Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00188 005849 14494551 na godz. na dobę w sumie
Koktajle. Naturalne źródło witalności - ebook/pdf
Koktajle. Naturalne źródło witalności - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 193
Wydawca: Wydawnictwo SBM Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-8059-494-4 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> zdrowie
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

Kolorowe, zdrowe i pożywne koktajle są nie tylko doskonałą propozycją na dietetyczny posiłek, ale także sposobem na zachowanie sił witalnych przez długi czas. Prezentowany poradnik podpowiada, jak krok po kroku przygotowywać smaczne szejki, soki i smoothies doskonałe o każdej porze dnia. Te pełne witamin napoje polepszą nasze samopoczucie, wspomogą organizm w walce z rozmaitymi dolegliwościami, a także poprawią nasz wygląd.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

tekst: Karolina Matoga Redakcja i korekta: zespół Wydawnictwa SBM Opracowanie graficzne: Michał Bronowski projekt okładki: DIRTY SOUTH DESIGN Informacje dotyczące składników odżywczych oraz oddziaływania produktów zaczerpnięto między innymi z: • Cieślowska B., Cieślowska P., Superfoods, czyli żywność o wysokiej wartości odżywczej, Warszawa 2016 • Lewko K., Leczenie dobrą dietą, Warszawa 2016 • Owen S., 100 najlepszych soków, Wrocław 2013 • Smith J.J., Zielona dieta koktajlowa, Wrocław 2015 • www.bonavita.pl • www.poradnikzdrowie.pl • Zięba J., Ukryte terapie. Czego ci lekarz nie powie, cz. 1, Rzeszów 2016 Zdjęcia na okładce: Shutterstock.com front: © Prostock-studio; tył: © VICUSCHKA Wydanie I © Copyright for text, cover and layout SBM sp. z o.o. Warszawa 2018 Wydawnictwo SBM Sp. z o.o. ul. Sułkowskiego 2/2 01-602 Warszawa ISBN 978-83-8059-912-3 Wstęp .......................................................................................................................................................................................................................................4 Odchudzanie .................................................................................................................................................................................................................11 Koktajl truskawkowy z olejem lnianym (12) • Koktajl z burakiem i olejem lnianym (14) • Koktajl z ananasem i szpinakiem (16) • Koktajl ananasowy z imbirem (17) • Koktajl z chilli, pomarańczą i zieloną herbatą (18) • Smoothie z chilli i pomidorami (20) • Koktajl z suszonymi śliwkami i płatkami owsianymi (22) • Kotajl z suszonymi śliwkami i bananem (24) • Orzeźwiający koktajl z herbatą pu-erh, truskawkami i bananem (26) • Mleczny koktajl z pu-erh i sokiem pomarańczowym (28) Oczyszczanie ..................................................................................................................................................................................................................31 Oczyszczający koktajl z burakiem, imbirem i jabłkiem (32) • Odkwaszający koktajl buraczano-grejpfrutowy (34) • Oczyszczający koktajl z cytryną, grejp- frutem i jabłkiem (36) • Cytrynowo-limonkowy koktajl detoksykujący (37) • Oczyszczający koktajl cytrynowo-jagodowy z nutą banana (38) • Zielony koktajl z selerem naciowym, awokado i ogórkiem (40) • Koktajl usprawniający usuwanie toksyn z selerem naciowym (42) • Zielony koktajl z zeloną herbatą, papają i gruszką (44) • Zielony koktajl z czystkiem, szpinakiem i sałatą rzymską (46) • Koktajl z sałatą rzymską, cytrusami i chlorellą (48) • Zielony koktajl oczyszczający z nutą czosnku (49) Odmładzanie .................................................................................................................................................................................................................51 Odmładzający koktajl z granatu i innych owoców jagodowych (52) • Antyoksydacyjny koktajl z granatem, burakiem i marchewką (54) • Egzotyczny koktajl upiększający z mango i granatem (56) • Odmładzający koktajl marchwiowo-imbirowy (58) • Upiększający koktajl z marchwi i jarmużu (60) • Witaminowy koktajl z marchwią i pomidorem (62) • Rewitalizujący koktajl z aronią (63) • Odżywczy koktajl z żurawiną i awokado (64) • Zielony koktajl z trawą jęczmienną dla ciała i umysłu (66) • Zielona bomba witaminowa z mango i trawą jęczmienną (68) Upiększanie ....................................................................................................................................................................................................................71 Nawilżający koktajl ze szparagami i szpinakiem (72) • Nawadniający koktajl buraczano-śliwkowy (74) • Przeciwtrądzikowy zielony koktajl (76) • Koktaj na piękną cerę z winogronami i ananasem (78) • Brzoskwiniowy koktajl dla promiennej cery, zdrowych paznokci i gęstych włosów (80) • Zielony koktajl z truskawkami dla mocnych i zdrowych paznokci (82) • Zielony koktajl przyspieszający porost włosów (84) • Wzmacniający włosy koktajl z awokado (86) • Antycellulitowy koktajl z fenkułem (87) • Antycellulitowy koktajl z grejpfrutem (88) Witalizacja i poprawa koncentracji ...........................................................................................................................................................91 Tropikalny koktajl energetyzujący z żeń-szeniem (92) • Energetyzujący koktajl z owocami jagodowymi i żeń-szeniem (94) • Energetyzujący koktajl z burakami i malinami (96) • Witalizujący koktajl z burakiem, ogórkiem i brokułami (98) • Energetyzująca bomba witaminowa z jagodami, kakao i migdałami (100) • Kawowo-orzechowy koktajl energetyczny (102) • Pobudzający koktajl z borówkami amerykańskimi, orzechami i guaraną (104) • Rabarbarowo-jabłkowy koktajl energetyzujący (106) • Pobudzający koktajl z yerba mate, bananami i orzechami nerkowca (108) • Orzeźwiający koktajl z zieloną herbatą, miętą i ananasem (109) Odporność .....................................................................................................................................................................................................................111 Antybakteryjny koktajl z awokado, pomidorami i czosnkiem (112) • Wzmacniający odporność koktajl z brokułami, sałatą rzymską i czosnkiem (114) • Probio- tyczny koktajl z wiśniami i truskawkami (116) • Wytrawny koktajl probiotyczny z ogórkiem (118) • Leczniczy koktajl z ananasem, mango i kurkumą (120) • Zdrowotny koktajl z kurkumą, marchwią i imbirem (122) • Podnoszący odporność koktajl z cytrusami i produktami pszczelimi (124) • Zdrowotny koktajl z brzo- skwinią, borówkami i pyłkiem pszczelim (125) • Antybakteryjny koktajl z pomidorami i oregano (126) • Zielony koktajl wzmacniający odporność (128) Leczenie ...........................................................................................................................................................................................................................131 Koktajl poprawiający perystaltykę jelit (132) • Imbirowo-anyżowe remedium na wzdęcia i niestrawność (134) • Melonowo-aloesowy koktajl na zgagę i refluks (135) • Dotleniający koktajl przeciw bólowi głowy (136) • Czerwony koktajl obniżający ciśnienie krwi (138) • Zielony koktajl na niskie ciśnienie (140) • Koktajl z rukolą i awokado na mocne stawy (142) • Witaminowy koktajl na kaca (144) • Kojący nerwy koktajl lawendowy (146) • Koktajl na poprawę nastroju (148) Dla sportowców .......................................................................................................................................................................................................151 Koktajl bananowy ze szpinakiem i ananasem (152) • Owsiany koktajl z bananem, truskawkami i baobabem (154) • Lekki koktajl z ananasem, selerem na- ciowym i jabłkiem (156) • Egzotyczny koktajl z mango, melonem i nasionami chia (158) • Energetyzujący koktajl z awokado i jarmużem (160) • Białkowy koktajl z jarmużem i masłem orzechowym (162) • Proteinowy koktajl z komosą ryżową i kakaem (164) • Orzeźwiający koktajl z komosą ryżową, melo- nem i brzoskwinią (166) • Zielony koktajl brokułowo-pomarańczowy z sezamem (168) • Arbuzowo-kokosowa bomba elektrolitowa (169) • Arbuzowo- truskawkowy koktajl z nasionami chia (170) • Zielony koktajl melonowo-kokosowy (171) Rozgrzewanie i orzeźwienie .........................................................................................................................................................................173 Rozgrzewający koktajl pomarańczowo-marchwiowy z kurkumą i cynamonem (174) • Gorący jabłecznik z żurawiną i cynamonem (175) • Śliwkowy rozgrzewacz (176) • Rodzynkowy grzaniec (178) • Rozgrzewająca jaglanka (180) • Truskawkowe orzeźwienie (182) • Arbuzowo-wiśniowe ochłodze- nie (184) • Zielona lemoniada szpinakowa (186) • Melonowo-bazyliowa bryza (188) • Ogórkowy koktajl orzeźwiający (190) W S T Ę P Dawniej w Polsce słowo „koktajl” kojarzyło się z mieszanką owoców i kefiru lub kolo- rowym drinkiem. Jego pierwotna definicja nadal znajduje odzwierciedlenie w  języku angielskim – cocktail oznacza bowiem po- łączenie jednego lub kilku alkoholi z sokiem, napojem gazowanym i innymi składnikami, albo zimne danie składające się z  małych kawałków krewetek lub też owoców, które jest podawane na początku albo na końcu posiłku. W ostatnich latach pojęcie koktaj- lu bardzo się jednak rozszerzyło i oznacza również półpłynny posiłek składający się ze zmiksowanych na gładką konsystencję wa- rzyw, owoców, orzechów, nasion, a także innych składników. Wśród osób prowadzą- cych zdrowy tryb życia bardzo popularne stały się tak zwane zielone koktajle, które w składzie mają zielone warzywa liściaste oraz inne świeże składniki, sprzyjające od- chudzaniu, zdrowiu i poprawie wyglądu ze- wnętrznego. Szczególnie sportowcy korzy- stają z dobroczynnych właściwości koktajli i  wzbogacają je o  odżywki wpływające na rozbudowę masy mięśniowej oraz dodające energii. W Internecie można znaleźć bardzo dużo propozycji różnych przepisów na kok- tajle – po wpisaniu w wyszukiwarce interne- towej hasła „przepisy na koktajle” pojawia się ponad milion stron. Taki wynik świadczy o ich ogromnej popularności oraz zapotrze- bowaniu na ten nowy rodzaj posiłków. Moda na różne, często restrykcyjne die- ty zmienia się jak w kalejdoskopie. Dopiero co popularne było odstawienie produktów mięsnych, mlecznych lub zbożowych, a już triumfy święci dieta paleo, oparta na pro- duktach, jakie jedli nasi przodkowie. Die- tetycy i  trenerzy żywienia ostrzegali przed glutenem, laktozą lub łączeniem pewnych produktów, by za chwilę zalecać owsiankę na mleku lub kanapki z  pełnoziarnistych produktów. Równie wielu zwolenników, co przeciwników miały diety sokowa, kapu- ściana, słoikowa, pudełkowa i ketogenicz- na. Każdy sposób żywienia jest dobry, o ile jest wprowadzony z rozsądkiem i łączy się z ciągłą obserwacją reakcji organizmu, re- gularnymi badaniami i konsultacją medycz- ną. Tak naprawdę jednak nie trzeba rezy- gnować z mięsa, pieczywa lub produktów mlecznych, jeśli codzienne menu składa się z produktów świeżych, jak najmniej prze- tworzonych, jest różnorodne i dostarcza wszystkich niezbędnych składników od- żywczych. Taka zdrowa, odpowiednio zbi- lansowana dieta, połączona z regularnym wysiłkiem fizycznym, unikaniem używek i redukcją stresu powinna zagwarantować zdrowie, energię i długowieczność. W 2016 roku Instytut Żywności i Żywie- nia opublikował nową Piramidę Zdrowego Żywienia i  Aktywności Fizycznej, a  tak- że służące zdrowiu zalecenia dotyczące 4 codziennego postępowania i odżywiania. Nowe wskazówki znacznie różnią się od wcześniejszej piramidy, w której podstawą codziennego menu miały być produkty zbożowe i ziarna. Nowa piramida wskazuje, że dla zachowania zdrowia i energii podsta- wą powinna być aktywność fizyczna oraz spożywanie dużej ilości warzyw i owoców (co najmniej 50 wszystkich dziennych po- siłków, z czego ¾ mają stanowić warzywa, a ¼ owoce). Zgodnie z zaleceniami Instytu- tu większość warzyw i owoców należy jeść na surowo, ponieważ tylko wtedy zawarte w nich cenne substancje w całości dostaną się do organizmu. Dobrym rozwiązaniem na przemycenie do diety warzyw i owoców jest spożywanie ich w postaci koktajli i so- ków. Taka mieszanka świeżych produktów roślinnych może zastąpić niemal każdy posiłek, ponieważ syci i dostarcza wielu wi- tamin oraz innych substancji odżywczych. Ważne, by koktajle i soki pić lub jeść jak najszybciej po przygotowaniu, ponieważ z czasem zawarte w nich witaminy się utle- niają i napój traci wartości. Zarówno soki, zwłaszcza te przygoto- wane w  wyciskarce wolnoobrotowej, jak i świeże koktajle sprzyjają zdrowiu, jednak często zwraca się uwagę na wyższą za- wartość substancji odżywczych w zmikso- wanych warzywach i  owocach podanych w formie półpłynnego koktajlu. Prócz zesta- wu witamin, jakiego dostarcza sok przygo- towany na bazie tych samych składników, koktajl zawiera również dużo błonnika, który jest usuwany podczas wyciskania soku. Dzięki temu koktajl znacznie bardziej syci, co sprzyja odchudzaniu, zapobie- ga napadom głodu i  poprawia trawienie. Poza tym miksowanie daje większe możli- wości łączenia składników, wśród których obok warzyw i owoców mogą znaleźć się orzechy, nasiona, lód, a produkty w cało- ści trafiają do posiłku. Jest to szczególnie cenne w przypadku na przykład cytrusów, których albedo (biały miąższ pod skórką) zawiera dużo błonnika, albo jabłek, których ogryzki dostarczają dużo witamin z  gru- py B. Nawet w  najlepszej wyciskarce sok można przygotować wyłącznie z  warzyw, 5 owoców i  ziół, a  sucha pulpa, składająca się głównie z błonnika, jest traktowana jako odpad. Koktajle mają również tę zaletę, że można w  nich przemycić znacznie więcej surowych warzyw i  owoców, niż zwykle zjada się w całości. Półpłynna forma daje też możliwość dodawania wartościowych produktów, które pozytywnie oddziałują na zdrowie, jednak nie smakują zbyt dobrze. Do takich superskładników zaliczają się między innymi bogate w minerały algi: chlo- rella i spirulina, oraz trawy zbożowe i pyłek pszczeli. Rybny lub trawiasty posmak tych superfoods (produktów o wysokiej warto- ści odżywczej) gubi się w  połączeniu ze słodkimi owocami lub wyrazistymi warzy- wami. Kolejną zaletą warzywno-owoco- wych koktajli jest ich łatwo przyswajalna konsystencja, która nie obciąża żołądka i pozwala czuć się lekko nawet po wypiciu większej ilości napoju. Dzięki rozdrobnieniu składników koktajle są łatwiej trawione niż całe warzywa i owoce, a zawarte w nich substancje odżywcze szybko odżywia- ją organizm, dlatego koktajle doskonale sprawdzają się jako lekki posiłek przed wy- siłkiem fizycznym. Przygotowanie takiego odżywczego napoju zabiera też znacznie mniej czasu niż sporządzenie tradycyjnego posiłku, ogranicza się bowiem do oczysz- czenia i ewentualnie rozdrobnienia składni- ków. Samo miksowanie trwa nie więcej niż 3 minuty, dlatego posiłki w formie półpłynnej są świetnym rozwiązaniem dla osób zapracowanych lub takich, które nie mają możliwości przygotowania czaso- chłonnego dania. Oprócz witamin, minera- łów i zdrowych składników pochodzących ze świeżych warzyw i  owoców zawierają również dużo wody, pozwalają więc na od- powiednie nawodnienie organizmu i gaszą pragnienie podczas upałów. Sprzęt By cieszyć się smakiem i  właściwościa- mi koktajli, nie trzeba od razu inwestować w  najlepszy sprzęt. Co prawda firmy pro- dukujące blendery zapewniają o  tym, że ich wysokiej jakości urządzenia pozwalają uzyskać wyjątkowo kremową konsystencję napoju, w  kilka sekund mogą się uporać z  najtwardszymi składnikami, kruszą lód i miksują orzechy na gładką masę, jednak tego typu sprzęt może kosztować nawet 3000–4000 złotych. Wyliczane przez pro- ducentów zalety bez wątpienia ułatwiają przygotowanie pożądanej formy koktajlu, jednak nawet za pomocą zwykłego ręczne- go blendera za kilkadziesiąt złotych można przyrządzić dobry i równie wartościowy na- pój. Niższej jakości sprzęt wymaga jednak wcześniejszego przygotowania składników, na przykład rozdrobnienia twardych warzyw, namoczenia orzechów lub starcia imbiru. Przygotowany 6 przy użyciu słabszego sprzętu koktajl nie będzie miał też tak jednolitej i  kremowej konsystencji, jak ten zrobiony w  wysokiej klasy blenderze kielichowym. Nie ujmie mu to jednak właściwości odżywczych. Dostępne na rynku blendery dzielą się na ręczne i kielichowe. Blendery ręczne mają mniejsze rozmiary i  składają się z  silnika umieszczonego najczęściej w  plastikowej obudowie oraz głowicy z  ostrzami, która może być wykonana z plastiku lub stali. Taki sprzęt jest lekki i  pozwala na miksowanie bezpośrednio w garnku lub misce, a sam blender podczas miksowania trzyma się w dłoni. Najlepiej by jego ostrza i głowica były wykonane ze stali nierdzewnej, ponie- waż przedłuża to trwałość sprzętu (plastik szybko się nagrzewa i niszczy). Dobrze, by część z ostrzami miała osłonkę chroniącą przed rozbryzgiwaniem miksowanego pły- nu. Przygotowywanie koktajli za pomocą blenderów ręcznych wiąże się jednak z ry- zykiem zabrudzenia blatu, wymaga również siły i  ze względu na niższą moc takiego sprzętu zabiera nieco więcej czasu. Często do blendera ręcznego producenci dodają inne głowice pozwalające na szatkowanie, ubijanie, mieszanie składników, a  także niewielki pojemnik z  miarką umożliwiający rozdrobnienie mniejszych porcji. Tego typu blendery świetnie nadają się do przygoto- wywania koktajli o małej objętości i mikso- wania miękkich składników. Najwygodniejszym rozwiązaniem w przy- padku przygotowywania koktajli jest blender kielichowy, czyli rozdrabniacz stacjonar- ny, składający się z silnika w obudowie oraz umieszczone- go na nim plastikowego lub szklanego po- jemnika (kielicha), z  pokrywką i  zamyka- nym otworem umożliwiającym dodawanie składników w trakcie miksowania. Na dnie pojemnika znajdują się ostrza ze stali nie- rdzewnej, które pozwalają na miksowanie i  mieszanie napojów, zup oraz musów. Ostrze może mieć dwa, cztery lub sześć ramion – im więcej, tym blender szybciej rozdrobni składniki. Zazwyczaj blendery kielichowe mają pojemnik o  pojemności 1,5–2 litrów, ale niektóre firmy wyposażają sprzęt w  dodatkowe mniejsze kielichy – jest to przydatne zwłaszcza w  przypadku przygotowywania koktajlu dla jednej osoby. Blendery stacjonarne zajmują więcej miej- sca niż ręczne, jednak ich zaletą jest samo- dzielna praca oraz większa moc. Przy za- kupie takiego sprzętu warto zwrócić uwagę na materiał, z jakiego jest wykonany kielich – plastikowe pojemniki podczas dłuższego miksowania mogą się odkształcić i wydzie- lać szkodliwe substancje przy podgrzaniu. Niezależnie od tego, czy wybierze się blen- der ręczny, czy kielichowy, bardzo istotne jest, by dało się go rozłożyć na części, dzię- ki czemu każdą z  nich można dokładnie umyć ręcznie lub w zmywarce. Oprócz tworzywa, z jakiego są wykonane poszczególne elementy rozdrabniacza, bar- dzo ważna jest jego moc, regulacja prędko- ści oraz maksymalny czas pracy. Zazwyczaj blendery stacjonarne mają większą moc niż rozdrabniacze ręczne, co przekłada się na szybszą i  bardziej efektywną pracę. Blen- dery o wyższej mocy pracują też zazwyczaj ciszej, wpływają więc na wyższy komfort pracy. Rozdrabniacze ręczne mogą mieć moc od 7 około 200 do 900 W, przy czym popularne ostatnio blen- dery bezprzewodowe z  akumulatorem pracują zwykle z najniższą mocą. Sprzęt stacjonarny może mieć nawet 1700  W mocy. Bardzo ważna jest również pręd- kość, czyli liczba obrotów ostrza na minu- tę, a także możliwość jej regulacji. Ręczne blendery mają zazwyczaj prędkość do 20 000 obrotów na minutę, natomiast stacjonarne – 19 000. Większe znacze- nie ma jednak regulacja liczby obrotów, ponieważ dzięki zróżnicowaniu prędkości oraz możliwości szybkiego przyspieszenia do maksymalnej liczby obrotów na minu- tę (funkcja „turbo”) bez problemu można rozdrobnić nawet najtwardsze składniki. Blendery kielichowe dysponują często dodatkowymi funkcjami, na przykład kru- szenia lodu, co ułatwia przygotowywanie orzeźwiających koktajli np. na bazie mro- żonych owoców. Niektóre rozdrabniacze wyższej klasy mają funkcję samodzielnej regulacji prędkości podczas pracy, mikso- wania pulsacyjnego lub nawet możliwość samoistnego wyłączenia po upływie wy- znaczonego czasu. Czas pracy jest o tyle istotny, że słabsze blendery zazwyczaj szybko się nagrzewają, a  maksymalny czas ich pracy wynosi 15 sekund, po czym muszą być wyłączone, by ostygły. Lepsze blendery, zwykle te stacjonarne, mogą pracować bez przerwy nawet kilka minut bez podgrzewania składników, co 8 jest istotne dla właściwości przy- gotowywanego koktajlu – wiele witamin ulega zniszczeniu pod wpływem podwyż- szonej temperatury i wówczas taki napój zostaje pozbawiony głównych substancji odżywczych. Przygotowanie składników koktajli Wszystkie warzywa i owoce przed zmik- sowaniem należy oczyścić z zanieczysz- czeń. Jeśli produkty pochodzą z  pew- nych, ekologicznych źródeł, z  niektórych trzeba usunąć skórę, a pozostałe wystar- czy przed zmiksowaniem umyć. W przy- padku warzyw korzeniowych należy wy czyścić je szczotką lub metalowym drapakiem. Większość powszechnie do- stępnych produktów roślinnych pocho- dzi jednak z masowych upraw lub trans- portuje się je z dalekich zakątków Ziemi, dlatego ich długa przydatność do spoży- cia wymaga spryskiwania pestycydami i środkami zapobiegającymi gniciu. Takie substancje często gromadzą się w skórze owoców i warzyw, dlatego by ograniczyć przenikanie szkodliwych substancji do organizmu, nie zawsze wystarczy obrać je ze skóry. Dobrym sposobem jest na- maczanie składników koktajlu najpierw w roztworze wody z octem lub kwaskiem cytrynowym przez około 10 minut (ok. pół szklanki octu lub 2–3 łyżki kwasku cy- trynowego na 1 litr wody), co pozwoli usunąć wszystkie szkodliwe bakterie. Następnie należy namaczać składniki w  roztworze o  odczynie alkalicznym: na 1 litr wody należy dodać około 1 czubatą łyżkę sody oczyszczonej i moczyć warzy- wa lub owoce przez 5 minut. Po tym za- biegu trzeba opłukać je w wodzie i potem można dodawać w całości, wraz ze skór- ką, do koktajlu. W większości przepisów zamieszczonych w książce proponuje się obieranie owoców i  warzyw, jednak jeśli zostaną wcześniej odpowiednio oczysz- czone lub pochodzą ze sprawdzonych źródeł, można je miksować w całości. W większości przepisów zasugerowano, by składniki rozdrobnić na mniejsze części przed miksowaniem. Jeśli jednak blender ma odpowiednią moc, ten krok nie jest konieczny. Wówczas wystarczy podzie- lić warzywa lub owoce na takie części, by zmieściły się w kielichu blendera. Nie- które wyższej klasy rozdrabniacze mogą również miksować najtwardsze części owoców i warzyw. W przypadku używania takiego sprzętu warto pozostawić na przy- kład gniazda nasienne jabłek, ponieważ zawierają wiele cennych witamin. Często przed miksowaniem zaleca się namaczać orzechy, by zmiękły i  nabrały wodę. W zależności od rodzaju nasion lub pestek można je moczyć przez kilkana- ście minut, kilka godzin, a niektóre twarde składniki warto pozostawić w wodzie na- wet na całą noc. Namaczanie sprawia, że orzechy tracą inhibitory enzymów, które chronią je przed szybkim kiełkowaniem. Dzięki temu organizm łatwiej je trawi i pro- ces ten nie obciąża trzustki. Poza tym wie- le rodzajów orzechów zyskuje łagodniej- szy smak po namoczeniu, a dzięki temu koktajl jest również bardziej kremowy. Przy stosowaniu dobrej jakości sprzętu można rozdrabniać nawet najtwardsze orzechy bez konieczności namaczania. W przygotowaniu koktajlu bardzo ważne jest dodanie płynu, np. wody, mleka roślin- nego, herbaty, kefiru lub innego płynnego składnika, co ułatwia miksowanie i  po- zwala uzyskać pożądaną konsystencję. Dobry sprzęt zmiksuje koktajl nawet bez dodatku płynu. W  blenderach o  niższej mocy warto najpierw wstępnie zmiksować warzywa liściaste z niewielkim dodatkiem płynu, a  następnie stopniowo dodawać składniki od najtwardszych do najbardziej miękkich, cały czas miksując. Na koniec należy dodać resztę płynu i zmieszać, by koktajl uzyskał półpłynną konsystencję. Takie postępowanie pozwoli na całkowite rozdrobnienie wszystkich składników i za- pobiegnie przegrzaniu sprzętu. 9 ODCHUDZANIE Dieta sprzyjająca utracie zbędnych kilogramów nie musi być restrykcyjna i ko- jarzyć się z ciągłym uczuciem głodu. Najlepsze efekty przynosi oczywiście ogra- niczenie spożycia przetworzonych produktów, wyeliminowanie cukru i używek oraz regularna aktywność fizyczna, ale już włączenie pewnych produktów do codziennego menu pozytywnie wpływa na zdrowie i piękny wygląd. Na półkach sklepowych można znaleźć owoce, warzywa, przyprawy oraz inne składniki, któ- re odznaczają się szczególnym wpływem na przyspieszenie spalania tłuszczu oraz ograniczenie gromadzenia wody w organizmie. Prócz produktów, których diete- tyczne właściwości są znane od lat, takich jak ananas lub cytrusy, odchudzająco działają również pikantne przyprawy, suszone owoce i niektóre oleje. Działanie takich wspomagaczy odchudzania polega na różnych mechanizmach. Przykłado- wo, zawarta w ananasach bromelina powoduje szybsze przekształcanie tłuszczów w energię oraz przyspiesza trawienie białek. Z kolei substancje aktywne w papryce chilli podnoszą temperaturę wewnątrz komórek ciała, przez co intensyfikują pro- ces spalania tłuszczu. Cytrusy oraz płatki owsiane dostarczają organizmowi dużo błonnika pokarmowego, który syci i dzięki temu ogranicza podjadanie wywołane napadami głodu. Natomiast suszone śliwki wzmagają perystaltykę jelit i działają przeczyszczająco. Warto połączyć te składniki z innymi niskokalorycznymi, ale sycącymi produktami, by stworzyć zdrowy, pełnowartościowy i odchudzający posi- łek. Utracie zbędnych kilogramów sprzyjają zwłaszcza pożywne koktajle, ponieważ półpłynna konsystencja pozwala na szybkie wchłanianie substancji odżywczych, a także błyskawicznie syci. KOKTAJL TRUSKAWKOWY Z OLEJEM LNIANYM • 15–20 truskawek • mały kefir lub maślanka • 1 łyżka oleju lnianego budwigowego • kilka świeżych liści melisy Truskawki umyć i pozbawić szypu- łek. Wszystkie składniki zmiksować, tak by koktajl miał jednolitą konsystencję. 12 WŁAŚCIWOŚCI Truskawki są niskokaloryczne – 100 g owoców dostarcza zaledwie około 30 kcal. Do tego zawie- rają dużo witaminy C, która chroni przed choro- bami i  uczestniczy w  produkcji kolagenu, a  tym samym ujędrnia skórę. Truskawki są również bo- gate w  potas, czyli minerał, który odpowiada za właściwą pracę i kondycję mięśni. Jest to szcze- gólnie przydatne w trakcie odchudzania połączo- nego z treningiem siłowym. Pochodzące z kefiru lub maślanki bakterie mlekowe uzupełniają flo- rę bakteryjną jelit, przez co poprawiają trawienie i wchłanianie substancji odżywczych z pokarmu. Wartościowym składnikiem koktajlu, który zmniej- sza tkankę tłuszczową, jest olej lniany. To produkt niezwykle cenny dla zdrowia i szczupłej sylwetki, zawiera bowiem niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których nasz organizm nie wytwarza, a  są potrzebne do utrzymania dobrej kondycji i zapobiegania chorobom. Nierafinowany olej wytłaczany z  nasion lnu wspomaga również produkcję żółci i  oczyszczanie wątroby, a  także przyspiesza metabolizm i  poprawia wygląd oraz elastyczność skóry. Zawiera też dużo błonnika, dlatego syci, wspomaga perystaltykę jelit oraz usuwanie toksycznych substancji i zbędnych pro- duktów przemiany materii z  organizmu. Trzeba pamiętać, że olej lniany wysokolinolenowy (tzw. budwigowy) należy przechowywać w  ciemnych butelkach, po otwarciu w  temperaturze poniżej 10°C i  nie dłużej niż pół roku, ponieważ szybko się utlenia. Taki wysokiej jakości olej zawiera jed- nak właściwe proporcje kwasów omega-3 i omega-6, które tylko w takiej konfiguracji wpływają pozy- tywnie na zdrowie. Olej ra- finowany, z upraw nisko- linolenowych, zawiera mało omega-3 (poniżej 5 ), a dużo omega-6 (nawet 70 ), nie jest więc zalecany. Przetwory z melisy pobudzają apetyt, wzma- gając czynności narządów trawiennych. Działają też napotnie oraz uspokajają układ nerwowy. 13 KOKTAJL Z BURAKIEM I OLEJEM LNIANYM • 1 mały burak • 5 dużych truskawek • 1 garść świeżego szpinaku lub jarmużu • 1 banan • ½ szklanki mleka roślinnego • ½ szklanki wody kokosowej • 1 łyżka oleju lnianego Burak obrać ze skóry (jeśli pocho- dzi z ekologicznych upraw, można ten krok pominąć). Truskawki pozbawić szypułek, z banana zdjąć skórę. Składniki umieścić w kielichu blendera i miksować przez kilka minut na wysokich obrotach do czasu, aż wszystkie składniki zostaną dobrze rozdrobnione i wymieszane. WŁAŚCIWOŚCI Ze względu na zawartość substancji aktywnych, witamin i minerałów oraz pozytywne oddziaływa- nie na organizm, buraki powinny na stałe zago- ścić w dietach osób się odchudzających, zma- gających z chorobami układu krążenia, wątroby, cukrzycą, a także chcących uchronić się przed nowotworami. Te pospolite w  Polsce warzywa korzeniowe kryją w sobie witaminy z grupy B, wi- taminę C oraz beta-karoten, a także dużą daw- kę potasu i innych mikroelementów. Zawierają też betainę, czyli aminokwas, który wspomaga trawienie i oczyszczanie organizmu. W połą- czeniu z olejem lnianym, który zwiększa aktyw- ność karnityny budującej tkankę mięśniową oraz uczestniczącej w spalaniu tłuszczów, burak jest skuteczną bronią przeciwko otyłości. Również pozostałe składniki koktajlu pozytywnie oddzia- łują na organizm: warzywa liściaste dostarczają żelaza (poprawia jakość krwi i dotlenia organizm) i  kwasu foliowego (pozytywnie wpływa na pra- cę układu nerwowego), truskawki – witaminę C (poprawia odporność), a woda kokosowa uzupeł- nia elektrolity, czyli wodne roztwory cennych pier- wiastków, takich jak sód, potas i magnez. 14 Jarmuż jest bogaty zarówno w luteinę, jak i zeaksantynę – w sumie zawiera ponad 26 mg obu tych składników na filiżankę, dzięki czemu warzywo to ma istotny wpływ na zdrowie oczu. 15 KOKTAJL Z ANANASEM I SZPINAKIEM WŁAŚCIWOŚCI Składniki tego koktajlu wykazują szczególne wła- ściwości odchudzające oraz upiększające, a spo- śród nich na specjalną uwagę zasługuje ananas. Ten egzotyczny owoc zawiera zestaw enzymów określanych jako bromelina, której zawdzięcza większość właściwości. Bromelina działa przeciw- zapalnie, przeciwobrzękowo, poprawia wydziela- nie soków trawiennych, intensyfikuje również pro- ces przemiany materii i usuwanie toksyn, przez co oczyszcza krew, wspomaga gojenie ran i przyspie- sza odchudzanie. Bromelina sprzyja szybszemu rozkładaniu białek, wspomaga produkcję kola- genu, czyli głównego białka budującego komórki ciała, ma również działanie przeciwbólowe porów- nywane do niesteroidowych leków przeciwzapal- nych zawierających ibuprofen. To przez bromelinę ananas ma charakterystyczny, cierpki smak (może nawet wywoływać cierpnięcie języka). Trzeba jed- nak pamiętać, by spożywać tylko świeży owoc – ten z  puszki, utopiony w  słodkim syropie, jest wyłącznie bezwartościową bombą kaloryczną. Odchudzające i  prozdrowotne działanie ananasa wspomagają pozostałe składniki koktajlu: mar- chew chroni skórę przed niszczącym działaniem promieniowania słonecznego i  poprawia wzrok, liście dostarczają wzmacniającego organizm żela- za, a siemię lniane nienasyconych kwasów tłusz- czowych oraz sycącego błonnika. Dzięki banano- wi napój dodaje energii i  wspiera pracę mięśni, a cytrusy nadają koktajlowi orzeźwiającego smaku oraz wzbogacają go o witaminę C. • 1 szklanka obranego i pokrojo- nego w kawałki ananasa • 1 duża marchew • 3 garście liści szpinaku, jarmużu lub botwinki • 1 poma- rańcza lub 3 limonki • 1 banan • 1 łyżeczka nasion siemienia lnianego • mleko roślinne do nadania płynnej konsystencji (np. migdałowe) Siemię lniane zalać wodą i odstawić na około 15 minut, by nasiąkło. Marchew obrać ze skóry i pokroić w mniejsze kawałki lub zetrzeć na tarce. Wycisnąć sok z cytrusów, banana obrać ze skóry. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, by koktajl miał jednolitą konsystencję. 16 KOKTAJL ANANASOWY Z IMBIREM • 1 banan • ½ szklanki obranego i pokrojonego ananasa • ½ szklanki niesłodzonego mleka roślinnego (np. migdałowego) • 1 łyżka świeżo zmielonych na- sion lnu • 1 łyżka świeżo startego korzenia imbiru Banan obrać ze skóry. Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i dokładnie zmiksować na gładki koktajl. WŁAŚCIWOŚCI Ten egzotyczny i  aromatyczny koktajl nie tylko przyspiesza spalanie tłuszczu, ale również podno- si odporność i rozgrzewa. Ananas zawiera błon- nik pokarmowy, dzięki czemu wywołuje uczucie sytości i wspomaga perystaltykę jelit. Owoc jest również źródłem biotyny, czyli inaczej witaminy H lub B7, która wspomaga redukcję kwasów tłusz- czowych oraz produkcję glukozy, ma również do- broczynny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, a także wygląd skóry i włosów. Doda- ny do koktajlu świeży imbir podnosi odporność, rozgrzewa organizm, a tym samym przyspiesza spalanie tłuszczu i działa przeciwzapalnie, głów- nie dzięki olejkowi eterycznemu. Banan wspiera układ mięśniowy oraz sercowo-naczyniowy dzię- ki wysokiej zawartości potasu, a  węglowodany pomagają zregenerować siły i dodają energii. Do- datek siemienia lnianego oraz mleka roślinnego pozwala na uzupełnienie witamin oraz minerałów, a  także zdrowych kwasów tłuszczowych, które wspierają między innymi pracę serca i normalizu- ją poziom złego cholesterolu we krwi. 17 KOKTAJL Z CHILLI, POMARAŃCZĄ I ZIELONĄ HERBATĄ Składniki • 1 szklanka świeżego soku z po- marańczy • 1 cytryna • 1 łyżka świeżo startego korzenia imbiru • ½ świeżej papryczki chilli • szklanka zaparzonej i ostudzonej zielonej herbaty Wycisnąć sok z cytryny. Z chilli usunąć pestki i pokroić warzywo na małe kawałki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i miksować, dopóki koktajl nie będzie jednolity. 18 odporność. W medycynie chińskiej her- bata zielona była antidotum na zatruty organizm, ponadto poprawiała przepływ krwi w organizmie, łagodziła bóle stawów, a także wzmacniała WŁAŚCIWOŚCI Papryka chilli oprócz wyjątkowych walo- rów smakowych ma również ko- rzystny wpływ na spalanie tkan- ki tłuszczowej, zawiera bowiem kapsaicynę – or- ganiczny związek chemiczny, który od- powiada za jej ostry smak. Kapsaicyna ma działanie termoge- niczne, czyli podnosi temperaturę wewnątrz ko- mórek ciała. Wzmożona termogeneza przyspie- sza metabolizm (nawet o 25 ), a co za tym idzie powoduje szybsze spalanie tłuszczu. Termogene- zę można zwiększyć poprzez aktywność fizyczną oraz wewnętrznie, przez spożycie tzw. termoge- ników, naturalnych bądź w postaci suplementów diety. Chilli, podobnie jak inne ostre przyprawy, jest naturalnym spożywczym termogenikiem, często wykorzystywanym w  dietetyce. Należy jednak pamiętać, że zawarta w nim kapsaicyna w dużych dawkach jest toksyczna, dlatego po- winno się ją stosować z  umiarem. Połączenie chilli z innymi składnikami, które przyspieszają odchudzanie, może przynieść efekty w redukcji tkanki tłuszczowej. W tym koktajlu są to między innymi soki z  pomarańczy i  cytryny, które za- wierają witaminę C, alkalizują krew, czyli nadają jej odczyn zasadowy, co poprawia funkcjono- wanie całego organizmu. Napój ma również dużo błonnika pokarmowego, więc poprawia funkcjonowanie jelit i  przyspiesza ich pracę, dodatkowo jest naturalnym antyoksydantem. Imbir wzmacnia odporność i  poprawia trawie- nie, a zielona herbata, podobnie jak chilli, jest naturalnym termogenikiem, ponadto ma działa- nie antyoksydacyjne.
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Koktajle. Naturalne źródło witalności
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: