Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00336 008756 14653198 na godz. na dobę w sumie
Japońskie słodycze - ebook/pdf
Japońskie słodycze - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 323
Wydawca: Hanami Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-60740-79-8 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> kulinaria
Porównaj ceny (książka, ebook (-8%), audiobook).

Japonia od wieków fascynuje Europejczyków. To zakątek świata, gdzie nowoczesność miesza się z wielowiekowymi tradycjami. Kraj nowinek technicznych, starych świątyń oraz wspaniałego jedzenia, o którym można by pisać i pisać. Wśród niezliczonych smakołyków w życiu mieszkańców Archipelagu Japońskiego szczególną rolę odgrywają słodycze. Śnieżnobiałe ciastka ryżowe jadane od początków naszej ery, łakocie przywożone z Chin, wyszukane specjały z Kioto towarzyszące ceremonii herbacianej czy ekstrawaganckie ciasta przygotowywane przez najlepszych, współczesnych cukierników to tylko wycinek bogactwa tego, co oferuje kuchnia Kraju Kwitnącej Wiśni.

Słodycze japońskie to jedna z pierwszych, tak kompleksowych publikacji poświęconych japońskiemu cukiernictwu wydanych w języku europejskim. To niezwykła podróż w czasie, podczas której nie zabraknie wizyt w cesarskiej kuchni, bogatych domach samurajów oraz kupców czy słynnych zakładach cukierniczych.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek Japońskie słodycze Hanami ® Warszawa 2013 4 Konsultacje: dr Maciej Kanert (konsultacja japonistyczna) prof. UG dr hab. Waldemar Surosz (konsultacja nazw zwierząt i roślin) Redakcja: Radosław Bolałek Małgorzata Tkacz Korekta: Agnes Karczewska Małgorzata Tkacz Projekt okładki: Magdalena Tomaszewska-Bolałek Zdjęcie na okładce: © playwalker - Fotolia.com Zdjęcie na 1 stronie: © paylessimages - Fotolia.com Skład: Studio MOT Magdalena Tomaszewska-Bolałek Druk: LCL DYSTRYBUCJA sp. z o.o., Łódź ISBN 978-83-60740-79-8 Wydawca: Hanami® www.hanami.pl www.wydawnictwo.hanami.pl http://www.facebook.com/HanamiPL wydawnictwo@hanami.pl Wstęp 5 Spis treści WSTęp ............................................................................................................................................................................................9 ROzDzIAŁ I zNACzeNIe I FUNKCJA SŁODYCzY W KULTURze I SzTUCe KULINARNeJ............................15 ZnacZenie „słodycZy” oraZ ich funkcja .......................................................................................................... 16 fiZjologia smaku .........................................................................................................................................................26 klasyfikacja słodycZy w japonii ........................................................................................................................40 ROzDzIAŁ II pOCząTKI SŁODYCzY NA WYSpACh JApOńSKICh ..................................................................................57 kultura żywieniowa w okresach jōmon, yayoi oraZ kofun ...................................................................58 wpływy chińskie w sZtuce kulinarnej miesZkańców wysp japońskich ..............................................65 wpływy koreańskie w sZtuce kulinarnej miesZkańców wysp japońskich ........................................80 nanbangashi – słodycZe południowych barbarZyńców ..............................................................................93 ROzDzIAŁ III RODzAJe JApOńSKICh SŁODYCzY ................................................................................................................. 103 namagashi.....................................................................................................................................................................104 han namagashi ............................................................................................................................................................ 136 higashi ............................................................................................................................................................................ 160 ROzDzIAŁ IV SŁODYCze W źRóDŁACh KULTURY ......................................................................................................................179 słodycZe we wcZesnych japońskich źródłach pisanych ......................................................................... 180 książki kucharskie i pisma o sZtuce kulinarnej................................................................................................193 obraZ słodycZy w literaturZe współcZesnej, bajkach, sZtuce, modZie i popkulturZe ..............204 ROzDzIAŁ V SŁODYCze W żYCIU CODzIeNNYM WSpóŁCzeSNYCh JApOńCzYKóW ........................... 215 ZnacZenie wagashi w dorocZnych świętach .................................................................................................216 chasekigashi – słodycZe używane w cZasie ceremonii herbacianej ..................................................243 nowe święta i trendy kulinarne ........................................................................................................................ 259 zAKOńCzeNIe ................................................................................................................................................................. 279 6 pRzepISY ..................................................................................................................................................................................281 koshi an ....................................................................................................................................................................... 282 pasta Z cZarnego seZamu .................................................................................................................................... 282 tsubu an ........................................................................................................................................................................ 283 małe manjū (około 12 sZtuk) ............................................................................................................................284 dorayaki (6 sZtuk) ....................................................................................................................................................285 dango i an dango .................................................................................................................................................... 286 mitarashi dango ...................................................................................................................................................... 287 yōkan Z koshi an .....................................................................................................................................................288 yōkan Z herbatą matcha ....................................................................................................................................... 289 okoshi (wersja współcZesna) ............................................................................................................................ 289 senbei Z seZamem ..................................................................................................................................................... 290 senbei Z sosem sojowym .........................................................................................................................................291 iri mame w cukrowej skorupce ......................................................................................................................... 292 migdały w Zielonej skorupce ............................................................................................................................ 293 kasutera - japoński bisZkopt ..............................................................................................................................294 Zielone cZekoladki ................................................................................................................................................295 panna cotta Z herbatą matcha .......................................................................................................................... 296 beZy migdałowe Z herbatą matcha .................................................................................................................. 297 cZarne trufle seZamowe .................................................................................................................................... 298 ciasto Z cZarnym seZamem ................................................................................................................................. 299 rolada o smaku sosu sojowego Z nadZieniem Z tsubu an ...................................................................300 sernik Z cZarnym seZamem ....................................................................................................................................301 babecZki Z tsubu an ................................................................................................................................................. 302 TRANSKRYpCJA I zASADY WYMOWY ..............................................................................................................304 Zasady wymowy japońskiej .................................................................................................................................304 Zasady wymowy chińskiej ....................................................................................................................................305 Zasady wymowy koreańskiej ..............................................................................................................................306 hISTORIA JApONII (pODzIAŁ NA OKReSY) ................................................................................................... 307 WYBRANA BIBLIOGRAFIA ..........................................................................................................................................308 INDeKS ................................................................................................................................................................................................ 314 Wstęp
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Japońskie słodycze
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: