Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00089 015625 13842798 na godz. na dobę w sumie
Kuchnia: krok po kroku - Naleśniki i placki - ebook/pdf
Kuchnia: krok po kroku - Naleśniki i placki - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 55
Wydawca: Self Publishing Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-938147-1-8 Rok wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> kulinaria
Porównaj ceny (książka, ebook (-10%), audiobook).

Książka zawiera przepisy na kilka rodzai ciast naleśnikowych oraz na różne farsze wykorzystywane do nadziewania naleśników. Zbiór przepisów łatwych do wykonania. Sprawdzonych i kilkakrotnie przetestowanych.

 

Farsz dobrany jest tak aby naleśniki mogły być podawane jako danie główne lub przystawka.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

- 6 - Ciasto zwykłe Składniki -2 jajka -20dkg mąki -1/4 l wody -1/4 l mleka - szczypta soli -2 łyżki oliwy Wykonanie - Do miski wybić jajka, wlać wodę i mleko , sól , zmiksować. - Dodawać porcjami mąkę cały czas miksować - Dodać oliwę , wymieszać . - Łyżką wazową nabierać ciasto , nalewać na gorącą patelnie , rozprowadzić na całą powierzchnie . Nadmiar ciasta można odlać. - Gdy naleśnik zetnie się , odwrócić go na drugą stronę i smażyć ok ½ minuty. - 7 - Ciasto naleśnikowe z pianą Składniki - 2 jajka - 1 szklanka czubata mąki - 2 szklanki mleka - 2 łyżki oliwy - szczypta soli Wykonanie - Oddzielić białko od żółtek - Do miski włożyć : żółtka, mąkę, mleko, sol , oliwę, wymieszać lub zmiksować. - Z białek ubić sztywną pianę. Dodać do ciasta, delikatnie łyżką wymieszać. - Na rozgrzaną patelnię wlewać łyżka wazową ciasto , rozprowadzić cienką warstwą. - Gdy powierzchnia naleśnika będzie sucha , przewrócić go na drugą stronę, dosmażyć. Ciasto z mąki gryczane Składniki - 1 szklanka mąki gryczanej - 3 jajka - 1 szklanka piwa - 1 szklanka wody - 8 - - ¼ szklanki oliwy - szczypta soli Wykonanie - W misce wymieszać jajka z piwem, wodą i oliwą . - Wsypać sol i mąkę , zmiksować na jednolitą masę . - Na rozgrzaną patelnię , łyżką wazową wylewać ciasto , rozprowadzić cienką warstwą. - Gdy naleśnik z góry będzie suchy , przekręcić na drugą stronę i dosmażyć. Tortilla Składniki na placki 16 szt - 1/2 kg mąki - 1/4 kostki margaryny - 600ml wody - 1 płaska łyżeczka soli Wykonanie - Wodę z margaryna i solą zagotować . Zdjąć z ognia i wsypać większą część mąki , dobrze wymieszać łyżką drewnianą aż ciasto będzie odchodzić od ścian garnka. - Wyłożyć na stolnicę , wsypać resztę mąki ,wyrobić. - Podzielić na małe krążki , rozwałkować, smażyć na patelni bez tłuszczu. Po 1-2 minuty z każdej strony . Składniki na placki 16 szt - 9 - Farsze do naleśników - 10 - Farsz z papryką i kurczakiem zapiekane Składniki farsz 1 duża cebula 1 duża papryka 10 pieczarek 1 filet z kurczaka 1 pomidor lub koncentrat sól,pieprz 1/2 łyżeczki bazylii 1 jajko 10 dkg sera żółtego ( może być inny rozpuszczalny) oliwa do smażenia - 11 - Wykonanie - Mąkę , żółtka, kefir, wodę , sól i szczyptę cukru , zmiksować na jednolita masę. - Z białek ubić sztywną pianę dodać do ciasta naleśnikowego, zamieszać łyżką. - Na rozgrzaną patelnię wlewać łyżką wazową porcie ciasta , rozprowadzić równą warstwą , smażyć naleśniki z obydwu stron. (nie musi być rumiany) - Umyte , osuszone warzywa i filet , pokroić w paski. Podsmażyć na rozgrzanej patelni, odrobinę posolić . Przykryć pokrywką . Dusić ok 3-4 minut . Od czasu do czasu mieszać . Dodać pokrojone pomidory lub koncentrat. Zamieszać dusić 1 minutę. - Doprawić solą i pieprzem dodać bazylie , zamieszać aby składniki przemieszały się. - Nałożyć porcje farszu na naleśnik, zwinąć w rulon . Ułożyć w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym. Tak do wyczerpania składników. - Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach . Wbić jajko , doprawić pieprzem dobrze wymieszać. Polać naleśniki . Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225 stopni na ok 15 minut ( ser mysi się rozpuścić ) Przekąska jest równie dobra na ciepło jak i na zimno. - 12 - Naleśniki z parówką Składniki - 1 ½ szklanki mąki - 50 g otrąb pszennych - 2 jajka - 2 szklanki piwa lub wody gazowanej - 4 łyżki oliwy - ½ łyżeczki soli - 20 dkg sera żółtego - 10-12 parówek - keczup - 1 łyżka masła Wykonanie - Do mąki dodać otręby, piwo jajka, oliwę i sól . Zmiksować . Odstawić ciasto na ok 30 minut. - Na rozgrzaną patelnie wlewać ciasto, rozprowadzić równo cienką warstwą. Gdy wierzch naleśnika zetnie się przerzucić na drugą stronę. - Zetrzeć ser żółty na tarce. - Naleśnik posmarować keczupem , posypać serem , na wierzch położyć parówkę, zwinąć w rulon. - Żaroodporne naczynie posmarować masłem , ułożyć naleśniki . Zapiekać przez 15 minut w temperaturze 220 stopni. Podawać same , z sosem pomidorowym lub keczupem - 13 - Farsz z wędzonego dorsza Składniki farsz - 30 dkg wędzonego dorsza - 2 cebule - 2 ogórki konserwowe - 1 łyżka oliwy - pieprz do smaku Wykonanie - Usmażyć ciasto według przepisu podstawowego . - Rybę obrać ze skóry i ości . Drobno posiekać. - Cebulę drobno pokroić i podsmażyć. Dodać do ryby. - Ogórki drobno posiekać , połączyć zresztą masy , dodać pieprz do smaku . Dokładnie wymieszać . - Na naleśnik położyć porcję farszu , równo rozprowadzić. Zwinąć w trójkąt . Podawać z sosem tzatziki , majonezowym. - 14 - Farsz pieczarkowy Składniki - 10 dużych pieczarek - 1 duża cebula - 1 marynowany ogórek - sól , pieprz do smaku - oliwa do smażenia Wykonanie - Ciasto usmażyć według przepisu podstawowego. - Pieczarki umyć pokroić drobno - Cebule pokroić w kostkę - Na rozgrzanej patelni podsmażyć pieczarki i cebulę . Odsączyć z nadmiaru tłuszczu , przełożyć do wyższego naczynia . Zmiksować . - Dodać pokrojony w drobna kosteczkę ogórek , sól , pieprz , dokładnie wymieszać . Jeśli masa jest rzadka dodać trochę bułki tartej. Wymieszać . Masa powinna być pikantna. - Nakładać na naleśnik , rozprowadzić cienką warstwą , złożyć w trójkąt Podawać z sosem kaparowym , chrzanowym , tatarskim. - 15 - Farsz warzywny Składniki - 2 marchewki - 1 pietruszka - ¼ małego selera - 1 duża cebula - 4- 5 pieczarek - 1 jajko - oliwa do duszenia - ½ pęczek koperku - 2 łyżki z tartego sera żółtego , ostrego Wykonanie - Marchew i pietruszkę, seler, ugotować. - Pieczarki i cebule pokroić w drobną kostkę . Poddusić na rozgrzanej patelni. - Ugotowane warzywa zmielić , dodać do pieczarek , dusić aż farsz zgęstnieje ( nie przykrywać) - Wbić jajko , zamieszać , dodać posiekany koperek i ser , wymieszać. - Dodać sól i pieprz , wymieszać . Jeśli farsz jest rzadki dodać trochę bułki tartej. Naleśniki z tym farszem dobrze smakują z sosem chrzanowym na bazie majonezu. - 16 - Farsz z jajkami Składniki -6 jajek ugotowanych na twardo -1 cebula -1 czerstwa kajzerka -2 łyżki śmietany lub majonezu -1/2 łyżeczki soli -1/4 łyżeczki pieprzu Wykonanie - Ciasto naleśnikowe wykonać według przepisu głównego - Cebulę pokroić i podsmażyć , kajzerkę namoczyć , jajka obrać ze skorupek. - Jajka, wyciśniętą kajzerkę ,cebulę przepuścić przez maszynkę . - Do masy dodać śmietanę , sól , pieprz. Dokładnie wymieszać . Jeśli potrzeba nadzienie doprawić według własnego smaku. - Na naleśnik rozsmarować cienką warstwę nadzienia , zwinąć tak jak krokiety -Kłaść na rozgrzaną patelnię i obsmażyć z dwóch stron. - 17 - Pikantny tort naleśnikowy Składniki ½ kg łopatki wieprzowej ( może być mielone) 2 puszki kukurydzy 1 duża cebula 1 łyżka czubata koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1łyzeczka papryki mielonej słodkiej ½ łyżeczki papryki ostrej 20 dkg sera żółtego ostrego 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego Wykonanie - Naleśniki usmażyć według przepisu podstawowego. - Mięso umyć, pokroić i zmielić. - Cebule pokroić w drobna kostkę , podsmażyć na rozgrzanej patelni. Gdy cebula będzie miękka dodać koncentrat pomidorowy , smażyć ok 30 sekund - Dodać mięso , smażyć aż będzie miękkie ok 10 minut ( można dodać ½ szklanki bulionu lub wody , dusić do odparowania płynu) Przełożyć do miski. - Na tarce o grubych oczkach zetrzeć ser . Dużą łyżkę odstawić , resztę dodać do masy mięsnej dokładnie wymieszać - Dodać sól, pieprz, paprykę, sos sojowy wymieszać - Na naleśnik rozsmarować warstwę mięsa , posypać kukurydzą , przykryć naleśnikiem , rozsmarować następną warstwę mięsa posypać kukurydzą , przykryć naleśnikiem. Powtarzać do wyczerpania masy mięsnej - Ostatnią warstwą musi być naleśnik . Posypać serem i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na 5 minut Do tortu dobrze pasuje sos chili , pomidorowy, czosnkowy
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Kuchnia: krok po kroku - Naleśniki i placki
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: