Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00246 007601 15359290 na godz. na dobę w sumie
Kuchnia – Laboratorium Zdrowia i Urody - ebook/pdf
Kuchnia – Laboratorium Zdrowia i Urody - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 253
Wydawca: Self Publishing Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-935991-0-3 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> zdrowie
Porównaj ceny (książka, ebook (-8%), audiobook).

 

Kuchnia to niesamowite laboratorium zdrowia i urody, w którym można stworzyć pyszne dania, naturalne lekarstwa, kosmetyki, a przy okazji nakarmić nie tylko ciało, ale i ducha.

Co zrobić, aby zachować równowagę organizmu, być zawsze w dobrej kondycji, nie martwić się o wagę, wyglądać pięknie i mieć tak silnego ducha, by stawić czoła każdej stresującej sytuacji? Odpowiedzi na te pytania przyniosą kolejne strony tego poradnika pt.:

Kuchnia - Laboratorium Zdrowia i Urody

W poszukiwaniu eliksiru długowieczności ludzkość przemierzyła już wszystkie diety. Współczesność oferuje nam wiele kosmetyków i środków, upiększających. Jednak zapomniano, że w jednym i drugim przypadku najlepszymi środkami są prostota, świeże naturalne produkty i… pogoda ducha, która ma niebagatelny wpływ na to, co przygotujemy w naszej kuchni – laboratorium zdrowia i urody.

Bo właśnie kuchnia to niesamowite laboratorium zdrowia i urody, w którym można stworzyć pyszne dania, naturalne lekarstwa, kosmetyki, a przy okazji nakarmić nie tylko ciało, ale i ducha.

W książce min.: co odżywia nasze ciało, czyli składniki wpływające na stan zdrowia i urody; produkty zdrowej diety; tworzenie kuchennego laboratorium; śródziemnomorski sposób na młodość; odżywianie skóry, włosów i paznokci od wewnątrz; przepisy na domowe środki upiększające (maseczki i płyny do włosów, maseczki do twarzy, pielęgnacja rąk i stóp, kąpiele); kuracje oczyszczające oraz przepisy kulinarne na zdrowe posiłki.

Vege Styl

Prawidłowo odżywiający się człowiek nie musi liczyć kalorii, ani stosować skomplikowanych diet. Żywność naturalna, niekonserwowana, nieprzetworzona, tzw. całościowa, czyli niepozbawiona cennych substancji w procesie oczyszczania i przetwarzania jest prostym sposobem, aby mieć zgrabną sylwetkę, ładną cerę, zdrowie i dobre samopoczucie.


Wybrane recenzje:

(...) uważam, że 'Kuchnia - Laboratorium  Zdrowia i Urody' to ogromna pigułka wiedzy, którą powinna zażyć każda kobieta, choć i mężczyzna znajdzie coś dla siebie. Świetny poradnik, świetne przepisy, rewelacyjne opisy, rady, porady, po co szukać w wielu gazetach, internecie, jak można sięgnąć po najnowszą książkę Urszuli Lemańskiej. Polecam matkom, żonom, kobietom w ciąży, z pewnością każda z nas znajdzie coś dla siebie. Chętnie będę zaglądać, korzystać z poradnika bardzo często. Jest tego wart!'

 

''Kuchnia - laboratorium zdrowia i urody' to rewelacyjny i kompleksowy poradnik - niezbędnik, który pomoże Wam wykorzenić złe nawyki żywieniowe oraz sprawi, że poczujecie się zdrowo, atrakcyjnie, pięknie i młodo. Jestem pewna, że każdy - nie tylko kobieta - znajdzie tu coś dla siebie; ja na pewno będę wracać do niego po wielekroć i bardzo często - sama siebie nie poznaję, ale tak właśnie będzie!
Was także gorąco zachęcam do korzystania z jego dobrodziejstw - przekonacie się, jak dalece wpłynie na jakość Waszego życia, jeśli tylko dacie mu szansę!'

 

'Jeśli marzysz o tym, by już nigdy nie musieć martwić się o wagę – ta książka jest dla Ciebie. Dzięki niej, bez konieczności katowania się kuracjami odchudzającymi, dopasujesz do siebie zbilansowaną dietę, która pomoże Ci utrzymać linię, a także stawić czoło wielu życiowym sytuacjom.
Nie czekaj na lato! Zadbaj o siebie już dziś.'

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

KUCHNIA - LABORATORIUM ZDROWIA I URODY Urszula Lemańska Co zrobić, aby zachować równowagę organizmu, być zawsze w dobrej kondycji, nie martwić się o wagę, wyglądać pięknie i mieć tak silnego ducha, by stawić czoła każdej stresującej sytuacji? Odpowiedzi na te pytania przyniosą kolejne strony tej książki. Kuchnia - Laboratorium Zdrowia i urody Z miłością dla mojej  wspaniałej mamy  Urszula Lemańska Kuchnia - Laboratorium Zdrowia i Urody Skład: www.mpress-freelancer.pl Copyright© Urszula Lemańska, Zielona Góra 2012 Wszelkie prawa zastrzeżone. All rights reserved. Informacje i porady przedstawione w tej publikacji nie zastąpią indywidualnego doradztwa medycznego. e-Book Wydanie II Zielona Góra 2012 ISBN: 978-83-935991-0-3 www.nadchmurami.pl 4 Wstęp Od dawien dawna szukano eliksiru młodości, dłu- gowieczności i zdrowia. Również i obecne czasy przynoszą nam ciągle nowe odkrycia naukowe, które mają przybliżyć dzień wynalezienia tego eliksiru. Póki co osoby, które chcą wyglądać pięknie, cieszą się z każ- dej nowości i płacą duże pieniądze w gabinetach me- dyczno – kosmetycznych, poddając się najróżniejszym, czasami bolesnym zabiegom upiększającym. Niewielu jednak stać na taką ekstrawagancję. Zresztą nigdy tak do końca nie wiadomo, jakie skutki w przyszłości ona przyniesie. Z pewnością dużo tańszym, przyjemnym i bezboles- nym sposobem na zdrowie i urodę jest odpowiednie od- żywianie. Każdy człowiek codziennie musi jeść, aby żyć, ale aby być zdrowym i pięknym, musi spożywać właści- we i odpowiednio skomponowane produkty. Wprawdzie na stan naszego zdrowia i urody wpływa jeszcze wie- le innych czynników, między innymi środowisko w ja- kim żyjemy, czy geny, jednak odpowiednia dieta może zdziałać cuda, wspomagając w walce z wolnymi rodnika- mi, na które jest narażony organizm osoby żyjącej we 5 współczesnym świecie. W tej książce pragnę zachęcić czytelników do zapo- znania się z produktami zdrowej diety oraz w przystęp- ny sposób przedstawić najważniejsze zasady zdrowego odżywiania, aby każdy mógł z nich świadomie i umiejęt- nie korzystać. Zaproponuję również przepisy na zdrowe dania, a także na środki upiększające, wykonane z pro- duktów dostępnych w każdej kuchni. Kuchnia to niesamowite laboratorium zdrowia i uro- dy, w którym można stworzyć pyszne dania, naturalne lekarstwa, kosmetyki, a przy okazji nakarmić nie tylko ciało, ale i ducha. Jedną z tajemnic wytwarzanych w niej eliksirów jest postawa gotującego. Ważne, by wszystkie dania w naszej kuchni były przygotowywane z miłoś- cią, spokojem i zawsze ze świeżych, nieprzetworzonych przemysłowo produktów, a wówczas z pewnością wyjdą wszystkim na zdrowie. Przy przygotowywaniu potraw można się wspaniale odprężyć, a także bawić, co do- datkowo pozytywnie wpływa na psychikę. Kuchnia jest bardzo ważnym miejscem w domu, mającym wpływ na życie jednostki i rodziny. Pachnące dania przywołują swym aromatem domowników, łącząc przy wspólnym stole. Jak już wspomniałam, to co jemy tworzy nasze cia- ło i ducha, ma również wpływ na psychikę, czyli rzutuje na całokształt – jak się czujemy, jak wyglądamy, jakimi jesteśmy ludźmi, jak się zachowujemy, jaką aurę rozta- czamy wokół siebie, itd. Dlatego tak bardzo ważne jest, aby właściwie się odżywiać, spożywając to, co przyniesie pozytywny skutek na każdej z płaszczyzn. Spożywając byle jaką, mocno przetworzoną żywność, z pewnością prędzej czy później „dorobimy” się różnych dolegliwości 6 spowodowanych niedoborami ważnych substancji od- żywczych, jakie potrzebne są do utrzymania równowagi organizmu. Taki stan uwidoczni się także na wyglądzie naszej skóry, włosów, paznokci. Niedobory żywieniowe negatywnie odbiją się również na psychice. Trudniej bę- dzie poradzić sobie ze stresem, a to również nie służy urodzie i odwrotnie, zły wygląd z pewnością pogorszy też humor. Co zrobić, aby zachować równowagę organizmu, być zawsze w dobrej kondycji, nie martwić się o wagę, wy- glądać pięknie i mieć tak silnego ducha, by stawić czo- ła każdej stresującej sytuacji? Odpowiedzi na te pytania przyniosą kolejne strony tej książki. 7 RoZdZiał 1 Co odżywia nasze ciało, czyli składniki wpływające na stan zdrowia i urody Jeśli chcesz przez długie lata zachować ładną cerę, zdrowe włosy i paznokcie, nie martwić się o figurę i zdrowie, warto byś nauczył się świadomie kształtować swoją dietę, tak by korzystnie wpływała na wygląd i sa- mopoczucie. Wszystkie komórki i tkanki naszego ciała zbudowa- ne są ze składników, które musimy dostarczać każde- go dnia wraz z pożywieniem. Układ pokarmowy prze- twarza to, co jemy i za pośrednictwem układu krążenia transportuje do wszystkich komórek organizmu. Skóra, włosy i paznokcie odzwierciedlają stan odżywienia ko- mórek oraz stan psychiczny człowieka. Aby zachować równowagę psychofizyczną, wyglądać pięknie i być zdro- wym, w codziennych posiłkach dostarczaj organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych i sub- stancji czynnych, czyli odpowiednich ilości wody, białka, węglowodanów, tłuszczów, błonnika, witamin, makro i mikroelementów. Białko Dostarcza energii. Jest niezbędne do życia. Znajduje się we wszystkim, co żywe. Człowiek dorosły przecięt- nie potrzebuje 1 g białka na 1 kg masy ciała. Białko bie- 8 rze udział we wszystkich ważnych procesach życiowych, wykorzystywane jest do budowy nowych i odbudowy zu- żytych komórek. Nasze narządy wewnętrzne, mięśnie, krew, skóra, włosy, paznokcie – to głównie białko. Wyod- rębniono białka, które wchodzą w skład skóry i innych części powłoki zewnętrznej. Należą do nich: keratyna, która wchodzi w skład włosów, naskórka i paznokci oraz kolagen z elastyną, wchodzące w skład tkanki łącznej. Niedobór białka w skórze powoduje zahamowanie odnowy naskórka i komórek pozostałych warstw. Wów- czas skóra staje się zwiotczała, cienka i obwisła. Nato- miast brak białka we włosach objawia się ich wypada- niem i trudnościami z odrastaniem. Gdy przez dłuższy czas organizmowi brakuje białka spada odporność na choroby, maleje sprawność fizyczna i umysłowa. Nasz organizm nie potrafi magazynować większych ilości białka, dlatego należy dostarczać je codziennie. Wartość białka zależy od jego zestawu aminokwa- sów. Białko pochodzenia zwierzęcego (mięso, sery, jaja, mleko, ryby) uznawane jest za pełnowartościowe, ponieważ ma wszystkie konieczne aminokwasy. Biał- ko pochodzenia roślinnego musi być odpowiednio ze- stawione, bowiem nie posiada wszystkich niezbędnych aminokwasów. Jednak właściwe zestawienie jest proste i nie stwarza problemów. Wystarczy spożywać w róż- nych kombinacjach zboża, warzywa, rośliny strączkowe i orzechy, które wzajemnie się uzupełniają i dostarcza- ją nam wszystkich potrzebnych aminokwasów w odpo- wiedniej ilości. Również wystarczy mały dodatek białka zwierzęcego, np. musli z jogurtem czy fasolka szpara- gowa z jajkiem, aby uzyskać potrzebną kombinację ami- nokwasów. Niektórzy twierdzą, że białko zwierzęce jest 9
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Kuchnia – Laboratorium Zdrowia i Urody
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: