Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00460 007145 11241323 na godz. na dobę w sumie
Firma cateringowa - ebook/pdf
Firma cateringowa - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 15
Wydawca: OSDW Azymut Język publikacji: polski
ISBN: 978-8-3637-9910-6 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> twoja kariera
Porównaj ceny (książka, ebook (-20%), audiobook).
„Czas na biznes“ to seria mini-poradników dla rozważających założenie własnej działalności w konkretnej branży. Poznaj charakterystykę rynku i konkurencję w sektorze, który  najbardziej Cię interesuje. Dowiedz się jakiej kadry potrzebujesz, w co musisz wyposażyć lokal, a co najważniejsze – ile to wszystko kosztuje. W poradniku znajdziesz również rady dotyczące planu marketingowego czy technicznego, a także analizę SWOT.
Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

czas na biznes firma cateringowa tego Początki cateringu w Polsce nie należały do najłatwiejszych. Zajmującym się typu usługami firmom, które zaczęły się pojawiać pod koniec lat 80. ubiegłego wieku, wróżono rychły koniec. Jako argument przedstawiono konserwatywne podejście Polaków do kwestii przygotowywania posiłków na zamówienie. Wielu sceptyków nie widziało sensu w zlecaniu przygotowania tradycyjnych dań, które można lub z pomocą przecież wykonać samemu zaprzyjaźnionej „kucharki”. Rację miały jednak firmy, które walczyły o utrzymanie na niesprzyjającym wówczas rynku. Zmiany społeczno-polityczne, które wkrótce nadeszły, pokazały, że podjęte działania miały sens. Branża zaczęła zyskiwać na znaczeniu. Kolejny przełom w postaci wstąpienia naszego kraju do Unii Europejskiej i otwierania granic przyniósł wzrost świadomości obywateli oraz zmianę ich przyzwyczajeń. Dziś usługi cateringowe są jednym z największych i najmocniejszych sektorów branży gastronomicznej oraz HoReCa (Hotele, Restauracje, Catering). Przeanalizujemy współczesny rynek tego typu usług, sprawdzimy, co wchodzi w ich skład, oraz jak na nim działać, aby móc liczyć na rozwój i kon- kretne zyski. 2 czas na biznes firma cateringowa Charakterystyka rynku Choć cała branża gastronomiczna była jedną z niewielu, która nie od- czuła zbytnio skutków kryzysu i która rośnie z roku na rok, to w jej ramach poszczególne segmenty przechodzą cykliczne wahania. Jednym z nich jest właśnie catering, którego dynamiczny rozwój w 2009 r. poważnie wyhamowały problemy w gospodarce światowej. Wzro- sty z ostatnich dwóch lat pokazują jednak, że koniunktura w tym sektorze powróciła. Rynek usług cateringowych powoli się nasyca, jednak wszystko wskazu- je na to, że przed nim jeszcze długie lata rozwoju. Związane jest to z wciąż dużym potencjałem wynikającym z preferencji Polaków. Na jedzenie poza domem wydają oni tylko ok. 5 domowego budżetu, podczas gdy np. Niem- cy ok. 35 a Amerykanie nawet 50 . Według „Gazety Prawnej” rynek ten charakteryzuje się wzrostem w tempie 15-30 rocznie. Największą jego część – ok. 80 – stanowi tzw. catering koncesyjny. Jego odbiorcami są głównie firmy, które korzystają z usług firm cateringowych w ramach obsługi bankietów, pikników, konferencji, eventów, koncertów czy dostarczania posiłków dla pracowników. Pozostała część rynku należy w głównej mierze do tzw. cateringu kon- traktowego. Jest on opanowany przez największych przedstawicieli branży, którzy podpisują w jego ramach 2-3 letnie kontrakty na usługi cateringowe i zbiorowego żywienia ze szkołami, szpitalami, ośrodkami pomocy społecz- nej, sanatoriami, a także firmami. Wartość tylko tego sektora jest wyce- niana na ok. 2,5 mld zł, zaś całego rynku cateringowego – na ok. 20 mld zł. 3
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Firma cateringowa
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: