Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00381 007410 15345690 na godz. na dobę w sumie
Kuchnia Haute Couture - ebook/pdf
Kuchnia Haute Couture - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 298
Wydawca: Burda Książki Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7778-215-6 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> kulinaria
Porównaj ceny (książka, ebook (-38%), audiobook).

Kuchnia Haute Couture jest moją pierwszą książką otwierającą serię opowieści o życiu, kuchni, pasjach odkrywanych przy wspólnym stole z rodziną i przyjaciółmi. Jest opowieścią o szukaniu inspiracji, o wspaniałych smakach i więzi jaka buduje się podczas wspólnego biesiadowania.
Mam nadzieje, że stanie się dla Państwa milą lekturą inspirującą do wspólnego gotowania i wniesie dużo radości w codzienność. Marta Grycan

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

„Kuchnia Haute Couture” jest moją pierwszą książką otwierającą serię opowieści o życiu, kuchni, pasjach odkrywanych przy wspólnym stole z rodziną i przyjaciółmi. Jest opowieścią o szukaniu inspiracji, o wspaniałych smakach i więzi, jaka buduje się podczas wspólnego biesiadowania. Mam nadzieję, że stanie się dla Państwa miłą lekturą inspirującą do wspólnego gotowania i wniesie dużo radości w codzienność. ISBN 978-83-7778-204-0 cena 59,90 zł ISBN 978-83-7778-204-0 9 788377 782040 9 788377 782040 M a r t a G R Y C A N Marta GRYCAN K U C H N A H a u I t e C o u t u r e Untitled-2 1 KUCHNIA KUCHNIA Haute Couture Kuchnia Haute Couture_ok.indd 1 12-10-17 14:35 Marta Grycan KUCHNIA Haute Couture 000_007_wstep.indd 1 10/15/12 4:05 PM 000_007_wstep.indd 2 10/15/12 4:05 PM Moim wspaniałym Rodzicom, którzy dali mi tyle miłości i wiary w siebie, że dzisiaj wciąż czuję, że mogę przenosić góry, oraz mojej cudownej rodzinie, która stała się inspiracją do napisania tej książki. 000_007_wstep.indd 3 10/15/12 4:06 PM Kocham proste życie, domowy chleb z oliwą z oliwek i schłodzonym rosé, długie rozmowy przy kolacji latem na tarasie, gwar panujący na targu, śmiech dzieci, kiedy bawią się z psami. 000_007_wstep.indd 4 12-10-16 14:53 Wstęp Napisałam tę książkę, ponieważ męczy mnie już czytanie o wiecznych dietach, produktach light i spędzaniu całych godzin na żmudnym przeliczaniu kalorii. W tym pędzie do uzyskania upragnionych szczupłych kształtów nie ma już miejsca na to, co w życiu naprawdę ważne – na czerpanie radości ze zwykłych przyjemności, takich jak spotkania z rodziną i przyjaciółmi, wspólne długie kolacje przy dobrym winku i jedzeniu, którym wszyscy się zachwycają – na to wszystko, co ja po prostu uwielbiam i co sprawia, że zwykła codzienność staje się wyjątkowa, a czas zwalnia, zupełnie tak, jakbym znalazła się gdzieś na południu Włoch, gdzie życie ma zupełnie inny wymiar, a wartości bliskie mojemu sercu – zagubione gdzieś w biegu, w jakim żyjemy – mają należną im wartość (myślę, że stamtąd właśnie pochodzi moja dusza). Chciałabym, żeby czytając tę książkę, każdy krok po kroku odnajdował radość płynącą z przygotowywania posiłków, zarówno tych codziennych, jak i tych, kiedy przychodzą goście. Ja po prostu uwielbiam zapraszać przyjaciół, lubię gotować, kiedy wszyscy są ze mną w kuch- ni, siedzą, rozmawiamy, pijemy wino, śmiejemy się, a ja przyrządzam dla nich różne przysma- ki. Kocham proste życie, domowy chleb z oliwą z oliwek i schłodzonym rosé, długie rozmowy przy kolacji latem na tarasie, gwar panujący na targu, śmiech dzieci, kiedy bawią się z psami, zapachy świąt – to wszystko kojarzy mi się z domem, do którego zawsze chce się wracać, i z miłością, którą pamiętam z dzieciństwa i którą staram się przekazać wszystkim wokół. Nie zaprzeczam jednak, że należy się zdrowo odżywiać – osobiście wprost nie znoszę fast foodów, ale uważam, że nie można tracić życia na liczenie kalorii – ja zdecydowanie wolę zastanawiać się, jak je przyjemnie stracić, nie odmawiając sobie tego, co bez wątpienia wpro- wadza nas wszystkich w dobry nastrój – pysznego jedzonka – nawet jeśli niektórzy nie chcą się do tego przyznać. Nie będzie to jednak zwykła książka kucharska. Chciałabym zarazić wszystkich, którzy poświęcą mi chwilę, swoją miłością do życia i pasją tworzenia, chciałabym przekazać Wam kilka wskazówek, które sprawią, że sami odkryjecie prosty skrót do tworzenia własnych potraw, a co za tym idzie ogromną radość z gotowania. Chciałabym, żeby po przeczytaniu tej książki każdy z Was potrafi ł zrobić coś fantastycznego z „niczego”, wykorzystując to, co jest właśnie pod ręką, bez obawy, że zmieniając jeden lub drugi składnik, coś zepsuje – przeciwnie, w ten sposób może powstać coś nowego, często jeszcze lepszego. Uważam, że życie jest zbyt krótkie, a jedzenie pysznych i pięknie podanych potraw zbyt przyjemne, żeby tracić czas na diety i odchudzanie się. 55 000_007_wstep.indd 5 10/15/12 4:06 PM Sama jestem osobą o pełnych kształtach, daleką od ideałów z wybiegu, pewną, że można być sexy w rozmiarze 44. Wystarczy tylko pokochać samego siebie, bo kiedy naprawdę podobasz się sobie, wszyscy widzą cię twoimi oczami. Czuję się wprost idealnie wśród chudych wiesza- ków, bo mam świadomość, że prawdziwi mężczyźni zawsze z błyskiem w oku spoglądają na moje niemodnie zaokrąglone biodra i „ciut” za duży tyłek. Uwielbiam jeść, eksperymentować w kuchni, odkrywać nowe smaki. Uważam, że gotowa- nie jest niewątpliwie dziedziną sztuki najbliższą sercu wszystkich ludzi – obok kilku innych, równie miłych rzeczy naturalnie. Kobieta na wiecznej diecie nigdy nie będzie miała tyle seksapilu, co ta, która z pasją zajada wyborne spaghetti czy czekoladę. Ktoś mądry powiedział kiedyś, że „kto kocha jedzenie, ten równie mocno kocha życie”. My- ślę, że te słowa są esencją moich doświadczeń i uczuć. Tworzę przepisy proste i szybkie do przygotowania. Zobaczycie, że można wyczarować wy- kwintną kolację z kilku dań w bardzo krótkim czasie, tak, żeby doznania smakowe rzuciły Waszych gości na kolana, pozostawiając Wam czas na manicure i zrobienie z siebie bóstwa. Zarówno moja codzienność, jak i moja kuchnia są bardzo zmysłowe, staram się żyć tak, jakby każdy dzień miał być ostatnim, i marzyć tak, jakbym miała żyć 1000 lat. Po przeczytaniu kilku przepisów okaże się jasne i przejrzyste, że wszystko można przygo- tować w podobny sposób, wystarczy tylko zmienić rodzaj mięsa czy jeden lub drugi dodatek i już sami stworzycie nowe danie. Czytając moją książkę, odkryjecie swego rodzaju skrót do przyrządzania własnych potraw, dlatego postanowiłam zostawić Wam miejsce na własne notatki. Ja zawsze zapisuję najlepsze pomysły. Uwielbiamy z Adamem, moim mężem, przyjmować gości. Często zdarza się, że mam za- ledwie kilka godzin na przygotowanie wystawnej kolacji na kilkanaście osób, dlatego moje przepisy muszą być szybkie i proste, wymagają tylko chęci i dużo uśmiechu, bo to zawsze w jakiś sposób przekłada się na smak potraw. Moje podejście do życia sprawiło, że po 20 latach małżeństwa, spędzonych z cudownym, choć bardzo trudnym i despotycznym mężczyzną, jesteśmy coraz szczęśliwsi. Zarówno moja codzienność, jak i moja kuchnia są bardzo zmysłowe. Staram się żyć tak, jakby każdy dzień miał być ostatnim, i marzyć tak, jakbym miała żyć 1000 lat. 66 000_007_wstep.indd 6 10/15/12 4:06 PM 000_007_wstep.indd 7 10/15/12 4:06 PM 008_011_spis tresci.indd 8 10/15/12 4:08 PM na dwa sposoby Tro(cid:27) e z jagnięciną Sycylijska lazania z mięsnymi kuleczkami Canneloni Sycylijskie spaghetti z mięsnymi kuleczkami w sosie pomidorowym Aglio, olio, pepperoncino Zielone gnocchetti (spätzle) ze speckiem Zielone gniocchi z gorgonzolą Tris di pasta fresca Czarne tagliatelle barwione atramentem 48 50 52 kałamarnicy z krewetkami Makaron na upalny dzień Ravioli serowe w sosie pomidorowym Rozdział 2 CZAS NA MIĘSKO, CZYLI DRUGIE DANIE 56 Polędwiczki cielęce lub wieprzowe w sosie z gorgonzoli 58 Polędwiczki wieprzowe w liściach szpinaku 60 Polędwiczki wieprzowe w sosie z borowików 62 Polędwica wołowa w sosie tru(cid:28) owym 64 Eskalopki w marsali 66 Jagnięcina w parmezanowej panierce Spis treści Szynka pieczona i/lub gotowana Schab/karkówka ze śliwkami i morelami Golonki w piwie Żebra w maśle czosnkowym Pulpeciki cielęce w sosie śmietankowym Bollito misto Kaczka z jabłkami Pieczone jabłka Grzanki Surówka z czerwonej kapusty Cukinie faszerowane Kulki z sarniny Wienerschnitzel Faszerowane kwiaty cukinii Papryczki faszerowane cielęciną Rozdział 3 DESERY Panna Cotta Cannolli Terriny owocowe Tiramisu Truskawki z mascarpone Naleśniki z serem Tarta z (cid:27) gami i kremem migdałowym Tarta z (cid:27) gami i kremem cynamonowym Tarta truskawkowa z kremem śmietankowym Tort czekoladowo-pomarańczowy Placek z wiśniami Wa(cid:28) e z kajmakiem Bliny z owocami Chocolate-amere Czekoladowo-pomarańczowe chocolate Cantucci Tosty z truskawkami i z mascarpone Siekany tort orzechowo-pomarańczowy Semifreddo pralinkowe czekoladowo-pomarańczowe czekoladowo-malinowe czekoladowe z truskawkami Tort czekoladowo-bezowy 99 86 88 90 92 94 96 98 100 100 102 104 106 108 110 112 116 118 120 122 124 126 128 130 132 134 136 138 140 142 144 146 148 150 152 154 154 154 156 156 158 28 30 32 36 38 40 42 44 46 68 70 72 74 76 76 78 82 84 5 Wstęp Rozdział 1 GOTOWANIE Z MIŁOŚCI, CZYLI MAKARONY 14 Spaghetti z szynką 16 Pappardelle z czarnymi tru(cid:28) ami 18 Tro(cid:27) e z gorgonzolą 20 Tagliatelle z wędzonym łososiem 22 Pappardelle z borowikami 24 Penne ze świeżym szpinakiem 26 Spaghetti primavera z sosem serowo-warzywnym z purée z zielonego groszku Polędwica z jelenia w jarzynach Masło czosnkowe Kotleciki jagnięce Jagnięcina pieczona Kolorowe purée Boeuf bourguignon Piersi kurze faszerowane szpinakiem Piersi kurze faszerowane pastą serową 008_011_spis tresci.indd 9 10/15/12 4:08 PM 008_011_spis tresci.indd 10 10/15/12 4:08 PM Rozdział 4 PRZYSTAWKI I DODATKI, CZYLI MAŁE CO NIECO Moje ukochane bruschetty Bruschetty ze świeżymi pomidorami Bruschetty z borowikami Sałata ze smażonym kozim serem w sosie (cid:27) gowym z owocami 168 Sok z zielonej pietruszki, czyli domowy energetyk 170 Sery pleśniowe w cieście francuskim 172 Serki w cieście francuskim z żurawiną 172 Chlebki francuskie z ziołami 174 Chlebki francuskie z bekonem i gruszką z gorgonzolą 176 Papryki faszerowane fetą 178 Cukinie w cieście 180 Rukola z parmezanem 182 Szynka z melonem w niecodziennym sosie 184 Zapiekane bakłażany z mozarellą – sandwiche z bakłażanów Salceson w sosie (cid:27) gowym Sałatka z ziemniaków Naleśniki ze szpinakiem Piadiny Grillowane warzywa w cudownym sosie ze świeżego 186 188 190 192 194 tymianku Papryczki z ricottą Pieczone jabłka Roladki z bakłażana Tzatziki Karczochy Surówka z selera Smażone kwiaty cukinii i liście szałwii Mozzarella di Bufala z ziołami i oliwą Świeże warzywa z dipem serowym Carpaccio Tatar z grzankami czosnkowymi Awokado z krewetkami Sałatka z makaronu z suszonymi pomidorami Quiche z warzywami ze szpinakiem cztery sery Spis treści z borowikami pomidorowy Chleb pszenny z otrębami Minifocaccie Focaccia Serowe mu(cid:19) nki Nadii Rozdział 5 ZUPY Chłodnik wiśniowy Minestrone Krem z borowików Krem z dyni Krem z pomidorów i grilowanej papryki Zupa cebulowa Rozdział 6 RYBY I OWOCE MORZA Krewetki po katalońsku Krewetki w śmietankowym sosie chilli Łosoś na parze Halibut w sosie miodowo-czosnkowym z imbirem Mule w białym winie Pasztet z tuńczyka Tęczowe kraby Dorada pod pierzynką w sosie miodowym z chili Bliny z kawiorem Bliny z wędzonym łososiem Łosoś w marsali z szynką parmeńską Łosoś na parze w sosie cytrynowym z różowym pieprzem Faszerowane kalmary z grilla Szaszłyki z krewetek Przegrzebki w maśle czosnkowym z chili Notatnik 226 228 230 232 234 236 240 242 244 246 248 250 252 256 258 260 262 264 266 268 270 272 274 276 278 280 282 284 286 288 162 164 164 166 196 198 200 202 204 206 208 210 212 214 216 218 220 222 224 224 226 226 1111 008_011_spis tresci.indd 11 10/15/12 4:08 PM 012_053_Rozdzial_1_MAKARONY.indd 12 10/15/12 4:15 PM 012_053_Rozdzial_1_MAKARONY.indd 13 10/15/12 4:15 PM Gotuję z miłości do mojego męża, który kocha jeść, z miłości do dzieci, które uwielbiają moją kuchnię, z miłości do przyjaciół, których staram się zawsze zaskoczyć, podając coś nowego, z miłości do życia. 14 012_053_Rozdzial_1_MAKARONY.indd 14 10/15/12 4:15 PM (cid:31)(cid:30)(cid:29)(cid:28)(cid:29)(cid:27)(cid:26)(cid:25) 1 Gotowanie z miłości, czyli makarony W zasadzie chyba każdy rozdział powinien mieć taki sam tytuł, bo tylko z miłości można stworzyć coś niezwykłego. Ja gotuję przede wszystkim z miłości do mojego męża, który kocha jeść, z miłości do dzieci, które uwielbiają moją kuchnię, z miłości do przyjaciół, których sta- ram się zawsze zaskoczyć, podając coś nowego, i z miłości do życia. Tylko silne emocje stają się inspiracją do tworzenia rzeczy niezwykłych, niezależnie od tego, co tworzymy – wielkie dzieło czy dobry obiad, żeby robić to dobrze i czerpać z tego satysfakcję, musimy robić to z pasją. Zarówno Adam, jak i nasze dziewczynki uwielbiają wszelkiego rodzaju makarony, dla- tego tworzę przepisy specjalnie dla nich, nie zapominając przy tym o sobie (musi być szybko i mało garnków do umycia). Kupując makarony, staram się zawsze wybierać te z większą zawartością jaj (jak widzicie, wcale nie będę namawiać Was do robienia makaronu w domu, tylko do dokonania dobrego wyboru. Takiego, żeby wszyscy wyszli z kolacji w przekonaniu, że spędziłyście całe popołu- dnie na przygotowaniach. Nie znaczy to również, że nie namówię Was czasami do zrobienia własnych kluseczek – nieraz nachodzi mnie taka potrzeba, ale zdaję sobie sprawę, że w dzisiej- szym świecie nie zawsze jest na to czas). Przed gotowaniem dobrze byłoby wybrać się na zakupy po kilka bazowych produktów po- trzebnych prawie do wszystkiego. Tak więc ja zawsze mam w lodówce ser mascarpone, oliwę z oliwek extra vergine (z pierwszego tłoczenia), parmezan, czosnek, świeże zioła (bazylię, ty- mianek i rozmaryn) i gęstą śmietanę. Przyda się również młynek do pieprzu oraz tarka lub maszynka do mielenia parmezanu. Parmezan musi być świeżo utarty w domu, nie mielony z torebki. Ja używam do tego specjalnej maszynki do parmezanu – może być ręczna lub elektryczna – widziałam takie maszynki w sklepach AGD, ale można oczywiście utrzeć go na zwykłej domowej tarce. Zaczynamy gotowanie! Zawsze w pierwszej kolejności nastawiamy wodę na makaron, żeby sos nie musiał zbyt dłu- go czekać. Bierzemy duży garnek (taki, żeby nasze kluseczki się nie cisnęły), dodajemy do niego szczyptę soli i łyżkę oliwy z oliwek. Włączamy płytę z włoską muzyką, do kieliszka – najlepiej z długą smukłą nóżką – nalewa- my sobie dobrego wina (ja piję tyko czerwone wytrawne, a latem zimne różowe) albo zwy- kłej wody, nie zapominajmy jednak, że nawet zwykła woda powinna być zawsze podana, jak najlepszy szampan, i już jesteśmy gotowi do tworzenia nowego dania. To naprawdę działa! Z początku może się to wydać niektórym śmieszne, ale przecież prawie każdy z nas śpiewa czasami pod prysznicem, a tylko niektórzy mają odwagę się do tego przyznać. Te z pozoru nic nieznaczące drobiazgi poprawią nasz nastrój i poczujemy się, jak prawdziwe boginie w kuchni, jak artyści tworzący swoje małe dzieła, które dają dużo radości naszym bliskim, a zwykłe gotowanie zmieni się w swego rodzaju rytuał. 1515 012_053_Rozdzial_1_MAKARONY.indd 15 10/15/12 4:15 PM 16 012_053_Rozdzial_1_MAKARONY.indd 16 10/15/12 4:15 PM Gotowanie z miłości, czyli makarony Spaghetti z szynką 30 dag szynki 5 ząbków czosnku 50 dag sera mascarpone świeża bazylia 50 dag spaghetti parmezan sól, biały pieprz oliwa z oliwek Szynkę kroimy w cienkie paseczki i obieramy czosnek. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy 4 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki (1 ząbek dodamy na końcu, dla uzyskania silniejszego aromatu). Podsmażamy to na lekko złotawy kolor i dorzucamy szynkę – smażymy ją tylko przez chwilę, żeby się nie wysuszyła, a tylko przyrumieniła. A teraz czas na najlepsze: dodajemy do podsmażonej szynki 50 dag sera ma- scarpone. Dla mniej odważnych mam także wersję light – zamiast mascarpone używam czasem serka Tosca (ale nigdy „(cid:24) gura”, tylko zwykłego). Rozpuszczamy delikatnie ser, cały czas mieszając. Podgrzewamy go naprawdę krótko, żeby się nie zwarzył, dodajemy biały pieprz do smaku, jeśli to konieczne, to również odro- binę soli (pamiętajcie, żeby zawsze najpierw spróbować sos, ponieważ podczas smażenia szynka staje się bardziej słona) oraz ostatni wyduszony ząbek czosnku. Spaghetti gotujemy według przepisu na opakowaniu – mają być „al dente”, czyli lekko twardawe. Odlany makaron wrzucamy na patelnię do sosu, podgrzewa- my, mieszając energicznie. Dodajemy 4 listki drobno posiekanej świeżej bazylii. Podajemy posypane dużą ilością świeżo startego parmezanu. Palce lizać! Twój facet oszaleje, a koleżanki z zazdrością będą pytały, jak to zrobiłaś. 17 012_053_Rozdzial_1_MAKARONY.indd 17 10/15/12 4:16 PM 18 012_053_Rozdzial_1_MAKARONY.indd 18 10/15/12 4:16 PM Gotowanie z miłości, czyli makarony Gotowanie z miłości, czyli makarony Pappardelle z czarnymi tru(cid:25) ami 50 dag pappardelle 3 ząbki czosnku 25 dag pasty z czarnych tru(cid:23) i 1 czarna tru(cid:23) a w puszce 50 dag serka mascarpone oliwa z oliwek parmezan sól To chyba jedno z prostszych dań, jakie wymyśliłam. Potrzebujemy tylko słoicz- ka pasty z czarnych tru(cid:23) i (można je dostać w każdych lepszych delikatesach, a nawet w Makro, i wbrew pozorom potrawa ta nie jest wcale droga), odrobiny dobrej oliwy z oliwek, kilku ząbków czosnku, sera mascarpone – przy tru(cid:23) ach nie polecam odstępstw w wersji light! – odrobiny świeżo mielonego pieprzu i puszeczki z jedną czarną tru(cid:23) ą w całości (można się bez niej obejść przy wersji na co dzień, polecam natomiast dodanie jej, gdy szykujemy wykwintną kolację, gdyż znacznie podnosi walory estetyczne dania). Oczywiście, cudownie byłoby dodać cieniutkie plasterki świeżej tru(cid:23) i – ale zejdźmy na ziemię, ta z puszki jest też super. Zaczniemy jak zwykle od zagotowania wody na makaron. Jak już wcześniej wspominałam, do wody dodajemy szczyptę soli i łyżkę oliwy. Na dużą patelnię wlewamy oliwę, na zimną wduszamy dwa duże ząbki czosnku, podgrzewamy i dodajemy pastę tru(cid:23) ową. Jeśli zdecydujemy się na dodanie całej tru(cid:23) i, kroimy ją w paseczki i dodajemy do pasty pod koniec podsmażania. Do- kładamy ser mascarpone, rozpuszczamy go z tru(cid:23) ami, cały czas mieszając. Odlewamy makaron, dobrze odcedzamy i wrzucamy do sosu. Podgrzewamy jeszcze chwilkę, cały czas mieszając. Podajemy ze struganym parmezanem. Po prostu poezja! I tak jak obiecałam szybko, mało pracy i brudnych naczyń! Czyż życie nie jest piękne, kiedy ktoś, na kim Ci zależy, nie może przestać Cię chwalić? To po prostu dodaje skrzydeł na następny raz. 19 012_053_Rozdzial_1_MAKARONY.indd 19 10/15/12 4:16 PM 20 012_053_Rozdzial_1_MAKARONY.indd 20 10/15/12 4:16 PM Gotowanie z miłości, czyli makarony Gotowanie z miłości, czyli makarony Tro(cid:24) e z gorgonzolą 50 dag tro(cid:24) e (moje ukochane kluseczki) oliwa z oliwek 15 dag gorgonzoli picante 50 dag mascarpone duży ząbek czosnku parmezan sól, pieprz Powtarzamy operację z gotowaniem kluseczek, a sos jest znów szybki, prosty i zarazem wykwintny. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oliwy z oliwek, rozpuszczamy gorgonzolę, uważa- jąc, aby ser nie przylgnął do patelni, dodajemy 50 dag sera mascarpone (czasa- mi daję pół na pół mascarpone z serkiem Tosca), solimy do smaku. Odlewamy makaron, wrzucamy do sosu, chwilę podgrzewamy, aż makaron będzie cały ob- lepiony sosem. Podajemy z dużą ilością świeżo startego parmezanu, posypane odrobiną świeżego pieprzu. Zaczynam się zastanawiać, czy potraktujecie poważnie przepisy, które zajmują dwa wiersze? Mówię tak, bo wiem, jak moi znajomi do tego podchodzą – kiedy przychodzą na kolację, nikt nie chce mi uwierzyć, że nie spędziłam całego dnia w kuchni. Wszyscy peklują mięsa kilka dni wcześniej, szykują kaczki, a ja pokażę Wam, jak robić to wszystko szybko i bez stresu. Trzeba tylko pamiętać, podając do stołu, że czasem jeden drobny listek położony na potrawie wieńczy dzieło. Zawsze pierwsze jedzą oczy, dlatego nawet biały serek podany rano musi wyglą- dać tak, jakby na śniadanie przyjeżdżała królowa (wystarczy utrzeć na niego np. odrobinę rzodkiewki i położyć listek bazylii). Staram się zawsze traktować moje dzieci i mojego męża wyjątkowo, a oni odpłacają mi tym samym. Mamy dom, do którego każdy się spieszy, staramy się spędzać ze sobą jak najwięcej czasu, prawie nigdy nie opuszczamy wspólnych posiłków i uwa- żam to za wielki sukces, ponieważ kiedy poznałam mojego męża, on w ogóle nie rozumiał, dlaczego to jest takie ważne, dlaczego nie możemy zjeść same, a on – jak już załatwi wszystkie interesy – to albo zje sam, albo będzie już po obiedzie. Myślę, że to, o czym piszę, jest dobrze znane wielu kobietom. Na pewno nie ma złotego środka na wszystkich mężów czy partnerów, mój jednak sposób polegał na tym, że nigdy się nie obrażałam i nie obrażam, staram się dostosować tryb życia domu do godzin, w których mój mąż może wrócić, i zwyczajnie na niego czekamy, a to spra- wia, że Adam się do nas spieszy. Kiedy zaś nie może przesunąć ważnego spotkania, potra(cid:24) wpaść do domu na godzinkę, żeby tylko zjeść obiad i pobyć chwilę z nami. Z pewnością to, co piszę w tej chwili, nie spodoba się rzeszom feministek, które uważają, że mąż i dzieci powinni być na obiedzie o stałej, wyznaczonej porze, co do minuty, bo nie można czekać i odgrzewać posiłków... Słyszałam wiele ta- kich opinii, jednak nigdy nie było mi dane poznać szczęśliwej feministki. No, ale pora wrócić do naszej cudownej kuchni. 21 21 012_053_Rozdzial_1_MAKARONY.indd 21 10/15/12 4:16 PM
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Kuchnia Haute Couture
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: