Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00691 009066 10746932 na godz. na dobę w sumie
Kuchnia świata dla diabetyków - ebook/pdf
Kuchnia świata dla diabetyków - ebook/pdf
Autor: , , , , , , , Liczba stron: 160
Wydawca: RM Język publikacji: polski
ISBN: 9788377737859 Rok wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> zdrowie, medycyna >> zdrowie i uroda
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

Kremowa zupa musztardowa, tapenada, bouillabaise, yakitori z kurczaka - kto powiedział, że kuchnia diabetyków jest nudna i pełna wyrzeczeń? W poradniku znajdziesz blisko 150 przepisów zaczerpniętych z najważniejszych kuchni europejskich, a także z kuchni chińskiej, japońskiej i żydowskiej. Z łatwością przyszykujesz z nich zarówno proste, codzienne dania, jak i bardziej wyszukane, którymi można mile zaskoczyć gości. W tym apetycznym tyglu każdy znajdzie coś dla siebie.

Wszystkie przepisy na dania główne, przekąski, sałatki i desery zostały tak skomponowane, aby niższa zawartość węglowodanów odpowiadała kanonom współczesnej dietetyki.

Do każdego dania wyliczono:

- indeks glikemiczny,

- wymienniki węglowodanowe,

- wymienniki białkowo-tłuszczowe

- liczbę kalorii.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

Książkę dedykuję Rodzicom, Bratu oraz Bratanicy Ani i Bratankowi Jasiowi KUCHNIA ŚWIATA DLA DIABETYKÓW Dorota Drozd KUCHNIA ŚWIATA DLA DIABETYKÓW Dorota Drozd Copyright © 2016 by Wydawnictwo RM Wydawnictwo RM, 03-808 Warszawa, ul. Mińska 25, rm@rm.com.pl, www.rm.com.pl Żadna część tej pracy nie może być powielana i rozpowszechniana, w jakiejkolwiek formie i w jakikolwiek sposób (elektroniczny, mechaniczny) włącznie z fotokopiowaniem, nagrywaniem na taśmy lub przy użyciu innych systemów, bez pisemnej zgody wydawcy. Wszystkie nazwy handlowe i towarów występujące w niniejszej publikacji są znakami towarowymi zastrzeżonymi lub nazwami zastrzeżonymi odpowiednich fi rm odnośnych właścicieli. Wydawnictwo RM dołożyło wszelkich starań, aby zapewnić najwyższą jakość tej książce, jednakże nikomu nie udziela żadnej rękojmi ani gwarancji. Wydawnictwo RM nie jest w żadnym przypadku odpowiedzialne za jakąkolwiek szkodę będącą następstwem korzystania z informacji zawartych w niniejszej publikacji, nawet jeśli Wydawnictwo RM zostało zawiadomione o możliwości wystąpienia szkód. Edytor: Justyna Mrowiec Redaktor prowadzący: Irmina Wala-Pęgierska Redakcja: Justyna Mrowiec Korekta: Mirosława Szymańska Nadzór grafi czny i projekt layoutu: Grażyna Jędrzejec Projekt okładki: Anna Jędrzejec Zdjęcia na okładce: shutterstock.inc Redakcja techniczna: Anna Nieporęcka Skład: Marcin Fabijański Druk i oprawa: Ofi cyna Wydawnicza READ ME – Drukarnia w Łodzi, Olechowska 83, (42) 649-33-91, druk@readme.pl, http://druk.readme.pl ISBN 978-83-7773-519-0 ISBN 978-83-7773-716-3 (ePub) ISBN 978-83-7773-717-0 (mobi) ISBN 978-83-7773-785-9 (pdf) W razie trudności z zakupem tej książki prosimy o kontakt z wydawnictwem: rm@rm.com.pl Spis treści Od Autorki _________________________________________________ 9 Wstęp ____________________________________________________ 11 Co to jest cukrzyca? _______________________________________ 11 „Słodkie” mamy __________________________________________ 14 Złe nawyki żywieniowe ____________________________________ 15 Dieta – klucz do zdrowia! __________________________________ 16 Hipoglikemia i hiperglikemia ________________________________ 21 Samokontrola ____________________________________________ 22 Kuchnia włoska ____________________________________________ 31 Zupa z cukinii z parmezanem ________________________________ 33 Zupa krem z dyni _________________________________________ 34 Chłodnik pomidorowy _____________________________________ 34 Zupa szpinakowa z czosnkiem ________________________________ 35 Zapiekane pomidory z mozzarellą _____________________________ 36 Krewetki z owocami _______________________________________ 36 Zapiekana papryka z fasolą __________________________________ 37 Caponata z cukinią _______________________________________ 38 Włoskie antipasti _________________________________________ 39 Pieczarki po włosku _______________________________________ 39 Pesto rosso _______________________________________________ 40 Pesto genueńskie _________________________________________ 40 Pasta z wątróbki i tuńczyka _________________________________ 41 Bakłażanowe roladki _______________________________________ 42 Sałatka „Zielono mi” ______________________________________ 42 Faszerowane cukinie _______________________________________ 43 Faszerowany bakłażan ______________________________________ 44 Szparagi zapiekane z parmezanem _____________________________ 45 Panforte ________________________________________________ 46 Toskańska fantazja ________________________________________ 47 Smakowite pomidorki _____________________________________ 48 6 KUCHNIA ŚWIATA DLA DIABETYKÓW Kuchnia francuska __________________________________________ 49 Wytrawne ciasteczka z serem i rozmarynem _____________________ 51 Zielony groszek na sposób francuski ___________________________ 52 Sałatka z ciepłymi wątróbkami drobiowymi _____________________ 52 Liście cykorii z sosem szczawiowym ___________________________ 53 Sałata z grillowanym kozim serem ____________________________ 54 Pietruszka na gorąco _______________________________________ 54 Tapenada _______________________________________________ 55 Grzanki czosnkowe _______________________________________ 56 Clafoutis z pomidorkami koktajlowymi ________________________ 56 Zupa krem z rukwi wodnej __________________________________ 57 Zupa bisque _____________________________________________ 58 Zupa rybna ze szczawiem i cydrem ____________________________ 59 Zupa bouillabaisse ________________________________________ 60 Ratatouille ______________________________________________ 61 Krem z cieciorki ___________________________________________62 Quenelle z ryby i jogurtu ___________________________________ 62 Kotlety jagnięce z tymiankiem _______________________________ 63 Cielęcina z tymiankiem i oliwkami ____________________________ 64 Kurczak w pastisie _________________________________________ 65 Krem au citron ___________________________________________ 66 Mus czekoladowy _________________________________________ 66 Parfait z czekoladą ________________________________________ 67 Tarta z jabłkami __________________________________________ 68 Morele w czerwonym winie _________________________________ 69 Ptasie mleczko brzoskwiniowe ________________________________ 70 Kuchnia grecka _____________________________________________ 71 Zupa z kurczaka i cytryny (avgolemono) _______________________ 73 Zupa jogurtowa na zimno __________________________________ 74 Zupa z kurczaka i pieczonych pomidorów _______________________ 74 Fasolatha – zupa fasolowa po grecku __________________________ 75 Sos grecki _______________________________________________ 76 Tzatziki _________________________________________________ 76 Sałata z migdałami ________________________________________ 77 Sałatka z zielonej fasolki z serem feta __________________________ 78 Horiatiki ______________________________________________ 79 Szpinak po grecku ________________________________________ 80 Orzechowe roladki z bakłażana _______________________________ 80 Sznycelki z tymiankiem ____________________________________ 81 Piersi kurczaka z dynią, kolendrą i serem feta ____________________ 82 Spis treści 7 Kotlety z kurczaka po grecku ________________________________ 83 Małże w sosie pomidorowym ________________________________ 84 Kuchnia niemiecka __________________________________________ 85 Tosty z selerem naciowym ___________________________________ 87 Czekoladowe tosty ________________________________________ 88 Zupa chlebowa ___________________________________________ 88 Brandenburska zupa z węgorza _______________________________ 89 Zupa reńska _____________________________________________ 90 Zupa makaronowa z selerem naciowym _________________________90 Roladki z cykorii w szynce __________________________________ 91 Sałatka selerowa z matiasami ________________________________ 92 Golonka z piwem _________________________________________ 92 Gęś pieczona z gruszkami ___________________________________ 93 Eintopf jarzynowy ________________________________________ 94 Dorsz po hambursku ______________________________________ 95 Sola w sosie śmietanowo-musztardowym _______________________ 96 Kraby na zielonej sałacie ____________________________________ 96 Zapiekane jabłka _________________________________________ 97 Pfi tzauf – maślane babeczki _________________________________ 98 Placki twarogowe _________________________________________ 98 Ciasto z Badenii __________________________________________ 99 Krem z Saksonii _________________________________________ 100 Bawarska lemoniada ______________________________________ 100 Kuchnia holenderska _______________________________________ 101 Sos holenderski _________________________________________ 103 Szparagi z sosem holenderskim ______________________________ 104 Sałatka holenderska ______________________________________ 104 Zimowa sałatka holenderska ________________________________ 105 Sałatka z zielonego groszku i sera ____________________________ 106 Sałatka z kalafi ora ________________________________________ 106 Śledź po holendersku _____________________________________ 107 Zupa serowa ____________________________________________ 108 Erwtensoep – grochówka z zielonego groszku ___________________ 108 Kremowa zupa musztardowa _______________________________ 109 Zupa z porów ___________________________________________ 110 Papryka po holendersku ___________________________________ 111 Piersi kurczaka z serem pleśniowym i porem ____________________112 Pory zapiekane z szynką ___________________________________ 112 Sałatka z bobu __________________________________________ 113 Królik świąteczny ________________________________________ 114 8 KUCHNIA ŚWIATA DLA DIABETYKÓW Indyk z bogatym wnętrzem ________________________________ 115 Szarlotka holenderska _____________________________________ 116 Poff ertjes – holenderskie racuszki ____________________________ 117 Mule __________________________________________________ 118 Kuchnia chińska ___________________________________________ 119 Wieprzowina słodko-kwaśna _______________________________ 122 Zupa rybna z pomidorem i koperkiem ________________________ 123 Smażony makaron z wieprzowiną i imbirem ____________________ 124 Zielone warzywa z sezamem ________________________________ 125 Pieczony dorsz z imbirem i dymką ___________________________ 126 Kapusta pekińska duszona z pieczarkami ______________________ 127 Kurczak z kalafi orem _____________________________________ 128 Kurczak z chili __________________________________________ 129 Sałatka z kapusty i makaronu _______________________________ 130 Kaczka po pekińsku ______________________________________ 131 Kuchnia japońska __________________________________________ 133 Wieprzowina z imbirem ___________________________________ 135 Ryba zapiekana z jajkami __________________________________ 136 Yakitori z kurczaka _______________________________________ 137 Sałata jak sushi __________________________________________ 138 Krewetki w tempurze z porem ______________________________ 139 Futomaki ______________________________________________ 140 Gyuniku itame __________________________________________ 140 Sos teriyaki _____________________________________________ 141 Placki warzywne okonomiyaki ______________________________ 142 Zupa misoshiru __________________________________________ 143 Kurczak teriyaki z sezamem ________________________________ 144 Kuchnia żydowska _________________________________________ 145 Sałatka z bakłażanów _____________________________________ 147 Sałatka z bobu i kaparów ___________________________________ 148 Sałatka grejpfrutowa ______________________________________ 148 Śledź siekany ___________________________________________ 149 Pipkes, czyli gęsie pipki (wersja 1) ____________________________ 150 Gęsi pipek (wersja 2) _____________________________________ 151 Nadziewane cebule _______________________________________ 152 Gołąbki, czyli holiszkes ___________________________________ 153 Cymes z wołowiną _______________________________________ 154 Pomarańczowe bułeczki ___________________________________ 154 Sernik po żydowsku na ciepło ______________________________ 155 Racuszki Chanuka _______________________________________ 156 Tematyczny spis potraw _____________________________________ 157 Od Autorki K remowa zupa musztardowa, tapenada, bouillabaisse, yakitori z kurczaka – takie międzynarodowe pyszności integrują narody i pokolenia. Książka kucharska Kuchnia świata dla diabetyków w swoim przesłaniu może śmiało łączyć rodziny, bowiem jest tak przygotowana, aby osoby dotknięte cu- krzycą i zdrowe mogły delektować się różnymi potrawami, które zaspokoją gu- sta niejednego łakomczucha. Dania główne, przekąski, sałatki i desery – wszystkie receptury zostały tak skomponowane, aby niższa zawartość węglowodanów odpowiadała kanonom współczesnej dietetyki i zadowoliła kubki smakowe wszystkich biesiadników. Przepisy te łamią stereotypy mówiące o tym, że diabetycy muszą sobie wszyst- kiego odmawiać, więc ich posiłki są ubogie i nudne. W poradniku znajdziesz przepisy zaczerpnięte z kuchni chińskiej, japońskiej, holenderskiej, żydowskiej, włoskiej, francuskiej, niemieckiej i greckiej; przyszy- kujesz z nich zarówno dania proste, codzienne, jak i te bardziej wyszukane, którymi można miło zaskoczyć gości. Do każdego dania wyliczono: indeks glikemiczny, wymienniki węglowoda- nowe, wymienniki białkowo-tłuszczowe i liczbę kalorii. Książka adresowana do całej społeczności „słodkich” ludzi jest przewodni- kiem po meandrach medycznego słownictwa, oswaja z etiologią choroby i przy- stępnie wyjaśnia rolę samokontroli w chorobie przewlekłej dietozależnej. Można się dowiedzieć, jak prawidłowo mierzyć poziom glikemii (cukru we krwi) i jakie działania podjąć w stanach alarmowych. Kuchnia świata dla diabetyków to mądry sposób na codzienne oswajanie cukrzycy. 10 KUCHNIA ŚWIATA DLA DIABETYKÓW Wstęp Niech twoje pożywienie będzie lekarstwem! Tę trafną sentencję sformułował przed wiekami Hipokrates – grecki lekarz, ojciec nowoczesnej medycyny. Tak jak 400 lat p.n.e., tak i dziś stanowi ona przesłanie do ludzkości, mówiące o tym, aby w prosty sposób dbać o zdrowie i  życie, czerpiąc z  darów natury. Odpowiednio skomponowane, przemyślane żywienie już od rozwoju prenatalnego człowieka aż do późnej starości może być gwarancją życia w dobrej kondycji. W prawidłowej diecie wszystkich, którzy dbają o zdrowie, istotne są jakość posiłków, ich częstotliwość oraz wielkość porcji. W stanie przedcukrzycowym i z rozpoznaną cukrzycą te czynniki pełnią ważną funkcję, bo w cukrzycy „każdy kęs ma sens”! Pierwszy posiłek należy spożyć 30 minut po przebudzeniu się i nie później niż przed godziną 8 rano. Śniadaniem budzimy hormony regulujące procesy życiowe, zmuszamy do optymalnej pracy metabolizm, a insulinie dajemy szansę na unormowanie gospodarki węglowodanowej. Zatem z  samego rana czas oswoić cukrzycę posiłkiem urozmaiconym pod względem doboru produktów, umiarkowanym pod względem porcji i niezawie- rającym zbyt dużo cukru, soli ani konserwantów. Co to jest cukrzyca? Cukrzyca to grupa chorób metabolicznych charakteryzująca się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi, które może być wynikiem defektu wydzielania lub działania insuliny. Zaburzenia wydzielnicze gruczołu trzustkowego, w którym znajdują się wyspy trzustkowe (beta) Langerhansa produkujące insulinę, prowa- dzą do nieprawidłowej przemiany węglowodanów, białek i tłuszczów, przez co uniemożliwiają właściwe wykorzystanie składników pożywienia. Głównym kryterium różnicowania typów cukrzycy są brak insuliny lub de- fekty w jej działaniu. 12 KUCHNIA ŚWIATA DLA DIABETYKÓW Cukrzycę typu 1 cechuje bezwzględny niedobór insuliny, który oznacza, że od początku rozpoznania choroby pacjent wymaga leczenia tym hormonem. Cukrzyca typu 1 ma bardzo gwałtowny początek i rozpoznawana jest w mło- dym wieku. Cukrzycę typu 2, która stanowi większość przypadków, rozpoznaje się w za- burzonym działaniu insuliny. Obraz schorzenia jest bardzo niejednorodny, obarczony często chorobami współistniejącymi, poprzedzony stanem przed- cukrzycowym zwanym prediabetes. Dawniej cukrzyca typu 2 była postrzegana jako choroba starcza. Obecnie jednak, ze względu na dużą populację otyłych nastolatków, rozpoznaje się ją również u młodego pokolenia. Metody leczenia tego schorzenia są różne: często zaleca się dietę i wysiłek fi zyczny, terapię lekową, a niekiedy wstrzyknięcia insuliny. Wśród głównych typów cukrzycy wyróżniamy także cukrzycę ciążową, wy- krywaną w przebiegu ciąży za pomocą testu tolerancji glukozy i wywiadu rodzin- nego. Objawy chorobowe zwykle ustępują po porodzie, jednak stwarzają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 u kobiet po czterdziestym roku życia. Według IDF Diabetes Atlas 2015 na świecie jest zdiagnozowanych około 415  milionów osób chorych na cukrzycę. Liczba ta niepokojąco rośnie. Na- ukowcy alarmują, że w roku 2040 może być około 642 milionów „słodkich” ludzi. W Polsce choruje na cukrzycę 2,73 miliona osób. Ryzyko zachorowania na cukrzycę jest bardzo wysokie. Badaniom profi lak- tycznym, glikemii przygodnej oraz szczegółowym testom powinny poddać się przede wszystkim: • osoby, u których w rodzinie wystąpiła cukrzyca (rodzice, rodzeństwo), • pacjenci mało aktywni fi zycznie, z nadwagą i otyłością, • osoby z grup etnicznych częściej narażonych na chorobę (Hindusi, Afroame- • kobiety z przebytą cukrzycą ciążową, • kobiety, które urodziły dziecko z masą urodzeniową powyżej 4 kilogramów, • pacjenci z nadciśnieniem tętniczym i chorobami układu sercowo-naczynio- rykanie), wego, • kobiety z zespołem policystycznych jajników, • osoby z zaburzeniami cholesterolu (hiperlipidemia). Dodatkowo badaniom powinny poddać się osoby, które: • przez długi czas stosowały terapię lekami sterydowymi i psychotropowymi, • odczuwają senność, zmęczenie, brak koncentracji, • zaobserwowały u siebie nadmierne pragnienie, spadek masy ciała, Wstęp 13 • zauważyły gwałtowne pogorszenie się wzroku, • mają trudno leczące się zmiany bakteryjne i grzybicze skóry. Jeżeli poziom glukozy przygodnej (oznaczonej przypadkowo) wynosi 200 mg lub więcej, należy natychmiast zasięgnąć porady medycznej! Wysoki poziom cukru we krwi niesie ryzyko wystąpienia ostrych powikłań, takich jak: kwasica ketonowa, kwasica mleczanowa i  stan hiperglikemiczno- -hiper molalny. Jak dochodzi do kwasicy ketonowej? Podstawowym źródłem energii w organizmie jest glukoza. Insulina zaś odpo- wiada za transport glukozy w głąb komórek. Jeśli w organizmie brakuje insu- liny  lub  występuje insulinooporność, komórkom zaczyna brakować energii. Aby  zapobiec kryzysowi energetycznemu, organizm pozyskuje ją w  następ- stwie rozpadu tłuszczów, czyli lipolizy. W wyniku tego procesu powstają ciała ketonowe, które odkładając się w komórkach, powodują zakwaszanie orga- nizmu. Dodatkowo, w  odpowiedzi na zapotrzebowanie energetyczne wątro- ba  zwiększa produkcję glukozy we krwi. Nadmiar cukru jest wydalany wraz z moczem. Dochodzi wówczas do wielomoczu, odwodnienia i osłabienia orga- nizmu. Kwasica mleczanowa Kwasica mleczanowa to nadmierne nagromadzenie się kwasu mlekowego w or- ganizmie, z poziomem przekraczającym w surowicy 5 mmol/l. Kwas mlekowy jest związkiem chemicznym powstającym w komórkach mięśniowych w proce- sie tzw. beztlenowej glikolizy (czyli spalania glukozy w warunkach niedoboru tlenu). Może gromadzić się w organizmie w wyniku zwiększonej syntezy, niewy- starczającej eliminacji lub obu tych mechanizmów jednocześnie. Zespół hiperglikemiczno-hipermolalny Jest to zaburzenie metaboliczne przebiegające ze znacznym odwodnieniem orga nizmu. Zwykle zespół hiperglikemiczno-hipermolalny pojawia się u osób starszych chorych na cukrzycę typu 2 w wyniku dużych glikemii, zwykle prze- kraczających 600 mg/dl. W tym schorzeniu dochodzi również do zwiększenia stężenia sodu, mocznika i kreatyniny w surowicy krwi. 14 KUCHNIA ŚWIATA DLA DIABETYKÓW „Słodkie” mamy Szczególnie powinny dbać o siebie kobiety w ciąży chore na cukrzycę. Nie są one pozostawione same sobie. Poza opieką medyczną mają możliwość konsultacji z profesjonalistą od prawidłowego żywienia, który zajmuje się m.in. programo- waniem żywieniowym. Ten dział nauki jest poświęcony problemom żywienia już w okresie prenatalnym, w którym kształtują się wszystkie układy i narządy człowieka. Dziś kobieta z cukrzycą ciążową zdobywa wiedzę o tym, jak zapewnić dziecku i  sobie zdrowe, godne życie. Stosowanie się do zaleceń lekarskich minimali- zuje wpływ czynników zewnętrznych, które działają nieprawidłowo na matkę i dziecko nie tylko w czasie ciąży, lecz także tuż po rozwiązaniu. Nieprzestrze- ganie ich może negatywnie wpływać na potomstwo i w późniejszym etapie roz- woju prowadzić do chorób dietozależnych, takich jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, otyłość albo miażdżyca. „Słodka” mama może się stać ekspertem w swojej chorobie, jeśli tylko zdecy- duje się na obserwację własnego organizmu i skrupulatne prowadzenie notatek w dzienniczku samokontroli. Dzięki temu jest w stanie wyeliminować z diety produkty, które powodują u niej rozchwianie glikemii. Każda ciąża ma wyjątkowy charakter i powinna być prowadzona bardzo indywi- dualnie. Należy być przygotowanym na własny „styl” ciąży i rozumieć, że polecane postępowanie dietetyczne sprawdzi się u 99 „słodkich” mam, a odmienność nie jest niczym złym i że trzeba na nią jedynie odpowiednio zareagować. Za przykład mogą służyć… truskawki. Większość przyszłych mam chorujących na cukrzycę ciążową dobrze je toleruje. Jednak jeżeli kobieta ciężarna ewidentnie ma podwyż- szone glikemie po spożyciu tego owocu, trzeba z niego na jakiś czas zrezygnować. W trzecim trymestrze ciąży kobiety przeżywają burzę hormonalną. W tym okresie konieczna jest wnikliwa obserwacja glikemii. Rygorystycznie zaleca się także niespożywanie więcej niż 180 g węglowodanów na dobę. Należy pamiętać o tym, że w okresach zwanych krytycznymi (czyli wtedy, kiedy najintensywniej rozwijają się narządy ludzkie) dochodzi do programo- wania metabolizmu i procesów fi zjologicznych odpowiedzialnych za kontrolę łaknienia i regulację bilansu energetycznego. Przyszłe matki z cukrzycą ciążową powinny się dostosować do następujących podstawowych zasad: • dbać o prawidłowe żywienie w czasie ciąży, • karmić dziecko wyłącznie piersią przez pierwsze sześć miesięcy jego życia, • zapewnić dziecku zbilansowaną dietę, Wstęp 15 • podawać suplementy witaminy D, • zapewnić sobie pięć regularnych posiłków dziennie, • ograniczyć sól i cukier w diecie. Złe nawyki żywieniowe Żywienie diabetyka i osób z grupy zagrożonej wystąpieniem choroby można porównać do wyborów, które podejmuje kierowca samochodu. Musi on zdecy- dować, które paliwo jest najlepsze do jego auta albo z jaką prędkością może je- chać autostradą lub polnymi drogami. Zatankowanie nieodpowiedniej benzyny lub niedostosowanie prędkości jazdy do warunków panujących na drodze może doprowadzić do awarii samochodu albo, co najgorsze, do wypadku. Tak samo złe nawyki żywieniowe destrukcyjnie wpływają na stan ludzkiego organizmu. Przejadanie się, czyli za duże porcje Nieprawidłowa praktyka żywieniowa wynika przede wszystkim z pomijania śnia- dania i spożywania przypadkowego, zbyt obfi tego posiłku w stresie podyktowa- nym uczuciem wilczego głodu. Takie zjawisko sygnalizuje ośrodek sytości w mó- zgu po upływie trzech godzin aktywności organizmu od momentu obudzenia się. Zdarza się też, że pierwszy posiłek bywa zjadany za szybko i zanim sygnał o sy- tości dotrze z trzewi do mózgu, okazuje się, że kaloryczność racji żywnościowej jest większa od zapotrzebowania. Należy jeść wolno, starając się docenić w pełni smak potrawy. Jelita będą za to wdzięczne, a mózg szybciej wyda komendę „stop – jesteś syty”! Warto też pamiętać, że posiłki serwowane na dużym talerzu wyglądają na mniejsze, niż są w rzeczywistości. Po zjedzeniu wszystkiego diabetyk często ma ochotę na dokładkę. Kiedy taką samą ilość pożywienia rozmieścimy na małym talerzu, porcja wygląda na obfi tą. Zła jakość potraw Ludzie żyjący w biegu, pochłonięci obowiązkami dnia codziennego, popełniają gwałt na swoim organizmie, dostarczając mu potraw o wątpliwej jakości. Jedze- nie (a nie żywienie!) stanowią często przypadkowe produkty, które mają zaspo- koić głód. Są spożywane szybko i bezrefl eksyjnie. Diabetyk często nawet nie pamięta, co w siebie „wrzucił”, a przecież składniki pokarmowe dobrej jakości to droga ku zdrowiu. 16 KUCHNIA ŚWIATA DLA DIABETYKÓW Częste przekąski Ten zły nawyk polega na spożywaniu produktów żywnościowych między głów- nymi posiłkami (śniadaniem, obiadem, kolacją), często nie z powodu odczuwa- nia głodu, ale ze zwykłego łakomstwa. W ten sposób, prowadząc nieregularny tryb życia, dostarczamy organizmowi zbyt dużą liczbę kalorii. Są to kalorie „nie- uświadomione”. Produkty typu paluszki, ciasteczka, chipsy, cukierki „gubią się” w dobowym cyklu dnia i mają ogromny wpływ na nieprawidłową glikemię. Zajadanie stresu Nie tylko nieregularny tryb życia skłania nas do podjadania. Wielu ludzi „zajada stres”. Denerwując się, pochłaniamy niekontrolowaną liczbę przekąsek (głównie słodyczy), aby poprawić sobie nastrój. Zdarza się, że jedzenie traktujemy jak sposób rozwiązywania problemów życiowych. Zbyt duże spożycie białka pochodzenia zwierzęcego (czerwone mięso) Podczas spalania zbyt dużej ilości białka w  organizmie człowieka wytwarzają się kwasy, które obciążają wątrobę. Jeśli narząd ten nie jest w stanie zobojętnić toksyn, zaczynają się one gromadzić w jelicie grubym, przenikać do krwiobiegu, zatruwając kolejno serce, stawy i nerki. W ten sposób powstaje cały łańcuch schorzeń określanych jako choroby przemiany materii. Mała kultura jedzenia Posiłki należy jeść przy stole, bo wtedy można łatwiej kontrolować ilość spoży- wanego pokarmu. Ważne jest także usytuowanie stołu, przy którym zasiadamy do posiłków. Powinien on się znajdować w innym pomieszczeniu niż kuchnia. Oddalenie od niej sprawi, że rzadziej będziemy sięgać po dokładkę. Dieta – klucz do zdrowia! Ważnym elementem sprzyjającym właściwemu doborowi diety dla diabetyków jest uwzględnienie indywidualnych preferencji żywieniowych i kulturowych pa- cjentów oraz ich wieku, płci, poziomu aktywności fi zycznej i sytuacji material- nej. Struktura posiłków przyrządzanych przez osoby chorujące na cukrzycę nie wyklucza zasad prawidłowego żywienia skierowanych do osób zdrowych, ale powinna uwzględniać dodatkowo zalecenia Polskiego Towarzystwa Diabeto- logicznego, które proponuje:
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:


Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: