Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00094 007376 13282393 na godz. na dobę w sumie
Kupa szczęścia Oczyść jelita, zyskaj zdrowie i dobre samopoczucie - ebook/pdf
Kupa szczęścia Oczyść jelita, zyskaj zdrowie i dobre samopoczucie - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 224
Wydawca: Vital Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-65846-36-5 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> zdrowie
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

 

Jelita są nie tylko odpowiedzialne za właściwe trawienie i przyswajanie żywności, ale także wpływają znacząco na nasze samopoczucie oraz zdrowie – zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Autor opracował program przywracania optymalnego stanu jelita grubego. Dzięki niemu dowiesz się, czym jest piękna kupa i przekonasz się, że nie każda dawka owoców musi być zdrowa. Poznasz powszechne dolegliwości jelit oraz ich przyczyny. Nauczysz się dbać o prawidłową florę bakteryjną jelit i zagrożenia wynikające ze złogów. Wyćwiczysz poczucie sytości i wytrenujesz właściwe wypróżnienia, a także oczyścisz z toksyn swój układ pokarmowy. Pomoże Ci w tym post o naukowo udowodnionej skuteczności oraz autorski program detoksykacji. Jelita – Twój klucz do zdrowia i dobrego samopoczucia.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

Redakcja: Mariusz Warda Skład: Aleksandra Lipińska PRojekt okładki: Aleksandra Lipińska tłumaczenie: Anna Chomik Korekta: Ewa Korsak Wydanie I BIAŁYSTOK 2018 ISBN 978-83-65846-36-5 Tytuł oryginału: Alles Scheiße!? Wenn der Darm zum Problem wird Copyright © 2016 by Scorpio Verlag GmbH Co. KG, Berlin München © Copyright for the Polish edition by Wydawnictwo Vital, Białystok 2016 All rights reserved, including the right of reproduction in whole or in part in any form. Wszelkie prawa zastrzeżone. Żadna część tej publikacji nie może być powielana ani rozpowszechniana za pomocą urządzeń elektronicznych, mechanicznych, kopiujących, nagrywających i innych bez pisemnej zgody posiadaczy praw autorskich. Niniejsza książka zawiera linki do zewnętrznych stron internetowych, na treść których wydawnictwo nie ma żadnego wpływu. Tym samym nie możemy również ręczyć za tak zwane obce treści zamieszczone w niniejszej publikacji. Odpowiedzialność za treści stron internetowych, do których linki zostały podane w książce, ponoszą ich twórcy bądź dostawcy. W momencie umieszczania linków w książce zostały one sprawdzone pod względem prawnym i nie stwierdzono w tamtym czasie żadnych nieprawidłowości. Jeśli któryś z linków byłby niezgodny z prawem, wówczas nie zostałby on zamieszczony w książce. Ważna informacja: dane zawarte w niniejszej książce zostały starannie sprawdzone przez autora i przez wydawnictwo. Nie mogą one jednak zastąpić fachowej porady lekarskiej. Właśnie dlatego każdy czytelnik powinien samodzielnie podjąć decyzję, czy i jak dalece chce zastosować je w praktyce. Ani autor, ani wydawnictwo nie ręczą za powstałe jakiekolwiek szkody osobiste, rzeczowe czy też majątkowe. 15-762 Białystok ul. Antoniuk Fabr. 55/24 85 662 92 67 – redakcja 85 654 78 06 – sekretariat 85 653 13 03 – dział handlowy – hurt 85 654 78 35 – www.vitalni24.pl – detal strona wydawnictwa: www.wydawnictwovital.pl sklep firmowy: Białystok, ul. Antoniuk Fabr. 55/20 Więcej informacji znajdziesz na portalu www.odzywianie24.pl PRINTED IN POLAND Dla Josephine, Nathana i Elliota Spis treści Wstęp ..................................................................................... 11 Piękna kupa czyli dlaczego produkt końcowy przemiany materii jest tak ważny? ............................... 17 Czy zechcesz wysłuchać historii z toalety? ....................... 19 1. Drogi trawienia - przewodnik ............................ 25 Niewykorzystane możliwości – wąchanie, smakowanie, żucie .......................................................... 25 Smak i zapach ...................................................................... 25 Dobre przeżuwanie połową sukcesu właściwego trawienia!......... 28 Jelito cienkie i grube – właściwe przeżucie oznacza dobre trawienie ............................................................................... 34 Połykać czy dławić się? .......................................................... 34 Żołądek rozdrabnia wszystko i nie lubi gdy mu się przeszkadza ..... 36 Zasysacz kwasów o długości dwunastu palców ......................... 42 Jelito cienkie .......................................................................... 44 Zamknięcie zastawki.............................................................. 47 Jelito grube ........................................................................... 48 Jak dalej przebiega podróż? .................................................... 54 Czynnik decydujący – jakość produktu końcowego ....... 58 Odbyt .................................................................................. 58 Produkt ................................................................................ 59 Zarządzanie jakością ............................................................. 65 2. Na manowcach – jak chorują jelita i co jest przyczyną ich dolegliwości? ..................................... 67 Przyczyny bólu: mleko, chleb i owoce – decydująca jest dawka .................................................................................... 67 Mleko dodaje energii .............................................................. 68 Nasz chleb powszedni ............................................................ 75 Celiakia ............................................................................... 78 Sezamie otwórz się................................................................. 80 Jabłka a wzdęcia ................................................................... 81 Egzamin dojrzałości ............................................................... 86 Flora i fauna – aby bakterie nam nie szkodziły .............. 90 Antybiotyki – brać czy nie? .................................................... 97 Trucizna w jelitach – od stóp do głów .............................. 100 Wątroba i alkohol ................................................................. 103 Złogi czy trucizna? ................................................................ 106 Choroba ma wiele przyczyn .................................................... 107 Kapryśny narząd – wpływ emocji na trawienie oraz jelita na emocje ....................................................... 111 Odkrycie mózgu brzusznego .................................................... 112 Uczucie w brzuchu – działaniem nerwów................................. 113 Pomocy! Brzuch staje się coraz większy, a serce i kręgosłup cierpią… ........................................................ 116 Stękające płuca ..................................................................... 118 Cierpiące serce ...................................................................... 119 Obolały kręgosłup ................................................................. 121 Anna, Max oraz Paula czyli przykłady z życia. ............... 124 Anna ................................................................................... 124 Max ..................................................................................... 127 Paula ................................................................................... 130 Dane liczbowe – jelito oraz choroby z nim związane ................. 132 3. Na właściwej drodze – program treningowy dla jelit ........................................................................... 135 Profilaktyka przede wszystkim – jak łagodnie przeprowadzić post? ....................................................... 138 Właściwa dieta podczas postu ................................................ 141 Czysto, czyściej i najczyściej czyli wiosenne porządki w jelitach .......................................................................... 147 Gorzkie sole .......................................................................... 148 Zasadowy czy kwaśny? Jedno i drugie! .................................... 151 Pij! ...................................................................................... 154 Powrót do szkoły czyli o nauce dobrego trawienia ........ 157 Trening żucia joggingiem dla jelita .......................................... 157 Sytość można wyćwiczyć ........................................................ 158 Wypróżnianie da się wytrenować ............................................ 160 Pomoc lekarska i rola zabiegów na brzuch ................................ 160 W dobrej, lepszej i najlepszej formie – dziesięciodniowy program treningowy dla zdrowia naszych jelit ........... 163 Dziesięciodniowy program detoksykacji jelita ................ 166 Czego potrzebujesz, a czego nie? .............................................. 167 Zejście w dół! ........................................................................ 170 Dziesięć dni .......................................................................... 171 Epilog .................................................................................... 176 Dzień treningu i odpoczynku dla jelit ...................................... 177 A co z wagą? ........................................................................ 179 Rady i przepisy – krótko i zwięźle ........................................... 182 Najlepsze lekkostrawne pożywienie dla jelita ............... 187 Alkohol................................................................................. 191 Błonnik ................................................................................ 193 Chleb ................................................................................... 194 Białka .................................................................................. 195 Tłuszcze ............................................................................... 196 Ryby .................................................................................... 198 Mięso ................................................................................... 200 Owoce .................................................................................. 201 Napoje ................................................................................. 202 Przyprawy ............................................................................ 203 Koktajle smoothie .................................................................. 203 Kawa i herbata .................................................................... 204 Węglowodany ........................................................................ 206 Produkty śródziemnomorskie ................................................... 207 Nabiał ................................................................................. 208 Musli ................................................................................... 209 Słodziki ................................................................................ 210 Produkty wegańskie ............................................................... 212 Produkty wegetariańskie ........................................................ 213 Cukier .................................................................................. 214 Na zakończenie – wszystko to, co najlepsze ................. 216 Podziękowania .............................................................. 218 Źródła, literatura uzupełniająca oraz przydatne adresy ............................................... 219 Wstęp Co z tą kupą!? Każdy z nas codziennie chciałby czuć się pełen sił witalnych, zdrowia oraz energii i na długo zachować młodość. Rzeczywistość wygląda jednak zazwyczaj zupełnie inaczej, a my czujemy się po prostu do dupy. Współcześnie, chcąc zmienić taki stan rzeczy, zaczynamy zwracać uwagę na zdrowy styl życia oraz właściwy sposób odżywiania. In- formacje o tej tematyce stale pojawiają się w mediach i są one albo wyraźnie promowane, albo zupełnie odwrotnie – krytykowane i wy- śmiewane. Zapomina się przy tym o najważniejszym: wewnątrz na- szego organizmu znajduje się potężny organ odpowiedzialny za to, że spożywany pokarm zostanie odpowiednio strawiony oraz poddany procesom przemiany materii. Są to jelita – nasz drugi mózg. Jelita to bardzo ciekawy narząd ludzkiego organizmu, za- zwyczaj pracujący samodzielnie. Powinien on stać się naszym przyjacielem, choć zazwyczaj dzieje się zupełnie odwrotnie, gdyż jelita są często przez nas zaniedbywane, a my nie wiemy jak od- powiednio się z nimi obchodzić. Możemy to sobie uświadomić, przyglądając się bliżej faktom dotyczącym częstotliwości wystę- powania zatwardzeń, raka jelita, uchyłków, stanów zapalnych oraz podrażnień jelita. Wtedy też staje się jasne, że ten ważny dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu narząd nie ma się najlepiej. Jeszcze dwadzieścia lat temu dolegliwości te dotyczyły wyłącznie ludzi starszych. Obecnie występują one praktycznie w każdej grupie wiekowej. 11 Nie uda się nam wyciągnąć jakichkolwiek wniosków odno- śnie zdrowia jelita, jeśli nawet codzienny stolec nie stanowi mia- rodajnego kryterium. W ostatnim czasie naukowcy udowodnili, że nieprawidłowa praca jelit stanowi przyczynę powstawania chorób cywilizacyj- nych, takich jak schorzenia serca i układu krążenia czy też rak. Stan zdrowia jelit wpływa również na naszą psychikę oraz prawi- dłowe funkcjonowanie kręgosłupa. Wielu ludzi ma mętlik w głowie i nie wie, jak postępować pra- widłowo. Posiadamy wprawdzie wiedzę o  wpływie odżywiania na stan flory jelitowej, jednak zazwyczaj w celu rozwiązania pro- blemu zażywamy po prostu tabletkę. Badania wykazały jednak, że zdrowie jelit oraz ich środowiska bakteryjnego zależy przede wszystkim od tego, co jemy. Wiele składników zawartych w żyw- ności działa osłabiająco na jelita, które częstokroć już nie są w naj- lepszym stanie. Co ma na nie tak negatywny wpływ i jak możemy polepszyć ich kondycję? Sposób naszego odżywiania zmienił się w ciągu ostatnich stu lat podobnie jak stan naszego zdrowia. Od dawna zastanawiam się, czy zapomnieliśmy już o tym, jak ważne jest prawidłowe funkcjo- nowanie naszych jelit, jak ważny jest ich wpływ na nasze zdrowie. Sam dorastałem w latach sześćdziesiątych. Moja mama była psychologiem a tata zajmował się uzdrawianiem. Można zatem powiedzieć, że z medycyną miałem do czynienia od kołyski. Je- śli chodzi o odżywianie, to w tamtym czasie sprawa miała się nie najgorzej. Warzywa pochodziły z  naszego ogrodu, a  dwa razy w tygodniu na talerzu pojawiała się ryba lub mięso. Mleko pochodziło ze znajdującego się w pobliżu gospodarstwa rolne- go. Zachwycałem się wielkim brzuchem mojego ojca, zjadał on zawsze posiłek jako pierwszy. Nigdy więcej nie miałem do 12 czynienia z człowiekiem, który by tak szybko jadł. Niestety, wte- dy nie potrafiłem połączyć tego faktu z jego chorym jelitem. Kiedy byłem studentem, odżywiałem się głównie hamburgerami oraz makaronem, co było spowodowane moim znikomym doświad- czeniem kulinarnym. Do tego jedzenie typu fast food stawało się coraz bardziej modne. Po ukończeniu pierwszego kursu anatomii, w trakcie którego dokonywaliśmy sekcji zwłok, nie potrafiłem, spożywając po- siłek w stołówce studenckiej, stwierdzić, skąd pochodził dany kawałek mięsa. Był to powód, dla którego na dwa lata zostałem wegetarianinem. Po ukończeniu medycyny, zdecydowałem, że w Londynie roz- pocznę studia podyplomowe z  zakresu medycyny tropikalnej. Dowiedziałem się tam, że także w regionach tropikalnych coraz częściej występują tak zwane choroby cywilizacyjne, co jest spo- wodowane wpływem kultury zachodniej na sposób odżywiania. Nasze jelita przez wieki przyzwyczaiły się do określonego spo- sobu odżywiania się. Zrozumiałem wtedy także, dlaczego jego zmiana może prowadzić do powstawania chorób. Mogą one jednak zniknąć, jeśli naprawimy nieprawidłowe nawyki żywie- niowe. Prawda ta wzbudziła moje niezmierne zainteresowanie. Następnie podjąłem decyzję o dalszym kształceniu w zakresie medycyny naturalnej oraz przyjąłem ofertę pracy polegającej na kierowaniu przychodnią, która specjalizowała się w regeneracji jelita. Leczono w  niej według metody austriackiego lekarza – Franza Xaviera Mayra, którego celem było poprawienie funk- cjonowania układu trawiennego. Wtedy także po raz pierwszy doszedłem do wniosku, że stan jelit ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i dobre samopoczu- cie. Zaobserwowałem, jak poprzez poprawę ich pracy polepszał się stan pacjentów. Miałem także do czynienia z przypadkami całkowitego wyleczenia, które początkowo wydawały się nie 13 mieć nic wspólnego z jelitami. W tej dziedzinie od dwudziestu lat zbierałem doświadczenie i z powodzeniem leczyłem chorych. Napisałem tę książkę, aby przekazać czytelnikom moją wiedzę umożliwiającą odnalezienie swojego własnego sposobu odżywiania. W czasach, kiedy nasz układ trawienny obciążony jest żywnością przetworzoną przemysłowo oraz spożywaniem zbyt częstych i du- żych ilości posiłków, musimy zwrócić szczególną uwagę na swoją dietę oraz przyswoić sobie podstawowe zasady prawidłowego odży- wiania. Przyniesie to dużo lepszy skutek niż stałe wypróbowywanie coraz to nowych sposobów odżywiania się, które w efekcie końco- wym doprowadzą do pogorszenia się stanu naszych jelit. Z niniejszej książki dowiesz się, co konkretnie dzieje się w na- szym żołądku i jak możemy wpłynąć poprzez zmianę nawyków żywieniowych na procesy trawienne, tym samym poprawiając stan swojego zdrowia. Przyglądając się uważnie kolorowi, zapa- chowi oraz konsystencji naszego kału możemy wiele powiedzieć o stanie naszego układu trawiennego. Niektórzy ludzie będą zmuszeni wtedy do całkowitej rezygna- cji z niektórych produktów, jednak większość z nas powinna po prostu zwrócić szczególną uwagę na jakość spożywanych pokar- mów oraz ich odpowiednią ilość. Na przykład, dobrej jakości produkty mleczne spożywane z  umiarem nie będą przynosić negatywnych skutków; podobnie ma się to w przypadku chleba. Można to porównać do chodzenia o kuli, gdy złamiemy nogę – dla jednych będzie ona pomocna, dla innych – nie. Z książki będziesz mógł dowiedzieć się także, w przypadku jakich chorób oraz w jakim stopniu biorą udział jelita. Chciałbym nie tylko pokazać negatywne przykłady. Zależy mi przede wszystkim na tym, aby każdy czytelnik mógł dowiedzieć się, jak przy pomocy prostych metod można kontrolować swoje 14 trawienie. Są to przede wszystkim nawyki żywieniowe. Poza tym proponuję dziesięciodniowy program treningowy dla jelita. Dzięki niemu w ciągu mojej dwudziestoletniej pracy, diagnostyce oraz te- rapii według F.X. Mayra osiągnąłem bardzo dobre wyniki: jelita się uspokajały oraz były chronione, co sprawiało, że nie tylko popra- wiała się ich praca, ale także zapobiegaliśmy powstawaniu chorób. Pisząc tę książkę, chciałbym przede wszystkim sprawić, aby każdy mógł podjąć samodzielną decyzję, które produkty żywno- ściowe będą odpowiednie, a których lepiej unikać. Powody mogą być różne: ponieważ nam nie służą, powodują wzdęcia, albo sprawiają, że kał okropnie śmierdzi. Często wystarczy dokonać tylko drobnej zmiany polegającej na tym, że będziemy dokład- niej przeżuwać jedzenie. Aby ułatwić czytelnikom podejmowanie właściwych wyborów żywieniowych dokonałem oceny najczęściej spożywanych produktów biorąc pod uwagę na ich strawność. Zmiana sposobu odżywiania się współczesnego człowieka, nowe produkty żywnościowe na rynku spożywczym oraz często sprzeczne ze sobą diety-cud sprawiają, że sami nie wiemy na co się zdecydować. Chciałbym pomóc czytelnikom mojej książki w odnalezieniu tego, co jest odpowiednie dla prawidłowej pracy ich jelit oraz ich zdrowia. Moim celem jest także sprawić, abyś nie musiał się denerwować napływem zaprzeczających sobie in- formacji odnośnie diet oraz sposobu odżywiania się. Pisząc tę książkę, opierałem się na własnych doświadczeniach zdobytych podczas pracy w gabinecie lekarskim, a także dokonaniach na- ukowych w tej dziedzinie. Ponieważ chodziło mi głównie, aby publikacja była zrozumiała oraz stanowiła przyjemną lekturę, nie podawałem zbyt wielu informacji źródłowych, aby nie prze- szkadzały one w czytaniu. Źródła oraz literaturę uzupełniającą umieściłem w załączniku. 15 Piękna kupa czyli dlaczego produkt końcowy przemiany materii jest tak ważny? Eskimosi posiadają w swoim języku dwadzieścia słów opisujących śnieg. Dlaczego w  naszym języku nie istnieją takie określenia? Można to wytłumaczyć najpewniej faktem, że w naszej szeroko- ści geograficznej nie jest on codziennością i dlatego nie zajmuje- my sobie głowy jego charakterystyką. Być może temat ten bar- dziej dotyczy narciarzy, którzy rozróżniają wiele rodzajów śniegu i z pewnością je nazywają, podobnie jak robią to Eskimosi. W ży- ciu codziennym jednak nie analizujemy tego tak dokładnie i ten opad atmosferyczny nazywamy jednym słowem: śnieg. To niewiarygodne, że istnieje tylko jedno słowo opisujące pro- dukt końcowy przemiany materii: kupę. Można dodać także: „papka” i pewnie każdy z nas znalazłby jeszcze inne nazwy, jednak znaczą one jedno i to samo. Oczywiście, istnieje nieskończenie dużo rodzajów tej substancji, której jakość (mimo iż wielu w to nie wierzy) ma ogromne konsekwencje dla naszego zdrowia. Mamy do czynienia z różnymi kolorami kup – od jasnożółte- go poprzez odcienie brązowe po ciemny brąz albo nawet czerń. Konsystencja kału może mieć także różną postać – wodną, płynną, miękką, kleikowatą aż do bardzo stałej i twardej. Stolec może być cienki jak ołówek, mieć formę kulek jak u owiec albo przypominać naprawdę grubą kiełbasę. Kupa bywa klejąca się, śluzowata, krwista – z pewnością każdy znajdzie odpowiednie jej określenie. Czyż nie tak? Nikt z nas nie zastanawia się jed- nak głębiej nad faktem, że cechy te świadczą o naszym zdrowiu 17 ogólnym, a przede wszystkim o stanie narządu, którego prawi- dłowe funkcjonowanie jest nie do przecenienia – jelita. Większość z nas dużo więcej uwagi poświęca obserwacji kupy swojego czworonoga niż własnej. Wystarczy wyobrazić sobie następującą sytuację: nasz najlepszy przyjaciel – pies wypróżnia się w formie papki na chodniku. W porządku – myślimy so- bie wzdychając pod nosem, po czym plastikowym woreczkiem zbieramy ekskrementy bacznie przyglądając się, czy znajduje się w nich jakiś stały element. Jednak w przypadku, gdy sami się wypróżniamy – spuszczamy najzwyczajniej w świecie wodę w  toalecie i  mamy problem z  głowy. Któż z  nas nie chciałby zrobić tego samego z kupą swojego czworonożnego przyjaciela!? Zazwyczaj w przypadku, gdy nasz pies wypróżni się na ulicy zachowujemy się w podobny sposób: obserwujemy, czy ktoś nas widział, a czasami zachowujemy się tak, jakby pies do nas nie na- leżał i jakbyśmy go wcześniej nie widzieli. Przy odrobinie szczę- ścia może zdarzyć się tak, że nie był on na smyczy. Można nawet niepostrzeżenie przejść na drugą stronę ulicy. I co wtedy? Może umówić się na wizytę u  weterynarza, podejrzewając u  naszego czworonoga nieżyt jelita czy też robaki, a może nawet coś jeszcze gorszego. Może zauważymy, że jego sierść od jakiegoś czasu nie lśni tak jak dawniej. Z pewnością jest to oznaka tego, że coś nie gra z jego pożywieniem lub problem leży w samych jelitach. Naj- szybszym rozwiązaniem byłaby po prostu zmiana szamponu lub bezskuteczne wypróbowywanie tego rodzaju sposobów. Zapewne niewielu z nas przyszłoby na myśl, że chodzi o trawienie. Wyobraźmy sobie, że po tym, jak nasz czworonożny przyja- ciel zrobił kupę, jego tyłek jest całkowicie zabrudzony i musi- my do wytrzeć papierem toaletowym (którego na szczęście nie zapomnieliśmy, podobnie jak woreczka foliowego). Następnie udajemy się do weterynarza z naszym psem i to nie z powodu 18 tego, że zdenerwowało nas wycieranie jego zadka, ale ponieważ przeczuwamy, że coś dzieje się z jego jelitami. Być może jego kupa była tak śmierdząca, że na dobrą godzinę zatrzymała ruch pieszych. Niektórzy z nas noszą ze sobą na wy- padek takich zdarzeń dezodorant i po usunięciu kłopotu z chod- nika mogą zneutralizować to, co po nim pozostało. Wtedy nie mamy już innego wyjścia jak tylko odwiedzić weterynarza. Jeśli zlekceważymy sprzątanie po naszym psie, możemy od- czuć to w postaci kary pieniężnej. Jesteśmy odpowiedzialni bo- wiem za naszego czworonoga, a także za stan jego zdrowia. Jednak jeśli chodzi o nas samych, zachowujemy się tak, jakby problem zdrowia jelit nas nie dotyczył. Ignorujemy sygnały, ja- kie nam wysyłają, nie wyczuwamy kiedy chorują, a do szpitala zagoni nas dopiero tak zwany skręt kiszek. Czy zechcesz wysłuchać historii z toalety? Pierwsze toalety, które posiadały możliwość spłukiwania, zo- stały opatentowane w Ameryce w XIX wieku i prędko dostały się poprzez Anglię do Europy. Jednak wynalazek ten przyczy- nił się do tego, że diagnoza stanu zdrowia naszych jelit poprzez obserwację kału stała się praktycznie niemożliwa. Stolec albo pływał albo znikał. Więcej informacji o naszej kupie nie dało się uzyskać. Brzydko pachnące odchody, które są produktem chorego jelita, powinny były jak najprędzej opuścić miejsce ich wytworzenia i odejść w siną dal. Takie miało być założenie wy- nalazców współczesnej toalety. Mimo bardzo krótkiego czasu „znikania z powierzchni ziemi” na rynku zaczęły pojawiać się różnego rodzaje spraye zapachowe, środki do czyszczenia toalet oraz specjalne kostki o intensywnym zapachu do zastosowania 19 bezpośrednio w muszli klozetowej. Dlaczego nikomu nie wyda- wało się to dziwne? W krajach niemieckiego obszaru językowego najdłużej zacho- wały się tak zwane sedesy z półką. W ich przypadku kał zatrzy- muje się na niej i dzięki temu można go powąchać i obejrzeć. Następnie spada do wnętrza muszli klozetowej, co przypomina ruch wodospadu. Takie miski WC występują tylko w krajach niemieckiego ob- szaru językowego! Gdy zamawia się je w sklepach z armaturą łazienkową, sprzedawcy często reagują zdziwieniem, jednak są one wciąż produkowane. Jest to bardzo pocieszający fakt. Taka forma muszli klozetowej jest pryktyczna nie tylko wtedy, gdy chcemy sprawdzić kolor, konsystencję oraz zapach naszego kału, ale także wtedy, gdy musimy poddać go analizie laboratoryjnej. Jak bowiem może się to udać w sedesie typu lejowego? Przecież stolec po- trzebny do badania nakładamy małą łyżeczką do cienkiej probówki. W takim wypadku najlepiej zastosować papier toaletowy, który po- może nam stworzyć most pomiędzy ściankami sedesu przypomina- jący wiszące mosty Amazonii. Do tego należy jeszcze trafić w papier a nie obok, co wcale nie jest tak proste, jakby się mogło wydawać! Aby stwierdzić, czy nasze jelita funkcjonują prawidłowo, moż- na także dokonać oceny papieru toaletowego, którego używamy do podcierania się. Najlepiej byłoby nie stosować go wcale, gdyż zdrowe jelito grube produkuje kał powleczony śluzem, co zapobiega zabrudzeniu odbytu. Można to także zaobserwować u naszych czworonogów. Rocznie każdy z  nas zużywa przeciętnie piętnaście kilogra- mów papieru toaletowego. Wydaje nam się, że to nic nadzwy- czajnego. Być może najpierw pomyślimy o lasach deszczowych, ale nie o swoim własnym zdrowiu. 20 Współcześnie, mimo iż używamy zazwyczaj spłuczek zabudo- wanych i lejowych misek WC, papier toaletowy może dać nam wiele informacji o stanie zdrowia naszych jelit (dla przykładu, jeśli zaobserwujemy na nim ślady krwi). Wkrótce jednak także i on może okazać się bezużyteczny, gdyż na rynku pojawia się coraz więcej urządzeń do podmywania się i suszenia odbytu. Zadajmy jednak sobie kluczowe pytanie: Jak powinien wyglą- dać stolec wyprodukowany przez zdrowe jelita? Jaki powinien mieć zapach? Jakie powinien mieć właściwości? Większość z nas nie ma o tym większego pojęcia. Problem kupy dotyczy nas tylko w momencie załatwiania się. Żadna inna wydzielina naszego organizmu nie wywołuje w nas tyle wstrętu, co kał. Nie musi stanowić to jednak reguły. Z tego powodu chciałbym opisać skład stolca i tym samym spra- wić, abyśmy lepiej zrozumieli problem i przestali się go brzydzić. Część wydalanego przez nas kału składa się z resztek pożywie- nia, których nasz organizm nie mógł strawić oraz które nie ule- gły działaniu bakterii w naszych jelitach. Posiłek bogaty w błon- nik sprawia, że ilość resztek pożywienia w stolcu jest większa, a często także wydalamy go w większej ilości. Poza tym znajduje się w  nim nieco martwych komórek śluzówki. Śluzówka jelita, której powierzchnia wynosi około 300m2, odnawia się podobnie jak nasza skóra. Śluzówka jelita cienkiego odnawia się co dwa, trzy dni – oznacza to jej 300 m2 co dwa, trzy dni w toalecie. Czyż to nie olbrzymia ilość? Do tego w  przypadku zapalenia jelita czy też podrażnienia pro- dukcja śluzówki zwiększa się. Można porównać ten proces do stanu, kiedy poparzymy sobie skórę na słońcu, na przykład na plecach. Odnawia się ona wtedy szybciej, a często schodzi 21 z pleców płatami. W podobny sposób zwiększa się ilość wyda- lanego kału, a my częściej odwiedzamy toaletę. Kolejnym składnikiem stolca są bakterie – martwe lub żywe. Gdybyśmy byli na co dzień wyposażeni w mikroskop, prędko do- szlibyśmy do wniosku, że bakterie obecne są wszędzie: na stole, na krześle, na podłodze – dosłownie w każdym zakątku. W przy- padku naszych resztek trawiennych stanowią one ponad jedną trzecią wydzielanej substancji. Jelito grube, które można po części zaliczyć do organów zewnętrznych, wspiera rozwój mikrobów, a także jest zasiedlone przez duże ilości bakterii oraz grzybów. Podsumowując, można powiedzieć, że na końcowy produkt wydzielania składają się: martwa śluzówka, bakterie oraz niestra- wione resztki pokarmowe. Jeśli proces trawienia przebiega w spo- sób prawidłowy, nie mamy powodów do brzydzenia się stolcem. Najczęściej także nie ma on zbyt brzydkiej woni. Kał może powo- dować wstręt wtedy, gdy jelito nie pracuje prawidłowo. Wówczas zachodzą w nim procesy fermentacji oraz gnicia, które sprawiają, że odchody zamieniają się w śmierdzącą, kleistą masę. Jeśli chodzi o kolor stolca, istotne znaczenie ma rodzaj spożywa- nych pokarmów. Istnieją różne opcje: od jasnego do ciemnego brązu po zieleń po zjedzeniu szpinaku; czerwień pojawia się po spożyciu buraków; kolor może być także czarny na przykład po kaszance. Jeśli jednak zauważymy, że stolec ma dziwny odcień, na przykład zielony czy też czerwony bądź czarny, a nie spożywaliśmy ani szpinaku, ani buraków, ani kaszanki itp. – jest to oznaką poważnej choroby. Zapach jest kryterium, które najszybciej wskaże, jeśli coś nam dolega. Zdrowa kupa nie powinna mieć żadnej woni. Jeśli jednak pachnie kwaśno, zgniło oznacza to, że w jelitach dzieje się coś niepokojącego. Także konsystencja stolca informuje nas o  prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu: nie jest 22
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Kupa szczęścia Oczyść jelita, zyskaj zdrowie i dobre samopoczucie
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: