Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00224 004013 12915127 na godz. na dobę w sumie
Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć - ebook/epub
Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć - ebook/epub
Autor: Liczba stron: 43
Wydawca: Wydawnictwo Psychoskok Język publikacji: polski
ISBN: 978-8-3790-0778-3 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> ogólne
Porównaj ceny (książka, ebook (-55%), audiobook).

 

Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć to książka kucharska autorstwa Pani Elżbiety.

 

„ Najdawniej używane i znane przetwory owocowe, chluba naszych babek i prababek, — bo nawet w dawnych, bardzo dawnych czasach, kiedy znano tylko cukier trzcinowy, który nietylko był rzadkim przysmakiem, i który wtedy zwano „Kandyzbrot“, — już wyrabiano ogromne ilości konfitur, na oczyszczonym, tak zwanym „kijowskim sposobem“, miodzie. Wczasie wojny światowej i w pierwszych latach po niej, kiedy o cukier biały trudno było, a nasze polskie podniebienia nie mogły się tak łatwo, jak niemieckie, pogodzić z ohydnym smakiem wygotowanego z buraków cukrowych, nieoczyszczonego syropu, konfitury stały się rzadkością, wyszły prawie z użycia. Odzwyczajono się od nich, zastąpiono je różnemi nieznanego składu karmelkami i marmeladami, twierdzono nawet, że konfitury są rzeczą kosztowną i zbędną, zapominano o tem, że się pozbawia dzieci i osoby starsze zdrowego i pożywnego przysmaku, a daje im różne surogaty, nieraz może szkodliwe dla zdrowia.”

 

W książce znajdziemy następujące przepisy:

 

I. KONFITURY

1. Rabarbarum.

2. Czereśnie.

3. Poziomki i truskawki.

4. Róża.

5. Agrest.

6. Orzechy włoskie.

7. Maliny.

8. Porzeczki.

9. Morele, renklody, śliwki.

10. Gruszki.

11. Jabłuszka rajskie i syberyjskie.

12. Głóg i dereń.

13. Melon i arbuz.

14. Pigwy.

15. Berberys.

16. Borówki.

17. Brzoskwinie.

18. Ananas.

19. Żórawiny.

20. Pomarańcze.

21. Cytryny.

22. Kasztany.

II. GALARETY

23. Galareta agrestowa.

24. Galareta porzeczkowa.

25. Galarety: poziomkowa, truskawkowa lub wiśniowa.

26. Galareta malinowa.

27. Galareta jabłeczna.

III. DŻEMY

28. Dżem z jabłek.

29. Dżem truskawkowy.

30. Dżem porzeczkowy.

31. Dżem wiśniowy.

32. Dżem agrestowy.

33. Dżem śliwkowy.

34. Dżem morelowy.

35. Dżem pomarańczowy.

IV. SOKI OWOCOWE Z CUKREM (syropy)

36. Syrop truskawkowy.

37. Sok poziomkowy.

38. Sok malinowy.

39. Sok porzeczkowy.

40. Sok wiśniowy.

41. Sok jeżynowy.

42. Sok berberysowy.

43. Syrop pomarańczowy.

44. Syrop cytrynowy.

45. Syrop żórawinowy.

V. KOMPOTY

46. Czereśnie.

47. Wiśnie.

48. Truskawki.

49. Maliny.

50. Agrest i porzeczki.

51. Renklody i mirabelki.

52. Morele, brzoskwinie i śliwki.

53. Gruszki.

54. Melon.

VI. MARYNATY OCTOWE

55. Śliwki w occie.

56. Wiśnie w occie.

57. Gruszki w occie.

58. Melon w occie.

VII. SOKI I KONSERWY OWOCOWE BEZ CUKRU

59. Sok żórawinowy.

60. Sok malinowy.

61. Sok agrestowy.

62. Sok porzeczkowy.

63. Agrest w butelkach.

64. Jagody czarne.

VIII. OWOCE MOCZONE

65. Jabłka moczone.

66. Borówki moczone.

IX. MARMELADY, SERY, POWIDŁA

67. Marmelada jabłeczna.

68. Ser jabłeczny.

69. Marmelada malinowa.

70. Marmelada agrestowa.

71. Marmelada pomarańczowa.

72. Marmolada głogowa.

73. Marmelada ze śliwek.

74. Powidła śliwkowe.

75. Powidła z borówek.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:



Czytaj dalej...
Czytaj dalej...
Pobierz darmowy fragment (epub)

Gdzie kupić całą publikację:

Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: