Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00390 009632 11232697 na godz. na dobę w sumie
Imbir. Lecznicze zastosowanie od A do Z - ebook/pdf
Imbir. Lecznicze zastosowanie od A do Z - ebook/pdf
Autor: Liczba stron:
Wydawca: Vital Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-65404-26-8 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> kulinaria
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

Imbir jest jedną z najstarszych przypraw oraz roślin leczniczych świata. Używany jest również jako afrodyzjak. Dzięki jego działaniu można nie tylko zapobiegać chorobom, lecz także wspomagać skuteczność procesów leczniczych. W książce znajdziesz wszystkie schorzenia, które eliminuje oraz wiele przepisów jak z jego pomocą zadbać o skórę i włosy. Jest skutecznym środkiem łagodzącym ból gardła, a także objawy przeziębienia. Ułatwia nie tylko trawienie i przyswajanie pokarmów, ale również działa wzmacniająco przy obniżonej odporności, braku motywacji, wypaleniu zawodowym, zmęczeniu, problemach z zasypianiem czy chorobach przewlekłych. Pomocny też m.in. przy: biegunce, chorobie lokomocyjnej, bólach menstruacyjnych i alergiach. Poznaj wszystkie właściwości imbiru.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

Redakcja: Mariusz Warda Skład: Aleksandra Lipińska PRojekt okładki: Aleksandra Lipińska tłumaczenie: Katarzyna Łazarska Wydanie I BIAŁYSTOK 2017 ISBN 978-83-65404-26-8 Copyright © 2006 at F.A. Herbig Verlagsbuchhandlung GmbH, München, All rights reserved Original title: Gesund mit Ingwer: Effektiv. Natürlich heilend. Anwendungsmöglichkeiten von A - Z. Rezepte by Ellen Heidböhmer www.herbig.net © Copyright for the Polish edition by Wydawnictwo Vital, Białystok 2015 All rights reserved, including the right of reproduction in whole or in part in any form. Wszelkie prawa zastrzeżone. Żadna część tej publikacji nie może być powielana ani rozpowszechniana za pomocą urządzeń elektronicznych, mechanicznych, kopiujących, nagrywających i innych bez pisemnej zgody posiadaczy praw autorskich. Porady zawarte w niniejszej książce zostały dokładnie sprawdzone zarówno przez autorkę, jak i wydawnictwo, jednak, mimo dołożenia wszelkiej staranności w ich opracowaniu, autorka oraz wydawnictwo nie odpowiadają za ewentualne błędy lub nieścisłości. Porady zawarte w książce nie będą stanowiły również podstawy do odpowiedzialności odszkodowawczej autorów lub wydawnictwa oraz ich pełnomocników za poniesienie ewentualnych szkód zdrowotnych, osobistych, rzeczowych oraz majątkowych wobec użytkowników. 15-762 Białystok ul. Antoniuk Fabr. 55/24 85 662 92 67 – redakcja 85 654 78 06 – sekretariat 85 653 13 03 – dział handlowy – hurt 85 654 78 35 – www.vitalni24.pl – detal strona wydawnictwa: www.wydawnictwovital.pl sklep firmowy: Białystok, ul. Antoniuk Fabr. 55/20 Więcej informacji znajdziesz na portalu www.odzywianie24.pl PRINTED IN POLAND Spis treści Przedmowa .......................................................................... 9 Imbir – zarys historyczny .............................................. 11 Kurioza i ciekawostki ................................................ 11 Zwyczaje .................................................................. 19 Kilka słów o imbirze ........................................... 23 Informacje botaniczne ................................................. 23 Zbiory, obróbka, przechowywanie .............................. 25 Rodzaje imbiru .............................................................. 27 Składniki imbiru i ich działanie ......................... 31 Co warto wiedzieć o leczniczym zastosowaniu imbiru? ........................................ 41 Dawkowanie oraz zastosowanie ................................. 43 Choroby i objawy, na które imbir wywiera pozytywny wpływ ............................................... 47 Otyłość ........................................................................... 47 Alergie ............................................................................ 48 Stany lękowe .................................................................. 48 Arterioskleroza .............................................................. 49 Astma ............................................................................. 50 Ostre zapalenie oskrzeli ............................................... 51 Biegunka ........................................................................ 52 Zaburzenia układu krążenia ......................................... 53 Bóle gardła .................................................................... 55 Hemoroidy ..................................................................... 57 Schorzenia dróg moczowych ...................................... 57 Herpes Simplex (wirus opryszczki pospolitej) ........... 59 Heksenszus (lumbago) ................................................. 60 Hipertonia i hipotonia .................................................. 61 Bóle korzonków ............................................................. 62 Bóle głowy ..................................................................... 63 Skurcze ........................................................................... 64 Dolegliwości wątroby ................................................... 64 Bóle menstruacyjne ...................................................... 65 Zakwasy, bóle i skurcze mięśni .................................... 66 Bóle ucha ....................................................................... 68 Parodontoza .................................................................. 68 Powiększenie prostaty .................................................. 69 Choroby reumatyczne .................................................. 70 Zapalenie żył .................................................................. 71 Choroby i objawy, które da się leczyć imbirem ............................................................... 73 Wzdęcia ......................................................................... 73 Choroby przeziębieniowe ........................................... 74 Gorączka ........................................................................ 76 Choroby układu krążenia ............................................. 77 Dolegliwości żołądkowe .............................................. 78 Zawroty głowy ............................................................... 81 Nudności ........................................................................ 82 Imbir jako środek wzmacniający ...................... 85 Obniżenie odporności ................................................. 85 Brak motywacji, wypalenie zawodowe, wyczerpanie, zmęczenie, problemy z zasypianiem .......................... 86 Choroby przewlekłe ..................................................... 89 Demencja starcza .......................................................... 91 Imbir w pielęgnacji skóry i włosów .................. 93 Trądzik ............................................................................ 93 Przebarwienia starcze i posłoneczne .......................... 93 Wypadanie włosów ....................................................... 94 Skóra wrażliwa ............................................................... 95 Dodatkowe metody zastosowania imbiru ...... 97 Imbir jako środek przeciwbakteryjny, przeciwgrzybiczy i przeciwrobaczy ............................. 97 Imbir jako środek przeciwzakrzepowy ....................... 100 Imbir jako środek odtruwający .................................... 101 Imbir jako środek pobudzający obieg limfy .............. 101 Imbir jako środek przeciwnowotworowy? ................. 102 Przepisy leczenicze oraz sposoby zastosowania imbiru .......................................... 103 Dodatek kulinarny .............................................. 107 Przepisy z imbirem ............................................. 107 Lista przepisów ................................................... 109 Wprowadzenie ................................................... 115 Przystawki ............................................................ 119 Sałatki ............................................................................. 119 Zupy ................................................................................ 122 Dania główne ..................................................... 124 Mięso .............................................................................. 124 Ryby i owoce morza ...................................................... 150 Dania wegetariańskie ................................................... 154 Sosy i chutney ..................................................... 160 Przekąski .............................................................. 162 Desery ................................................................. 164 Pieczywo.............................................................. 171 Pasty kanapkowe ................................................ 180 Napoje ................................................................. 186 Suplement .......................................................... 203 Imbir i wyroby imbirowe w handlu ............................. 203 O Autorce ...................................................................... 205 Przedmowa Droga Czytelniczko, drogi Czytelniku! Od kilku lat na Zachodzie imbir mocno zyskał na znacze- niu. W związku z tym świeże korzenie imbiru możesz kupić już w większości supermarketów. W sklepach ze zdrową żywnością oraz tych oferujących chińskie jedzenie znajdziesz z kolei suszo- ny imbir, a na wielu półkach z przyprawami łatwo zauważysz również taki produkt jak proszek imbirowy. I w tym miejscu aż chce się powiedzieć: „Nareszcie!”, tym bar- dziej, że imbir zalicza się przecież do najstarszych przypraw oraz roślin leczniczych świata. Zarówno w ajurwedzie, jak i w tra- dycyjnej chińskiej medycynie imbir jest wysoko ceniony z po- wodu swych właściwości rozgrzewających. Co więcej, imbir ze względu na swą wyjątkową wszechstronność zastosowania urósł w hinduskiej ajurwedzie do rangi panaceum. W chińskim zio- łolecznictwie natomiast imbir jest uznawany za jedno z „Trzech Wielkich Źródeł Mocy”, wraz z żeń-szeniem oraz lukrecją. Na Dalekim Wschodzie stanowi on oczywistą część lokalnej co- dzienności. Codziennie niemal dwa miliony tamtejszej ludności używa imbiru do przyprawiania dań oraz napojów. Dzięki zastosowaniu imbiru można nie tylko zapobiegać chorobom, lecz także wspomagać skuteczność procesów lecz- niczych. O tym, jak można tego dokonać, przeczytasz właśnie w tym poradniku. Jeżeli chcesz wyleczyć się z jakiejś choroby oraz załagodzić jej objawy, poszukaj jej nazwy w naszym spisie treści. 9 W drugiej części książki znajdziesz z kolei mnóstwo smacznych i zarazem zdrowych przepisów z użyciem imbiru, który możesz łatwo włączyć zarówno do swej kuchni, jak i do swojego życia. Jeśli jeszcze nie odważyłeś/odważyłaś się sięgnąć po imbir, to na początku spróbuj łatwej do przyrządzenia wody imbirowej (przepis znajdziesz na str. 187). Pij następnie przez kilka dni od dwóch do trzech filiżanek dziennie, a szybko przekonasz się o jej dobroczynnym działaniu. Na koniec chciałam życzyć ci wielu przyjemnych chwil spę- dzonych na lekturze tego poradnika, a także mnóstwa zabawy przy próbowaniu załączonych do niego przepisów. Ellen Heidböhmer 10 Imbir Imbir – zarys historyczny Kurioza i ciekawostki Pierwotne pochodzenie imbiru znajduje swój początek w gorą- cych i wilgotnych lasach tropikalnych znajdujących się w regio- nie środkowej oraz południowej Azji. Chociaż miejsce dokład- nego pochodzenia imbiru nie zostało, niestety, jeszcze w pełni ustalone, przypuszcza się, że mogą to być m.in. takie obszary jak Jawa – jedna z czterech głównych wysp otoczonej Oceanem Indyjskim Republiki Indonezji; Wyspy Pacyfiku lub też znajdują- cy się w zachodniej części Pacyfiku, a także należący do Melanezji (grupy wysp położonych na północny wschód od Australii), Ar- chipelag Bismarcka. Wówczas – oprócz złota, kamieni szlachetnych oraz jedwa- biu przez długi czas jednym z nielicznych najważniejszych dóbr handlowych były głównie rośliny korzenne. Dla żadnej innej przyprawy nie wszczęto tylu wojen oraz nie zorganizowano tak licznych i nieraz kosztownych ekspedycji, co dla samego imbiru. Jednak używanie imbiru zarówno jako przyprawy, jak i w celach leczniczych miało dla ludzkości niezwykle istotne znaczenie już tysiąclecia temu. Według chińskich i hinduskich przekazów ust- nych imbir nie tylko znajdował swe zastosowanie jako przypra- wa oraz lek – i to już w trzecim tysiącleciu przed narodzinami Chrystusa – lecz także odgrywał istotną rolę jako element wielu ceremonii religijnych. Już 2700 lat przed narodzinami Chrystusa słynny chiń- ski cesarz Shen Nung w  swym obszernym, lecz niestety 11 niezachowanym do dnia dzisiejszego dziele, oprócz wzmianek o właściwościach leczniczych imbiru podał też dosyć dokład- ne – jak na te czasy – informacje odnośnie sposobów jego zastosowania. Chińczycy uznawali Shen Nunga za jednego z Trzech Żół- tych Cesarzy (Bogów), którzy byli kiedyś ludźmi i działali jako ludzie, zanim stali się bogami. Cesarz uchodzi w Chinach za twórcę chińskiego ziołolecznictwa, który odkrył działanie ta- kich zbóż jak proso, soja, ryż oraz pszenica. Z  tego powodu określano go mianem „Boskiego Rolnika”. Pierwszy Żółty Cesarz, Fu Shi, wprowadził wiedzę o poję- ciach yin i yang. Drugi cesarz, Huang Ti, nauczał akupunktury. Natomiast ostatni z trzech Żółtych Cesarzy, Shen Nung, po- dzielił rośliny lecznicze na trzy kategorie. Do najniższej katego- rii należały Zioła Sługów – wprawdzie były to rośliny lecznicze, ale i zarazem silnie trujące, które mogły być użyte tylko w bar- dzo małych dawkach i tylko w przypadku chorób. Do następnej kategorii zaliczano Zioła Ministrów, które nie zawierały żadnych substancji trujących, dlatego też można było je zastosować w przypadku leczenia lekkich schorzeń, ale tylko jeśli to leczenie nie trwało zbyt długo. Za najlepsze ze wszystkich ziół uznawano Zioła Królewskie. Były to przede wszystkim najcenniejsze rośliny lecznicze, które nie wywoływały żadnych skutków ubocznych oraz mogły być używane dłużej i w dużych ilościach. Cesarz Shen Nung uważał imbir za najważniejsze Zioło Królewskie. Imbir i  jego właściwości lecznicze opisano również w  We- dach – najstarszych tekstach religijnych stanowiących zarazem podstawę hinduizmu, których najstarsze części zostały napisane nawet około 1200 lat przed narodzinami Chrystusa. 12 Imbir Oprócz Wed również w  Koranie oraz Biblii znajduje się wzmianka o palczatce imbirowej jako jednej z najstarszych ro- ślin leczniczych. Pochodzący z  Południowo-Wschodniej Azji żeglarze już w drugim tysiącleciu przed narodzinami Chrystusa wiedzieli, że imbir może zapobiegać pojawieniu się choroby morskiej lub służyć do leczenia jej objawów. Żeglarze przywozili imbir do Egiptu, gdzie uchodził on za cenną przyprawę oraz był stoso- wany zarówno do przygotowywania potraw, jak i do pielęgnacji ciała, a także odprawiania obrzędów kultowych. Zaraz po cy- namonie Egipcjanie uznawali imbir za ich drugi najważniejszy towar handlowy. W 650 r. p.n.e. zbudowano w Asyrii najwięk- szą bibliotekę starożytności. Na znajdujących się tam ponad 30 000 glinianych tabliczek wyryto opisy 250 różnych rodzajów roślin leczniczych. Imbir został jednak na nich opisany jedynie jako przyprawa, roślina do oczyszczania powietrza oraz dodatek do napojów. Nadal pozostaje zagadką, kiedy i  w  jaki dokładnie sposób imbir dotarł do Chin. Da się jednak znaleźć wzmiankę o żyją- cym w V wieku przed narodzinami Chrystusa słynnym filozofie Konfucjuszu, który jadał imbir podczas każdego posiłku. W  332 r. p.n.e. Aleksander Wielki popłynął statkiem na podbój Egiptu. Ze swego podboju wyruszył do Grecji, gdzie sprowadził imbir. Przyprawa ta cieszyła się u greckich kucha- rzy uznaniem zarówno z powodu jej silnego aromatu, jak i ze względu na różnorodność zastosowań. Z  kolei pochodzący z Azji Mniejszej lekarz i farmakolog Dioskurydes zachwycał się imbirem przede wszystkim z  uwagi na jego właściwości roz- grzewające. W swym – napisanym w około 78 r. n.e. – pięcio- tomowym dziele dotyczącym lekoznawstwa Zachodu, Materia Imbir – zarys historyczny 13 Medica Dioskurydes uznawał za wskazane, aby spożywać imbir również w przypadkach dolegliwości żołądkowych. Żeglarze z Południowo-Wschodniej Azji już w II tysiącleciu p.n.e. dowiedzie- li się o tym, że imbir świetnie sprawdza się w leczeniu choroby morskiej. Odnosząc się do słów Dioskurydesa, dowiadujemy się, że „korzenie imbiru wykazują działanie rozgrzewające oraz wspo- magają trawienie i pracę żołądka”. Grecki lekarz, Galen z  Pergamonu (131–201 n.e.) na brak apetytu przepisywał z kolei lekarstwo sporządzone na bazie ta- kich składników jak biały pieprz, imbir, miód, sok pigwowy oraz ocet. Co więcej, za pomocą imbiru Galen leczył również paraliże, które w jego opinii występowały w organizmie wskutek zachwianej równowagi flegmy. Imbir cieszył się dobrą sławą również u Rzymian, którzy nie tylko uznawali go za cenną przyprawę, lecz także zaliczali do najważniejszych lekarstw stosowanych za czasów Cesarstwa 14 Imbir Rzymskiego. Rzymscy lekarze mieli go zawsze pod ręką pod- czas wypraw zbrojnych, w  których musieli uczestniczyć wraz z wojskami. Jednak wskutek zarówno wędrówek ludów, jak i  w  następ- stwie upadku cesarstwa zachodniorzymskiego oraz rozprzestrze- niających się na całą Europę najazdów Germanów, imbir wraz z innymi przyprawami i roślinami leczniczymi stopniowo popa- dał w zapomnienie i nie wzbudzał żadnego zainteresowania ze strony najeźdźców. Wiedza o uzdrowicielskiej mocy tych roślin przetrwała jedynie w klasztorach chrześcijańskich. Dopiero w X w. n.e. imbir na nowo odzyskał należne sobie uznanie. Na stołach niemieckich kupców znowu zagościły takie przyprawy z Zachodu jak pieprz, goździki, imbir oraz wiele in- nych przypraw. Wraz z wyprawami krzyżowymi ponownie wzrósł nie tylko sam popyt na orientalne dobra konsumpcyjne, ale – co za tym idzie – również handel przyprawami. Szeroko rozpowszechniony w średniowieczu strach przed za- razą i zatruciami przybierał nieraz wyjątkowo dziwne kształty. W  związku z  tym zaczęto traktować imbir jak lek przeciwko dżumie. Mimo swej niewątpliwej skuteczności oraz wszech- stronności zastosowania, imbir nie zdołał jednak wyleczyć cho- roby. Mógł za to z pewnością zapobiegać zarówno negatywnym skutkom zdrowotnym, jak i pogorszeniu się samopoczucia, któ- re w tym czasie wynikały przede wszystkim z kiepskich warun- ków higienicznych oraz ogromnej ilości psującej się żywności. Osoby zamożne przyprawiały swoje dania takimi przyprawa- mi jak cynamon, imbir, kardamon, goździki oraz gałka muszka- tołowa. Natomiast dla ludzi biednych przyprawy te często znaj- dowały się poza zasięgiem. Zdarzało się jednak, że używali oni Imbir – zarys historyczny 15 imbiru do przyprawiania piwa, które w tej postaci cieszyło się w  średniowieczu dość dużą popularnością. Ponadto uprawiali również w swych ogrodach korzenie tataraku – traktując je jako alternatywę dla imbiru. Średniowieczni lekarze zalecali stosowanie imbiru zarówno przy wszelkiego rodzaju lekkich dolegliwościach, jak i w przy- padku ciężkich chorób. Już wtedy imbir był znany ze swojego wzmacniającego, oczyszczającego oraz pobudzającego działania, co przyczyniło się do określenia go mianem „boskiego ognia”. Co więcej, doszło nawet do tego, że na jakiś czas pieprz jako przyprawa został zepchnięty przez imbir na drugi plan, nie ustę- pując mu w niczym pod względem ostrości smaku. Hildegarda z  Bingen (1098-1179) przepisywała swym pa- cjentom imbir jako lek na dolegliwości żołądkowe, zaparcia, a także w celu stymulacji trawienia i do użytku zewnętrznego przeciwko łuszczycy. Przy czym nie omieszkała ich również prze- strzec przed tym, iż ze względu na swe rozgrzewające działanie imbir może dodatkowo wywoływać rozwiązłość, która w obli- czu średniowiecznego chrześcijaństwa nie była zjawiskiem mile widzianym. Paracelsus (1493-1541) natomiast nie tylko zalecał stosowanie roślin leczniczych, takich jak choćby imbir, którego sam używał jako leku, lecz także zależało mu na tym, aby na podstawie wła- snych samodzielnie zebranych doświadczeń opisać leczniczą moc natury. W  XVI w. Hiszpanie przetransportowali imbir do swojej kolonii na  Jamajce, gdzie panowały świetne warunki do jego uprawy, skąd później wyeksportowali go do Europy. Z  kolei w  XVII w. kawa, herbata oraz kakao stopniowo przyćmiły znaczenie przypraw jako dóbr handlowych, co 16 Imbir poskutkowało tym, że ludzie zaczęli jadać prostsze i słabiej przy- prawiane potrawy. W  XVIII w. – ze względów ekonomicznych – starano się sprowadzić do kraju zarówno narkotyki lecznicze, jak i przy- prawy o działaniu narkotycznym. W wyniku wyżej podjętych działań lokalne przyprawy zyskały na znaczeniu, zaś imbir zno- wu został zepchnięty na drugi plan. Również w  pierwszej  połowie XIX w. imbir nie wrócił do łask, tym bardziej, że ówczesny popyt na rośliny lecznicze oraz przyprawy nadal systematycznie wzrastał. Anglia była wówczas jedynym państwem, w którym imbir wciąż cieszył się na tyle dużą popularnością, że nawet Szekspir wspominał o nim w swo- ich dziełach. Co więcej, za panowania króla Henryka VIII ilości spożywanego imbiru były naprawdę ogromne. Na elżbietańskim dworze z kolei, oprócz samego imbiru sporym, uznaniem cieszył się także często wówczas spożywany chleb imbirowy. W wielu angielskich definicjach i przysłowiach motyw imbi- ru pojawia się również dzisiaj. A oto przykłady: • ginger* (żywiołowość, zapał, energia), • ginger group (grupa członków parlamentu, których powołuje rząd), • gingerhead (rudzielec), • to ginger up (coś ożywiać, doprowadzać coś do porządku, podnosić kogoś na duchu). Ponadto w Anglii da się znaleźć również takie produkty spo- żywcze jak np. marmolada imbirowa, Ginger Ale (napój bez- alkoholowy o smaku imbirowym), ginger bread (miodowe lub korzenne pierniki o smaku imbirowym), ginger nuis (ciastecz- ka imbirowe) oraz ginger snaps (wafelki imbirowe). *Ginger – imbir (ang.). Imbir – zarys historyczny 17 Pierniki o smaku imbirowym cieszą się w Anglii szczególnie dużym wzięciem. Na początku XX w. w Stanach Zjednoczonych pojawiło się również pojęcie jake leg. Określeniem jake nazywano potocznie wyciąg z imbiru jamajskiego. Ekstrakt ten zawierał do 85 al- koholu etylowego oraz był przypisywany jako lekarstwo. Gdy tylko urzędy prohibicyjne odkryły, że wyciąg jest sprzedawany jako napój alkoholowy, i  podjęły w  tym kierunku stosowne działania interwencyjne, niektórzy chemicy amatorzy sami wy- twarzali imitacje tego ekstraktu. Przy czym z  wyników badań przeprowadzanych przez po- wyższe urzędy nie wynikało jednak, aby podrobiony wyciąg był wyprodukowany na bazie imbiru lub wykazywał wła- ściwości trujące. Na podstawie powyższych – jak się później okazało – błędnych obserwacji wyszło na jaw, że sfałszowany ekstrakt zawierał w  sobie plastyfikator, który był odpowie- dzialny za obumieranie komórek nerwowych, szczególnie tych 18 Imbir umiejscowionych w kręgosłupie. I chociaż urzędy szybko zain- terweniowały i skonfiskowały podrobiony ekstrakt, nie zdołały jednak zapobiec chorobie od 30 000 do 50 000 osób. Ofiary spożycia owego ekstraktu rozpoznawano po dość charaktery- stycznym chodzie, będącym efektem zaburzenia pracy mięśni odpowiedzialnych za ruchy stóp. Poszkodowani podczas cho- dzenia zarzucali nogę wysoko do góry, jednocześnie zrzucając stopę na podłogę. Stąd pochodzi też pochodzi nazwa jake leg (noga imbirowa) oraz pojęcie ginger paralysis (paraliż wywołany spożywaniem imbiru). W latach 60. imbir dotarł niepostrzeżenie również do Nie- miec, gdzie do dziś stanowi jeden ze składników mieszanki przypraw stosowanej do przygotowania kiełbasek curry, o czym wielu ludzi nie ma jednak żadnego pojęcia. Zwyczaje W wielu krajach panują zwyczaje, które powiązane są z moty- wem imbiru. Niektóre z nich mogą wydać się nam wyjątkowo niespotykane. Chiny Starożytni Chińczycy, chcąc uzyskać przychylność bogów, by ci później zesłali im męskich potomków, wieszali po obu stronach ołtarza dwa krążki świeżego imbiru lub dodawali jego kłącza do darów ofiarnych. Z kolei rodziny wystawiające uczty z okazji narodzin chłopca oraz w celu zapewnienia sobie szczęścia podawały zgromadzo- nym gościom miseczkę z marynowanymi oraz zafarbowanymi octem na różowo krążkami imbiru. Imbir – zarys historyczny 19 Po narodzinach dziecka dawano matce do zjedzenia zupę ze świńskich nóżek z dodatkiem słodkiego i ciemnego octu, imbiru oraz jajek ugotowanych na twardo. Zupa ta była przyprawiana imbirem dla dobrego przepływu krwi. Natomiast rosół z imbi- rem, winem oraz orzechami ziemnymi pomagał matce odzyskać siły, przy czym zupa ta była podawana nie tylko samej rodziciel- ce, ale również innym gościom. Anglia Ulubionym pomysłem Anglików na sprawienie komuś prezentu bożonarodzeniowego są – przypominające wyglądem pierniki – własnoręcznie przygotowane domki imbirowe. Do upieczenia takich domków potrzeba takich składników jak syrop, margary- na, jajka, mąka, imbir oraz inne przyprawy. Da się też oczywi- ście kupić gotowe domki. Irlandia W dawnej Irlandii podczas Niedzieli Wielkanocnej i dla uczczenia końca Wielkiego Postu jadano mięso jagnięce lub szynkę. Oczywiście zgodnie z tradycją jagnięcina była przyprawiana świeżym imbirem. Japonia W Japonii marynowany w occie oraz pokrojony na bardzo cienkie plasterki imbir stanowi dodatek do sushi, ponieważ oczyszcza on podniebienie do tego stopnia, że smak zjedzonej wcześniej potrawy nie miesza się ze smakiem następnej. Korea W kuchni koreańskiej imbir odgrywa istotną rolę ze względu ma zapach, który powstaje tam podczas gotowania potraw z psiego mięsa. 20 Imbir Malezja i Indonezja W tych krajach – w celu usunięcia toksyn z organizmu – przez 30 dni podaje się świeżo upieczonym matkom zupę imbirową. Azja Południowo-Wschodnia Tutaj w XIII w. wierzono, że stosowanie proszku sporządzone- go na bazie takich składników jak imbir, opium, pieprz kubeba, gałka muszkatołowa, goździki oraz drewno sandałowe pozwala skutecznie zwiększyć libido. W Indonezji imbir uchodzi za afro- dyzjak oddziaływujący w tym samym stopniu – zarówno na męż- czyzn, jak i na kobiety. Aby usunąć toksyny z organizmu świeżo upieczonych matek – zarówno w Malezji, jak i w Indonezji – przez 30 dni podaje się im zupę imbirową. Imbir – zarys historyczny 21
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Imbir. Lecznicze zastosowanie od A do Z
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: