Puść wodze fantazji i daj się uwieść codziennym niecodziennym smakom...
Torty i torciki na każdą okazję, czyli jak wyczarować truskawkową kulę lub ciasto w kształcie smoka
Serniki i inne ciasta, czyli jak zadowolić kubki smakowe wybrednych smakoszy
Bezy, ciasteczka, desery, pralinki, czyli jak przygotować pyszne codzienne małe co nieco
Dawno, dawno temu, czyli w czasach, kiedy w każdym domu przynajmniej raz w tygodniu pojawiało się pachnące, świeże, domowe ciasto, zapewne mało kto z nas doceniał, o ile lepsze i zdrowsze jest ono od tego kupionego w cukierni. Dziś ten piękny zwyczaj powoli wraca do łask, a miłośnicy ciast, ciasteczek i deserów mogą liczyć na garść inspiracji. Prawdziwą kopalnią sprawdzonych, gotowych przepisów jest książka Joanny Niedobeckiej, prawdziwej kulinarnej czarodziejki, założycielki bardzo popularnego bloga Domowe-Wypieki.pl. Co więcej, mogą do niej sięgnąć także osoby na diecie bezglutenowej, gdyż wszystkie proponowane tu pyszności można przygotować w dwóch wersjach.
Znajdziesz tu przepisy na wszelkie słodkości, całoroczne i sezonowe: torty malinowe, karmelowe i czekoladowe, w kształcie pociągu czy ula, serniki orzechowe, kajmakowe i dyniowe, ciasta straciatella, makowce i szarlotki, florentynki, muffinki i ptysie, bezy i zapiekany deser lodowy. A jeśli jesteś wielbicielem pralinek, koniecznie przestudiuj ostatni rozdział. Piecz, smakuj i rozpływaj się z zachwytu.
Napełnij dom aromatem świeżego ciasta!
Joanna Niedobecka — pasjonatka kuchni, fanka domowych wypieków, gospodyni cenionego bloga kulinarnego Domowe-Wypieki.pl, mama trójki dzieci. Od czasu, gdy u jej średniej córki zdiagnozowano celiakię, eksperymentuje z przepisami bezglutenowymi i ma świetne osiągnięcia w tej dziedzinie. Mieszka w Niemczech, w okolicach Monachium.
Znajdź podobne książki
Ostatnio czytane w tej kategorii
Darmowy fragment publikacji:
• Kup książkę
• Poleć książkę
• Oceń książkę
• Księgarnia internetowa
• Lubię to! » Nasza społeczność
Spis treści
O mnie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Wstęp . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
7
8
Podstawowe przepisy i praktyczne porady . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Praktyczne porady . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Biszkopt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Biszkopt jasny z 4 jaj na mące pszennej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Biszkopt ciemny z 4 jaj na mące pszennej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Biszkopt jasny z 6 jaj na mące pszennej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Biszkopt ciemny z 6 jaj na mące pszennej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Biszkopt jasny z 4 jaj na uniwersalnej mące bezglutenowej . . . . . . . . . . .
Biszkopt ciemny z 4 jaj na uniwersalnej mące bezglutenowej . . . . . . . . .
Biszkopt jasny z 6 jaj na uniwersalnej mące bezglutenowej . . . . . . . . . . .
Biszkopt ciemny z 6 jaj na uniwersalnej mące bezglutenowej . . . . . . . . .
Biszkopt jasny z 4 jaj na mące kukurydzianej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Biszkopt ciemny z 4 jaj na mące kukurydzianej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Biszkopt jasny z 6 jaj na mące kukurydzianej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Biszkopt ciemny z 6 jaj na mące kukurydzianej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Biszkopt na zmielonych migdałach/orzechach . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ciasto kruche . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ciasto kruche — przepis podstawowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ciasto kruche na uniwersalnej mące bezglutenowej . . . . . . . . . . . . . . . .
Ciasto kruche gryczane . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ciasto kruche jaglane . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ciasto kruche ryżowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ciasto parzone . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ptysie — przepis podstawowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Jak zrobić bezy? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Bezy — przepis podstawowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Roztapianie czekolady i temperowanie kuwertury . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Roztapianie czekolady . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Temperowanie kuwertury . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
12
15
15
16
16
16
17
17
17
17
19
19
19
19
19
21
21
23
23
23
23
25
26
29
30
31
31
32
33
Poleć książkęKup książkęSpis treści
Spis treści
Cukier waniliowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Domowa masa marcepanowa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Purée z dyni . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Krokant . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Kokos . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Sos karmelowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
35
37
39
41
43
47
Torty na każdą okazję . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 49
Tort czekoladowo-chałwowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Tort bezowy z masą krówkową . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Tort migdałowy z krokantem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Torcik ptysiowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Tort Toffifee . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Torcik kokosowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Tort ambasador . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Kula truskawkowo-kokosowa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Tort śmietankowo-karmelowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Tort malinowy z galaretką . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Tort bezowo-czekoladowy z masą chałwową . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Tort wiśniowy z kremem z mascarpone . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Torcik z płatkami kukurydzianymi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Tort czekoladowo-jabłkowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
51
55
57
61
65
69
71
75
79
83
87
91
95
97
Serniki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 101
Sernik na orzechowo-czekoladowym cieście . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 103
Neapolitański sernik na zimno . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 107
Sernik z purée truskawkowym . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 111
Sernik z serków wiejskich . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 113
Sernik trójczekoladowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 115
Sernik krówkowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 117
Sernik dyniowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 119
Sernik na spodzie brownie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 121
Sernik kajmakowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 123
Jogurtowy sernik czekoladowy z gruszkami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 127
Sernik puszysty . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 131
Ciasta . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 135
Ciasto orzechowo-czekoladowe z galaretką . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 137
Ciasto piankowe z galaretką . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 139
Brownie z bananami i bitą śmietaną . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 141
44
Poleć książkęKup książkęSpis treści
Spis treści
Ciasto serowo-kawowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 145
Ciasto stracciatella z truskawkami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 149
Śmietanowiec . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 153
Ciasto czekoladowo-kawowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 157
Ciasto tiramisu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 161
Makowiec czekoladowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 165
Makowiec z kruszonką . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 169
Piernik . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 173
Brownie z fasoli . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 175
Pomarańczowiec . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 177
Ciasto z budyniową pianką . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 181
Szarlotka z budyniem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 185
Szarlotka z galaretkami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 189
Tarta karmelowa z bananami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 193
Małe wypieki i ciasteczka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 197
Muffinki brownie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 199
Muffinki dyniowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 201
Czekoladowe ptysie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 203
Profiterolki delikatnie kokosowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 207
Szyszki czekoladowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 211
Biszkopty podłużne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 213
Florentynki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 217
Florentynki bożonarodzeniowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 217
Florentynki z rodzynkami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 218
Florentynki z ziarnami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 219
Ciasteczka orzechowo-czekoladowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 221
Ciasteczka marcepanowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 225
Wersja jasna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 225
Wersja kakaowa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 226
Trufle i pralinki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 229
Trufle kokosowe z serka mascarpone . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 231
Trufle ze śliwkami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 233
Pralinki marcepanowo-orzechowo-karmelowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 237
Czekoladki z sosem karmelowym . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 241
Trufle migdałowe z białą czekoladą . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 243
Trufle karmelowo-orzechowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 245
Pralinki z nadzieniem malinowym . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 249
Karmelki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 251
55
Poleć książkęKup książkęPoleć książkęKup książkęTorcik z ciasta parzonego przełożony pysznym
budyniowym kremem (crème pâtissière),
sezonowymi owocami i bitą śmietaną.
Lekki i pyszny deser.
Poleć książkęKup książkęTorty na każdą okazję
Torcik ptysiowy
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ciasto parzone:
125 ml mleka
125 ml wody
100 g masła
150 g mąki pszennej
5
jajek
szczypta soli
Crème pâtissière:
5 żółtek
500 ml mleka
80 g cukru
40 g skrobi lub mąki ziemniaczanej
1/2
laski wanilii
Dodatkowo:
owoce (np. ok. 250 g borówki
amerykańskiej)
500 g słodkiej śmietany 30 – 36
cukier puder do posypania
• Przygotować ciasto parzone. Mleko,
wodę, sól i masło zagotować. Dodać
na raz mąkę i bardzo szybko wymie-
szać, aby powstała jednolita masa.
Gotować dalej, energicznie mieszając,
aż ciasto będzie ładnie odchodzić od
garnka, a na spodzie garnka utworzy
się biała warstwa (do mieszania uży-
wamy łyżki drewnianej).
• Ciasto przełożyć do miski. Od razu do
ciepłego ciasta, miksując, dodawać
po jednym jajku. Ciasto odstawić na
30 minut.
• Ciasto podzielić na pół. Jedną
połowę ciasta przełożyć do ręka-
wa cukierniczego z dużą końcówką
w kształcie gwiazdki.
• Na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia wyciskać ciasto, robiąc
spiralę (między okręgami należy
pozostawić odstęp na ok. 1 cm; ciasto
podczas pieczenia rośnie i odstępy się
pozamykają).
61
Poleć książkęKup książkęTorty na każdą okazję
• Piec ok. 25 minut w temperaturze
200°C, aż ciasto ładnie się zarumieni.
Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarni-
ka i pozostawić do ostygnięcia. W ten
sam sposób upiec drugą połowę
ciasta.
(Dobrze jest delikatnie go przemie-
szać od czasu do czasu, aby nie zrobił
się kożuch. Nie mieszać jednak za
dużo). Chłodny krem wyłożyć na
jeden blat ciasta. Posypać umytymi
i osuszonymi owocami.
• Śmietanę ubić na sztywno i wyłożyć
na owoce. Przykryć drugim blatem
ciasta.
• Ciasto przechowywać w lodówce.
Dla dekoracji można posypać torcik
z góry cukrem pudrem.
Smacznego.
• Przygotować krem. Żółtka utrzeć
z cukrem na puszystą, jasną masę.
Dalej ubijając, dodać skrobię.
• Pół laski wanilii przekroić wzdłuż i za
pomocą noża wyjąć ziarenka. Do
garnka wlać mleko, dodać ziarenka
wanilii i zagotować. Ubijając dalej
żółtka, wlewać cienkim strumieniem
gorące mleko (zalecam przelać mleko
przez sitko). Całą masę postawić
na palniku i mieszając energicznie
trzepaczką, podgrzewać do zagoto-
wania i gotować jeszcze ok. 1 minuty,
aż masa zgęstnieje (należy ciągle
mieszać, aby masa się nie przypaliła
i nie zrobiły się grudki; gdyby powsta-
ły grudki, należy przetrzeć masę przez
sitko).
• Krem pozostawić, aż ostygnie.
Wersja bezglutenowa:
W wersji bezglutenowej należy użyć, za-
miast mąki pszennej 120 g uniwersalnej
mąki bezglutenowej.
62
Poleć książkęKup książkęPorada:
Zamiast borówki amerykańskiej
można użyć innych owoców
sezonowych, na przykład malin,
truskawek, wiśni, porzeczek, jeżyn
itp.
Poleć książkęKup książkęTort czekoladowo-orzechowy z czekoladkami
Toffi fee. Cienkie krążki
czekoladowo-orzechowe przełożone są
wspaniałym kremem Toffi fee i bitą śmietaną.
Jest pyszny, a zarazem sycący.
Poleć książkęKup książkęTorty na każdą okazję
Tort Toffifee
Krem Toffifee należy przygotować dzień przed pieczeniem tortu.
Przed przystąpieniem do pieczenia wszystkie składniki na ciasto powinny
mieć temperaturę pokojową.
Składniki (ok. 12 porcji):
Sposób przygotowania:
Ciasto:
• Przygotować krem Toffifee. Czeko-
200 g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)
8
jajek
160 g masła lub margaryny
160 g cukru
200 g zmielonych orzechów laskowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
Krem Toffifee:
200 g czekoladek Toffifee
50 g masła
50 g płynnej słodkiej śmietany 30 – 36
Bita śmietana:
500 g słodkiej śmietany 30 – 36
1 łyżka cukru pudru
Kakaowa bita śmietana:
400 g słodkiej śmietany 30 – 36
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
Dodatkowo:
kakao
Toffifee do dekoracji
ladki posiekać nożem bardzo drobno
(lub zmiksować na drobno robotem
kuchennym). Posiekane czekoladki,
masło i śmietanę wrzucić do garnka
i wolniutko podgrzewać, mieszając,
aż wszystko, oprócz orzechów
oczywiście, się roztopi. Gotowy krem
przełożyć do słoika, zakręcić i wsta-
wić na noc do lodówki.
• Przygotować ciasto. 100 g czekolady
posiekać drobno. Wymieszać z 100 g
zmielonych orzechów i 1 łyżeczką
proszku do pieczenia. Odstawić
na bok.
• 80 g masła (lub margaryny) utrzeć
z 80 g cukru na puszystą masę.
W 4 jajkach oddzielić żółtka od bia-
łek. Dalej miksując na najwyższych
obrotach, dodawać stopniowo po
jednym żółtku (każde żółtko mikso-
wać co najmniej 1 minutę). Dodać
2 łyżki mleka. Wmieszać czekoladę
z orzechami.
• Osobno ubić 4 białka na sztywno
i wmieszać delikatnie szpatułką do
utartej masy.
• Dno tortownicy o średnicy 26 cm
wyłożyć papierem do pieczenia,
a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto
przełożyć do tortownicy i wyrównać.
• Piec w nagrzanym piekarniku ok.
30 minut w temperaturze 180°C.
Pozostawić do ostygnięcia.
65
Poleć książkęKup książkęTorty na każdą okazję
• W ten sam sposób przygotować dru-
gie, identyczne ciasto.
• Ostygnięte ciasta przekroić na pół tak,
aby powstały łącznie 4 krążki. (Ciasta
są dość niskie, lekko wilgotne, dlatego
należy je ostrożnie przekrawać).
• Przygotować bitą śmietanę. 500 g
słodkiej śmietany ubić na sztywno.
Pod koniec ubijania dodać cukier
puder.
• Pierwszy krążek ciasta ułożyć na
paterze. Rozsmarować połowę kremu
Toffi fee. Na krem wyłożyć 1/3 bitej
śmietany. (Uwaga: Krem musi być
zimny, zanim nałożymy na niego bitą
śmietanę). Przykryć drugim krążkiem
i rozsmarować resztę kremu Toffi -
fee. Wyłożyć połowę z pozostałej
śmietany. Przykryć trzecim krążkiem.
Wyłożyć resztę bitej śmietany i przy-
kryć czwartym krążkiem. Tort wstawić
do lodówki.
• Przygotować kakaową bitą śmietanę.
Ubić słodką śmietanę na sztywno.
Pod koniec ubijania dodać cukier pu-
der i kakao. Boki i górę tortu posma-
rować kakaową bitą śmietaną. Resztę
kakaowej bitej śmietany przełożyć do
szprycy. Górę tortu posypać kakao
i udekorować kakaową bitą śmietaną
i czekoladkami Toffi fee.
• Tort wstawić do lodówki na co naj-
mniej 3 godziny.
Smacznego.
66
Poleć książkęKup książkęPorada:
Czekoladki należy ułożyć na torcie
tuż przed podaniem. W przeciw-
nym wypadku karmel z czekoladek
będzie się powoli roztapiał wsku-
tek reakcji ze śmietaną.
Poleć książkęKup książkęPorada:
Ozdabiając tort płatkami kokoso-
wymi, należy mieć na uwadze, aby
nie dawać ich za dużo. Wystarczy
tyle, co na zdjęciu. Za duża ilość
płatków utrudni krojenie tortu. Jak
zrobić płatki kokosowe, można się
dowiedzieć na stronie 45.
Poleć książkęKup książkęTorty na każdą okazję
Torcik kokosowy
Ekstremalnie kokosowe ciasto przełożone kremem z mascarpone również
z dodatkiem kokosu. Torcik jest mocno kokosowy — chyba więcej kokosu
nie dałoby się już dodać. Ciasto jest ciężkie i wilgotne. Nie zawiera prawie w ogóle
mąki, poza niewielką ilością mąki ziemniaczanej.
Składniki (ok. 12 – 16 porcji):
Sposób przygotowania:
Ciasto kokosowe:
220 g masła lub margaryny
100 g cukru
150 g masy marcepanowej
6
jajek
szczypta soli
180 g wiórków kokosowych
40 g
skrobi lub mąki
ziemniaczanej
łyżeczki proszku
do pieczenia
starta skórka z połowy
pomarańczy
1,5
Krem z mascarpone:
250 g serka mascarpone
250 g
słodkiej śmietany
30 – 36
100 g wiórków kokosowych
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
płatki kokosowe
do dekoracji
• Miękkie masło utrzeć z cukrem, solą i po-
krojonym na małe kawałki marcepanem
na puszystą masę.
• Dalej miksując na najwyższych obrotach,
dodawać stopniowo po jednym jajku.
Następnie dodać skórkę z pomarańczy.
• W osobnej miseczce wymieszać wiórki ko-
kosowe, mąkę i proszek do pieczenia.
• Dodać do utartej masy i wymieszać delikat-
nie do połączenia się składników.
• Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy
26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut,
do suchego patyczka, w temperaturze
180°C.
• Pozostawić do ostygnięcia. Następnie prze-
kroić na pół tak, aby powstały dwa krążki.
• Przygotować krem. Masło roztopić na
patelni. Dodać cukier i wiórki kokosowe.
Smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając,
aż do zarumienienia się kokosu. Pozostawić
do ostygnięcia.
• Zimną śmietanę i zimny serek mascarpo-
ne zmiksować razem na sztywną, puszystą
masę. Wmieszać delikatnie ostudzone wiórki
kokosowe.
• Jeden krążek ciasta ułożyć na paterze.
Nałożyć połowę kremu i przykryć drugim
krążkiem. Resztą kremu udekorować górę
i boki tortu.
• Tort można udekorować płatkami kokoso-
wymi.
Smacznego.
69
Poleć książkęKup książkę
Pobierz darmowy fragment (pdf)
Gdzie kupić całą publikację:
Opinie na temat publikacji:
Inne popularne pozycje z tej kategorii:
Czytaj również:
Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką :