Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00753 010806 7480856 na godz. na dobę w sumie
Kolacje smacznie i zdrowo - ebook/pdf
Kolacje smacznie i zdrowo - ebook/pdf
Autor: Liczba stron:
Wydawca: Wydawnictwo Astrum Język publikacji: polski
ISBN: 9788372776020 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> kulinaria
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).
Zastanawiasz się, czy Twój wieczorny posiłek aby Ci nie szkodzi? Boisz się zbytnio przytyć, dlatego odmawiasz sobie kolacji? To stereotypy, spożywanie odpowiednio skomponowanego posiłku, z właściwą sobie oprawą, o odpowiedniej porze, nie tylko wzmacnia organizm, ale i przyczynia się do jego właściwej kondycji psychicznej. Czy jest coś bowiem piękniejszego niż kolacja przy świecach, z ukochaną osobą? Taka kolacja z pewnością jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Dlatego jeśli nie wiesz, co przygotować do jedzenia zestresowanemu mężowi czy chcesz za pomocą odpowiedniej diety pomóc swojej córce pozbyć się problemów z cerą, sięgnij koniecznie po 'Kolacje smacznie i zdrowo'! Barbara Jakimowicz-Klein.
Znajdź podobne książki

Darmowy fragment publikacji:

KOLACJE smacznie i zdrowo Barbara Jakimowicz-Klein KOLACJE smacznie i zdrowo W R O C Ł A W © Copyright by Wydawnictwo ASTRUM Sp. z o.o. Wrocław 2003 Wszelkie prawa zastrzeżone Redakcja Zespół WydaWnictWa Redakcja techniczna Elżbieta bursZtynoWicZ Zdjęcia na wklejce anna WojtoWicZ Projekt okładki Piotr bień Wydanie I Żadna część tej pracy nie może być powielana i rozpowszechniana, w jakiejkolwiek formie i w jakikolwiek sposób, włącznie z fotokopiowaniem, nagrywaniem na taśmy lub przy użyciu innych systemów, (art. 116, 117 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dn. 4.02.1994 r.) bez pisemnej zgody wydawcy Zamówienia na książki można składać na kartach pocztowych lub przez Internetową Księgarnię Wysyłkową Wydawnictwa ASTRUM Sp. z o.o. Nasz adres Wydawnictwo ASTRUM Sp. z o.o. 50-950 Wrocław 2, skr. poczt. 292 e-mail: astrum@astrum.wroc.pl tel. (071) 328-19-92, fax (071) 328 09 87 Internetowa Księgarnia Wysyłkowa http://www.astrum.wroc.pl Zapraszamy do Klubu Książki Wydawnictwa ASTRUM Sp. z o.o. Napisz do nas lub zadzwoń! ISBN 978-83-7277-602-0 Spis treści Wstęp. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9 Kolacje odtruwające i odmładzające – hamujące procesy starzenia, antynowo- tworowe. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kolacje codzienne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Dania zimne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Sałatki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Pasty kanapkowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Dania gorące . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Napoje . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kolacje uroczyste . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Zimny bufet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Dania gorące . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kolacje dobrej przemiany materii i radości życia – odchudzające . . . . . . . . . . . . Kolacje codzienne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Dania zimne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Sałatki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Pasty kanapkowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Dania gorące . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Napoje . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kolacje uroczyste . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Zimny bufet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Dania gorące . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kolacje antystresowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kolacje codzienne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Dania zimne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Sałatki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Pasty kanapkowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Dania gorące . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13 15 15 15 21 24 30 33 33 39 43 45 45 45 50 53 59 62 62 67 73 75 75 75 80 83 6 Spis treści Napoje . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kolacje uroczyste . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Zimny bufet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Dania gorące . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 89 91 91 96 Kolacje koncentracji i sprawności umysłu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 101 Kolacje codzienne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 103 Dania zimne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 103 Sałatki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 103 Pasty kanapkowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 108 Dania gorące . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 111 Napoje . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 118 Kolacje uroczyste . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 120 Zimny bufet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 120 Dania gorące . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 123 Kolacje antymiażdżycowe – zmniejszające ryzyko zapadnięcia na choroby ukła- du krążenia: miażdżycę, zawał serca, żylaki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 129 Kolacje codzienne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 131 Dania zimne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 131 Sałatki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 131 Pasty kanapkowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 138 Dania gorące . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 141 Napoje . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 146 Kolacje uroczyste . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 148 Zimny bufet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 148 Dania gorące . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 151 Kolacje zdrowego układu oddechowego . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 157 Kolacje codzienne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 159 Dania zimne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 159 Sałatki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 159 Pasty kanapkowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 165 Dania gorące . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 168 Napoje . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 174 Kolacje uroczyste . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 177 Zimny bufet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 177 Dania gorące . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 182 Kolacje zdrowej skóry i silnych włosów. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 187 Kolacje codzienne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 190 Spis treści 7 Dania zimne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 190 Sałatki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 190 Pasty kanapkowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 196 Dania gorące . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 199 Napoje . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 206 Kolacje uroczyste . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 208 Zimny bufet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 208 Dania gorące . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 212 Kolacje antyreumatyczne – spowalniające proces postępowania osteoporozy, przywracające sprawność ruchową . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 217 Kolacje codzienne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 220 Dania zimne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 220 Sałatki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 220 Pasty kanapkowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 225 Dania gorące . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 228 Napoje . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 235 Kolacje uroczyste . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 237 Zimny bufet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 237 Dania gorące . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 241 Kolacje sił witalnych – wzmacniające, zwiększające odporność organizmu, afro- dyzjakalne. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 247 Kolacje codzienne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 250 Dania zimne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 250 Sałatki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 250 Pasty kanapkowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 257 Dania gorące . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 259 Napoje . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 266 Kolacje pod znakiem Amora . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 268 Zimny bufet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 268 Dania gorące . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 272 Harmonia win i potraw . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 279 Bibliografia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 281 Indeks . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 283 Wstęp Współczesny, pełen pośpiechu styl życia sprawia, że jemy chaotycznie, przypadkowo, niewiele czasu poświęcając na właściwe przygotowanie posiłku. Jeśli zaś chcemy żyć zdrowo, to niemal codziennie słyszymy o nowych „rewelacyjnych” dietach pozwa lających nie tylko schudnąć, ale i zachować dobrą formę. Jak bumerang po wraca też temat: jeść czy nie jeść kolacji? Zdecydowana większość dietetyków odpowiada, że jeść. Kolacja jest bo- wiem ważnym elementem naszego żywie nia, powinna być stałą częścią co- dziennego jadłospisu. Oczywiście, aby wieczorny posiłek służył naszemu zdrowiu, musi spełniać określone warunki. Kolacja powinna być posiłkiem pełnowartościowym i urozmaiconym, choć mniej obfitym od wcześniejszych. Zależy to w dużym stopniu od tego, jaki odstęp czasu dzieli obiad od kolacji. Jeśli obiad jest późno, zróbmy niezbyt obfitą kolację. Jeśli natomiast obiad spożywany jest wcześniej, przygotujmy kolację bardziej pożywną, najlepiej gotowaną. Ale i wówczas starajmy się przyrządzić potrawy niezbyt obciążające przewód pokarmowy, lekkostrawne. Pamiętajmy też o tym, aby wieczorny posiłek spożywać co najmniej dwie godziny przed snem, najpóźniej o godzinie 20. Zasiądźmy do niego, nim żołądek wyraźnie zwolni tempo pracy. Dzięki temu organizm zdąży zużyć przed snem dostarczone kalorie, więc nie zamieni ich w tkankę tłuszczową. Kolacja powinna być posiłkiem właściwie zbilansowanym, co wcale nie znaczy, że musi być monotonna, niesmaczna. Warto, by łączyła w sobie pro- stotę i wyrafinowanie, zdrowy rozsądek i fantazję. Wszak tajemnicą zdro- wego odżywiania jest urozmaicenie menu i zachowanie zasad racjonalnego odżywiania, co wcale nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych dań. 10 Wstęp Świetnym rozwiązaniem jest „uzdrowienie” potraw przez dodanie od- powiednich ziołowych przypraw leczących zgodnie z zaleceniami Diety Funkcjonalnej. Stosowanie tej diety polega na wykorzystaniu w kuchni po- jedynczych ziół oraz odpowiednio skomponowanych zdrowotnych oraz ku- linarnych mieszanek przyprawowych1. Nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje różnorod- nych składników, których może dostarczyć jedynie odpowiednio zbilanso- wana dieta. A zatem, aby się dobrze, czyli racjonalnie żywić, należy stoso- wać w żywieniu takie produkty i w takich ilościach, aby zawierały potrzebne składniki odżywcze, czyli białka, tłuszcze, węglowodany, skład- niki mineralne i witaminy oraz miały odpowiednią wartość kaloryczną. Kolacja jest ważnym posiłkiem nie tylko ze względów zdrowotnych, ale także dlatego, że stwarza okazję do spotkania się rodziny przy wspól- nym stole. Z tego względu posiłek ten powinien zawierać element małego święta rodzinnego, swego rodzaju obrzędu pełnego ciepłego nastroju. Wspólna kolacja może być najmilszym momentem dnia dla całej rodziny, podczas którego można porozmawiać, pośmiać się, jednym słowem – zre- laksować po dniu pełnym stresów. Dziś dla wielu z nas takie wspólne kola- cje są rzadkością. Warto jednak wrócić do tradycji i kultywować stare sprawdzone wzorce. Z pewnością wszyscy będą zadowoleni. Kolacja wcale nie musi być specjalnie wyszukana. Ważne jest, aby jej uczestnicy czuli się przyjemnie zrelaksowani. Samo jedzenie jest rzeczą zmysłową, miłą, jednocześnie dającą szalenie dużo rozmaitych przyjemno- ści, chodzi nie tylko o nasycenie się, ale biesiadowanie i rozmawianie. Zaproszenie do stołu często bywa początkiem gry miłosnej. Kto potrafi docenić rozkosze podniebienia, najczęściej jest smakoszem w miłości. Wspólne przyrządzanie smakołyków i delektowanie się nimi podczas ro- mantycznej kolacji może być początkiem obiecującej nocy... W książce Kolacje smacznie i zdrowo przepisy zostały podzielone na dziewięć grup, tak jak zostały podzielone przyprawy ziołowe w Diecie Funkcjonalnej Lecha Tkaczyka. Do każdego przepisu proponuję Państwu 1 Więcej informacji na temat Diety Funkcjonalnej szukaj w książce Lecha Tkaczyka Dieta Funkcjonalna. Samoleczenie ziołami w kuchni, wydanej nakładem Wydawnictwa ASTRUM, Wrocław 2003. Wstęp 11 lecznicze zioła oraz kulinarne mieszanki przyprawowe, które wpływają ko- rzystnie na zdrowie – zwiększają siły witalne i odporność organizmu, po- prawiają koncentrację, usprawniają pracę przewodu pokarmowego itp. W ramach każdej grupy wyodrębniłam przepisy na kolacje codzienne oraz uroczyste, co ważne, łatwe do przygotowania, niewymagające spę- dzania w kuchni wielu godzin. Przepisy zostały zestawione tak, że mogą służyć całej rodzinie, bowiem dania według nich przyrządzone dostarczą niezbędnych składników i kalorii. Potrawy można dobierać według indy- widualnych potrzeb i możliwości zdrowotnych. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Życzę smacznego! Kolacje odtruwające i odmładzające – hamujące procesy starzenia, antynowotworowe Czy możemy żyć wiecznie? Nie. A czy możemy żyć długo? Owszem, i to ciesząc się dobrym zdrowiem, sprawnością i aktywnością aż do późnego wieku. Pamiętajmy, że najważniejszym czynnikiem zwiększającym szanse na długie i zdrowe życie jest prawidłowe odżywianie. Klucz do długowieczności leży w zredukowaniu naszego kontaktu ze szkodliwymi związkami – wolnymi rodnikami – i ochrony przed nimi, po- legającej na zwiększeniu spożycia przeciwutleniaczy. Wolne rodniki są neutralizowane przez przeciwutleniacze – witaminy C i E, beta-karoten, selen, miedź i cynk. Niezwykle pomocna w oczysz- czaniu organizmu ze szkodliwych związków jest dieta odtruwająca. Dieta ta bazuje na warzywach i owocach, zwłaszcza takich jak kapusta, brukselka, soja, czosnek, cebula, seler, pomidory, marchew, papryka, kalafior, brokuły, szparagi, szpinak, kukurydza, cukinia, bakłażany, cytrusy i wiele innych. Najlepiej byłoby zatem, aby naszą kolację stanowiły przede wszystkim surówki i sałatki. Warto też, abyśmy do ich sporządzenia wykorzystywa - li także różne ziarna, np. słonecznika, dyni, sezamu oraz olej tłoczony na zimno. Olej taki zawiera kwas linolowy niezwykle ważny dla regeneracji komórek. W odtruwaniu i odmładzaniu organizmu pomocna jest Dieta Funkcjo- nalna. Poleca ona wiele ziół i mieszanek, które mogą być dodawane do wszystkich potraw i sprawiają, że potrawy te stają się zdrowsze. Do grupy ziołowych przypraw odtruwających, oczyszczających i od- mładzających należą: boże drzewko, hyzop, fiołek, lubczyk, lukrecja gładka, jemioła, liście borówki czernicy, kora sosny, kasztanowca, kaliny koralowej, pączki 14 Kolacje odtruwające i odmładzające sosny, liść porzeczki, jałowiec, nagietek lekarski, werbena, malwa, czo- snek, aloes, nasturcja, drapacz lekarski, tatarak, aronia, papryka, cyna- mon, imbir, kurkuma, kardamon, ruta, chmiel, dziurawiec, głóg, ser- decznik, mięta, bławatek, liść brzozy, bobrek trójlistkowy, ostrożeń warzywny, szanta zwyczajna. Na bazie tych ziół sporządzono mieszankę przyprawową ZDROWIE (boże drzewko, fiołek trójbarwny, lubczyk, lukrecja, nagietek, ostrożeń warzyw- ny, rzepik) oraz herbatę ziołową ZDRÓWKO, pełniące funkcje leku rewi- talizującego, wychwytującego wolne rodniki, hamujące procesy starzenia i wspomagające leczenie chorób nowotworowych. A zatem, planując kolacje, uwzględniajmy w nich przede wszystkim różne gatunki owoców i warzyw i nie zapominajmy o dobroczynnych rośli- nach leczniczych. K O L A C J E C O D Z I E N N E DANIA ZIMNE SAŁATKI Sałatka kalifornijska 1 porcja – 340 kcal 1/2 ugotowanego lub upieczonego kurczaka, 2 puszki kukurydzy, 6 plastrów ananasa, 3-4 łodygi selera naciowego, 1/2 główki sałaty lodowej, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka curry, sól Z zimnego kurczaka zdjąć skórę, wyjąć kości, a mię- so pokroić na nieduże kawałki. Kukurydzę osączyć na sitku, plastry ananasa osączyć i pokroić, łodygi selera oczyścić z włókien i cienko pokroić. Majo nez wymieszać z jogurtem, curry i solą. Wszystkie skład- niki połączyć, wymieszać i przełożyć do salaterki wyłożonej umytą, osuszoną i pokrojoną w szerokie paski sałatą lodową. Seler naciowy można zastąpić dużą ilością po- siekanej natki pietruszki, a sałatę – cykorią. Curry zaostrza smak dania, a szczególny aromat pobudza apetyt nie tylko na potrawę... Można użyć mieszanki przyprawowej ZDROWIE Kukurydza zawiera substancję – zeaksantynę – która blokuje ak- tywność wolnych rodników. Jogurt m.in. ułatwia odtruwanie orga- nizmu z toksyn. 16 Przyprawy ziołowe wzmagają oczyszcza- jąco-odtruwające właściwości potrawy. Można użyć mieszanek przyprawowych ZDROWIE, SAŁATKOWA Kolacje odtruwające i odmładzające Sałatka oczyszczająca 1 porcja – 320 kcal 2 szkl. warzyw zielonolistnych, 1 pomidor, 10 dag pieczonego indyka, 3 dag sera feta Sos: 1 łyżka oliwy z oliwek, sok z ½ cytryny, 1 łyżka posiekanej bazylii, bożego drzewka, werbeny lub lubczyku Warzywa zielonolistne dokładnie umyć, osączyć i porwać na małe kawałki. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki i podzielić na cząstki. Indyka i ser pokroić w drobną kostkę. W dużej misce wymieszać oliwę z sokiem z cytryny i posiekaną bazylią lub innymi ziołami. Dodać warzywa, indyka i ser. Dokładnie, ale bardzo delikatnie wymieszać – tak aby wszyst- kie składniki pokryły się sosem. Mięso indycze zawiera m.in. potas, pomagający w usuwaniu pro- duktów przemiany materii z organizmu. Warzywa zielonolistne są cennymi przeciwutleniaczami – pozwalają długo zachować młodość. Kolacje odtruwające i odmładzające Sałatka paryska 1 porcja – 150 kcal 4 twarde pomidory, 1 ogórek sałatkowy, 2 nieduże cebule, 2-3 jajka ugotowane na twardo, kilkanaście oliwek nadziewanych papryką lub anchois, 2-3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu, sól Pomidory pokroić w cząstki, ogórek w plasterki, ce- bulę w piórka, jajka grubo posiekać. Na talerzu lub okrągłym półmisku ułożyć najpierw pomidory, po- tem – nieco mniejszym kołem – ogórki i posypać je cebulą. Równomiernie rozłożyć na sałatce oliwki, polać oliwą, posypać jajkami i pieprzem. Posolić tuż przed podaniem na stół, żeby warzywa nie pu- ściły soku. Podawać z pieczywem. 17 Sałatkę warto posypać świeżymi listkami lubczyku, który stosuje się do odtruwania i oczyszczania układu wydalniczego, nerek i pęcherza moczowergo. Można użyć mieszanek przyprawowych SAŁATKOWA, ZDROWIE Znajdujący się w pomidorach likopen to silny przeciwutleniacz, potężna broń w walce z nowotworami (zwłaszcza rakiem prosta- ty). Ogórki wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu. Są mo- czopędne. Sałatka Coleslaw 1 porcja – 140 kcal 30 dag białej kapusty, 20 dag marchwi, 1 cebula, 1 jabłko, 5 dag rodzynek, 100 ml majonezu, 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz, cukier Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, poszatkować. Marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Posiekać jabłko i obraną cebulę. Jabłko Cennym uzupełnieniem sałatki może być ostrożeń warzywny. Można użyć mieszanek przyprawowych SAŁATKOWA, ZDROWIE 18 Kolacje odtruwające i odmładzające skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Ro- dzynki dokładnie umyć, osączyć. Wymieszać przy- gotowane składniki, dodać majonez ze śmietaną. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Warzywa walczą z rakiem. Kapusta obok jogurtu znajduje się na czele największych wrogów nowotworów. Mięta m.in. usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Można użyć mieszanek przyprawowych RELAKS, SAŁATKOWA Bukiet świeżych sałat, warzyw i kiełków 1 porcja – 120 kcal 1 sałata lodowa, 1 sałata radicchio, garść rukoli, garść roszponki, 4 ogórki małosolne, 1 pomidor ma- linowy, 1 kalarepa, 2 marchewki, 1 żółta papryka, 1 awokado, po 10 dag kiełków słonecznika, socze- wicy i lucerny, 5 łyżek ziaren słonecznika, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, kilka listków mięty, sól ziołowa Warzywa oczyścić, umyć i osuszyć. Kalarepę po- kroić w cienkie słupki, paprykę w paski, ogórek i marchew w plasterki, pomidor i awokado w grubą kostkę. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patel- ni i ostudzić. Sałatę i listki mięty porwać na mniej- sze kawałki, dodać ziarna, kiełki, pokrojone warzy- wa i awokado, polać oliwą i sokiem z cytryny, po solić, delikatnie wymieszać i od razu podawać. Kiełki roślin mają ogromne znaczenie w procesie oczyszczania or- ganizmu. Uzupełniają niedobory cennych składników w orga- nizmie, m.in. witamin C i E. Kolacje odtruwające i odmładzające Sałatka na ciepło 1 porcja – 180 kcal 1 mały kalafior biały, 1 kalafior zielony, 20 dag groszku cukrowego lub fasolki szparagowej (albo groszku mrożonego), 4 marchewki, 1 l bulionu wa- rzywnego, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu winne- go, 5 łyżek oleju, 2 łyżki keczupu, pieprz, sól Umyć kalafiory i rozdzielić na różyczki. Groszek lub fasolkę opłukać, marchewki oczyścić i pokroić w słupki. Bulion podgrzać z sosem sojowym. Krót- ko obgotować warzywa i osączyć. Ocet winny, olej i keczup dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pie- przem i polać gorące warzywa. 19 Do sałatki warto dodać rzepik, który pełni funkcję zioła odtruwającego, oczyszczającego wątrobę. Można użyć mieszanki przyprawowej ZDROWIE Fasolka szparagowa to prawdziwe źródło młodości. Jest bogata w kwasy nukleinowe i wartościowe białko. Wspaniale oczyszcza organizm. Sałatka kolorowa 1 porcja – 150 kcal 1 brokuł, 3 pomidory, 1 cebula, 2 jajka na twardo, 2 ząbki czosnku, 1 szkl. majonezu, 1 pęczek szczy- piorku, sól, pieprz Brokuł podzielić na różyczki i wrzucić do gotującej się, osolonej wody na 5 minut. Odcedzić. Pomidory naciąć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drob- no posiekać. Jajka pokroić w półplasterki. Warzywa Cennym komponentem sałatki może być boże drzewko. Można użyć mieszanki przyprawowej SAŁATKOWA 20 Kolacje odtruwające i odmładzające i jajka delikatnie wymieszać, posypać solą oraz pie- przem. Przed podaniem polać majonezem i posypać posiekanym szczypiorkiem. Brokuły wykazują właściwości antynowotworowe, znajdujący się w pomidorach barwnik – likopen – to silny przeciwutleniacz. Do sałatki można dodać nagietek lekarski, wykazujący właściwości antyoksydacyjne. Można użyć mieszanki przyprawowej ZDROWIE Sałatka kawaleryjska 1 porcja – 110 kcal 20 dag marchewki, 1 rzodkiew, 30 dag jabłek, 2 łyżki soku z pomidorów, 3 cebulki dymki, 30 dag płatków owsianych, 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich, 1 cytryna, sól, cukier Obrać marchewki i rzodkiew, drobno je zetrzeć i polać sokiem z pomidorów. Całość dobrze wymie- szać. Posypać solą, cukrem, dodać drobno posieka- ną dymkę i sok z cytryny. Masę wymieszać. Następ- nie polać mieszanką z tartych jabłek, drobno po siekanych orzechów i płatków owsianych, pod- smażonych na patelni. Całość wymieszać, schłodzić i podawać na stół. Płatki owsiane dostarczą organizmowi ogromnej porcji energii. Marchew działa odmładzająco i powstrzymuje starzenie się orga- nizmu. 21 Przyprawy ziołowe świetnie oczyszczają organizm. Można użyć mieszanki przyprawowej KALORIA Kolacje odtruwające i odmładzające PASTY KANAPKOWE Pasta wyjątkowa 1 porcja – 230 kcal 25 dag wątróbek drobiowych, 1 cebula, 3 łyżki ko- niaku, 20 dag masła, 2 łyżeczki mielonej gorczycy, 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki, ¼ łyżki wy- mieszanych ziół: imbiru, kolendry i rozmarynu, ¼ ły- żeczki startej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka soli, pieprz cayenne Wątróbki umyć, zalać zimną przegotowaną wodą i gotować mniej więcej 15 minut pod przykryciem. Następnie osączyć i zmiksować z posiekaną cebulą, masłem, koniakiem i przyprawami, wymieszać z zie- leniną. Pastę mocno schłodzić w lodówce. Wątróbka dostarcza m.in. witaminy H (biotyny), witamin z gru- py B, E i D, dzięki którym dłużej można cieszyć się dobrą formą. Cebula zawiera allicyn, związek siarki o silnym działaniu odtru- wającym. 22 Czosnek dostarcza związków chemicznych działających odmładzająco. Kminek usprawnia trawienie, działa moczopędnie. Można użyć mieszanek przyprawowych KRÓLEWSKA, ZDROWIE Kolacje odtruwające i odmładzające Pasta rybna 1 porcja – 198 kcal 15 dag gotowanej ryby, 15 dag twarogu, 2 łyżki startego sera żółtego, 3 łyżki majonezu, 2 zmiażdżo- ne ząbki czosnku, mielony kminek, sól, pieprz Rybę i twaróg zmielić. Następnie zmiksować z żół- tym serem, majonezem i czosnkiem. Doprawić kminkiem, solą i pieprzem. Wstawić na pół godziny do lodówki. Żółty ser zawiera m.in. witaminy A, C, D, E, K, które są skuteczną bronią w walce z wolnymi rodnikami. Kalina koralowa wspomaga odtruwanie organizmu. Można użyć mieszanki przyprawowej RELAKS Pasta orzechowa 1 porcja – 210 kcal 25 dag twarogu, 3 łyżki majonezu, sól, biały pieprz, pieprz cayenne, 5 kropli sosu tabasco, 5 dag rodzy- nek, po ½ strąka czerwonej, zielonej i żółtej papryki, szczypta kaliny koralowej, 10 dag posiekanych orzechów włoskich Twaróg zemleć. Wymieszać z majonezem, dopra- wić solą, białym pieprzem, pieprzem cayenne i so- sem tabasco. Rodzynki sparzyć, osuszyć i dodać do masy. Strąki papryki drobno pokroić i wmieszać do Kolacje odtruwające i odmładzające pasty. Na końcu wsypać posiekane orzechy i kalinę koralową. Całość wymieszać i schłodzić przed po- daniem w lodówce. 23 Rodzynki m.in. odpowiadają za prawidłową gospodarkę wodną organizmu. Pasta sojowa 1 porcja – 180 kcal 20 dag białego sera, 15 dag ugotowanej soi, 3 łyżki masła, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 1 mała cebulka, ¼ łyżeczki ostrej papryki, ¼ łyżeczki słod- kiej papryki, 2 łyżki szczypiorku i szczypta bożego drzewka, sól i pieprz Ugotowaną soję i biały ser zemleć, a następnie zmiksować z masłem, przecierem pomidorowym, cebulą, solą, pieprzem oraz papryką. Pastę przed podaniem schłodzić w lodówce. Posypać szczypior- kiem i bożym drzewkiem. Można użyć mieszanki przyprawowej ZDROWIE Soja ma duży poziom fitoestrogenów, co może pomóc w zapobie- ganiu rakowi piersi i jajników. 24 Oregano działa żółciopędnie ułatwia trawienie. Można użyć mieszanki przyprawowej KAPŁON Kolacje odtruwające i odmładzające DANIA GORĄCE Zapiekanka z kurczakiem 1 porcja – 360 kcal 2 piersi kurczaka bez skóry, 3 duże ziemniaki, po- dzielone na 8 części, 1 łyżka oliwy, 1 zielona papry- ka pokrojona w paski, 3 dojrzałe pomidory, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 2 szkl. bulionu drobiowe- go, 2 łyżeczki suszonego oregano, sól, pieprz Oliwę podgrzać w żaroodpornym naczyniu na śred- nim ogniu. Piersi kurczaka podzielić na pół, umyć, oprószyć solą, pieprzem i obsmażyć z obu stron. Przełożyć kurczaka na talerz i przykryć. Pozostałe składniki (oprócz pomidorów, przecieru i bulionu) wsypać do naczynia i podsmażać 10-15 minut, aż będą prawie miękkie. Dodać pokrojone w kostkę po- midory, przecier i bulion. Doprowadzić do wrzenia. Dodać piersi kurczaka, przykryć naczynie i wsta- wić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 °C na 45 minut. Mięso kurczaka jest źródłem witamin A, B3, B6, K, a także sodu, potasu i magnezu. Warzywa podnoszą walory zdrowotne potrawy. 25 Do potrawy warto dodać bożego drzewka, rzepiku lub hyzopu. Można użyć mieszanek przyprawowych ZDROWIE, KAPŁON Kolacje odtruwające i odmładzające Warzywna zapiekanka 1 porcja – 330 kcal 2 pomidory, 20 dag zielonego groszku, 3 łyżki oleju, 2 marchewki, kawałek selera, 2 dymki, szczypior, 2 ząbki czosnku, 30 dag gotowanej piersi kurczaka, 3 łyżki tartego sera, 2 łyżki mąki kukurydzianej, kilka łyżek jogurtu, płatki migdałowe, sól, pieprz, cukier Marchew i seler umyć, obrać i obgotować w osolo- nym wrzątku, posiekać. Pomidory umyć, sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę. Groszek wyłuskać i obgotować we wrzącej wodzie z solą i cukrem. Cebulę oraz czosnek obrać, drobno posiekać. Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z warzy- wami, przyprawić solą i pieprzem. Naczynie żaro- odporne wysmarować 2 łyżkami oleju, włożyć mię- so z warzywami (można dodać kilka łyżek jogurtu), skropić resztą oleju, wyrównać powierzchnię. Ser wymieszać z mąką kukurydzianą i jogur- tem. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmie- tany. Rozsmarować ją na zapiekance i posypać mig- dałami. Wstawić do piekarnika, zapiekać, aż na po- wierzchni utworzy się chrupiąca skórka. Potrawa dostarcza cennych przeciwutleniaczy, m.in. beta-karote- nu, witamin C i E oraz cynku i miedzi. 26 Cennym uzupełnieniem potrawy może być boże drzewko lub hyzop. Można użyć mieszanek przyprawowych KALORIA, ZDROWIE Kolacje odtruwające i odmładzające Mussaka z bakłażanami 1 porcja – 700 kcal 50 dag bakłażanów, 60 dag ziemniaków, 50 dag mielonego mięsa, 3 jajka, ¼ l mleka, po 50 dag po- midorów i cukinii, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, sól, 1 łyżka rozmarynu, pieprz, 1 łyżka tymianku, 140 ml oleju Bakłażany umyć i pokroić w plastry. Natrzeć solą i odstawić na mniej więcej 30 minut. Plastry osą- czyć i osuszyć. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plastry, blanszować 5 minut i odcedzić. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem. Na dnie rozłożyć ziemniaki, następnie bakłażany. Ca- łość posypać rozmarynem. Sparzone i obrane pomi- dory oraz umyte cukinie pokroić w plastry i dusić na oleju 5 minut. Cebulę i czosnek oczyścić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać mięso i podsma- żyć. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i zmiaż- dżonym czosnkiem. Dodać pomidory i cukinię, de- likatnie wymieszać. Masę mięsną wyłożyć na ba - kłażany. Jajka rozkłócić, wlać mleko, wymieszać i polać mussakę. Piec mniej więcej 40 minut w tem- peraturze 200 °C. Bakłażany zawierają substancje fitochemiczne, zapobiegające po- wstawaniu nowotworów. Obniżają ciśnienie krwi i regulują pracę serca. 27 Gałka muszkatołowa wspomaga funkcje naprawcze układu trawiennego. Można użyć mieszanki przyprawowej ZDROWIE Kolacje odtruwające i odmładzające Lasagne ze szpinakiem 1 porcja – 570 kcal 60 dag mrożonego szpinaku, 1 ząbek czosnku, 30 dag serka homogenizowanego, 12 dag śmietany kre- mówki, 10 dag startego parmezanu, 3 jajka, sól, pieprz, zmielona gałka muszkatołowa, tłuszcz do posmarowania formy, 20 dag płatów lasagne, 3 dag schłodzonego masła Szpinak rozmrozić. Czosnek oczyścić i posiekać. Serek wymieszać ze śmietaną, 6 dag parmezanu i jaj- kami na gładką masę. Dodać czosnek, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Naczynie żarood- porne posmarować tłuszczem. Dno naczynia wyło- żyć płatami lasagne, rozłożyć porcje szpinaku, na- stępnie masy twarożkowej. Czynności powtarzać do wyczerpania składników – ostatnią warstwę po- winien stanowić szpinak. Zapiekankę posypać pozostałą porcją parmeza- nu i masłem pokrojonym w wiórki. Naczynie umie- ścić w piekarniku w połowie jego wysokości. La- sagne piec 35 minut. Zapiekankę podawać gorącą. Liście szpinaku są prawdziwą skarbnicą beta-karotenu, który jest silnym przeciwutleniaczem, skutecznie chroniącym komórki przed uszkodzeniami mogącymi zapoczątkować rozwój nowotworu. 28 Estragon można zamienić bożym drzewkiem, które wykazuje silniejsze działanie lecznicze. Można użyć mieszanki przyprawowej KRÓLEWSKA Kolacje odtruwające i odmładzające Flądra z grilla 1 porcja – 221 kcal 60 dag filetów z flądry ze skórką (4 połówki), sok z ½ cytryny, sól, pieprz, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 1 łyżeczka świeżego, posiekanego estragonu (lub ½ łyżeczki suszonego), 4 łyżeczki miękkiego masła ziołowego, olej Starannie umyć filety i osuszyć papierowym ręczni- kiem. Skropić sokiem z cytryny. Rozetrzeć dokład- nie masło z estragonem oraz czosnkiem, przykryć i wstawić do lodówki. Oprószoną solą i pieprzem oraz posmarowaną olejem rybę położyć na grillu skórką do dołu, piec 4-5 minut, odwrócić filet i smażyć następnie 4-5 mi- nut, aż mięso będzie się łatwo rozdzielać i nabierze mlecznobiałej barwy. Usmażoną rybę wyłożyć na półmisek (skórą do dołu), na każdym filecie poło- żyć po łyżeczce masła ziołowego. Podawać z su- rówkami lub pełnoziarnistym pieczywem. Ryby są jednym z najzdrowszych i najbardziej wartościowych po- karmów. Dostarczają m.in. bardzo cennych tłuszczów. Kolacje odtruwające i odmładzające Brokuły z jogurtem lub śmietaną 1 porcja – 180 kcal 1 kg brokułów, 1 pęczek natki pietruszki, 1 pojemni- czek śmietany lub naturalnego jogurtu, cukier, sól, pieprz Brokuły umyć, łodygi naciąć na krzyż, włożyć ró- życzkami do góry do lekko osłodzonego wrzątku. Po 5 minutach gotowania posolić i gotować jeszcze 5 minut. Miękkie odcedzić i jeszcze ciepłe pokroić na nieduże kawałki. Śmietanę lub jogurt osolić, do- dać pieprzu, lekko podgrzać. Polać ciepłe brokuły, posypać natką pietruszki. Podawać z dowolną kaszą. 29 Potrawę dobrze przyprawić odrobiną czosnku. Można użyć mieszanki przyprawowej ZDROWIE Brokuły są bogate w beta-karoten, a także inne witaminy i mine- rały. Zawierają ogromną ilość potasu, a także umiarkowaną ilość wapnia, kwasu foliowego i selenu. Pasztet sojowy 1 porcja – 190 kcal 2 filiżanki ugotowanej soi, 50 dag pieczarek, 4 cebu- le, 3 jajka, 2 średniej wielkości selery, 1 pietruszka, 5 łyżek oliwy, przyprawy ziołowe, sól, pieprz Pieczarki umyć, pokroić i podsmażyć na 4 łyżkach oliwy. Dodać posiekane cebule i razem poddusić. Pietruszkę oraz seler umyć, obrać i ugotować. Pie- czarki, warzywa i soję zemleć, dodać żółtka, przy- prawić do smaku, wymieszać. Na końcu delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec 30-40 mi- Pasztet można przyprawić zmielonymi ziołami odtruwającymi, np. bożym drzewkiem, lubczykiem, bobrkiem trójlistkowym. Można użyć mieszanki przyprawowej ZDROWIE
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Kolacje smacznie i zdrowo
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: