Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00293 005414 13645132 na godz. na dobę w sumie
Kuchnia polska na cztery pory roku - ebook/pdf
Kuchnia polska na cztery pory roku - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 241
Wydawca: SBM Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7845-683-4 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> kulinaria
Porównaj ceny (książka, ebook (-8%), audiobook).

Ze względu na dostępność produktów nasze dania różnią się w zależności od pór roku. Wiosna to pora dojrzewania nowalijek, latem pojawiają się świeże warzywa i owoce, jesień to czas zbioru owoców w sadach, zimą zaś wykorzystuje się zapasy – mrożonki, kiszonki i inne przetwory. Kuchnia polska na cztery pory roku to uporządkowany zbiór pomysłów, który pomoże wykorzystać to, co najlepszego ma dla nas natura.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

smaczne i  zdrowe Kuchnia na cztery pory roku SPIS TREŚCI Wstęp 3 WIOSNA 4 Przekąski Dania główne 32 Desery 60 Zupy 6 24 LATO 64 Przekąski Dania główne 82 Desery 112 Zupy 66 76 JESIEŃ 122 Przekąski Dania główne 142 Desery 182 Zupy 124 132 ZIMA 186 Przekąski Dania główne 206 Desery 230 Zupy 188 196 indeks 236 s p i s t r e ś c i W S TęP Wstęp KuChnIa PolSKa SłynIE zE WSPanIałyCh dań, zaRóWno WyKWInTnyCh, jaK I PRoSTyCh, PRzyRządzanyCh na Co dzIEń. znajdą SIę Tu SmaKoWITE, aRomaTyCznE zuPy, mIęSa PIECzonE, SmażonE luB goToWanE, RozmaITE danIa mąCznE, PRzEKąSKI, SałaTKI I dESERy. oPRóCz RECEPTuR na TRadyCyjnE PoTRaWy W KSIążCE zEBRano TEż PRzEPISy na noWE CIEKaWE danIa, WyKoRzySTująCE PomySły z RóżnyCh STRon ŚWIaTa, alE BazująCE na RodzImyCh PRoduKTaCh. To WłaŚnIE zE Względu na doSTęPnoŚć PRoduKTóW naSzE danIa RóżnIą SIę W zalEżnoŚCI od PóR RoKu. WIoSna To PoRa dojRzEWanIa noWalIjEK, laTEm PojaWIają SIę ŚWIEżE WaRzyWa I oWoCE, jESIEń To CzaS zBIoRu oWoCóW W SadaCh, zImą WyKoRzySTujE SIę zaPaSy – mRożonKI, KISzonKI I RozmaITE PRzETWoRy. PRzygoToWująC PoSIłKI dla RodzIny, WaRTo TEż zWRóCIć uWagę na zaPoTRzEBoWanIE oRganIzmu na SKładnIKI odżyWCzE. jESIEnIą I zImą danIa PoWInny Być KaloRyCznE I RozgRzEWająCE. W naSzEj dIECIE PRzEWażają WóWCzaS goRąCE gęSTE zuPy, gulaSzE I InnE danIa jEdnogaRnKoWE. naTomIaST WIoSną I laTEm SERWujEmy danIa lEKKIE, uRozmaIConE dzIęKI BogaCTWu ŚWIEżyCh WaRzyW I oWoCóW. laTEm WaRTo PRzygoToWyWać oRzEźWIająCE KoKTajlE, naPojE luB ChłodnIKI. 3 3 w s t ę p W IoSn a WIoSna WIoSną, Choć PoCząTKoWo KoRzySTamy jESzCzE z zaPaSóW zImoWyCh, PojaWIają SIę już noWalIjKI – SałaTa, RzodKIEWKa, KoPER, SzCzyPIoR, RaBaRBaR oRaz dymKa. z uTęSKnIEnIEm CzEKamy TEż na młodą KaPuSTę I BoTWInKę. To doSKonała PoRa RoKu, By zaCząć hodoWać zIoła I KIEłKI na PaRaPECIE. Będą onE znaKomITym uRozmaICEnIEm naSzyCh CodzIEnnyCh dań. WIoSna To RóWnIEż PoRa dojRzEWanIa TRuSKaWEK I PozIomEK, z KTóRyCh można PRzyRządzać WSPanIałE dESERy, alE TEż danIa oBIadoWE: zuPy oWoCoWE, PIERogI luB nalEŚnIKI. To BogaCTWo oWoCóW I WaRzyW dajE znaKomITą oKazję do uzuPEłnIEnIa SKładnIKóW odżyWCzyCh, KTóRyCh mogło nam zaBRaKnąć zImą. WaRTo WTEdy KomPonoWać uRozmaIConE PoSIłKI, W KTóRyCh znajdą SIę PRoduKTy zBożoWE, ChudE PRoduKTy mlECznE, ChudE mIęSo, WędlIny I RyBy, a TaKżE WaRzyWa I oWoCE. w i o s n a 4 W IoSn a 5 w i o s n a W IoSn a Przekąski BuRgERy z KaSzy gRyCzanEj SKŁADNIKI • 20 dag kaszy gryczanej • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 jajka • 1 pęczek szczypioru • 5 dag pomidorków koktajlowych • 1 garść rukoli • 6 bułek • 5 łyżek mąki • sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, majeranek • olej do smażenia p r z e k ą s k i 6 6   wrzucić Kaszę gryczaną ugotować w  osolonej wodzie i  ostudzić. Cebulę oraz czosnek obrać, umyć i  posiekać. Na patelni rozgrzać 3–4 łyżki oleju, z rumienić cebulę z  czosnkiem i    dodać je do kaszy. Szczypior umyć, posiekać i  do kaszy. Następnie wbić do masy jajka i    przyprawić. Całość wymieszać. Wilgotnymi dłońmi formować kotlety, panierować w   oleju na złoty kolor. Bułki przekroić w  jednej połówce każdej bułki ułożyć kotlet. Pomidory i  rukolę umyć i  osuszyć, pomidory pokroić w  plastry. Na każdym kotlecie ułożyć po kilka plastrów pomidorów i   rukoli. Przykryć burgery pozostałymi połówkami bułek.  mące i  smażyć na rozgrzanym   poprzek na pół, a    następnie na  liści     galaRETa z dRoBIu z WaRzyWamI SKŁADNIKI • ½ l rosołu • 20 dag mięsa drobiowego bez kości • 2 marchwie • 10 dag groszku konserwowego • 10 dag młodej kukurydzy w kolbach • 1 dag żelatyny • 4 rzodkiewki • 5 dag cebulek konserwowych • 2 ziarna ziela angielskiego • 2 listki laurowe • 2 ząbki czosnku • ocet • tymianek, oregano ciasta naleśnikowe p r z e k ą s k i   obrane   octem. Mięso umyć, osuszyć i  pokroić w  kostkę. Marchew oraz czosnek obrać i  umyć. Mięso i  warzywa wrzucić do rosołu i  gotować na małym ogniu 20 minut. Pod koniec gotowania wyjąć marchew, dodać zioła i  żelatynę. Całość mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Do miseczek włożyć osączoną i  pokrojoną w    krążki kukurydzę oraz groszek. Marchew pokroić w  włożyć do miseczek. Zalać warzywa wywarem z  mięsem, ostudzić i  wstawić do lodówki na 3–4 godziny. Po tym czasie każdą miseczkę włożyć na chwilę do ciepłej wody, a  następnie wyjąć galaretki. Każdą udekorować umytą i  pokrojoną w   cebulkami. Podawać z   plastry rzodkiewką oraz    plasterki i  również 7 7 p r z e k ą s k i   W IoSn a gRIlloWanE KulECzKI z mETKI SKŁADNIKI • 2 metki cebulowe • 1 główka sałaty • 5 dag kiełków słonecznika • 2 łyżki oleju • 1 łyżka soku z cytryny • sól, pieprz Z    metki formować wilgotnymi dłońmi małe kuleczki, polać je 1 łyżką oleju, delikatnie wymieszać i  grillować z  każdej strony do zrumienienia. Sałatę i  kiełki umyć i     ułożyć  osuszyć. Sałatę porwać i  na talerzu. Ułożyć na niej kiełki. Na talerz włożyć gotowe kulki, całość polać 1 łyżką oleju oraz sokiem z  cytryny. Przyprawić do smaku. gRIlloWanE PIECzaRKI z SEREm I SzynKą SKŁADNIKI • 6 dużych pieczarek • 6 plastrów szynki długodojrzewającej • 5 dag sera koziego • ½ pęczka natki pietruszki • 1 garść kiełków słonecznika • 1 garść pestkek słonecznika łuskanego • 1 łyżka soku z cytryny • pieprz   posiekać. Ser Pieczarki oczyścić. Wyciąć nóżki i    pokroić je w  małą kostkę. Natkę pietruszki umyć i  rozetrzeć widelcem, dodać natkę, pokrojone pieczarki, pieprz i  sok z cytryny. Wymieszać masę. Porcjami nakładać do kapeluszy pieczarek, zawijać plastrem szynki i  grillować z   zrumienienia. Kiełki słonecznika umyć, osuszyć i  ułożyć na talerzu. Na nich układać gotowe pieczarki. Całość posypać pestkami słonecznika.  każdej strony do p r z e k ą s k i 8 8       p r z e k ą s k i gRzanKI zE SzPInaKIEm I jajKIEm SKŁADNIKI • 4 kromki chleba • 10 dag szpinaku • 4 jajka • 1 łyżka masła • 1 ząbek czosnku • ½ pęczka natki pietruszki • ½ pęczka szczypioru • sól, pieprz, gałka muszkatołowa • olej do smażenia   podsmażyć na maśle. Zieleninę umyć. Czosnek, natkę pietruszki i  szczypior drobno pokroić i  Dodać szpinak, przesmażyć i  przyprawić pieprzem oraz gałką muszkatołową. Chleb opiec na suchej patelni. Następnie na patelni rozgrzać olej, wbić ostrożnie jajka, przyprawić solą i  pieprzem. Smażyć do ścięcia się białka. Na kromkach chleba ułożyć szpinak i    po jednym jajku. 9 9 p r z e k ą s k i gRIlloWany TWaRóg na SałaTCE SKŁADNIKI • 20 dag wędzonego twarogu • 10 plastrów boczku wędzonego • 1 pęczek rzodkiewki • kilka liści sałaty • ½ pęczka kopru • 2 łyżki oleju • 1 łyżeczka octu winnego • sól, pieprz   nich owinąć plastrem Twaróg pokroić na 10 plastrów. Każdy z  boczku, polać 1 łyżką oliwy i  grillować z  obydwu stron 5–6 minut. Rzodkiewki umyć, osuszyć i  pokroić w  plastry. Sałatę umyć, osuszyć i  porwać. Koper umyć, osuszyć i    posiekać. Do miski wrzucić rzodkiewkę, sałatę i  koper, zalać olejem i  octem, przyprawić i  wymieszać. Na wierzchu ułożyć ser grillowany w   boczku.   ciasta naleśnikowe W IoSn a gRzanKI z PIECzaRKamI SKŁADNIKI • 5 kromek pełnoziarnistego chleba • 20 dag pieczarek • 1 sałata • kilka rzodkiewek • 5 dag sera twarogowego do smarowania • ½ pęczka kopru • 2 łyżki oleju • 1 łyżeczka soku z cytryny • sól, pieprz  cytryny,   koper umyć Pieczarki oczyścić, przeciąć na pół, polać olejem i  sokiem z   przyprawić. Sałatę i  i    osuszyć, koper posiekać. Rzodkiewki umyć i    pokroić na plastry. Chleb zrumienić na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Następnie na patelnię włożyć pieczarki i  zrumienić z   obydwu stron. Chleb posmarować serem, na wierzchu ułożyć sałatę, pieczarki i  posypać koprem.   rzodkiewki. Całość KaSza gRyCzana z PIECzaRKamI I SEREm SKŁADNIKI • 20 dag kaszy gryczanej • 10 dag pieczarek • 1 cebula • ½ sałaty • 10 dag sera koziego • 1 garść kiełków rzodkiewki • 1 garść pestek słonecznika łuskanego • 3 łyżki oleju • sok z ½ cytryny • sól, pieprz   pokroić w  kostkę. Pieczarki   osuszyć. Na patelni rozgrzać   pokroić w  kostkę. Ser   kostkę. Kiełki i  sałatę Kaszę ugotować w   osolonej wodzie, a  następnie odcedzić. Cebulę obrać, umyć i  oczyścić i  pokroić w  umyć i  olej, zrumienić na nim cebulę, następnie dodać pieczarki i    podsmażyć. Dodać kaszę, przyprawić solą i pieprzem. Całość smażyć 5–6 minut, cały czas mieszając. Sałatę porwać na kawałki i    ułożyć na talerzach. Na sałatę wyłożyć porcje kaszy, dodać ser, pestki słonecznika i  polać sokiem z  cytryny.   kiełki. Całość p r z e k ą s k i 10 10       ciasta naleśnikowe p r z e k ą s k i mISECzKI ChlEBoWE z TWaRogIEm I WaRzyWamI SKŁADNIKI • 10 dag twarogu • 2 ogórki kiszone • kilka rzodkiewek • ½ pęczka kopru • 1 łyżka jogurtu naturalnego • 4 kromki chleba • sól, pieprz Z    kromek chleba wykroić kółka wielkości foremek do ciastek, następnie włożyć je do nich, obciążyć np. ryżem i  piec 10 minut w  piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Rzodkiewki umyć, 2 odłożyć do dekoracji, resztę zetrzeć na tarce. Ogórki obrać i    również zetrzeć na tarce. Koper umyć i  posiekać. Twaróg rozgnieść widelcem, następnie wymieszać z    jogurtem, startymi warzywami i  koprem. Masę serową nakładać porcjami do miseczek chlebowych i  udekorować odłożoną, pokrojoną w    plastry rzodkiewką. 11 11 p r z e k ą s k i KRążKI z BIałEj KIEłBaSy SKŁADNIKI • 50 dag białej surowej cienkiej kiełbasy • 5 dag sera żółtego • 10 dag kiełków słonecznika • patyczki do szaszłyków   jeden Po trzy kiełbasy zwinąć w  krążek i  spiąć patyczkiem do szaszłyków przez całość, by się nie rozpadały. Ser pokroić w    słupki. Kiełki umyć. Kiełbasę grillować   obu stron do zrumienienia. Pod z  koniec ułożyć w    rowkach między kiełbaskami słupki sera i   jeszcze 2–3 minuty. Następnie usunąć patyczki i  posypać kiełbaski kiełkami słonecznika.  grillować         W IoSn a oSCyPKoWE KoSzyCzKI z SałaTKą SKŁADNIKI • 40 dag małych młodych ziemniaków • 30 dag kabanosów • 3 rzodkiewki • ½ pęczka szczypioru • 1 jajko • 10 dag oscypka • 1 łyżeczka soku z cytryny • 3 łyżki oleju • sól, pieprz, papryka słodka • gałka muszkatołowa Ziemniaki dokładnie umyć i    przekroić na pół. Polać 2 łyżkami oleju, przyprawić solą, pieprzem, papryką i  gałką muszkatołową. Piec 30 minut w  piekarniku rozgrzanym do 200°C. Każdy kabanos pokroić na 4 kawałki i  dołożyć do ziemniaków po 20 minutach pieczenia. Po wyjęciu z    piekarnika ostudzić. Rzodkiewki pokroić na plasterki, szczypior posiekać i  dodać do ziemniaków. Sałatkę polać olejem pozostałym z  pieczenia i  sokiem z  cytryny, przyprawić solą i  pieprzem. Jajko ugotować na twardo i  pokroić w   kostkę. Oscypek zetrzeć na tarce. Łyżką nakładać na patelnię ser, formując placuszki. Podgrzewać do roztopienia i    zrumienienia. Gotowe placuszki układać na szklance odwróconej do góry dnem i  czekać, aż wystygną. W    serowych koszyczkach układać porcje sałatki i    posypać jajkiem. p r z e k ą s k i 12 12 p r z e k ą s k i PanIERoWanE KąSKI IndyCzE na SałaTCE SKŁADNIKI • 30 dag fileta z indyka • 10 dag młodego szpinaku • 1 puszka kukurydzy • 10 dag sera twarogowego koziego • 2 łyżki śmietany 12 • ½ pęczka kopru • sok z ½ cytryny • 1 łyżka siemienia lnianego • 4 łyżki bułki tartej • 2 jajka • sól, pieprz, papryka słodka • olej do smażenia  dość  jajku, następnie Mięso umyć, osuszyć, pokroić w   szerokie, krótkie paski, przyprawić solą, pieprzem i  papryką. Jajka rozmącić. Bułkę tartą wymieszać z  siemieniem lnianym. Mięso zanurzać w   panierować w  bułce z  ziarnami. Smażyć do zrumienienia na rozgrzanym oleju. Szpinak umyć, osuszyć, ułożyć na dużym talerzu, na nim ułożyć mięso i  posypać całość osączoną kukurydzą. Ser zmiksować ze śmietaną, sokiem z  cytryny i  pieprzem na gładki sos. Polać sosem sałatkę. Całość posypać posiekanym koprem. 13 13 p r z e k ą s k i W IoSn a PaSTa z CIECIoRKI I SzPInaKu SKŁADNIKI • 1 puszka cieciorki • 10 dag świeżego szpinaku • 2 łyżki masła • 1 pęczek natki pietruszki • 2 ząbki czosnku • 1 łyżka soku z cytryny • sól, pieprz, gałka muszkatołowa Szpinak i  natkę pietruszki umyć i  osuszyć. Czosnek umyć i  posiekać z    natką. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, zrumienić czosnek, dodać natkę pietruszki i  szpinak, przyprawić, smażyć 3–4 minuty, a  następnie ostudzić. Cieciorkę osączyć, przepłukać wodą, zmiksować ze szpinakiem, pozostałym masłem i  sokiem z  cytryny. Całość doprawić. Podawać z  pieczywem. PaSTa z KaSzy jaglanEj I WaRzyW SKŁADNIKI • 1 szklanka kaszy jaglanej • 3 marchwie • 2 pietruszki • 1 ząbek czosnku • ½ pęczka kopru • 1 łyżka masła • 1 garść kiełków lucerny • sól, pieprz, gałka muszkatołowa Kaszę przelać zimną wodą i  gotować 15 minut w  2 szklankach osolonej wody. Marchew, pietruszkę oraz czosnek obrać i  umyć. Marchew i  pietruszkę pokroić na kawałki i  gotować w  osolonej wodzie do miękkości. Pod koniec gotowania dodać czosnek. Kaszę i  warzywa zmiksować z   posiekać i   przyprawić i  wymieszać. Kiełki umyć i  udekorować nimi pastę.  masłem. Koper umyć,  dodać do pasty. Całość p r z e k ą s k i 14 PRzEPIóRKI na SałaTCE SKŁADNIKI • 4 przepiórki • 10 dag rukoli • 2 ogórki • 4 rzodkiewki • 8 plastrów szynki długodojrzewającej • 4 łyżki oleju • 1 łyżka soku z cytryny • 2 łyżki sezamu • sól, pieprz, papryka słodka • 3 ziarna jałowca p r z e k ą s k i   patelni. Przepiórki umyć, osuszyć i  przekroić na pół. Ziarna jałowca zmiażdżyć. Mięso polać 2 łyżkami oleju, przyprawić solą, pieprzem, papryką i  jałowcem, a  następnie odstawić do lodówki na 30 minut. Plastry szynki pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać pozostały olej, zrumienić szynkę i  zdjąć ją z  Następnie włożyć na patelnię przepiórki i  smażyć z    obydwu stron 20 minut, często obracając. Sezam uprażyć na suchej patelni. Rukolę, rzodkiewki i  ogórki umyć i  osuszyć. Rukolę ułożyć na półmisku, rzodkiewki oraz ogórki pokroić w  plastry i  ułożyć na rukoli. Na sałatce ułożyć przepiórki i  posypać zrumienioną szynką oraz sezamem. Polać tłuszczem pozostałym na patelni i    skropić sokiem z  cytryny. 15 p r z e k ą s k i W IoSn a SałaTKa z BIałymI KIEłBaSKamI SKŁADNIKI • 6 cienkich białych kiełbasek (surowych) • 1 sałata karbowana • 1 papryka żółta • 1 łodyga selera naciowego • 5 dag sera żółtego • 1 ząbek czosnku • 1 łyżeczka musztardy • sól, pieprz  półksiężyce, a    paprykę w     piekarniku. Warzywa umyć. Sałatę Kiełbaski piec 20 minut w  porwać na kawałki, seler pokroić  kostkę. w   Kiełbaski po przestygnięciu pokroić i  dodać do sałaty. Czosnek zmiażdżyć z  solą, dodać tłuszcz z    pieczenia kiełbasek, musztardę oraz pieprz i  powstałym sosem polać sałatkę i  wymieszać. Sałatkę udekorować kawałkami sera.   wymieszać. Tak SałaTa z TWaRogIEm I RzodKIEWKą SKŁADNIKI • 1 sałata masłowa • 1 pęczek rzodkiewki • 1 pęczek szczypioru • 10 dag twarogu • 2 łyżki śmietany • sól, pieprz Sałatę, rzodkiewki i  szczypior umyć i  osuszyć. Sałatę porwać, szczypior posiekać, rzodkiewki pokroić w   wrzucić do miski. Dodać pokruszony ser i    wymieszać. i    śmietanę. Całość przyprawić  plastry. Wszystko p r z e k ą s k i 16 p r z e k ą s k i SałaTKa z BoTWInKą I SERCamI IndyCzymI SKŁADNIKI • 10 dag rukoli • 6 serc indyczych • 2 jajka • ½ szklanki mąki • 2 pęczki botwinki • 5 dag sera koziego • 1 pęczek rzodkiewki • ½ pęczka kopru • 3 kromki pełnoziarnistego chleba • 5 łyżeczek oleju • 2 łyżeczki soku z cytryny • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka siemienia lnianego • sól, pieprz Rukolę, rzodkiewkę i  koper umyć i  osuszyć. Botwinkę umyć, osuszyć, odciąć liście. Rzodkiewkę pokroić w  plastry. Koper posiekać. Botwinkę polać 1 łyżką oleju, przyprawić i  smażyć na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Następnie na tej samej patelni zrumienić kromki chleba. Serca umyć, przekroić wzdłuż na pół, rozbić delikatnie tłuczkiem i  przyprawić. Jajka rozmącić, mąkę z  siemieniem lnianym wsypać na talerz. Serca zanurzać w  jajku, następnie obtoczyć w    mące i  2 łyżkach oleju z   rumiano. Na talerzach ułożyć rukolę, botwinkę i  rzodkiewki, a  następnie posypać całość pokruszonym serem i    koprem. Czosnek obrać, rozgnieść z    solą, dolać pozostały olej i  sok z    cytryny, dodać pieprz. Wszystko wymieszać na gładki sos i  sałatkę. Chleb pokroić na kawałki i  ułożyć na sałatce razem z  z  serc indyczych.   smażyć na  obu stron na   polać nim   kotletami 17 p r z e k ą s k i W IoSn a SałaTKa zE SzPInaKu SKŁADNIKI • 10 dag młodego szpinaku • 5 dag sera żółtego • 6 dag dyni marynowanej • 5 dag czarnej fasoli z puszki • 2 łyżki oleju • 1 łyżeczka octu winnego • ½ pęczka kopru • 1 łyżka pestek słonecznika łuskanego • sól, pieprz Szpinak umyć, osuszyć i  włożyć do miski. Ser oraz dynię pokroić w  kostkę i  dodać do szpinaku. Fasolę osączyć, przepłukać i  dodać do sałatki. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Koper umyć, osuszyć, posiekać i  wrzucić do sałatki razem ze słonecznikiem. Całość polać olejem oraz octem i    przyprawić, a   wymieszać.  następnie delikatnie SałaTKa zIEmnIaCzana z zIołamI SKŁADNIKI • 6 ziemniaków • 1 garść rzodkiewek • 1 pęczek szczypioru • 1 pęczek kopru • 1 pęczek natki pietruszki • sok z ½ cytryny • 4 łyżki oleju • sól i pieprz  mundurkach Ziemniaki ugotować w   i  odstawić do ostygnięcia. Następnie obrać je i  pokroić w  dużą kostkę. Rzodkiewki pokroić na połówki (a  większe na cztery części) i  dodać je do ziemniaków. Do sałatki dodać posiekane zioła, olej, sok z  cytryny, sól i  pieprz. Wymieszać i    odstawić na 5–6 minut do lodówki. p r z e k ą s k i 18 SałaTKa z KIEłKamI I doRSzEm SKŁADNIKI • 20 dag filetów z dorsza • 10 dag kiełków rzodkiewki • 5 dag pieczarek • 1 cebula • 1 garść sezamu • sok z 1 cytryny • 10 dag mąki kukurydzianej • 150 ml wody • sól, pieprz • olej do smażenia p r z e k ą s k i   ½ cytryny. Z  mąki Rybę pokroić na kawałki średniej wielkości, przyprawić solą, pieprzem i  sokiem z  kukurydzianej, wody i  soli przyrządzić ciasto. Rybę zanurzać w  cieście, a    następnie smażyć na głębokim oleju do zrumienienia. Przełożyć na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru oleju. Cebulę oraz   w   cebulę, dodać pieczarki i  smażyć 5–6 minut. Przyprawić solą i  pieprzem. Na talerzach rozłożyć umyte i  osuszone kiełki, a  na nich położyć rybę. Całość posypać pieczarkami i  patelni sezamem. Sałatkę skropić sokiem z   i  pieprzem.  pieczarki obrać i  pokroić  kostkę. Na patelni zrumienić   uprażonym na suchej  cytryny i  posypać solą 19 p r z e k ą s k i W IoSn a SałaTKa z KuRCzaKIEm I gRzanKamI SKŁADNIKI • 2 udka kurczaka • 2 kromki chleba • 1 sałata karbowana • 2 pomidory • 1 łodyga selera naciowego • 10 dag oscypka • 3 łyżki oleju • 1 łyżeczka soku z cytryny • sól, pieprz, tymianek, oregano • papryka słodka i ostra Kurczaka przyprawić, obsmażyć na patelni, a  następnie przełożyć do piekarnika. Po 15 minutach pod udka położyć kromki chleba i  piec kolejne 10 minut. Upieczonego kurczaka i    chrupiące kromki odłożyć do ostygnięcia. Warzywa umyć. Sałatę porwać na kawałki, pomidory pokroić na duże kawałki, a  półksiężyce. Ser pokroić w  Mięso kurczaka obrać z  kości i  pokroić. Grzanki pokroić w  kostkę (część zostawić do posypania sałatki). Wszystko wymieszać. Dodać olej, sok z   (oprócz soli) i  wymieszać. Można podawać w  chlebku.  cytryny oraz przyprawy   seler na   kostkę.   wydrążonym okrągłym p r z e k ą s k i 20 p r z e k ą s k i SałaTKa z RoladKamI z IndyKa SKŁADNIKI • 20 dag fileta z indyka • 1 sałata karbowana • 4 dag suszonej żurawiny • 2 dag płatków migdałowych • 1 opakowanie małych mozzarelli • 3 łyżki bułki tartej • 1 łyżeczka masła • 1 łyżeczka miodu • 3 łyżki wody • 2 łyżki śmietany 22 • sok z ½ limonki • 2 łyżki oleju • sól, pieprz, gałka muszkatołowa  limonki, a   Mięso pokroić wzdłuż na cienkie plastry, rozbić delikatnie, polać sokiem z   posypać solą i  pieprzem. Na patelni podprażyć migdały, połowę odłożyć. Do pozostałych na patelni migdałów dodać masło i    bułkę tartą, smażyć  następnie   piec  roladkę, zawinąć  folię aluminiową i  2–3 minuty, dodać wodę, śmietanę, połowę żurawiny, sól, pieprz i  gałkę muszkatołową. Wymieszać i  smażyć jeszcze 2–3 minuty, po czym odstawić do ostygnięcia. Na każdym filecie rozsmarować część masy, zwinąć w   w   20 minut w  piekarniku rozgrzanym do 180°C. Roladki wyjąć z  piekarnika i  odstawić do ostygnięcia. Pozostałą żurawinę moczyć 5–6 minut w  gorącej wodzie. Sałatę umyć, dokładnie osuszyć, porwać na kawałki i  dodać do niej migdały oraz żurawinę. Z  oleju, soku z    limonki, miodu, soli i  pieprzu przyrządzić sos. Połową sosu polać sałatę i  wymieszać. Sałatę rozłożyć na talerzach. Mozzarelle pokroić na pół i  rozłożyć na sałatce. Roladki pokroić w  dość grube plastry i    również poukładać na sałatce. Całość polać pozostałym sosem. 21 p r z e k ą s k i W IoSn a SałaTKa z WędzonymI SzPRoTKamI SKŁADNIKI • 20 szprotek wędzonych • 1 sałata • 5 dag sera żółtego • 1 ząbek czosnku • 3 łyżki oleju • 1 łyżka octu balsamicznego • sól, pieprz Sałatę umyć i  dokładnie osuszyć,  następnie porwać na kawałki. a   Czosnek obrać, rozgnieść z  solą, dolać olej oraz ocet, dodać pieprz i  wymieszać. Częścią sosu polać sałatę, wymieszać i    rozłożyć na talerzach. Ser pokroić w    kostkę, ułożyć na sałacie, dodać szprotki. Sałatkę polać pozostałym sosem. TWaRożEK z KIEłKamI SKŁADNIKI • 50 dag twarogu • sok z ½ cytryny • 2 garści kiełków lucerny • 1 garść siemienia lnianego • sól, pieprz Twaróg rozgnieść widelcem. Kiełki umyć. Do masy dodać połowę kiełków i  siemienia lnianego oraz sok z  cytryny, sól i  pieprz. Całość wymieszać. Twarożek podawać do pieczywa, posypany pozostałymi kiełkami i  siemieniem. p r z e k ą s k i 22 zaPIEKanE BułKI zE SzPInaKIEm I jajKIEm SKŁADNIKI • 4 bułki z pestkami dyni • 10 dag świeżego szpinaku • 4 kabanosy • 4 jajka przepiórcze • 5 dag sera pleśniowego złocisty lazur • 1 garść pestek dyni • olej • sól, pieprz, gałka muszkatołowa  dość Ściąć wierzchy bułek i  je wydrążyć. Szpinak umyć i  osuszyć, a  następnie podgrzewać na oleju 3–4 minuty (aż zmniejszy objętość). Zdjąć z    ognia, dodać pokrojone w   duże kawałki kabanosy, przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i    wymieszać. Bułki faszerować szpinakiem z    kabanosami. Na wierzch każdej bułki wbić jedno jajko, posypać pieprzem, pokruszonym serem i  pestkami dyni. Zapiekać 10–12 minut w  piekarniku rozgrzanym do 180°C. p r z e k ą s k i zIEmnIaKI na SałaTCE SKŁADNIKI • 50 dag młodych ziemniaków • 10 dag rukoli • 2 ogórki • 4 rzodkiewki • 8 plastrów szynki długodojrzewającej • 4 łyżki oleju • 1 łyżka soku z cytryny • sól, pieprz, papryka słodka Ziemniaki wyszorować, większe przekroić na pół. Plastry szynki pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej, zrumienić szynkę i  zdjąć ją z  patelni. Następnie włożyć na patelnię ziemniaki, smażyć je do zrumienienia, przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C i  piec 20 minut. Rukolę, rzodkiewki i  ogórki umyć i  osuszyć. Rukolę ułożyć na półmisku, rzodkiewki i  ogórki pokroić w   sałatce ułożyć ziemniaki, posypać zrumienioną szynką, polać tłuszczem pozostałym na patelni i  skropić sokiem z  cytryny.   ułożyć na rukoli. Na  plastry i  23 p r z e k ą s k i
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Kuchnia polska na cztery pory roku
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: