Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00326 007699 11223328 na godz. na dobę w sumie
Domowe wypieki - ebook/pdf
Domowe wypieki - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 256
Wydawca: Septem Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-283-2436-7 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> przewodniki
Porównaj ceny (książka, ebook (-20%), audiobook).

Puść wodze fantazji i daj się uwieść codziennym niecodziennym smakom...

Dawno, dawno temu, czyli w czasach, kiedy w każdym domu przynajmniej raz w tygodniu pojawiało się pachnące, świeże, domowe ciasto, zapewne mało kto z nas doceniał, o ile lepsze i zdrowsze jest ono od tego kupionego w cukierni. Dziś ten piękny zwyczaj powoli wraca do łask, a miłośnicy ciast, ciasteczek i deserów mogą liczyć na garść inspiracji. Prawdziwą kopalnią sprawdzonych, gotowych przepisów jest książka Joanny Niedobeckiej, prawdziwej kulinarnej czarodziejki, założycielki bardzo popularnego bloga Domowe-Wypieki.pl. Co więcej, mogą do niej sięgnąć także osoby na diecie bezglutenowej, gdyż wszystkie proponowane tu pyszności można przygotować w dwóch wersjach.

Znajdziesz tu przepisy na wszelkie słodkości, całoroczne i sezonowe: torty malinowe, karmelowe i czekoladowe, w kształcie pociągu czy ula, serniki orzechowe, kajmakowe i dyniowe, ciasta straciatella, makowce i szarlotki, florentynki, muffinki i ptysie, bezy i zapiekany deser lodowy. A jeśli jesteś wielbicielem pralinek, koniecznie przestudiuj ostatni rozdział. Piecz, smakuj i rozpływaj się z zachwytu.

Napełnij dom aromatem świeżego ciasta!


Joanna Niedobecka — pasjonatka kuchni, fanka domowych wypieków, gospodyni cenionego bloga kulinarnego Domowe-Wypieki.pl, mama trójki dzieci. Od czasu, gdy u jej średniej córki zdiagnozowano celiakię, eksperymentuje z przepisami bezglutenowymi i ma świetne osiągnięcia w tej dziedzinie. Mieszka w Niemczech, w okolicach Monachium.
Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

• Kup książkę • Poleć książkę • Oceń książkę • Księgarnia internetowa • Lubię to! » Nasza społeczność Spis treści O mnie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Wstęp . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7 8 Podstawowe przepisy i praktyczne porady . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11 Praktyczne porady . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Biszkopt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Biszkopt jasny z 4 jaj na mące pszennej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Biszkopt ciemny z 4 jaj na mące pszennej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Biszkopt jasny z 6 jaj na mące pszennej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Biszkopt ciemny z 6 jaj na mące pszennej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Biszkopt jasny z 4 jaj na uniwersalnej mące bezglutenowej . . . . . . . . . . . Biszkopt ciemny z 4 jaj na uniwersalnej mące bezglutenowej . . . . . . . . . Biszkopt jasny z 6 jaj na uniwersalnej mące bezglutenowej . . . . . . . . . . . Biszkopt ciemny z 6 jaj na uniwersalnej mące bezglutenowej . . . . . . . . . Biszkopt jasny z 4 jaj na mące kukurydzianej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Biszkopt ciemny z 4 jaj na mące kukurydzianej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Biszkopt jasny z 6 jaj na mące kukurydzianej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Biszkopt ciemny z 6 jaj na mące kukurydzianej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Biszkopt na zmielonych migdałach/orzechach . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Ciasto kruche . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Ciasto kruche — przepis podstawowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Ciasto kruche na uniwersalnej mące bezglutenowej . . . . . . . . . . . . . . . . Ciasto kruche gryczane . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Ciasto kruche jaglane . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Ciasto kruche ryżowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Ciasto parzone . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Ptysie — przepis podstawowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Jak zrobić bezy? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Bezy — przepis podstawowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Roztapianie czekolady i temperowanie kuwertury . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Roztapianie czekolady . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Temperowanie kuwertury . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12 15 15 16 16 16 17 17 17 17 19 19 19 19 19 21 21 23 23 23 23 25 26 29 30 31 31 32 33 Poleć książkęKup książkę Spis treści Spis treści Cukier waniliowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Domowa masa marcepanowa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Purée z dyni . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Krokant . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kokos . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Sos karmelowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35 37 39 41 43 47 Torty na każdą okazję . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 49 Tort czekoladowo-chałwowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Tort bezowy z masą krówkową . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Tort migdałowy z krokantem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Torcik ptysiowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Tort Toffifee . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Torcik kokosowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Tort ambasador . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kula truskawkowo-kokosowa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Tort śmietankowo-karmelowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Tort malinowy z galaretką . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Tort bezowo-czekoladowy z masą chałwową . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Tort wiśniowy z kremem z mascarpone . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Torcik z płatkami kukurydzianymi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Tort czekoladowo-jabłkowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51 55 57 61 65 69 71 75 79 83 87 91 95 97 Serniki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 101 Sernik na orzechowo-czekoladowym cieście . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 103 Neapolitański sernik na zimno . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 107 Sernik z purée truskawkowym . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 111 Sernik z serków wiejskich . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 113 Sernik trójczekoladowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 115 Sernik krówkowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 117 Sernik dyniowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 119 Sernik na spodzie brownie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 121 Sernik kajmakowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 123 Jogurtowy sernik czekoladowy z gruszkami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 127 Sernik puszysty . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 131 Ciasta . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 135 Ciasto orzechowo-czekoladowe z galaretką . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 137 Ciasto piankowe z galaretką . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 139 Brownie z bananami i bitą śmietaną . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 141 44 Poleć książkęKup książkę Spis treści Spis treści Ciasto serowo-kawowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 145 Ciasto stracciatella z truskawkami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 149 Śmietanowiec . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 153 Ciasto czekoladowo-kawowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 157 Ciasto tiramisu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 161 Makowiec czekoladowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 165 Makowiec z kruszonką . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 169 Piernik . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 173 Brownie z fasoli . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 175 Pomarańczowiec . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 177 Ciasto z budyniową pianką . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 181 Szarlotka z budyniem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 185 Szarlotka z galaretkami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 189 Tarta karmelowa z bananami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 193 Małe wypieki i ciasteczka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 197 Muffinki brownie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 199 Muffinki dyniowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 201 Czekoladowe ptysie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 203 Profiterolki delikatnie kokosowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 207 Szyszki czekoladowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 211 Biszkopty podłużne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 213 Florentynki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 217 Florentynki bożonarodzeniowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 217 Florentynki z rodzynkami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 218 Florentynki z ziarnami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 219 Ciasteczka orzechowo-czekoladowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 221 Ciasteczka marcepanowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 225 Wersja jasna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 225 Wersja kakaowa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 226 Trufle i pralinki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 229 Trufle kokosowe z serka mascarpone . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 231 Trufle ze śliwkami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 233 Pralinki marcepanowo-orzechowo-karmelowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 237 Czekoladki z sosem karmelowym . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 241 Trufle migdałowe z białą czekoladą . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 243 Trufle karmelowo-orzechowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 245 Pralinki z nadzieniem malinowym . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 249 Karmelki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 251 55 Poleć książkęKup książkę Poleć książkęKup książkę Torcik z ciasta parzonego przełożony pysznym budyniowym kremem (crème pâtissière), sezonowymi owocami i bitą śmietaną. Lekki i pyszny deser. Poleć książkęKup książkę Torty na każdą okazję Torcik ptysiowy Składniki: Sposób przygotowania: Ciasto parzone: 125 ml mleka 125 ml wody 100 g masła 150 g mąki pszennej 5 jajek szczypta soli Crème pâtissière: 5 żółtek 500 ml mleka 80 g cukru 40 g skrobi lub mąki ziemniaczanej 1/2 laski wanilii Dodatkowo: owoce (np. ok. 250 g borówki amerykańskiej) 500 g słodkiej śmietany 30 – 36 cukier puder do posypania • Przygotować ciasto parzone. Mleko, wodę, sól i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i bardzo szybko wymie- szać, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej, energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka, a na spodzie garnka utworzy się biała warstwa (do mieszania uży- wamy łyżki drewnianej). • Ciasto przełożyć do miski. Od razu do ciepłego ciasta, miksując, dodawać po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30 minut. • Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę ciasta przełożyć do ręka- wa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki. • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać ciasto, robiąc spiralę (między okręgami należy pozostawić odstęp na ok. 1 cm; ciasto podczas pieczenia rośnie i odstępy się pozamykają). 61 Poleć książkęKup książkę Torty na każdą okazję • Piec ok. 25 minut w temperaturze 200°C, aż ciasto ładnie się zarumieni. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarni- ka i pozostawić do ostygnięcia. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta. (Dobrze jest delikatnie go przemie- szać od czasu do czasu, aby nie zrobił się kożuch. Nie mieszać jednak za dużo). Chłodny krem wyłożyć na jeden blat ciasta. Posypać umytymi i osuszonymi owocami. • Śmietanę ubić na sztywno i wyłożyć na owoce. Przykryć drugim blatem ciasta. • Ciasto przechowywać w lodówce. Dla dekoracji można posypać torcik z góry cukrem pudrem. Smacznego. • Przygotować krem. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dalej ubijając, dodać skrobię. • Pół laski wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyjąć ziarenka. Do garnka wlać mleko, dodać ziarenka wanilii i zagotować. Ubijając dalej żółtka, wlewać cienkim strumieniem gorące mleko (zalecam przelać mleko przez sitko). Całą masę postawić na palniku i mieszając energicznie trzepaczką, podgrzewać do zagoto- wania i gotować jeszcze ok. 1 minuty, aż masa zgęstnieje (należy ciągle mieszać, aby masa się nie przypaliła i nie zrobiły się grudki; gdyby powsta- ły grudki, należy przetrzeć masę przez sitko). • Krem pozostawić, aż ostygnie. Wersja bezglutenowa: W wersji bezglutenowej należy użyć, za- miast mąki pszennej 120 g uniwersalnej mąki bezglutenowej. 62 Poleć książkęKup książkę Porada: Zamiast borówki amerykańskiej można użyć innych owoców sezonowych, na przykład malin, truskawek, wiśni, porzeczek, jeżyn itp. Poleć książkęKup książkę Tort czekoladowo-orzechowy z czekoladkami Toffi fee. Cienkie krążki czekoladowo-orzechowe przełożone są wspaniałym kremem Toffi fee i bitą śmietaną. Jest pyszny, a zarazem sycący. Poleć książkęKup książkę Torty na każdą okazję Tort Toffifee Krem Toffifee należy przygotować dzień przed pieczeniem tortu. Przed przystąpieniem do pieczenia wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Składniki (ok. 12 porcji): Sposób przygotowania: Ciasto: • Przygotować krem Toffifee. Czeko- 200 g czekolady gorzkiej (lub mlecznej) 8 jajek 160 g masła lub margaryny 160 g cukru 200 g zmielonych orzechów laskowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka Krem Toffifee: 200 g czekoladek Toffifee 50 g masła 50 g płynnej słodkiej śmietany 30 – 36 Bita śmietana: 500 g słodkiej śmietany 30 – 36 1 łyżka cukru pudru Kakaowa bita śmietana: 400 g słodkiej śmietany 30 – 36 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao Dodatkowo: kakao Toffifee do dekoracji ladki posiekać nożem bardzo drobno (lub zmiksować na drobno robotem kuchennym). Posiekane czekoladki, masło i śmietanę wrzucić do garnka i wolniutko podgrzewać, mieszając, aż wszystko, oprócz orzechów oczywiście, się roztopi. Gotowy krem przełożyć do słoika, zakręcić i wsta- wić na noc do lodówki. • Przygotować ciasto. 100 g czekolady posiekać drobno. Wymieszać z 100 g zmielonych orzechów i 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Odstawić na bok. • 80 g masła (lub margaryny) utrzeć z 80 g cukru na puszystą masę. W 4 jajkach oddzielić żółtka od bia- łek. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku (każde żółtko mikso- wać co najmniej 1 minutę). Dodać 2 łyżki mleka. Wmieszać czekoladę z orzechami. • Osobno ubić 4 białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do utartej masy. • Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. • Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. 65 Poleć książkęKup książkę Torty na każdą okazję • W ten sam sposób przygotować dru- gie, identyczne ciasto. • Ostygnięte ciasta przekroić na pół tak, aby powstały łącznie 4 krążki. (Ciasta są dość niskie, lekko wilgotne, dlatego należy je ostrożnie przekrawać). • Przygotować bitą śmietanę. 500 g słodkiej śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. • Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze. Rozsmarować połowę kremu Toffi fee. Na krem wyłożyć 1/3 bitej śmietany. (Uwaga: Krem musi być zimny, zanim nałożymy na niego bitą śmietanę). Przykryć drugim krążkiem i rozsmarować resztę kremu Toffi - fee. Wyłożyć połowę z pozostałej śmietany. Przykryć trzecim krążkiem. Wyłożyć resztę bitej śmietany i przy- kryć czwartym krążkiem. Tort wstawić do lodówki. • Przygotować kakaową bitą śmietanę. Ubić słodką śmietanę na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier pu- der i kakao. Boki i górę tortu posma- rować kakaową bitą śmietaną. Resztę kakaowej bitej śmietany przełożyć do szprycy. Górę tortu posypać kakao i udekorować kakaową bitą śmietaną i czekoladkami Toffi fee. • Tort wstawić do lodówki na co naj- mniej 3 godziny. Smacznego. 66 Poleć książkęKup książkę Porada: Czekoladki należy ułożyć na torcie tuż przed podaniem. W przeciw- nym wypadku karmel z czekoladek będzie się powoli roztapiał wsku- tek reakcji ze śmietaną. Poleć książkęKup książkę Porada: Ozdabiając tort płatkami kokoso- wymi, należy mieć na uwadze, aby nie dawać ich za dużo. Wystarczy tyle, co na zdjęciu. Za duża ilość płatków utrudni krojenie tortu. Jak zrobić płatki kokosowe, można się dowiedzieć na stronie 45. Poleć książkęKup książkę Torty na każdą okazję Torcik kokosowy Ekstremalnie kokosowe ciasto przełożone kremem z mascarpone również z dodatkiem kokosu. Torcik jest mocno kokosowy — chyba więcej kokosu nie dałoby się już dodać. Ciasto jest ciężkie i wilgotne. Nie zawiera prawie w ogóle mąki, poza niewielką ilością mąki ziemniaczanej. Składniki (ok. 12 – 16 porcji): Sposób przygotowania: Ciasto kokosowe: 220 g masła lub margaryny 100 g cukru 150 g masy marcepanowej 6 jajek szczypta soli 180 g wiórków kokosowych 40 g skrobi lub mąki ziemniaczanej łyżeczki proszku do pieczenia starta skórka z połowy pomarańczy 1,5 Krem z mascarpone: 250 g serka mascarpone 250 g słodkiej śmietany 30 – 36 100 g wiórków kokosowych 1 łyżka masła 2 łyżki cukru Dodatkowo: płatki kokosowe do dekoracji • Miękkie masło utrzeć z cukrem, solą i po- krojonym na małe kawałki marcepanem na puszystą masę. • Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym jajku. Następnie dodać skórkę z pomarańczy. • W osobnej miseczce wymieszać wiórki ko- kosowe, mąkę i proszek do pieczenia. • Dodać do utartej masy i wymieszać delikat- nie do połączenia się składników. • Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. • Pozostawić do ostygnięcia. Następnie prze- kroić na pół tak, aby powstały dwa krążki. • Przygotować krem. Masło roztopić na patelni. Dodać cukier i wiórki kokosowe. Smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zarumienienia się kokosu. Pozostawić do ostygnięcia. • Zimną śmietanę i zimny serek mascarpo- ne zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Wmieszać delikatnie ostudzone wiórki kokosowe. • Jeden krążek ciasta ułożyć na paterze. Nałożyć połowę kremu i przykryć drugim krążkiem. Resztą kremu udekorować górę i boki tortu. • Tort można udekorować płatkami kokoso- wymi. Smacznego. 69 Poleć książkęKup książkę
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Domowe wypieki
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: