Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00489 012818 15980330 na godz. na dobę w sumie
Gotowanie na parze. Encyklopedia zdrowia - ebook/pdf
Gotowanie na parze. Encyklopedia zdrowia - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 36
Wydawca: Literat Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7774-437-6 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> naukowe i akademickie >> encyklopedie
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

 

Praktyczny poradnik kulinarny zawierający wskazówki dotyczące gotowania na parze (zasady gotowania na parze, opis sprzętu, stosowanie przypraw i ziół), zasad zdrowego odżywiania w dolegliwościach układu pokarmowego, a także ciekawe pomysły na zdrowe i szybkie obiady, kolacje czy desery.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

14. FLĄDRA W ZIOŁACH 25 min Składniki dla 2 osób (cid:1) 2 filety z flądry lub innej ryby morskiej (cid:1) szpinak w liściach (cid:1) sok z cytryny (cid:1) 1 łyżka suszonego ty- (cid:1) 1 łyżka suszonego mianku oregano (cid:1) 1 łyżka suszonej ba- zylii (cid:1) pieprz ziołowy (cid:1) sól Wykonanie 1. Filety z flądry myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem ziołowym, ty- miankiem, oregano oraz bazylią. Mocno skrapiamy sokiem z cytryny i umieszczamy w lodówce na 2 godziny. 2. Po tym czasie zagotowujemy wodę w garnku (około 3 cm), umieszczamy na nim sito (lub koszyk), w które wykładamy liśćmi szpinaku. Na nich układamy filety rybne i gotujemy na parze przez 10 minut. 3. Po ugotowaniu liście szpinaku drobno siekamy i doprawiamy solą oraz piep- rzem ziołowym. 4. Flądrę podajemy z ziemniakami oraz szpinakiem. 25 15. KURCZAK W PŁATKACH MIGDAŁOWYCH 45 min Składniki dla 2 osób (cid:1) 2 udka z kurczaka (cid:1) 5-6 łyżek płatków migdałowych (cid:1) oliwa z oliwek (cid:1) pieprz ziołowy (cid:1) sól Wykonanie 1. Udka z kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy solą oraz pieprzem. Na- stępnie umieszczamy je na około 3 godziny w lodówce. 2. Płatki migdałowe zrumieniamy na gorącej patelni bez tłuszczu. Smażymy je przez kilka minut, ciągle mieszając drewnianą łyżką, żeby nie przywarły do dna i nie spaliły się. 3. W garnku zagotowujemy wodę (2-3 cm) i nakładamy sito lub koszyk do go- towania na parze. 4. Mięso maczamy w oliwie z oliwek i obtaczamy w płatkach migdałowych, po czym układamy je na sicie lub koszyku i gotujemy na parze przez około 35 minut. 5. Gotowe udka możemy podawać z warzywami i ryżem. 26 16. INDYK Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM 50 min Składniki dla 2 osób (cid:1) 2 filety z piersi indyka (cid:1) 200 ml zielonego groszku (cid:1) 2 marchewki (cid:1) oliwa z oliwek (cid:1) pieprz ziołowy (cid:1) sól Wykonanie 1. Filety z piersi indyka myjemy, osuszamy, nacieramy solą oraz pieprzem i smarujemy oliwą z oliwek. Następnie umieszczamy je na około 3 godziny w lodówce. 2. Po tym czasie filety dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy na parze przez około 30 minut. 3. Groszek rozmrażamy (jeśli był mrożony) lub odsączamy z zalewy. 4. Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. 5. Na osobnym sicie umieszczamy marchewkę i gotujemy na parze przez około 10 minut, następnie dodajemy groszek i gotujemy jeszcze przez 5 minut. 6. Ugotowane warzywa doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ziołowym i podajemy z mięsem. 7. Posiłek możemy uzupełnić ryżem lub ziemniakami. 27 17. WIEPRZOWINA Z KALAFIOREM 40 min Składniki dla 2 osób (cid:1) 2 filety wieprzowe (cid:1) kalafior (cid:1) 1/2 łyżeczki masła (cid:1) 1/2 łyżki mąki pszennej (cid:1) około 100 ml mleka (cid:1) oliwa z oliwek (cid:1) pieprz ziołowy (cid:1) sól (cid:1) folia aluminiowa Wykonanie 1. Filety mięsne rozbijamy tłuczkiem do mięsa, nacieramy solą oraz pieprzem, smarujemy oliwą z oliwek i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. 2. W tym czasie myjemy i oczyszczamy kalafior oraz dzielimy go na małe różyczki. 3. W garnku zagotowujemy wodę (2-3 cm), nakładamy sito lub koszyk i ukła- damy na nim filety wieprzowe zawinięte w folię aluminiową. Gotujemy na parze przez 20 minut, a następnie dokładamy kalafior i gotujemy jeszcze 5-10 minut. 4. Przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy masło, a gdy się rozpuści, stop- niowo dodajemy mąkę pszenną i intensywnie mieszamy. Następnie powoli, ciągle mieszając, dodajemy mleko, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. 5. Mięso podajemy z kalafiorem polanym sosem. 28
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Gotowanie na parze. Encyklopedia zdrowia
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: