Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00642 009124 11014580 na godz. na dobę w sumie
Jak wyleczyć nieuleczalne choroby - ebook/pdf
Jak wyleczyć nieuleczalne choroby - ebook/pdf
Autor: Liczba stron:
Wydawca: Złote Myśli Język publikacji: polski
ISBN: 9788377017210 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> zdrowie
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

Wiele osób szuka coraz bardziej rozpaczliwie sposobów, dzięki którym będą mogli wyleczyć się z poważnych chorób, często uważanych za nieuleczalne. Niestety bardzo często są zmuszeni trwać w chorobie lecząc się bezskutecznie metodami ogólnie stosowanymi przez medycynę.

'Opisuję w swej książce własne doświadczenia w drodze do odzyskania sprawności i zdrowia, odstawiając w efekcie toksyczne leki przeciwreumatyczne. Opowiadam w jaki sposób doszłam do wniosku, że leczenie metodami konwencjonalnymi nie da oczekiwanych przeze mnie efektów i jak powoli przestawiałam się na inny sposób odżywiania i leczenia' - Lidia Aleksandra Szadkowska.

Między innymi o przemyśleniach autorki przeczytasz w tej publikacji

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

© Copyright by Złote Myśli Lidia Aleksandra Szadkowska, rok 2013 Autor: Lidia Aleksandra Szadkowska Tytuł: Jak wyleczyć nieuleczalne choroby? Wydanie IV Data: 30.04.2013 ISBN: 978–83–7701–721–0 Projekt okładki: Janusz Skierkowski Redakcja: Magdalena Michalak, Sylwia Fortuna Skład: Magda Wasilewska Złote Myśli sp. z o.o. 44–117 Gliwice ul. Toszecka 102 www.ZloteMysli.pl e-mail: kontakt@zlotemysli.pl Autor oraz Wydawnictwo „Złote Myśli” dołożyli wszelkich starań, by zawarte w tej książce informacje były kompletne i rzetelne. Nie biorą jednak żadnej odpowiedzialności ani za ich wykorzystanie, ani za związane z tym ewentualne naruszenie praw patentowych lub autorskich. Autor oraz Wydawnictwo „Złote Myśli” nie ponoszą również żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania informacji zawartych w książce. Niniejsza publikacja, ani żadna jej część, nie może być kopiowana, ani w jakikolwiek inny sposób reprodukowana, powielana, ani odczytywana w środkach publicznego przekazu bez pisemnej zgody wydawcy. Wykonywanie kopii metodą kserograficzną, fotograficzną, a także kopiowanie książki na nośniku filmowym, magnetycznym lub innym powoduje naruszenie praw autorskich niniejszej publikacji. Wszelkie prawa zastrzeżone. All rights reserved. Spis treści Wstęp ...........................................................................................................................5 Nasze zdrowie w naszych rękach ..................................................................................7 Decyzja należy do nas ................................................................................................10 Dlaczego zdecydowałam się na zmianę sposobu odżywiania .....................................12 Sceptycyzm może szkodzić tobie i innym ...................................................................16 Za późno… ...............................................................................................................18 Własny rozsądek najlepszym doradcą ........................................................................21 Diagnoza i początek leczenia specjalistycznego .........................................................24 Zmiana przychodni ...............................................................................................27 Jednak szpital .......................................................................................................29 Efekty dalszego leczenia.............................................................................................31 Miłe spotkanie w odpowiednim czasie .......................................................................34 Dłużej już tego nie zniosę ...........................................................................................41 Co jest przyczyną moich cierpień? ..............................................................................43 Boże! Jeżeli jesteś — powiedz mi, co ja mam zrobić?!..........................................47 Na początku pomogły mi witaminy ............................................................................53 Antybiotyki szkodzą, zwłaszcza w nadmiarze ............................................................55 Mamo, nie ratuj nas! .............................................................................................61 Skąd te wszystkie choroby? ........................................................................................63 Okrucieństwo wobec zwierząt uderza w nas ..............................................................67 Czy krowa zawsze „daje” mleko? ...........................................................................70 Nie będę jadł szynki z pupy świnki! .......................................................................71 Czy człowiek powinien pić mleko? .............................................................................73 Organizm sam próbuje sobie poradzić z toksynami ....................................................75 Efekty spożywania produktów mlecznych ............................................................77 Co powinniśmy jadać? ................................................................................................80 Co mi uświadomiła makrobiotyka ..............................................................................84 Jelita — to tu jest początek prawie każdej choroby ...................................................86 Soki i owoce to wspaniała kuracja ..............................................................................89 Coraz słabsze pokolenia..............................................................................................91 Ruch to bardzo ważny lek ...........................................................................................95 Miejsce pracy i snu .....................................................................................................99 Przyroda wskazuje miejsca napromieniowane .........................................................102 Moje dalsze doświadczenia radiestezyjne ...........................................................105 Pierwsze kroki w nowej kuchni ................................................................................111 Cukru lepiej nie używać ......................................................................................114 Zdrowa żywność, ale nie do końca ......................................................................119 Jak przyrządzić zdrowe potrawy, podobne w smaku do tradycyjnych .................121 Nie tak trudno gotować inaczej ...........................................................................124 Obce białko to główna przyczyna chorób reumatycznych .........................................127 Niepotrzebne obawy o rozwój hormonalny dzieci ....................................................129 Wcześniej nie potrafiłam rozumieć swoich dzieci ................................................132 Wiedza o zdrowiu leży na półkach ............................................................................136 Żaden lekarz nie poparł mojej decyzji ......................................................................139 Co jest najważniejsze dla zdrowia człowieka? ..........................................................142 Powietrze ............................................................................................................143 Woda ..................................................................................................................146 Odżywianie .........................................................................................................147 Słońce .................................................................................................................147 Ruch ...................................................................................................................149 Zdrowe środowisko .............................................................................................150 Unikanie toksycznych związków chemicznych w mieszkaniach ..........................151 Czy grozi mi deficyt witaminy B12? ...........................................................................154 Witamina B12 .....................................................................................................155 Przepisy zdrowej kuchni ...........................................................................................163 Bibliografia ..............................................................................................................172 Czy człowiek powinien pić mleko? Za tym, że człowiek nie jest istotą mięsożerną ani też przy- stosowaną do konsumpcji mleka i jego przetworów, prze- mawia nie tylko budowa jego organizmu, ale także fakt, że mleko, którym matka karmi swoje dziecko, nie zawiera du- żej ilości białka, a w miarę wzrostu niemowlęcia zawartość tego białka jeszcze maleje do takiej ilości, jaka występuje w roślinach i owocach. Gdyby potrzeba było nam tego białka tak dużo, ile za- wiera mleko zwierząt i zaleca nam dietetyka, to i w mleku matki jego zawartość byłaby wyższa. Dlatego też gdy mat- ka karmi swoje dziecko mlekiem innym niż ludzkie albo karmiąc piersią, sama spożywa krowie lub jego produkty, to jej dzieci często cierpią na skazę białkową i kolki gazowe. Dorośli natomiast popadają w różne choroby, często nie- uleczalne, powodujące trwałe kalectwo, a też nie tak rzadko przedwczesną śmierć. Zresztą często słyszałam od ludzi 73 Jak wyleczyć nieuleczalne choroby? starszych, i nie tylko, że po wypiciu mleka miewają różne dolegliwości żołądkowe. Dzieci często bronią się przed wypiciem szklanki „zdro- wego” mleka. Po prostu nie lubią go, a tych, którym mle- ko smakuje, jest niewiele. Po wypiciu mleka lub spożyciu produktu nabiałowego zwłaszcza ludzie starsi dostają bie- gunek albo innych dolegliwości i nikt nie podejrzewa, że winny może być tu „taki zdrowy” nabiał. Jeśli ktoś już chce spożywać mleko, lepiej będzie, jeśli zastąpi je roślinnym. Choćby sojowym. Trzeba być jednak świadomym, że jest to produkt wysokobiałkowy i w nad- miarze może też powodować uczulenia, zwłaszcza u dzieci cierpiących na skazę białkową. Są i takie przypadki. Znam jednak też wiele historii, gdy dzieciom uczulonym na mle- ko zwierzęce podawano w zamian sojowe i wszystko było w porządku. Organizm sam próbuje sobie poradzić z toksynami Organizm sam próbuje się oczyścić z nieodpowiedniego dla niego pożywienia na różne sposoby. Nabiał bardzo mocno zaśluzowuje organizm. Wystarczy spojrzeć na psu- jący się produkt mleczny. Zamienia się w ciągnący, gęsty śluz i to samo dzieje się z nim w naszym ciele. Ten śluz osadza się najbardziej w górnych drogach oddechowych. Wirusy mają wówczas świetne warunki do życia, a orga- nizm nie może się z nimi uporać. Zaczynają się choroby górnych dróg oddechowych — zapalenie zatok, zapalenie ucha środkowego, oskrzeli czy katar sienny. A biegunki? W ten sposób organizm stara się pozbyć nadmiaru toksyn wprowadzonych do organizmu z nieodpowiednim pokar- mem. Właśnie poprzez oczyszczenie jelit. Dawniej, gdy dziecko zachorowało, pierwszym leczeniem była lewatywa albo olejek rycynowy. W naturalny sposób usuwało się za- truwające dziecko resztki pokarmu. Często organizm sam 75 Jak wyleczyć nieuleczalne choroby? wydala w ten sposób toksyczne jedzenie. Nie na darmo taka reakcja organizmu nazywa się „czyszczeniem”. Organizm broni się przed szkodliwym jedzeniem, ale nie zawsze chcemy to zauważyć. Nie kojarzymy drobnych, a nawet większych niedomagań z reakcją na nieodpowiedni pokarm. Później dziwimy się, skąd wzięła się choroba, bo przecież tak dobrze i racjonalnie się odżywiamy. Ale czy faktycznie tak dobrze? Mleko krowie zawiera w swym składzie prócz niestraw- nej kazeiny, steroidy i hormony wzrostu umożliwiające szybki rozwój cieląt. Jest to więc skład odpowiedni dla cie- ląt, a nie dla człowieka. Ludzkie mleko już ich nie ma w ta- kiej ilości. Rozwój człowieka trwa o wiele dłużej niż zwierzęcia. Dr Naud Kishore Sharma w swej książce Mleko, cichy morderca pisze: „Niemowlę ludzkie w chwili urodzenia waży 3–4 kg, potrzeba mu aż 18 lat do wagi 50–90 kg. Krowie niemow- lę natomiast waży 40 kg i dorasta do wagi 900 kg w ciągu dwóch lat. Różnica jest duża w zapotrzebowaniu na białko, wapń i hormony. […] Mleko krowy zawiera 3 razy więcej białka i prawie 4 razy więcej wapnia niż mleko ludzkie. […] Mleko krowie zawiera dużą porcję steroidów i innych hor- monów umożliwiających wzrost cielęcia”. Jak widać, skład mleka kobiety różni się bardzo od mle- ka innych ssaków. Dlatego produkty mleczne są pokarmem sztucznie stymulującym rozwój młodego człowieka. Nie- strawna dla ludzkiego organizmu kazeina zawarta w mleku krowim wyrządza człowiekowi krzywdę. Odkłada się w or- ganizmie w postaci twardych złogów. Nawiasem mówiąc, 76 Organizm sam próbuje sobie poradzić z toksynami kazeina służy do wyrobu guzików i kleju. W rozwoju cieląt natomiast potrzebna jest do wykształcenia rogów i kopyt. Stąd duża zawartość tego składnika w ich mleku. Czowie- kowi kazeina jest absolutnie niepotrzebna. Efekty spożywania produktów mlecznych Błędne jest także przekonanie na temat zawartego w mleku wapnia. Mówi się, że w mleku jest duża jego zawartość. To prawda, lecz nie bierze się pod uwagę występujących jeszcze innych szkodliwych składników, które muszą być wydalone przez organizm lub przynajmniej w jakiś sposób zneutralizowane. Aby tego nasz organizm mógł dokonać, musi wykorzystać właśnie ten wapń. Na dodatek organizm sięga jeszcze do własnych rezerw wapnia, jaki więc jest sens spożywania czegoś, co nie daje wiele pożytku, a zatruwa nasz organizm? Dr Sharma pisze: „Pierwszą poważną przyczyną utraty wapnia jest dieta wysokobiałkowa. […] Osoby spożywające niewielkie ilości białka i wapnia zapadają na osteoporozę bardzo rzadko. […] Zsiadłe mleko sprzyja bólom artretycz- nym i reumatycznym, zaparciom, przeziębieniom, kaszlom i wszystkim innym zaburzeniom układu oddechowego. Może powodować ospałość, otępienie i senność. […] Nad- miar mleka zsiadłego może prowadzić do przedwczesnej śmierci”. Powinniśmy wiedzieć również o tym, że mleko i jego produkty atakują również stawy i narządy wewnętrz- ne, jak płuca, oczy, serce, narządy rozrodcze, niekorzyst- nie wpływają na skórę, wywołują zaburzenia hormonal- 77 Jak wyleczyć nieuleczalne choroby? ne. Mleko zawiera zbyt dużo hormonów jak na potrzeby człowieka. Te hormony są potrzebne nie nam, lecz krowim oseskom do szybkiego wzrostu i usamodzielnienia się. W dalszej części książki dr Sharma pisze: „Nikt nie zna przyczyny zgonów niemowląt, ale niektórzy badacze sugerują nagły, niezwykle silny odczyn alergiczny na jakieś obce biał- ko, np. białko mleka krowiego. […] Mleko podawane dzie- ciom powyżej 3. roku życia osłabia układ trawienny i zęby z powodu braku błonnika”. Po co więc zwierzętom odbierać pokarm przeznaczony dla ich potomstwa? Żadne zwierzę nie odbiera innym zwierzętom mleka, by wykarmić swoje młode. Człowiek to robi… Ja zawsze odczuwam skutki działań pro- duktów mlecznych w postaci bólu w stawach. Nie spożywam go w żadnej postaci. Występuje jednak w wielu gotowych produktach i nie zawsze dostrzegę go w podanym składzie. Wtedy też odczuwam skutek jego działania na mój orga- nizm. Mleko często dodawane jest tam, gdzie praktycznie nie powinno występować. Tak jest np. w rogalikach francuskich sprzedawanych w supermarketach. Do ciasta francuskiego według prawdziwej receptury nie dodaje się mleka. A jednak to się zdarza. Ostatnio spotkałam nawet ćwikłę z chrzanem, w skład której wchodzi mleko w proszku! Nadmiar produkowanego mleka wciska się już do wielu takich produktów, w których nigdy nie powinno go być. Trzeba więc dokładnie czytać podawany na opakowaniach skład, by wiedzieć, co się zjada. Dr Josef Jonas w swej książce Zagadki życia zwraca uwagę na zależność powstawania cukrzycy i spożywania mleka: 78 Organizm sam próbuje sobie poradzić z toksynami „Obciążenie mlekiem krowim dziecka we wczesnym wieku możemy uznać za prawdopodobną przyczynę po- wstawania w późniejszym okresie cukrzycy, wysokiego ciś­ nienia krwi, zaburzeń nerek, układu moczowo­płciowego, bezpłodności i wszystkich innych chorób z tym związa- nych. […] Ważnym środkiem zapobiegawczym jest kar- mienie piersią, a w przypadku kiedy nie jest to możliwe, należy szukać pożywienia, które nie powoduje zapalenia błony śluzowej przewodu pokarmowego. Kiedy już do ta- kiego zapalenia doszło i zastosowano odpowiednią dietę (bez alergenu), zmiany zapalne będą ustępować przez okres sześciu miesięcy do dwóch lat. […] Ostatnim odkryciem jest związek pomiędzy karmieniem dziecka mlekiem kro- wim a powstawaniem cukrzycy”. Carolin i Roman Pawlak w książce Matka wegetarianka i jej dziecko podają różnice między mlekiem ludzkim a kro- wim, a także mlekiem innych ssaków oraz mlekiem roślin- nym: Woda Mleko 89,95 Ludzkie 87,30 Krowie 87,00 Kozie Sojowe 87,03 Orzechowe 87,00 Białko 1,30 3,20 4.00 4,00 5,60 Tłuszcz 2,50 3,50 4,50 3,15 5,50 Węglowo- dany 6,00 5,20 4,00 6,90 7,23 Jak widać, skład mleka ludzkiego bardzo różni się od mle- ka innych ssaków, wykorzystywanego w żywieniu człowie- ka. Warte jest to przemyślenia logicznego i zrozumienia. Co powinniśmy jadać? Wszystkie zebrane wiadomości skłoniły mnie do szukania następnych informacji o tym, co jest dla człowieka najbar- dziej odpowiednie do jedzenia. Jak powinien żyć, by nie chorować i być sprawnym, pełnym energii i chęci do dzia- łania przez całe życie. Zaczęłam kupować gazety i książki, które zawierały choćby odrobinę wiadomości na ten temat, a gdy zaszła potrzeba, to pisałam do wydawnictw i szuka- łam ludzi, z którymi mogłabym porozmawiać i czegoś się od nich dowiedzieć. Wówczas jeszcze nie było tylu publi- kacji co obecnie. Działałam trochę po omacku, a wszelkie wiadomości zdobywałam z trudem. Próbowałam różnych sposobów i diet, stosowałam gim- nastykę, aby tylko poprawić swój stan zdrowia i czuć się tak dobrze, jak przed rozpoczęciem leczenia. Pierwszą dietą, któ- rą wypróbowałam, była dieta życia według M. Błaszczyszyn. Doszłam do wniosku, że jest to dieta bardzo dobra, pro- 80 Co powinniśmy jadać? wadząca do uzdrowienia, ale także idealna jako dieta przej- ściowa do diety wegetariańskiej czy wegańskiej. Zwraca ona uwagę na kolejność spożywania posiłków od rana do wie- czora. Począwszy od świeżych soków warzywnych i owoco- wych, poprzez surówki, gotowane warzywa, orzechy, kasze, pieczywo, ziemniaki, mięso, produkty mleczne. Ważne w tej diecie jest, by surowe warzywa i owoce zja- dać na pusty żołądek. Natomiast od godziny 12 w południe do 8 rano wolno jeść tylko to, co zabiera najmniej energii na trawienie. Nie pije się też kawy ani herbaty. Mnie pomo- gła, bo każdy następny dzień dodawał mi sił i sprawności, a ból zmniejszał się zauważalnie i w dość szybkim tempie. Dieta życia warta jest uwagi i zastosowania, zwłaszcza u tych osób, które nie chcą pozbawić się dań mięsnych i na- białowych. Ja nie poprzestałam na niej. Im więcej zdoby- wałam wiedzy o wpływie jedzenia na ustrój człowieka, tym bardziej skłaniałam się ku wyeliminowaniu tych składni- ków ze swego jadłospisu. Gdy ktoś mnie zapyta „To co ty w ogóle jadasz, skoro nie mięso i nic z nabiału?” — odpowiadam, że odstawiłam tylko dwa produkty, a pozostaje mi jeszcze tyle do jedzenia, że i tym można się przekarmić. Co zatem pozostaje do jedzenia po odstawieniu tych powszechnie zjadanych produktów? Jest ziarno w różnych gatunkach w postaci kasz i mąki, jest cała masa przeróż- nych warzyw naciowych, liściastych i korzeniowych, wiele gatunków owoców i orzechów, są też grzyby i rośliny dziko rosnące jadalne. Z tych darów natury można przyrządzić wiele świetnych dań, smacznych i zdrowszych niż z mię- 81 Jak wyleczyć nieuleczalne choroby? sa. Tyle z nich można przyrządzić wspaniałych potraw, że może zabraknąć wyobraźni. Tak jadając, na pewno nikt nie zamorzy się głodem. Samopoczucie polepszy się, choroby nie będą nas się trzymać, wielu chorych odzyska zdrowie i sprawność. Wystarczy tylko sięgnąć pamięcią, jak nasi rodzice przy- gotowywali nam posiłki w okresie postu. Nie mam tu na myśli ryb ani produktów mlecznych. Mnie te posiłki bar- dzo smakowały. Pamiętam, jak moja mama przygotowywa- ła nam proste jedzenie w tym właśnie czasie. Najbardziej smakowały mi ziemniaki gotowane w skórkach i polane olejem rzepakowym albo olejem, w którym moczona była surowa cebula. Lubię to do dziś. Smakują też same ziemniaki z surówką, kasze okraszo- ne olejem, też z surówką, kasza jaglana z brokułami (za- wierają dużą ilość łatwo przyswajalnego wapnia), przeróż- ne kluseczki, łazanki z kapustą i grzybami, sosy warzywne i grzybowe, pierożki z warzywami czy choćby tradycyjne z kapustą i grzybami i wiele, wiele innych prostych dań. Su- rówki i owoce, a także soki z tych produktów doskonale zaspokajają potrzeby i bez uszczerbku dla zdrowia da się na nich wytrzymać. Jest to świetna metoda, by oczyścić ciało z nagromadzonych toksyn i zregenerować siły. Jest lekiem na wiele schorzeń. A jeśli jeszcze włączy się do takiego ja- dłospisu warzywa ekologiczne, mąki z pełnego przemiału, to można powiedzieć, że naprawdę odżywiamy się zdrowo. Gdy organizm już się przestawi na inne trawienie, apetyt na dania mięsne przejdzie, a gdy już w pełni zrozumie się, jaką krzywdę wyrządza się zwierzętom i przyrodzie przy 82 Co powinniśmy jadać? powszechnie przyjętym sposobie żywienia, nie przyjdzie już ochota, by powrócić do dawnych nawyków. Najważ- niejsze jest, by zrozumieć istotę rzeczy. Myślę, że każdy powinien znać podstawowe wiadomo- ści na temat naszego miejsca w przyrodzie, sposobu ko- rzystania z niej i prawidłowego odżywiania. Jest to niezwy- kle ważne. Żadne zwierzę nie korzysta z wyników badań naukowych, a doskonale wie, co dla niego jest najlepsze, jaki pokarm mu służy i jak ewentualnie radzić sobie z dole- gliwościami. My natomiast musimy posłużyć się wynikami badań naukowych, a gdzie podział się nasz instynkt samo- zachowawczy? Gdzie nasza wiedza o leczeniu naturalnym, leczeniu ziołami i głodówkami, wiedza służąca ludziom przez tyle lat istnienia? Gdzie podział się nasz rozsądek? Czyż nie lepiej zrezygnować z niedobrych przyzwyczajeń smakowych, nierozsądnych przekonań i nie doprowadzać organizmu do takiego stanu, że potem trzeba go leczyć i wydawać pieniądze na drogie lekarstwa? Nie znaczy to wcale, że mamy nie korzystać z usług me- dycyny. Są sytuacje, że bez jej interwencji nie można się obyć, zwłaszcza w nagłych wypadkach. Jest niezwykle pomocna. Jednak nie powinniśmy wierzyć do końca w cudowne uzdro- wienia tabletkami, bo nasz organizm przeważnie jest w sta- nie sam sobie poradzić. Trzeba mu tylko w tym pomóc, od- ciążając go od nadmiaru nieodpowiedniego jedzenia. Jednak tradycje kulinarne są tak mocno zakorzenione, że niewiele jest osób, które potrafią wyobrazić sobie inny sposób od- żywiania. „No bo jak? Ja? Bez mięsa? A mleka też nie? Ani twarożków? To co mam jeść?!” Co mi uświadomiła makrobiotyka Następne książki wskazały mi inne sposoby odżywiania. Makrobiotyka dostarczyła mi wiele wiadomości na temat przyczyn powstawania chorób i żywienia naturalnego. Le- czenie naturalne Danieli Gasieckiej uświadomiło mi, jakie są możliwe przyczyny powstawania różnych chorób. Według autorki raka wywołują najczęściej: nabiał, potem cukier, miód w połączeniu z owocami tropikalnymi, produkty rafi- nowane mączne. Raka piersi — lody. Raka prostaty — ser- niki. Raka jelit — produkty pochodzenia zwierzęcego. Przyczyną raka jelita grubego jest przede wszystkim mięso i przetwory mleczne. W przypadku raka płuc naj- bardziej winny jest nabiał, produkty mleczne i zwierzęce. Palenie papierosów jest natomiast drugą przyczyną po- wstawania tego schorzenia. Alergie — ich przyczyną są najczęściej produkty mleczne, cukier, miód, lody i owoce. Przyczyną bielactwa jest przeważnie mleko, jego przetwory 84 Co mi uświadomiła makrobiotyka i tłuszcze zwierzęce. Białaczkę wywoływać mogą głównie mięso i przetwory mleczne. Stwardnienie rozsiane i choro- ba Parkinsona powstają przeważnie na skutek spożywania drobiu, jaj, żółtego sera, wędzonych ryb, pieczonych mącz- nych produktów, cukru, ziaren słonecznika. Podagrę wy- wołują pokarmy zwierzęce i cukier, kawa czekolada, kakao. Łuszczycę — oleje, produkty mączne i zwierzęce, a także ryby. Wystąpienie łuszczycy często wskazuje również na złą pracę nerek. Dało mi to wiele do myślenia. Książka ta dostarczyła mi jeszcze wiele innych wiado- mości na temat chorób i ich leczenia naturalnego, co moż- na jadać, a czego jadać się nie powinno w danej chorobie. Dowiedziałam się, jak przyrządzać zdrowe potrawy i jak radzić sobie w chorobach. Makrobiotyka, choć nie wyklucza całkowicie spożywania dań mięsnych, to jednak uświado- miła, jak nieodpowiednim jedzeniem są dania pochodzenia zwierzęcego. Dostarczyła też pomysłów na przepisy jarskie oraz jak naturalnymi sposobami pomóc sobie w chorobie. Udzieliła wskazówek, jaki powinniśmy mieć stosunek do przyrody i do własnego organizmu. Jelita — to tu jest początek prawie każdej choroby Dlaczego tak ważne jest to, czym się odżywiamy? Wszelkie choroby i zaburzenia w pracy organizmu zaczynają się od dostarczenia niewłaściwego pokarmu. To właśnie od jelit zależy w dużym stopniu nasze zdrowie i samopoczucie. Je- śli człowiek jada zbyt dużo i często spożywa pokarm nie- odpowiedni, to jelita przestają sobie radzić z wydalaniem resztek pokarmowych. Produkty niestrawione częściowo są wydalane z organizmu, ale duża ich ilość odkłada się w jelitach w postaci śluzu i innych złogów utrudniających potem wchłanianie składników odżywczych. Te toksyczne resztki pokarmowe, przy źle funkcjonujących jelitach, są ponownie wchłaniane przez system trawienny. Powoduje to zatrucie organizmu i w miarę upływu czasu choroby. Częstym problemem są też zaparcia, a są one skutkiem spożywania pokarmu o małej zawartości błonnika. Często w ich wyniku powstają hemoroidy. 86 Jelita — to tu jest początek prawie każdej choroby Dr Dennis Medsker i Bekki Medsker w książce Ukryty wymiar zdrowia piszą: „Przyczyną samozatrucia oraz chorób zwyrodnieniowych jest zaparcie, które powstaje w wyniku: […] spożywania produktów powodujących zaparcia”. Wy- mienia tu ser, mięso i tłuszcze zwierzęce, smażone potrawy lub oleje wodorowane, używane podczas gotowania, pro- dukty zawierające biały cukier, sól, potrawy z białej mąki lub rafinowana żywność, produkty mleczne napoje gazo- wane, alkohole, kawę. Autorka książki Czyszczenie okrężnicy pisze: „W okrężni- cy występuje około 36 znanych trucizn, w tym indykan, amoniak, jad trupi i histydyna. Trucizny te są produktami ubocznymi rozkładu pokarmów proteinowych (białko- wych), co ciekawe produkty uboczne trawienia węglowo- danów nie gniją i nie podlegają rozkładowi”. Dalej pisze, że cały układ trawienny jest wyściełany ślu- zówką, która chroni nas przed szkodliwymi konserwanta- mi, chemikaliami i niepełnowartościowym jedzeniem. Ob- ciążona takimi toksynami okrężnica (jelito grube) nie jest w stanie efektywnie pracować. Wprawdzie potrafi przepu- ścić spore masy kałowe, ale nie daje rady już sprostać ostat- nim etapom trawienia i przyswajania. „Aby stworzyć ochronę dla ciebie, a także w wyniku działania mechanizmów samoobrony, wyściółka śluzowa grubieje i twardnieje. Może ona stwardnieć do tego stop- nia, że czasami do usunięcia okrężnicy podczas operacji lub autopsji potrzebny jest młotek chirurgiczny! Można wydać majątek na witaminy, zioła i zdrową żywność, ale gruba, stwardniała śluzówka uniemożliwi całkowite ich wchłonię- 87 Jak wyleczyć nieuleczalne choroby? cie. Procedury oczyszczające okrężnicę przy zastosowaniu żywokostu z pepsyną przyczyniają się w dużym stopniu do usunięcia nadmiaru śluzu i usprawnienia ich wchłaniania”. Ważne jest więc bardzo, co jadamy i wniosek może być oczywisty: wszystkie problemy zdrowotne mają początek w nieodpowiednim pokarmie, a oblepione niestrawnymi resztkami jelito przestaje radzić sobie z ochroną przed sa- mozatruciem… Złote Myśli polecają Jak w 90 dni pokonałem raka? Marek Kidziński Dowiedz się, w jaki sposób można po- konać raka w 90 dni. Już za chwilę możesz poznać metodę, dzięki której masz szansę pokonać raka. Nie myśl, że jest to jakiś cu- downy sposób, który gwarantuje 100 sukces w każdym przypadku. Wystarczy jednak, że dopuścisz do świadomości fakt, że ten sposób pozwolił Markowi Kidzińskiemu, autorowi niniejszej publikacji, poko- nać raka w ciągu zaledwie 90 dni! Poznaj fakty z życia młodego człowieka, któremu udało się pokonać nowotwór złośliwy! UWAGA: To, co wszystkim wydaje się niemożliwe, stało się możliwe. Ty też możesz zwalczyć nowotwór, jeśli tylko przeczytasz i zdecydujesz. Specjalnie dla tych, którzy stracili już nadzieję. Pamiętajcie: Choroby nieuleczalne nie istnieją! Książkę zamówisz na stronie Złotych Myśli: http://pokonaj-nowotwor.zlotemysli.pl Złote Myśli polecają Sztuka bycia zdrowym Wallace D. Wattles Poznaj drugą książkę Wallace’a D. Wat- tlesa, która podobnie jak pierwsza z tej serii - „Sztuka wzbogacania się” – zrobi- ła ogromne wrażenie na wszystkich czytelnikach z całego świata. Lek- tura, która potrafi szeroko otworzyć oczy na temat naszego zdrowia, pomimo faktu, że została napisana w 1910 roku, wciąż przekazuje ak- tualne prawdy. Zdrowie bowiem może być wynikiem naszego pozytywnego myśle- nia, jeśli tylko sami zaczniemy się odpowiednio do tego stosować. Każ- dy z nas posiada swoje własne „Źródło Zdrowia”, które może uzdrowić każdą naszą chorobę – jeśli będziemy myśleć i postępować zgodnie ze Sztuką Bycia Zdrowym. Sam autor oraz setki innych osób, które stosowały te praktyki przez dwanaście lat, odnieśli niebagatelny sukces. O Sztuce Bycia Zdrowym oraz rządzących nią prawach mówią, że jeśli tylko są konsekwentnie stosowane, działają niezawodnie, tak jak niezawodne są prawa geo- metrii. Jeżeli tkanki twojego ciała nie są permanentnie zniszczone, zawsze możesz odzyskać dobre samopoczucie - jeżeli tylko będziesz myślał i postępował według zasad zawartych w tej książce. „Sztuka bycia zdrowym” to kompletny i wystarczający przewodnik po naszym zdrowiu w każdym aspekcie. Skoncentruj się na sposobie my- ślenia i postępowaniu w nim zawartym – kieruj się drogą wyznaczoną przez autora, a długo będziesz się czuć doskonale. Zupełnie jak młody bóg. Książkę zamówisz na stronie Złotych Myśli: http://byc-zdrowym.zlotemysli.pl Złote Myśli polecają Wegetarianizm w praktyce Wojciech Łukaszewski Dowiedz się, czym jest wegetarianizm i jak możesz na nim skorzystać. Zdrowe odżywianie zdobywa ostatnio coraz większą popularność. Ludzie zaczynają rozumieć, że wszelkie fast foody i kaloryczne, tłuste jedzenie nie służy ich organizmom. Moż- na wręcz powiedzieć, że nastała ostatnio moda na zdrowy tryb życia. Wraz z upowszechnianiem się zdrowego odżywiania, przyszła także moda na wegetarianizm. Niestety świadomość, czym naprawdę jest wegetarianizm i na czym polega, jest niezwykle niska. Większość ludzi wie tylko tyle, że wegeta- rianie nie jedzą mięsa i na tym kończy się ich wiedza. Czego konkretnie możesz się dowiedzieć? ) ) ) ) ) ) ) Dlaczego ludzie wybierają wegetariański styl życia. Jak bezproblemowo zamienić dietę mięsną na wegetariańską. Poznasz wegetariańskie zamienniki mięsa i jaj. Które dodatki do żywności, tzw. „E”, są pochodzenia zwierzęcego. Dlaczego lecytyna sojowa nie jest w pełni wegetariańska. Jak zneutralizować ciężkostrawność produktów sojowych. Że psy mogą być wegetarianami! Książkę zamówisz na stronie Złotych Myśli: http://wegetarianizm.zlotemysli.pl
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Jak wyleczyć nieuleczalne choroby
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: