Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00066 006313 12460044 na godz. na dobę w sumie
Kuchnia alergików - ebook/pdf
Kuchnia alergików - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 177
Wydawca: Astrum Media Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7277-356-2 Rok wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> zdrowie
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

Po zjedzeniu kanapki z pomidorem na Twojej skórze pojawiła się swędząca wysypka? Cierpisz na zgagę i niestrawność po spożyciu jakiejkolwiek potrawy z ryby? Zastanawiasz się, dlaczego ciągle masz zatkany nos i łzawiące oczy? A Twoje dziecko ma mocno zaczerwienione policzki? To mogą być objawy alergii – jednej z najczęściej występujących chorób w XXI wieku!
Alergia pokarmowa, czyli niewłaściwa reakcja układu immunologicznego na pewne składniki pożywienia, dotyka zarówno dzieci, jak i dorosłych. Jak sobie radzić z tą przykrą dolegliwością? Przede wszystkim unikać uczulającego pokarmu. Właściwa dieta jest bowiem podstawowym czynnikiem terapeutycznym – podpowiada Barbara Jakimowicz-Klein. W swojej książce wymienia najczęstsze alergeny pokarmowe, omawia objawy i typy alergii pokarmowych, a także proponuje specjalne diety dla niemowląt, dzieci oraz dorosłych uczulonych m.in. na białka zbóż (dieta bezglutenowa), białka mleka krowiego i białko jajka kurzego. Mamy nadzieję, że Kuchnia alergików ułatwi Państwu przygotowywanie smacznych i przede wszystkim zdrowych dań.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

Nakładem Wydawnictwa ASTRUM ukazały si(cid:266) tak(cid:298)e ksi(cid:261)(cid:298)ki: (cid:404) Paweł Albrzykowski, Kuchnia korea(cid:276)ska (cid:404) Małgorzata Borgman, Jedz zgodnie ze swoim charakterem (cid:404) Artur Ciesielka, Kuchnia włoska z przyprawami lecz(cid:261)cymi (cid:404) Marta Frydryk, Owocowe przysmaki (cid:404) Katarzyna Gronowicz, Nale(cid:286)niki na 90 sposobów (cid:404) Barbara Jakimowicz-Klein, 280 potraw Diety Funkcjonalnej (cid:404) Barbara Jakimowicz-Klein, Dieta na pami(cid:266)ć i koncentracj(cid:266) (cid:404) Barbara Jakimowicz-Klein, Dieta odporno(cid:286)ciowa (cid:404) Barbara Jakimowicz-Klein, Dieta piel(cid:266)gnacyjna. Zdrowa skóra, pi(cid:266)kne włosy (cid:404) Barbara Jakimowicz-Klein, Domowe pierogi (cid:404) Barbara Jakimowicz-Klein, Domowe wypieki (cid:404) Barbara Jakimowicz-Klein, Kuchnia góralska z przyprawami lecz(cid:261)cymi (cid:404) Barbara Jakimowicz-Klein, Kuchnia kresowa z przyprawami lecz(cid:261)cymi (cid:404) Barbara Jakimowicz-Klein, Kuchnia oszcz(cid:266)dnej gospodyni (cid:404) Barbara Jakimowicz-Klein, Kuchnia polska. Tradycja i nowoczesno(cid:286)ć (cid:404) Barbara Jakimowicz-Klein, Kuchnia (cid:286)l(cid:261)ska z przyprawami lecz(cid:261)cymi (cid:404) Barbara Jakimowicz-Klein, Potrawy z jajek (cid:404) Barbara Jakimowicz-Klein, Sałatki dla ka(cid:298)dego (cid:404) Marlena Krzy(cid:298)ostaniak, Potrawy pełne witamin (cid:404) Eliza Lamer-Zarawska, Owoce egzotyczne (cid:404) Stanisława Trela, Kurczak z przyprawami lecz(cid:261)cymi (cid:404) Anna Wasilewska, Kuchnia indyjska z przyprawami lecz(cid:261)cymi (cid:404) Adam Wieczorek, Ryby (cid:404) Anna Wojtowicz, Kawowe przysmaki (cid:404) Ewa Zysek, Nastolatki gotuj(cid:261) obiadki (cid:404) Ewa Zysek, Sałatki warzywne „Zdrowie” (cid:404) Małgorzata Borgman, Układ kr(cid:261)(cid:298)enia a (cid:298)ywienie (cid:404) Jadwiga Biernat, Ochrona organizmu. Jak być zdrowym w (cid:286)wiecie trucizn? (cid:404) Dietrich Koch-Heintzeler, Widmar Puhl, Cukrzyca (cid:404) Paul Edelmann, Uwe Leiendecker, Choroby (cid:298)ył w pytaniach i odpowiedziach (cid:404) Barbara Jakimowicz-Klein, Alergie. Pytania i odpowiedzi (cid:404) Barbara Jakimowicz-Klein, Zdrowe oczy (cid:404) Klaus Kopp, Hanne Keller, Choroby nerek (cid:404) Andrew Laughin, Bóle kr(cid:266)gosłupa w pytaniach i odpowiedziach (cid:404) Andrew Laughin, Cholesterol. Cichy zabójca (cid:404) Andrzej Sieradzki, Pokonaj stres (cid:404) Klaus Strackharn, Leczenie bólów migrenowych (cid:404) Lech Tkaczyk, Dieta Funkcjonalna. Nowe spojrzenie na zdrowe (cid:298)ywienie (cid:404) Karen Vago, Odtruwanie organizmu. Jak zapobiegać zatruciom toksynami www.wydawnictwo-astrum.pl wrocław © Copyright by Wydawnictwo ASTRUM Sp. z o.o. Wrocław 2005 Wszelkie prawa zastrze(cid:298)one Redakcja IWONA HUCHLA Redakcja techniczna EL(cid:297)BIETA BURSZTyNOWICZ Projekt okładki ANDRZEJ SZOT Wydanie II (cid:297)adna cz(cid:266)(cid:286)ć tej pracy nie mo(cid:298)e być powielana i rozpowszechniana, w jakiejkolwiek formie i w jakikolwiek sposób, wł(cid:261)cznie z fotokopiowaniem, nagrywaniem na ta(cid:286)my lub przy u(cid:298)yciu innych systemów, bez pisemnej zgody wydawcy (art. 116, 117 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dn. 4.02.1994 r.) Nasz adres Wydawnictwo ASTRUM Sp. z o.o. 50-950 Wrocław 2, skr. poczt. 292 e-mail: handlowy@astrum.wroc.pl tel. (71) 328-19-92, fax (71) 372-18-34 Zamówienia na ksi(cid:261)(cid:298)ki mo(cid:298)na składać na kartach pocztowych lub przez Internetow(cid:261) Ksi(cid:266)garni(cid:266) Wysyłkow(cid:261) http://www.wydawnictwo-astrum.pl Napisz do nas lub zadzwo(cid:276)! ISBN 978-83-7277-356-2 Spis treści Wst(cid:266)p. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Niepo(cid:298)(cid:261)dane reakcje po spo(cid:298)yciu pokarmów . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7 9 Alergia pokarmowa a nietolerancja pokarmowa . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10 Najcz(cid:266)stsze alergeny pokarmowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12 Reakcje krzy(cid:298)owe. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19 Objawy alergii pokarmowej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21 Typy alergii pokarmowych . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23 Leczenie alergii pokarmowych . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24 Dieta dzieci z alergi(cid:261) pokarmow(cid:261) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26 Dieta w astmie oskrzelowej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28 PRZEPISY Dieta stosowana w uczuleniach na białka zbó(cid:298) (dieta bezglutenowa) . . 29 (cid:285)niadania i kolacje . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32 Obiady . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38 Przepisy dla niemowl(cid:261)t i małych dzieci . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 46 Desery . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53 Przepisy dla niemowl(cid:261)t i małych dzieci . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 64 Dieta stosowana w uczuleniach na białka mleka krowiego . . . . . . . . . . 66 (cid:285)niadania i kolacje . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 68 Przepisy dla niemowl(cid:261)t i małych dzieci powy(cid:298)ej 1. roku (cid:298)ycia . . . . 73 Obiady . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 74 Przepisy dla niemowl(cid:261)t i małych dzieci powy(cid:298)ej 1. roku (cid:298)ycia . . . . 78 (cid:403)(cid:402)(cid:403) 5 (cid:403)(cid:402)(cid:403) Desery . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 80 Przepisy dla niemowl(cid:261)t i małych dzieci powy(cid:298)ej 1. roku (cid:298)ycia . . . . 82 Dieta dla osób uczulonych na gluten i mleko krowie . . . . . . . . . . . . . . . 83 (cid:285)niadania i kolacje. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 84 Obiady . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 89 Przepisy dla niemowl(cid:261)t i małych dzieci powy(cid:298)ej 1. roku (cid:298)ycia . . . . 94 Desery . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 96 Przepisy dla niemowl(cid:261)t i małych dzieci powy(cid:298)ej 1. roku (cid:298)ycia . . . . 98 Dieta dla osób uczulonych na białko jajka kurzego . . . . . . . . . . . . . . . . 99 (cid:285)niadania i kolacje. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 100 Obiady . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 106 Desery . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 111 Dieta dla osób uczulonych na mleko krowie i białko jajka kurzego . . . 115 (cid:285)niadania i kolacje. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 116 Obiady . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 120 Desery . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 126 Dieta dla osób uczulonych na gluten i białko jajka kurzego . . . . . . . . . 129 (cid:285)niadania i kolacje. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 130 Obiady . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 134 Desery . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 141 Dieta dla osób uczulonych na mleko krowie, gluten i białko jajka ku- rzego . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 144 (cid:285)niadania i kolacje. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 145 Obiady . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 148 Desery . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 153 Dieta dla osób uczulonych na (cid:286)rodki konserwuj(cid:261)ce i barwniki. . . . . . . 155 (cid:285)niadania i kolacje. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 156 Obiady . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 161 Desery . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 169 Bibliograia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 172 Indeks . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 173 (cid:403)(cid:402)(cid:403) 6 (cid:403)(cid:402)(cid:403) Wstęp Po zjedzonym posiłku z ró(cid:298)nych przyczyn mo(cid:298)emy czuć si(cid:266) (cid:296)le. Powodem bywa zwykle zatrucie, przyczyna metaboliczna z bra- ku jakiego(cid:286) enzymu trawi(cid:261)cego, a wreszcie niech(cid:266)ć do potrawy, której zjedzenia nie mogli(cid:286)my odmówić. Jeszcze jeden powód to alergie pokarmowe, czyli reakcje nadwra(cid:298)liwo(cid:286)ci. Alergia to reakcja organizmu na substancje uczulaj(cid:261)ce, czyli alergeny. Wszystko, co nas otacza, pokarmy, które codziennie jemy, to, w co si(cid:266) ubieramy, na czym (cid:286)pimy, substancje chemicz- ne, na które jeste(cid:286)my nara(cid:298)eni w pracy, na ulicy i w domu, ró(cid:298)ne leki – to potencjalne alergeny dla ludzi, u których z ró(cid:298)nych przyczyn została uszkodzona bariera odporno(cid:286)ciowa. Alergeny, które mog(cid:261) uczulać, dostaj(cid:261) si(cid:266) do organizmu w ró(cid:298)ny sposób: przez układ oddechowy (pyłki ro(cid:286)lin, roztocze, kurz), przez skór(cid:266) (kosmetyki, detergenty, jad owadów) i przez układ pokarmowy. Ju(cid:298) w papirusach egipskich sprzed 3000 lat s(cid:261) wzmianki o chorobach alergicznych. Około 500 roku p.n.e. Hipokrates pisał o alergii na mleko krowie, Galen, (cid:298)yj(cid:261)cy na przełomie II i III wieku n.e., znał przypadki nadwra(cid:298)liwo(cid:286)ci na mleko kozie. Alergia stała si(cid:266) chorob(cid:261) powszechn(cid:261) na przełomie XIX i XX wieku. Sam termin alergia pojawił si(cid:266) w 1906 roku, gdy C. J. von Pirquet, chc(cid:261)c nazwać chorob(cid:266) agresywnego reagowania orga- nizmu na niegro(cid:296)ne dla niego czynniki, poł(cid:261)czył dwa słowa grec- kie – allos (inny) i ergon (działanie). Liczba osób chorych na alergi(cid:266) stale wzrasta. Cierpi na ni(cid:261) obecnie około 25 procent populacji. Alergia to cena, jak(cid:261) dzisiej- sze społecze(cid:276)stwa płac(cid:261) za dostatek i rozwój. Wpływ na zacho- rowalno(cid:286)ć maj(cid:261) głównie chemizacja (cid:286)rodowiska, sterylno(cid:286)ć (cid:298)y- (cid:403)(cid:402)(cid:403) 7 (cid:403)(cid:402)(cid:403) cia i wiele innych czynników, od których nie mo(cid:298)na uciec. Choćby wła(cid:286)nie od higienicznego trybu (cid:298)ycia. Z jednej strony prowadzi on do zmniejszenia zapadalno(cid:286)ci na choroby infekcyj- ne, z drugiej zwalnia miejsce, w które wdziera si(cid:266) alergia. Alergie pokarmowe w przewa(cid:298)aj(cid:261)cym stopniu dotycz(cid:261) dzie- ci i wywołuj(cid:261) j(cid:261) najcz(cid:266)(cid:286)ciej: mleko, jajka i pszenica. Pocieszaj(cid:261)- ce jest to, (cid:298)e wi(cid:266)kszo(cid:286)ć dzieci wyrasta z alergii pokarmowej, ale jako doro(cid:286)li mog(cid:261) mieć skłonno(cid:286)ć do alergii wziewnej. Doro(cid:286)li na ogół uczuleni s(cid:261) na inne produkty. Najcz(cid:266)(cid:286)ciej s(cid:261) to: surowy seler, marchew, melon, orzechy, ryby, cytrusy, orzechy, skorupiaki, dro(cid:298)d(cid:298)e, wzmacniacze smaku stosowane jako dodatek do prze- tworzonej (cid:298)ywno(cid:286)ci. Alergi(cid:266) pokarmow(cid:261) wykrywa si(cid:266) za pomoc(cid:261) testów skór- nych, badania krwi oraz testów prowokacyjnych. W ich leczeniu wła(cid:286)ciwa dieta jest podstawowym czynnikiem terapeutycznym. Skuteczn(cid:261) metod(cid:261) jest eliminowanie alergenu z jadłospisu. Ju(cid:298) w 50 roku p.n.e. Lukrecjusz zauwa(cid:298)ył, (cid:298)e „to, co dla jednego człowieka jest pokarmem, dla innego mo(cid:298)e być trucizn(cid:261)”. Wła(cid:286)ci- wa dieta jest zatem kwesti(cid:261) indywidualn(cid:261). W wypadku uczulenia na pojedynczy alergen łatwo go wykluczyć z jadłospisu. Gorzej bywa w wypadku wielu alergenów, gdy(cid:298) trudniej wtedy skompo- nować odpowiedni(cid:261) diet(cid:266). Ksi(cid:261)(cid:298)ka Kuchnia alergików została napisana specjalnie dla osób, u których lekarz stwierdził alergi(cid:266) pokarmow(cid:261). Mam na- dziej(cid:266), (cid:298)e ułatwi ona przygotowywanie zdrowych i smacznych potraw. (cid:297)ycz(cid:266) Pa(cid:276)stwu du(cid:298)o zdrowia i smacznego! (cid:403)(cid:402)(cid:403) 8 (cid:403)(cid:402)(cid:403) Niepożądane reakcje po spożyciu pokarmów Niepo(cid:298)(cid:261)dana reakcja na pokarm jest poj(cid:266)ciem obejmuj(cid:261)cym przynajmniej trzy stany kliniczne. Wydzielono je na podstawie wielu zło(cid:298)onych zjawisk biologicznych zachodz(cid:261)cych w organi- zmie ludzkim w wyniku spo(cid:298)ycia szkodliwego pokarmu. Jest to alergia pokarmowa, nietolerancja pokarmowa i pseudoalergia pokarmowa. Niepo(cid:298)(cid:261)dane reakcje po spo(cid:298)yciu pokarmów s(cid:261) nie- wła(cid:286)ciw(cid:261) reakcj(cid:261) organizmu, która mo(cid:298)e wyst(cid:261)pić w ka(cid:298)dym wieku, jednak najcz(cid:266)(cid:286)ciej pojawia si(cid:266) u dzieci. Reakcje tego typu nie wyst(cid:266)puj(cid:261) u ludzi zdrowych. Podstawy do rozpoznania nie- po(cid:298)(cid:261)danej reakcji na pokarm istniej(cid:261) wówczas, gdy: (cid:402) Dolegliwo(cid:286)ci pojawiaj(cid:261)ce si(cid:266) w trakcie spo(cid:298)ywania lub po spo(cid:298)yciu pokarmu u dziecka zaobserwuje matka (dolegliwo- (cid:286)ci obiektywne) lub zgłasza je sam chory (dziecko starsze lub chory dorosły – dolegliwo(cid:286)ci subiektywne). (cid:402) Po spo(cid:298)yciu szkodliwego pokarmu powtarzaj(cid:261) si(cid:266) zawsze ta- kie same objawy, a ust(cid:266)puj(cid:261) po wyeliminowaniu go z codzien- nej diety. (cid:402) Dolegliwo(cid:286)ci nawracaj(cid:261) po ponownym spo(cid:298)yciu tego samego pokarmu1. 1 Maciej Karczmarski, Alergia i nietolerancja mleka krowiego u dzieci, cz. 1, Bristol-Myers Squibb, Warszawa 1966, s. 2. (cid:403)(cid:402)(cid:403) 9 (cid:403)(cid:402)(cid:403) Alergia pokarmowa a nietolerancja pokarmowa Istniej(cid:261) pewne bł(cid:266)dne przekonania na temat alergii i nietolerancji pokarmowej. O ile ich skutki s(cid:261) podobne, o tyle ich przyczyny s(cid:261) odmienne. Alergi(cid:266) deiniuje si(cid:266) jako gwałtown(cid:261) reakcj(cid:266) na dany bodziec, pobudzaj(cid:261)cy układ odporno(cid:286)ciowy do produkcji prze- ciwciał atakuj(cid:261)cych obce cz(cid:261)steczki. Jest to zatem stan, w któ- rym dolegliwo(cid:286)ci kliniczne s(cid:261) kształtowane przez mechanizmy immunologiczne. Nietolerancja pokarmowa to stan chorobowy, w którym za stwierdzane objawy kliniczne czyni si(cid:266) odpowiedzialnymi me- chanizmy nieimmunologiczne. Jest to reakcja opó(cid:296)niona (cz(cid:266)sto objawy pojawiaj(cid:261) si(cid:266) dopiero po kilku dniach), powoduj(cid:261)ca wie- le symptomów, cz(cid:266)sto pozornie ze sob(cid:261) niepowi(cid:261)zanych. (cid:402) Objawy alergii pokarmowej – pokrzywka, wysypka, wy- mioty, ból brzucha, przyspieszony puls, rumie(cid:276)ce, obrz(cid:266)k błony (cid:286)luzowej jamy ustnej. Reakcja natychmiastowa. (cid:402) Objawy nietolerancji pokarmowej – sw(cid:266)dzenie, zatrzyma- nie wody w organizmie, podkr(cid:261)(cid:298)one oczy, migrena. Reakcja opó(cid:296)niona. W przebiegu nietolerancji pokarmowych nie ma udziału układu immunologicznego. Najcz(cid:266)stsz(cid:261) przyczyn(cid:261) s(cid:261) zaburzenia meta- bolizmu jednego b(cid:261)d(cid:296) kilku składników od(cid:298)ywczych albo wro- dzone wady utrudniaj(cid:261)ce naturalne przyswajanie pokarmu. Wie- le osób uwa(cid:298)a, (cid:298)e ma alergi(cid:266) pokarmow(cid:261), wi(cid:266)kszo(cid:286)ć z nich jednak z ró(cid:298)nych wzgl(cid:266)dów, głównie z powodu niedoboru enzy- mów trawiennych, nie toleruje po prostu niektórych składników pokarmowych. (cid:403)(cid:402)(cid:403) 10 (cid:403)(cid:402)(cid:403) Odmiennym stanem klinicznym jest: (cid:402) Pseudoalergia pokarmowa – stan, w którym objawy klinicz- ne choroby s(cid:261) identyczne jak w alergii pokarmowej, lecz przy- czyny odpowiedzialne za nie tkwi(cid:261) w samej istocie spo(cid:298)ywa- nego pokarmu lub w zwi(cid:261)zkach chemicznych dodawanych do po(cid:298)ywienia. (cid:403)(cid:402)(cid:403) 11 (cid:403)(cid:402)(cid:403) Najczęstsze alergeny pokarmowe Najcz(cid:266)stsze alergeny pokarmowe to białka ro(cid:286)linne i zwierz(cid:266)ce. Poniewa(cid:298) wyst(cid:266)puj(cid:261) one prawie we wszystkich produktach spo- (cid:298)ywczych, trudno wymienić wszystkie składniki po(cid:298)ywienia, które mog(cid:261) powodować reakcje alergiczne. Najcz(cid:266)(cid:286)ciej uczulaj(cid:261) mleko krowie, białko jajek, gluten (pszenica, j(cid:266)czmie(cid:276), (cid:298)yto, owies). Te trzy składniki powoduj(cid:261) 90 procent uczule(cid:276) pokarmo- wych. Sprawcami pozostałych s(cid:261) tysi(cid:261)ce innych substancji. Wro- giem nadwra(cid:298)liwca s(cid:261) ciel(cid:266)cina, ryby, czekolada, cola, kawa, orzeszki, cytrusy. Im pi(cid:266)kniejsze, trwalsze i bardziej aromatycz- ne produkty, tym wi(cid:266)cej w nich chemii. Polepszacze smaku i za- pachu, konserwanty, barwniki – to potencjalni wrogowie. Do najcz(cid:266)(cid:286)ciej alergizuj(cid:261)cych produktów spo(cid:298)ywczych nale(cid:298)(cid:261): Mleko krowie Wywołuje ono cz(cid:266)sto alergie i nietolerancje pokarmowe u nie- mowl(cid:261)t i małych dzieci, gdy(cid:298) w tym okresie (cid:298)ycia jest to podsta- wowy produkt spo(cid:298)ywczy. Mleko krowie zawiera du(cid:298)o uczulaj(cid:261)- cych białek. Najwa(cid:298)niejsze z nich to: laktoglobuliny, laktoalbu- miny i kazeina. Innym cz(cid:266)sto nietolerowanym składnikiem jest cukier mleczny – laktoza. Mo(cid:298)na zapobiegać uczuleniom na mleko krowie u niemow- l(cid:261)t, karmi(cid:261)c je jak najdłu(cid:298)ej mlekiem matki. W pierwszym roku (cid:298)ycia nie mo(cid:298)na w ogóle karmić niemowl(cid:261)t pełnym mlekiem krowim, a je(cid:286)li ju(cid:298) musi być wprowadzone do diety dziecka, to tylko w postaci rozcie(cid:276)czonej. Alergia na białko mleka krowiego u dzieci ujawnia si(cid:266) wtedy, gdy mleko matki jest zast(cid:266)powane (lub nawet tylko uzupełniane) sztucznymi mieszankami. Główne (cid:403)(cid:402)(cid:403) 12 (cid:403)(cid:402)(cid:403) objawy tego typu alergii u niemowl(cid:261)t to wymioty, kolka brzusz- na i biegunka. W przypadku nietolerancji mleka krowiego zaleca si(cid:266) wprowadzanie do diety niemowl(cid:261)t i małych dzieci specjal- nych preparatów mlekozast(cid:266)pczych, np. preparatów sojowych. Uwaga: Najlepsze dla dziecka jest karmienie piersi(cid:261). S(cid:261) jednak sytuacje, kiedy konieczne jest karmienie sztuczne. W spra- wach (cid:298)ywienia i doboru diety dla dziecka zawsze nale(cid:298)y kon- sultować si(cid:266) z lekarzem. Lekarz zadecyduje o wprowadzeniu odpowiednich preparatów mlekozast(cid:266)pczych. Wprowadzaj(cid:261)c do diety dziecka nowy preparat dietetyczno-lecz- niczy, nale(cid:298)y to robić stopniowo, w ci(cid:261)gu kilku karmie(cid:276) przez zwi(cid:266)kszanie obj(cid:266)to(cid:286)ci nowego produktu, a(cid:298) do przej(cid:286)cia na całko- wite nim karmienie. Jest to sposób sprawdzony, pomagaj(cid:261)cy unik- n(cid:261)ć kłopotów, które mo(cid:298)na napotkać przy gwałtownym (z karmie- nia na karmienie) wprowadzaniu nowego preparatu. Podstaw(cid:261) leczenia jest dieta eliminacyjna, polegaj(cid:261)ca na wyeliminowaniu składników nietolerowanych przez organizm i wprowadzeniu w ich miejsce składników dobrze tolerowanych o takich samych warto(cid:286)ciach od(cid:298)ywczych. Osoby uczulone na mleko krowie powinny wykluczyć ze swojej diety nie tylko mle- ko, ale równie(cid:298) wszystkie produkty mleczne, tzn. ma(cid:286)lank(cid:266), jo- gurt, keir, (cid:286)mietan(cid:266), masło, białe sery, lody. Kwesti(cid:261) indywidu- aln(cid:261) jest tolerancja produktów z mleka zsiadłego, które zawiera białko o innej budowie. Istnieje tzw. krzy(cid:298)owa wra(cid:298)liwo(cid:286)ć na białka mleka krowie- go, koziego i owczego. Dlatego połowa dzieci, które s(cid:261) uczulone na mleko krowie, jest tak(cid:298)e uczulona na mleko kozie. Z powodu obecno(cid:286)ci w mleku krowim białek surowiczych osoby uczulone na mleko mog(cid:261) mieć objawy alergiczne równie(cid:298) po zjedzeniu wołowiny. Jajka kurze (cid:297)ółtko jajka kurzego uczula w znacznie mniejszym stopniu ni(cid:298) białko. Jednak dzieciom ze skłonno(cid:286)ci(cid:261) do alergii nale(cid:298)y ostro(cid:298)- (cid:403)(cid:402)(cid:403) 13 (cid:403)(cid:402)(cid:403)
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Kuchnia alergików
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: