Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00528 007765 11236400 na godz. na dobę w sumie
Jak karmić dzieci, by jadły chętnie i zdrowo - ebook/pdf
Jak karmić dzieci, by jadły chętnie i zdrowo - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 240
Wydawca: Sensus Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-283-3954-5 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> psychologia i filozofia >> rodzicielstwo i psychologia dziecka
Porównaj ceny (książka, ebook (-20%), audiobook).

Pysznie, zdrowo, kolorowo!

Kłopoty z karmieniem dzieci to dziedzina, w której niemal każdy rodzic ma do opowiedzenia swoje własne historie. Każdy z nas doświadczył jakichś trudności na tym polu: z ustaleniem odpowiedniej diety; ze zbilansowaniem kalorii; z namówieniem niejadka, by wreszcie otworzył buzię; z dopilnowaniem łasucha, by przestał opychać się słodyczami... Wygląda na to, że nie umiemy dyskutować z dziećmi na temat zdrowego jedzenia i wykształcać w nich właściwych nawyków żywieniowych. Nader często próba zmiany utrwalonych zachowań kończy się awanturą, zakazem, wręcz wojną. Tymczasem jedzenie powinno być przyjemnością, a nie źródłem stresu. Czas więc zmienić podejście.

W książce Natalii Wiszniewskiej znajdziesz rzetelne, sprawdzone informacje o żywieniu dzieci. We współpracy z neurologopedą, psycholog dziecięcą i dietetyczką autorka stworzyła prawdziwe kompendium praktycznej wiedzy o tym, jak i czym karmić dzieci, by jadły zdrowo, chętnie i tylko tyle, ile powinny. Dowiesz się stąd, jak powinna wyglądać dieta Twojego dziecka i jak rozwiązywać typowe problemy z jedzeniem, rozpoznasz objawy, które mogą przytrafić się dziecku odmawiającemu przyjmowania pokarmów lub pochłaniającemu ich zbyt wiele. Znajdziesz tu także sporo przepisów na zdrowe i pyszne dania!

Moc zdrowych śniadań, kolacji, obiadków — dla niejadków i podjadków!


Natalia Wiszniewska — dziennikarka, producentka filmów dokumentalnych i programów telewizyjnych. Autorka i prowadząca programu Niejadki i inne przypadki w TVP ABC. Pasjonatka kulinariów, ze szczególnym uwzględnieniem tematu karmienia dzieci. Autorka bloga kulinarnego „Wiszniówka” - wiszniowka.pl. Jest mamą trójki dzieci.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

Wszelkie prawa zastrzeżone. Nieautoryzowane rozpowszechnianie całości lub fragmentu niniejszej publikacji w jakiejkolwiek postaci jest zabronione. Wykonywanie kopii metodą kserograficzną, fotograficzną, a także kopiowanie książki na nośniku filmowym, magnetycznym lub innym powoduje naruszenie praw autorskich niniejszej publikacji. Wszystkie znaki występujące w tekście są zastrzeżonymi znakami firmowymi bądź towarowymi ich właścicieli. Autorzy oraz Wydawnictwo HELION dołożyli wszelkich starań, by zawarte w tej książce informacje były kompletne i rzetelne. Nie biorą jednak żadnej odpowiedzialności ani za ich wykorzystanie, ani za związane z tym ewentualne naruszenie praw patentowych lub autorskich. Autorzy oraz Wydawnictwo HELION nie ponoszą również żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania informacji zawartych w książce. Redaktor prowadzący: Anna Bałabuch Projekt okładki: Maciej Mazak Autorka fotografii: Natalia Wiszniewska Materiały graficzne na okładce zostały wykorzystane za zgodą Shutterstock. Wydawnictwo HELION ul. Kościuszki 1c, 44-100 GLIWICE tel. 32 231 22 19, 32 230 98 63 e-mail: sensus@sensus.pl WWW: http://sensus.pl (księgarnia internetowa, katalog książek) Drogi Czytelniku! Jeżeli chcesz ocenić tę książkę, zajrzyj pod adres http://sensus.pl/user/opinie/jakkar Możesz tam wpisać swoje uwagi, spostrzeżenia, recenzję. ISBN: 978-83-283-3134-1 Copyright © Helion 2017 Printed in Poland. • Kup książkę • Poleć książkę • Oceń książkę • Księgarnia internetowa • Lubię to! » Nasza społeczność Spis treści Wstęp • 7 Karmienie noworodka • 23 Wprowadzanie pokarmów stałych • 29 01.Czego uczy się dziecko w życiu płodowym? • 13 02. 03. 04. 05. 06. Karmienie dziecka po ukończeniu pierwszego roku życia • 45 Zbuntowany przedszkolak • 63 Jadłospis ucznia • 75 3 Poleć książkęKup książkę 07. Przepisy • 99 Pierwsze i drugie śniadanie — w domu i na wynos • 100 1. Owsianka z owocami lata • 100 2. Masełka smakowe do chleba • 102 3. Bułeczki z jagodami • 106 4. Krem czekoladowo-śliwkowy do kanapek • 108 5. Chlebek marchewkowy • 110 6. Chlebek bananowy • 112 7. Chlebek śródziemnomorski • 114 8. Domowy chleb pszenno-żytni na zakwasie • 116 9. Chleb z bobem i ryżem • 120 10. Domowe drożdżówki • 122 11. Pizza bianca — bez dodatków • 124 12. Minipizzerinki • 126 13. Grissini — domowe paluszki • 128 14. „Wegański smalec”, czyli pasta z białej fasoli do kanapek • 130 15. Czekoladowy budyń z kaszy jaglanej • 132 16. Miniquiche ze szpinakiem i pieczarkami • 134 17. Batoniki granola • 136 18. Pasta z tuńczyka i awocado • 138 19. Kokosowa kasza manna • 140 20. Puszyste omlety z twarożkiem i słodko-gorzką pomarańczą • 142 Zdrowy i urozmaicony obiad • 146 i jabłkiem, podana z pulpecikami • 148 21. Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów • 146 22. Rozgrzewająca zupa ziemniaczana z pieczonym czosnkiem 23. Domowy rosół z indyka z lanymi kluseczkami • 150 24. Włoska zupa minestrone z dodatkiem pieczonego schabu • 152 25. Kolorowe kopytka z warzywami • 154 26. Lekkie pulpety z indyka z warzywami • 156 4 Poleć książkęKup książkę 27. Polędwiczki zapiekane w płatkach migdałowych • 158 28. Zapiekanka pasterska • 160 29. Domowe paluszki rybne • 162 30. Makaron z tuńczykiem i cukinią • 164 31. Makaron na zimno z pomidorami i mozzarellą • 166 32. Domowy makaron z pieczonymi jabłkami • 168 33. Pieczeń rzymska z żurawiną i słonecznikiem • 170 34. Placki z twarożku z kaszą jaglaną (na słodko) • 172 35. Placuszki owsiane z truskawkami i żurawiną • 174 36. Razowe pancakes z bananem, grejpfrutem, karmelizowanymi orzechami i syropem z agawy • 176 37. Placuszki z kaszy gryczanej • 178 38. Falafel — kotlet z ciecierzycy • 180 39. Kotlety z cukinii i czerstwego chleba • 182 40. Paszteciki z soczewicą • 184 Zdrowy fast food • 186 Domowe słodycze • 200 41. Pizza z ziemniakami i rozmarynem • 186 42. Pieczone ziemniaczki zamiast frytek • 188 43. Burgery z fasoli i soczewicy • 190 44. Burgery z bobu i młodych ziemniaków • 192 45. Nuggetsy z kalafiora • 194 46. Nuggetsy szpinakowo-orzechowe • 196 47. Chipsy z buraków i ziemniaków • 198 48. Ciasto z wiśniami wspomagające odporność • 200 49. Domowe lody • 202 50. Brownie z buraków i awokado • 204 51. Ciasteczka grahamki • 206 52. Śliwkowy piernik z kaszy jaglanej • 208 53. Domowe żelki • 210 54. Babeczki jaglane • 214 5 Poleć książkęKup książkę 55. Muffinki z jagodami, miodem i polewą jogurtową • 216 56. Czekoladowe pianki • 218 57. Tort jagodowy • 220 58. Wafelki z kremem kakaowo-kajmakowym • 224 59. „Czekoladowe salami” — salame al cioccolato 60. Kruche rogaliki z serem i kajmakiem • 228 (tradycyjny włoski przepis) • 226 Koktajle i napoje • 230 61. Orzeźwiająca woda smakowa na upały • 230 62. Mrożona herbata brzoskwiniowa • 232 63. Lemoniada virgin mojito • 234 64. Zielony koktajl z ananasem • 236 65. Energetyczny koktajl miętowo-truskawkowy • 238 Poleć książkęKup książkę Wstęp Powszechnie mówi się, że dzieci zawsze dzieliły się na niejadki i na te, które chętnie jedzą. Po prostu tak jest i nic na to nie może- my poradzić. Gdy zaczęłam interesować się tematem karmienia dzieci, odkryłam, że ta „mądrość ludowa” niewiele ma wspólnego z rzeczywistością. Dzieci z natury chętnie jedzą, ponieważ mają wrodzony instynkt przetrwania, a bez jedzenia nie da się przeżyć. Często jednak na drodze swojego rozwoju natrafiają na przeszkody, które zniechęcają je do jedzenia. My, rodzice, nie zawsze potrafimy rozpoznać, co jest powodem niechęci dziecka do jedzenia, ponie- waż sami nie mamy pewności, na co tak naprawdę zwracać uwagę. Powiem więcej: niestety zdarza się, że to my, rodzice, przyczynia- my się skutecznie do tego, że dziecko staje się niejadkiem. Oczy- wiście nikt z nas nie robi tego celowo! Każda mama marzy o tym, aby jej dziecko chętnie zjadało przygotowane przez nią posiłki. Dlatego właśnie postanowiłam zebrać w tej książce najważniej- sze informacje dotyczące metod właściwego karmienia i żywienia dzieci od pierwszych miesięcy życia, aby każda mama mogła się dowiedzieć, na co zwrócić uwagę podczas karmienia dziecka, tak by nie powielać błędów przenoszonych z pokolenia na pokolenie i nie powodować w maluchu niechęci do jedzenia. Książka powstała w wyniku rozmów z trzema specjalistkami: neurologopedą i terapeutą karmienia, psychologiem oraz diete- tykiem. To przede wszystkim w tych trzech dziedzinach wiedzy odnajdziemy cenne informacje na temat karmienia dzieci. Nie da się też jednoznacznie rozdzielić tych trzech obszarów: neu- rologopedia jest silnie powiązana z dietetyką i psychologią. I dla 7 Poleć książkęKup książkę dziecka, i dla dorosłego znaczenie ma zarówno to, w jaki sposób je, jak i to, co je oraz w jakiej kondycji psychicznej się znajduje. Jeśli którakolwiek z tych sfer jest zaburzona, cykl właściwego rozwoju zostaje naruszony. Wiedza, którą podzieliły się ze mną ekspertki: Monika Habik, Dorota Kalinowska i Agnieszka Piskała, jest bez- cenna dla każdego rodzica. Czy każdy rodzic zdaje sobie sprawę z tego, że umiejętność właściwego jedzenia to również umiejętność mówienia? Kto z nas, rodziców, ma świadomość, że rozwój mięśni i koordynacji rucho- wej przy jedzeniu wpływa na rozwój inteligencji? Kto przykłada dużą wagę do odpowiedniej pozycji dziecka przy stole? Czy każdy z nas zdaje sobie sprawę z tego, że właściwy ruch ręki, która po- daje jedzenie do buzi, stymuluje inteligencję dziecka? Na pewno są tacy, którzy posiadają taką wiedzę, jednak jest też spora grupa rodziców, którym tej wiedzy brakuje — i ja do niedawna również należałam do tej grupy. Sama jestem mamą trójki dzieci i wydawało mi się, że o kar- mieniu dzieci wiem naprawdę dużo. Moje zdanie na ten temat zmieniło się, gdy poznałam Monikę Habik. Jest neurologopedą klinicznym i terapeutą Human Touch Therapy, była jednym z eks- pertów w emitowanym przez Telewizję TVP ABC programie po- radnikowym dla rodziców Niejadki i inne przypadki, którego jestem autorką. Monika otworzyła mi oczy na wiedzę, o której istnieniu nie miałam pojęcia, a którą powinien posiadać absolutnie każdy rodzic. W rozmowie o karmieniu dzieci Monika często mówi: „je- dzenie to inteligencja” — jest to kwintesencja treści, którą prze- kazuje rodzicom swoich małych pacjentów. Wszyscy, którzy z nią współpracują, doceniają jej zapał i przyjazne podejście do małych pacjentów. W swojej pracy stosuje ona bowiem zasadę: zobacz przede wszystkim człowieka, konkretną osobę z jej indywidu- alnymi cechami, a nie „przypadek medyczny” czy „zespół obja- wów”. Każdy człowiek jest odrębną jednostką, rośnie i rozwija się w swoim tempie, nie można zatem na siłę przykładać do każdego 8 Poleć książkęKup książkę tej samej „miarki rozwojowej” i każdego „wciskać w tabelkę” — twierdzi Monika. Na co dzień spotyka się głównie z dziećmi, któ- re mają trudności z jedzeniem ze względu na choroby genetyczne lub inne zaburzenia. Dzięki niej dowiedziałam się m.in. tego, że są dzieci, którym określony smak lub zapach sprawia niemal fi- zyczny ból — dotąd sądziłam, że smak to tylko kwestia gustu. Jak rozpoznać u dzieci, czy odmowa jedzenia to tylko grymaszenie, czy coś poważniejszego? Jak przekonywać zdrowe dziecko do próbowania nowych smaków, otwierania się na to, czego dotych- czas nie lubiło? Jak bawić się z dzieckiem, aby przy okazji wpro- wadzać je w fascynujący świat smaków, konsystencji i zapachów? Tymi i innymi niezwykle cennymi informacjami Monika dzieli się z czytelnikami na kartach niniejszej książki. Dorota Kalinowska jest psychologiem dziecięcym i współtwór- czynią Pracowni Psychologicznej „Nintu”. Można ją też oglądać w programach stacji TVP1, TVP2, TVP ABC i TVN, gdzie pojawia się jako ekspert. Pani Dorota jest pasjonatką swojej pracy, intere- suje się też tematem niejadków i wpływem psychiki na nastawie- nie dziecka do jedzenia. Jest przy tym niezwykle ciepłą, wesołą i otwartą osobą, co bardzo ułatwia jej kontakt z najmłodszymi. Z rodzicami rozmawia o sprawach naukowo-psychologicznych w sposób prosty i konkretny, co pozwala na właściwe zrozumie- nie działania mechanizmów, które rządzą naszą psychiką. W tej książce rozmawiam z panią Dorotą m.in. o tym, jak na psychikę naszych dzieci wpływa atmosfera panująca w domu. Co daje im poczucie bezpieczeństwa, a co sprawia, że czują się zagrożone, i jak się to ma do tematu jedzenia? Kiedy dziecko, odmawiając jedzenia, komunikuje jakiś problem, a kiedy po prostu „zdrowo” buntuje się lub grymasi? Czy rodzic jest w stanie to rozpoznać? Jakie symp- tomy w zachowaniu dzieci powinny wzbudzać nasz niepokój, a co należy przyjmować ze stoickim spokojem? Warto się zastanowić, w jakiej atmosferze podajemy dziecku obiad, z jakim nastawieniem sami zasiadamy do stołu i co robimy w trakcie posiłku. Czy czas 9 Poleć książkęKup książkę przy stole to przyjemny moment dnia, integrujący całą rodzinę, czy raczej czas napięcia, pośpiechu, poganiania siebie nawzajem? Jest zasada, o której powinniśmy pamiętać: dzieci uczą się przez naśladownictwo. Agnieszkę Piskałę można nazwać niekwestionowaną królową polskiej dietetyki. Większość z nas kojarzy ją jako eksperta diete- tycznego z różnych programów telewizyjnych, takich jak: Pytanie na śniadanie w TVP2, Dzień dobry TVN, Mamo, to ja w TVN Style czy Smacznie, zdrowo i kolorowo w Polsat Cafe. Nic dziwnego: jest obec- nie drugim z najbardziej opiniotwórczych dietetyków w Polsce. Agnieszka dzieli się swoją wiedzą w nietuzinkowy sposób: prze- kazuje proste i obrazowe komunikaty, okraszone ciekawostkami i informacjami, których trudno szukać na pierwszych stronach gazet. Jej porady żywieniowe są łatwe do zapamiętania i niezwykle skuteczne, a przy tym nieoderwane od naszej polskiej rzeczywi- stości. Na swoim facebookowym fanpage’u Nutrition Lab demaskuje między innymi triki producentów żywności oraz uczy, jak czytać etykiety, aby nie narażać zdrowia poprzez niewłaściwe wybory zakupowe. Publikuje też teksty o zdrowym odżywianiu w prasie, m.in. w czasopismach „Oliwia”, „Uroda”, „Wysokie Obcasy”, „Pani Domu” i „Świat Kobiety”. Była konsultantką żywieniową książki Mama i tata to my! Pauliny Smaszcz-Kurzajewskiej oraz ekspertem czterech edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego Żyj smacz- nie i zdrowo. Pani Agnieszka jest absolwentką Wydziału Nauk o Ży- wieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Prowadzi diet coaching oraz szkolenia w zakresie zdrowego odżywiania. Prywatnie jest mamą 10-letniego Jasia, który uwielbia jeść. W niniejszej książce dzieli się wiedzą o tym, jak do domowego menu skutecznie wprowadzić na stałe zdrowe posiłki i jak przekonać dzieci, aby je zjadały. Pani Agnieszka wskazuje, które składniki zaleca się w codziennej diecie, a co zdecydowanie nigdy nie powinno się pojawić na dziecięcym talerzu. Omówimy też coraz powszechniejszy problem otyłości u dzieci: skąd się bierze i jak jej zapobiec? 10 Poleć książkęKup książkę Czasami chęci wprowadzania zmian w żywieniu rodziny na- trafiają na mur w postaci braku pomysłów na zdrowe i smaczne dania, które mogą smakować dzieciom. Dlatego w książce umieś- ciłam również garść przepisów na dania bogate w wartości odżyw- cze. Często goszczą one na naszym rodzinnym stole (i nie tylko naszym!). Dzieci chętnie je zjadają, nie mając przy tym świadomo- ści, że np. deser zrobiony jest bez cukru, ale za to z kaszą jaglaną. Warto przetestować kilka przepisów, aby się przekonać, że smak zdrowych dań wcale nie musi być gorszy od smaku tradycyjnych słodyczy dostępnych w sklepach. Za to jaka różnica w jakości! Gorąco zachęcam wszystkich do podjęcia wyzwania. Na pewno wielu rodziców ma dużą wiedzę na temat zdrowego odżywiania się. Są jednak i tacy, którzy nie mają pewności, co tak naprawdę jest zdrowe i istotne w karmieniu dzieci. Moją książ- kę dedykuję wszystkim rodzicom: zarówno tym pierwszym, jak i drugim. Moim zamierzeniem było stworzyć małe kompendium wiedzy dla każdego, komu zależy na uczeniu dzieci właściwych nawyków przy stole. Mam nadzieję, że wiedza, którą się dzielę, uła- twi rodzicom i opiekunom poruszanie się w tym obszarze rozwoju dziecka i otworzy im oczy na sprawy, które są istotne, a o których nie wszyscy wiemy. Być może doszukamy się też w książce swoich błędów, popełnianych podczas karmienia naszych dzieci. To ważna wiedza, która umożliwi nam korektę i analizę przyczyn, dlaczego dziecko nie chce jeść. Stanowi ona pierwszy i najważniejszy krok do zmiany sytuacji, która najczęściej nie jest sytuacją bez wyjścia. Dzieci lubią jeść! Trzeba im tylko o tym przypomnieć. Poleć książkęKup książkę Pierwsze i drugie śniadanie — w domu i na wynos 17. Batoniki granola Składniki 1 szklanka płatków owsianych ⅔ szklanki żurawiny ½ szklanki orzeszków ziemnych ½ szklanki nasion słonecznika 1 szklanka nasion dyni ½ szklanki migdałów w płatkach ½ szklanki wiórków kokosowych ½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) 1 tabliczka gorzkiej czekolady (najlepiej z minimum 70 kakao) ½ szklanki miodu 2 dojrzałe banany Wykonanie Do miski wsypujemy wszystkie nasionka, wiórki i suszone owo- ce. Dodajemy cynamon. Na talerzyku rozgniatamy banany widelcem na papkę i przekła- damy do miski z ziarnami. Wlewamy miód i dokładnie miesza- my, aby powstała kleista masa (niekoniecznie bardzo zwarta). Formę o wymiarach 25×30 cm (lub podobną) wykładamy papie- rem do pieczenia i wysypujemy na nią masę, ręką wyrównujemy i dociskamy. Pieczemy w temp. 180°C przez 25 minut do czasu, aż wierzch zrobi się złocisty. Wyjmujemy blaszkę z piekarnika i dokładnie studzimy. Gdy nasz baton będzie już zimny, rozpuszczamy w kąpieli wod- nej czekoladę i smarujemy nią wierzch ciasta. Następnie kroimy na mniejsze kawałki — batoniki. Przechowujemy w lodówce. 136 Poleć książkęKup książkę Pierwsze i drugie śniadanie — w domu i na wynos 137 Poleć książkęKup książkę Pierwsze i drugie śniadanie — w domu i na wynos 18. Pasta z tuńczyka i awocado Składniki 1 dojrzałe awocado 1 puszka tuńczyka dobrej jakości (w sosie własnym) 2 jajka ugotowane na twardo 1 ząbek czosnku (można pominąć lub zastąpić np. szczypiorkiem) sok z ½ cytryny sól do smaku Wykonanie Miąższ awocado wydrążamy łyżką, a następnie dokładnie roz- drabniamy widelcem i mieszamy z sokiem z cytryny. Jajka kroimy w drobną kostkę albo również rozgniatamy widel- cem, dodajemy do avocado. Następnie dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez pra- skę (lub bardzo drobno posiekany). Na końcu solimy i dokładnie mieszamy. 138 Poleć książkęKup książkę Pierwsze i drugie śniadanie — w domu i na wynos 139 Poleć książkęKup książkę Pierwsze i drugie śniadanie — w domu i na wynos 19. Kokosowa kasza manna Składniki 0,5 l mleka kokosowego 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki suszonych jagód goji 4 – 5 łyżek wiórków kokosowych Opcjonalnie: 2 – 3 łyżki miodu lub syropu z agawy Wykonanie Mleko przelewamy do rondelka. Dodajemy jagody goji i wiórki kokosowe, gotujemy. Kaszę mannę odmierzamy i przesypujemy do kubeczka. Gdy mleko się zagotuje, zmniejszamy moc pal- nika i powoli wsypujemy kaszę mannę, jednocześnie energicz- nie mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy kasza zgęstnieje, zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestu- dzenia. Lekko przestudzoną kaszę możemy dosłodzić miodem (gdy dodamy miód od razu do wrzątku, miód niestety straci swoje dobroczynne właściwości odżywcze). Podajemy na ciepło. 140 Poleć książkęKup książkę Pierwsze i drugie śniadanie — w domu i na wynos 141 Poleć książkęKup książkę Pierwsze i drugie śniadanie — w domu i na wynos 20. Puszyste omlety z twarożkiem i słodko-gorzką pomarańczą Składniki Omlety: 6 jajek 6 łyżek mąki 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka skórki pomarańczowej, suszonej lub kandyzowanej masło klarowane do smażenia Twarożek: 250 g twarogu 180 g śmietany 18 1 łyżeczka cukru Pomarańcze: 2 – 3 świeże pomarańcze 5 łyżek cukru 5 łyżek wody 142 Poleć książkęKup książkę Pierwsze i drugie śniadanie — w domu i na wynos Wykonanie Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy mąkę, skór- kę pomarańczową i przyprawy, dolewamy wodę i dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie prze- kładamy ją partiami do masy z żółtek i delikatnie mieszamy. Ja używam do tego miksera na najniższych obrotach, ale można też robić to ręcznie. Na patelni rozgrzewamy ⅓ łyżeczki masła klarowanego. Ja użyłam patelni o średnicy 18 cm. Na jeden omlet nakładałam po 4 łyżki ciasta, rozsmarowując je delikatnie po powierzchni. Smażymy około pół minuty z jednej i pół minuty z drugiej strony. W trakcie smażenia będzie widać, że omlet się ścina i że można już obracać. Omlety obracamy delikatnie i po usmażeniu ostrożnie kładziemy na talerz. Pomarańcze szorujemy dokładnie pod bieżącą wodą. Prze- krawamy na pół, a następnie kroimy w cienkie plastry (razem ze skórką). W rondelku rozgrzewamy 5 łyżek cukru i wody. Do powstałego syropu wkładamy plasterki pomarańczy i mie- szamy. Dusimy na najmniejszej mocy palnika przez kwadrans, po czym wyjmujemy na talerz. Twarożek przekładamy do miseczki i dokładnie rozdrabniamy łyżką, dodając cukier. Wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Gotowe omlety smarujemy łyżką twarożku i obkładamy kilko- ma plastrami pomarańczy. Podajemy na ciepło. 143 Poleć książkęKup książkę Pierwsze i drugie śniadanie — w domu i na wynos 144 Poleć książkęKup książkę Pierwsze i drugie śniadanie — w domu i na wynos 145 Poleć książkęKup książkę Zdrowy i urozmaicony obiad 21. Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów Składniki 2 kg pomidorów 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 – 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka słodkiej papryki sól do smaku Wykonanie W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i wrzucamy ce- bulę pokrojoną w piórka. Pomidory myjemy, kroimy w ćwiartki i wrzucamy do cebuli. Podsmażamy około 10 minut, ciągle mie- szając. Wlewamy litr wody, dodajemy sól, przykrywamy i dusi- my przez kolejne 10 minut. Po tym czasie wszystko miksujemy blenderem na gładko. Jeśli chcemy uzyskać zupę o konsystencji przypominającej bardziej klasyczną zupę pomidorową, wówczas przecedzamy ją przez sito. Gdy tego nie zrobimy, będziemy mieć zupę krem. Na samym końcu dodajemy bazylię i paprykę, mieszamy i ewen- tualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Można podać z łyżką śmietany i listkiem świeżej bazylii na środku. 146 Poleć książkęKup książkę Zdrowy i urozmaicony obiad 147 Poleć książkęKup książkę Zdrowy i urozmaicony obiad 22. Rozgrzewająca zupa ziemniaczana z pieczonym czosnkiem i jabłkiem, podana z pulpecikami Składniki Na zupę: 1 kg ziemniaków 1 główka czosnku 1 jabłko 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju roślinnego Na pulpeciki: 300 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki soli 1 – 2 łyżki mąki do obtoczenia 2 – 3 łyżki oleju do smażenia Wykonanie Najpierw pieczemy czosnek: odkrawamy górną część główki, taką „czapeczkę” (około ⅓ wielkości główki). Odsłonięte ząbki czosnku skrapiamy olejem i wkładamy do piekarnika rozgrza- nego do 190 – 200°C. Pieczemy około 20 minut. Upieczoną głów- kę studzimy i wyjmujemy ząbki czosnku z łupin. Ziemniaki szorujemy szczotką pod bieżącą wodą, ewentualnie bardzo cienko obieramy. Kroimy w grubą kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone ziemniaki. Smażymy 4 – 5 minut, ciągle mieszając. Gdy zaczną się rumienić jak frytki, zalewamy je 2 litrami wody, dodajemy sól i majeranek, przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości. Po mniej więcej 10 minutach dorzucamy do ziemniaków pokro- jone w ćwiartki jabłko — nie obrane, ale pozbawione gniazda nasiennego. Chwilę później wrzucamy ząbki czosnku. 148 Poleć książkęKup książkę Zdrowy i urozmaicony obiad Gdy ziemniaki są już miękkie, miksujemy zupę blenderem, aby uzyskała gęstą, kremową konsystencję. Przygotowujemy pulpeciki: do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i sól. Całość mieszamy. Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha, następnie obtaczamy je w mące i smażymy na patelni z każdej strony na złoty kolor. Zupę podajemy razem z pulpecikami. Poleć książkęKup książkę Zdrowy i urozmaicony obiad 23. Domowy rosół z indyka z lanymi kluseczkami Składniki 2 podudzia z indyka 1 skrzydło indycze 4 marchewki 3 pietruszki 1 cebula 1 seler nać pietruszki i selera 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól i pieprz Lane kluski: 2 jajka 5 łyżek mąki odrobina soli Wykonanie Do garnka wlewamy 3 l wody. Mięso płuczemy i wstawiamy do wody. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie ustawiamy palnik na bardzo małą moc i gotujemy rosół bez przykrywania przez 1 – 1,5 godz. Nie zbieramy szumowin w trakcie gotowania, bo po- zbędziemy się sporej części smaku rosołu. Po upływie tego czasu dodajemy obraną włoszczyznę i łodygi naci (później je wyjmie- my). Zostawiamy część natki pietruszki i drobno kroimy, aby móc posypać nią rosół tuż przed podaniem. Wrzucamy też przyprawy i tak gotujemy dalej jeszcze przez minimum godzinę. Na końcu próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Gotowy rosół przecedza- my do drugiego garnka, tak aby był w nim tylko wywar. Przygotowujemy lane kluski: wbijamy do kubka dwa jajka i wsypujemy mąkę oraz szczyptę soli. Rozrabiamy energicznie widelcem lub łyżką (jak kto woli) tak długo, aż grudki się rozbiją i mikstura zamieni się w jednolite ciasto. Wlewamy powoli ciasto do wrzącego rosołu, mieszając jednocześnie, aby tworzy- ły się malutkie kluseczki. Rosół podajemy z pokrojoną drobno, ugotowaną w nim marchewką, kawałkiem mięsa oraz natką pietruszki. 150 Poleć książkęKup książkę Zdrowy i urozmaicony obiad 151 Poleć książkęKup książkę Zdrowy i urozmaicony obiad 24. Włoska zupa minestrone z dodatkiem pieczonego schabu Składniki 1 mała cebula 2 marchewki 1 papryka czerwona 1 kalarepa ¼ świeżej dyni (niewielkiej) 3 pomidory 1 kabaczek (użyłam żółtego) ½ małego selera 1 ząbek czosnku puszka czerwonej fasoli 300 g pieczonego schabu 1 łyżka tartego parmezanu garść posiekanej natki pie- truszki 2 – 3 łyżki oliwy ½ łyżeczki gałki muszkatoło- wej pieprz i sól do smaku około 1 l wody Wykonanie Pomidory obieramy ze skórki, pozbywamy się nasion ze środka i kroimy w kostkę. Cebulę, dynię, kabaczek, kalarepę, selera, marchewkę i paprykę również kroimy w kostkę. Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę i wrzucamy najpierw cebu- lę, czosnek (można przecisnąć przez praskę zamiast sieka- nia), a następnie pozostałe pokrojone warzywa. Podsmażamy 5 – 7 minut, po czym zalewamy wodą i czekamy, aż się zagotuje. Dodajemy fasolkę z puszki, parmezan i schab pokrojony w kost- kę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzu- camy posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. 152 Poleć książkęKup książkę Zdrowy i urozmaicony obiad 153 Poleć książkęKup książkę Zdrowy i urozmaicony obiad 25. Kolorowe kopytka z warzywami Składniki 1 kg ziemniaków 3 jajka 600 g mąki pszennej 150 g drobno utartych ugotowanych buraków 150 g drobno startej świeżej marchwi ½ drobno posiekanego pęczka koperku sól Wykonanie Kolorowe kopytka można przygotować na różne sposoby. Ja proponuję taki, z którego sama korzystam najczęściej. Ziemniaki (stare) gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i prze- ciskamy przez praskę lub maszynkę. Następnie dzielimy na trzy mniej więcej równe części. Każdą z nich przekładamy do osob- nej miski. Do każdej dodajemy po jednym jajku, po 200 g mąki oraz warzywa: do pierwszej buraka, do drugiej marchewkę, a do trzeciej koperek. Każdą masę dokładnie mieszamy. Z po- wstałych mas formujemy wałeczki i kroimy w poprzek, tworząc kopytka. Gotujemy w osolonym wrzątku tylko do momentu wy- płynięcia, nie dłużej! Czyli około 2 minut. Podajemy z masłem. Można posypać parmezanem. 154 Poleć książkęKup książkę Zdrowy i urozmaicony obiad 155 Poleć książkęKup książkę Poleć książkęKup książkę
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Jak karmić dzieci, by jadły chętnie i zdrowo
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: