Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00070 002963 18776228 na godz. na dobę w sumie
Floryda. Michelin. Wydanie 1 - ebook/pdf
Floryda. Michelin. Wydanie 1 - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 160
Wydawca: Bezdroża Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-283-5103-5 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> przewodniki >> przewodniki turystyczne po krajach
Porównaj ceny (książka, ebook (-50%), audiobook).

Ruszaj w świat z przewodnikiem Michelin!

Michelin zaprasza Cię do wspólnego odkrywania najpiękniejszych zakątków Florydy. Z tym przewodnikiem zwiedzanie będzie prawdziwą przyjemnością! Dokładne mapy ułatwią swobodne poruszanie się po regionie. Szukasz ciekawych miejsc, zabytków i tras zwiedzania? Nic prostszego! Dzięki gwiazdkom przy nazwach miast i obiektów nie pominiesz żadnej turystycznej atrakcji. Starannie dobrane informacje praktyczne pomogą Ci znaleźć nocleg, restaurację czy kawiarnię, w których spędzisz wyjątkowe chwile.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

FLORYDA Tytuł: Floryda. Michelin Teksty: Floride. Le Guide Vert Tłumaczenie: Ewa Poniedzielska Redaktor prowadzący: Miron Kokosiński Redakcja: Magdalena Matyja-Pietrzyk Korekta: Wioleta Grządkowska Projekt graficzny: Dawid Kwoka Skład i redakcja techniczna: Sabina Binek Projekt okładki: Jan Paluch Zdjęcie na okładce: Shackleford Photography / Shutterstock.com Wszelkie prawa zastrzeżone. Nieautoryzowane rozpowszechnianie całości lub fragmentu niniejszej publikacji w jakiejkolwiek postaci jest zabronione. Wykonywanie kopii metodą kserograficzną, fotogra- ficzną, a także kopiowanie książki na nośniku filmowym, magnetycznym lub innym powoduje narusze- nie praw autorskich niniejszej publikacji. Wszystkie znaki występujące w tekście są zastrzeżonymi znakami firmowymi bądź towarowymi ich właścicieli. Autor oraz wydawnictwo Helion dołożyli wszelkich starań, by zawarte w tej książce informacje były kompletne i rzetelne. Nie biorą jednak żadnej odpowiedzialności ani za ich wykorzystanie, ani za związane z tym ewentualne naruszenie praw patentowych lub autorskich. Autor oraz wydawnictwo Helion nie ponoszą również żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania informacji zawartych w książce. Wydawnictwo Helion ul. Kościuszki c, - Gliwice tel.:     e-mail: redakcja@bezdroza.pl Księgarnia internetowa: http://bezdroza.pl Drogi Czytelniku! Jeżeli chcesz ocenić tę książkę, zajrzyj pod adres: http://bezdroza.pl/user/opinie/?beflo1 Możesz tam wpisać swoje uwagi, spostrzeżenia, recenzję. Wydanie I ISBN: 978-83-283-4196-8 Copyright © Le Guide Vert Michelin – Michelin cie MICHELIN TRAVELPARTNER, 27 cours de l’île Seguin - 92100 Boulogne-Billancourt Copyright © for the Polish Edition by Helion, 2018 • Kup książkę • Poleć książkę • Oceń książkę • Księgarnia internetowa • Lubię to! Nasza społeczność Kup książkę Poleć książkę FLORYDA© DavidArts / Fotolia.com © Migclick / Fotolia.com Kup książkę Poleć książkę INFORMACJE PRAKTYCZNE Kup książkę Poleć książkę Kup książkę Poleć książkę PolecamyWykaz wartych polecenia restauracji, kawiarni i innych lokali gastronomicznych znajduje się na końcu rozdziałów poświę-conych poszczególnym miastom. Ceny podane w przewodniku to średnie ceny posiłków złożonych najczęściej z jednego obfitego dania oraz sałatki i napoju niealkoholowego. Typy restauracjiPod nazwą „restauracja” kryją się bardzo różne typy lokali – od snack-barów przez lokale wchodzące w skład dużych sieci (Applebee’s, Chili’s, TGI Friday’s, Red Lobster, Olive Garden…) po eleganckie restauracje otwarte wieczorami. Niektóre serwują tylko śniadania, inne jedynie kolacje, a jeszcze inne oferują posiłki przez cały dzień. Bary i coffee shops mają zwykle w ofercie przekąski (obfite i niedrogie). Wszędzie można znaleźć klasyczne, tanie fast foody w stylu McDonald’s albo z chińskim i meksykańskim jedzeniem. Pizzerie i włoskie restauracje nie należą do najtańszych.PosiłkiW Stanach Zjednoczonych można jeść o każdej porze dnia i w dowolnym porządku – nikt się nie zdziwi, jeśli zamó-wimy np. przystawkę i deser.ŚniadanieŚniadanie (breakfast) to obfity posiłek w dobrej cenie (5–15 USD, w zależności od liczby składników) podawany między 7.00 a 11.00 lub 11.30 (gdzieniegdzie przez cały dzień). Typowe składa się z jaj sadzonych (sunny side up), omletu albo jajecznicy (scrambled eggs), tostów, grillowanego bekonu, kiełbasek (sausages) i ziemnia-ków (hash browns). Śniadanie w słodkiej wersji to zwykle naleśniki (pancakes), gofry (waffles), słodkie grzanki z jajkiem (french toast), muffiny, pączki oponki (donuts) lub baj-gle podawane z kremowym serkiem. Do tego kawa, herbata i sok z pomarańczy. W soboty i w niedziele wiele restauracji oferuje brunch (kombinacja śniadania i lunchu).RESTAURACJE© Hackman / Fotolia.com22 e j c a r u a t s e R | e n z c y t k a r p e c a m r o f n j I m o c a . i l o t o F / h c i r e l t r e b o r © Floryda słynie z owoców morza Lunch Lunch serwowany jest do ok. 15.00. Najtańszy będzie ciepły lub zimny san- dwicz (4–9 USD) podawany z frytkami, sałatką coleslaw lub zupą. Alternatywa to ogromna porcja samej sałatki. W barach i bufetach sałatkowych (salad bars) można ją skomponować samemu (6–12 USD). Restauracje i bary mają przeważ- nie w ofercie niedrogie lunch menu (8–12 USD) złożone z ciepłych dań, przy czym w porze lunchu porcje są nieco mniejsze niż wieczorem. Restauracje chińskie i meksykańskie (np. sieć Chipotle, która używa produk- tów ekologicznych i cieszy się dobrą reputacją) proponują tzw. bufet do syta (all-you-can-eat-buffets) – w weekendy w cenie ok. 10 USD, a w tygodniu nawet taniej, ale wówczas zdarza się, że jakość pozostawia wiele do życzenia. Kolacja Kolację jada się przeważnie od 17.00 do 19.00, lecz w dużych miastach przychodzi na nią pora później. To zazwyczaj najbar- dziej obfity posiłek dnia. Wybór potraw jest zwykle podobny do tych proponowanych w ramach lunchu (sandwicze, sałatki, bufet), lecz porcje są większe, a ceny wyższe. W wyrafinowanych restauracjach karta dań jest podzielona na trzy części: przystawki (appetizers/starters) – 7–15 USD; dania główne (entrées), ser- wowane z zupą, sałatką lub dodatkami (sides) do wyboru – 15–30 USD; desery (desserts), które są ogromne i bardzo słodkie – 6–10 USD. Dobrze wiedzieć – W niektórych lokalach między 16.00 a 18.00 można skorzystać z atrakcyjnej cenowo oferty wcześniejszej kolacji (early bird special lub early bird dinner). Napoje W wielu lokalach nie można kupić alko- holu. Bardziej wyszukane dysponują kartą win (z Kalifornii, Chile, Australii, Włoch, czasem z Francji). Wina są na ogół drogie, przy czym niektóre sprzedaje się na kieliszki (6–15 USD). Do posiłków podaje się wodę z kranu z dodatkiem lodu. Woda mineralna trafia się rzadko i jest droga. Amerykanie zamawiają zazwyczaj mrożoną herbatę z cukrem lub bez (iced tea sweetened/ unsweetened). Jeśli kelner proponuje dolewkę (refill), zgódźmy się – jest wli- czona w cenę. W barach można spróbować licznych piw amerykańskich (np. Coors, Budwe- iser, Michelob) i meksykańskich (Corona, Dos Equis) oraz rozmaitych specjałów z lokalnych browarów (microbreweries). Draft beer i beer on tap to piwo lane. Kup książkę 23 Poleć książkę Kup książkę Poleć książkę © Rexi Video / Fotolia.comZAPROSZENIE DO PODRÓŻY Kup książkę Poleć książkę ZAPROSZENIE DO PODRÓŻY Kup książkę Poleć książkę Więcej niż stereotypPodczas wakacji na Florydzie można odnieść wrażenie, że wszystko kręci się tu wokół turystyki nadmorskiej, lecz w rzeczywistości większość ludności stanu jest zatrudniona w innych sek-torach. Wypoczynek może oznaczać zarówno wędkowanie czy spacery na łonie przyrody i przesiadywanie w barach z grupką przyjaciół przy butelce piwa, jak i rejsy na luksusowych jachtach, popołudniowe koktajle i ele-ganckie wieczorne przyjęcia.Florydę nie bez powodu nazywa się „słonecznym stanem” (Sunshine State) – wspaniały klimat, mnóstwo imprez kulturalnych i sportowych oraz charak-terystyczna południowa gościnność gwarantują wszystkim przyjezdnym niezapomniany pobyt. Nie wolno jed-nak zapominać, że mieszkańcy wcale nie mają tu łatwego życia – Floryda nadal odczuwa konsekwencje kryzysu, który na początku tego tysiąclecia głę-boko dotknął Stany Zjednoczone i cały świat zachodni, co więcej, nawiedzają ją tragiczne w skutkach huragany.Ludność80 populacji Florydy urodziło się poza tym stanem. Część przybyła na te tereny w poszukiwaniu pracy, inni znaleźli tu schronienie, uciekając przed represjami, jeszcze inni wybrali to miejsce o wspania-łym klimacie na spędzenie emerytury. W XX w. Floryda może się poszczycić jed-nym z najwyższych wskaźników wzrostu demograficznego w Stanach Zjednoczo-nych: w 1900 r. była na 33. miejscu w sta-nowym rankingu zaludnienia, w 1960 r. plasowała się na 10. miejscu, a obecnie jest trzecim najbardziej zaludnionym stanem (po Kalifornii i Teksasie). Zmieniało się też rozmieszczenie ludno-ści: z biegiem lat północna część Florydy wyludniła się na korzyść regionów połu-dniowych – aktualnie jedna trzecia popu-lacji mieszka w rejonie Gold Coast, przy stukilometrowym pasie wybrzeża między Miami a Palm Beach.MniejszościNajliczniejszą mniejszością Florydy (23,6 ) jest ludność pochodzenia latynoamerykańskiego.Afroamerykanie – druga ważna grupa – w 1900 r. stanowili 44 populacji, obec-nie ich liczebność spadła do ponad 16 . Dawniej zamieszkiwali głównie rolnicze tereny na północy stanu, ale w ostatnich latach duże grupy przemieściły się w kie-runku Gold Coast i w okolice Jacksonville.Seminolowie to najmniej liczna (ok. 2 tys. osób), a zarazem najbardziej charakterystyczna grupa etniczna Florydy. Ten indiański lud zamieszkuje tereny stanu od XVIII w. Szczepy Indian, które żyły tu wcześniej, wymarły przed ich przybyciem, a w połowie XIX w. również większość Seminolów została wywieziona do Oklahomy. Indianie żyją w rezerwa-tach, np. w rejonie Everglades.Crackers kontra YankeesCracker to pejoratywne określenie pierw-szych białych kolonizatorów, którzy na farmach północnej Florydy strzegli swych mizernych włości i bydła za pomocą bicza (whip-cracking). Potomkowie flo-rydzkich pionierów uważają jednak, że tego rodzaju rodowód jest powodem do dumy (proud to be a redneck) – w lokalnej mentalności tkwi głęboko zakorzeniona niechęć do Jankesów (Yankees) z pół-nocno-wschodniej Ameryki. Podobnie jak w Georgii czy w Alabamie, na Florydzie OTO FLORYDASzpalery palm, kilometry jasnych plaż i przejrzystych wód, a tuż obok nowoczesne drapacze chmur, ekskluzywne kurorty i drogi biegnące aż po horyzont. Bujna roślin-ność, egzotyczne rafy koralowe i coraz silniej dające się we znaki zdradliwe hura-gany. Floryda ma wiele twarzy!30 Kup książkę Poleć książkę przeważają poglądy konserwatywne i liberalne, a jednak ciągle jest tu dozwo-lona kara śmierci i nie trzeba mieć pozwolenia na posiadanie broni.Nowi mieszkańcyPo II wojnie światowej na Florydę zaczęli ściągać emeryci, którzy do dzisiaj stano-wią duży odsetek ludności stanu. Wielu z nich to rezydenci sezonowi, tzw. snow-birds, spędzający w ciepłym i przyjaznym klimacie jedynie zimę. Obecność osób starszych jest ważnym kołem zamacho-wym gospodarki.Na Florydę – zwłaszcza na Gold Coast – napływała masowo także ludność latyno-amerykańska, szczególnie po rewolucji kubańskiej z 1959 r. Obecnie mniejszość ta stanowi znaczącą siłę polityczną, gospodarczą i kulturalną.GospodarkaFloryda została przyłączona do Stanów Zjednoczonych w 1821 r. W tym okresie duża część populacji żyła na północy stanu obfitującej w dobrze prosperujące plantacje. Po wojnie secesyjnej zaczęły się tu rozwijać inne gałęzie gospodarki, np. eksploatacja lasów, uprawa cytrusów, transport morski i produkcja cygar na skalę ogólnokrajową. Pod koniec XIX w. powstała tu linia kolejowa i nastąpił prawdziwy rozkwit gospodarczy stanu. W latach 20. XX w. nasiliło się zjawisko spekulacji gruntami, któremu kres położyło nadejście wielkiego kryzysu (1929). Po II wojnie światowej zaczął się ponowny napływ ludności – zarówno młodych ludzi szukających tu szczęścia, jak i emerytów marzących o ciepłym klimacie – co wydatnie przyczyniło się do przyspieszenia tempa rozwoju gospodarczego.RolnictwoFloryda znajduje się w czołówce produk-cji rolnej USA. Stan dostarcza owoców, warzyw i jest producentem sadzonek drzew i krzewów eksportowanych na północ kraju. Pod koniec XVI w. wpro-wadzono tu uprawę cytrusów, która przynosi ponad 20 dochodów stanu. Floryda jest największym producentem pomarańczy (75 produkcji Stanów Zjednoczonych i 40 produkcji świato-wej) oraz grejpfrutów. Floryda jest również najważniejszym producentem trzciny cukrowej w USA, szczególnie od czasu zerwania stosun-ków handlowych z Kubą w 1961 r. – pokrywa połowę zapotrzebowania rynku. To także drugi po Kalifornii krajowy pro-ducent warzyw. Uprawia się tu głównie pomidory, kukurydzę, zieloną paprykę, © lisa fx / Depositphotos.comFlorydę zamieszkuje wielu seniorów31Zaproszenie do podróży | Oto Floryda Kup książkę Poleć książkę Miami BeachBotanicalGardenPlymouthMiami City BalletCollins ParkSherbrookeJewish Museumof FloridaCHWILA PRZERWYKLUBY I BARYNOCLEGIRESTAURACJEÀ la folieBudynek w styluart déco52 Kup książkę Poleć książkę 1244). Szybko przyszła kolej na przycią-gający wzrok budynek Carlyle’a z 1941 r. (nr 1250) oraz wykończony alabastrem gmach Cardozo z 1939 r. (nr 1300). Reno-wacji poddano również rezydencję Cava-lier z 1936 r. (nr 1320) oraz największy zabytek tego stylu w mieście – The Tides (nr 1220) – powstały w 1936 r. według projektu L. Murraya Dixona.Spacer szlakiem zabytków można kontynu-ować, idąc wzdłuż Collins Ave. (s. 50).The Wolfsonian-FIU«« B21001 Washington Ave. – tel.: 305 531 1001 – www.wolfsonian.org – codz. z wyj. śr. 10.00–18.00 (pt. do 21.00, nd. od 12.00) – 12 USD (6–12 lat: 8 USD), wstęp wolny w pt. 18.00–21.00.Gmach Washington Storage Company, wybudowany w 1927 r. według projektu architektów Robertsona i Pattersona, wyróżnia się betonową fasadą w stylu mauretańskim. Dawniej znajdował się tu strzeżony skład, do którego bogacze z Miami oddawali w depozyt cenne przedmioty. Obecnie budynek należy do Florida International University. Wewnątrz mieści się muzeum oraz cen-trum badawcze, które sprawuje pieczę nad zbiorami Mitchell Wolfson Collec-tion. Ośrodek zajmuje się konserwacją zabytków i posiada kolekcję 70 tys. dzieł sztuki amerykańskiej i europejskiej (brytyjskiej, niemieckiej, włoskiej i holen-derskiej) z lat 1885–1945, w tym rysunki, makiety architektoniczne, rzeźby, ceramikę, szkło oraz meble. Na piątym piętrze placówka prezentuje stałą eks-pozycję ok. 300 prac z kolekcji ośrodka (urbanistyka, wzornictwo przemysłowe, reklama, propaganda polityczna), a na szóstym i siódmym gości wystawy cza-sowe. W budynku znajdują się również pracownie konserwatorskie i biura. W głównym hallu stoi fontanna, w którą wkomponowano okazałą kratę okienną z terakoty, przeniesioną tu z budynku teatru powstałego w 1929 r.Washington Avenue A2–3/B1–2Old City Hall – 1130 Washington Ave. Utrzymany w stylu śródziemnomorskim dawny ratusz wybudowano po przejściu huraganu w 1926 r.World Erotic Art Museum – 1205 Washington Ave. – tel.: 305 532 9336 – www.weam.com – pn.–czw. 11.00–22.00, pt.–nd. 11.00–24.00 – 15 USD – wstęp tylko dla osób pełnoletnich. Muzeum prezentuje prywatną kolekcję sztuki erotycznej, na którą składają się 4 tys. eksponatów.US Post Office – 1300 Washington Ave. Budynek jest doskonałym przykła-dem architektury powstałej w okre-sie przeprowadzonych w latach 30. robót publicznych. Styl ten określa się © ViewApart / Depositphotos.comWashington Avenue – budynek w stylu art décoZwiedzanie Florydy | Miami53 FLORYDA USA Meksyk FLORYDA Pensacola Tallahassee Jacksonville Orlando Tampa Miami Key West Ruszaj w świat z przewodnikiem Michelin! • poręczny format • czytelny układ treści • fascynujący portret regionu • liczne ciekawostki • aktualne informacje praktyczne Michelin zaprasza Cię do wspólnego odkrywania najpiękniejszych zakątków Florydy. Z  tym przewodnikiem zwiedzanie będzie prawdziwą przyjemnością! Szukasz niezwykłych miejsc i intrygujących zabytków? Nic prostszego! Dzięki gwiazdkom przy nazwach obiektów, dzielnic i miast nie pominiesz żadnej turystycznej atrakcji. Szczegółowe plany i mapy ułatwią poruszanie się po miastach i regionie. Starannie dobrane propozycje miejsc pomogą Ci znaleźć niebanalny nocleg, restaurację czy kawiarnię, w których spędzisz wyjątkowe chwile. Gwiazdki – tradycyjny system oceny atrakcji turystycznych:  zobacz koniecznie  warto odwiedzić  godne uwagi Księgarnia internetowa: http://bezdroza.pl Zamówienia telefoniczne: tel.: 0 801 339900 kom.: 0 601 339900 ISBN 978-83-283-4196-8 ISBN 978-83-283-4196-8 9 788328 341968 Zaplanuj trasę podróży z serwisem www.ViaMichelin.com Cena 20,90 zł
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Floryda. Michelin. Wydanie 1
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: