Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00311 005484 15385743 na godz. na dobę w sumie
Kuchnia włoska. Kuchnia domowa. Poradnik - ebook/pdf
Kuchnia włoska. Kuchnia domowa. Poradnik - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 36
Wydawca: Literat Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7774-574-8 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> dom i ogród
Porównaj ceny (książka, ebook (-10%), audiobook).

Kuchnia włoska to nie tylko pizza i spaghetti, włoskie dania odznaczają się dużą rozmaitością i różnorodnymi smakami. Ponadto są bardzo zdrowe, wiele z tych potraw polecanych jest przez dietetyków jako elementy bardzo zdrowej diety śródziemnomorskiej. Teraz mogą państwo sami spróbować wprowadzić do swego domu kuchnię włoską. Przedstawiamy potrawy na różne okazje: przystawki, zupy, sałatki, dania główne, desery. Można je przyrządzić zarówno na rodzinny obiad, jak i przyjęcie w ogrodzie czy kolację ze znajomymi. Przepisy przez nas proponowane są łatwe i szybkie w przygotowaniu, bogate w świeże warzywa, owoce i zioła. Przykładowe dania: timballo alle melanzane, caponata, risotto verde, bruschetta, frittata z mozzarellą, minestrone, zabajone, panna cotta. W serii również: Potrawy tradycyjne, Potrawy z rusztu i grilla, Potrawy z ziemniaków, Sałatki dla każdego, Ciasta z owocami, Potrawy z ryb, Przyprawy i zioła, Potrawy mączne, Potrawy mięsne, Surówki i sałatki, Potrawy wegetariańskie, Zdrowo, szybko, tanio, Przetwory.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

PIZZA CALZONE [czyt. kalcone] 2 os. 1 h 4 g drożdży w proszku 100 ml ciepłej wody 250 g mąki pszennej 10 czarnych oliwek 1/4 łyżeczki soli 1 puszka przetartych pomidorów z sosem 1 mała cebula 1/2 małej cukinii 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 kulka mozzarelli parmezan sól 1 łyżka suszonej ba- zylii chilli w proszku Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z drożdżami w proszku i solą. Dodajemy 100 ml ciepłej wody i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie elastyczne i gładkie (około 8 min). Formujemy z niego kulę i umieszczamy w misce posmarowanej oliwą, którą odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby podwoiło swą objętość. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy ząbek czosnku, a gdy zacznie brązowieć, wyrzucamy go i wkła­ damy na patelnię obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Myjemy i również kroimy w kostkę czerwoną i żółtą paprykę oraz cuki­ nię, które dodajemy do cebuli. Całość dusimy kilka minut, do­ prawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy ciasto na pizzę podwoi już swą objętość, wyjmujemy je z miski i nadajemy mu kształt koła. Blachę do pieczenia smarujemy oliwą i kładziemy na niej uformowany placek. Na połowie ciasta rozsmarowujemy prze­ tarte pomidory, zostawiając 2 cm wolnego brzegu. Wykładamy podsmażone warzywa wymieszane z oliwkami, a na wierzch far­ szu kładziemy plastry mozzarelli. Zawijamy pustą połowę ciasta nad tą z nadzieniem i zlepiamy brzegi, mocno dociskając je pal­ cami. Calzone wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 20­30 min, aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru. FOCACCIA [czyt. fokaczja] 4 os. 2,5 h 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 50 ml oliwy z oliwek 300 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka kolendry 1 łyżka gruboziarnistej soli 150 g czarnych oliwek 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka rozmarynu Drożdże mieszamy z 5 łyżkami ciepłej wody, 3 łyżkami mąki i szczyptą cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej sól, cukier, zaczyn drożdżowy (wyro­ śnięty), pozostałą wodę i oliwę. Wyrabiamy ciasto przez około 10 min, aż będzie miękkie i elastyczne. Formujemy kulę i umiesz­ czamy ją w wysmarowanej oliwą misce. Odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ponownie 2­3 min. Pod­ czas wyrabiania dodajemy do ciasta 1 łyżeczkę kolendry. Wyro­ bione ciasto odstawiamy jeszcze na 10 min. Blachę do pieczenia smarujemy oliwą. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej z nich formujemy palcami placki o grubości około 1 cm. Odstawiamy je na 20­30 min, żeby ciasto znowu wyrosło. Następnie czubkami placów robimy wgłębienia na całej powierzchni ciasta i wkła­ damy do nich oliwki. Całą powierzchnię ciasta smarujemy oli­ wą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C. Po 10 min wyjmujemy na moment ciasto i posypujemy solą gruboziarnistą i rozmarynem, po czym pieczemy je jeszcze przez około 10 min. Po upieczeniu ciasto smarujemy oliwą. 12 POTRAWY MĄCZNE POLENTA 3 os. 45 min 120 g kaszki kukurydzianej 300 ml wody 1 kostka bulionu drobiowego 200 g żeberek 1 biała kiełbasa parzona 300 g przetartych pomidorów z sosem z puszki 1 mała marchewka 1 cebula 1 gałązka selera naciowego papryczka chilli w proszku 1 ząbek czosnku 50 ml białego wina 3 łyżki startego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek, sól Przygotowujemy sos pomidorowy: obieramy cebulę i czosnek. Myjemy marchewkę oraz seler i obieramy je. Do garnka wlewamy oliwę, wrzucamy czosnek, a po chwili wlewamy przetarte pomidory, pokrojoną kiełbasę, żeberka oraz marchewkę, seler, cebulę i 1/2 kostki bulionu drobiowego. Po około 10 min dodajemy białe wino. Całość gotujemy oko­ ło 30 min. Wówczas wyrzucamy kości z żeberek, a mięso kroimy na małe kawałki. Sos doprawiamy solą i papryczką chilli. W międzyczasie do 300 ml gorącej wody z rozpusz­ czoną 1/2 kostki bulionowej wsypujemy powoli kaszkę kukurydzianą, cały czas mieszając. Gotujemy ją na małym ogniu około 10 min, aż zgęstnieje. Go­ rącą kaszkę wlewamy na płaski talerz lub półmisek w taki sposób, aby pokryła całą powierzchnię naczy­ nia. Polentę natychmiast polewamy przygotowanym sosem pomidorowym z kawałkami mięsa i kiełbasy. Wierzch posypujemy startym parmezanem. GNOCCHI [czyt. ńjokki] 4 os. 1,5 h 1 kg ziemniaków 200 g mąki pszennej 1 jajko sól Sos pomidorowy: oliwa z oliwek 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli (bez pestek) 1 marchewka kawałek selera naciowego 50 ml białego wytrawnego wina 1 kostka bulionu drobiowego 200 g mięsa mielonego 200 g przetartych pomidorów z puszki (z sosem) sól Ziemniaki gotujemy w mundurkach i jeszcze ciepłe obieramy ze skórki. Przeciskamy je przez praskę i wkładamy do miski. Dodajemy jajko oraz mąkę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki, kroimy je na kawałki i w każdym z nich robimy małe wgłębienie. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gdy wypłyną, zbieramy je łyżką ce­ dzakową. Przygotowujemy sos: na głęboką patelnię wlewa­ my 1 łyżkę oliwy, wrzucamy czosnek i posiekaną papryczkę chilli. Po 3 min dodajemy mięso, chwilę je przesmażamy, a następnie dodajemy białe wino, przetarte pomidory, marchewkę, seler naciowy i bu­ lion z kostki. Całość dusimy około 30 min. Wyjmujemy marchew i seler, resztę doprawiamy do smaku solą. Ciepłe gnocchi polewamy sosem pomidorowym. 14
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Kuchnia włoska. Kuchnia domowa. Poradnik
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: