Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00846 010941 7461372 na godz. na dobę w sumie
Kawa. Sekrety parzenia. Porady. Przepisy - ebook/pdf
Kawa. Sekrety parzenia. Porady. Przepisy - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 69
Wydawca: SBM Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7845-665-0 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> zdrowie
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

Niektórzy mawiają, że najlepsza kawa jest czarna jak piekło, mocna jak śmierć i słodka jak miłość. Ale przepisów i sposób parzenia jest tak wiele, że osoby, które wolą łagodniejsze smaki również znajdą coś dla siebie.

Wyśmienity smak kawy zależy zarówno od gatunku, jakości ziaren i wody, ale również od sposobu parzenia. W książce Kawa. Sekrety parzenia doświadczony barista zdradza tajniki przygotowania tego szlachetnego trunku oraz sposoby jego dekoracji. Prezentuje również sprawdzone przepisy na  kawy tradyjne oraz smakowe.

Znajdź podobne książki

Darmowy fragment publikacji:

szymon Jackowski kawa sekrety parzenia Por ady  PrzePisy Wstęp ................................. 5 Historia ............................... 7 Droga kawy od ziarenka do filiżanki ......................... 8 Gatunki kaw ................... 10 Sposoby parzenia kawy ............... 12 Obsługa ekspresu ciśnieniowego ................ 15 Spienianie mleka .......... 19 Dodatki do kawy i akcesoria ....................... 20 Podstawy latte art ........ 27 Droga mleczna ...................... 28 Jabłko ................................. 30 Zabawa wzorami .................... 32 Serce ................................... 34 Tornado ............................... 36 2 Kawa. Sekrety parzenia Spis treści Przepisy ............................ 39 Espresso .............................. 40 Espresso flavoured ................. 41 Espresso doppio .................... 42 Espresso affogato .................. 43 Americano ............................. 44 Cappuccino .......................... 45 Cappuccino flavoured .............. 46 Grande cappuccino ................ 47 Café con panna ..................... 48 Latte macchiato ..................... 49 Latte macchiato flavoured ........ 50 Latte macchiato doppio ........... 51 Mocca ................................. 52 Romano ............................... 53 Café corretto z likierem migdałowym ............. 54 Café corretto z likierem orzechowym ............. 55 Espresso lungo ...................... 56 Espresso macchiato ................ 57 Irish coffé .............................. 58 Espresso ristrett ..................... 59 Shakeratano .......................... 60 Shakeratano flavoured ............. 61 Frappé z lodami waniliowymi ..... 62 Frappé z lodami pistacjowymi .... 63 4 Kawa. Sekrety parzenia Wstęp Polski sposób parzenia kawy, który prawdopodobnie wywodzi się z PRL-u, to kawa zalana wrzątkiem. Jest to metoda praktyczna, ale mało wydajna, ponieważ temperatura wody wlanej do chłodnej szklanki obniża się, co powoduje, że duża ilość kofeiny pozostaje w fusach. Poza tym ze względu na pył kawowy, który zawieszony jest w wodzie, osoby mające problemy z żołądkiem lub dwunastnicą natych- miast odczuwają dolegliwości. Popularne jest również zalewanie kawy rozpuszczalnej wrzątkiem, ale to nie jest kawa, raczej napój kawowy. W książce Kawa. Sekrety parzenia omawiam przyrządzanie kawy w profesjonalnym ekspresie ciśnieniowym oraz domowym. Piszę również o alternatywnych, bardzo ciekawych metodach przyrządzania kawy. Każdy sposób jest inny. Próbujcie, testujce, tak aby napój odpowiadał Waszym gustom i smakom. Ja przeważnie piję espresso z profesjonalnego ekspresu wysokociśnieniowego, ale lubię też napić się nietuzinkowej kawy z frenchpressa, a jeszcze innym razem z dziadkiem przy zaparzonej w kawiarce kawie po- rozmawiać o jego młodości. Kawy rozpuszczalnej nie piję. A u t o r 5 PWstęp 6 Kawa. Sekrety parzenia
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Kawa. Sekrety parzenia. Porady. Przepisy
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: