Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00115 009833 7515939 na godz. na dobę w sumie
Glutenowe kłamstwo. I inne mity o tym, co jemy - ebook/epub
Glutenowe kłamstwo. I inne mity o tym, co jemy - ebook/epub
Autor: Liczba stron:
Wydawca: Burda Język publikacji: polski
ISBN: 9788380531475 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> zdrowie, medycyna >> zdrowie i uroda
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

Skuteczna riposta na psychozę strachu i obietnice bez pokrycia, którymi raczą nas szarlatani podający się za naukowców. Tę książkę powinien przeczytać każdy, kto rozważa zastosowanie restrykcyjnej diety.

prof. med. Peter Gibson

 

Ta książka nawołuje do zmian. Nasze codzienne potrawy nie mają ani życiodajnych, ani śmiercionośnych właściwości. Sklep spożywczy to nie apteka, a w naszych kuchniach nie roi się od cichych zabójców. Najwyższy czas wyciągnąć na światło dzienne wszystkie kłamstwa na temat żywienia.

Wmawiano nam całe życie, że musimy się wyrzec swoich ulubionych potraw, żeby stracić zbędne kilogramy i zyskać zdrowie. Ale lęk przed jedzeniem opiera się na mitach, nie na nauce…

 

Pozbądź się strachu przed tym, co jesz.

 

Mit: Dieta bezglutenowa to recepta na poprawienie wydajności mózgu i pozbycie się tłuszczu.

Prawda: Nigdy nie udowodniono, że to z winy glutenu jesteśmy grubi i otępiali – za to wiadomo o wielu szarlatanach, którzy twierdzili, że tak jest.

 

Mit: Ograniczenie spożycia soli zapobiega chorobom serca.

Prawda: Nawet gdyby to było prawdą – a nie jest – wytyczne towarzystw dietetycznych nie pozwalają na jedzenie niczego, co przypomina normalne potrawy.

 

Mit: Jedząc tłuszcz, staniesz się tłusty.

Prawda: Nic podobnego. Słyszymy takie argumenty od dziesięcioleci, ale opierają się one na rozumowaniu magicznym, którego korzenie sięgają starożytnej Grecji.

 

Mit: Cukier uzależnia.

Prawda: Uzależniające jest przekonanie o toksycznych właściwościach cukru – kłamstwo wywodzące się z początków XIX wieku, kiedy purytanie uważali, że słabość do cukru prowadzi do alkoholizmu.

 

W swojej przełomowej książce dziennikarz naukowy Alan Levinovitz polemizuje z poglądami cieszących się wielką popularnością lekarzy i dietetyków, a także obala mity, które zdominowały współczesny styl odżywiania – i wskazuje drogę do autentycznie zdrowego życia, wolnego od obsesji na punkcie jedzenia.

 

 

Alan Levinovitz pracuje na James Madison University. Jego publikacje ukazywały się m.in. w magazynach „Slate”, „Salon”, „Wired”, „The Believer” i „The Millions”. Mieszka w Charlottesville w stanie Virginia z żoną, córką i kotem. Jego tabu żywieniowe to wyroby seropodobne.




Znajdź podobne książki

Darmowy fragment publikacji:








Pobierz darmowy fragment (epub)

Gdzie kupić całą publikację:

Glutenowe kłamstwo. I inne mity o tym, co jemy
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: