Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00351 019228 14455738 na godz. na dobę w sumie
Kuchnia: Krok po kroku - Wędliny domowe - ebook/pdf
Kuchnia: Krok po kroku - Wędliny domowe - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 44
Wydawca: Self Publishing Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-938147-4-9 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> kulinaria
Porównaj ceny (książka, ebook (-10%), audiobook).

Jest to poradnik w jaki sposób wykonać domowym sposobem wędliny. W dobie szybkich posiłków i wędlin nie całkiem mięsnych , domowe 'co nie co na kanapkę'jest alternatywą do sklepowych produktów . Wykonując je sami mamy pewność że spożywamy 100% mięsne wędliny.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

Kuchnia :Krok po kroku Wędliny domowe | 4 Spis treści Wędliny peklowane schab a la Polędwica Sopocka........................................................................................................5 szynka.............................................................................................................................................7 łopatka..........................................................................................................................................10 schab faszerowany....................................................................................................................... 12 Kiełbasy kiełbasa biała …...........................................................................................................................14 kiełbasa krakowska ….................................................................................................................15 kiełbasa wieprzowodrobiowa...................................................................................................... 17 kiełbasa paprykowa …................................................................................................................ 20 parówki domowe......................................................................................................................... 22 Pieczenie pieczona karkówka..................................................................................................................... 25 pieczona szynka.......................................................................................................................... 29 schab w mleku duszony.............................................................................................................. 27 pasztet świąteczny........................................................................................................................31 Inne pasztetowa................................................................................................................................. .33 salceson.......................................................................................................................................36 wątrobianka.................................................................................................................................38 mielonka z galaretką...................................................................................................................40 kaszanka......................................................................................................................................41 Kuchnia: Krok po kroku Wędliny domowe |5 Schab ( Polędwica sopocka) Polędwica sopocka - to mylne pojęcie , ponieważ kojarzy się z polędwicą a jest ze schabu wieprzowego. Można ten kawałek pysznego mięska zrobić w domu. Bez większych kłopotów . Mogę nawet powiedzieć że jest to jedno z łatwiejszych wędlin domowych do wykonania. W smaku gwarantuje; będzie o niebo lepsza od kupionej w sklepie. Kuchnia :Krok po kroku Wędliny domowe | 6 Składniki - 2 kg schabu chudego bez włókien - 2 łyżki soli - 1 łyżeczka soli peklowej - ½ łyżeczki cukru - 2 łyżki pieprzu mielonego - 1 litr wody Wykonanie Krok 1 Wodę zagotować, ostudzić, dodać sól , sól peklową i pieprz . Wymieszać aż do rozpuszczenia soli i cukru. Krok 2 Strzykawka nabierać roztwór i wstrzykiwać w schab. Raz kolo razy Tak aby woda z solą doszła do każdego włókna . Krok 3 Schab włożyć do pozostałej wody i odstawić na 2 doby do lodówki. Od czasu do czasu przekręcać go. Krok 4 Mięso osuszyć, obsmażyć na gorącej patelni z każdej strony na zloty kolor. Krok 5 W dużym garnku zagotować wodę , włożyć schab, parzyć na wolnym ogniu ok 50 minut. Kuchnia: Krok po kroku Wędliny domowe | 7 Szynka peklowana Składniki 2 kg szynki 3 ząbki czosnku 2 łyżki soli 1/4 łyżeczki saletry ( zamiast saletry może być sól peklowa 1 łyżeczka) 1 łyżeczka pieprzu listek laurowy 1/2 litra wody przegotowanej Kuchnia :Krok po kroku Wędliny domowe | 8 Wykonanie Krok 1 . Do zagotowanej wody wsypać sól, saletrę lub sól peklową, pieprz, listek laurowy, roztarty czosnek, wymieszać. Krok 2 . Nabierać do strzykawki wodę z przyprawami i wstrzykiwać ją w szynkę . Raz po raz aż prawie cała zaprawa będzie w mięsie . Krok 3 . Na szprycowaną szynkę przykryć i odstawić na 2 dni do lodówki. Kuchnia: Krok po kroku Wędliny domowe | 9 Krok 4 . Po 2 dniach zapeklowaną szynkę zawinąć ściśle w folię spożywczą lub rękaw do pieczenia i włożyć do gotującej się wody zmniejszyć ogień do minimum. Zaparzać 2 godziny na małym ogniu (jak rosół) Po tym czasie wyłączyć , szynkę zostawić do wystygnięcia. Można ciepłą szynkę wyjąć z wody, osuszyć i obciążyć ciężkim przedmiotem . Pozostawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu będzie miała kształt spłaszczony i bardziej zwarty. Kuchnia : Krok po kroku Wędliny domowe | 10 Łopatka Składniki - 2 kg chudej łopatki - 2 łyżki soli - 1 łyżeczka soli peklowej - 2 łyżki pieprzu - woda do parzenia - duży garnek Wykonanie Krok 1 Przyprawy zmieszać i natrzeć dokładnie mięso . W klepać. Kuchnia :Krok po kroku Wędliny domowe | 11 Krok 2 Tak przygotowaną łopatkę odstawić do lodówki na dobę. Krok 3 Łopatkę przełożyć do miseczki , otrząsnąć z nadmiaru soli. Wlać ½ litra przegotowanej ciepłej wody , zamieszać tak aby sol rozpuściła się. Krok 4 Strzykawka nabierać powstały roztwór i szprycować mięso. Co centymetr Odstawić do lodówki na 3 dni . Obracać co kilka godzin. Krok 5 Łopatkę osuszyć , mocno zwinąć i związać sznurkiem ( bawełnianym lub lnianym) Krok 6 Na rozgrzanej patelni obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Krok 7 W dużym garnku zagotować wodę ,lekko osolić. Włożyć łopatkę , parzyć ok 1i1/2 - 2 godzin na bardzo małym ogniu. Krok 8 Ostudzić . Można czymś ciężkim obciążyć . Będzie bardziej zwarta. Kuchnia: Krok po kroku Wędliny domowe | 12 Schab faszerowany Składniki 2 kg schabu ½ kg mięsa mielonego 2 łyżki soli 1 łyżeczka soli peklowej 1 łyżka pieprzu mielonego garść śliwek suszonych sznurek bawełniany Kuchnia : Krok po kroku Wędliny domowe | 13 Wykonanie Krok 1 Zmieszać sole z pieprzem. Łyżeczkę przypraw wsypać do mięsa mielonego dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na dobę. Krok 2 Do przegotowanej letniej wody wsypać 1 łyżeczkę mieszanki solnej, wymieszać do rozpuszczenia . Krok 3 Schab rozkroić w z dłuż (ok 1 ½ cm szerokości) tak aby po rozłożeniu był kwadratowy płat. Oprószyć mieszanką solną i wstrzyknąć raz koło razu przygotowany roztwór solny. Odstawić do lodówki na dobę. Krok 4 Śliwki pokroić drobno , wymieszać z mielonym mięsem. Płat schabu rozłożyć, mięso mielone wyłożyć , równo rozprowadzić. Krok 5 Ostrożnie zwinąć i co 2-3 cm obwiązać sznurkiem. Krok 6 Obsmażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Jeśli wędzimy to schab osuszyć i odstawić na kilka godzin. Następnie uwędzić. Krok 7 W dużym garnku zagotować wodę , posolić , włożyć schab , zmiejszyć ogień Parzyć ok 2 godzin. Krok 8 Wyjąc schab , koniecznie ciepły przykryć deską i obciążyć. Mięso sklei się. Tak pozostawić do wystygnięcia. Kuchnia : Krok po kroku Wędliny domowe | 14 Kiełbasa biała Składniki -1 kg łopatki -½ karkówki -2 łyżki majeranku -5 ząbków czosnku -1 łyżka pieprzu czarnego -3m jelita cienkiego Kuchnia: Krok po kroku Wędliny domowe | 15 Wykonanie Krok 1 Umyte mięso pokroić w drobną kostkę lub przemielić na sitku o dużych oczkach Krok 2 Do mięsa dodać przyprawy i masować aż masa stanie się kleista, dodać wodę masować do momentu całkowitego wchłonięcia się wody. Krok 3 Jelito umyć . Nałożyć na przystawkę do kiełbas i ściśle napychać . Ważne aby między kawałkami mięsa nie było powietrza . Krok 4 Kiełbaski podzielić na jednakowe kawałki . Krok 5 W dużym garnku zagotować wodę posolić . Ostrożnie włożyć kiełbaski. Parzyć ok 25-30 minut ( NIE GOTOWAĆ ) Kiełbasa krakowska Składniki -1 kg łopatki wieprzowej -2 kg wołowiny (rostbef) -1 łyżeczka soli peklowej -1 łyżka soli -2 łyżki majeranku -1 łyżka pieprzu mielonego -5 ząbków czosnku Kuchnia : Krok po kroku Wędliny domowe |16 -½ litra wody -¼ łyżeczki ziela angielskiego zmielonego -½ łyżeczki cukru -5 m jelita wołowego środkowego ( lub folię spożywczą) Wykonanie Krok 1 Mięso wieprzowe pokroić w kostkę 1i1/2 cm . Wołowinę w kostkę ok 1cm . Krok 2 Dodać sol i dokładnie wymieszać . Na koniec dodać przyprawy i roztarty czosnek Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Pozostawić w chłodnym miejscu na dobę. Krok 3 Po trochu dodawać wodę i masować mięso aż woda zostanie wchłonięta a mięso stanie się kleistą jednolitą masą . Krok 4 Umyć jelito podzielić na kawałki Napełnić je masa kiełbasianą . Mocno związać końce kiełbas . Jeśli nie mamy jelita to można zastosować rękaw do pieczenia lub strecz spożywczy Taką kiełbasę wędzimy krótko w gorącym dymie . Jeśli stosujemy strecz to nie wędzimy. Krok 5 Obsuszona kiełbasę wkładamy do gorącej wody i parzymy 30 minut ( NIE GOTUJEMY) Kuchnia: Krok po kroku Wędliny domowe | 17 Kiełbasa wieprzowodrobiowa Składniki na 1 kg - 60 dkg łopatki wieprzowej - 40 dkg mięsa drobiowego - 5 ząbków czosnku - 1 łyżka majeranku ( nie jest konieczny) - 1 łyżka soli - 1 łyżeczka soli peklowej - 1 łyżeczka pieprzu - 1 szklanka wody - ½ łyżeczki cukru Kuchnia: Krok po kroku Wędliny domowe | 18 Wykonanie Krok 1 Mięso pokroić w kostkę ( 1 cm x 1cm) . Sól peklową zmieszać z cukrem i solą. Wsypać do mięsa i dokładnie wymieszać . Nasolony musi być każdy kawałek mięsa. Nakryć i odstawić na 2 doby w chłodne miejsce. Krok 2 Zapeklowane mięso przemieszać . ¼ zmielić . Krok 3 Do większej miski przełożyć : pokrojone mięso i zmielone, wlać wodę, masować aż mięso stanie się jednolitą masą. Masowanie polega na mocnym ugniataniu . Krok 4 Na folię spożywczą lub worek do pieczenia , ułożyć masę kiełbasianą. Uformować wałek Ściśle zawiązać w folię (kilka razy) z obydwu stron zawiązać. Krok 5 Nakłuwać cienką igłą miejsca z widocznymi bąblami powietrza. Mięso na kiełbasę można w całości zmielić przez sitko o większych oczkach. Kuchnia : krok po kroku Wędliny domowe | 19 W takim przypadku kiełbasa nie będzie miała widocznych kawałów mięsa . Kuchnia:Krok po kroku Wędliny domowe | 20 Kiełbasa paprykowa Składniki 2 kg łopatki ¼ łyżeczki soli peklowej 1 łyżka soli 2 łyżki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 szklanka wody. 2 m jelita cienkiego. Kuchnia : Krok po kroku Wędliny domowe |21 Wykonanie Krok 1 Mięso pokroić w drobna kostkę. Dokładnie wymieszać z solą peklową i zwykłą. Pozostawić do następnego dnia w chłodnym miejscu. Krok 2 Resztę składników dodać do mięsa , wymieszać . Dokładnie wyrobić tak aby była jednolita kleista masa. Krok 3 Napełnić jelito tak aby nie było pustych - miejsc. Powiązać w pęta. Zagotować wodę w dużym garnku i parzyć kiełbasy ok 30 minut. Nie gotować. Krok 4 Włożyć do rozgrzanego piekarnika (225 stopni) do zarumienienia. Kuchnia : krok po kroku Wędliny domowe | 22 Parówki domowe Parówki to cienkie , drobno zmielone kiełbaski , które większość z nas lubi a dzieci wręcz pochłaniają je. Niestety etykieta najczęściej krzyczy NIE JEDZ !! Smutne ale prawdziwe . Bo co to za wędlina w której jest 50 mięsa lub nawet 60 czy 70 A co zresztą? Uważam że w każdej wędlinie powinno być co najmniej 90 mięsa , reszta to przyprawy. Takie parówki robię . Kuchnia : Krok po kroku Wędliny domowe | 23 Składniki na 1 kg parówek - 95 dkg łopatki wieprzowej - 1 łyżka soli - ½ łyżeczki soli peklowej - ¼ łyżeczki pieprzu mielonego białego Jeśli parówki mają być tylko dla dorosłych to pieprzu można dodać 1 łyżeczkę . - ¾ szklanki wody Wykonanie Krok 1 Pokroić na drobne kawałki mięso . Wymieszać z solą peklową i zwykłą. Odstawić na 2 dni w chłodne miejsce. Krok 2 Po 2 dniach mięso zmielić 2- 3 razy. ( im będzie drobniej zmielone tym mniej będzie masowania). Krok 3 Do zmielonego mięsa dodać wodę i masować ( ugniatać ) aż woda wchłonie Kuchnia : Krok po kroku Domowe wędliny | 24 się i będzie jednolita masa. Krok 4 Uciąć folie przełożyć na brzeg jej masę mięsną . Uformować wałek. Ścisło zrolować. Folii musi być co najmniej 2 warstwy. Końce ścisło zawiązać . Krok 5 Cienką igłą przekuć widoczne miejsca z powietrzem. Krok 6 W dużym garnku zagotować wodę, zmniejszyć ogień. Włożyć parówki, parzyć ok 25-30 minut . Krok 7 Ostudzić i rozwinąć z folii . Zamiast wieprzowiny może być cielęcina lub drób. Kuchnia : Krok po kroku Wędliny domowe | 25 Karkówka pieczona Składniki 2 kilogramy chudej karkówki 2 duże cebule 1 łyżka soli 2-3 łyżki majeranku 1 cała główka czosnku 1 łyżkę pieprzu czarnego mielonego
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Kuchnia: Krok po kroku - Wędliny domowe
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: