Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00790 016595 13628545 na godz. na dobę w sumie
Konopie - cud natury. Zdrowotne zastosowanie nasion i oleju konopnego - ebook/pdf
Konopie - cud natury. Zdrowotne zastosowanie nasion i oleju konopnego - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 170
Wydawca: Vital Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-65404-93-0 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> zdrowie
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

Konopie siewne zaliczane są do superżywności. Nasiona opisywanej rośliny pozbawione są substancji psychoaktywnych, w tym THC. Można ją spożywać w postaci nasion, oleju, jak również suszonych liści. Zawierają wszystkie potrzebne do życia aminokwasy i niezbędne kwasy tłuszczowe oraz stanowią jedno z najbogatszych źródeł białka. Charakteryzują się idealną równowagą kwasów omega-3 i omega-6. Zmniejszają problemy skórne, poprawiają pamięć i trawienie, oczyszczają jelita, wzmacniają kości i system odpornościowy oraz posiadają działanie przeciwnowotworowe. Pobudzają także zdolności do samoleczenia, regenerują organizm na poziomie komórkowym, zapobiegają chorobom układu krążenia i cukrzycy, a także zwalczają stany zapalne. Jedna roślina, wiele możliwości.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

Redakcja: Irena Kloskowska Skład: Aleksnadra Lipińska PRojekt okładki: Aleksandra Lipińska tłumaczenie: Małgorzata Rzepka Wydanie I BIAŁYSTOK 2017 ISBN 978-83-65404-93-0 Copyright © 2013 Schirner Verlag, Darmstadt, Germany Original Title: Super Food Hanf Eiweißwunder und Heilmittel © Copyright for the Polish edition by Wydawnictwo Vital, Białystok 2015 All rights reserved, including the right of reproduction in whole or in part in any form. Wszelkie prawa zastrzeżone. Żadna część tej publikacji nie może być powielana ani rozpowszechniana za pomocą urządzeń elektronicznych, mechanicznych, kopiujących, nagrywających i innych bez pisemnej zgody posiadaczy praw autorskich. Porady zawarte w niniejszej książce są starannie opracowane i sprawdzone. Nie mogą one jednak zastępować profesjonalnej porady lekarskiej. Wszelkie informacje zawarte w niniejszej książce podane są bez gwarancji ze strony autorki i wydawnictwa. Odpowiedzialność autorki, wydawnictwa i jego zleceniobiorców za uszczerbek na zdrowiu, szkody materialne i majątkowe jest wykluczona. Książka zawiera odnośniki do stron internetowych, na zawartość których wydawnictwo nie ma wpływu. Wydawnictwo nie bierze odpowiedzialności za zawartość tych stron. Odpowiada za nią obecny usługodawca lub administrator stron. 15-762 Białystok ul. Antoniuk Fabr. 55/24 85 662 92 67 – redakcja 85 654 78 06 – sekretariat 85 653 13 03 – dział handlowy – hurt 85 654 78 35 – www.vitalni24.pl – detal strona wydawnictwa: www.wydawnictwovital.pl sklep firmowy: Białystok, ul. Antoniuk Fabr. 55/20 Więcej informacji znajdziesz na portalu www.odzywianie24.pl PRINTED IN POLAND Spis treści Wstęp ................................................................................. 7 Dlaczego superżywność? ................................................ 11 Nasiona – skoncentrowana siła substancji odżywczych .................................................................... 17 Konopie - roślina pełna korzyści ..................................... 21 O historii konopi ............................................................... 25 Botanika roślin konopnych i wartość odżywcza nasion ..... 31 Konopie – antyoksydacyjny skarb .................................. 41 Dlaczego właściwe białka są tak ważne ....................... 45 Konopne kwasy tłuszczowe – naturalny, najlepiej zrównoważony olej ........................................................ 57 Kwas gamma-linolenowy – wyjątkowa substancja ..... 71 Nasiona konopi i olej konopny – dobre źródła witaminy E .... 79 Inne wartościowe substancje witalne w konopiach i ich znaczenie dla naszego zdrowia ............................ 87 Konopie w medycynie tradycyjnej ................................. 97 Lecznicze działania konopi od A do Z ........................... 103 Konopie jako lek ................................................................ 109 O aspekcie prawnym konopi .......................................... 115 Zalety konopi od A do Z .................................................. 121 Kosmetyki naturalne wytwarzane z konopi .................. 129 Konopie jako produkt luksusowy .................................... 137 Konopie w kuchni – przepisy i nie tylko ........................ 141 Zdrowie odżywianie to nie wszystko! ........................... 157 O Autorce .......................................................................... 161 Bibliografia ........................................................................ 165 Wykaz ilustracji ................................................................ 169 WSTĘP Konopie przeżywają wreszcie swój zasłużony renesans jako pro- dukt spożywczy, leczniczy, jako surowiec dla tekstyliów i surowiec o wielu innych zastosowaniach. „Chcesz nas upalić?” – słyszę cza- sem od uczestników seminarium, kiedy podczas przerwy częstuję ich miseczką z nasionami konopi, które wyglądają jak ciemne zia- renka gryki. Uspokajam ich wtedy, mówiąc, że ziarna konopi nie mają żadnych odurzających właściwości! Niestety, wskutek ogólnoświatowego zakazu stosowania marihu- any i kilkudziesięcioletniego zakazu uprawy konopi, nasiona i olej konopny zostały zepchnięte na margines. Jeszcze do momentu wy- buchu II wojny światowej olej konopny był lubianym i popularnym olejem roślinnym. Być może ta książka przyczyni się do ponowne- go docenienia konopi jako produktu spożywczego, ponieważ ich nasiona niewątpliwie należą do najbardziej wartościowych roślin oleistych, które od tysięcy lat wykorzystywane są w ludzkiej diecie. Dopiero od niedawna – od roku 1996 – Unia Europejska wspiera powrót konopi niezawierających THC jako surowca od- nawialnego i źródła wartościowych włókien i nasion. Naukowcy przepowiadają konopiom świetlaną przyszłość jako roślinie na- siennej, oleistej i o wielu innych zastosowaniach. Konopie rosną bardzo szybko, nawet do wysokości 3,5 metra w ciągu roku. Mo- glibyśmy produkować z  nich wytrzymały papier i  tym samym chronić lasy. Obecnie w  sklepach ze zdrową żywnością oraz w sprzedaży wysyłkowej można dostać nasiona konopi pochodzą- 7 8 ce z upraw ekologicznych, tłoczone na zimno oleje konopne, jak również wiele innych produktów, takich jak makaron z konopi, konopne lody czy batoniki musli. Specjalistyczne sklepy wysyłko- we oferują atrakcyjne i wytrzymałe ubrania z konopi, jak również torby i plecaki wykonane z włókien konopnych. Konopie są jednym z surowców roślinnych o wszechstronnym zastosowaniu. Wiedziałeś, że Biblia Gutenberga została wydrukowana na papierze z konopi? I Deklaracja Niepodległo- ści USA również? Że pierwsze dżinsy marki Levi’s wykonane były z wytrzymałych włókien konopi? Że w  wielu amerykańskich stanach płacono w konopiach podatki? Konopie są prawdziwą superżywnością ze względu na bogactwo substancji witalnych i  swój antyoksydacyjny potencjał. W  ciągu ostatnich 50 lat zawartość substancji nieorganicznych w owocach i warzywach zmniejszyła się o ok. 60 , a zawartość witaminy C w jabłkach – o 80 . Superżywność pomaga podnosić poziom siły witalnej i radości z życia. Zwykłe produkty spożywcze mają war- tość odżywczą, superżywność ma coś jeszcze: pokazuje, że matka natura daje nam witaminy, substancje nieorganiczne, ważne kwasy tłuszczowe, enzymy, aminokwasy, antyoksydanty, roślinne związki pomocnicze i  bioflawonoidy. Konopie są bogate w  te substancje witalne, rosną bez potrzeby użycia substancji trujących, nie wy- magają modyfikacji podczas uprawy i przy tym są najstarszą rośli- ną uprawną. Dlatego też jesteśmy genetycznie przystosowani do ich spożycia. Produkty, takie jak konopie, wzmacniają nasz układ odpornościowy, pobudzają zdolności do samoleczenia, zapobiega- ją cukrzycy i chorobom układu krążenia, zwalczają stany zapalne 9 i dają nam energię oraz dobre samopoczucie. Są zdrowym dopin- giem energetycznym bez żadnych skutków ubocznych. Mnogość wartościowych substancji zawartych w oleju konop- nym* i w nasionach konopi sprawia, że produkty te należą do jed- nych z najzdrowszych w czasach, gdy produkty spożywcze stają się coraz bardziej ubogie w kwasy tłuszczowe. Wysokowartościo- we tłuszcze to podstawa dla osób odżywiających się świadomie. Tłuszcze nie sprzyjają otyłości, wręcz przeciwnie: zdrowe tłuszcze pomagają zachować szczupłą sylwetkę. Tylko dzięki spożywaniu zdrowych tłuszczów można zbudować masę mięśniową, dostar- czyć mózgowi lipidów niezbędnych do rozwoju komórek nerwo- wych i neuroprzekaźników oraz zachować psychiczną równowagę i dobrą formę umysłową. Osoby, które chcą zrezygnować ze spożywania białka pocho- dzenia zwierzęcego, znajdą w  konopiach idealne źródło z kompletnym profilem ami- nokwasowym: zawarte są w nich wszystkie nasycone i  nienasycone kwasy tłuszczowe i to dokładnie w takich proporcjach, jakich potrzebuje ludzkie ciało. Nasiona konopi i pozyskiwany z nich olej dzięki zawartości witaminy E, witamin grupy B oraz magnezu chronią nasz orga- nizm przed stresem oksydacyjnym spowodowanym przez wolne rodniki oraz przed chorobami zwyrodnieniowymi. Nasza obecna dieta zawierająca dużo cukru, tłuszczów pocho- dzenia zwierzęcego, soli i substancji dodatkowych znacząco różni się od diety, na której ludzkość się „wychowała”. W zaleceniach dotyczących żywienia wydanych przez rząd Stanów Zjednoczo- nych można przeczytać: „Pożywienie, które obecnie spożywamy, * Olej konopny dostępny jest w sklepie www.vitalni.24.pl (przyp. wyd. pol.). 10 nie ma konkretnego celu. Poziom ryzyka związany z konsumpcją tego typu produktów jest wysoki. Dlatego też pytanie, które mu- simy sobie zadać, nie brzmi: „Dlaczego powinniśmy zmienić naszą dietę?”, lecz: „Czy istnieje jakiś powód, aby jej nie zmieniać?”1. Konopie działają korzystnie na ciało i umysł, wzmacniają nasze zdrowie i dobrze smakują. Dlatego też w żadnej świadomej diecie nie powinno zabraknąć słodkich nasion konopi czy przyjemne- go w  smaku oleju konopnego. Produkty te powinny odzyskać przypisywane im od stuleci znaczenie w naszej diecie i w sztuce lekarskiej. Konsumpcja wysokowartościowych, pierwotnych pro- duktów pełnych substancji witalnych takich jak konopie, jest na dłuższą metę opłacalna. Spożywając konopie, można się poczuć tak, jakby było się zdolnym do sprostania życiu i jego wyzwaniom. Nie chodzi tu o wiarę, lecz o to, by wypróbować to na własnej skórze, bo doświadczenie jest najlepszym nauczycielem. Zdrowie może mieć słodki smak. Już Hipokrates mówił: „Niech pożywie- nie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”. 1 Koerber, Karl i Leitzmann, Claus: „Vollwert-Ernährung“, Haug, 11. wydanie 2012, str. 207. Dlaczego SUPERŻYWNOŚĆ? Superżywność jest na ustach wszystkich, ten termin stał się mod- nym słowem. Już Sebastian Kneipp był przekonany, że „droga do zdrowia wiedzie przez kuchnię, nie przez aptekę”. Jak ważna jest superżywność? Dlaczego jest ona tak wyjątkowo zdrowa? Po raz pierwszy ten termin pojawił się w artykule autorstwa Aaro- na Mossa z USA w magazynie „Nature Nutrition”. Został zdefi- niowany w  następujący sposób: „Są to naturalne produkty po- chodzenia roślinnego, które od tysiącleci były wykorzystywane w różnych kulturach, i które były wychwalane oraz popularne ze względu na swoje odmładzające działanie”. Można by więc powie- dzieć: roślinna moc substancji witalnych zamiast pustych kalorii z węglowodanów i tłustych produktów pochodzenia zwierzęcego. Superżywność nie tylko jest korzystna dla zdrowia i dobrego sa- mopoczucia, ma również wpływ na naszą urodę oraz młodzieńczą świeżość. Nic więc dziwnego, że coraz więcej gwiazd Hollywood i supermodelek powołuje się na jej zbawienne działanie. Wydaje się coraz więcej książek na temat superżywności, wśród tych produktów wymienia się też np. jabłka, marchew czy jarmuż. W mojej opinii jednak dany produkt zasługuje na miano super- żywności, jeśli zawiera maksymalnie dużo substancji odżywczych. Jest to tak ważne, ponieważ coraz bardziej zwiększa się różnica pomiędzy naszym zapotrzebowaniem na substancje witalne, które jest podwyższone ze względu na stres i  zanieczyszczenia środowiska, a  zawartością tych substancji w  produktach, które 11 12 spożywamy. Zgodnie z zaleceniami Niemieckiego Stowarzyszenia Żywienia (Deutsche Gesellschaft für Ernährung – DGE) doty- czącymi „zrównoważonego odżywiania” nie cieszymy się dosko- nałym zdrowiem, ale też nie znajdujemy się daleko od tego stanu. W  ciągu ostatnich 60 lat zawartość substancji nieorganicznych w owocach i warzywach zmniejszyła się o około 60 . W przypad- ku witamin sytuacja nie wygląda lepiej. Według Heinza Liesena, lekarza medycyny sportowej, 60 osób powyżej 60. roku życia cierpi na podkliniczne niedobory. Tylko jedna na 110 osób umie- ra z przyczyn naturalnych, reszta – z powodu chorób. Substancje odżywcze prosto z laboratorium chemicznego mają wątpliwe wartości zdrowotne. Tylko cała roślina może nam dostar- czyć substancji w takiej kombinacji, do jakiej jesteśmy genetycznie przystosowani od tysięcy lat. Substancje odżywcze działają w sy- nergii, w całości stanowią więcej niż suma ich części. Wytworzo- ne sztucznie są tak pozbawione znaczenia jak znak informacyjny w języku chińskim na drzwiach do toalety. Jeśli nie umiemy go od- szyfrować, odpowiednio go odczytać, będzie bezużyteczny. Mówi się, że dzięki swojemu zaufaniu do tabelek Amerykanie mieliby najdroższy mocz na świecie, bo w najlepszym przypadku wyda- lone zostaną substancje z  laboratorium chemicznego, a  w  naj- gorszym przypadku będziemy mieli do czynienia z toksycznym nadmiarem rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E i K. Superżywność może dać nam „zdrowotnego kopa” do odparcia chorób i spowolnienia procesów starzenia się. Superżywność to zazwyczaj owoce i warzywa, produkty, które mają większe zdro- wotne zastosowanie niż inne produkty spożywcze. Superżywność jest cudem substancji odżywczych, generatorem mocy od matki natury. Dodatkowo posiada wysoką biodostępność, co oznacza, 13 że zawarte w niej substancje witalne mogą być optymalnie przy- swajane przez organizm. Superżywność ma znacząco poprawić nasze samopoczucie i spra- wić, że poczujemy się „super”. Wreszcie organizm dostaje to, czego tak naprawdę potrzebuje: błonniki pokarmowe, enzymy, antyoksydanty, substancje nieorganiczne, witaminy czy roślinne substancje pomoc- nicze – albo wszystko naraz. Superżywność wspomaga produkcję serotoniny, odtruwa komórki, wzmacnia układ odpornościowy, wprowadza równowagę w organizmie oraz odżywia organizm, umysł i duszę. Kiedy ją przyjmiemy, poczujemy się tak, jakby na ogarniętą suszą ziemię spadł długo wyczekiwany deszcz. Natura – nasz orga- nizm – bierze głęboki oddech. Jeśli czujemy się dobrze pod wzglę- dem fizycznym, nasza dusza dostaje skrzydeł. Szczególnie korzystne są produkty pierwotne, takie jak szałwia hiszpańska (chia), moringa, baobab czy konopie. Zawierają one najwięcej sił życiowych. Co sprawia, że te produkty z hiperwysoką zawartością substan- cji odżywczych są tak szczególne dla osób żyjących w obecnych czasach? Dla mnie kluczową kwestią jest to, że spełniają rolę an- tyoksydantów. Są rywalami wolnych rodników i  agresywnych związków tlenowych, które niszczą błony komórkowe, komórki i materiał genetyczny w poszukiwaniu brakującego elektronu oraz są odpowiedzialne za choroby cywilizacyjne, od artrozy przez choroby serca aż po cukrzycę. Antyoksydanty, ich przeciwnicy, chronią komórki organizmu przed szkodliwymi wolnymi rodni- kami i dzięki temu obniżają poziom stresu oksydacyjnego. Przy- kładami produktów o wysokim potencjale antyoksydacyjnym są jagody acai, granat, szałwia hiszpańska (chia), baobab czy morin- ga. Konopie też należą do tej grupy i mają dwukrotnie wyższy po- tencjał antyoksydacyjny niż borówki. Badania nad tą superżyw- 14 nością pokazują, że obniża ona zbyt wysokie ciśnienie krwi, zmniejsza po- ziom stresu oksydacyjnego, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, łagodzi stany zapalne, bóle stawów i  zapobiega problemom układu krą- żenia. Dzieje się tak dzięki bioflawo- noidom, roślinnym substancjom po- mocniczym, niektórym witaminom, np. witaminie E czy witaminom z grupy B, kwasom tłuszczowym Omega-3, błonnikom pokarmowym czy niektórym substancjom nieorganicznym, takim jak miedź czy magnez. Wszystkie te sub- stancje znajdują się w konopiach! Nie chodzi tylko o to, by unikać pewnych substancji zawartych w  produktach spożywczych, takich jak tłuszcze trans, sztuczne substancje słodzące, cukier czy substancje wzmacniające smak. Ważne jest uświadomienie sobie, że niektóre produkty spożywcze – superżywność – mają wyjątkowo intensywnie wspomagać nasze zdrowie. Cieszenie się doskonałym zdrowiem oznacza budzenie się każdego ranka z olbrzymią chęcią przytulenia całego świata. Oznacza bycie pełnym zapału, bycie przepełnionym witalnością, entuzjazmem, radością do zmian, do uczynienia świata lepszym. Mieszkaniec Hamburga, Tim Scheibe, musi pozostać w  dobrej formie, by móc oddawać się swojej pasji, surfowaniu. Surferzy na całym świecie są wielkimi fanami superżywności. Scheibe wyko- rzystał ten fakt do otwarcia swojego biznesu. Do biur w Hambur- gu dostarcza „Bowls”, czyli mieszanki owoców superżywności. „Po ich spożyciu ludzie nie są śpiący, tylko stają się gotowi do dzia- łania i są w dobrej formie”. Tym sposobem Tim nie tylko pływa 15 na falach na najpiękniejszych terenach surferskich na świecie, ale również płynie na fali rozgłosu dotyczącego superżywności. Do jego ulubionych produktów należą jagody acai, maca i chia. Superżywność to dla mnie… • produkty po brzegi wypełnione zdrowymi substancjami witalnymi, • witariańskie i pierwotne, • których biodostępność jest wyjątkowo wysoka, • które wzmacniają nasz układ odpornościowy, • które chronią nas przed stanami zapalnymi, • które zapobiegają chorobom układu krążenia, • które dzięki wysokiej zawartości substancji odżywczych wspie- rają kontrolowanie naszej wagi, • które aktywują procesy samoleczenia, • które chronią i wzmacniają nasz wrażliwy mózg, • które podnoszą poziom produkcji serotoniny i dzięki temu po- prawiają nasze samopoczucie, • które przywracają w nas równowagę, • które dbają o zdrowe trawienie i • które dają nam nowy poziom dobrego samopoczucia, energii i radości z życia. Tylko to, co proste, naturalne i autentyczne, daje nam wital- ność. Superżywność, taka jak konopie, jest jak dobrzy przyjaciele, do których mogę się zwrócić, kiedy potrzebuję pomocy. Sprawia- ją, że stajemy się atrakcyjni, zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz i przywołują uśmiech na twarz. Co tak właściwie jem oprócz ko- 16 nopi? Chię, moringę, baobab, algi AFA czy sok z trawy jęczmie- nia. W ten sposób zawsze patrzę na jaśniejszą stronę życia i jestem gotowa sprostać jego wyzwaniom. Człowiek ma tyle lat, na ile się czuje. Wiek biologiczny zależy również od tego, jak dobrze or- ganizm jest zaopatrzony, by żyć pełnią życia. Nadwyżka energii – jakie to wspaniałe uczucie! Ale nie wierz w żadne moje słowo. Wypróbuj ten styl życia na własnej skórze! Nasiona – SKONCENTROWANA SIŁA SUBSTANCJI ODŻYWCZYCH Mahatma Gandhi powiedział: „Chciałbym stwierdzić, że przy- rodnicy z całą pewnością nie odkryli jeszcze wszystkich ukrytych możliwości niezliczonych nasion, liści i owoców tak, by zapewnić ludzkości najlepsze odżywianie”. Biblia (Księga Rodzaju 1.29) gło- si: „I rzekł Bóg: Oto wam daję wszelką roślinę przynoszącą ziarno po całej ziemi i wszelkie drzewo, którego owoc ma w sobie nasienie: dla was będą one pokarmem”. Nasiona są właściwie esencją życia, skoncentrowaną pełnią sił życiowych, koncentratem substancji superodżywczych. W końcu to z nasiona wyrasta nowa roślina. To w nim znajduje się wzór rośliny oraz substancje odżywcze, które razem z ziemią, światłem słonecznym i deszczem tworzą korzenie, łodygę, liście i kwiaty. Dlatego nasiona zawierają więcej ważnych substancji witalnych niż sama roślina, której są częścią. Nasiona, do których należą również orzechy – nasiona konopi to orzeszki – posiadają wyjątkową ilość substancji witalnych. Są przykładem wysoko skoncentrowanego produktu spożywczego. W nasionach znajduje się większość nienasyconych kwasów tłusz- czowych, które zawsze występują w parze z antyoksydantami, jako że zapobiegają one oksydacji wrażliwych tłuszczy. Skórka nasion zapewnia dodatkową ochronę, zabezpieczając zarodek przed 17
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Konopie - cud natury. Zdrowotne zastosowanie nasion i oleju konopnego
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: