 Menopauza . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 141 Odwodnienie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 148 Otyłość . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 151 Przewlekłe zmęczenie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 158 Zespół niespokojnych nóg . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 162 Skurcze mięśni . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 165 Włosy, skóra i paznokcie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 171 Zawroty głowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 179 iNdeks . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 182 bibliografia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 190 Wstęp N aciągnięte ścięgno, gwałtowna biegunka, oparzenia słoneczne, ugryzie- nie owada, otarcia naskórka, angina to częste dolegliwości, w których można sobie natychmiast pomóc, mając dobrze zaopatrzoną w zioła i leki apteczkę. Książka Domowa apteka przedstawia wiedzę o tym, kiedy i jak je stosować. Zachęca do powrotu do starych i sprawdzonych sposobów, kiedy chlu- bą pań domu były dobrze zaopatrzone spiżarnia i apteczka, a konieczność ich posiadania uzasadniała wielowiekowa tradycja, na którą składała się polska goś­ cinność, niespodziewane wizyty, najazdy i pojedynki. Kobiety musiały w każdej chwili mieć pod dostatkiem „wszelkich ingrediencji, specyałów, łakotek, wódek, octów, esencji, leków itd., kiedy zwyczajem i obowiązkiem gospodyni było kar- mić, poić, leczyć, wydawać” – pisał Wincenty Statkowski (O potrzebie wyższego  wykształcenia naukowego dla kobiet z powodu wpływu ich na wychowanie i oświatę  mężczyzn, „Gwiazda”, 1869). Także dziś apteczka pierwszej pomocy zawiera wszystko to, co ułatwia poradzenie sobie w zdrowotnym problemie, jak gorącz- ka, odwodnienie, problemy z przewodem pokarmowym lub migreną. Powinna składać się z podstawowych leków skutecznych przy nasilonych dolegliwościach, które pomogą dotrwać do wizyty u lekarza. Bardzo ważne, by podczas porady lekarskiej poinformować lekarza, jakie leki były zażywane. Trzeba też pamię- tać o lekach ziołowych, gdyż często zmieniają one obraz oraz przebieg choroby i diagnozowanie może okazać się trudne. Warto ze swoim lekarzem rodzinnym ustalić skład apteczki uwzględniający specyfikę chorób rodziny. 5 Wyposażenie apteczki Dla 4–5­osobowej rodziny zapas leków nie powinien przekraczać 1–2 opakowań na osobę. W miarę zużycia należy je uzu- pełnić i sprawdzać daty ważności. Leki przeterminowane należy oddać w aptece do utylizacji. Nie wolno też stosować an- tybiotyków, które pozostały po zapisanej przez lekarza kuracji. Źle zastosowane mogą być trujące, szczególnie dla dzieci. Apteczkę najlepiej przechowywać w miejscu z ułatwionym dostępem, jednak należy pamiętać, by nie znajdo- wała się w zasięgu dzieci. Nie zaleca się też przechowywania apteczki w kuchni lub łazience ze względu na wilgotność i wahania temperatur, co jest niewska- zane w przypadku niektórych leków. Środki niezbędne w każdej apteczce leki: • przeciwbólowe i przeciwgorączkowe – na bazie ibuprofenu lub bezpiecz- nego również dla dzieci paraceta- molu. Dla dorosłych w tabletkach, np. pyralgina, dla dzieci w syropie, • rozkurczowe – działają rozluźnia- jąco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dróg żółciowych, ukła- du moczowo­płciowego, układu od- dechowego, rozszerzają naczynia krwionośne, np. no­spa, duspatalin retard, tussipect (Herbapol), • na zaziębienie – najbardziej popu- larne to calpol, codipar, panadol, pe- dicetamol, efferalgan, apap. Można je stosować u niemowląt, przedszko- laków i ludzi w podeszłym wieku. Dla najmłodszych dzieci występują w formie doustnego roztworu z kro- plomierzem, • przeciwhistaminowe na atak aler- gii – w leczeniu chorób alergicz- nych objawiających się nieżytem nosa, łagodnymi postaciami astmy oskrzelowej lub zmianami na skó- rze w postaci pokrzywki powszech- nie stosowane są leki przeciwhi- staminowe (histamina jest aminą występującą naturalnie w organi- zmie, bierze udział w powstawaniu procesów zapalnych. Należy do tak zwanych mediatorów procesu zapal- nego, w organizmie człowieka wytwa- rzana jest m.in. w płucach, skórze, błonie śluzowej nosa i żołądka). Nie powodują one już skutków ubocz- nych w postaci senności i zmęcze- nia, jak wcześniej produkowane leki na alergię. W aptekach są dostępne nowoczesne postaci leków, jak np. ce- tyryzyna i loratadyna, a także fekso- fenadyna, desloratadyna, lewocety- ryzyna, • na choroby przewodu pokarmowego (biegunki i odwodnienie), np. węgiel medyczny, smecta, 6 Wstęp • na proste przypadki dermatologicz- ne i okulistyczne – dexeryl (Pier- re Fabre Sante) – krem w składzie zawiera glicerol, parafinę białą, również płynną, kwas stearynowy, jest kremem ochronnym do skó- ry; pigmentum castellani (Che- ma Elektromet) – płyn stosuje się w miejscowym leczeniu grzybic i powierzchownych zakażeń bak- teryjnych skóry; allergodil (Meda Pharma) – krople do oczu stosowa- ne do zmniejszenia objawów alergii w postaci zaczerwienienia oczu, • środki uspokajające – sedatif boiron, tabletki podjęzykowe – to homeopa- tyczne tabletki do łagodzenia skut- ków stresu, objawów nerwicy wege- tatywnej, zaburzeń snu; validol – tabletki do ssania, • inne na poprawę urody, sta- bilizację masy ciała – asu- min – zmniejsza apetyt na słodycze. środki opatruNkoWe, do dezyNfekcji: opatrunki i bandaże: • 25 plastrów samo- przylepnych o różnych rozmiarach, • 5 sterylnych gazików (3 x 3 cm), • 5 sterylnych gazików (4 x 3 cm), • gaza, • rolka taśmy klejącej, • bandaże elastyczne do owijania obrażeń nadgarstka, łokcia, kolana i kostki (3–4 cm szerokości), • 2 trójkątne bandaże do owijania ura- zów i zawieszenia ramienia, • woda utleniona, • spirytus salicylowy. Wyposażenie apteczki 7 iNNy sprzęt: • 2–5 par lateksowych rękawiczek, któ- re będą pomocne w przypadku kon- taktu z krwią, płynami ustrojowymi, • cold­hot pack – kompres, który może rozgrzewać lub chłodzić, • 5 agrafek, dzięki którym łatwo zamo- cować szyny i bandaże, • szyna aluminiowa na palec, • strzykawka medyczna o pojemności 5 cm3 i 10 cm3, • termometr, • pęseta do usuwania kleszczy, żądeł owadów i drobnych drzazg, • nożyce do cięcia gazy, • koc, • płyn lub chusteczki do dezynfekcji rąk. Leki ze skarbnicy natury Obowiązkową pozycją w apteczce są zioła, które można kupić bez recepty w sklepie zielarskim. Działają powo- li, ale skutecznie i nie dają skutków ubocznych, jak niektóre leki chemicz- ne. Są szczególnie zalecane osobom z chorobami przewlekłymi, dzieciom, osobom starszym i kobietom w ciąży. Zioła przynoszą doskonałe rezultaty lecznicze w chorobach skóry, naczyń krwionośnych, dolegliwościach prze- wodu pokarmowego, nerek, płuc. Aby skutecznie działały, należy poznać ich skład i działanie. Należy pamię- tać, że niewłaściwie stosowane mogą wywoływać skutki uboczne, np. uży- wanie dziurawca połączone z opala- niem może doprowadzić do silnych poparzeń skóry, z kolei arnika spoży- wana doustnie wywołuje stany zapalne przewodu pokarmowego. Długotrwałe stosowanie siemienia lnianego pozba- wia organizm składników mineralnych, wiążąc je w nieprzyswajalne związki. Zioła można również zbierać wła- snoręcznie, jednak istotny jest tutaj czas. Szczegółowe informacje na te- mat zbioru poszczególnych gatunków, rodzaju zbieranego surowca można odnaleźć w książce Atlas  roślin  leczni- czych Wydawnictwa SBM. Przepisy zamieszczone w prezen- towanej książce dotyczą suchych ziół, chociaż najwyższą wartość ma suro- wiec świeży, który niestety nie jest dostępny cały rok. Przygotowując na- pary i wywary, należy pamiętać, że 1 ły- żeczka suchych ziół odpowiada około 3 łyżeczkom świeżych. Jednodniowa dawka zawiera przeciętnie 30 g ziela i około 2–3 szklanki dobrej wody. Dla osób starszych i dzieci dawki powinny być zmniejszone o połowę. Należy pa- miętać, że skuteczność działania ziół zależy także od stylu życia, czyli diety i aktywności fizycznej dostosowanej do wieku i możliwości organizmu. 8 Wstęp Rozdział 1 Na zakażenia i bolesne problemy w jamie ustnej M ałe rany, pęknięcia i trudno gojące się szczeliny mogą powstawać w jamie ustnej na skutek zakażenia wirusowego, bakteryjnego, grzy- biczego, błędów dietetycznych, niedożywienia, spożywania zbyt go- rących lub zbyt zimnych potraw, a także nazbyt słonych i twardych, jak maca czy chleb i chrupki. Tego typu zakażenia mogą też być objawem innych chorób lub towarzyszyć dolegliwościom toczącym organizm od wewnątrz. Wówczas na błonie śluzowej występuje zaczerwienienie i obrzmienie, tworzą się bolące pęknięcia. Problemem staje się jedzenie oraz picie. Warto wspomóc leczenie zarówno ziołami, jak i lekami syntetycznymi, które zmniejszą ból oraz stan zapalny. Koniecznie należy także zmienić dietę. Dzięki bakteriobójczym właściowściom szałwia ma szerokie zastosowanie  w higienie i łagodzeniu dolegliwości jamy ustnej 9 Afty Afta to niewielka boląca ranka, która może pojawić się w każdym miejscu jamy ustnej. Powstaje najczęściej w wy- niku obniżenia odporności organizmu, stresu, depresji, branych leków, np. ste- rydów wziewnych lub antybiotyków, a także braku odpowiedniej higieny. Wy- stąpienie aft wiąże się też z niedoborem mikroskładników (zwłaszcza witaminy B12, żelaza i kwasu foliowego), chronicz- nym zmęczeniem i niezdrowym stylem życia. Tego typu bolące ranki mogą być objawem chorób jelit i stanów zapal- nych przewodu pokarmowego, a także alergii. Jak widać, przyczyn występowa- nia aft jest wiele, a medycyna nie podaje konkretnych powodów. Objawy Zmiana ma najpierw postać czerwonej plamki, który przekształca się w pę- cherzyk, a ten z kolei w owrzodzenie pokryte żółtą substancją włóknistą. Afty występują zwykle pojedynczo lub w nielicznych skupiskach. Są bolesne i pieką podczas picia oraz jedzenia, szczególnie produktów kwaśnych, zim­ nych i gorących, oraz w trakcie mycia zębów. Spożywanie słodyczy, produk- tów zawierających syrop fruktozowo­ ­glukozowy, kwaśnych i słodkich owo- ców sprawia, że obszar objęty aftami powiększa się. Leki syntetyczne Warto spróbować preparatów antybak- teryjnych i przeciwbólowych w posta- ci past, żeli, płynów, które pomagają w stanach zapalnych w obrębie jamy ustnej. Większość z produktów to in- nowacyjne preparaty, które przyle- gają do błony śluzowej jamy ustnej i jednocześnie zabezpieczają ją przed podrażnieniami oraz przyspieszają go- jenie się ran. Solcoseryl pasta (około 30–40 zł) znieczula, działa jak opatru- nek. Dentosept A znieczula, odkaża, łagodzi ból. Tantum verde (płukanka około 18 zł za 12 ml lub aerozol) znie- czula, łagodzi ból, ułatwia przełyka- nie, zawiera benzydaminę działającą przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo. U osób wrażliwych może pojawić się drętwienie i brak czucia w miejscu aplikacji. czym różNi się afta od pleśNiaWki? Często myli się te dwie dolegliwości, jednak należy je rozróżniać, gdyż sposoby ich leczenia są różne. Afta jest bardzo bolesna, ubytek błony śluzowej pokryty jest białym nalo­ tem. Pleśniawka to także zmiana chorobowa z białym nalotem, ale wytworzonym przez drożdżaki. Jest zdecydowanie mniej bolesna. 10 Na zakażenia i bolesne problemy w jamie ustnej ślin (np. jarmuż, włoska kapusta, szpi- nak, natka pietruszki, sałaty), które są naturalnym źródłem kwasu foliowego. Warto w tym czasie jeść chude mięsa, wątróbkę (jako źródło żelaza i witamin z grupy B). Przy nawracających aftach należy wy eliminować z diety na co najmniej miesiąc: słodycze, alkohol, gorące potrawy i napoje, czekoladę, owoce cytrusowe, mocno wędzone ryby i wę- dliny, ostre lub mocno przyprawione pokarmy, które mogą doprowadzić do podrażnienia śluzówki. Aby wzmocnić odporność organizmu, w fazie leczenia unikać spożywania: cukru, owoców, produktów z drożdżami, octu, a nawet produktów z glutenem. Jadłospis Dieta dostarczająca witaminy z grupy B  oraz żelazo i białko. Śniadanie 462 kcal kanapki z pastą serową, sok świeżo wyciskany z marchewki 2 średniej wielkości kromki chleba staropolskiego 1 średniej wielkości pomidor 2 łyżki twarogu bazylia suszona lub świeża kropla oliwy Przygotowanie: pomidory pokroić w kost­ kę, wymieszać z oliwą i bazylią oraz z serem. Pieczywo posmarować pastą, posypać ziołami. Sok 250 ml należy pić przez słomkę. Afty 11 Sok z marchwi to źródło witamin z grupy B Dietetyczne porządki Zmiana sposobu odżywiania na bar- dziej urozmaicony i wspomagający układ odpornościowy może przyspie- szyć gojenie ran i złagodzić stan zapal- ny oraz ból. Wzbogacenie diety (po wykonaniu morfologii) w preparaty za- wierające żelazo, witaminę B12 lub kwas foliowy znacznie przyspiesza regene- rację śluzówki. Powstawanie aft często wiąże się z bogatą w skrobię dietą, wzmocnioną cukrem i kwasami (spożywanie napo- jów typu coca­cola). Przy tego typu dolegliwości wskazana jest dieta lekko- strawna, półpłynna, papkowata, bogata w gotowane na parze zielone części ro- Drugie śniadanie 227 kcal płatki owsiane z jogurtem i owocami, zielona herbata 2 łyżki płatków owsianych jogurt naturalny 1 łyżka jagód goi Przygotowanie: płatki wsypać do jo- gurtu naturalnego i wymieszać z jago- dami. Herbatę pić przez słomkę. Obiad 554 kcal Kotlety z kurczaka, buraczki, ziemniaki, sałata 1 jajko 10 g mąki 10 g sezamu 100 g kurczaka 80 g buraków 80 g fasolki szparagowej 80 g ziemniaków 30 g sałaty 5 g śmietany 12 5 g ksylitolu Przygotowanie: jajko, mąkę i sezam zmieszać, obtoczyć w tej mieszance ubitą pierś kurczaka i usmażyć na ole- ju rzepakowym. Zjeść z ugotowanymi burakami skropionymi octem balsa- micznym, z ziemniakiem i ugotowaną fasolką szparagową. Do tego liście sa- łaty polane 1½ łyżki śmietany i posy- pane ksylitolem. Nie dosalać potraw! Podwieczorek 180 kcal mus bananowo-karobowy 1 średni banan 1 garść prażonych pisatcji 1 łyżka karobu (można kupić w sklepie ze zdrową żywnością) Przygotowanie: składniki zmiksować i posypać prażonymi pistacjami. Kolacja 200 kcal ryba gotowana w warzywach, sok pomidorowy 150 g fileta z chudej ryby (dorsz, mintaj) 70 g marchwi 60 g pietruszki 60 g selera naciowego 80 g brokułu natka pietruszki, 1 łyżka oliwy Przygotowanie: rybę ugotować na oliwie z rozdrobnionymi marchewką, pietrusz- ką, selerem, brokułem i natką pietrusz- ki. Sok pomidorowy pić przez słomkę. Zioła Zaleca się płukanie jamy ustnej wodą różaną, którą można kupić w marketach z żywnością orientalną, a także odwa- rem sporządzonym z gotowanych na wolnym ogniu płatków róży (płatki róży 8 zł za 20 g), który łagodzi ból i wysusza afty. Gazę z 2 łyżeczkami płatków nale- ży zanurzyć we wrzątku, po odciśnięciu wody i ostudzeniu przyłożyć na zmie- nione miejsce na około 3 minuty. Płatki róży zawierają fenolokwasy posiadające właściwości antyseptyczne, lekko ściąga- jące i przeciwzapalne. Dodatkowo kwas taninowy zawarty w płatkach łagodzi ból i wysusza afty. 12 Na zakażenia i bolesne problemy w jamie ustnej Inne popularne metody leczenia zio­ łami to stosowanie płukanek z odwaru rumianku, liści malin, szałwii i łopianu lub odwaru z czerwonej koniczyny, któ- re działają wysuszająco i bakteriosta- tycznie. Należy sporządzić mieszankę składającą się z 1 łyżeczki każdego zioła i zalać wrzątkiem, zaparzać 10–15 mi- nut, przelać do termosu i płukać przed i po posiłkach. Aby złagodzić ból i przyspieszyć gojenie aft stosuje się też aloes. Należy odciąć listek, przekroić go na pół, tak aby cały miąższ ze środka był widocz- ny. Przed nałożeniem aloesu należy osuszyć rankę wacikiem. Inne sposoby Jeżeli wykwity zdarzają się spora- dycznie, można próbować zlikwido- wać je domowymi sposobami: płukać sodą oczyszczoną (1 łyżeczka na ½ szklanki letniej wody). Na waka- cjach, gdy daleko do apteki, warto sięgnąć po płukanki do higieny jamy ustnej, np. płyn listerine, oral­b. Mają one duże stężenie triklosanu, czyli substancji bakteriobójczej. Skutecz- nym sposobem na pozbycie się aft jest rozcięcie kapsułki zawierającej witaminę E (w postaci płynnej), wy- ciśnięcie jej bezpośrednio na rankę, kilka razy w ciągu dnia. Woda różana stosowana do płukania jamy ustnej pomoże wysuszyć afty Afty 13 Opryszczka zwykła Opryszczka to choroba wywołana przez wirus HSV. Jeśli zaatakowana zosta- je twarz, to odpowiedzialny jest wirus opryszczki wargowej HSV­1, jeśli cho- roba dotyczy narządów płciowych, to winny jest HSV­2. Ból, który odczu- wamy, to efekt ataku wirusa na zakoń- czenia neuronów czuciowych. Każda osoba, u której ujawniła się opryszcz- ka, pozostaje jej nosicielem. 99 osób przechodzi opryszczkę bezobjawowo. Nawrót objawów może nastąpić pod wpływem różnych czynników: stres, wyziębienie, miesiączka, osłabienie or- ganizmu, przemęczenie, uraz w obrębie ust, wizyta u dentysty, niedożywienie, ekspozycja na silne światło słoneczne. Choroba trwa zwykle od 6 do 12 dni. Objawy U większości nosicieli opryszczka po- jawia się okresowo na wargach, chociaż wirus cały czas znajduje się w neuro- czy Wiesz, że… naukowcy z Duke University odkryli, że geny wirusa produkują enzymy, które tną go na drobne fragmenty. Nie są one aktywne aż do momentu, w którym nieznany czynnik aktywuje gen lub geny, co powoduje zlepienie wirusa i  jego ponowną aktywację. nach (i w skrajnych przypadkach może je zaatakować). Po 14 dniach przecho- dzi w stan uśpienia wewnątrz neuro- nów. Ukryty w ten sposób jest nieak- tywny, ale nie reaguje na jakiekolwiek leczenie, a układ odpornościowy nie jest w stanie wykryć jego obecności w organizmie. W konsekwencji raz na- byta infekcja jest niestety nieuleczalna. Na początku skóra jest napięta, swędzi i piecze, następnie pojawiają się drob- ne, bolące pęcherzyki, z których sączy się płyn surowiczy. Te z kolei prze- kształcają się w nadżerkę i często ule- gają wtórnemu zakażeniu gronkowcem albo paciorkowcem. Po upływie około tygodnia zaczynają wysychać i tworzą się strupki. Podczas dolegliwości poja- wiają się objawy jak przy grypie: stan podgorączkowy, uczucie zmęczenia i rozbicia oraz ból głowy. W tym scho- rzeniu występuje obniżona odporność tkankowa. W terapii zapobiegającej na- wrotom istotna jest dodatkowa porcja witamin z grupy B, antyoksydantów i składników mineralnych. Wskazana jest dieta bogatobiałkowa, szczególnie zasobna w aminokwas lizynę. Leki syntetyczne Najszybciej i skutecznie leczą leki anty- wirusowe (np. zovirax) podane doustnie i przepisywane wyłącznie na receptę 14 Na zakażenia i bolesne problemy w jamie ustnej przez lekarza w konkretnym przypadku. Podczas kuracji należy bardzo dużo pić. Lek ma wiele działań ubocznych, naj- częstsze to: zaburzenia żołądkowo­jeli- towe, bóle stawów i mięśni, zaburzenia ze strony ośrodkowego układu nerwowe- go (bóle i zawroty głowy, senność, stany splątania, stany pobudzenia, psychozy, napady drgawek, śpiączka) i inne. Zaleca się również zażywanie wi- tamin B1 i B 2. Skuteczne są również maści oraz kremy z substancją antywi- rusową – należy nakładać je na zmie- nione chorobowo miejsca, ale także na skórę sąsiadującą. Im wcześniej rozpocznie się aplikację, tym szybsze będą efekty. Kremy z substancją anty- wirusową to np. hascovir 5 (5 g za 10 zł) – mogą przejściowo wysuszać skórę, powodować jej podrażnienie. Stosuje się też plastry compeed (John- son Johnson 22 zł za 15 sztuk). Za- leca się stosowanie ich przez 5 dni, ale nie dłużej jak 10. Suplementacja aminokwasem lizy­ ną, np. l­lysine (Swanson – sklepy z od- żywkami i niektóre apteki 56 zł za 300 kapsułek). Aminokwas ten utrudnia namnażanie się wirusa opryszczki war- gowej HSV­1 i dzięki temu znacząco ła- godzi objawy pierwszej fazy choroby – wtedy gdy zaczyna swędzieć, piec, a na ustach pojawia się mało estetyczny pę- cherzyk z płynem. Osoby uczulone na jajka, produkty mleczne, pszenicę, ko- biety w ciąży, karmiące oraz osoby cho- re lub zażywające leki nie powinny su- plementować lizyny. Przed sięgnięciem po wszelkie preparaty aminokwasowe należy skonsultować się z lekarzem. Objawy przedawkowania lizyny obja- wiają się biegunką i bólami brzucha, środek może również prowadzić do za- burzeń związanych z niedoborem inne- go ważnego aminokwasu – argininy. Do aplikacji maści na opryszczkę u siebie lub u dziecka należy koniecz- nie używać jednorazowych rękawiczek lub wacika. Dietetyczne porządki Dieta powinna wzmacniać odporność organizmu. Do jadłospisu warto włą- czyć produkty bogate w witaminę C, cynk oraz witaminy z grupy B. Kwas Opryszczka objawia się bolącymi pęcherzykami,  z których sączy się płyn surowiczy Opryszczka zwykła 15 askorbinowy pobudza do pracy układ odpornościowy, tworząc barierę zabez- pieczającą przed wirusami. Chroni też komórki organizmu przed wolnymi rodnikami i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Dobrymi źródłami witaminy C są: natka pietruszki, kiełki, rzeżucha, rzod- kiewka, cytrusy, syrop z pigwy, sok z aronii, kwaszonki, jarmuż, papryka czerwona, pomidory, chrzan, rzepa. Produkty bogate w cynk to: mięso, mleko, pełnoziarniste produkty zbo- żowe, nasiona strączkowe i jajka. Die- ta powinna zawierać również produkty zawierające witaminę B, która znajduje się w pod robach, kaszy gryczanej, mle- ku i jego przetworach, orzechach, jaj- kach, zielonych warzywach liściastych. Przy chronicznym zmęczeniu i sła- bej odporności dobrze jest spożywać przynajmniej dwa ciepłe posiłki. Dieta powinna też dostarczać odpowiedniej ilości aminokwasu lizyny, który upo- śledza wchłanianie innego – argininy, odpowiedzialnego za rozwój opryszcz- ki. Pokarmy obfitujące w lizynę to wa- rzywa i owoce, zwłaszcza buraki, awo- kado, mango, pomidory, jabłka, morele, gruszki, figi i papaja, a także jogurt, kefir, maślanka, jajka, sardynki i dorsz, drób, nasiona roślin strączkowych. Li- zyna jest składnikiem bardzo wrażli- wym na wysoką temperaturę – obróbka cieplna sprawia, że aminokwas ten staje się niedostępny dla organizmu. Dzieje się tak bardzo często np. w produk- tach zbożowych – makaronach, chlebie, Obecność cytrusów w menu uzupełni brak witaminy C 16 Na zakażenia i bolesne problemy w jamie ustnej płatkach, ale również podczas podgrze- wania mleka (lizyna reaguje z obecną w mleku laktozą). kapusty i tartej marchewki. Do picia szklanka gorącego, czystego czerwone- go barszczu z natką pietruszki. Jadłospis Śniadanie 450 kcal musli z owocami Przygotowanie: 1 szklankę świeżo wyci- skanego soku z pomarańczy wymieszać z 3 łyżkami musli z orzechami, rodzyn- kami i pokrojonym bananem. Do picia herbata zielona. Drugie śniadanie 220 kcal kanapka z twarożkiem 1 kromka pumpernikla ½ opakowania twarożku ziarnistego rzodkiewka kiełki rzeżuchy ogórek zielony Przygotowanie: twarożek wymieszać z rzod kiewką, kiełkami i kawałkami ogórka. Pastę nałożyć na chleb. Do picia sok wyciskany z marchewki. Obiad 420 kcal ryba pieczona z kaszą ¾ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej (20–30 g suchej) 120 g fileta z dorsza szalotka pomidory koktajlowe kiszona kapusta marchewka Przygotowanie: rybę upiec z szalotką i koktajlowymi pomidorkami. Przygo- tować surówkę ze szklanki kiszonej Kolacja 300 kcal zapiekanka z warzyw 150 g ziemniaka 1 brokuł (500 g) kukurydza 1 papryka 1 cebula 1 jajko ½ szklanki tartego sera Przygotowanie: Ugotowanego i pokro- jonego dużego ziemniaka (ok. 150 g), wymieszanego z brokułem i kukury- dzą, pokrojoną papryką oraz krążkami cebuli zapiec z rozmąconym jajkiem. Po upieczeniu posypać serem żółtym i natką pietruszki. Zioła Przy nawracających opryszczkach war- to pić mieszankę ziołową podnoszą- cą odporność organizmu. W jej skład może wchodzić: liść pokrzywy (działa krwiotwórczo), ziele fiołka trójbarwne- go, kwiat nagietka (zawiera kwas salicy- lowy działający antyseptycznie), kwiat lipy, ziele krwawnika pospolitego, korzeń łopianu (olejki eteryczne hamują rozwój grzybów i bakterii) i mniszka (źródło kwasu foliowego ). Wszystkie te skład- niki należy zmieszać ze sobą w równych proporcjach, np. po łyżeczce. Jedną łyż- kę stołową tej mieszanki zalać połową Opryszczka zwykła 17 Tabletki sporządzone na bazie jeżówki purpurowej doskonale  usuwają komórki zakażone wirusem opryszczki litra wrzącej wody, najlepiej zrobić to w termosie. Zaleca się picie takiego na- paru dwa razy dziennie po 1 szklance. W okresach obniżonej odporności, gdy zaatakuje wirus, należy brać 2 ta- bletki preparatu jeżówki purpurowej po 100 mg 3 razy dziennie (np. echinapur, Herbapol, 8 zł/30 tabletek). Jest to zio- ło przeciwdziałające wirusom. Ma silne działanie immunostymulujące, powo- duje wzrost białych krwinek. Polisacha- rydy w nim zawarte blokują receptory wirusa. Spożywanie jeżówki zwiększa cytotoksyczne zabijanie komórek zaka- żonych wirusem, pobudza wydzielanie interferonu (który zwalcza patogeny) oraz wspomaga inne ważne funkcje im- munologiczne. Przed użyciem należy dokładnie przeczytać ulotkę, gdyż śro- dek ma liczne przeciwskazania. Jak się chronić przed opryszczką? W myśl zasady lepiej zapobiegać niż leczyć warto przestrzegać zasad hi- gieny, ale także unikać sytuacji po- wodujących zarażenie się wirusem. Należy unikać pocałunków na powita- nie – to popularne szczególnie wśród młodzieży (99 osób jest nosiciela- mi wirusa). Nie powinno się dzielić ręcznikami, maszynkami do golenia, szczoteczkami do zębów, pić z tego samego naczynia, jeść tymi samymi sztućcami. Należy wyrzucić z diety produk- ty obniżające odporność, takie jak słodycze, używki, alkohol. Wskazany jest ruch na świeżym powietrzu, od- powiednie wysypianie się, spożywanie urozmaiconych posiłków. 18 Na zakażenia i bolesne problemy w jamie ustnej
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Domowa apteka
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: