Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00119 007587 14243822 na godz. na dobę w sumie
Kuchnia diabetyków - ebook/pdf
Kuchnia diabetyków - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 153
Wydawca: Astrum Media Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7277-346-3 Rok wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> zdrowie
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

Cukrzyca – choroba cywilizacyjna – dotyka coraz więcej osób, zarówno młodych, jak i starszych. To cena, jaką płacimy za coraz wyższy poziom życia. Jej rozwojowi sprzyjają podstawowe błędy żywieniowe, siedzący tryb życia, nerwowość. Co powinniśmy wiedzieć na temat tego schorzenia, czy i w jaki sposób można zapobiegać cukrzycy oraz jaką rolę w tej chorobie odgrywa dieta? Tym zagadnieniom poświęcona jest niniejsza książka. Jej autorka, Barbara Jakimowicz-Klein, chce pomóc osobom chorym zrozumieć istotę cukrzycy i przeciwdziałać jej skutkom. Przede wszystkim jednak skupia się na diecie jako ważnym składniku terapii. Żywienie człowieka chorego musi bowiem zapewnić mu nieskrępowany rozwój organizmu, możność wykonywania pracy, a także dobre samopoczucie.

W Kuchni diabetyków znajdą zatem Państwo najnowsze zalecenia dotyczące właściwego odżywiania się w cukrzycy oraz przepisy na potrawy dozwolone w diecie cukrzycowej, zarówno receptury na dania proste, jak i na bardziej wykwintne – wszystkie i smaczne i zdrowe. Z pewnością warto zajrzeć do tego poradnika!

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

Nakładem Wydawnictwa ASTRUM ukazały si(cid:266) tak(cid:298)e ksi(cid:261)(cid:298)ki: (cid:404) Paweł Albrzykowski, Kuchnia korea(cid:276)ska (cid:404) Małgorzata Borgman, Jedz zgodnie ze swoim charakterem (cid:404) Artur Ciesielka, Kuchnia włoska z przyprawami lecz(cid:261)cymi (cid:404) Marta Frydryk, Owocowe przysmaki (cid:404) Katarzyna Gronowicz, Nale(cid:286)niki na 90 sposobów (cid:404) Barbara Jakimowicz-Klein, 280 potraw Diety Funkcjonalnej (cid:404) Barbara Jakimowicz-Klein, Dieta na pami(cid:266)ć i koncentracj(cid:266) (cid:404) Barbara Jakimowicz-Klein, Dieta odporno(cid:286)ciowa (cid:404) Barbara Jakimowicz-Klein, Dieta piel(cid:266)gnacyjna. Zdrowa skóra, pi(cid:266)kne włosy (cid:404) Barbara Jakimowicz-Klein, Domowe pierogi (cid:404) Barbara Jakimowicz-Klein, Domowe wypieki (cid:404) Barbara Jakimowicz-Klein, Kuchnia alergików (cid:404) Barbara Jakimowicz-Klein, Kuchnia góralska z przyprawami lecz(cid:261)cymi (cid:404) Barbara Jakimowicz-Klein, Kuchnia kresowa z przyprawami lecz(cid:261)cymi (cid:404) Barbara Jakimowicz-Klein, Kuchnia oszcz(cid:266)dnej gospodyni (cid:404) Barbara Jakimowicz-Klein, Kuchnia polska. Tradycja i nowoczesno(cid:286)ć (cid:404) Barbara Jakimowicz-Klein, Kuchnia (cid:286)l(cid:261)ska z przyprawami lecz(cid:261)cymi (cid:404) Barbara Jakimowicz-Klein, Potrawy z jajek (cid:404) Barbara Jakimowicz-Klein, Sałatki dla ka(cid:298)dego (cid:404) Marlena Krzy(cid:298)ostaniak, Potrawy pełne witamin (cid:404) Eliza Lamer-Zarawska, Owoce egzotyczne (cid:404) Stanisława Trela, Kurczak z przyprawami lecz(cid:261)cymi (cid:404) Anna Wasilewska, Kuchnia indyjska z przyprawami lecz(cid:261)cymi (cid:404) Adam Wieczorek, Ryby (cid:404) Anna Wojtowicz, Kawowe przysmaki (cid:404) Anna Wojtowicz, Domowe przetwory (cid:404) Ewa Zysek, Nastolatki gotuj(cid:261) obiadki (cid:404) Ewa Zysek, Sałatki warzywne „Zdrowie” (cid:404) Małgorzata Borgman, Układ kr(cid:261)(cid:298)enia a (cid:298)ywienie (cid:404) Jadwiga Biernat, Ochrona organizmu. Jak być zdrowym w (cid:286)wiecie trucizn? (cid:404) Dietrich Koch-Heintzeler, Widmar Puhl, Cukrzyca (cid:404) Paul Edelmann, Uwe Leiendecker, Choroby (cid:298)ył w pytaniach i odpowiedziach (cid:404) Barbara Jakimowicz-Klein, Alergie. Pytania i odpowiedzi (cid:404) Barbara Jakimowicz-Klein, Zdrowe oczy (cid:404) Klaus Kopp, Hanne Keller, Choroby nerek (cid:404) Andrew Laughin, Bóle kr(cid:266)gosłupa w pytaniach i odpowiedziach (cid:404) Andrew Laughin, Cholesterol. Cichy zabójca (cid:404) Andrzej Sieradzki, Pokonaj stres (cid:404) Klaus Strackharn, Leczenie bólów migrenowych (cid:404) Lech Tkaczyk, Dieta Funkcjonalna. Nowe spojrzenie na zdrowe (cid:298)ywienie (cid:404) Karen Vago, Odtruwanie organizmu. Jak zapobiegać zatruciom toksynami Barbara Jakimowicz-Klein Kuchnia DIABETYKÓW Wrocław 2006 www.wydawnictwo-astrum.pl WROCłAW © Copyright by Wydawnictwo ASTRUM Sp. z o.o. Wrocław 2005 Wszelkie prawa zastrze(cid:298)one Redakcja ZESPół WyDAWNICTWA Redakcja techniczna EL(cid:297)BIETA BURSZTyNOWICZ Zdj(cid:266)cia na wklejce ANNA WOJTOWICZ Projekt okładki ANDRZEJ SZOT Wydanie III (cid:297)adna cz(cid:266)(cid:286)ć tej pracy nie mo(cid:298)e być powielana i rozpowszechniana, w jakiejkolwiek formie i w jakikolwiek sposób, wł(cid:261)cznie z fotokopiowaniem, nagrywaniem na ta(cid:286)my lub przy u(cid:298)yciu innych systemów, bez pisemnej zgody wydawcy (art. 116, 117 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dn. 4.02.1994 r.) Nasz adres Wydawnictwo ASTRUM Sp. z o.o. 50-950 Wrocław 2, skr. poczt. 292 e-mail: handlowy@astrum.wroc.pl tel. (71) 328-19-92, fax (71) 372-18-34 Zamówienia na ksi(cid:261)(cid:298)ki mo(cid:298)na składać na kartach pocztowych lub przez Internetow(cid:261) Ksi(cid:266)garni(cid:266) Wysyłkow(cid:261) http://www.wydawnictwo-astrum.pl Napisz do nas lub zadzwo(cid:276)! ISBN 978-83-7277-346-3 Spis treści Wst(cid:266)p. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7 Co powinni(cid:286)my wiedzieć na temat cukrzycy?. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9 Czym jest cukrzyca? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9 Jakie s(cid:261) rodzaje cukrzycy? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10 W jaki sposób mo(cid:298)na zapobiegać cukrzycy? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12 Jakie s(cid:261) objawy cukrzycy? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13 Jak rozpoznaje si(cid:266) cukrzyc(cid:266)?. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14 Jak leczy si(cid:266) cukrzyc(cid:266)? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16 Jakie zioła stosuje si(cid:266) w leczeniu cukrzycy?. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18 Jakie s(cid:261) powikłania cukrzycy? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21 W jaki sposób kontrolować cukrzyc(cid:266)? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21 Jak(cid:261) rol(cid:266) w cukrzycy odgrywa dieta? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23 Jakie s(cid:261) zasady diety cukrzycowej?. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27 Jak skomponować diet(cid:266) cukrzycow(cid:261)?. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29 Jakie produkty spo(cid:298)ywcze i potrawy s(cid:261) dozwolone, a jakie s(cid:261) zabro- nione w diecie cukrzycowej?. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38 Jak rozplanować posiłki w ci(cid:261)gu dnia? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43 W jaki sposób nale(cid:298)y przygotowywać posiłki w diecie cukrzy- cowej? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 45 Jak powinna wygl(cid:261)dać dieta wakacyjna w cukrzycy?. . . . . . . . . . . . . 45 Co trzeba wiedzieć na temat kalorii?. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 46 Czym s(cid:261) wymienniki dietetyczne? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48 Czym s(cid:261) wymienniki w(cid:266)glowodanowe (WW)? . . . . . . . . . . . . . . . . . 51 Co to jest indeks glikemiczny? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 59 Jakie rodzaje diet stosuje si(cid:266) w cukrzycy? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 61 PRZEPISY Zupy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 62 Potrawy mi(cid:266)sne i półmi(cid:266)sne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 72    Potrawy jarskie. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 89 Potrawy z ryb i owoców morza . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 101 Surówki i sałatki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 115 Desery i napoje . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 140 Wa(cid:298)ne adresy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 148 Bibliograia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 149    Wstęp Liczba chorych na cukrzyc(cid:266) wzrasta w zastraszaj(cid:261)cym tempie. Lekarze przewiduj(cid:261), (cid:298)e w 2025 roku ju(cid:298) około 300 mln ludzi na (cid:286)wiecie b(cid:266)dzie dotkni(cid:266)tych t(cid:261) chorob(cid:261). Jest ona tak powszechna, (cid:298)e zaliczono j(cid:261) do schorze(cid:276) cywilizacyjnych. Oznacza to, (cid:298)e pewne osi(cid:261)gni(cid:266)cia współczesnego (cid:298)ycia, które poprawiaj(cid:261) jego poziom, przyczyniaj(cid:261) si(cid:266) do wzrastaj(cid:261)cej zapadalno(cid:286)ci na t(cid:266) chorob(cid:266). Cukrzyca to cena, jak(cid:261) płacimy za coraz wy(cid:298)szy poziom (cid:298)y- cia. Jej rozwojowi sprzyjaj(cid:261) podstawowe bł(cid:266)dy (cid:298)ywieniowe, tj. nieregularne, zbyt tłuste i zbyt słodkie po(cid:298)ywienie, siedz(cid:261)cy tryb (cid:298)ycia, nerwowo(cid:286)ć i (cid:298)ycie w ci(cid:261)głym po(cid:286)piechu, w którym za mało jest czasu na ruch i rekreacj(cid:266). Najwa(cid:298)niejszym czynnikiem ryzyka jest otyło(cid:286)ć, gdy(cid:298) rozregulowuje prac(cid:266) mechanizmu prze- twarzania czerpanej z po(cid:298)ywienia glukozy w energi(cid:266). Celem ksi(cid:261)(cid:298)ki Kuchnia diabetyków jest ułatwienie osobom chorym zrozumienia istoty cukrzycy, co stanowi niezb(cid:266)dny ele- ment leczenia tej choroby i przeciwdziałania jej skutkom. Przede wszystkim jednak poradnik ten po(cid:286)wi(cid:266)cony jest diecie, jako wa(cid:298)- nemu składnikowi terapii osób choruj(cid:261)cych na cukrzyc(cid:266). Przed- stawiam w nim najnowsze zalecenia dotycz(cid:261)ce wła(cid:286)ciwego od- (cid:298)ywiania si(cid:266) w cukrzycy oraz przepisy na potrawy stosowane w diecie cukrzycowej. S(cid:261) to zarówno receptury na dania proste, jak i na potrawy bardziej wykwintne, podawane przy szczególnych okazjach. Wszystkie dania ł(cid:261)czy to, (cid:298)e s(cid:261) smaczne, i zdrowe. (cid:297)ycz(cid:266) Pa(cid:276)stwu, aby(cid:286)cie (cid:298)yli pełni(cid:261) (cid:298)ycia, i aby udało si(cid:266) Wam zminimalizować trudno(cid:286)ci zwi(cid:261)zane z chorob(cid:261). Autor Barbara Jakimowicz-Klein    Ksi(cid:261)(cid:298)k(cid:261) t(cid:261) i hasłem MNIEJ CUKRU WI(cid:265)CEJ (cid:297)YCIA Wy- dawnictwo Astrum chce si(cid:266) czynnie wł(cid:261)czyć w walk(cid:266) z t(cid:261) chorob(cid:261). Dlatego te(cid:298) rozpocz(cid:266)ło OGÓLNOPOLSK(cid:260) AKCJ(cid:265) STOP CUKRZYCY, której celem jest zach(cid:266)cenie do wykonywania po- miarów cukru, spotka(cid:276) w grupach diabetyków, do kontaktów z le- karzami i odwiedzania poradni specjalistycznych na terenie całej Polski. Nie pozwólmy, by kolejna choroba cywilizacyjna zawładn(cid:266)- ła naszym (cid:298)yciem. Przył(cid:261)cz si(cid:266) i Ty. Przebadaj si(cid:266), nie zwlekaj. Prezes Wydawnictwa Astrum Lech Tkaczyk Co powinniśmy wiedzieć na temat cukrzycy? Czym jest cukrzyca? Cukrzyca, czyli diabetes mellitus (słodkie przeciekanie), jest cho- rob(cid:261) przemiany materii. Istot(cid:261) tej choroby jest zmniejszenie albo zahamowanie wytwarzania i/lub wydzielania insuliny, prowa- dz(cid:261)ce do zaburze(cid:276) metabolizmu i wykorzystania przez organizm w(cid:266)glowodanów. Uwa(cid:298)a si(cid:266), (cid:298)e cukrzyca nie jest jednorodn(cid:261) jed- nostk(cid:261) chorobow(cid:261) i pod t(cid:261) nazw(cid:261) kryje si(cid:266) wiele schorze(cid:276), któ- rych wspóln(cid:261) cech(cid:261) jest podwy(cid:298)szona ilo(cid:286)ć cukru we krwi i obec- no(cid:286)ć cukru w moczu. Insulina jest hormonem wydzielanym do krwi przez trzustk(cid:266), a (cid:286)ci(cid:286)lej przez wyspecjalizowane komórki trzustki nazywane komórkami ß, umiejscowionymi na wysep- kach Langerhansa. U chorych na cukrzyc(cid:266) mo(cid:298)e być tak, (cid:298)e wy- dzielanie insuliny przez komórki ß jest za niskie lub te(cid:298) komórki te mog(cid:261) nie wydzielać jej wcale albo u chorego osłabiona jest wra(cid:298)liwo(cid:286)ć ró(cid:298)nych tkanek organizmu na t(cid:266) substancj(cid:266)1. St(cid:266)(cid:298)enie glukozy we krwi powinno być stałe i wynosić 60- -160 mg/dl. W cukrzycy tak nie jest. Poniewa(cid:298) mechanizmy re- guluj(cid:261)ce poziom glukozy (cukru) przestaj(cid:261) działać, nast(cid:266)puje jej Hiperglikemia oznacza zbyt duże stężenie cukru we krwi (180 mg/dl). Hipoglikemia oznacza natomiast niedocukrzenie krwi. Zaczyna się wtedy, gdy poziom cukru spada poniżej 0 mg/dl. 1 J. Biernat, (cid:297)ywienie, (cid:298)ywno(cid:286)ć a zdrowie, Wydawnictwo ASTRUM, Wrocław 2001, s. 358.    znaczny wzrost i wyst(cid:261)pienie ró(cid:298)nych objawów. Utrzymuj(cid:261)cy si(cid:266) przez lata wysoki poziom glukozy mo(cid:298)e doprowadzić do uszkodzenia ró(cid:298)nych narz(cid:261)dów. Historia tej choroby si(cid:266)ga staro(cid:298)ytnego Egiptu, ale bezpo- (cid:286)redni zwi(cid:261)zek cukrzycy z uszkodzeniem trzustki stwierdzili do- piero Niemcy pod koniec XIX wieku. Na szcz(cid:266)(cid:286)cie w 1921 roku Kanadyjczycy odkryli insulin(cid:266). Wprawdzie cukrzyca jest – jak na razie – chorob(cid:261) na całe (cid:298)ycie, mo(cid:298)na jednak sprawić, by było ono normalne i szcz(cid:266)(cid:286)liwe. Wa(cid:298)ne jest, aby ka(cid:298)dy chory aktywnie uczestniczył w leczeniu tej choroby, m.in. przez stosowanie odpowiedniej diety. Jakie s(cid:261) rodzaje cukrzycy? Klasyikacja cukrzycy zmieniała si(cid:266) na przestrzeni lat w zale(cid:298)no- (cid:286)ci od kryteriów, jakie były brane pod uwag(cid:266). Najnowsza, wpro- wadzona przez ADA (American Diabetes Association), wyró(cid:298)nia cztery typy tej choroby2:  Cukrzyca typu 1 (insulinozale(cid:298)na) Pojawia si(cid:266) u dzieci i młodych ludzi, zazwyczaj przed 30. rokiem (cid:298)ycia (dlatego okre(cid:286)la si(cid:266) j(cid:261) niekiedy mianem cukrzycy młodzie(cid:276)- czej). Wywołana jest zniszczeniem komórek (cid:533) trzustki odpowie- dzialnych za produkcj(cid:266) insuliny. Cukrzyca typu 1 mo(cid:298)e być uwa- runkowana genetycznie lub immunologicznie. Jej wyst(cid:261)pienie mo(cid:298)e poprzedzać infekcja wirusowa, choćby grypa lub zapalenie gardła. W wyniku reakcji obronnych pobudzony zostaje układ odporno(cid:286)ciowy, który rozpoczyna produkcj(cid:266) przeciwciał. Młody układ immunologiczny bywa jednak niedoskonały i cz(cid:266)sto docho- dzi do nieprawidłowej odpowiedzi przeciwko komórkom własne- go organizmu. W tym wypadku atakowane s(cid:261) komórki (cid:533) wyst(cid:266)pu- j(cid:261)ce w wysepkach trzustkowych. Prowadzi to do ich zniszczenia i w rezultacie zaprzestania produkcji insuliny, hormonu niezb(cid:266)d- nego do regulacji st(cid:266)(cid:298)enia glukozy we krwi. Zdarzaj(cid:261) si(cid:266) równie(cid:298) 2 I. Niziałek, Cukrzyca raz jeszcze, ,,Zdrowa Medycyna” 2004, nr 12, s. 36.  10  przypadki przyj(cid:286)cia na (cid:286)wiat osób bez komórek (cid:533) w trzustce. Naj- cz(cid:266)(cid:286)ciej objawy wyst(cid:266)puj(cid:261) szybko, umo(cid:298)liwiaj(cid:261)c rozpoznanie choroby. Jedyn(cid:261) skuteczn(cid:261) form(cid:261) leczenia jest podawanie insuli- ny, poł(cid:261)czone z wła(cid:286)ciw(cid:261) diet(cid:261) i wysiłkiem izycznym. Ocenia si(cid:266), (cid:298)e spo(cid:286)ród wszystkich chorych na cukrzyc(cid:266) około 15-20 pro- cent stanowi(cid:261) pacjenci z cukrzyc(cid:261) typu 1.  Cukrzyca typu 2 (cukrzyca dorosłych) Nazywana jest te(cid:298) cukrzyc(cid:261) insulinoniezale(cid:298)n(cid:261) – najcz(cid:266)(cid:286)ciej choruj(cid:261) na ni(cid:261) osoby po 40. roku (cid:298)ycia, z nadwag(cid:261) i nadci(cid:286)nie- niem t(cid:266)tniczym. W cukrzycy tego typu trzustka produkuje insuli- n(cid:266), ale jej ilo(cid:286)ć jest niewystarczaj(cid:261)ca lub wra(cid:298)liwo(cid:286)ć komórek na ten hormon jest ograniczona. Zdecydowana wi(cid:266)kszo(cid:286)ć chorych na cukrzyc(cid:266) cierpi na typ 2 tej choroby (w Polsce stanowi ponad 90 procent wszystkich przypadków choroby). Wyst(cid:266)powanie choroby zale(cid:298)y przede wszystkim od dwóch czynników, tzw. (cid:286)rodowiskowego i dziedzicznego. Pod pierw- szym poj(cid:266)ciem kryje si(cid:266) głównie otyło(cid:286)ć. Za otył(cid:261) uwa(cid:298)a si(cid:266) oso- b(cid:266), która wa(cid:298)y 20 procent wi(cid:266)cej, ni(cid:298) powinna. Przy du(cid:298)ej nad- wadze ilo(cid:286)ć produkowanej przez trzustk(cid:266) insuliny mo(cid:298)e być niewystarczaj(cid:261)ca. Dlatego m.in. u ludzi otyłych cukrzyca wyst(cid:266)- puje 3-4 razy cz(cid:266)(cid:286)ciej ni(cid:298) u szczupłych. Równie wa(cid:298)ny jak otyło(cid:286)ć jest czynnik dziedziczny. W ro- dzinach chorych na cukrzyc(cid:266) typu 2 stwierdzono 40 procent ry- zyka zachorowania na cukrzyc(cid:266), gdy choruje jedno z rodziców, i 50 procent ryzyka, gdy choroba dotyczy obojga rodziców. S(cid:261) rodziny, w których na cukrzyc(cid:266) choruje po kilka osób. Wa(cid:298)na jest (cid:286)wiadomo(cid:286)ć, (cid:298)e dziedziczy si(cid:266) nie sam(cid:261) chorob(cid:266), ale skłonno(cid:286)ć do niej! Oznacza to, (cid:298)e u osoby obarczonej skłonno(cid:286)ci(cid:261) do zacho- rowania na cukrzyc(cid:266) – pod wpływem starzenia, otyło(cid:286)ci, mało ruchliwego trybu (cid:298)ycia lub przewlekłego przyjmowania niektó- rych leków – mo(cid:298)e, lecz nie musi, rozwin(cid:261)ć si(cid:266) choroba. Kolejnym wa(cid:298)nym czynnikiem ryzyka cukrzycy typu 2 jest wiek. Choroba ta objawia si(cid:266) po 40. roku (cid:298)ycia, a cz(cid:266)sto nawet pó(cid:296)niej – po 50. roku (cid:298)ycia. U kobiet znaczny wzrost zachorowa- nia na cukrzyc(cid:266) odnotowuje si(cid:266) podczas menopauzy.  11  Rozpoznanie choroby jest znacznie trudniejsze ni(cid:298) cukrzycy typu 1. Niejednokrotnie objawy długo nie budz(cid:261) podejrze(cid:276) cho- rego. Szacuje si(cid:266), (cid:298)e prawie połowa chorych na cukrzyc(cid:266) typu 2 nie wie, (cid:298)e jest chora! W leczeniu bardzo wa(cid:298)n(cid:261) rol(cid:266) odgrywa die- ta i wysiłek izyczny. Chorym przepisuje si(cid:266) przeciwcukrzycowe leki doustne. Podawanie insuliny nie zawsze jest konieczne. Typ 2 cukrzycy długo przebiega skrycie. Dlatego po 40. roku życia warto raz w roku wykonać profilaktyczne badanie poziomu glukozy we krwi.  Cukrzyca ci(cid:266)(cid:298)arnych Jak sama nazwa wskazuje, ten typ cukrzycy wyst(cid:266)puje u ci(cid:266)(cid:298)ar- nych kobiet i przewa(cid:298)nie mija po urodzeniu dziecka. Nie ozna- cza to jednak, (cid:298)e choroba powinna być lekcewa(cid:298)ona, a wprost przeciwnie – powinna być leczona w wyspecjalizowanych o(cid:286)rod- kach. Nieleczona mo(cid:298)e spowodować zatrucie ci(cid:261)(cid:298)owe, wady pło- du, a nawet jego (cid:286)mierć. Stwierdzono te(cid:298) zale(cid:298)no(cid:286)ć powstawania cukrzycy typu 2 od liczby ci(cid:261)(cid:298) (z ka(cid:298)d(cid:261) ro(cid:286)nie ryzyko powstania choroby) i od urodzenia noworodka o wadze powy(cid:298)ej 4,2 kg.  Cukrzyca wtórna Ta postać cukrzycy nale(cid:298)y do najbardziej zró(cid:298)nicowanych pod wzgl(cid:266)dem przyczyny wyst(cid:266)powania. Nale(cid:298)(cid:261) tu bowiem przy- padki cukrzycy wywołane przez stosowanie niektórych leków, np. glikokortykosteroidów w du(cid:298)ych dawkach, (cid:533)-blokerów albo doustnych (cid:286)rodków antykoncepcyjnych, a tak(cid:298)e inne współistnie- j(cid:261)ce choroby (najcz(cid:266)(cid:286)ciej endokrynologiczne, genetyczne oraz uszkodzenia trzustki i w(cid:261)troby). Czynnikami ryzyka s(cid:261) równie(cid:298): mała aktywno(cid:286)ć izyczna, stres i palenie papierosów. W jaki sposób mo(cid:298)na zapobiegać cukrzycy? Znajomo(cid:286)ć czynników maj(cid:261)cych wpływ na ujawnienie cukrzycy powinna prowadzić do ich usuni(cid:266)cia, je(cid:286)li to tylko jest mo(cid:298)liwe.  12  Dotyczy to zwłaszcza, choć nie tylko, osób dziedzicznie obci(cid:261)- (cid:298)onych skłonno(cid:286)ci(cid:261) do cukrzycy. Nale(cid:298)y przede wszystkim:  zapobiegać otyło(cid:286)ci;  d(cid:261)(cid:298)yć do zwi(cid:266)kszenia aktywno(cid:286)ci fizycznej;  unikać zaka(cid:298)e(cid:276). Jakie s(cid:261) objawy cukrzycy? Objawy cukrzycy s(cid:261) zró(cid:298)nicowane i zale(cid:298)(cid:261) od indywidualnych cech pacjenta. Mo(cid:298)na jednak wyodr(cid:266)bnić grup(cid:266) symptomów, któ- re wyst(cid:266)puj(cid:261) najcz(cid:266)(cid:286)ciej, informuj(cid:261)c o istnieniu choroby. A s(cid:261) to:  nadmierne pragnienie – do kilku litrów na dob(cid:266);  cz(cid:266)ste oddawanie moczu (tj. do 5 litrów na dob(cid:266));  senno(cid:286)ć, zm(cid:266)czenie, osłabienie;  w zaawansowanym okresie choroby pacjent chudnie, ale cz(cid:266)- (cid:286)ciej jest otyły;  wilczy apetyt;  charakterystyczny, „gruszkowy” zapach oddechu i moczu chorego; okulistycznych);  zaburzenia widzenia (zauwa(cid:298)ane dopiero w okresie powikła(cid:276)  nudno(cid:286)ci i wymioty;  mrowienia i kurcze;  sucho(cid:286)ć skóry;  cz(cid:266)ste zaka(cid:298)enia bakteryjne i grzybicze skóry;  nadmierna potliwo(cid:286)ć;  trudno(cid:286)ci gojenia si(cid:266) ran;  chwiejno(cid:286)ć i wypadanie z(cid:266)bów;  bezsenno(cid:286)ć;  impotencja u m(cid:266)(cid:298)czyzn;  nawracaj(cid:261)ce zapalenia pochwy, grzybica, zaburzenia miesi(cid:261)cz- kowania.  13 
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Kuchnia diabetyków
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: