Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00165 006836 13592262 na godz. na dobę w sumie
Kuchnia diabetyków - ebook/pdf
Kuchnia diabetyków - ebook/pdf
Autor: Liczba stron:
Wydawca: Astrum Media Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-63758-63-9 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> kulinaria
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

E-book – 'Kuchnia diabetyków'. Seria zdrowie. Zdrowe diety

Cukrzyca - choroba cywilizacyjna - dotyka coraz więcej osób, zarówno młodych, jak i starszych. To cena, jaką płacimy za coraz wyższy poziom życia. Jej rozwojowi sprzyjają podstawowe błędy żywieniowe, siedzący tryb życia, nerwowość. Co powinniśmy wiedzieć na temat tego schorzenia, czy i w jaki sposób można zapobiegać cukrzycy oraz jaką rolę w tej chorobie odgrywa dieta? Tym zagadnieniom poświęcona jest niniejsza książka. Jej autorka, Barbara Jakimowicz-Klein, chce pomóc osobom chorym zrozumieć istotę cukrzycy i przeciwdziałać jej skutkom. Przede wszystkim jednak skupia się na diecie jako ważnym składniku terapii. Żywienie człowieka chorego musi bowiem zapewnić mu nieskrępowany rozwój organizmu, możność wykonywania pracy, a także dobre samopoczucie. W Kuchni diabetyków znajdą zatem Państwo najnowsze zalecenia dotyczące właściwego odżywiania się w cukrzycy oraz przepisy na potrawy dozwolone w diecie cukrzycowej, zarówno receptury na dania proste, jak i na bardziej wykwintne - wszystkie i smaczne i zdrowe. Z pewnością warto zajrzeć do tego poradnika!

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

KUCHNIA diabetyków Barbara Jakimowicz-Klein KUCHNIA diabetyków e-book ASTRUM M E A www.astrummedia.pl W R O C Ł A W D I © Copyright by Wydawnictwo ASTRUM Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone Redakcja Zespół Wydawnictwa Redakcja techniczna Elżbieta Bursztynowicz Projekt okładki Natalia Kowalska Żadna część tej pracy nie może być powielana i rozpowszechniana, w jakiejkolwiek formie i w jakikolwiek sposób, włącznie z fotokopiowaniem, nagrywaniem na taśmy lub przy użyciu innych systemów, bez pisemnej zgody wydawcy (art. 116, 117 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dn. 4.02.1994 r.) Zamówienia na książki można składać na kartach pocztowych lub przez Internetową Księgarnię Wysyłkową www.wydawnictwo-astrum.pl Zapraszamy do zakupu naszych książek, multimediów, słuchowisk, poezji śpiewanej w formie e-booków i e-audiobooków na platformach cyfrowych Wydawnictwo ASTRUM Sp. z o.o. 50-374 Wrocław, ul. Norwida 19/6 e-mail: handlowy@astrum.wroc.pl ISBN 978-83-63758-63-9 Spis treści Wstęp . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7 Co powinniśmy wiedzieć na temat cukrzycy? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9 Czym jest cukrzyca? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9 Jakie są rodzaje cukrzycy? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10 W jaki sposób można zapobiegać cukrzycy? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12 Jakie są objawy cukrzycy? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13 Jak rozpoznaje się cukrzycę? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14 Jak leczy się cukrzycę? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16 Jakie zioła stosuje się w leczeniu cukrzycy? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18 Jakie są powikłania cukrzycy? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21 21 W jaki sposób kontrolować cukrzycę? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Jaką rolę w cukrzycy odgrywa dieta? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23 Jakie są zasady diety cukrzycowej? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27 Jak skomponować dietę cukrzycową? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29 Jakie produkty spożywcze i potrawy są dozwolone, a jakie są zabro- nione w diecie cukrzycowej? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38 Jak rozplanować posiłki w ciągu dnia? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43 W jaki sposób należy przygotowywać posiłki w diecie cukrzy- cowej? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 45 Jak powinna wyglądać dieta wakacyjna w cukrzycy? . . . . . . . . . . . . . 45 Co trzeba wiedzieć na temat kalorii? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 46 48 Czym są wymienniki dietetyczne? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Czym są wymienniki węglowodanowe (WW)? . . . . . . . . . . . . . . . . . 51 59 Co to jest indeks glikemiczny? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Jakie rodzaje diet stosuje się w cukrzycy? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 61 PRZEPISY Zupy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 62 Potrawy mięsne i półmięsne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 72  5  Potrawy jarskie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 89 Potrawy z ryb i owoców morza . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 101 Surówki i sałatki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 115 140 Desery i napoje . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Ważne adresy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 148 Bibliografia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 149  6  Wstęp Liczba chorych na cukrzycę wzrasta w zastraszającym tempie. Lekarze przewidują, że w 2025 roku już około 300 mln ludzi na świecie będzie dotkniętych tą chorobą. Jest ona tak powszechna, że zaliczono ją do schorzeń cywilizacyjnych. Oznacza to, że pewne osiągnięcia współczesnego życia, które poprawiają jego poziom, przyczyniają się do wzrastającej zapadalności na tę chorobę. Cukrzyca to cena, jaką płacimy za coraz wyższy poziom ży- cia. Jej rozwojowi sprzyjają podstawowe błędy żywieniowe, tj. nieregularne, zbyt tłuste i zbyt słodkie pożywienie, siedzący tryb życia, nerwowość i życie w ciągłym pośpiechu, w którym za mało jest czasu na ruch i rekreację. Najważniejszym czynnikiem ryzyka jest otyłość, gdyż rozregulowuje pracę mechanizmu prze- twarzania czerpanej z pożywienia glukozy w energię. Celem książki Kuchnia diabetyków jest ułatwienie osobom chorym zrozumienia istoty cukrzycy, co stanowi niezbędny ele- ment leczenia tej choroby i przeciwdziałania jej skutkom. Przede wszystkim jednak poradnik ten poświęcony jest diecie, jako waż- nemu składnikowi terapii osób chorujących na cukrzycę. Przed- stawiam w nim najnowsze zalecenia dotyczące właściwego od- żywiania się w cukrzycy oraz przepisy na potrawy stosowane w diecie cukrzycowej. Są to zarówno receptury na dania proste, jak i na potrawy bardziej wykwintne, podawane przy szczególnych okazjach. Wszystkie dania łączy to, że są smaczne, i zdrowe. Życzę Państwu, abyście żyli pełnią życia, i aby udało się Wam zminimalizować trudności związane z chorobą. Autor Barbara Jakimowicz-Klein  7  Książką tą i hasłem MNIEJ CUKRU WIĘCEJ ŻYCIA Wy- dawnictwo Astrum chce się czynnie włączyć w walkę z tą chorobą. Dlatego też rozpoczęło OGÓLNOPOLSKĄ AKCJĘ STOP CUKRZYCY, której celem jest zachęcenie do wykonywania po- miarów cukru, spotkań w grupach diabetyków, do kontaktów z le- karzami i odwiedzania poradni specjalistycznych na terenie całej Polski . Nie pozwólmy, by kolejna choroba cywilizacyjna zawładnę- ła naszym życiem. Przyłącz się i Ty. Przebadaj się, nie zwlekaj. Prezes Wydawnictwa Astrum Lech Tkaczyk Co powinniśmy wiedzieć na temat cukrzycy? Czym jest cukrzyca? Cukrzyca, czyli diabetes mellitus (słodkie przeciekanie), jest cho- robą przemiany materii. Istotą tej choroby jest zmniejszenie albo zahamowanie wytwarzania i/lub wydzielania insuliny, prowa- dzące do zaburzeń metabolizmu i wykorzystania przez organizm węglowodanów. Uważa się, że cukrzyca nie jest jednorodną jed- nostką chorobową i pod tą nazwą kryje się wiele schorzeń, któ- rych wspólną cechą jest podwyższona ilość cukru we krwi i obec- ność cukru w moczu. Insulina jest hormonem wydzielanym do krwi przez trzustkę, a ściślej przez wyspecjalizowane komórki trzustki nazywane komórkami ß, umiejscowionymi na wysep- kach Langerhansa. U chorych na cukrzycę może być tak, że wy- dzielanie insuliny przez komórki ß jest za niskie lub też komórki te mogą nie wydzielać jej wcale albo u chorego osłabiona jest wrażliwość różnych tkanek organizmu na tę substancję1 . Stężenie glukozy we krwi powinno być stałe i wynosić 60- -160 mg/dl. W cukrzycy tak nie jest. Ponieważ mechanizmy re- gulujące poziom glukozy (cukru) przestają działać, następuje jej Hiperglikemia oznacza zbyt duże stężenie cukru we krwi (180 mg/dl). Hipoglikemia oznacza natomiast niedocukrzenie krwi. Zaczyna się wtedy, gdy poziom cukru spada poniżej 60 mg/dl. 1 J. Biernat, Żywienie, żywność a zdrowie, Wydawnictwo ASTRUM, Wrocław 2001, s. 358.  9  znaczny wzrost i wystąpienie różnych objawów. Utrzymujący się przez lata wysoki poziom glukozy może doprowadzić do uszkodzenia różnych narządów. Historia tej choroby sięga starożytnego Egiptu, ale bezpo- średni związek cukrzycy z uszkodzeniem trzustki stwierdzili do- piero Niemcy pod koniec XIX wieku. Na szczęście w 1921 roku Kanadyjczycy odkryli insulinę. Wprawdzie cukrzyca jest – jak na razie – chorobą na całe życie, można jednak sprawić, by było ono normalne i szczęśliwe. Ważne jest, aby każdy chory aktywnie uczestniczył w leczeniu tej choroby, m.in. przez stosowanie odpowiedniej diety. Jakie są rodzaje cukrzycy? Klasyfikacja cukrzycy zmieniała się na przestrzeni lat w zależno- ści od kryteriów, jakie były brane pod uwagę. Najnowsza, wpro- wadzona przez ADA (American Diabetes Association), wyróżnia cztery typy tej choroby2:  Cukrzyca typu 1 (insulinozależna) Pojawia się u dzieci i młodych ludzi, zazwyczaj przed 30. rokiem życia (dlatego określa się ją niekiedy mianem cukrzycy młodzień- czej). Wywołana jest zniszczeniem komórek β trzustki odpowie- dzialnych za produkcję insuliny. Cukrzyca typu 1 może być uwa- runkowana genetycznie lub immunologicznie. Jej wystąpienie może poprzedzać infekcja wirusowa, choćby grypa lub zapalenie gardła. W wyniku reakcji obronnych pobudzony zostaje układ odpornościowy, który rozpoczyna produkcję przeciwciał. Młody układ immunologiczny bywa jednak niedoskonały i często docho- dzi do nieprawidłowej odpowiedzi przeciwko komórkom własne- go organizmu. W tym wypadku atakowane są komórki β występu- jące w wysepkach trzustkowych. Prowadzi to do ich zniszczenia i w rezultacie zaprzestania produkcji insuliny, hormonu niezbęd- nego do regulacji stężenia glukozy we krwi. Zdarzają się również 2 I. Niziałek, Cukrzyca raz jeszcze, ,,Zdrowa Medycyna” 2004, nr 12, s. 36.  10  przypadki przyjścia na świat osób bez komórek β w trzustce. Naj- częściej objawy występują szybko, umożliwiając rozpoznanie choroby. Jedyną skuteczną formą leczenia jest podawanie insuli- ny, połączone z właściwą dietą i wysiłkiem fizycznym. Ocenia się, że spośród wszystkich chorych na cukrzycę około 15-20 pro- cent stanowią pacjenci z cukrzycą typu 1.  Cukrzyca typu 2 (cukrzyca dorosłych) Nazywana jest też cukrzycą insulinoniezależną – najczęściej chorują na nią osoby po 40. roku życia, z nadwagą i nadciśnie- niem tętniczym. W cukrzycy tego typu trzustka produkuje insuli- nę, ale jej ilość jest niewystarczająca lub wrażliwość komórek na ten hormon jest ograniczona. Zdecydowana większość chorych na cukrzycę cierpi na typ 2 tej choroby (w Polsce stanowi ponad 90 procent wszystkich przypadków choroby). Występowanie choroby zależy przede wszystkim od dwóch czynników, tzw. środowiskowego i dziedzicznego. Pod pierw- szym pojęciem kryje się głównie otyłość. Za otyłą uważa się oso- bę, która waży 20 procent więcej, niż powinna. Przy dużej nad- wadze ilość produkowanej przez trzustkę insuliny może być niewystarczająca. Dlatego m.in. u ludzi otyłych cukrzyca wystę- puje 3-4 razy częściej niż u szczupłych. Równie ważny jak otyłość jest czynnik dziedziczny. W ro- dzinach chorych na cukrzycę typu 2 stwierdzono 40 procent ry- zyka zachorowania na cukrzycę, gdy choruje jedno z rodziców, i 50 procent ryzyka, gdy choroba dotyczy obojga rodziców. Są rodziny, w których na cukrzycę choruje po kilka osób. Ważna jest świadomość, że dziedziczy się nie samą chorobę, ale skłonność do niej! Oznacza to, że u osoby obarczonej skłonnością do zacho- rowania na cukrzycę – pod wpływem starzenia, otyłości, mało ruchliwego trybu życia lub przewlekłego przyjmowania niektó- rych leków – może, lecz nie musi, rozwinąć się choroba. Kolejnym ważnym czynnikiem ryzyka cukrzycy typu 2 jest wiek. Choroba ta objawia się po 40. roku życia, a często nawet później – po 50. roku życia. U kobiet znaczny wzrost zachorowa- nia na cukrzycę odnotowuje się podczas menopauzy.  11  Rozpoznanie choroby jest znacznie trudniejsze niż cukrzycy typu 1. Niejednokrotnie objawy długo nie budzą podejrzeń cho- rego. Szacuje się, że prawie połowa chorych na cukrzycę typu 2 nie wie, że jest chora! W leczeniu bardzo ważną rolę odgrywa die- ta i wysiłek fizyczny. Chorym przepisuje się przeciwcukrzycowe leki doustne. Podawanie insuliny nie zawsze jest konieczne. Typ 2 cukrzycy długo przebiega skrycie. Dlatego po 40. roku życia warto raz w roku wykonać profilaktyczne badanie poziomu glukozy we krwi.  Cukrzyca ciężarnych Jak sama nazwa wskazuje, ten typ cukrzycy występuje u ciężar- nych kobiet i przeważnie mija po urodzeniu dziecka. Nie ozna- cza to jednak, że choroba powinna być lekceważona, a wprost przeciwnie – powinna być leczona w wyspecjalizowanych ośrod- kach. Nieleczona może spowodować zatrucie ciążowe, wady pło- du, a nawet jego śmierć. Stwierdzono też zależność powstawania cukrzycy typu 2 od liczby ciąż (z każdą rośnie ryzyko powstania choroby) i od urodzenia noworodka o wadze powyżej 4,2 kg.  Cukrzyca wtórna Ta postać cukrzycy należy do najbardziej zróżnicowanych pod względem przyczyny występowania. Należą tu bowiem przy- padki cukrzycy wywołane przez stosowanie niektórych leków, np. glikokortykosteroidów w dużych dawkach, β-blokerów albo doustnych środków antykoncepcyjnych, a także inne współistnie- jące choroby (najczęściej endokrynologiczne, genetyczne oraz uszkodzenia trzustki i wątroby). Czynnikami ryzyka są również: mała aktywność fizyczna, stres i palenie papierosów. W jaki sposób można zapobiegać cukrzycy? Znajomość czynników mających wpływ na ujawnienie cukrzycy powinna prowadzić do ich usunięcia, jeśli to tylko jest możliwe.  12  Dotyczy to zwłaszcza, choć nie tylko, osób dziedzicznie obcią- żonych skłonnością do cukrzycy. Należy przede wszystkim:  zapobiegać otyłości;  dążyć do zwiększenia aktywności fizycznej;  unikać zakażeń. Jakie są objawy cukrzycy? Objawy cukrzycy są zróżnicowane i zależą od indywidualnych cech pacjenta. Można jednak wyodrębnić grupę symptomów, któ- re występują najczęściej, informując o istnieniu choroby. A są to:  nadmierne pragnienie – do kilku litrów na dobę;  częste oddawanie moczu (tj. do 5 litrów na dobę);  senność, zmęczenie, osłabienie;  w zaawansowanym okresie choroby pacjent chudnie, ale czę- ściej jest otyły;  wilczy apetyt;  charakterystyczny, „gruszkowy” zapach oddechu i moczu  zaburzenia widzenia (zauważane dopiero w okresie powikłań chorego; okulistycznych);  nudności i wymioty;  mrowienia i kurcze;  suchość skóry;  częste zakażenia bakteryjne i grzybicze skóry;  nadmierna potliwość;  trudności gojenia się ran;  chwiejność i wypadanie zębów;  bezsenność;  impotencja u mężczyzn;  nawracające zapalenia pochwy, grzybica, zaburzenia miesiącz- kowania .  13  Cukrzycę można rozpoznać i leczyć już we wczesnej fazie. Od nas zależy, czy nie zlekceważymy jej objawów i szybko wykonamy niezbędne badania. Niestety, wielu pacjentów lekceważy sygnały choroby nawet przez wiele lat i zgłasza się do lekarza zbyt późno, gdy często już nie można uniknąć powikłań choroby. Należy jednak zaznaczyć, że u pewnej grupy chorych nie występują żadne objawy choroby, mimo utrzymujących się wysokich wartości poziomu cukru! Dlatego tak ważne są badania kontrolne, podczas których określa się poziom cukru we krwi i w moczu. Jak rozpoznaje się cukrzycę? Już pierwsze objawy mogące świadczyć o zaburzeniach związa- nych z poziomem glukozy we krwi powinny nas skłonić do wi- zyty u lekarza. Ważne są też badania okresowe, dzięki którym można wykryć wszelkie nieprawidłowości. Pamiętajmy o tym, że cukrzyca rozwija się w organizmie w sposób podstępny, jej wczesne objawy łatwo można zbagatelizować. Najprościej wykryć cukrzycę przez badanie na czczo stężenia glukozy we krwi i w moczu. Każde z tych wymienionych badań musi być zweryfikowane przez lekarza i potwierdzone w odpo- wiednich testach. Nowoczesna medycyna udostępnia chorym na cukrzycę aparaty do samodzielnego kontrolowania poziomu cukru we krwi. Glukometry są proste w obsłudze i szybko pokazują wynik. Stężenie cukru we krwi wyraża się liczbą miligramów glukozy w 1 decylitrze krwi (mg/dl lub mg ). Standardowo we krwi żyl- nej poziom cukru na czczo powinien wahać się od 70 do 100 (110) mg/dl. Przekroczenie górnej wartości to hiperglikemia. Taka jednorazowo wykryta podwyższona wartość glukozy nie jest jesz- cze wykładnikiem cukrzycy.  14  Do potwierdzenia lub wykluczenia choroby wymagany jest tzw. doustny test obciążenia glukozą. Wykonuje się go, oznacza- jąc poziom cukru we krwi pobranej z palca na czczo i w dwie godziny po wypiciu 75 g glukozy rozpuszczonej w 300 ml wody.  Jeżeli na czczo poziom glukozy jest w normie, a po dwóch godzinach wzrasta do wartości poniżej 140 mg/dl, wówczas wynik badania jest w normie.  Gdy na czczo poziom cukru wynosi 110-120 mg/dl, a po dwóch godzinach waha się w granicach 140-200 mg/dl – świadczy to o upośledzonej tolerancji glukozy i może nasuwać podejrzenie, że w przyszłości u takiej osoby rozwinie się cukrzyca. Ko- nieczne są wtedy częstsze badania kontrolne glikemii i leczenie dietetyczne oraz zwiększenie wysiłku fizycznego.  Jeżeli na czczo wartość cukru przekracza 120 mg/dl, a dwie godziny po posiłku przekracza 200 mg/dl – oznacza to cu- krzycę3 . Warto pamiętać, że w przypadku np. gorączki czy menstruacji wspomniany test doustny będzie niemiarodajny. Kolejnym bada- niem jest analiza moczu pod kątem obecności cukru. Pamiętaj- my, że mocz zdrowych osób dorosłych nie zawiera cukru. Nawet najmniejsza jego ilość wykryta w badaniu moczu wymaga kon- sultacji lekarskiej. Zawartość cukru oznacza się w moczu dobo- wym, czyli zbieranym do jednego naczynia przez 24 godziny. Osoba, u której wykryto cukrzycę, powinna jak najszybciej znaleźć się pod opieką diabetologa. Celem leczenia prowadzonego niestety przez całe życie, jest utrzymywanie glukozy we krwi na poziomie najbardziej zbliżonym do prawidłowego. W trakcie leczenia dąży się również do osiągnięcia jak najlepszych wartości ciśnienia tętniczego krwi, cholesterolu, wagi ciała i wielu innych parametrów. 3 J. Winkler, Sprawdź, czy masz słodką krew?, ,,Żyjmy dłużej” 2005, nr 2, s. 21.  15 
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Kuchnia diabetyków
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: